Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: mondkapjesplicht per 1 december, boetes voor niet dragen

  •  
11-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Ministerieel crisisberaad over aanpak coronavirus
Verplicht een mondkapje dragen in de publieke binnenruimte, en wie dat niet doet riskeert een boete van 95 euro. Dat staat in het plan dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdag aan de Tweede Kamer aanbiedt. Gaat de Kamer akkoord, dan treedt het plan op 1 december in werking.
Tot nu toe geldt er alleen een “dringend advies” vanuit het kabinet om een mondkapje in de publieke binnenruimte te dragen, met enkele uitzonderingen zoals het openbaar vervoer en bepaalde delen van luchthavens waar al een plicht geldt. Vorige maand liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel al doorschemeren dat het kabinet werkt aan een mondkapjesplicht.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (84)

Ryan2
Ryan213 nov. 2020 - 15:25

Tja, uitgerekend Grapperhaus. Die moet wat zeggen! Vooralsnog zal de uitvoering nog heel wat willekeur mee brengen. Er staan te veel mensen te trappelen om de medemens een loer te draaien. Want zo werkt dat. Overheidsfuncties aan de onderkant geven macht over anderen. En daar schuilt een gevaar in, als dat niet gepaard gaat met een gedegen opleiding. Ik heb in mijn leven heel wat lagere overheidsdienaren zien ontsporen. Racisme en discriminatie voeren daarbij de hoofdtoon. Voornamelijk in de stad, want daar is het lekker anoniem. Dat racisme kwam overigens ook dikwijls van niet-blanke zijde. Maar daar mag je hier ook al niks over zeggen.

Sa_si
Sa_si13 nov. 2020 - 13:21

We zijn in Nederland gewend om zoveel vrijheid te hebben dat de goede onder de kwade vaak lijden. Iedereen heeft blijkbaar alleen maar rechten. Als de regering zegt verplicht mondkapje dan doe je dat, als de regering zegt vuurwerkverbod dan hou je je daar aan. Simpel

Dave Velzen
Dave Velzen12 nov. 2020 - 18:11

Zonder handhaving is dit zinloos en kansloos en ik hoop bij lui die het keer op keer weigeren dat de boete dan 1000 euro wordt. Dat kunnen ze dan terugbetalen door schoon te maken op de corona afdelingen in ziekenhuizen. Zonder beschermingsmiddelen dan uiteraard.

Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 14:35

Je wordt ontzettend benauwd van die kapjes En ik vind dit betuttelend. De staat behandeld je als een klein kind

3 Reacties
LaBou
LaBou 13 nov. 2020 - 7:38

"En ik vind dit betuttelend. De staat behandeld je als een klein kind" Gezien de opstelling van de gemiddelde Hollander is dat ook de enige manier. Wie zich als klein kind gedraagt verdient het om ook zo behandeld te worden.

Sa_si
Sa_si13 nov. 2020 - 13:22

Je hebt ook gezichts schermen

White Knight
White Knight19 nov. 2020 - 19:34

@Sa_si: De gezichtsschermen tellen niet, vrees ik.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 nov. 2020 - 11:39

Dat betekent wel het failliet van de anti boerkawetgeving, bekend onder de noemer "verbod op gezichtsbedekkende kleding". Dus herkenbaarheid is opeens niet meer zo belangrijk. Opeens is het veiliger om je gezicht te bedekken en dus onherkenbaar te zijn. Tja....... Het kan verkeren...... Oja, dan krijgen we weer het argument "onderdrukking van vrouwen". Maar dat staat niet in de wet en zelfs niet in de memorie van toelichting. Want als dat argument was gebruikt ging de wet niet door, vanwege de bevindingen van de Raad van State.

14 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew12 nov. 2020 - 12:09

Dat heb jij hier al eerder geprobeerd. Boerka's vergelijken met mondkapjes. Toen werd je behoorlijk op je nummer gezet. Eigenlijk ongelofelijk dat je het opnieuw probeert.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2020 - 12:12

Iedereen weet toch dat die boerka wet er puur en alleen was om moslims in een kwaad daglicht te zetten . gezichtsbedekking was gewoon de smoes omdat het anders openlijk racistisch was beschaving in dit land holt al 25 jaar hard achteruit

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 nov. 2020 - 13:03

Gut gut @EricDonkaew, Wat is er onwaar aan mijn verhaal. Nu is het nog pregnanter. Bewezen dat is nu dat het boerkaverbod een overbodige en conflicterende wet is. Ook bewezen door het aantal boetes in 2019. Namelijk 0, nul, niks, nada, noppes, niente, zero............ Raar toch? Als je je gezicht bedekt krijg je een boete volgens de ene wet, bedek je het niet dan krijg je ook weer een boete volgens een andere wet. Dat is ongelofelijk. Niet de vaststelling van de gevolgen van een nieuwe verplichting.. Waarom reageert u overigens wederom niet inhoudelijk? Dat deed u de vorige keer ook al niet. U mag nu een poging wagen om inhoudelijk e.e.a. te weerleggen. Graag zonder zaken erbij te verzinnen die niet in de wet staan.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 nov. 2020 - 13:32

"Dus herkenbaarheid is opeens niet meer zo belangrijk." Het beste zou zijn om niet met de wetsdienaars in aanraking te komen alleen transparante mondkapjes en boerka's te dragen.

Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 14:35

Die anti boerka wetten vind ik ook bizar. Het is een inbreuk op de persoonlijke vrijheid

EricDonkaew
EricDonkaew12 nov. 2020 - 15:59

@Alfred Blokhuizen: Waarom reageert u overigens wederom niet inhoudelijk? ------------------------------------------- Goed, inhoudelijk dan. Maar we gaan gigantisch op herhaling. Zoals meerdere reaguurders schreven: Dames in boerka of nikaab zijn onherkenbaar. Mensen met een mondkapje zijn nog steeds goed herkenbaar. Voorbeelden werden destijds al gegeven. Genoeg?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 nov. 2020 - 16:05

Goedenavond @Fidelio, Was dat het, of komt er ook nog een inhoudelijke reactie. U weerlegt namelijk niets, maar komt slechts meteen persoonlijke aanval. Mag hoor, maar zo'n reactie als de uwe helpt een volwassen discussie niet vooruit. En dat weet u natuurlijk zelf ook wel.

gimli55
gimli5512 nov. 2020 - 17:51

@Eric Dat je iemand herkent met een mondkapje, is niet zo. Ik werd in een supermarkt door iemand met een mondkapje op. Ik herkende de persoon pas toen ze het kapje, uiteraard op ruim 1,5 m even liet zakken. Daarnaast zie je geen gezichtsuitdrukking. Het is meten met twee maten. Eerst werd het beargumenteerd verboden, en nu juist opgelegd. De niet medische mondkapjes werken zelfs niet, dat is in Kassa wel aangetoond. Dit is symbool politiek, waar dit kabinet goed in is. Zeker gezien het verbod van de boerka. Dat blijkt wel uit het uitblijven van boetes en het aantal personen die een boerka draagt.

gimli55
gimli5512 nov. 2020 - 17:57

Kapje op, gegroet.

Dave Velzen
Dave Velzen12 nov. 2020 - 21:01

Wil je een Boerka dragen prima hoor. Maar vertrek dan wel uit Nederland en wil je dat niet. Misschien moeten we dan effe helpen. Keuzes hebben consequenties.

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2020 - 3:42

@gimli55: Dat blijkt wel uit het uitblijven van boetes en het aantal personen die een boerka draagt. ------------------------------------------------- Een boete is nuttig om achter de hand te hebben voor het geval dat een situatie volledig escaleert. Ik ben er ook geen voorstander van om meteen maar zwaar te beboeten. Ik zou zeggen: eerst aanspreken op gedrag, de tweede keer een waarschuwing en dan de derde keer wellicht een boete, in de wetenschap overigens dat die boete vermoedelijk toch weer bij de overheid terechtkomt. @gimli55: (...) en het aantal personen die een boerka draagt. -------------------------------------------- Nu maak je een redeneerfout. Waar een boerkaverbod is, zie je hele weinig boerka's (nikaabs). Waar een boerka wordt toegestaan, zie je al meer boerka's. Waar een boerka wordt aangemoedigd, zie je veel boerka's. Waar een boerka wordt verplicht, zie je alleen nog maar boerka's. Zo werkt het mechanisme. Helder? Een boerka is een uiterst conservatief, eigenlijk gewoon 'rechts' kledingstuk. Pure vrouwenonderdrukking. In een westerse cultuur zie ik dergelijke kledingstukken liever niet. Dus wat mij betreft inderdaad een verbod in de openbare ruimte, maar met een softe handhaving.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 nov. 2020 - 8:26

@ Dave Velzen Wel grappig dat u precies zegt waar de wet niet over gaat. U gaat ook niet in op mijn vaststelling. Ik vind bepaalde kleding ook niet kunnen. Misschien vind ik wat u dagelijks draagt niet kunnen en wansmaak. Moet u nu het land worden uitgepleurd? Wie moet volgens u bepalen wat de dresscode is? Doen we dat bij handopsteken, een referendum, is uw wil wet....... hoe? Maar wat wel precies laat zien is dat die anti-boerkawet dus een racistisch karakter heeft. Goed dat u dat laat zien. Want dat wordt steeds hartgrondig ontkend. (voor de definitie racisme verwijs ik u graag naar de EVRM en UVRM). Feit blijft dat die anti-boerkawet failliet is door de mondkapjesplicht. Herkenning is nu opeens niet belangrijk en het is opeens juist onveilig als je je gezicht niet bedekt..

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 nov. 2020 - 8:38

@Eric Ook in de herhaling: Nee, je kunt iemand met een mondkapje niet herkennen, hooguit gissen wie iemand is. Alleen aan de ogen kun je iemand helemaal niet herkennen. Dat weet u heel goed. U toont ook niet aan hoe het komt dat een mondkapje niet de herkenbaarheid aantast en een katoenen variant (sluier) dat wel doet. Ik heb het voor u uitgetest. Probeert u het ook maar eens met uw telefoon met gezichtsherkenning. Met mondkapje op krijg ik mijn telefoon niet aan de gang. En we weten intussen dat gezichtsherkenning van telefoons beter werkt dan ons menselijke gezichtsvermogen. Maar goed, wat u doet is gemakkelijk naar anderen wijzen. U kunt beter direct een onderbouwde mening geven in plaats van op de persoon spelen en anderen napraten.

EricDonkaew
EricDonkaew13 nov. 2020 - 10:42

@Alfred Blokhuizen: Nee, je kunt iemand met een mondkapje niet herkennen, hooguit gissen wie iemand is. ------------------------------------------------- Jij blijkbaar niet, maar nagenoeg iedereen kan dat wel, ikzelf inclusief. @Alfred Blokhuizen: Ik heb het voor u uitgetest. Probeert u het ook maar eens met uw telefoon met gezichtsherkenning. Met mondkapje op krijg ik mijn telefoon niet aan de gang. ----------------------------------------------- Dat is nogal wiedes. Een telefoon met gezichtsherkenning is niet geprogrammeerd op mensen met een mondkapje. Een mens wel. Overigens vind ik het nogal vreemd dat jij de discussie verlegt van mondkapje naar boerka. Terwijl jij van reageerders op jouw artikelen steevast verwacht dat ze heel precies reageren op jouw teksten en daar niet van afwijken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2020 - 11:27

grapperhaus is al heel eng om te zien met mondkapje nog veel enger je zou m maar in een donker steegje tegenkomen

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap12 nov. 2020 - 16:12

Hij lijkt op Hannibal Lecter ( ook een psychopaat, trouwens )

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander12 nov. 2020 - 11:13

Half beslagen regeringsbril en achter het mondkapje straks een kort snorretje? Ik vraag me af wanneer we na het mondkapje geheel gemuilkorfd worden.Het volk volgt gedwee. Ook al een ongezond teken. En als je straks geen vaccin wil wordt je nog verder beperkt. Neeeuuhh... het is niet verplicht hoor die vaccinatie. PS: Te lang zo'n mondkapje op is echt niet gezond en zorgt voor disbalans in zuurstof opname en CO2 uitstoot. Maar ja wellicht draagt het bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot en is Wiebes weer in zijn nopjes.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!12 nov. 2020 - 11:11

Off Topic, of misschien toch niet. Net als het besluit over een eventuele mondkapjesplicht is de spraakverwarring en het wegduiken op dit moment in het debat in de tweede kamer tenenkrommend. In het debat over de terreurdaad in Frankrijk en de vrijheid van meningsuiting een prachtig voorbeeld. Farid Azarkan praat met meel in zijn mond over de verantwoordelijkheid van Moslims. Om vervolgens eigenlijk de schuld bij niet moslims te leggen. Denk werd vervolgens aangevallen over het tijdstip van de petitie, die 2 dagen na de onthoofding online kwam. De parlementairs, met Van Der Staaij voorop, spraken er schande van. Wat een onzin. De indieners van de petitie staan volledig in hun recht. Ik ben het niet eens met de petitie. Maar ik ben wel blij dat op deze manier een inhoudelijke discussie gevoerd kan worden. Azarkan liet een grote kans liggen. Een aantal weken geleden zat van der Staaij na beperkingen tot het bijwonen van kerkdiensten nog dezelfde dag bij talkshows om het recht op kerkelijke bijeenkomsten te verdedigen. Terwijl mensen dood gingen of op de IC terecht kwamen. Het is behoorlijk hypocriet allemaal. De vraagstelling laat zoveel ruimte voor praten met meel in de mond of het ontduiken van vragen. Wees concreet. Terug naar de mondkapjes. Het is aan het kabinet om duidelijk uit te leggen waarom het nu wel noodzakelijk is om de mondkapjes te dragen. Neem de verantwoordelijkheid. Geef aan als je eerder een inschattingsfout hebt gemaakt. Maar leg het duidelijk uit. Alleen dan krijg je draagvlak.

Miss Piggy
Miss Piggy12 nov. 2020 - 11:01

Ik vind het zelf niet zo'n probleem om voor de 10-15 minuten dat ik in een supermarkt ben even een mondkapje te dragen. Verbazingwekkend veel mensen weten echter niet hoe ze hem moeten dragen, dragen hem onder de neus. Wat ten eerste niet werkt en ten tweede er niet bijster snugger uitziet. Ook een punt is dat de meeste mensen niet-medicinale mondkapjes dragen. En die werken niet of nauwelijks volgens experts.

2 Reacties
Louis6
Louis614 nov. 2020 - 18:34

Ja, maar over de neus werkt het net zo goed niet. Maak het jezelf dan gemakkelijk, zou ik zeggen.

White Knight
White Knight19 nov. 2020 - 19:37

@Miss Piggy: U heeft helemaal gelijk! Maar de regering benadrukt dat de wel werkende (FFP-2 bijvoorbeeld) mondkapjes voor de zorg moeten blijven, terwijl er meer dan genoeg zijn om te verdelen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 nov. 2020 - 10:46

Dag Bouwman. Mondkapjes hebben blijkbaar geholpen bij de strijd tegen Covid-19 in allerlei Aziatische landen tot nu toe. Het grootste verschil, tussen Azië en Europa, over het algemeen, denk ik, is (bijna) iedereen gebruikt het gewoon, wat betreft mondkapjes, blijkbaar met weinig discussies, zover ik weet. Ze hebben blijkbaar toch al veel geleerd van de ernstige SARS uitbraak van vroeger. Een heel fijne dag. ✌

2 Reacties
itsme3
itsme312 nov. 2020 - 11:30

In Europe werken mondkapjes fantastisch. Het gaat dan ook erg goed in de landen waar mondkapjes (verplicht) het fanatiekst gedragen worden: Italie, Spanje, Frankrijk... Oh wacht, deze landen hebben juist het hoogste aantal besmettingen en doden van Europa.

Bouwman2
Bouwman212 nov. 2020 - 11:48

Ik weet dat niet, want ik ben - hoe uitzonderlijk dat mag zijn- - géén viroloog. Ik was wél een amateur van cabaret, toen dat nog bestond. en er nog mensen als Wim S. voor de orkestbak stonden. Wim S, zijn naam zij geprezen, zong : "of je nou jongleert of serieus acteert ....., there is no business like showbusiness. " De mensen willen nu eenmaal bedrogen worden. En ze zijn - merkwaardig- altijd op zoek naar een beschermer, een ware vaderfiguur. Het Vatersuchmotiv als Leitmotiv, je weet wel. . Ik zelf heb maar eentje van die maskers, een ujt Viareggio en een ander met het logo van de EU erop. Ik krijg er wel eens complimenten voor ondanks mijn beslagen bril, want de EU is mijn beschermheer. Daar heb ik - heel uitzonderlijk - geen enkele twijfel of weifeling bij. Ik hoop en vertrouw er op, dat dat je dat excentrieke met me deelt. Ik hoor graag van je nader op deze fijne ontmoetingsplaats Het was me een genoegen eens een fijnzinnig iemand tegen te komen.

Bouwman2
Bouwman212 nov. 2020 - 10:16

Nog even en dan zijn (kleding) voorschriften bij wet geregeld. De vraag of dit soort maatregelen effect hebben is niet beantwoord. Waarom zijn er in België waar de (kleding) verplichting bestaat twee keer zo veel besmette mensen als in Nederland waar enkel een ( dringend) advies geldt? Het zelfde geldty voor messen onder 16. Je kunt de verkoop wel aan banden leggen, maar dan heb je nog best de keukenla. En controleren aan den lijve is ook al zo wat. Zo langzamerhand wordt het hier een dolhuis. De publieke opinie gijzelt de Kamer en die de rechtsstaat. Je kunt net zo goed naar Hongarije verhuizen.

1 Reactie
adriek
adriek12 nov. 2020 - 12:17

Regels op papier zetten is gemakkelijk en stelt de goegemeente gerust. Controleren en handhaven is lastig en controlerende instanties zijn wegbezuinigd of geprivatiseerd. Met een camera-auto door een straat rijden en nietbetalende parkeerders een geautomatiseerde boete geven lukt wel, driehonderd mensen op een corona-feestje die willens en wetens de regels aan hun laars lappen krijgen zelfs geen waarschuwing. Met de nieuwe regels kunnen de BOA's hun bonnenquota weer vullen door oude vrouwtjes op straat lastig te vallen, een groep met messen gewapende pubers zullen ze niet bekeuren: hoodies beschermen tenslotte ook tegen corona?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 nov. 2020 - 9:56

Dag. Dit is een ontzettend belangrijke ontwikkeling wat mij betreft, eindelijk, namelijk 8 maanden na de eerste lockdown. Ik laat mij sowieso geïnspireerd door de Amerikaanse topdokter Anthony Fauci, President-elect Joe Biden enz. wat betreft mondkapjes. Een fijne dag.✌

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman212 nov. 2020 - 10:33

Je weet best hoe positief ik over de president elect oordeel, maar dit maal ben ik geneigd om Trump bij de vallen: dit soort bescherming is symbolisch. Want of het werkelijk effect sorteert is in het geheel niet zeker. Met andere woorden, ook mensen die er gebruik van maken raken besmet. En mensen die ze niet gebruiken, maar nooit meer anderen ontmoeten in eenzame opsluiting verkeren. kunnen nooit besmet raken. Wat kies je, eenzame opsluiting niet, dan maar in godsnaam een mondkapje. Net zoals mensen een kaars branden, kan ook nite werkenn maar enkel helpen. Of een homeopatisch pilletje. Een geloof kan bergen verzetten, maar als je toevallig verblijft op de plaats waar de berg naartoe verplaatst wordt heb je wel een probleem.

adriek
adriek12 nov. 2020 - 12:20

Mondkapjes zijn zwaar overgewaardeerd. Bedenk daarbij dat de meeste mensen hun mondkapje verkeerd (meerdere malen, meerdere dagen) gebruiken, verkeerd op- en (vooral) afzetten, en in de meeste gevallen ook verkeerde (niet medische) mondkapjes gebruiken en je kunt toch weinig anders concluderen dat er acht maanden gedoe is geweest over een vrijwel zinloze maatregel. Na de mondkapjesplicht (oke, dringend advies) is er ook nauwelijks iets te zien geweest in de ontwikkeling van het aantal besmettingen. De effecten kwamen pas toen de horeca (weer) dicht ging. Mondkapjes zijn en blijven vrijwel nutteloos, maar de schreeuwers hebben zoals gewoonlijk hun zin gekregen.

infinispero
infinispero12 nov. 2020 - 9:56

Bijzonder, maar wat als je niet langer dan 5 minuten een masker kunt dragen? Ik heb beperkte longfunctie en ben twee weken geleden door zuurstofgebrek out gegaan in de supermarkt. Vervolgens werd me door de longarts verteld dat ik in het vervolg echt geen masker meer mocht dragen. Is een spatscherm dan een optie? Loop je wel compleet voor aap, maar dat is tenminste iets.

1 Reactie
webmaatje
webmaatje12 nov. 2020 - 10:53

Dag infinispero, Het lijkt me logisch dat er uitzonderingen komen op de mondkapjesplicht, net zoals in o.a. Duitsland en Oostenrijk. Zeker longpatiënten en personen die aan asthma lijden, zouden daarvan vrijgesteld moeten worden.

webmaatje
webmaatje12 nov. 2020 - 9:03

Alles wat met belastinggeld wordt betaald, is publieke ruimte. Dus ook vele omroepen en hun gebouwen in Hilversum

webmaatje
webmaatje12 nov. 2020 - 8:32

In Duitsland zijn heel veel uitzonderingen voor mensen met beperkingen, longziektes en bepaalde psychische angstklachtenklachten In https://www.bussgeldkatalog.org/maskenpflicht-corona/ staat het zo: Personen mit Behinderungen oder physischen Einschränkungen, denen das Tragen von einem Mundschutz nicht möglich oder zumutbar ist, sind von der Tragepflicht ausgenommen. Winkeliers enz die mensen zonder mondkapje met deze beperkingen weigeren , kunnen in Duitsland op een boete rekenen op gromd van de Gleichstellungsgesetz. ook Oostenrijk kent uitzonderingen op de mondkapjesplicht. In de oostelijke deelstaten zijjn nog meer uitzonderingen zoals deze in Sachsen-Anhalt: Die Verpflichtung zur Verwendung einer Mund-Nasen-Bedeckung gilt nicht für Gehörlose und schwerhörige Menschen, ihre Begleitperson und im Bedarfsfall für Personen, die mit diesen kommunizieren. Auch Personen, denen die Verwendung einer Mund-Nasen-Bedeckung wegen einer Behinderung, einer Schwangerschaft oder aus gesundheitlichen Gründen nicht möglich oder unzumutbar ist, sind von der Verpflichtung befreit. Dies ist in geeigneter Weise glaubhaft zu machen. Quelle: 5. SARS-Cov-2-EindV Sachsen Anhalt (Absatz Ik ben benieuwd welke uitzonderingen Grapperhaus op de mondkapjesplicht maakt. Voor veel mensen kan dat een probleem minder zijn in deze toch al lastige tijd

2 Reacties
webmaatje
webmaatje12 nov. 2020 - 8:51

De Absatz van de Sachsen-Anhalt Verordnung is Absatz 2.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2020 - 12:19

[Ik ben benieuwd welke uitzonderingen Grapperhaus op de mondkapjesplicht maakt.] Binnenkort is er een grote kerstborrel bij hem thuis en het hele kabinet komt . Omdat ze gaan dansen, knuffelen en zingen zit dat mondkapje in de weg en daar maakt ie dan ook een uitzondering voor . ;)

Friendly2
Friendly212 nov. 2020 - 6:59

Goed, 95 Euro voor het niet dragen van een mondkapje. Maar hoe hoog is de boete voor het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte nu, want anders weet ik nog niet wat ik moet doen. Ik heb niet gehoord dat die wet van tafel is.

P Haan
P Haan12 nov. 2020 - 6:11

Betekent dit dat ze nu eindelijk een wettelijk kader hebben dat dit mogelijk maakt? Het is net als met de Piet discussie, je wordt het gezever zat. Dus laat maar. Of doe maar, dan eigenlijk.

EricDonkaew
EricDonkaew12 nov. 2020 - 5:28

Een typisch geval van mosterd na de maaltijd. Het had veel eerder gemoeten, tenminste, als je op het standpunt staat dat het aantal besmettingen omlaag moet. Een blamage dus voor de regering. Die boete dient echter alleen te worden opgelegd als lieden weigeren een mondkapje voor te doen. Sommige mensen, zoals ik, zijn soms een beetje vergeetachtig en dan is een (vriendelijke) waarschuwing te prefereren boven direct verbaliseren. Hier in Thailand gaat dat perfect. Ik ben tegen lockdowns, maar met dit soort maatregelen kan de economie gewoon doordraaien.

1 Reactie
adriek
adriek12 nov. 2020 - 12:27

Als het aantal besmettingen omlaag moet ben je te laat. Het aantal besmettingen had niet omhoog gemoeten. De gedeeltelijke lockdown had eind juli of begin augustus ingevoerd moeten worden, dan waren we de maatregelen inmiddels zowat weer vergeten, maar 'Den Haag' ging lekker business as usual acht weken met reces en daarna keken ze de nieuwe uitbraken eerst een maand of twee aan voor ze wakker werden, alsof ze geen idee hadden wat er gebeurde. Deze regering (en met hen een groot deel van europa) kiest ervoor om de vlam in de pan pas te gaan blussen als de vlammen uit het dak slaan. China heeft geleerd van de eerste golf: daar is geen tweede golf omdat de overheid daar op wijk- of stadsniveau ingrijpt bij het allereerste teken van een uitbraak.

Lilian Emma
Lilian Emma12 nov. 2020 - 0:29

Kan iemand mij zeggen waar die publieke (binnen) ruimten zich bevinden?? Wat betreft de mondkapjes: schijnheiligheid en zo zeiden ze toch? En dan nu verplichten? Hup, aanvechten bij de Rechter. Die krijgt het dan druk, lijkt mij zo.

Loebkesman
Loebkesman11 nov. 2020 - 22:21

December is al zo’n dure maand.

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 nov. 2020 - 21:13

@ Redactie Come on guys, no happy Baron?

Ferret2
Ferret211 nov. 2020 - 21:07

Video waar in het RIVM uitlegt waarom mondkapjes niet werken: https://www.youtube.com/watch?v=vZX2eBndnGg&feature=youtu.be

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries11 nov. 2020 - 22:50

In de VS wordt nu gesteld dat mondkapjes zowel de drager als de omgeving beschermen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2020 - 21:04

Goh...ik doe m altijd op maar hierdoor zakt stevig de motivatie Grapperhausende knuffelbeer !

1 Reactie
prgrssf
prgrssf12 nov. 2020 - 7:59

Ik ben het één keer vergeten om een mondkapje op te zetten in de supermarkt, zonder opzet. Het was niet verplicht, maar als iemand had gezegd doe een mondkapje op dan had ik dat zeker gedaan. Niet dat ik het fijn vind verder, integendeel.

Bert de Vries
Bert de Vries11 nov. 2020 - 20:50

De invoering van een mondkapjesplicht zegt alles over de staat van ontreddering waarin overheid en verwanten verkeren. De besmettingscijfers dalen dramatisch, maar de hoofdoorzaak daarvan is veel minder testen door de GGDs. De ziekenhuisopnames dalen, maar de hoofdoorzaak is veel betere behandeling van besmetten in het beginstadium. GGDs werken nauwelijks samen. Handhaving is een puinhoop. De betrouwbaarheid van de R-waarde is hoogst onzeker. Kortom, er is geen betrouwbaar beeld van risico's die zijn verbonden aan een versoepeling van de lockdown. Als er één krankzinnig risico is, dan is dat het risico van een versoepeling.

3 Reacties
Fredje3
Fredje312 nov. 2020 - 3:52

Hoe bedoelt u? GGD's werken nauwelijks samen? Ze hebben 1 centraal nummer waaruit ze te bereiken zijn voor Corona, daarvanuit wordt bekeken wat de dichtsbijzijnde testpunt is en de uitslag staat op een centraal portaal. Verder wordt iedereen die ook maar lichte verschijnselen heeft zoals desnoods alleen maar hoesten, verzocht zich te laten testen. Als er dus minder getest wordt, dan ligt het aan de mensen zelf die dat blijkbaar niet nodig vinden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2020 - 8:14

Bert de Vries Precies wat ik dacht. Daarnaast nog zo'n 200 particuliere teststations waarvan ze niet weten of die de uitkomsten doorgeven aan de GGD's? GGD: Dat is niet onze verantwoordelijkheid om te controleren, dat moet de inspectie van Volksgezondheid en Jeugd doen! Dus ja: Als er één krankzinnig risico is, dan is dat het risico van een versoepeling. En wat daar in dat ziekenhuis ligt op een bepaald moment; Des temeer mensen daar sterven des te minder er liggen. "Zijn opgenomen" betekent iedere keer iets anders. De horeca begint alweer te sputteren en zal weleens even vertellen hoe het moet. VNONCW wat een club.

webmaatje
webmaatje12 nov. 2020 - 9:17

Het zegt alles over een regering die zich niet bekommert over verkwisting van materialen en een levensgroot afvalprobleem tijdens en na corona.I Op 200 meter heb ik al 4 mondkapjes op straat gevonden vlaskbij water Schoon Nederland noemt de mondkapjes niet voor niets zwerfkapjes.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 nov. 2020 - 20:50

'Dat wordt dus ook..' Nee, dat zijn geen publieke ruimtes.

Sailor2
Sailor211 nov. 2020 - 20:32

Sinterklaasje kom maar binnen met je (mond)kap... Want we zitten allemaal uit elkaar, Misschien vindt u het een beetje raar, Want in China doen ze dit al bijna een jaar, Ach u kent wel onze hoge toon, Als iets heel ver weg goed gaat dan geven wij dat hoon, En we zingen en we springen en we zijn zo blij want nu horen we er eindelijk bij.

2 Reacties
webmaatje
webmaatje12 nov. 2020 - 9:08

In China dragen ze al een tijd mondkapjes vanwege de ernstige luchtvervuiling. Dat was al zo voor corona.

Sailor2
Sailor212 nov. 2020 - 14:07

Klopt webmaatje maar ineens werd het verplicht. Ondanks de luchtvervuiling minder doden dan in Nederland.

pk49
pk4911 nov. 2020 - 20:30

het werd tijd! Zoals gewoonlijk hobbelt NL achter alle andere landen aan.

2 Reacties
Ferret2
Ferret211 nov. 2020 - 21:02

Álle andere landen, tuuuurlijk. En als pieter66's vrienden van de brug springen, ...

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 nov. 2020 - 7:21

@Ferret Proberen een pandemie in te dammen, is natuurlijk iets anders dan van een brug afspringen. En aangezien de regering het dragen van een mondkapje per boete wil afdwingen, vinden ze die dingen in Den Haag blijkbaar belangrijk genoeg. En als je dan nagaat dat het kabinet hier langer dan een half jaar van het gros van de andere landen mee komt, dan ligt de conclusie voor de hand dat Nederland een achterlijk tokkieland is met een vrij slappe regering. Maar hey, misschien zijn die mondkapjes de nieuwste melkkoe van de regering, dat kan natuurlijk ook. Ze zijn tenslotte wat meer van het grote gegraai dan van het grote goed.

Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2020 - 20:26

T’is toch wat, eerst maanden lang verkondigen dat het schijnveiligheid is ( wat ik wel logisch vond klinken ) nu is het eind inzicht van de pandemie ( vaccins in aankomst ) komt onze minister Grappenhuis ( die zelf schijt had aan de 1.5mtr) met deze aankondiging. Wat een malloten kunnen het toch zijn daar in Den Haag.

7 Reacties
Ferret2
Ferret211 nov. 2020 - 20:59

Nog belangrijker: de tweede golf stelde weinig voor tov de eerste, én is op z'n retour. En dan denken dat dit alles is omdat ze dom zijn?

LBNB
LBNB11 nov. 2020 - 21:11

@Ferret [Nog belangrijker: de tweede golf stelde weinig voor tov de eerste, én is op z’n retour] Nee het was vooral een tweede mediapaniekgolf. Voor de rest viel het uiteraard weer mee en is er niet zoveel geks gebeurd, maarja wat wil je ook met een virus wat qua ernstigheid vergelijkbaar is met een zware griep.

Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2020 - 23:18

Ferrer - stelde genoeg voor dat onze zorg wederom zwaar onder druk kwam te staan. Je zou mij niet horen zeggen dat de zorgmedewerkers zich aanstellen. Dat is eigenlijk wat jij nu beweert. Dit heeft echter niks met mondkapjes te maken .

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 nov. 2020 - 7:30

@Ferret. Niet zo zeer dom, maar enigszins incompetent, veel te inconsistent en met de verkeerde prioriteiten. In vergelijk met andere Westerse landen doen we het trouwens niet goed. Daarbovenop helpt de regentenmentaliteit "Doe zoals we zeggen, niet zoals we doen," niet erg mee. Nederland is gedurende deze crisis de apotheose van de vijf-en-halfjes cultuur.

Paulus3
Paulus312 nov. 2020 - 9:28

@LBNB Wat lieg je toch steeds. De ziekenhuizen waren weer overvol en andere ziektes en operaties moesten weer wachten. Nederland is in het rijtje slechtere landen. Niet in het rijtje beste landen.

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 11:12

@Paulus [Wat lieg je toch steeds. De ziekenhuizen waren weer overvol en andere ziektes en operaties moesten weer wachten. Nederland is in het rijtje slechtere landen. Niet in het rijtje beste landen.] Oh dus ik lieg? Als de ziekenhuizen zo overvol lagen, waarom zijn er dan amper corona patiënten naar Duitsland gevlogen? Waarom werd het aanbod van het kant-en klaar hospitaalschip dan geweigerd door de Nederlandse overheid met de boodschap dat 'men geen extra capaciteit nodig had', terwijl er buitenlands personeel bij inbegrepen zat? In de eerste golf werd er al te veel afgeschaald op basis van niet uitgekomen prognoses en dat gebeurd nu gewoon weer.

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 11:15

@Paulus [Nederland is in het rijtje slechtere landen. Niet in het rijtje beste landen. ] Nederland staat 26e op de covidlijst wereldwijd met aantal doden per miljoen inwoners en ook het, alom verguisde, Zweden daalt steeds meer op die lijst en staat nu momenteel 18e. Need I say more.

LBNB
LBNB11 nov. 2020 - 20:10

Belachelijk! Mensen dwingen om een kapje op te zetten slaat nergens op. Ik wil niet verplicht worden om uit te stralen dat ik in de corona onzin geloof.

10 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter11 nov. 2020 - 23:22

Geen publieke plaatsen betreden of hard gaan lopen wanneer je een handhaver ziet.

Karingin
Karingin11 nov. 2020 - 23:32

Blijf je toch lekker buiten staan

Paul250371
Paul25037112 nov. 2020 - 1:34

Dan schrijf je op je maskertje dat je niet in Corona gelooft. Dat het niet aan jou ligt maar aan Fert Grapperh. Anders had je deze verplichte bijna boerka, nooit opgezet. Als je dan beter voelt, doe je dat, geen bekeuring, toch rebellie.

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 7:42

@karingin 90 procent doet het al, waarom verplichting?

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 9:05

@thuiszitter [Geen publieke plaatsen betreden of hard gaan lopen wanneer je een handhaver ziet.] Haha dat is een goeie. Snap dat hele verplichten niet, zo onnederlands.

Paulus3
Paulus312 nov. 2020 - 9:23

Gewoon, om het voor iedereen makkelijk te maken voor de algemene gezondheid. Voor die andere 10 % die voor besmetting zouden kunnen zorgen en/of ze te beschermen, en al de mensen die die mensen dan zouden kunnen besmetten. Duidelijk. Men kan niet steeds alles blijven doen voor aparte tiepetjes die niet solidair kunnen zijn zonder een zetje en een herinnering.

DaanOuwens
DaanOuwens12 nov. 2020 - 10:02

@ LBNB Jij schrijft: Ik wil niet verplicht worden om uit te stralen dat ik in de corona onzin geloof. Het interesseert niemand wat jij geloofd. Blijf bij anderen minimaal 1,5 uit de buurt en ga niet winkelen of naar andere plaatsen waar mensen zijn. Dan hoef je helemaal niets uit te stralen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 nov. 2020 - 11:15

LBNB 12 november 2020 at 10:05 [ Snap dat hele verplichten niet, zo onnederlands. ] Veiligheidsgordel in de auto. Helm op motor. ID-plicht. Kleren aantrekken in het openbaar. Hond aan de lijn. En zo zijn er nog heel wat Nederlandse verplichtingen op te noemen.

RudolfRendier
RudolfRendier12 nov. 2020 - 12:36

Daarom ook zo blij dat er eindelijk een mondkapjesplicht en boetes zijn. Na een paar keer betalen piept LBNB hopelijk wat anders met zijn complottheoriëen en compleet gebrek aan empathie.

LBNB
LBNB12 nov. 2020 - 14:08

@RudolfRendier [Daarom ook zo blij dat er eindelijk een mondkapjesplicht en boetes zijn. Na een paar keer betalen piept LBNB hopelijk wat anders met zijn complottheoriëen en compleet gebrek aan empathie.] Complottheoriëen? Voorbeelden graag. Nee Rudolf het is juist een moreel onverantwoord beleid wat er gevoerd wordt en het middel blijft erger dan de kwaal, dus donder aub op met je empathie en emotionele chantage.