Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet studeert op invoering vleestaks

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1835 keer bekeken
  •  
50460437923_5d884246c6_k

© cc-foto: Ted Eytan

Het kabinet wil weten of belasting op vlees leidt tot minder vleesconsumptie. Die vermindering is noodzakelijk om het te streven te behalen dat in 2030 de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten in het voedsel fifty-fifty is. Nu eet de gemiddelde Nederlander nog meer dierlijke dan plantaardige eiwitten, respectievelijk 60 en 40 procent. "Als meer mensen eten volgens de Schijf van Vijf, met daarin een goede balans tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten, draagt dat zowel bij aan duurzaamheid als aan gezondheid", schrijft Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedskwaliteit, aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek naar vleestaks is een van de resultaten van de evaluatie van het voedselbeleid van 2016 tot 2020. Ook moet het bedrijfsleven en de voedselindustrie verantwoordelijker omgaan met het aanbieden van voedsel. Te weinig worden consumenten gestimuleerd verantwoorde voeding te nemen.

Daarnaast kunnen afspraken op het voedselaanbod wenselijk zijn om de duurzame en gezonde keuze gemakkelijker te maken, door bijvoorbeeld het stellen van een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel in de schappen. Dit geeft invulling aan de wens van partijen uit het Nationaal Preventieakkoord om de verkoop van producten die passen in de Schijf van Vijf meer te stimuleren, schrijft de minister.

cc-foto: Ted Eytan

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.