Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Kabinet schrapt 5000 banen in speciaal onderwijs

  •  
08-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-leraar300_03.jpg
Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) wil hiermee 300 miljoen besparen. Onderwijskoepel PO-raad en vakbond CNV Onderwijs boos
De bezuinigingen op het speciaal onderwijs zullen 5000 mensen hun baan kosten. Dat meldt het AD vandaag op basis van een nog niet gepubliceerd onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie, de vakbeweging en de onderwijskoepels.
Het AD schrijft dat met de bezuinigingsoperatie van 300 miljoen euro door minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) en staatssecretaris Zijlstra (Leraren) 3800 fulltime banen verloren gaan. In de praktijk komt dit neer op 5000 ontslagen, al dan niet gedwongen.
De plannen van de minister stuitten al op grote bezwaren van de onderwijskoepel PO-Raad en vakbond CNV Onderwijs. Daarop werd het onafhankelijke onderzoek ingesteld. Een woordvoerster van het ministerie wil niet reageren op de concrete cijfers en laat weten dat de definitieve uitkomst van het onderzoek binnenkort wordt verwacht, aldus het AD.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

ColorHugo949
ColorHugo9498 dec. 2011 - 11:26

Nederland, kennisland..... Kaalslag.

jmaldenhoven
jmaldenhoven8 dec. 2011 - 11:26

Wel ja! Nog meer verziekte klassen waar conrectoren de gedragsgestoorden uit de klas moeten timmeren. Met als gevolg nog meer gedragsgestoorde ouders op de stoep. Met als gevolg weer een kapitaalvernietiging wegens verdampende kennis. Met als gevolg nog minder animo voor het docentschap. Je bent als docent alleen nog cipier, ME-er of psychiater.

eeweew
eeweew8 dec. 2011 - 11:26

Er komen dus gewoon weer kinderen die nergens tussen passen thuis te zitten.

JoopSchouten
JoopSchouten8 dec. 2011 - 11:26

Dus Bruin-1 steelt nu ook al de banen van onderwijzend personeel en ontplooiingsmogelijkheden van leerlingen ...

hminkema
hminkema8 dec. 2011 - 11:26

In het kort: een klein deel van de leerlingen, namelijk zij met ernstige fysieke of mentale handicaps, mocht gewoonlijk door naar het Speciaal Onderwijs. Daar kregen ze aangepast onderwijs en begeleiding, door leraren die geschoold en ervaren waren en daarom goed op hun taak berekend. Over de kwaliteit van het Speciaal Onderwijs is nooit een klacht gerezen. Maar het kost de minister wel geld, en dat heeft ze er niet langer voor over. Zeker niet in bezuinigingstijd. Dus ging ze op zoek naar een alternatief. Op die zoektocht ontmoette ze ouders van wie het kind een eind van huis moet voor Speciaal Onderwijs en ouders van wie het kind op een wachtlijst staat. De minister, toen nog staatssecretaris, kreeg een lumineus (want lucratief) idee: "Wat nou als we al die kinderen om de hoek naar school doen in een gewone klas. Dat verkopen we als 'gewoon meedoen' en als 'passend onderwijs' want dat klinkt goed. Het levert mij een bom duiten op, en dat komt goed uit want Maxime wil dat ik bezuinig. We paaien het schoolbestuur met extra geld (waarmee ze hun salaris weer eens verhogen) en dan laten ze de leraren wel voor noppes het zware werk doen." Zo sprak onze Rentmeester. En zo gezegd, zo gedaan. "De schoolbesturen werken wel mee, want al die gehandicapte kinderen brengen een leuk rugzakje mee voor de school. De gewone juffen en meesters krijgen een of meer lieve, aandoenlijke kinderen erbij in de klas, met een gezichts- of gehoorstoornis, met autisme, met spasticiteit, met leer- of begripsstoornissen, met aandachtsstoornissen zoals ADHD of een andere afkorting." "Hoe dat verder moet, dat mogen die onderwijzers en leraren zelf opknappen en er wordt vast wel 'een cursus' voor bedacht. Met 'een cursus' komt alles goed en het kost weinig want je kunt het met honderd tegelijk in de aula organiseren op een dag dat die leraren vroeger vakantie hadden. Bovendien rekenen we die leraren er op af, want als ze 'de cursus' niet volgen krijgen ze geen periodiekje er bij. Ook dat levert geld op." "Die gespecialiseerde leerkrachten in het Speciaal Onderwijs ontslaan we, met 5000 tegelijk. Wel sneu, maar we bieden ze gewoon 'een cursus' aan en dan zijn ze ineens leraar Engels of leraar Nederlands of leraar Maatschappijleer. Komt dát even goed uit met het lerarentekort." Mijn wiskundeleraar, de heer Van Beek uit Hillegom van wie ik de abc-formule leerde, zei het vroeger al: "Kijk eens hoe mooi alles in elkaar past".

Klungel2
Klungel28 dec. 2011 - 11:26

Wanneer kunnen we nou eens maatregelen verwachten van dit kabinet, waarbij de beter bedeelden eens wat extra moeten inleveren? Of is dit meer een Darwinistisch clubje? (de fitsten zullen overleven...) Ik hoop zo dat deze bewindslieden straks allemaal hun baan kwijtraken, de hypotheek niet meer kunnen opbrengen, de auto de deur uit moeten doen en een uitkering moeten gaan aanvragen. Maar ja, dan is het natuurlijk ook te laat voor hen om deze maatregelen nog terug te draaien.

a.doorgeest
a.doorgeest8 dec. 2011 - 11:26

Schaamteloos en schunnig afbraakbeleid van VerBijsterveld. Wou het CDA niet een schild voor de zwakkeren van onze samenleving zijn? Hilarische uitspraak - volstrekt ongeloofwaardig. Met 130 racen over de snelweg langs de weilandjes van gesubsidieerde landbouwers op weg naar de met Hypotheekrenteaftrek zwaar gesubsidieerde Vinex. Wie niet fatsoenlijk met gehandicapten weet om te gaan, verlaagt zichzelf tot iets wat buitengewoon verwerpelijk is. Hoe grof en asociaal kun je als vermeende Christen worden?

DonCarlos
DonCarlos8 dec. 2011 - 11:26

De democratie is niet voor kneusjes vinden ze bij deze regering .Eigenlijk bestaan er geen kinderen die wat extra hulp of begeleiding nodig hebben,ze zijn gewoon lui en te besodemietert om ook maar iets te willen leren.Maar gelukkig laten onze Henken en Ingrids zich niet in het pak naaien door deze nutteloze linkse uitvreters,die kijken tevreden toe hoe die linkse hobby,samen met de natuur,democraties de nek wordt omgedraait

ElChe
ElChe8 dec. 2011 - 11:26

Wat een schoftig wanbeleid over de rug van de allerzwakste leerlingen. Hoe verzin je zo iets wanstaltigs? Waar haal je het gore lef vandaan om zo iets uit te voeren? Hoe kun je als minister 's avonds nog in de spiegel kijken, zonder jezelf te vervloeken?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten8 dec. 2011 - 11:26

Bruin-1 heeft 'neoliberaal gekaderde' inzichten en uitgangspunten, missen compassie en gebruiken verkeerde kennis Che. Het zijn zelf zwakzinnigen.