Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen: 'Vanaf nu een soort griep'

  •  
10-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1918 keer bekeken
  •  
ANP-463349568

Het kabinet heeft de laatste coronamaatregelen geschrapt. Mensen hoeven geen zelftest meer te doen bij klachten of thuis te blijven als ze zich niet ziek voelen. In overleg met hun werkgever mogen ze zelfs naar hun werk.

Het coronavirus wordt op dezelfde manier benaderd als andere luchtweginfecties, zegt Minister Kuipers. "Je kunt het nu inderdaad een soort griep noemen." Het virus zal volgens hem nooit meer weggaan, maar de gevolgen zullen veel minder ernstig zijn dan voorheen, omdat ‘’vrijwel iedereen in Nederland inmiddels een dusdanige afweer heeft opgebouwd.’’

Toch wijst hij er wel op dat er nog dagelijks mensen met corona worden opgenomen. Momenteel liggen er 900 coronapatiënten in het ziekenhuis, vrijwel allemaal hadden al voor de besmetting een kwetsbare gezondheid. 

Het OMT adviseerde vorige maand al om de laatste maatregelen op te heffen. Het kabinet heeft dat advies nu overgenomen. Het is een bijzonder moment ‘’om even bij stil te staan’’, volgens Kuipers. De eerste coronabesmetting in Nederland werd drie jaar geleden vastgesteld.

Ondanks dat alle maatregelen officieel zijn opgeheven, roept het kabinet op om bij griep- of verkoudsheidsklachten het gezonde verstand te blijven gebruiken en zich aan de algemene hygiënemaatregelen te blijven houden, zoals handen wassen, ventileren en hoesten en niezen in de elleboog.

Er zal geen nieuwe vaccinatieronde plaatsvinden. Wel zal het OMT kijken of een extra vaccinatieronde in het najaar zinvol zal zijn. De GGD-teststraten zullen binnenkort sluiten. In de tussentijd zal de overheid via controles van het rioolwater het virus in de gaten houden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.