Joop

Kabinet moet ophouden met ruziën over internationale solidariteit

  •    •  
13-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49824479593_cb979ae0b9_k

© cc-foto: Jernej Furman

Als we in Nederland van het coronavirus af willen, dan moet er meer steun van het kabinet komen voor een wereldwijde aanpak
Het kabinet heeft vrijdagavond laten weten dat het nog geen standpunt heeft over de urgente oproep van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) om extra geld uit te trekken voor de internationale aanpak van het coronavirus. Dit terwijl minister Kaag maandag hierover in debat gaat met de Tweede Kamer.
Al weken horen we berichten in de media dat de coalitiepartijen het onderling maar niet eens worden hierover. Ondertussen worden de gevolgen van de coronacrisis in de wereld met de dag erger. Het aantal nieuwe besmettingen bereikte volgens het WHO vorige week een nieuw hoogtepunt.
Nederland is niet veilig zolang corona op andere plekken in de wereld voort blijft razen. Een tweede, derde of vierde golf van het virus moeten we voorkomen. Als we in Nederland van het coronavirus af willen, dan moet er meer steun van het kabinet komen voor een wereldwijde aanpak. Anders is het dweilen met de kraan open, met alle gevolgen van dien voor de economie en gezondheid van iedereen. Het is dus een kwestie van internationale solidariteit én eigen belang.
De AIV adviseerde om een miljard euro vrij te maken om ontwikkelingslanden te helpen met het indammen van het virus. Coalitiepartij CDA had zelf om een spoedadvies hierover gevraagd, maar de coalitie blijft desondanks onderling verdeeld. Het kabinet zou een grote fout maken door het advies van de AIV niet serieus te nemen. De gevolgen hiervan kunnen ons allemaal duur komen te staan.
In deze crisis worden de meest kwetsbaren het hardst geraakt. Zonder stromend water en zeep is het immers moeilijk handen wassen. En zonder de benodigde voorzieningen zijn veel mensen aan hun lot overgelaten.
Deze crisis zal naar verwachting 500 miljoen mensen in de armoede drukken. En terwijl veel ontwikkelingslanden verdrinken in hoge schulden, worden nog altijd tientallen miljarden via Nederland weggesluisd door belastingontduiking. Dat is geld waarmee zij hun eigen bevolking hadden kunnen helpen, en dat zij mislopen door belastingparadijzen zoals Nederland. Daarom moeten deze landen de ruimte krijgen die zij nodig hebben om het coronavirus te bestrijden, met financiële steun en schuldenverlichting. Zij moeten het geld dat ze hebben nu niet overmaken als rente of schuldaflossing, maar zij moeten net als ieder ander land alles op alles kunnen zetten om de verspreiding van het virus in te perken.
Ik roep daarom het kabinet op om te stoppen met te ruziën over internationale solidariteit en actie te ondernemen, want we zijn er allemaal bij gebaat dat dit virus zo snel mogelijk onder controle wordt gebracht.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2020 - 14:38

Ik vind het prima. De 2 tot 4 miljard voor KLM-Air France had minder tijd nodig! Is daar nog een bonus uitgekeerd of niet!

Martin007
Martin00713 jun. 2020 - 15:06

Wereldwijd wordt er op vele plekken gezocht naar een vaccin of een medicijn dat van de ziekte een normale griep maakt. Maar ja, mocht zoiets gevonden worden, kunnen de arme landen dat betalen? Alleen met handen wassen kom je er niet, dat is uitstel van executie. Letterlijk. Want als je niet tegen het virus bent opgewassen en je krijgt het niet in 2020 of 2021, dan ga je toch wel voor de bijl in 2023. Ooit gaat het virus je te grazen nemen. Het geld dat nodig is in de arme landen, daar is een simpele oplossing voor. Als iemand een lening of hypotheek krijgt van de bank, moet de bank dat geld "lenen" van de Centrale bank van dat land, in ons geval DNB. Maar de DNB heeft helemaal geen eigen geld. De centrale bank creëert geld door cijfertjes in de computerboekhouding van de bank te toetsen. Vervolgens worden die cijfertjes als zijnde "geld" naar de commerciële (Rabo - Ing - SNS) bank gestuurd via het betaalsysteem. Naarmate de lening wordt afgelost, worden de cijfertjes in de computer weer teruggeboekt naar nul. Echter, wij kunnen die cijfertjes ook gebruiken om de Afrikaanse landen te helpen het virus te bestrijden. Of bijvoorbeeld gratis anti conceptie regelen voor alle vrouwen ter wereld, zodat wij niet meer elke dag 200.000 wereldburgers erbij krijgen. Maar ja, de liberale partijen zijn wereldwijd de baas. En liberaal betekent: zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis.

Bouwman2
Bouwman213 jun. 2020 - 14:27

Voor je over wereldwijde solidariteit beging, eerst dicht bij huis beginnen, met solidair te zijn met Grieken en Italianen. Ondersteun je buren, maar 72 procent wil liever de vrek uithangen. Lees l' Avare van Molière maar na, hoe lachwekkend dat is. Als je het probleem steeds maar weer vergroot gebeurt hetzelfde als met schuld, als iedereen schuldig is is niemand schuldig. Calvinisme is als alcohol: je raakt er beneveld door..

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman213 jun. 2020 - 15:10

Ik wil nog even een correctie aanbrengen bij sodariteit, begin dichtbij. Het gaat over Suriname, dat dus niet naast deur ligt. Suriname heeft nooit over gebrek aan solidariteit te klagen gehad, zo ongeveer de hele elite woont hier, maar zeg meteen "ja"tegen het verzoek om hulp, want coronavirus is daar net zo verschrikkelijk als hier.

Uitgekleed
Uitgekleed13 jun. 2020 - 17:45

Meneer Alkaya is niet de eerste de beste. Hij weet dat de schreeuw om hulp in de EU ook te maken heeft met het redden van banken. Dat hij dan één miljard als gift aan de ontwikkelingslanden wil geven is hard nodig want die landen worden veel harder getroffen dan de Europese.

Buitenstaander
Buitenstaander13 jun. 2020 - 18:00

Misschien is 72 procent niet zo naief om bij de eerste Z-Europese huilbui meteen zonder nadenken de portemonnaie te trekken, vooral als het achterliggende verhaal nogal dun is. Dus prima steun, maar wel enige regels daarbij. Maar wat let u: maak vooral direct geld over naar ItaliaanseRegering.it

Thuru
Thuru13 jun. 2020 - 13:22

Stoppen met belasting paradijs landje te zijn helpt niet. Dan gaan die bedrijven naar andere landen toe die dat doen of daar zitten. Verder krijgt de staat daardoor ook minder inkomsten, wat de burger dan weer mag ophoesten, dus doe maar niet. Dan maar niet het liefste jongetje van de klas zijn.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman213 jun. 2020 - 14:30

Dus toch maar liever het (belasting)paradijs? Bedenk je wel hoe het gaat met paradijzen? Je wordt eruit gezet, en mag er nooit meer in. En eenmaal buiten ontdek je ineens dat je er indecent bijloopt.

Paul250371
Paul25037113 jun. 2020 - 19:43

Als wij ze niet bestelen doet een ander het, bedoel je. En als je niet steelt dan ben je het liefste jongetje van de klas, Moeten we niet willen.

GHS
GHS13 jun. 2020 - 13:07

En hoeveel wordt er door andere landen gestort?

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman213 jun. 2020 - 14:34

Kijk je ook altijd op de verjaardag naar de pakjes die anderen meenemen, en ga je dan vergelijken? En zeg je dan de volgende keer ook, nou als tante Sjaan met zo'n doorgeefprul goeie sier denkt te maken kan ik dat ook? Nee? Nou je wekt anders wel de indruk.

Paul250371
Paul25037113 jun. 2020 - 19:46

Geen idee. Doet het er wat toe?

Jozias2
Jozias213 jun. 2020 - 13:02

Ten eerste lijkt dit artikel te suggereren dat met meer geld de medische effecten van Corona te beperken of te voorkomen zijn ("Als we in Nederland van het coronavirus af willen, dan moet er meer steun van het kabinet komen voor een wereldwijde aanpak"). Hoe dan? Tsja die economische gevolgen en ook de armoede voor een groot deel van de wereldbevolking zijn er natuurlijk wel. Maar volgens de meeste hier op Joop is dat een minder groot probleem. Immers het gaat om de gezondheidszorg en corona levens redden. Al het andere dat is 'maar' de economie, geld en het grootkapitaal.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman213 jun. 2020 - 14:37

Ook hier geldt: begin dicht bij huis, los daar het forse probleem met coronavirus op. Je bent toch zeker geen Cubaan?

poeslief
poeslief13 jun. 2020 - 12:29

De SP kan zich beter opheffen en opgaan in GL als ik de SP columnisten op deze site als maatstaf neem. Volgens mij hebben wij in NL op dit moment en al een hele tijd meer dan voldoende zaken die hier - al tijden - mis gaan en het lijkt mij nog altijd dat je eerst de puinhopen bij jezelf opruimt, en daarna de puinhopen bij een ander gaat meehelpen te schonen.

3 Reacties
Martin007
Martin00713 jun. 2020 - 15:10

Groen links is veel te rechts voor de SP. De SP is sinds 1986 een sociaal democratische partij, vergelijkbaar met de PvdA van Joop den Uyl. Groen Links heeft meegeholpen om van de studiefinanciering een lening te maken. Dat is rechts. Groen Links vindt het een goed idee om bomen te kappen in Amerika, om bij ons voor energie te zorgen. Dat is rechts en niet groen.

Bouwman2
Bouwman213 jun. 2020 - 15:24

k ben het net eens, de SP die de hand aan zichzelf slaat is ondemocratisch. Ik ben juist blij met de SP, stel je toch voor dat de SP er nietmeer zou zijn, dat zou een verlies betekenen voor de Nederlandse veelkleurige politiek. Waar moeten al die idealistische mensen heen moeten? Ik stem dan wel niet op de SP maar ik haat de SP niet, sterker, ik heb niet eens een hekel aan ze. Nog sterker, ik bewonder de SP soms wel stiekem een beetje.

OlavM
OlavM13 jun. 2020 - 16:02

@ poeslief: [De SP kan zich beter opheffen en opgaan in GL.....] Totaal loze bewering. En dat terwijl GL nauwelijks nog "links" te noemen is, en ook steeds minder : groen". Zonder overigens de loftrompet over de SP op te steken.

Greendutch
Greendutch13 jun. 2020 - 12:08

van harte eens omdat, na alle berichten die ik opgezocht heb over de rest van de wereld tijdens corona in NL (want de meeste (social) media + pers hielden ons gevangen binnen NL alsof er daarbuiten geen wereld bestond) ik mijn adem inhoud als ik denk aan de gevolgen van de huidige stand van zaken. én ook omdat sommige enorme stomkoppen ertegen in gaan en alleen voor zichzelf willen zorgen maar niet stilstaan bij het feit dat er binnenkort heel erg veel klimaat-, armoede-, crises-, hongervluchtelingen hier naar toe zullen komen om hun rekening te presenteren nadat de west-Europese landen de koloniën armer en en met meer chaos achter gelaten hebben dan dat ze ze aangetroffen hadden. ik begrijp ook wel dat hier niet met 3 biljoen mensen geleefd kan worden en dat het goed is om mensen verspreid over de wereld te houden maar iedereen heeft recht om eigen voedsel te kunnen verbouwen , om door de fundamentele rechten voor de mens beschermd te worden, en in redelijke veiligheid in democratische omstandigheden te kunnen leven. iedereen en alles verdiend respect. mogelijk kan dat begrip dit weekend nog aan de regering uitgelegd worden en door hen aangenomen. in podcast bureau buitenland van 4/6/2020 gaat het over Congo dat moet vechten tegen 3 cepidemiën én een opstand. ontluisterend en verontrustend om aan te horen maar geeft duidelijk beeld waarom we als NL, en Europa en ook de rest van de wereld, moeten helpen.

1 Reactie
OlavM
OlavM13 jun. 2020 - 15:57

@ Greendutch: [.....omdat sommige enorme stomkoppen ertegen in gaan.....] Tot de grootste stomkoppen behoren met name: -Trump: aanvankelijk ontkenning, nu bezig met "heropenen" van de VS terwijl de besmettingen nog in dertien (!) staten oplopen! -Bolsonaro: totale ontkenning en bijna volledig gebrek aan maatregelen en voorzieningen in Brazilië. -Poetin: aanvankelijk ontkenning, vervolgens zo veel mogelijk verbergen en groot gebrek aan maatregelen en voorzieningen in Rusland.

Rode druppel
Rode druppel13 jun. 2020 - 11:39

Eens met het doel. Maar wat wordt bedoeld met AIV ? Allerlei afkortingen gebruiken maakt het moeilijker te begrijpen.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel13 jun. 2020 - 12:11

Sorry. Mijn fout.