Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet subsidieert luchtvaart met honderden miljoenen die zijn bedoeld voor ‘duurzame groei’

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1345 keer bekeken
  •  
schiphol

De luchtvaartsector krijgt 383 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. De sector, die tijdens de pandemie ook al miljarden belastinggeld ontving, zal het geld gaan gebruiken voor “doorbraaktechnologieën voor ultra-efficiënte vliegtuigontwikkeling”, heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

De Raad voor de Leefomgeving was vorig jaar uiterst kritisch over de allesbehalve groene ‘investeringen’ van het fonds dat juist in het leven is geroepen om de economie te verduurzamen. De raad stelde vast dat de subsidies tot “meer CO2₂-uitstoot, een hoger grondstoffengebruik en ernstig biodiversiteitsverlies” leiden. Het Nationaal Groeifonds, dat ook wel bekendstaat als het Wopke-Wiebesfonds, houdt zo vooral de ‘oude economie’ overeind.

Terwijl de luchtvaart deze ronde bijna 400 miljoen uit de pot krijgt, wordt er maar 105 miljoen uitgetrokken voor het spoor. Dat geld wordt gebruikt voor het oplossen van knelpunten voor het spoorgoederenvervoer tussen Terneuzen en Gent.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.