Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet negeerde maandenlang smeekbedes ambassade Kabul

  •  
15-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Commissiedebat over de meest recente situatie in Afghanistan

© DEN HAAG - (VLNR) Demissionair Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66), demissionair Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) en demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers van Ju

Het demissionaire kabinet heeft zich maandenlang doof gehouden voor hulpverzoeken van de ambassade in Kabul. De ambassadeur en lokale medewerkers drongen er bij Den Haag al in het voorjaar van 2020 op aan om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke evacuatie, schrijft de Volkskrant.
"Desondanks namen minister Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) tot twee dagen voor de val van Kabul geen besluit over het moment waarop lokale medewerkers in veiligheid gebracht zouden worden en of alle inwonende afhankelijke familieleden met hen mee mochten reizen. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte."
In het weekend dat de Taliban Kabul binnentrokken, ging Bijleveld naar de film en had Kaag een formatie-etentje. Broekers-Knol besloot pas op 11 augustus om Afghanen in Nederland niet meer uit te zetten. De Taliban waren op dat moment bezig met een razendsnelle opmars en hadden Kunduz al in handen.
Hoewel de Tweede Kamer al maanden aandrong op de evacuatie van Afghanen die Nederland hebben geholpen, bleef het demissionaire kabinet die beslissing voor zich uitschuiven. Al in juli bood Frankrijk aan om mensen mee te nemen uit Afghanistan, maar demissionaire kabinet deed daar niets mee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (91)

Poeh, poeh
Poeh, poeh16 sep. 2021 - 9:34

Het meest ontluisterende bij dit debat was wel dat én Kamer én Kabinet bezig waren met een potje armpje drukken en paintballen over de rug van 22 angstige mensen met hun familie. Profileringsdrang en vingertjes wijzen in optima forma. Vindt je het gek dat de politiek steeds meer wordt gezien als een kwaad, maar dan niet meer noodzakelijk.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 sep. 2021 - 19:45

Goedkeuring van J&V, nou dan weten we waar het probleem ligt, bij Ankie, we weten allemaal dat voor Ankie en de vvd het buitenland voor buitenlanders is, ik vind Kaag wel lachen hoor, een verdedigingslijn waar je van doldraait, heel korzelig, ik begin echt te geloven dat ze ongezellig is, poeiert Omtzigt als een vervelende vlieg af en laat zich niet uit het veld slaan, ik vermoed dat Rutte een heel ongezellig kabinet tegemoet gaat en met heimwee terugdenkt aan de innige Rutte2, ik heb de rest van het debat nog niet gezien maar verwacht dat Bijleveld over de motie Belhaj gegrild gaat worden en dat Broekers Knol een brevet van xenofobie krijgt opgeplakt, leuk toch dat politieke bedrijf met als kanttekening dat mensen uiteindelijk in het geding zijn.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 sep. 2021 - 11:50

Hoewel de betrokken ministers verantwoordelijk zijn is het opvallend dat de volledige ministerraad unaniem was in haar oordeel niets te doen. Er is dus een afspraak gemaakt, of beter gezegd, niemand, ook de betrokken ministers niet, mocht iets doen. De eerst verantwoordelijk minister die zo'n afspraak bekrachtigd is de premier. We kunnen dus aannemen dat het Rutte was die het stilzwijgen afdwong. De reden is duidelijk. Rutte is kampioen stemmen trekken voor de vvd dus zal die partij er alles aan doen om met geen woord te reppen over Afghanistan of mogelijke vluchtelingen. En aldus geachiedde. De dames mogen dan de klappen opvangen. Broekers Knol was als eerste aan de beurt en nu is Kaag de kop van Jut. Dat Rutte in zijn opzet slaagt om zijn grootste opponent Kaag wederom te beschadigen blijkt wel uit de hetze van rechts en dom links. Kijk naar de kortzichtige reacties hieronder. Alsof basisonderwijs het hoogst haalbare was. Ze snappen niet dat ze met hun hatelijkheden naar Kaag precies in de val lopen die de VVD voor domkoppen en neehoofden heeft open gezet. In feite zijn al die Kaag critici de slippendragers van Rutte. Rutte deed het rucje eerder en gebruikte toen de PvdA als kop van jut. Hij verbood pvda bewindslieden met een eigen stellingname te komen Ool toen ging het over Afghaanse vluchtelingen. Kennelijk is de VVD als de dood voor de eigen achterban om tijdelijk, uit protest, op de bagagedrager van Wilders te springen. En met de formatie waarin Rutte iedereen kan breken denk ik niet dat iemand in het kamerdebat vanmiddag het in zijn hoofd haalt om Rutte en de VVD openlijk te ontmaskeren als aanstichter van het zoveelste drama. Dus beste domkoppen, voordat je weer blijk geeft van latente vrouwonvriendelijk gedrag, en Kaag van alles in de schoenen schuift, denk eerst eens na.

6 Reacties
Mr Ed
Mr Ed15 sep. 2021 - 12:13

Zelfs als Rutte het stilzwijgen zou hebben afgedwongen, is het dat niet heel zwak van mevrouw Kaag (voorvechtster van het nieuwe leiderschap) om daar als een schaap gehoor aan te geven? Zelfs terwijl het kabinet al demossionair was? Zelfs als er levens in gevaar zijn?

Rick Hofland
Rick Hofland15 sep. 2021 - 12:24

Ik lees hier nergens vrouwonvriendelijke teksten. Dat aanhalen lijkt er eerder op dat jij bestuurlijk falen probeert af te vlakken omdat het vrouwen zijn. Alsof deze vrouwlijke politici zwakke dametjes zijn die extra bescherming nodig hebben. Wie is er nou de seksist hier?

EUpiet
EUpiet15 sep. 2021 - 12:30

Ik heb een hekel aan reageren op mensen omdat zoiets altijd leidt tot eindeloze discussies met retorische trucjes. Maar u bakt het nu wel heel erg bruin. De betreffende bewindslieden zijn verantwoordelijk voor hun eigen departementen en ook voor de genomen beslissingen of fouten. Het zijn volwassen mensen die zich zeker niet zullen laten ringeloren door een Rutte of wie dan ook. En zich daar ook niet achter mogen verschuilen. En dan ook nog anderen uitschelden voor domkoppen of dom links. U denkt zeker dat u heel veel voorstelt?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 sep. 2021 - 12:40

Martin van der Linde, "We kunnen dus aannemen dat het Rutte was die het stilzwijgen afdwong." Rutte zit de ministerraad voor en bepaalt de agenda, dus hij zou kunnen besluiten het niet op de agenda te zetten, maar stilzwijgen afdwingen is toch wel iets anders. En al zou Rutte het proberen, als jij als minister vindt dat je moet ingaan op de situatie in Afghanistan kan je het ook gewoon doen en dan maar ruzie riskeren.

Markzelluf
Markzelluf15 sep. 2021 - 15:17

Even een reactie van deze domkop uit de provincie: sorry dat ik onbekwaamheid verwar met vrouwelijk gedrag. En waarschijnlijk moet ik ook mijn mening over de afwezigheid van Kaag tijdens de algemene beschouwingen herzien. Het is heel logisch dat ze prominent op het wereldtoneel wil verschijnen in plaats van over allerlei operationeel gezeik in ons kikkerlandje te discussiëren. Zo goed, Martin?

EenMening
EenMening15 sep. 2021 - 18:54

@Martin Ht is niet erg slim van jou (dus nogal dom) om mevrouw Kaag uit de wind proberen te houden, terwijl zij als minister va buitenlandse zaken eerst verantwoordelijke is voor het Afghanistan debacle. Met mensen, dus ook met mevrouw Kaag, val je altijd om.

Eid
Eid15 sep. 2021 - 11:48

Tsja, je kunt er idd van alles van vinden, maar het wordt ook wel een hele omvangrijke operatie als je je niet realiseert dat voormalig vluchtelingen en masse op bezoek gaan bij familieleden ondanks code rood. En dan kunnen we terecht vragen stellen over de operatie, maar over dat laatste punt blijft angstwekkend stil. Ongemakkelijk wellicht.

Rick Hofland
Rick Hofland15 sep. 2021 - 11:28

Ik hoor al geruchten over een kabinet met GL/PVDA/VVD/CDA waar D66 buiten wordt gelaten. Dat zou ik toejuichen, want wat ik sinds de verkiezingen van Kaag & D66 heb gezien lijkt eerder een exponent van alle politiek van Rutte waar we juist vanaf willen. Neemt niet weg dat ik Rutte evengoed van het toneel zie verdwijnen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 11:05

Mevrouw Kaag is een paar maanden D'66 leider.... Nieuw leiderschap???? Geen roddel en achterklap???? Kamer juist informeren???? Ze veegt haar derriere ermee af. En als klap op de vuurpijl weigert ze als demissionair minister en tevens partijleider van de tweede partij van Nederland, bij de algemene politieke beschouwingen aanwezig te zijn. Zij zet zichzelf (en alle mensen die op haar gestemd hebben) compleet voor "een plassertje"..

Le Chat Botté
Le Chat Botté15 sep. 2021 - 10:49

Interessant hoe het artikel beschrijft hoe het hele kabinet faalt in het Afghanistan dossier en dat het daarin wordt voorgegaan door Ank Bijleveld, Ankie Broekers-Knol en Sigrid Kaag. En hoe dan uiteindelijk door sommigen in de discussie hieronder uitsluitend Kaag bij de lurven wordt gevat en naar het schavot gedragen. Hoe wonderlijk zijn soms de de routes die het menselijk denkraam kan bewandelen.

4 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland15 sep. 2021 - 11:39

Hoezo wonderlijk? Mevrouw Kaag is van die 3 degene die zich opgeworpen heeft als nieuw politiek leider van het land met de belofte om leiderschap anders in te gaan vullen. En nu blijkt dat ze zelf om de haverklap laat blijken niet te verschillen van Rutte en in dit geval van Afghanistan zelfs dermate heeft gefaald dat zij als ze er wat mij betreft voor ontslagen mag worden als minbu dan lijkt het mij logisch dat zij hier onder het vergrootglas ligt.

Mr Ed
Mr Ed15 sep. 2021 - 11:51

Kaag is minister van Buitenlandse Zaken en dus eerstverantwoordelijk

Le Chat Botté
Le Chat Botté16 sep. 2021 - 9:26

@Rick Kan een demissionair minister leiderschap anders invullen? Ik heb ernstige twijfels bij de speelruimte die er momenteel is voor individuele kabinetsleden om uit de pas te lopen van de Rutte-karavaan. @Abel Dat is alleen relevant als je er van uit gaat dat een minister een eigen koninkrijk heeft. In werkelijkheid is er sprake van een team en teambesluiten. Dat geldt eens te meer in een demissionair kabinet.

Le Chat Botté
Le Chat Botté16 sep. 2021 - 9:30

Even een bias disclaimer: Ik heb geen speciale voorkeur voor welke minister uit dit kabinet dan ook. Mijn politieke voorkeuren zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Dit geldt overigens voor vrijwel alle kabinetten uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis.

MB19
MB1915 sep. 2021 - 10:05

Ongelofelijk en dan zeggen dat Rutte een lesje medemenselijkheid nodig heeft, Kaag en de andere dames zijn geen haar beter!!

Phil2
Phil215 sep. 2021 - 9:37

Ontluisterend. Kaag kan de morele broek die ze altijd in gesprekken en voordrachten aantrekt, wel thuis laten.

Markzelluf
Markzelluf15 sep. 2021 - 9:33

De hier op Joop zo vaak bewierookte Kaag werd aangenomen omdat ze zoveel kennis en ervaring heeft op internationaal terrein. Vervolgens bemoeit ze zich met van alles en nog wat en verzaakt ze haar verantwoordelijkheden. De gevolgen daarvan zijn voor veel mensen buitengewoon ernstig. Waarom zou je haar eigenlijk in het Torentje willen?

2 Reacties
Knight3
Knight315 sep. 2021 - 10:30

Ze vindt het ook niet nodig om, als demissionair minister en tevens partijleider van de tweede partij van Nederland, bij de algemene politieke beschouwingen aanwezig te zijn. Lang leve het nieuwe leiderschap.

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 10:38

Mark Ik zou geen reden meer kunnen bedenken. Alleen gaan 'we' er niet nog niet over.We hebben enige tijd terug een keuze gemaakt en die kunnen we niet terugdraaien. Ter verdediging zou je kunnen aanvoeren, dat in een land waarin je kan kiezen uit blinden, iemand met één oog al snel de ideale kandidaat lijkt. (Ik heb overigens SP gestemd. Maar tot nu toe heeft dat ook niet al te veel zoden aan de dijk gezet want te betrouwbaar?)

Paul250371
Paul25037115 sep. 2021 - 9:33

Deze smeerlappen moeten voor de rechter. Moord of poging tot door xenofobe onwil en gruwelijke incompetentie. Schijt aan mensenlevens terwijl zij daar wel verantwoording voor hebben en de mogelijkheden hadden om dit te voorkomen. Deze bewindvoerders zijn grote criminelen en verdienen het jaren lang achter de tralies te verdwijnen wat mij betreft.

5 Reacties
Jozias2
Jozias215 sep. 2021 - 9:58

Moet er niet eerst iemand dood gaan voordat er sprake is van moord?

Paul250371
Paul25037115 sep. 2021 - 11:43

Jij denkt dat ze met rust gelaten worden door de Taliban? Mocht er nog geen van die mensen die met ons samenwerkte en die we weigerden te evacueren vermoord zijn dan in ieder geval poging tot.

Jozias2
Jozias215 sep. 2021 - 12:21

@paul Er hebben honderduizenden mensen gewerkt met en voor de internationale gemeenschap. Sommigen een korte periode 18 jaar geleden in baghlan terwijl ze zelf in kaboel wonen. Velen waren ingehuurd door de vn, eu of de navo en hebben voor meerdere landen gewerkt. Lijkt me goed om te kijken naar de brede context en niet door een rietje te kijken naar Nederland alsof Nederlands zo nadrukkelijk aanwezig was in Afghanistan. De Nederlandse rol op de grond was zeer beperkt. Alleen in Uruzgan speelde Nederland een wat grotere rol in een weinig zeggende provincie en ook dan met internationale partners. Maar ook dat is 11 jaar geleden al gestopt.

lmgikke
lmgikke15 sep. 2021 - 12:58

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is een farce als hier geen zaak over gevoerd wordt daar.

Jozias2
Jozias216 sep. 2021 - 9:11

@imgikke Een zaak tegen wie? De vs, de taliban, de voormalige Afghaanse overheid? alle 50 landen die in Afghanistan actief waren?

Britswerd
Britswerd15 sep. 2021 - 9:20

Je kunt het je bijna niet voorstellen dat dit werkelijkheid is. Mag hopen dat Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) vertrekken uit de politiek om verdere miskleunen te voorkomen.

Wereldburger
Wereldburger15 sep. 2021 - 9:01

geheel volgens de traditie van indonesië tot karremans dit alles, verraders van vrienden zijn het!

harmmeijer
harmmeijer15 sep. 2021 - 8:57

Pieter Omtzigt had gelijk. We zijn verworden tot een bananenmonarchie. En we kunnen rustig stellen dat dit louter op het conto komt van 10 jaar Rutte en de VVD. We kunnen de PvdA, CDA, D’66 en CU aanrekenen dat ze slaafs het asociale neoliberale VVD-beleid hebben uitgevoerd, met alle gevolgen van dien. Er is van de meeregerende partijen PvdA en CDA hoegenaamd niets overgebleven. D’66 is de volgende in de rij die de rekening gepresenteerd krijgt. Het wordt tijd voor een VVD-vrije regering. De incompetentie van 10 jaar VVD-ministers heeft Nederland zwaar toegetakeld.

3 Reacties
MB19
MB1915 sep. 2021 - 10:09

Als de andere partijen slaafs meelopen dan kunnen we toch gerust stellen dat deze partijen helemaal incompetent zijn. Helaas kan ik ook geen partij noemen die op dit moment wel over de juiste competenties beschikt om dit te veranderen!!

Gerygrr
Gerygrr15 sep. 2021 - 10:50

MB 19, Klopt! Als zelfs intelligente politici nu al jaren zich poten laten uitdraaien door de liberalen is het hopeloos gesteld met ons. Sociaal democraten willen vertrouwen en geloven in onderhandelingen. Zij moeten nu snappen, dat de liberalen het unfair spelen en anderen consequent overvragen.

harmmeijer
harmmeijer15 sep. 2021 - 12:46

Grijsje63 Ik hoop dat ze snappen, en dus hun lesje geleerd hebben, dat er met de kapitalistenvriendjes als grootste partij niet te regeren valt.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -15 sep. 2021 - 8:41

eerste verantwoordelijke voor ambassades is de Min van BuZa ; die heeft communicatie , die heeft een stoot ambtenaren die haar helpt, die neemt stappen die heeft verstand van zaken. Ambassades ? champagne golf feestjes en vooral veel airmiles

EUpiet
EUpiet15 sep. 2021 - 8:38

Wat als een rode draad door het verhaal loopt volgens mij is dat alle drie de bewindslieden geen enkel medegevoel, empathie voor de Afghaanse medewerkers/personeel hadden en hebben. Alles is technocratisch en gericht op de minste inspanning voor mensen. Het mag geen moeite en geen geld kosten. Dat is niet iets wat alleen op dit dossier speelt. De technocratische gevoelloosheid komt in bijna alles naar voren wanneer mensen een beroep doen op de Nederlandse staat of de overheid. Het is staand beleid om mensen zoveel mogelijk tegen te werken. Dat ondervonden mensen al die na de tweede wereldoorlog naar Nederland terug keerden. Mensen die een schade vergoeding wilden van de Nederlandse overheid. (Srebrenica, Indonesië, geroofde kunst) Maar ook het UWV, de belastingdienst, (toeslagenaffaire maar nog veel meer zaken als mensen in een afhankelijke situatie zitten) Ze zijn keihard en geen greintje medegevoel is te bekennen. Dat is denk ik de meest trieste constatering. Nederland is een land zonder mededogen. Natuurlijk vangen we best veel mensen op maar dat gaat tegen heug en meug en het is meer omdat we niet anders kunnen omdat de grenzen open zijn. En omdat er nu eenmaal de afspraken zijn.

Break on through
Break on through15 sep. 2021 - 8:23

Ze zijn allemaal al een keer afgetreden. Dus dit word een wel heel lastig schandaal. Verder heb ik hier geen woorden voor. Ambassadeurs zijn de vertegenwoordigers van ons land elders.Onze ogen en oren van in den vreemde. Maar die doen er niet toe want als ze hun werk goed doen zijn de zienden blind en de horenden doof. Want een land!

8 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 sep. 2021 - 9:05

Als ze steeds weer worden aangesteld heeft dat aftreden geen zin. In de bajes ermee.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 9:06

Wanneer is Kaag afgetreden? Die heb ik even gemist dan.

Britswerd
Britswerd15 sep. 2021 - 9:14

Niet land, maar kabinet!

Leman
Leman15 sep. 2021 - 9:53

Ze zijn allemaal al een keer afgetreden. Dus dit word een wel heel lastig schandaal. Voor deze dames moet een uitzondering worden gemaakt.

Break on through
Break on through15 sep. 2021 - 12:02

Waarom moet voor hen een uitzondering worden gemaakt? Dat zou seksisme zijn. Iedere natie krijgt de leiders die het verdiend. "lock her up" komt uit de hoek van de Trump en zijn fascisten, nazi´s. Hou ik me verre van. Maar kan me voorstellen dat de sentimenten hoog oplopen.

Leman
Leman15 sep. 2021 - 15:11

https://www.youtube.com/watch?v=awhbYUMFFOQ Take it easy break.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 sep. 2021 - 22:33

Je ziet toch dat er niks verandert en dat ze steeds meer wanbeleid laten? Wat stel je voor dat al niet gezegd of geprobeert is behalve echt verantwoordelijk houden? Ja, met een wet die ze een keer echt verantwoordelijk zouden houden, inclusief zonodig crimineel. Ceausescu hadden ze ook gewoon kunnen door laten regeren. Men kan men er verre van houden door het gewoon door te laten gaan. Maar dan moet jeook niet klagen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 sep. 2021 - 22:41

Iedere natie krijgt NIET de leiders die het verdient. of tenminste maar op een eenzaam tijdstipje hier en daar in de eeuwigheid. Want de natie maakt helemaal niet zo 1 2 uit wat het systeem is waaronder ze leven. Daarom zijn er tirannen en corruptie die naties onderdrukken en uitbuiten. Al 1000en overal ter wereld. En als je onderdrukt bent en uitgebuiten word kan je maar weining doen om dingen te veranderen. En als er een systeem is die de regeerders niet fatsoenlijk verantwoordelijk houdt, verandert er niks van hoe ze doen wat ze doen. Nederland heeft nu een systeem van laat maar. Ze zitten op de stoelen maar klaren weining, principeel zo zelfs, en worden niet afgerekend voor de rampen waarvoor ze verantwoordelijk zouden moeten zijn omdat ze laisez faire hun baan niet willen doen en toch weer op die stoelen terug komen.

Rutger Groot
Rutger Groot15 sep. 2021 - 8:08

Dus Frankrijk boodt in juni al aan om Nederlanders mede te evacueren, Kaag zei daarop dat NL hiervan NIET op de hoogte was.. maar in de Volkskrant vandaag staan weer nieuwe feiten... het wordt steeds gekker met dit verhaal... en hoe moeilijk kan het zijn om een evacuatie plan klaar te hebben (oorlogsgebied?) en dit vervolgens proberen uit te voeren.....

Norsemen
Norsemen15 sep. 2021 - 7:56

Wie wat precies wel en niet heeft gedaan zal nog naar buiten komen hoop ik. Ik kan me niet voorstellen dat Kaag zich niet hard heeft gemaakt voor deze zaak. Maar als het zo is dat ze de boel genegeerd heeft, zou dat einde Kaag moeten betekenen wat mij betreft. En ik ben D66 stemmer.

19 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 9:09

Sterker nog, Uit stuk Volkskrant blijkt dat Kaag aangeboden hulp juist wegstuurt en daar vervolgens over liegt tegen onze 2e kamer. Lijkt mij logisch dat ze vandaag haar partijleiderschap neer zal leggen en niet meer aan de onderhandelingstafel van een nieuw kabinet zal deelnemen.

MG1968
MG196815 sep. 2021 - 9:43

Helemaal eens met deze reactie. Ik vind dit overigens belangrijk genoeg dat ook dit punt tot achter de komma uitgezocht wordt, het afwachten of het al dan niet naar buiten komt op een manier of tijdstip dat het belangen dient lijkt me hier niet de goede weg.

MG1968
MG196815 sep. 2021 - 10:41

"Helemaal eens met deze reactie" Met de reactie van Norsemen, niet die van 2e kans. @TweedeKans Ik zou het graag uitgezocht willen zien. Dat jij Kaag niet ziet zitten en iedere mogelijkheid aangrijpt om te roepen dat ze weg moet. Als je niet zo vaak oneigenlijke argumenten had gebruikt die toch wat anders lagen dan dat jij ze voorspiegelde had ik je hier ook serieus genomen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 11:32

MG, Als ik oneigenlijke argumenten gebruik hoor ik het graag. Ik wil daar graag van leren. Als u er nu drie noemt, zal ik proberen die aan te passen. Gisteren of eergisteren schreef ik nog dat ik lang D'66 heb gestemd. Maar sinds Pechthold, Jetten en nu helemaal Kaag ben ik compleet klaar met die partij. Ze beloven alles, maar doen niks. Onbelangrijke punten maken ze ineens speerpunt. Ik hoor het graag!

Norsemen
Norsemen15 sep. 2021 - 11:41

@Tweede Kans Waarom heb jij in godsnaam D66 gestemd? In al jouw reacties hier op Joop lijk jij over vrijwel ieder onderwerp het tegenovergestelde van D66 te vinden. Je opmerking 'Onbelangrijke punten maken ze ineens speerpunt' is daarvan een uitstekend voorbeeld. .

MG1968
MG196815 sep. 2021 - 12:03

@Tweede Ik zie daar niet de meerwaarde van daarover met jou in discussie te gaan. Dat is een conclusie die ik voor me zelf heb getrokken, daar hoef jij of een ander het helemaal niet mee eens te zijn. "Kaag gestemd" Maar nu aangetrokken tot het rechtsere gedachtegoed. En daar kun je ook wel weer bewijzen van vragen die ik dan ook niet ga zoeken. Die discussies leiden tot niets want jij blijft dat toch ontkennen. Terwijl jij dat van jezelf wel weet. Slim genoeg voor.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 12:36

Belangrijke punten waren voor mij: *Referendum *Directe verkiezingen voor burgemeester. *Directe verkiezingen Minister-President. *Het afschaffen/aanpassen wetten Godslastering en gewetensbezwaarde ambtenaren. Dit zijn enkele van de belangrijkste punten waarom ik die partij fantastisch vond. Els Borst, Boris van der Ham. Geweldig. In mijn ogen staat niemand boven een ander. En gelden de wetten voor ons allemaal. Niet alleen straffen voor mensen die anders dan ik denken, maar gelijkheid binnen wat mogelijk is in dit land. Ik sta voor hulp aan asielzoekers. Ook ik ben empathisch. Maar de aantallen die nu komen zorgen voor problemen die wij niet aan kunnen. Als ik 10.000 euro heb en ik geef 18.000 uit, weet ik dat ik in de problemen kom. En dan kan ik niks meer. Wij zijn niets anders dan tot een filantropische instelling geworden. Referendum weggegeven, gekozen burgemeester weg, gekozen minister-president weg, en commentaar op alle geloven mag behalve op dat ene geloof uit het midden-oosten. Mevrouw Kaag hoor ik dagelijks afgeven op haar collega's terwijl zij nieuw leiderschap zou laten zien, terwijl ze dezelfde achterbakse maniertjes dagelijks laat zien in de overtreffende trap.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 12:59

Dus groot voorstander van het homohuwelijk. Als mensen dat graag willen, prima! Ik heb wel heel veel problemen met mensen die vanuit religieuze hoek roepen dat dit niet mag. Zelfde als vrouwenrechten. Hoezo moet een man bepalen of een vrouw over straat mag? En dan als het niet anders kan, met een mannelijk familielid? Dat zijn middeleeuwse praktijken.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2021 - 13:01

"en commentaar op alle geloven mag behalve op dat ene geloof uit het midden-oosten" Ik ga er maar van uit dat je de Islam bedoelt met dat geloof uit het Midden-Oosten. Het christendom komt ook uit het Midden-Oosten. Waar ik als D66'er problemen mee heb, is het onderscheid maken tussen religies. Zeggen dat de één goed is, is zeggen dat ze allemaal goed zijn. Zeggen dat de één slecht is, is zeggen dat ze allemaal slecht zijn. Het verschil tussen de ene en de andere religie, is als het verschil tussen een voetbal met een Ajax sticker, en een voetbal met een Feyenoord sticker.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 13:24

Norsemen, Dat is inderdaad één van de redenen waarom ik zo van D'66 ben afgekeerd. Iedereen moet vrij over straat kunnen lopen. Een jongen, een oma, een traditioneel gezin, twee vrouwen moet daar veilig kunnen zijn. GroenLinks laat bewust een rapport over oorzaken van homodiscriminatie een half jaar!!!!!!!!! in de kast liggen. Ook D'66 hoor je hier niet over. Waarom? Wees duidelijk naar je achterban. Vertel wat je wilt. Sommige gelovigen mogen meer, dan andere gelovigen, en helemaal meer dan LHTBIQ'ers van D'66 als het eropaan komt. En dat is juist de reden waarom ik vroeger wel op ze stemde. Kaag roept alleen, maar handelt precies andersom. En dan ook nog anderen de maat nemen. Heeft niks te maken met feit dat ze vrouw is. Maar alles met feit dat ze niet betrouwbaar is.

Norsemen
Norsemen15 sep. 2021 - 14:08

@Tweede Kans "Sommige gelovigen mogen meer, dan andere gelovigen, en helemaal meer dan LHTBIQ’ers van D’66 als het eropaan komt" Wettelijk niet, maar van christenen wordt inderdaad veel meer geaccepteerd.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!15 sep. 2021 - 17:16

Norsemen, Ik geef u een hele uiteenzetting op uw vraag waarom ik geen D'66 meer stem en u komt alleen met een zinnetje dat Christenen meer rechten hebben.... Politiek en Geloof moet je in ieder geval niet mengen is mijn mening. Dus geen SGP, CU of Denk voor mij. En iedere gelovige moet dezelfde rechten en plichten hebben. Geen verschil voor mij. Natuurlijk moeten die idioten uit Urk die in die rondliepen in uniform keihard aangepakt worden. Maar ook die marokaanse moslim jongere die denkt dat hij mag mag bepalen dat twee mannen of vrouwen niet hand in hand mogen lopen, of die een marokaanse homo jongere in elkaar wil slaan omdat hij de Islam niet volgt. En ik merk dat veel partijen dat lastig vinden. D'66 en GroenLinks noemen zich de grootste voorvechters van gelijkheid. Alleen in de praktijk durven ze niet op te treden tegen die marokaanse moslim jongere want etnisch profileren of discriminatie. Maar wie discrimineren ze dan? En juist daarom ben ik zwaar teleurgesteld in Sigrid Kaag. Als jij dan de discussie wilt afkappen door mij extreem rechts te noemen, so be it.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 7:18

Norsemen, Of wachten wij echt af tot er weer iemand vermoord wordt omdat diegene LHTBIQ is? Omdat iemand anders is? Omdat het schuurt met de Islam? Of zeggen we dan dat we het vergeten rapport wat sinds 1 februari 2021!!!!!! in de la van Rutger groot Wassink ligt erg belangrijk is. En kan het preventief fouilleren dat wel? Echt niet. Dan moeten de burgers ingedeeld gaan worden die de agenten gaan controleren???? Hou toch op. Ik was keurig getrouwd met een vrouw, heb sinds enkele jaren een nieuwe fijne relatie met een andere vrouw. Ik ben een blanke man met uitgezaaide kanker. Heb een goed gezonde tweeling, super contact met ze en ze wonen de helft van de tijd bij. Niet meer in de waanzinnig mooie koopwoning, maar bij papa na een jaar op een camping nu in een huurhuis onder de huurgrens waar ik ontzettend blij mee ben dicht bij mij ex en de meeste vriendjes van de meiden. Meiden in de puberleeftijd. Wat moet ik hen meegegeven naast mijn eigen normen en waarden? Volgens de wet is iedereen gelijk. Maar als je gelijk de racismekaart trekt of bizar veel geld hebt, gaat alles net iets makkelijker. En dat laatste stukje hoop van nieuw leiderschap, heeft Kaag voor mij niet als een baksteen laten vallen, maar extra stevig door mijn strot geduwd. Stik er maar in gilde ze er met haar kakstem bij.

Norsemen
Norsemen16 sep. 2021 - 7:22

"En ik merk dat veel partijen dat lastig vinden" Klopt, partijen als PVV/FvD/CU en SGP blijven moslims anders beoordelen dan christenen.

Norsemen
Norsemen16 sep. 2021 - 10:24

"Maar als je gelijk de racismekaart trekt...." Wat een domme onzin. Je moet je eigen situatie niet vergelijken met die van je donkere buurman, maar de situatie van blanke Nederlanders in het algemeen met niet-blanke Nederlanders in het algemeen.

Norsemen
Norsemen16 sep. 2021 - 10:29

"Of wachten wij echt af tot er weer iemand vermoord wordt omdat diegene LHTBIQ is? Omdat iemand anders is? Omdat het schuurt met de Islam?" Deze opmerking is precies wat ik bedoel. Waarom zeg je niet religie ipv islam?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 sep. 2021 - 14:14

Norsemen, Inhoudelijk reageer je nog nergens op. D'66 en GroenLinks stellen zich op als de beschermers van de LGHTBI mensen op. Tenzij een andere meerderheid aantoonbaar (zie dat rapport in de la) de hoofdschuldige is. Dan komen ze in conflict en zeggen ze niks. Hoeveel doodsbedreigingen en fysieke aanvallen zijn er op LGHTBI mensen vanuit Islamitische hoek en hoeveel vanuit Christelijke hoek? Hoe kijken beide tegen vrouwenrechten aan? Je weet het antwoord zelf ook wel. Maar je steekt liever je hoofd in het zand. Die idioten uit Urk met die uniformen aan of die brand hebben gesticht in een corona teststraat maak je onderdeel van de hele groep christelijke. Als een groep moslimjongeren een homo aanvallen komt dat omdat ze slechte begeleiding krijgen van de overheid en zijn het eenlingen en mogen we de totale groep (geen enkel corrigerend vermogen omdat de grote meerderheid hetzelfde denkt) niet aanspreken.. Dat is niet iedereen hetzelfde behandelen Norsemen. Beide moet je keihard aanpakken. Zowel als individu maar ook de groep aanspreken.

Norsemen
Norsemen16 sep. 2021 - 15:55

“ Hoeveel doodsbedreigingen en fysieke aanvallen zijn er op LGHTBI mensen vanuit Islamitische hoek en hoeveel vanuit Christelijke hoek? ” Vanuit christelijke hoek veel meer inderdaad. Zowel hier in Nederland, als in Europa, als in de rest van de wereld.

Norsemen
Norsemen16 sep. 2021 - 16:14

Wat jij doet Tweede kans, is de gemiddelde christen beoordelen als een CDA’er en een gemiddelde moslim als een IS aanhanger. Denk zien als de islamitische tegenhanger van de SGP is zoiets. Ze zijn de islamitische tegenhanger van het CDA, niet van de SGP. In Nederland zijn veel meer streng gelovige christenen dan streng gelovige moslims. Onder Marokkaanse jongeren loopt relatief veel tuig rond inderdaad. Dat komt niet omdat ze moslim zijn, maar door een gebrek aan opvoeding. Als iemand een moslim is, beoordelen mensen zoals jij zo’n persoon altijd als eerste op het moslim zijn. Alles wat ze doen komt omdat ze moslim zijn. Je bent zo dichtgetikt dat de kans vrij klein is dat je dit in gaat zien, maar het is zo overduidelijk.

Cageman2
Cageman215 sep. 2021 - 7:45

Ik ben echt geschokt over zoveel onwil en incompetentie bij meerdere ministeries. Die vooral er lijken te zitten om belangen bedrijven te behartigen, en voor de rest zo veel mogelijk verantwoordelijkheden en moeilijke besluiten te ontwijken om maar risicoloos op het pluche te kunnen plakken. De rot is ook wijdverspreid binnen de politiek. Stikstofcrisis Co2 targets Toeslagen affaire Reactie op pandemie Afghanistan evacuatie. In alles is de reactie too little too late en spelen bewindslieden liever verstoppertje en pinokkio. Vroeger was dat een doodzonde en stapten ze af. Nu blijft iedereen zitten ondanks alle leugens. Walgelijk

2 Reacties
Nelisje
Nelisje15 sep. 2021 - 8:33

Nu niet afgeven op deze gekozen dames, het waren de voorbeelden waar men meer van wil hebben. Kies de bovenste vrouw op het stembiljet, enz. Makt niet uit hoe goed ze zijn, als ze maar vrouw zijn. Ik wil ga hier niet beweren dat vrouwen niet capabel zijn, in tegendeel. Er zullen er heel wat zijn die beter zijn dan dit incompetente gebeuren. Maar daar ging het vaak niet om. Het ging om vrouwen in de politiek, wie dan ook. Diegene die dus ook zo gestemd hebben zijn mede verantwoordelijk voor niet geschikte politicie op plaasten waar ze niet horen.

Gerygrr
Gerygrr15 sep. 2021 - 11:55

Ministeries worden geleid door topambtenaren. Zij worden opgezadeld met het uitvoeren van het beleid, dat regering en Tweede Kamer gezamenlijk hebben afgesproken. Wie beïnvloeden dat beleid? Lobbyisten betaald door het bedrijfsleven. Wie kunnen helemaal niet lobbyen? Ambtenaren, zij zijn de meest onderbetaalde ondergewaardeerde actoren in dit circus….. Beleid, dat resultaten belooft, die zowel goedkoper als beter uitpakt is een sprookje. Beleid moet getoetst aan effectiviteit. Hebben de uitvoeringsinstanties wel de juiste ict in huis en deskundige mankracht? Zo niet, dan ga je eerst mensen opleiden en vervolgens pas nieuw beleid uitvoeren.

Division Bell
Division Bell15 sep. 2021 - 7:42

Minister Kaag met haar formatie ritsel etentje en Midden Oosten expertise staat er gekleurd op, als dit er nu leidt dat ze moet opstappen dan is in ieder geval een groot obstakel voor de kabinetsformatie opgelost.

harmmeijer
harmmeijer15 sep. 2021 - 7:13

“De ambassadeur en lokale medewerkers drongen er bij Den Haag al in het voorjaar van 2020 op aan om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke evacuatie,” En wie was toen minister van Buitenlandse Zaken? Natuurlijk Stef Blok, de man van 'hoe minder overheid, hoe beter'. Een ideologische zeloot. 2012-2017 Minister voor Wonen en Rijksdienst 2015 Minister van Veiligheid en Justitie (wnd.) 2016 Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (wnd.) 2017 Minister van Veiligheid en Justitie 2018-2021 Minister van Buitenlandse Zaken 2021-heden Minister van Economische Zaken en Klimaat Niet te tellen hoeveelheid rotzooi de man tijdens zijn ministerschappen heeft veroorzaakt.

5 Reacties
Britswerd
Britswerd15 sep. 2021 - 9:17

Je mag hopen dat hij in een volgend kabinet, als die er ooit komt, niet terug keert.

Paul250371
Paul25037115 sep. 2021 - 9:35

Gruwelijke incompetente lakei van de opperrover Rutte. Wat een stel smeerlappen.

PintOfAle
PintOfAle15 sep. 2021 - 16:10

Was hij maar incompetent.

EenMening
EenMening15 sep. 2021 - 19:16

@Merel @Paul250371 @Britswerd Er is maar een persoon verantwoordelijk voor het Afghanistan debacle en dat is mevrouw Kaag. Het is "een beetje dom" om haar zelfs nu uit de wind proberen te houden en Blok de schuld te geven.

EenMening
EenMening15 sep. 2021 - 19:40

Als je zoals jullie ideologigsch gedreven bent, kun je geen afgewogen oordeel meer vormen. 50 jaar geleden was het al niet anders, bepaalde mensen zwijmelden toen van Mao, Pol Pot, Cuba en de DDR.

Bert de Vries
Bert de Vries15 sep. 2021 - 7:02

Hier is geen sprake van onachtzaamheid of overmacht maar van onwil. In het geval van Bijleveld en Broekers-Knol niet verrassend. Maar in het geval van Kaag ronduit verbijsterend. Alle drie de dames (een moederhart, een gouden hart) wisten dat hiermee duizenden mensenlevens gemoeid zijn. En dat liet hen blijkbaar onberoerd. Beschamend is in dit geval een ongepast eufemisme.

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 6:57

Ik ben benieuwd hoe Knol en Kaag (Knabbel en Babbel?) hier mee weg gaan komen. Niemand is zonder zonde en iedereen maakt fouten. Maar als bewindvoerder in zo'n Pinokkio kabinet wordt er aan fouten en zonden wel een extra dimensie gegeven. Misschien denken ze dat wanneer je de fouten en zonden tot 'gewoon' verklaard, er niets aan de hand is? Mijn respect voor Asscher neemt meer en meer toe. En ook al zullen Omtzigt en Leyten ons land op 'zuivere' wijze naar de verdommenis helpen, liever dat dan, dan dat we we de verdommenis zijn.

3 Reacties
poeslief
poeslief15 sep. 2021 - 7:53

Mee eens. Het moet niet gekker worden; op 1 lijntje met Zandb.

WiebeI
WiebeI15 sep. 2021 - 9:19

Als je verantwoordelijkheid draagt is het maken van fouten onvermijdelijk. Ongetwijfeld zullen ze diverse belangen hebben afgewogen. Ook argumenten die wij niet kennen. Het is altijd makkelijk langs de zijlijn. Maar waar ik helemaal klaar mee ben is het verheven toontje van Kaag, alsof ze een beter mens is dan de rest, een geroepene. Afgepeld is Kaag 1 van hen, niet slechter maar ook niet beter.

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 10:41

WEiebel Dat is wat ik ook beweer; niet het maken van fouten neem ik ze kwalijk maar dat ze daar niet open over zijn. Dat bedoel ik met dat fouten 'gewoon' zijn; niet de moeite waard om als fout te erkennen. Alsof het maken van fouten niets is om het eens over te hebben.

Rick Hofland
Rick Hofland15 sep. 2021 - 6:24

Ik mag toch hopen dat alle progressieve kiezers die in een vlaag van verstandsverbijstering op D66/Kaag hebben gestemd inmiddels zo wakker zijn om te begrijpen dat Rutte een rechtse koorbal is in schaapskleren, maar dat met Kaag zo ongeveer de voormalig voorzitter van het korps een gooi doet om premier te worden. Er is niets, maar dan ook helemaal niets waarin Kaag laat zien een ander leiderschap en manier van politiek zal bedrijven, het lijkt er afgelopen maanden zelf op dat ze in alles wat Rutte na al die jaren wordt verweten hem eerder zal overtreffen. Hopelijk komen er nieuwe verkiezingen en kunnen we zowel Rutte als Kaag daar wegstemmen.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 7:02

Rick Waarom in een vlaag van verstandsverbijstering? Doorzien dat iemand in de politiek een wolf in schaapskleren is en er toch op stemmen, dat is minder onschuldig als u suggereert. Want dat zou betekenen dat wolven in schaapskleren wolven in schaapskleren kiezen. En dan kunnen mesen als Asscher, Leyten en Omtzigt wel helemaal inpakken.

MAD1950
MAD195015 sep. 2021 - 6:20

Ik heb een radicale oplossing. Beste Tweede Kamer, stuur alsjeblieft het hele kabinet naar huis. Zonder kabinet kan het in Nederland onmogelijk slechter gaan dan met dit kabinet.

2 Reacties
poeslief
poeslief15 sep. 2021 - 7:55

Ach die 2e kamer kan zichzelf evenzo naar huis bonjouren; partijstemvee, de paar uitzonderingen daargelaten.

Libertain
Libertain15 sep. 2021 - 8:14

Goede punt!

Juistem2
Juistem215 sep. 2021 - 6:18

Hier schrik ik dus enorm van! Dit zou toch reden genoeg moeten zijn om iemand “op staande voet” te ontslaan? Je collega’s in doodgevaarlijke situaties laten komen. En ik blijf het vreemd vinden dat er een grote groep vluchtelingen vanuit nederland gewoon op vakantie was daar.

4 Reacties
Carbonarius
Carbonarius15 sep. 2021 - 7:45

@Juistem, Waarom schrik je hier nog van? Dit kabinet doet niks aan: stikstofcrisis, woningcrisis, klimaatcrisis, toeslagencrisis en nu de Afghanistan crisis. En ik ben nu te lui om nog meer ellende van dit kabinet op te sommen. Het kabinet en Rutte zijn als een pyromaan, die nu gevraagd wordt om elk van deze branden te blussen. Alles wat ze aanraken gaat stuk. Zelfs als het direct levens kost.

Libertain
Libertain15 sep. 2021 - 8:21

("En ik blijf het vreemd vinden dat er een grote groep vluchtelingen vanuit Nederland gewoon op vakantie was daar.") Blijkens dit vertrouw je onze bondgenoten en hun President niet omdat ze allang hadden beweerd dat ze in Afghanistan alles onder controle zouden hebben. Stel voor ben je vluchteling uit Nederland tijdens de WOII en je hoort dat Nederland door Amerikanen en Canadezen reeds grotendeels bevrijd is. Je wil meteen zo graag naar huis op bezoek gelet op het feit dat het vrijgemaakt is, net als in Afghanistan. Denk ik dat je dan in het eerste bootje had gestapt om naar haar huis in Nederland op bezoek te gaan en zelf te gaan beoordelen. Is het dermate moeilijk dit te begrijpen of kost het de grootste moeite om de meest normale motieven van iemand anders te doorzien?

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 sep. 2021 - 9:06

Hoe kun je nu nog schrikken, na al die jaren principieel niets doen en wanbeleid?

Juistem2
Juistem215 sep. 2021 - 10:48

@libertain Ik snap die mensen zelf uiteraard wel maar dit was zogenaamd niet mogelijk, aangezien zij “vluchteling” zijn en niet kunnen reizen. Op vakantie naar het land waar je vandaan gevlucht bent is gewoon niet logisch, als het veilig genoeg is dan keer je terug en laat je een woning achter voor starters in Nederland. En je bijlage kan dan gebruikt worden voor andere vluchtelingen die het nodig hebben. Je ongepaste tweede wereld oorlog vergelijking gaat niet op. Ik denk dat toen alleen bv het koningshuis die luxe had en geld genoeg. Of betaalde toen Engeland ook aan iedereen ziektekosten, huisvesting en geld genoeg om retourtjes te boeken? Ik weet dat Kaag enorm incompetent is en het empatisch vermogen heeft van een stoeptegel maar dit gaat wel erg ver. Zelfs hulp afwimpelen.