Joop

Kabinet Rutte III doet tot 2023 niets tegen belastingontwijking

  •  
21-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10555241935_3f23d0654a_o
Nederland is een favoriete stop op de route naar grootschalige belastingontwijking van multinationals. In het regeerakkoord staat dat Nederland daar nu eindelijk wat aan wil doen, door belasting te heffen op de miljarden die via Nederland worden rondgepompt. Ter compensatie krijgen ‘echte’ bedrijven fiscale meevallers, zoals lagere winstbelasting en afschaffing van de dividendbelasting. Maar wat blijkt; terwijl de compensatiemaatregelen al op korte termijn van kracht worden, worden de maatregelen op de lange baan geschoven. De Telegraaf meldt dat de coalitie ‘marge heeft genomen’ tot 2023 en de boel daarmee de facto doorschuift naar een volgend kabinet.
Het ministerie van Financiën heeft geen commentaar en wijst op de brief hierover die binnenkort naar de Tweede Kamer gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Lucas Reinhoud
Lucas Reinhoud22 feb. 2018 - 10:11

Ik vermoed dat dit besluit onder druk van de Oranjes genomen is.

Gerry Jöris
Gerry Jöris21 feb. 2018 - 20:20

Probleem is volgens mij dat de hoger opgeleiden met de behoorlijke salarissen zich aangetrokken voelen tot de neo l-liberalen als vvd en d66. Daardoor blijven dit soort handlangers van het grootkapitaal aan de macht en hebben de burgers aan "de verkeerde kant van het spoor" het nakijken.

Break on through
Break on through21 feb. 2018 - 14:53

Blijkt andermaal maar weer eens dat Rutte III er net als de voorgaande Rutte kabinetten slechts is voor de multinationals. De rest kan dood vallen. Of ze moeten al geen andere kant op kunnen, zie Groningen (al moet ik het nog allemaal nog zien gebeuren)... Maar goed, een volk krijgt de leiders die het verdiend. Dus wat zegt Rutte III over het electoraat? Dus moed houden! Er is gelukkig een swing naar links. Rechts verpulverd zichzelf uiteindelijk wel. Te veel eilandjes van ego's en klojo's....

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin21 feb. 2018 - 18:23

@ Break on through (15:53u) - rechts zal zich inderdaad nog van onze levensdagen te gronde richten. Hoe dat gebeuren zal, dat is de vraag. De teloorgang kan een langzame desintegratie zijn, gepaard met steeds meer stammenstrijd en intriges bij het onderdrukkende rapalje; hij kan eruit zien als een tamelijk snel ineenzakken, dat ondersteund zal worden door een brede weigering van de bevolking om nog te gehoorzamen aan de tirannen; óf er zullen ernstige conflicten komen (omdat machthebbers steeds gekker en meer sadistisch worden, ze zijn karakterologisch niets meer dan kinderen die niet eerlijk willen delen). Wie anno 2018 nog altijd de ideologie van ongebreidelde economische groei, van het opzetten van mensen tegen elkaar (dwingen tot onderlinge concurrentie op alle levensgebieden), en van het plunderen van de natuur en het ruïneren van een leefbaar klimaat predikt, die leeft in uiteindelijk zelfdestructieve psychoses.

Poezenmens
Poezenmens21 feb. 2018 - 13:02

Is er iemand die iets anders verwacht had van dit kabinet met de VVD als de wakkerste verdediger van het kapitaal? ????

Thuru
Thuru21 feb. 2018 - 12:52

Mwa, dat afschaffen Nederland als belasting paradijs is niet erg. Tenslotte geeft het hoe dan ook toch inkomsten. Inkomsten die je kwijt raakt en waar de burger weer voor mag opdraaien als je belasting paradijs opheft. Op dit punt moet je niet moeilijk doen. 1000x erger is bijvoorbeeld de Btw van 6% naar 9% om wat is te zeggen.

Karingin
Karingin21 feb. 2018 - 10:45

Kunnen we het kabinet niet aanklagen voor wanbeleid? Sterker nog, de beide kamers ook want die gaan hier allemaal maar mee akkoord. Staat er niet iets in de grondwet over bescherming van burgers tov bedrijven?

1 Reactie
adriek
adriek21 feb. 2018 - 16:13

Nee. Integendeel: in een kapitalistisch bestel bestaat het volk slechts te faveure van het kapitaal. Met brood en spelen kan het gepeupel redelijk tevreden gehouden worden, naar hartenlust mopperen op Facebook & co, genoeg te eten, en eens in de vier jaar de hoop op een betere wereld: wat wil een mens nog meer?

vdbemt
vdbemt21 feb. 2018 - 9:19

Met RutteIII, zei Rutte, moet IEDEREEN gaan merken dat het goed gaat met de economie (onder Rutte II merkten alleen de beter betaalden het nog maar). Na het kado van 1,4 miljard dividendbelasting, het invoeren van een nieuw belastingstelsel, waar het hoogste tarief omlaag gaat en het laagste omhoog, toont Rutte zich hiermee opnieuw de beschermheer van de rijken.

3 Reacties
LaBou
LaBou 21 feb. 2018 - 11:57

Da's logisch toch? Voor Rutte en co. tellen alleen degenen die nu profiteren. De rest bestaat verder simpelweg niet.

Martinel
Martinel21 feb. 2018 - 16:40

Wie is er nu eigenlijk daadwerkelijk op vooruit gegaan? Ik ben persoonlijk 3 Euro per maand in de min gegaan, terwijl alle lasten toenemen, maar misschien ben ik niet iedereen? Want laten we eerlijk zijn, Rutte is er niet voor iedere burger, Rutte wordt zelf door de multinationals gemangeld en heeft daardoor zijn kijk op de burger van zijn land gewist. De burger bestaat niet meer. De burger wordt gemeten in allerlei statistiekjes aan de hand van geld en consumtie. Ik oordeel dan ook dat Rutte zelf geen mens meer is, maar een pion aan de hand van Brussel en de grote belastingontwijkende bedrijven. Rutte gaat dit land persoonlijk en met dit land bedoel ik de mensen die het bevolken, naar de klote helpen. Mocht hij dit lezen (denk het niet) dan zal hij een minzaam glimlachje produceren en mij afschilderen als een niet begrijpende domvrouw. Overigens doet de pers daar graag aan mee, want hoe is het mogelijk, dat de griepepidemie ook al in cijfers van baten en lasten wordt afgeschilderd. In Euro's dus. Vroeger was je gewoon met de echte griep gewoon ziek, tegenwoordig kan het je je baan kosten. Want.....je bent een kostenpost. U begrijpt, dat ik Rutte verafschuw, zijn 3 Kabinetten en zijn totale gebrek aan medemenselijkheid.

adriek
adriek22 feb. 2018 - 9:01

Je moet de woorden van Rutte natuurlijk wel op de juiste wijze interpreteren. Iedereen weet inmiddels dat multinationals belastingvoordelen genieten, zorgmanagers nog steeds heel veel verdienen, huizen, verbouwingen en andere giften in bepaalde kringen onbelast blijven enzovoorts. Iedereen weet dus dat het beter gaat in Nederland en je dat ervaart als je tot de juiste groep behoort. Hij heeft tenslotte niet gezegd dat het met iedereen beter zal gaan, alleen dat iedereen het zal merken.

GerritHoltland
GerritHoltland21 feb. 2018 - 8:54

Altijd weer hetzelfde liedje. Eerst al het idee dat bedrijven gecompenseerd moeten worden voor het feit dat ze de zaak niet meer kunnen flessen. En vervolgens eerst de compensatie en dan zien we wel of het flessen wordt gestopt. Wat een ziekelijk aanpak. Van de D'66 en de VVD mag je dit verwachten. Voor de CU is dit een schande en ook van het CDA had ik meer verwacht.

Anoniempje5
Anoniempje521 feb. 2018 - 8:42

Goh wat schokkend, dat had ik nou noooooooooit verwacht. Het zijn gewoon precies de Republikeinen van de VS in iets afgezwakte vorm omdat ons onderwijs (nog maar dat duurt niet lang als het aan hun ligt) een stuk beter is als in de VS en we hier minder openlijk bedonderd te kunnen worden.