Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: makkelijker achternaam wijzigen na incest

  •  
31-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sanderdekker

© foto: ministerie van Buitenlandse Zaken

Mensen die slachtoffer zijn van incest en dezelfde naam hebben als de dader, moeten gemakkelijk en kosteloos van achternaam kunnen veranderen. Het kabinet stelt dat dit nu te ingewikkeld is, maar gaat daar verandering inbrengen.
Minister Sander Dekker (VVD) zegt dat slachtoffers van incest vaak dezelfde achternaam dragen als de dader. Hij begrijpt daarom goed dat slachtoffers hun achternaam willen wijzigen. “Nu moeten ze daarvoor heel veel moeite doen, wat weer zorgt voor het openrijten van oude wonden en nieuw leed”, schrijft NOS.
Bij een onherroepelijke veroordeling van de dader, is het voor slachtoffers nu al gemakkelijk om hun achternaam te wijzigen. Dekker vindt dat het voor slachtoffers die dit niet kunnen, een verklaring van een deskundige voldoende moet zijn. Daaruit moet wel blijken dat de achternaam psychische of lichamelijke schade veroorzaakt.
Het kabinet wil het nieuwe beleid ook gaan laten gelden voor mensen die slachtoffer zijn van geweldsmisdrijven binnen de familiekring.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.