Joop

Kabinet tracht lek in coronabeleid te dichten met pictogram voor ventilatie

  •  
14-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Kamer terug van reces voor debat over coronavirus

© DEN HAAG - (VLNR) Demissionair Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg (VVD), demissionair premier Mark Rutte en demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (

Werken vanuit huis in plaats van op kantoor wordt opnieuw de norm. Dat is een van de aankondigingen die demissionair premier Rutte deed tijdens het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer. Ook wordt voortaan het belang van goede ventilatie benadrukt. Het parlement was speciaal voor dit debat tussentijds teruggekeerd van het zomerreces om het demissionaire kabinet aan de tand te voelen over de opnieuw oplaaiende coronabesmettingen.
Het thuiswerkadvies verviel per 26 juni. Hoewel in de afgelopen week het aantal coronabesmettingen meermaals boven de tienduizend per dag is gekomen, het hoogste aantal sinds december, en het R-getal sinds het begin van de pandemie niet zo hoog is geweest, vindt Rutte nog altijd dat er ‘gezien de cijfers’ eigenlijk geen reden is om het thuiswerkadvies weer aan te scherpen. Dat hij het toch doet, is om de Kamerfracties tegemoet te komen, zo zei Rutte.
Ook terug van weggeweest is het wekelijkse overleg van het Outbreak Management Team (OMT). Half juni werd ook dit geschrapt omdat de cijfers rap daalden. Tijdens het debat kregen zowel Rutte als demissionair minister van Volksgezondheid van een keur aan Kamerleden de wind van voren, omdat ze sindsdien OMT-adviezen maar deels opvolgden of daar sterk van afweken. Een voorbeeld daarvan is de tijd dat een toegangsbewijs voor een evenement geldig is na een test. Het OMT adviseerde hier 24 uur, het kabinet maakte er om onbegrijpelijke redenen 40 uur van. Datzelfde geldt voor de incubatietijd van het Janssen-vaccin. De bijsluiter van de producent stelt twee weken wachttijd voor, het kabinet kwam met het inmiddels absurd gebleken ‘Dansen met Janssen’ waardoor jongeren dezelfde dag nog gingen feesten met een besmettingsexplosie als gevolg.
Die toegangsbewijzen blijven overigens wel bestaan, maakte demissionair minister Hugo de Jonge duidelijk. Volgens De Jonge blijft het gebruik van het systeem de komende tijd gewoon nodig, maar is de manier waarop dat tot nu toe ging ‘niet voor herhaling vatbaar’. Los van de te lange geldigheid van de bewijzen, bleken de benodigde QR-codes om ergens binnen te komen ook kinderlijk eenvoudig na te maken. Daarnaast namen veel horecagelegenheden het niet zo nauw met het toezien op de geldigheid, zo liet de minister weten. Dat er momenteel meer dan tienduizend besmettingen per dag zijn, is voor De Jonge geen reden om tijdelijk af te zien van het systeem voor de toegangsbewijzen. Bij hoeveel besmettingen het slot er wel op gaat, weet De Jonge niet. Daarvoor wil hij eerst met het OMT in overleg.
Rutte zegde ook toe dat er bij de persconferenties voortaan een vierde icoontje in beeld komt. Tot nu toe sprak de demissionaire premier boven een drietal pictogrammen die het belang van anderhalve meter afstand, handen wassen en testen bij klachten uitbeelden. Daar komt nu een afbeelding voor ventileren bij. In een open brief aan het kabinet had een twintigtal wetenschappers dinsdag al gewezen op het belang hiervan.
Waar het demissionaire kabinet nu wat stickertjes plakt op de lekken in het coronabeleid, werd uit het debat niet duidelijk welke koers Rutte en De Jonge nu gaan varen. De Jonge beloofde in september met een nieuwe routekaart te komen voor de volgende fase van de coronapandemie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Henri5
Henri516 jul. 2021 - 16:51

“We hebben ventilatie altijd al belangrijk gevonden.”, een reeds gehoorde uitspraak die nog vaak herhaald zal gaan worden. “En daarom hebben we vorig jaar,voor aanvang van het nieuwe virusseizoen, alle openbare instellingen waar veel mensen samenkomen, voorzien van de noodzakelijke luchtbehandelingssystemen inclusief controlemeters en alarmeringen bij afwijking.” Ok, dat laatste hebben ze niet gedaan maar ze namen het echt wel serieus hoor. Zo hebben ze een Minister van Onderwijs opgezadeld met een taak, scholen zelf even laten uitzoeken of hun ventilatie afdoende is, de meeste schoolbesturen zijn immers ook deskundigen op gebied van luchtbehandeling. Een taak die primair hoort bij VWS, maar gewoon omdat we het zo serieus nemen op deze wijze gedaan. Vervolgens per 1 januari een beperkte subsidie beschikbaar gesteld om apparatuur aan te schaffen, er was immers geen haast, ruim op tijd voor het virusseizoen 2022/2023. Tenminste, de scholen kunnen dan aanspraak gaan maken op het resterende subsidiepotje, en ok ze moeten er zelf ook nog flink wat geld bijleggen, maar dan zou het zo maar eens klaar kunnen zijn als virusseizoen 2023/2024 aanbreekt. En omdat ventilatie aldoor al belangrijk is gevonden, is het gelukt om binnen 15 maanden een icoontje met tekst te ontwerpen dat recht doet aan de aandacht die het verdient. Voorwaar een hele prestatie, om hier mee weg te komen. Gaat ze lukken, daar is het Nederlandse volk naiëf, ongeïnteresseerd of achterlijk genoeg voor.

Rutger Groot
Rutger Groot15 jul. 2021 - 8:19

En waar blijft dat pictogram voor vaccinatie, dat zet pas echt zoden aan de dijk...

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2021 - 7:40

Afgelopen jaar zaten de kinderen nog met dikke jassen aan in de klas kou te lijden met aan alle kanten de ramen open. Scholen werden gesloten omdat men de anderhalve meter niet kon handhaven. Nu stonden ze in de nachtclub bezweet in elkaars gezicht te hijgen. Rutte had gezegd dat het mocht. Bizar. Het gaat goed zei de dokter, het andere been moet er ook af!

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr15 jul. 2021 - 13:28

Arie Slob is medeplichtig aan de verspreiding van het virus via scholen. Hij stelde geld beschikbaar voor het aanleggen van ventilatiesystemen op scholen. Echter, het geld kon niet worden benut. Het bleek een subsidiepot, 35% zou vergoed worden. De rest moest worden komen uit bijdragen van schoolbestuur of gemeente……. De versoepeling van de maatregelen werd aangekondigd met opening van de scholen. Weigerende besturen zouden onder druk worden gezet door de onderwijsinspectie erop af te sturen. Het signaal, dat kinderen vanaf het begin van de coronacrisis kregen: jullie worden niet ziek, jullie hoeven niet op afstand van elkaar te blijven…… Waar op alle andere schadelijk geachte leefgewoonten, voeding, roken, seksualiteit gevraagd wordt om leerlingen hierin les te geven en voorlichting bleef het oorverdovend stil over coronabesmettingen.

Gerygrr
Gerygrr15 jul. 2021 - 13:30

https://www.ad.nl/utrecht/vier-jongeren-vanuit-quarantaine-ik-voel-me-genaaid-waarom-zeiden-ze-dat-we-uit-konden-gaan~a2ebfe9f/?fbclid=IwAR3fcDYsuuOE7RrCi_6MFb2grjPixrlaeXjm7misIWnj0bctEpGhzU5Kjjo Klacht van jongeren.

Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2021 - 6:55

@Apple Inderdaad. Hier de motie in zijn geheel met toelichting van Simons: https://twitter.com/PolitiekBIJ1/status/1415410115730153474

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman15 jul. 2021 - 6:56

Reactie op: The Apple 15 juli 2021 at 02:42

Bouwman2
Bouwman215 jul. 2021 - 5:50

Ach, er wordt ook wel eens geprobeerd een gebrek aan feitelijke kennis te verhelpen met behulp van een mening. Neem nu de TK21 verkiezingen, Dat is feit, maar de mening is het tegendeel, Het resultaat een impasse.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 jul. 2021 - 7:31

Wat lig je nou elke keer te eikelen over die TK verkiezingen. Die hebben hier helemaal niets mee te maken.

Huilen met de wolven
Huilen met de wolven15 jul. 2021 - 5:39

En tegelijkertijd zijn per 1 juli de wettelijke ventilatie eisen voor horeca en clubs veel minder streng geworden. De lucht hoeft nu nog maar een keer per uur ververst te worden in plaats van vijf keer. Zo wordt elk verkoudheid straks nog een epidemie. En ik maar denken dat niets me meer kon verbazen in deze eindeloze polenaise van incompetentie.

Molly Veenstra
Molly Veenstra15 jul. 2021 - 3:24

Maurice de Hond zal waarschijnlijk blij zijn te horen dat hij eindelijk gelijk heeft gekregen van het kabinet. Als dat anderhalf jaar geleden was gebeurt had het veel onnodige ellende kunnen voorkomen.

The Apple
The Apple15 jul. 2021 - 0:52

Het ging verrrassend goed -net als vorig jaar- en prompt maken dezelfde mensen dezelfde fout -als vorig jaar. En je kunt nu wel achteraf lekken proberen te dichten, maar je weet nauwelijks welke lekken je zou moeten dichten. Had het kabinet de maatregelen één voor één ingetrokken met een interval van eem week of twee, dan hadden we nu geweten wat de belangrijkste factor is geweest waarom het is misgelopen. En als je je dan realiseert dat ik niet eens een universitaire stuidie heb afgerond om tot die logische conclusie te komen, dan vraag je je af met uit wat voor figuren onze regering is samengesteld.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037115 jul. 2021 - 8:50

Incompetente randdebielen.

The Apple
The Apple15 jul. 2021 - 0:42

"Simons verwijt het kabinet dat het ervoor koos het coronavirus 'gecontroleerd te laten uitrazen', en alleen te sturen op het voorkomen van overbelasting van de intensive care. Zij stelt dat daardoor veel meer mensen dan nodig ziek geworden en dat dit 'de volksgezondheid ernstig heeft geschaad'. De motie werd door geen enkele andere partij gesteund." - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rutte-vindt-motie-bij1-over-coronastrategie-onbeschaafd-catalaanse-regering-wil-nachtklok-in-barcelona~b1df0d03/ Wat zeg je me nou, "De motie werd door geen enkele andere partij gesteund."?!!! Volgende keer stemmen we dus met z'n allen massaal op Sylvana Simons. Blijkbaar is zij de enige die overgebleven is, die een onvervalst links geluid laat horen, zonder er doekjes om te winden.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037115 jul. 2021 - 9:02

Inderdaad.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2021 - 18:54

Dat is toch wel de kers op de taart, een pictogram voor ventilatie, gelukkig net op tijd.

4 Reacties
gimli55
gimli5514 jul. 2021 - 20:51

Er is verleden jaar maart al iemand geweest, die dit herhaaldelijk gemeld heeft en zelfs met voorstellen is gekomen om de ventilatie te verbeteren in verpleeghuizen. De plek waar een groot aantal van de dodelijke slachtoffers is gevallen, of op scholen, waarvan weggekeken is. Het is al 1.5 jaar genegeerd en belachelijk gemaakt, terwijl andere landen al maanden geleden dit hebben aangepakt met beleid. Ook de WHO heeft dit al aangekaart, maar ja het OMT met van Dissel is banger om gezichtsverlies te leiden door dit foute beleid dan om de bevolking te beschermen. Zelfs nu is er alleen maar een pictogram, en kunnen we net zo lang op beleid wachten als de radicale ideeën van Rutte en de nieuwe bestuurscultuur van Kaag. Nooit dus.. En de TK laat weer met zich sollen en er verbetert niets, tot het volgende nutteloze debat.

Gerygrr
Gerygrr15 jul. 2021 - 15:23

Gimli, Het is te duur! Zie mijn bijdrage over Slob en scholen.

gimli55
gimli5515 jul. 2021 - 16:09

@Grijsje63 Dat maakt het niet minder waar. Het feit is dat ventilatie veel belangrijker is als het OMT en Rutte willen doen voorkomen. Het feest buiten, dat een groot aantal besmettingen veroorzaakte, werd gehouden in een tent. Daar zijn foto's van gepubliceerd.

Gerygrr
Gerygrr16 jul. 2021 - 15:00

Gimli, Uiteraard is het waar! Dat is het ergste….. Kijk naar de onterechte woede om de beschuldigingen van Sylvana Simons. Zij zijn verantwoordelijk voor alle missers vanaf het begin van de coronacrisis.