Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Kabinet maakt puinhoop van PGB beleid

  •  
27-01-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dit kabinet ligt op ramkoers en ze gaan volle kracht vooruit
Vandaag staat het zoveelste PGB-fraude-artikel in de krant. Weer wordt het beeld geschept van een niet deugende maatregel waarbij het maar goed is dat nu bezuinigd gaat worden. Maar hoe zit het echt?
“Iedereen behoudt de zorg die hij nu heeft”, verzekert Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten duizenden ongeruste mensen die van een persoonsgebonden budget (PGB) gebruik maken. Voor de mensen die aangeven dat ze, ondanks die toezegging, toch in de problemen komen, had Veldhuijzen een verrassing in petto: “Ik nodig al deze mensen uit om bij mij op de koffie te komen!” Die koffie is gedronken. Maar de zorgen en problemen zijn daarmee niet opgelost.
Veel mensen met een PGB gaan tussen wal en schip vallen. In de reguliere zorg krijgen zij niet het maatwerk dat ze nodig hebben. Als dit wegvalt, heeft dat directe consequenties voor hun deelname aan de samenleving, en voor hun economische activiteit. Terwijl ook organisaties als Per Saldo en zelfs het CPB aangeven dat zorg in PGB goedkoper is dan de reguliere zorg en beter inspeelt op de zorgvraag.
Het PGB onderscheidt zich door flexibiliteit en eigen regie. De budgethouder kan zelfgekozen mensen aannemen die hulp leveren op de tijd, plaats en wijze die past bij zijn specifieke aandoening en levenspatroon. Deze mensen kunnen hierdoor participeren in de samenleving. Zij kunnen de zorg zo regelen dat ze op tijd op hun werk komen en tussendoor hulp krijgen die ze nodig hebben. Zij kunnen door deze vorm van zorg een meer gelijkwaardige partner zijn in een relatie. Kortom: zij kunnen leven in eigen regie en participeren naar vermogen. Dat is ook waar het PGB voor bedoeld is. Onder het mom van hervormingen, zonder de gevolgen vooraf in kaart te brengen en zonder goede alternatieven, wordt het PGB door dit kabinet wegbezuinigd.
Minstens net zo schandalig als deze mensen beroven van hun opgebouwde leven in eigen regie, is het criminaliseren van deze groep mensen. Terwijl begin dit jaar het pgb-plan nog in de luiers lag, werd de burger alvast bewerkt door week na week berichten over fraude de media in te gooien. Dat bij iedere regeling mensen zijn die misbruik maken en dat dit bij het PGB niet anders is, wordt niet vermeld. Dat mensen voor wie het oorspronkelijk niet bedoeld is toch PGB krijgen, is een fout van indicatiestellers. Als een sluwe vos schuift dit kabinet deze fouten af op alle budgethouders, die nu als profiteurs en fraudeurs worden weggezet. “Het kan niet zo zijn dat je op internet zoekt, de naam van een kwaal vindt en dan denkt: kijk, daar kan ik 2000 euro per maand voor krijgen”, aldus de Staatssecretaris (Vrij Nederland). Een slimme zet om draagvlak te creëren.
Na veel externe druk is de staatssecretaris bereid tot een Vergoedingsregeling Persoonlijk Verzorging (VPZ), voor alleen de meest zware “gevallen”. Deze gevallen houden recht op het PGB, alleen de naam is anders. Hoe cru het ook klinkt: dat scheelt weer begrafenissen in de eerste week van januari. De Staatssecretaris was namelijk de mensen met bijvoorbeeld thuisbeademing vergeten. Deze mensen zouden dan opeens geen specialistische zorg via PGB meer krijgen, terwijl de reguliere aanbieders het niet kunnen leveren. De grootste groep PGB-houders, mensen die met een paar uur zorg in de week zelfstandig kunnen leven, wonen en werken, laat ze als een baksteen vallen. Deze mensen, waarvan de kwaliteit van leven door het PGB de afgelopen jaren flink is toegenomen, worden nu weer achter de geraniums gedreven. Zij worden teruggeworpen op instellingszorg en zorg in natura die niet de flexibiliteit en eigen regie kan leveren die nodig is om naar vermogen te kunnen participeren.
Dit kabinet, deze Staatssecretaris, is blind voor de enorme impact die het afschaffen van het PGB op duizenden levens heeft. Bezuinigen is het enige wat telt. In de hele zorgsector wordt alle kwaliteit en keuzevrijheid wegbezuinigd. Heel Nederland wordt massaal overgeleverd aan de macht van zorgverzekeraars en marktwerking. Als de staatssecretaris voor de zoveelste keer in de Tweede Kamer onder vuur ligt omdat ze zich niet aan haar beloftes houdt, met op de overvolle publieke tribune de mensen die ze heeft toegesproken, kan ze geen andere uitvlucht bedenken dan: “Ik betreur het dat al deze mensen mijn woorden en intenties verkeerd hebben begrepen”. Dat is niet wat er aan de hand is. Dit kabinet ligt op ramkoers en ze gaan volle kracht vooruit.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Ineses
Ineses27 jan. 2012 - 16:45

Dit kabinet maakt een puinhoop van alles. De eigen bijdrage in de ggz kan in de toekomst ook voor enorme problemen zorgen.

barendsnoot
barendsnoot27 jan. 2012 - 16:45

maar we behouden ons recht op zorg! net als voorrang van rechts...

rgeurtsen
rgeurtsen27 jan. 2012 - 16:45

Goed om een bericht als dit weer eens te lezen, sommige hele slechte bezuinigingen in de gezondheidszorg blijven veel te veel op de achtergrond. GGZ-eigen bijdrage die absurd is, in vergelijking met voetballers en skiërs die actief sporten en wellicht een te groot risico namen en nemen op blessures en bijbehorende zorg en ziekteverzuim. En de zorg voor chronisch zieken... welke politieke overtuiging en beleidsoverwegingen liggen aan een dergelijke keuze ten grondslag?

wajvr
wajvr27 jan. 2012 - 16:45

PS. - liggen die vakbonden allemaal op 1 oor te snurken of vreten ze mee uit de Rutten-ruif of zo ? Waar is die solidariteitsgedachte van de vakbonden , waar blijft het organiseren van groot maatschappelijk verzet tegen het destructieve beleid dat door dit kabinet gevoerd wordt. Hoe lang zitten die Haagse rasmongolen er nu ? Ik heb ze nog niet kunnen betrappen op 1 constructieve maatregel die bijdraagt aan vernieuwing en verbetering van de maatschappij. Het is alleen maar snoeien in zwakkeren, werknemers, sociale voorzieningen, gezondheid - er zijn alleen maar maatregelen die voor werkgevers goed uitpakken, nooit voor werknemers (hetgeen al jaren overigens het geval is - stukje bij beetje worden alle Drees-verworvenheden tot de grond toe afgebroken

BataafsRepublikein
BataafsRepublikein27 jan. 2012 - 16:45

Ik vraag me af hoe de Stas denkt dat al die mensen met vormen van autisme, met het Down Syndroom, met lichamelijke beperkingen en noem het allemaal maar op wat zouden hebben aan weggestopt worden in een inrichting, of telkens de zorg van vreemden krijgen die er nooit kunnen zijn op momenten dat het er om spant. Dit kabinet voert NSDAP politiek uit: Behinderte brauchen wir nicht, also werden sie einfach versteckt. Heeft de Stas weleens een week meegelopen met iemand die niet zonder PGB kán? Nee tuurlijk niet, daar heeft ze helemaal 'geen tijd' voor.... Asociaal Darwinistische feeks.

HugovanEijk
HugovanEijk27 jan. 2012 - 16:45

Ben het eens met April. Dit is wederom een voorbeeld van de bijzondere wendingen van de partijen in dit kabinet. Waar Participatie van alle burgers, meedoen op een zo normaal mogelijke manier (lees aangepast aan de normen van de m'pij), op eigen benen staan (zeg maar de autonome contributing citizen) toch de sleutels zijn vande geest van dit kabinet. Daarnaast passen begrippen als ruimte, vrijheid en zelf kunnen beslissen over hoe je je eigen leven (met ondersteuning op maat bijv. uit je eigen kring) bij de ideologische opvattingen van het CDA, de VVD (en zijdelings bij de niet nader genoemde gedoogpartner), al lijken ze daar simpelweg van af te stappen wat betreft dit dossier. En dat terwijl het streven van de VVD toch altijd is het bevorderen van een goed ondernemersklimaat. Het PGB is op te vatten als een ondersteuningsmaatregel voor ondernemende burgers die met die steun hun leven zo kunnen inrichten zodat ze kunnen bijdragen naar vermogen, en zo min mogelijk afhankelijk zijn van instanties. En dat terwijl het CDA het gezin en het gezinsleven als pijlers voor beleid hanteert: hoeveel gezinnen zullen door het veranderen van het beleid hun gezinsleven zien veranderen, doordat hiermee zorg niet meer thuis, in eigen kring, maar geïnstitutionaliseerd geboden zal worden. Nee, de lijn is veel meer het criminaliseren van diegenen die zich niet wensen neer te leggen bij de wensen van dit kabinet: dat geldt voor die enkele fraudegevallen (die in meerendeel door tussenpersonen wordt gepleegd) bij het PGB, maar is ook terug te vinden in debat over gezichtsbedekking en in het handhaven van die regel neemt het kabinet nu al een aanloop om de gewetensbezwarende agenten te pressen om te handhaven. Wiens invloed is dit en is dit kabinet net helemaal los van haar eigen ideologische waarden? Ter herinnering: wie was ook al weer een van de grootste voorstenders van het PGB? Erica Terpstra! Voorspelling: met het afschaffen van de maatregel zullen de kosten voor deze zorg harder gaan stijgen en zakt de kwaliteit: over 4 jr parlemenaire enquete!

wilenbert
wilenbert27 jan. 2012 - 16:45

als ik kees dat de schrijfster trainer en spreker is , maar in de eerste zin staat een fout in de categorie nederlnds is mijn goedste vak (voorwarden GESCHePT) , ben ik dan weer gelijk benieuwd waarin er training gegevn wordt.

Centurion2
Centurion227 jan. 2012 - 16:45

Die PGB is één grote fraudegevoelige puinhoop. Zorg is niet mijn terrein maar wel van veel mensen in mijn omgeving. Ik kan daar maar één conclusie uit trekken: snijden in die hap, en flink ook. Het meest hufterige vind ik nog wanneer die ziek-zwak-en-misselijk gebrekjes voor de camera worden gesleurd om te verklaren dat het kabinét zo asociaal is. Nou, niet bepaald. Graaien, jatten en klauwen uit de PGB pot. Dat is alles waar het om draait. Schimmige bureautjes die de goedkoopste zorg inkopen en een dik percentage opstrijken. 80K pp op jaar basis voor permanente zorg (= feitelijk paar uur per dag). Denk je dat de rest terugbetaald wordt? Hell no. Afkappen die handel en overlaten aan de gewone zorg. Er zijn genoeg alternatieven zoals thuis-/buurzorg e.d.

msj_meijerink
msj_meijerink27 jan. 2012 - 16:45

Ik ben wellicht stekeblind (maar heb geen pgb), maar ik heb nergens iets over een pgb-fraudegeval gelezen. Ik moet wel toegeven dat ik buiten de vakantie in Zuid-Europa geen Telegraaf lees. Het hele pgb-gedoe begint onderhand trieste, folkloristische vormen aan te nemen. Maar ons mutsje Van Zanten hoor ik er al een paar weken niet meer over. What's on?

1 Reactie
Ruimteaapje2
Ruimteaapje227 jan. 2012 - 16:45

Staat in de Volkskrant

[verwijderd]
[verwijderd]27 jan. 2012 - 16:45

Ik ben god op mijn blote knieën dankbaar en blij dat mijn nichtje dit niet meer hoeft mee te maken en op te lossen. Ze is geëuthanaseerd 3 weken geleden.

2 Reacties
JanJansen17
JanJansen1727 jan. 2012 - 16:45

Wat erg Zjen Zen, gecondoleerd, en sterkte gewenst!! En wat jij schrijft klinkt net zo wrang als de werkelijkheid is... dit beleid ten aanzien van de zorg is een onvoorstelbare fout in de geschiedenis van ons land. Ooit zullen we hier met schaamrood op onze kaken op terugkijken. Helaas, het biedt geen enkele troost voor diegene die zwaar de dupe zijn of nog gaan worden

Centurion2
Centurion227 jan. 2012 - 16:45

Dus jij hebt liever dat ze dood is, dan dit soort futiliteiten mee te moeten maken? Er gaan nog mensen dood van de honger, en dan kom jij met dit? Bizar.

wajvr
wajvr27 jan. 2012 - 16:45

Waar maakt het kabinet nu geen puinhoop van vraag ik me af. Dit land wordt compleet naar de klote bezuinigd - denken ze nu werkelijk dat wanneer de Nederlander minder te besteden heeft de economie aantrekt ? Die PGB - is weer een mooi excuus om dat kapot te maken - gegarandeerd dat in alle sectoren er fraude is - maar stel dat dat 10% van het totaal is - moet dan 90% er onder lijden ? Nee, dan moeten ze de controle mechanismes verbeteren - en niet weer eens de mensen die het t hardst nodig hebben het hardst treffen. Ik zou zeggen - best kabinet - tippie : JSF intrakke kaerels - in de landen om ons heen worden er dik twijfels bij gezet - zelfs de Amerikanen bezuinigen erop en wij ? Braafste jongetje van de NAVO-klas spelen , over de ruggen van mensen die PGB hard nodig hebben. Wat een a-sociaal teringzooitje is dit kabinet !! Pluche plakkers en zelfverrijkers

1 Reactie
Centurion2
Centurion227 jan. 2012 - 16:45

Even kalm aan en de emoties weer een beetje op de rails graag. Wat je zegt klopt van geen kant: 90% van de huidige PGB-ers zou helemaal geen recht mogen hebben op PGB. Daar gaat het al fout. Je krijgt al een PGB als je geboren wordt met een hazenlip, bij wijze van spreken. Het toekennen van PGB en daarnaast de toezicht/controle daarop is volkomen ondermaats. Maar dat heeft niets met dit kabinet te maken.