Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet stelt proefboringen schaliegas uit

  •  
18-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
schalie.jpg
Update: PvdA wil ook in de toekomst geen boringen ... Kamp wil nieuw onderzoek naar mogelijke locaties... Studie moet uitwijzen waar boren verantwoord is... Milieudefensie: overwinning voor het milieu... Uitstel kan jaren duren...
Terwijl de Tweede Kamer juist donderdag een hoorzitting over schaliegas heeft gepland en de gemeente Boxtel boos is omdat ze niet is uitgenodigd, verrast minister Kamp vriend en vijand met de mededeling dat de proefboringen voorlopig van de baan zijn. Hij wil eerst meer onderzoek naar alle mogelijke locaties voor proefboringen. Dat maakte Kamp vanavond bekend.
Updates onderaan artikel
Vorige maand zei de minister Kamp (Economische Zaken) nog dat er veilig geboord kan worden naar schaliegas. Maar nu wil hij toch nader onderzoek naar alle mogelijke plekken die in aanmerking komen voor proefboringen. Dat onderzoek moet uitwijzen op welke locatie dat het meest verantwoord kan gebeuren. In afwachting van de studie wordt er niet geboord. Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:
“Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn. Vervolgens kan de aandacht zich richten op die locaties waarvan bekend is dat een mogelijke proefboring kansrijk is en waar de veiligheidsrisico’s het best ondervangen kunnen worden”.
Volgens de minister geeft een dergelijk onderzoek ook de gelegenheid ‘lokale bestuurders en bewoners te betrekken bij en te informeren over de opsporing en mogelijke winning van schaliegas in Nederland’. Hij hoopt kortom op deze manier het draagvlak te vergroten. Iets waar het tot nu toe behoorlijk aan schort.
Hoewel het uitstel nog geen afstel betekent, zal in Boxtel, Haaren en Noordoostpolder van enige opluchting sprake zijn. Het onderzoek zal één tot anderhalf jaar in beslag nemen. Pas daarna worden vergunningen afgegeven. De komende jaren wordt er dus niet geboord. Bovendien worden nu dus ook andere locaties onderzocht en kan straks dus blijken dat die geschikter worden geacht.
In het onderzoek worden ook de risico’s voor de drinkwatervoorziening in kaart gebracht. 
Tegen de schaliegasboringen is de afgelopen tijd fel geprotesteerd. Dat heeft geholpen, concludeert GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren:
RTEmagicC_vtongeren_02.jpg
Milieudefensie noemt het besluit:
een overwinning voor het milieu, de milieubeweging, de lokale actiegroepen en de gemeenten en provincies die zich tegen schaliegasboringen in ons land verzetten”.
Kamp had niet alleen te maken met kritiek van milieuorganisaties en oppositie, ook coalitiepartner PvdA was niet meegaand. De PvdA vindt het dan ook logisch dat de proefboringen voorlopig van de baan zijn. Volgens Kamerlid Vos is er nu geen draagvlak voor in Nederland. De VVD-fractie rest weinig anders dan het besluit van de minister ‘verstandig’ te noemen.
In Haaren, Boxtel en Noordoostpolder is met instemming gereageerd op het besluit. Maar wethouder Andries Poppe van de gemeente Noordoostpolder wil niet te vroeg juichen.
”Maar de ongerustheid is nog niet weggenomen. Ik ga pas weer rustig slapen als de procedure definitief is stopgezet.
Poppe hoopt dat de minister helemaal van zijn schaliegasgeloof valt.
”Ik hoop dat hij met de samenleving in gesprek gaat en dat hij ervan overtuigd raakt dat hij de miljarden beter in duurzame energie kan stoppen.”
Update 19.9 10:40 In het Radio 1 Journaal zegt Kamerlid Jan Vos dat hij niet verwacht dat de PvdA over anderhalf jaar wel zal instemmen met proefboringen naar schaliegas. Hij verwacht niet dat tegen die tijd schoon en veilig kan worden geboord. Vos:
Daarmee is het draagvlak in de Tweede Kamer weggevallen. Boren kan nu niet schoon en veilig en ik voorzie niet dat we over anderhalf jaar alsnog zullen instemmen.
VVD-Kamerlid René Leegte gaat er stiekem vanuit dat de PvdA niet tegen blijft stemmen:
We doen een onderzoek omdat we nieuwsgierig zijn naar de uitkomst van het onderzoek. Als de PvdA van tevoren zegt dat ze nee zullen zeggen, hoeven we ook geen onderzoek te doen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

JoopSchouten
JoopSchouten18 sep. 2013 - 18:32

MOOI. Gefeliciteerd Liesbeth.

Sodapop1
Sodapop118 sep. 2013 - 18:32

Is het dan zo moeilijk te bgrijpen dat ons land te klein is voor dat soort onzin? Dat de grond giftig is in andere landen? De kerncentrales zijn al bizar te noemen in de dicht bevolkte omgevingen. Als de gehele natuur naar de sodemieter geholpen is dan blijft er slechts geld over om op te vreten.

marietjejansen
marietjejansen18 sep. 2013 - 18:32

Geweldig nieuws!

insignia
insignia18 sep. 2013 - 18:32

Ik dacht het elders ook al eens gezegd te hebben : er is een BBC documentaire over schaliegaswinning in de VS waarin zeer negatieve aspecten naar voren komen. Dat in een schaars bewoonde streek. Vooral angst voor vervuiling grondwater. Wij hebben alleen maar dichtbevolkte streken en ons grondwater is essentieel voor onze gezondheid. Fracking=NO.

RoseRed
RoseRed18 sep. 2013 - 18:32

Ik hoop dat van uitstel afstel komt.

Bammetje2
Bammetje218 sep. 2013 - 18:32

Nu er zich in Colorado een ecologische ramp plaatsvind waarover men niet kan zeggen welke schaliegasstoffen er door de overstroming vrij zijn gekomen omdat die stoffen gepatenteerd zijn, vraag ik me af in hoeverre het onderzoek naar schaliegasboringen betrouwbaark an worden genoemd.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 sep. 2013 - 18:32

De PvdA zegt blijkbaar ook nee in de toekomst. Ik ben niet zo'n voorstander van het hele schaliegasgebeuren maar zo'n uitspraak van de PvdA kun je in het licht van de JSF toch opvatten als een hele grote korrel zout.

Xoral
Xoral18 sep. 2013 - 18:32

Die proefboorinstallaties kan men beter meteen gaan vervangen voor echte boorinstallaties en daarmee boren naar geothermische energie wat iets dieper zit, met die energie kan het land voor eeuwig vooruit, en geen schade aan het milieu. De politiek helpt je niet vooruit dit kan alleen een volk zelf doen laat de geschiedenis zien, maar de propaganda is zo enorm dat kiezers niet eens weten dat je schone en duurzame energie uit geothermische bronnen kan halen (ten zuide van Vlieland ligt een enorme bron, door TNO onderzocht), een andere grote bron is energie uit getijden, ook voor eeuwig (amper milieu problemen) Het systeem kiest altijd voor de slechte energiebronnen terwijl er minstens al drie goede zijn, geothermie, getijden en blauwe energie uit overgang zout-zoet water.

HenkDaalder2
HenkDaalder218 sep. 2013 - 18:32

Over 1.5 jaar zijn alle verkiezingen voorbij en zitten we met de volgende formatie. Dan kunnen ze dit stiekem door het parlement loodsen. Zo doet het CDA dat

1 Reactie
lembeck
lembeck18 sep. 2013 - 18:32

Nee hoor, Henk. Over tien maanden. Misschien zelfs minder, want trek er ook nog even alle recessen af...? Eind volgend jaar is maximaal 15 maanden van nu. Er is een Kerstreces, waarin niets gedaan wordt en een zomer reces. Nou kan je die perioden er bij OP tellen, maar iets zegt me dat Kamp juist eerder klaar wil zijn. Weten we het in november 2014, dan zit Kamp erachter te donderjagen. Duurt het dik anderhalf jaar , of meer, dan hebben we kans dat er goed onderzoek gedaan kan zijn. Ik hoor gek genoeg niemand over de slappe grond in Nederland. Vooral het laagveen is zompig gebied. Is de Peel niet van origine een moeras? Het lijkt erop dat de boorlocaties vooral op laagveen liggen. Al onze huizen en bijna alle gebouwen, inclusief Betuwelijn en HSL zijn onderheid. De palen staan in de stevige zandgrond tenminste 20 meter dieper. Bij fracken kan er water in deze zandlagen komen. Ook al is het grondwater (trilligen) dan nog spoelt de nu nog stevige zandlaag weg. Denk maar aan een weg waar zomaar een gat in valt. Ik denk dat we in ons land vooral NIET moeten doorgaan met Schaliegas. Integendeel, ik denk dat we veel meer moeten inzetten op zonne-energie en windkracht en een paar getijde centrales voor onze kust leggen in zee. Dat, samen met flinke besparingen in ons energieverbruik zal de toekomst moeten worden.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 18:32

sommige Nederlanders willen wel schaliegas! iedereen die fossiele brandstoffen indirect consumeert kan hier niet tegen zijn, of vinden we het wel ok als het elders wordt gewonnen?! hypocriet hoor

1 Reactie
eeweew
eeweew18 sep. 2013 - 18:32

Wat is dat nou weer voor onzin? We gebruiken geen fossiele brandstoffen omdat het fossiele brandostffen zijn, we gebruiken ze omdat het op dit moment de norm is. Het is niet zo dat je het verschil merkt ofzo. Wat jij eigenlijk zegt is dat iedereen die tegen schaliegas is maar een einde aan zijn leven moet maken.

Jantje68
Jantje6818 sep. 2013 - 18:32

Verschrikkelijk dit soort slappe bestuurders. Kamp heeft definitief afgedaan. Onderbuikgevoelens en bange huisvrouwen maken blijkbaar de dienst uit in plaats van feiten. Gewoon de gasprijs omhoog is ook veel gemakkelijker dan moedige besluiten nemen.

1 Reactie
CorvusCorone
CorvusCorone18 sep. 2013 - 18:32

Het is echt verbijsterend hoe de man in de straat het wel denkt te weten. Vitens is niet voor niets tegen fracking in Nederland en met recht. Veel van ons drinkwater bestaat uit kwelwater dat zich in decennia onder de grond door verplaatst. Één keer een vervuiling en het halve land zit over enkele decennia zonder water. Maar daar is natuurlijk heeft onze VVD daar ook aan een oplossing voor, namelijk geprivatiseerd drinkwater. Zie je dat al zitten? je waterrekening die boven je elektriciteitsrekening uit komt? Nee bedankt. Ik schaar me dan maar bij de bange huisvrouwen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 18:32

"'Ik hoop dat hij met de samenleving in gesprek gaat en dat hij ervan overtuigd raakt dat hij de miljarden beter in duurzame energie kan stoppen" eeehmm.,..schaliegas levert miljarden op. Duurzame energie kost alleen maar miljarden en je krijgt er ook nog veel minder energie voor terug

1 Reactie
eeweew
eeweew18 sep. 2013 - 18:32

Zit daarbij ook de werkelijke waarde van milieuschade door schaliegas?

neeroeter
neeroeter18 sep. 2013 - 18:32

Goed nieuws voor nu. Ik begrijp volledig dat veel mensen hier tegen zijn. We moeten inzetten op groene energie, mogelijkheden te over. Wég met die fossiele shit. Mensen die hieronder voor schaliegas zijn, hebben lak aan hun eigen en onze kinderen..

1 Reactie
Jantje68
Jantje6818 sep. 2013 - 18:32

Maximaal 15% groene energie in 2030 (officiele doelstellingen) hoe kom je aan de overige 85%? Ons aasdgas is op in 2030. In vindt dat burgers harder voor de keus moeten worden gesteld. Mensen die overal tegen zijn worden straks als eerste afgesloten of moeten veel meer gaan betalen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 18:32

Ik denk dat dit onderwerp bij een volgende kabinetsformatie keihard terugkomt. 20 miljard laten lopen. Zucht. Ik zie een mooie ruil in het verschiet met de PVV in de formatie. Financiering ontwikkelingssamenwerking, vluchtelingenwerk en asielopvang louter en alleen uit opbrengst schaliegaswinning.

1 Reactie
eeweew
eeweew18 sep. 2013 - 18:32

Waar tover je dat bedrag nou weer vandaan?