Joop

Kabinet kondigt gedeeltelijke lockdown en mondkapjesverplichting aan

  •  
13-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-04-30 om 16.04.41

© Screenshot persconferentie 31 maart 2020

Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond een ‘gedeeltelijke lockdown’ aangekondigd. “Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moet worden beperkt”, aldus de minister-president. “De feiten liegen niet. We moeten strenger zijn voor onszelf.”
De nieuwe maatregelen gaan woensdag om 22:00 uur in. De lockdown duurt in beginsel vier weken. Als de maatregelen over twee weken onvoldoende blijken, is ook een volledige lockdown mogelijk, aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dan zijn bijeenkomsten bijvoorbeeld niet meer toegestaan. De scholen en verpleeghuizen zullen bij een volledige lockdown niet dichtgaan.
De cafés en de restaurants gaan weer dicht. “Dat geldt ook voor de terrassen en de coffeeshops.” Rutte belooft gedupeerde sectoren financieel tegemoet te komen. “Voor getroffen bedrijven geldt dat het kabinet klaarstaat met de steunpakketten om de nieuwe klappen op te vangen.”
“In je eigen bubbeltje ontstaat geen uitbraak”, aldus Rutte. “Dat gebeurt op plaatsen waar je mensen tegenkomt. Die besmetting neem je mee naar huis.” Om die reden sluit het kabinet de cafés en de restaurants. “Het aantal besmettingsclusters in de horeca is beperkt, maar het gaat wel om grote groepen. Er zijn uitschieters naar 380 besmette personen.”
Het blijft wel mogelijk om bij restaurants en coffeeshops af te halen. Na 20:00 uur geldt er een verbod op de verkoop van alcohol. Ook gaat er een streep door de koopavonden. Alleen de levensmiddelenbranche mag openblijven.
Niet-medische mondkapjes worden in de toekomst verplicht voor alle publieke binnenruimtes. Die verplichting gaat ook gelden voor middelbare scholen en het hoger onderwijs. Vooralsnog blijft het bij een dringend advies. Volgens Rutte is het ‘juridisch lastig’ om een verplichting meteen in te voeren.
Alle evenementen (kermissen, buurtbarbecues etc.) worden verboden. In theaters en congrescentra gaat overal een maximumgroepsgrootte van 30 personen gelden. Wel mogen kerken diensten met meer mensen houden. “Maar niet alles wat formeel mag, hoeft ook”, aldus Rutte.
Volwassenen mogen niet met meer dan vier personen sporten. “Een partijtje tennis mag nog wel, als je maar niet gaat dubbelen, want dan is contact onvermijdelijk.” Hardlopen met vier personen mag wel. Kinderen mogen in groepen blijven sporten.
Het kabinet adviseert om maximaal drie mensen per dag thuis te ontvangen. “We willen geen blokjesverjaardagen meer”, zei Rutte, waarmee hij doelde op verjaardagen waarbij er om het uur een nieuw groepje van drie personen langskomt.
lockdown-1
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (116)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 18:04

De “Hammer and the Dance” gaat niet over een kleine of een grote hamer of dansen, maar het gaat om strategie. En die strategie houdt in dat je door een -zeer- strenge lockdown, die in een zo vroeg mogelijk stadium gelijk wordt ingezet, in een zo kort mogelijke tijd het aantal besmettingen zover naar beneden brengt, dat EN DAT IS HET DOEL! dat je daarna gewoon kunt doorgaan met het normale leven, maar wel begeleid door permanent testen, testen, testen en bron- en contactonderzoek, dat erop gericht is het virus onmiddellijk daar te elimineren waar het weer de kop opsteekt. Je kunt die strategie niet langzaam stukje bij beetje inzetten (zoals nu) of die lockdown loslaten vóórdat aan die laatste vereiste is voldaan (zoals begin juli). Ja, dat kun je wel doen, maar dan gaat het niet meer om een “Hammer and the Dance” strategie, maar om een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. ‘Flattening the curve’ moet nu opeens met een hamer – https://www.volkskrant.nl/wetenschap/flattening-the-curve-moet-nu-opeens-met-een-hamer~bba32e39/ ‘Rutte heeft het nu steeds over die hamer. Dat heeft hij uit een essay, De hamer en de dans. Eerst breng je het virus een zware slag toe en daarna begint de dans met het virus. Maar het kabinet is die dans vergeten, ze hebben het virus een klap gegeven en daarna hebben ze het weer laten terugkomen – https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/er-zijn-kleine-lichtpuntjes-overschaduwd-doordat-het-virus-ons-weer-op-de-knieen-heeft~b3f84aca/ Lockdown funest voor economie? Soms is niks doen erger, menen steeds meer economen – https://www.volkskrant.nl/economie/lockdown-funest-voor-economie-soms-is-niks-doen-erger-menen-steeds-meer-economen~b61a1f79/ Ik weet één ding zeker: als corona nog dodelijk was geweest, dan was dat al lang op die manier aangepakt. Nu is dat niet gedaan in een poging de economische schade te beperken, maar dat was zelfbedrog en dat zal blijken als over een jaar of twee de rekening wordt opgemaakt Mijn schatting is dat het NIET realiseren van voldoende testmogelijkheden met het daaraan gekoppelde bron en contactonderzoek in juli, Nederland minstens 50 miljard en 10.000 tot 15.000 doden extra gaat kosten.

Ivan61
Ivan6114 okt. 2020 - 13:02

Vrije Geluiden, Jij woont in Brazil als ik goed heb. Alle mediaberichten volgen over toestand in Nederland kan misleidend en in jouw geval gevaarlijk zijn. Ga even wandelen man.

6 Reacties
Max6
Max614 okt. 2020 - 13:40

Aan Vrij kun je zien wat 7 maanden quarantaine (en te veel vrije tijd) met je doet ;-)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:45

Houd toch op met dat gebazel. Het zijn de meest sterken onder ons. Dat geklaag komt van een heel andere groep. Alle mensen hebben last van de restricties, alle mensen hebben behoefte aan contact, niet een uitgezonderd. Alleen sommigen menen dat vooral zij getroffen worden door restricties, alleen zij behoeften hebben, terwijl zij het zijn die nog de grootste vrijheid genieten en genoten en het anders gewoon namen. Een ding daar ben ik wel van overtuigd geraakt, zo ik het al niet was, het onderwijs moet beter, stukken beter, zo ook al die dikbetaalde bijlessen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:46

Ach ja sorry, :)

Ivan61
Ivan6114 okt. 2020 - 15:30

@ Minoes, Gaat dat nog beetje?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 18:03

Sarajlija; "Jij woont in Brazil als ik goed heb." Toen ik nog in Nederland woonde heb ik een aantal dingen meegemaakt die ik hier niet kan vertellen, maar ik kan je wel vertellen, dat als ik nu dat gejammer hoor van ondernemertjes, burgers en buitenlui en ik vergelijk dat met waar ik destijds doorheen moest bijten, dat ik dan heb ik moeite om niet de slappe lach te krijgen. Nu weet ik wel dat dat niet eerlijk is en ik ben me er zeer wel van bewust dat ik een buitenbeentje ben en dat ik er in zekere zin zelf voor had gekozen, maar echt.... als ik eerlijk ben: Jullie zijn een stelletje verwende kinderen......

Ivan61
Ivan6115 okt. 2020 - 8:40

@ Vrije Geluiden, Mensen die op deze site komen zijn niet echte afspiegeling van Nederlandse samenleving. Klopt dat wij hier verwend zijn omdat deze maatschappij goed draait nu nog steeds in vergelijking met andere. Deze virus laat sommige beseffen dat niet alles maakbaar is. Er zijn altijd paniekzaaiers en betweters zoals jij maar dat is ook normaal.

NoahAmber
NoahAmber14 okt. 2020 - 12:56

Volwassenen mogen niet met meer dan vier personen sporten. “Een partijtje tennis mag nog wel, als je maar niet gaat dubbelen, want dan is contact onvermijdelijk.” Hardlopen met vier personen mag wel. Kinderen mogen in groepen blijven sporten. Mocht je daar allemaal geen zin in hebben, dan is het mogelijk om gewoon even een ouderwetse spelavond te gaan doen. Let wel max 4 personen. Speciaal daarvoor is er de Corona versie van Monopoly uitgebracht: In de nieuwe uitgave van Monopoly zijn alle gewone straten vervangen voor teststraten, zoals het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel en de oude fabriek Ritmeester in Veenendaal. De stations hebben plaatsgemaakt voor de vier adviesorganen van het kabinet: het RIVM, het OMT, het Red Team en Willem Engel. Leuk toch?! https://speld.nl/2020/10/14/monopoly-brengt-corona-editie-met-teststraten-uit/

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard14 okt. 2020 - 11:59

Ben wel blij dat ik nog kan golfen. Tenminste beetje buiten lopen!

webmaatje
webmaatje14 okt. 2020 - 11:50

Als longarts Dr. Martin Ehlers in het ZDF-programma Markus Lanz van gisteravond zegt dat hij en collega's merken dat mensen coronamaatregelen moe worden, dan is er ook in Duitsland ets ernstigs aan de hand. Dan zou ik als ik Rutte was, maar snel de dreiging van een totale lockdown van tafel nemen. Temeer daar de kerstttijd eraan komt.Maar vooral nu mensen merken dat de overheid in de coronacrisis totaal faalt.: Wat heb je aan een app als er niemand is die je dwingt in quarantaine te gaan en dat ook controleert. Waarom kan niet meteen bron- en xontactonderzoek door GGDs worden gedaan?. Daarbij zijn privacygegevens ook nog voor iedereen die dat onderzoek doet, na te trekken. Daar kloppen al veel zaken helemaal niet. En dan verwachten dat iedereen zich aan de maatregelen houdt Je gelooft je eigen oren niet meer. In Duitsland is de quarantaineplicht teruggebracht naar 5 dagen. Daarna mag je je laten testen om bij negatief resultaat de quarantaine af te breken.

1 Reactie
Leontrotsky
Leontrotsky14 okt. 2020 - 13:37

Over 2 weken komt de echte lockdown, dan ook is dat weer 8 weken te laat. Als het kabinet 8 weken geleden de totale lockdown had ingesteld (en dan bedoel ik ook totale lockdown á la Victoria) dan waren we begin maart volgend jaar klaar geweest met corona. Nu wordt er over 2 weken een totale lockdown ingesteld en zullen we tot juni volgend jaar vast komen te zitten, terwijl dit helemaal niet had gehoeven als we 8 weken eerder in lockdown waren gegaan, dan waren we eind februari 2021 eruit geweest

MG1968
MG196814 okt. 2020 - 11:41

Het wordt er wel duidelijker op nu. Voorspelbaarder- van de kant van de overheid. Nu wij nog.

Joop Schouten
Joop Schouten14 okt. 2020 - 11:35

Om mee te beginnen. Aangezien een aanzienlijk deel van de werkenden zo'n jaar lang geen inkomsten heeft zou men kunnen overwegen de huren ook te bevriezen tot het leven weer 'redelijk normaal' is. Gebouwen blijven staan, de 'renteniers en eigenaren' kunnen 'groei-graai inkomsten' vergeten. Ze houden, in geval van een 'gezonde bedrijfsvoering', voldoende over om het een jaar uit te zingen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 9:42

Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans: "Deze zomer zijn ze op vakantie gegaan met de gedachte: het is voorbij. Terwijl ze aan het bijkomen waren, hadden ze de testcapaciteit en het contactonderzoek definitief op orde moeten krijgen. Dat is niet gebeurd. Nu kan Hugo de Jonge bij wijze van lichtpuntje wel zeggen dat de cijfers in elk geval duidelijker zijn dan in maart, maar dat is maar een deel van het verhaal. Want het bron- en contactonderzoek is inmiddels min of meer afgeschaft en dan ben je blind voor het virus: je weet niet meer waar besmettingen plaatsvinden. ‘Rutte heeft het nu steeds over die hamer. Dat heeft hij uit een essay, De hamer en de dans. Eerst breng je het virus een zware slag toe en daarna begint de dans met het virus. Maar het kabinet is die dans vergeten, ze hebben het virus een klap gegeven en daarna hebben ze het weer laten terugkomen - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/er-zijn-kleine-lichtpuntjes-overschaduwd-doordat-het-virus-ons-weer-op-de-knieen-heeft~b3f84aca/

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 13:43

Precies en meer! https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/13/met-te-lichte-maatregelen-blijven-we-aanmodderen-a4015869

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 13:53

Er was daarnaast ook nog eens nauwelijks controle op ongewenst gedrag en nog wel bestaande regels. In het buitenland was dat al helemaal niet mogelijk. Niet enkel het kabinet was op vakantie. Waarschijnlijk waren ze dat bij de GGD ook, die schaalden niet op maar juist af, zeiden dat het kabinet zei dat die opschaling pas in oktober nodig was.Toen moesten ze nog beginnen, ook met mensen werven en 'opleiden'. Kabinet en GGD hingen als los zand aan elkaar. Er was geen centrale sturing. Iedereen deed maar wat en testen waren er niet of nauwelijks, in ieder geval ruim onvoldoende, noch mensen die het track en trace onderzoek moesten doen. Het was ten hemel schreiend

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 13:57

Maar nog even; ze werkten keihard!

Paulus3
Paulus314 okt. 2020 - 8:27

En. Wat is de steun voor de werkgevers en werknemers? Dat heb ik niet goed meegekregen. In andere landen bv garandeert de overheid het betalen van inkomens voor werknemers in zaken die dicht moeten, worden er moratoriums afgeroepen voor hypotheken, en krijgen mensen die toch hun baan verliezen minder regels en meer geld dan alleen bar bijstand.

1 Reactie
Zapata
Zapata14 okt. 2020 - 9:35

Nederland is het meest Neoliberale land van Europa. Bedrijven kunnen nog wel wat pecunia verwachten maar de werknemer kan gevoeglijk in de fecaliën zakken. Die krijgt straks de knoet van het UWV over zich heen.

Norsemen
Norsemen14 okt. 2020 - 8:05

Als men vindt dat Trump gefaald heeft in de corona aanpak, dan heeft Rutte helemaal gefaald. In verhouding heeft Nederland meer besmettingen per dag dan tijdens de top dagen in de US.

17 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 9:10

Van het zelfde laken en pak, alleen een wat andere paspop.

NoahAmber
NoahAmber14 okt. 2020 - 9:12

Kunnen wel blijven roepen dat er gefaald is door de overheid. Maar daar blijft het bij de meesten dan ook bij. Zo ook bij u

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2020 - 9:37

Dat de bevolking heeft gefaald is ook een mogelijkheid.

Norsemen
Norsemen14 okt. 2020 - 9:52

@Noah Amber Ten eerste zeg ik niet dat Rutte gefaald heeft. En ten tweede, wat stel je voor dat ik nog meer kan doen?

Norsemen
Norsemen14 okt. 2020 - 9:53

@Danielle Dat is zeker een mogelijkheid.

GoudenBergen
GoudenBergen14 okt. 2020 - 10:24

@Danielle Als je hoort dat 20% van de positief getesten gewoon naar buiten gaat, geeft dat aan dat wij Nederlanders een vrijgevochten en weinig gedisciplineerd volkje zijn. Dat is bij onze Oosterburen wel anders: (Kadaver)diziplin und Befehl is Befehl. Dat heeft nu grote voordelen maar dat is ook wel eens heel anders geweest... Ik prefereer toch dit vrijgevochten landje aan de Noordzee. Als je niet van arctische winters houdt is het toch een van de beste plekken om te wonen. Anderen hebben dat ook in de gaten, zodat onze bevolking gestadig groeit door immigratie.

Paulus3
Paulus314 okt. 2020 - 10:50

"geeft dat aan dat wij Nederlanders een vrijgevochten en weinig gedisciplineerd volkje zijn." Welnee. Het geeft aan dat de overheid er een puinhoop van heeft laten worden. Onduidelijkheid, zoek het zelf maar uit, en reageren ipv duidelijke kaders naar meetbare ijkpunten. Het zit echt niet in de genen. Als dit kabinet Duitsland had 'geregeerd' was het net zo goed een puinhoop geweest.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2020 - 11:33

Yes, laten we de verkeersregels ook afschaffen. Dan kunnen die heerlijk vrijgevochten Nederlanders elke keer opnieuw bedenken of ze liever aan de rechter- of linkerkant van de weg rijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2020 - 12:07

GB ik heb niets tegen Arctische winters en een beetje zelfdiscipline.

adriek
adriek14 okt. 2020 - 12:52

Er zijn genoeg landen om ons heen die het beter doen. En dat ligt niet aan de mondkapjes.

NoahAmber
NoahAmber14 okt. 2020 - 12:59

@Norsemen 14 oktober 2020 at 11:52 @Noah Amber Ten eerste zeg ik niet dat Rutte gefaald heeft. En ten tweede, wat stel je voor dat ik nog meer kan doen? Ik meen toch echt te lezen dat je schrijft: dan heeft Rutte helemaal gefaald. En dat trump heeft gefaald lijkt mij evident Ik weet niet wat jij al doet. Dus je weet zelf wel wat je eventueel nog meer kan doen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 okt. 2020 - 13:16

"Yes, laten we de verkeersregels ook afschaffen." Klopt, dat doen de meeste verkeersdeelnemers dan ook. Meer dan 8 miljoen worden er jaarlijks gepakt, de rest heeft mazzel.

Norsemen
Norsemen14 okt. 2020 - 13:22

Goed lezen wat er staat NoahAmber En kunnen wel blijven roepen dat het bij de meesten er bij blijft dat ze alleen maar roepen. Zo ook bij u

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:00

Nederlanders denken dat 'eigen verantwoordelijkheid' betekent alleen verantwoordelijk voor jezelf. Dat het ook betekent dat je ook een verantwoordelijkheid hebt voor de ander komt niet bij ze op! Dat is ook niet wat Rutte & Co ze hebben geleerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2020 - 21:39

In Zweden heeft Tegnell de studenten verzocht af te zien van feestjes en andere bijeenkomsten. Het aantal positieve uitslagen is aan het stijgen maar niet zo dramatisch dat er al sprake is van een tweede golf. Jongeheer Defoe klaagt over de drukte in het OV.

NoahAmber
NoahAmber15 okt. 2020 - 10:49

@Norsemen 14 oktober 2020 at 15:22 Goed lezen wat er staat NoahAmber En kunnen wel blijven roepen dat het bij de meesten er bij blijft dat ze alleen maar roepen. Zo ook bij u Zoals bij mij?! Ik heb mij nooit uitgelaten over de aanpak van de overheid. Wel over degenen die roepen dat het allemaal kudt is en waar het dan bij blijft. Zoals jij doet

Norsemen
Norsemen16 okt. 2020 - 11:53

Precies NoahAmber Lekker blijven roepen over anderen die alleen maar roepen.

Oki Doki
Oki Doki14 okt. 2020 - 7:38

Het is veel te laat, ik denk dat het nu met zoveel besmette personen veel moeilijker is om het virus nog onder controle te krijgen.

2 Reacties
adriek
adriek14 okt. 2020 - 10:45

Too little too late. Bij de eerste uitbraken in en rond de grote steden had regionaal stevig ingrijpen de boel onder controle kunnen houden. In plaats daarvan heeft het Kabinet eerst twee weken afgewacht, toen twee weken nagedacht, toen geopperd dat regionale maatregelen misschien nuttig zouden kunnen zijn waarna de burgemeesters na twee weken meldden dat het te laat was omdat het virus inmiddels weer landelijk door de straten golfde. Er zijn sinds eind juli toen het virus zich weer begon te roeren zes weken voorbij gegaan waarin voornamelijk gepraat is terwijl in diezelfde periode de mafkezen die Corona maar onzin vinden alle ruimte kregen om hun giftige propaganda via Facebook en andere media te verspreiden. De eerste maatregel was het adviseren van mondkapjes. Adviseren van een grotendeels nutteloos middel in een tijd waarin iedereen kon voorzien dat de opvolging van het advies op zijn best matig zou zijn. En de kroegen iets vroeger dicht, terwijl de 'infrastructuur' voor illegale feesten en 'geheime' opening (met de gordijnen dicht en de deur op slot) en f*ck-corona-houseparties allang welig tierden. De huidige maatregelen gaan wel helpen, maar vier weken zal te kort blijken: we kunnen nog minimaal twee weken groei verwachten, en vier weken na nu zullen de aantallen nog onvoldoende gedaald zijn. We zitten hier nog minimaal tot kerst aan vast. Met dank aan de 'helden' die niet meer mee deden.

Mokker
Mokker14 okt. 2020 - 10:50

Dat ligt er aan of de besmette personen hun verantwoordelijkheid naar andere personen toe nemen...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 okt. 2020 - 7:26

Zolang 20% van de mensen die positief testen gewoon hun gang gaan blijft het dweilen met de kraan open.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 okt. 2020 - 7:58

Gelukkig Dick heb jij in ieder geval invloed op je eigen gedrag. Dus kunnen we er op rekenen dat jij de maatregelen onverkort naleeft Dick? Dan hoeven we in ieder geval niet met een teiltje of een dweiltje achter jou aan te lopen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 okt. 2020 - 9:27

"Gelukkig Dick heb jij in ieder geval invloed op je eigen gedrag." Gelukkig ben ik in de omstandigheden dat ik dat heb, ja. Ik woon alleen, gebruik geen alcohol, werk in de ICT voor een Frans bedrijf met het hoofdkantoor in Moskou dus werk al jaren remote en doe mijn boodschappen en andere inkopen al jaren online. Dus het is voor mij niet moeilijk om me aan de regels te houden. Anders is het voor mensen aan de onderkant van de samenleving die hun gezin niet kunnen onderhouden zonder naar het werk te gaan, ik kan me voorstellen dat ze in de verleiding komen om ondanks een besmetting toch aan het werk te gaan. "Dus kunnen we er op rekenen dat jij de maatregelen onverkort naleeft Dick?" De maatregelen zijn een kapstok voor je gedrag, als je ze onverkort naleeft is dat nog geen garantie dat je niet besmet wordt. Scholieren, demonstranten en kerkgangers zijn daar een voorbeeld van. Ook in huis kun je als je je aan de regels houdt besmet worden door huisgenoten of bezoek. "Dan hoeven we in ieder geval niet met een teiltje of een dweiltje achter jou aan te lopen." Als je maar anderhalve meter afstand houdt.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 okt. 2020 - 16:21

@Dick Roelofsen Het komt er een beetje verontwaardigd uit maar ik ben blij dat jij de maatregelen serieus neemt Dick. "De maatregelen zijn een kapstok voor je gedrag, als je ze onverkort naleeft is dat nog geen garantie dat je niet besmet wordt" Nee dat zou ook wel heel dom zijn om te denken dat het een garantie geeft maar daar gaat hen natuurlijk niet om en ik heb ook nor nergens hier iemand zo iets doms zien schrijven, het gaat om het verkleinen van de risico's voor jou als individu en voor ons als samelnleving. En hoe meer klagers als jij uiteindelijk toch zelf de goede dingen doen hoe beter voor ons allemaal.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 1:50

Stuur nu deze email naar jouw vertegenwoordiger in de Tweede Kamer: Lectori Salutem - LET OP, RUTTE HEEFT HET WOORD "HAMER" GEBRUIKT! Daarbij is geen enkele moment de strategie van de "Hammer and the Dance" aan bod gekomen. Dus als morgen iemand daar over begint, dan is het antwoord voorspelbaar: Rutte: "Ik heb duidelijk gezegd dat we wel degelijk de hamer gaan gebruiken. U wilt alleen maar dat ik nog een veel grotere hamer gebruik. Daarvoor is het nog te vroeg." Ja en nee, maar dat is niet het punt: De "Hammer and the Dance" is een strategie. Kan mijnheer Rutte ons ook vertellen wat die strategie inhoudt en of hij die gaat volgen? En zo niet, waarom niet? (PS: Is dit een bewuste poging tot desinformatie van Rutte?)

3 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 2:09

En je ziet ook gelijk hoe dat werkt: ik zit nu naar Op1 te lijken en Joost Vullings heeft in 3 minuten tijd al 5x het woord "hamer" gebruikt, maar geen woord over de “Hammer and the Dance”.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 6:42

Vrije Geluiden Wat moet je ook als je niet anders kan dansen dan enkel naar de pijpen van je broodheren! Is het je niet opgevallen dat die zogenaamde politiek duiders nooit iets duiden maar enkel maar nabauwen en daarvoor riant betaald krijgen, een kind kan de was doen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 9:05

Eigenlijk zijn het allemaal Clavannetjes - https://www.youtube.com/watch?v=HYSaQZ5cxio

Paulus3
Paulus313 okt. 2020 - 22:54

Gaat in per morgen? Dat word weer chaos en ruzie. Nondeju waarom doen ze het zo slecht. Dat had een week geleden al verteld moeten zijn. Breed duidelijke algemene maar ook VOORSPELBARE regels en maatstaven.

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber14 okt. 2020 - 9:13

@Paulus 14 oktober 2020 at 00:54 . Breed duidelijke algemene maar ook VOORSPELBARE regels en maatstaven. Zoals?

Paulus3
Paulus314 okt. 2020 - 10:58

Twee soorten dingen. Niet morgen maar over twee weken. Dwz, voorspelbaar. Dan kun je je zaak, dients, instelling en leven inrichtent en de regels organiseren en uitvoeren zonder chaos. Niet: "Morgen". Dat is niet regeren. Regels en richtlijnen relatief aan meetbare maatstaven. dwz voorspelbaar. Gaan ze naar x en y, dan weet je uit het plan wat gaat volgen. En ook sub plannen voor die zaken, diensten, en instellingen. Dat beginnen ze nu weer wat te proberen. Een heel stel landen kunnen dit. Nederland heeft er een zooitje van gemaakt, het is bijna net America of Brazillie.

NoahAmber
NoahAmber14 okt. 2020 - 13:04

@Paulus 14 oktober 2020 at 12:58 Twee soorten dingen. Niet morgen maar over twee weken. Dwz, voorspelbaar Als jij kan voorspellen hoe de situatie over twee weken zal zijn , heb je een punt. Aangezien echt niemand met alle zekerheid kan voorspellen is het niet zo vreemd dat men reageert ipv reeds 14 dagen van tevoren aankondigen dat je i.e. een mondkapje moet dragen. Komt nog bij dat een NIET medisch mondkapje te vergelijken is met een condoom met gaatjes.

Mark Huysman
Mark Huysman13 okt. 2020 - 21:48

Wederom te weinig en te laat. Veel te laat.

11 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 1:02

Het gevaarlijkste is nog wel dat de Fucker het woord "hamer" in de mond heeft genomen, waarmee het begrip "hamer" gelijk zijn betekenis heeft verloren. "The hammer and the dance" - Ja, maar die hamer hebben we toch al (gehad)? Die lul is een gevaar voor de volksgezondheid, want hij maakt van alles een "herd-immunity"-strategie, zonder het woord nog langer in de mond te nemen. Ken je dat verhaal van Boris Johnson die zo graag met bussen speelt?

JanB2
JanB214 okt. 2020 - 3:32

Het is in ieder geval iets. Maar het komt inderdaad VEEL te laat. En het zou inderdaad ook nog wat scherper mogen allemaal. Alleen dat gelul met die mondkapjes al!

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 6:48

Inderdaad, die hamer hadden we voor de zomer, voordat ze lekker op vakantie gingen en 7 weken knock-down aan het strand lagen, de teugels lieten vieren en half Nederland met hen. De EU n.b. nog pleitte om alle grenzen binnen Europa open te gooien. Niemand testen die het land binnen kwam ( of uitging), niets opbouwen aan capaciteit etc... Lang leven neo-liberaal Nederland en Europa. En alles maar afmeten aan de ziekenhuiscapaciteit aan aantal bedden. Met mensen en stervenden, slachtoffers, volksgezondheid en bescherming van had het niets te maken toch?

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2020 - 6:48

VG Rutte (of De Jonge, dat weet ik niet zeker) heeft ook pas het hele begrip ‘the hammer and the dance’ gebruikt. De grap is alleen dat die hamer van hun natuurlijk een kinderhamer is, van hamertje tik. Dus die ‘dans’ met het virus kom je niet echt aan toe. Of hij wordt ingezet op moment dat dat het virus nog lang niet klein genoeg gehamerd is waardoor het een dance macabre wordt die de dood gaat winnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 6:49

De dans hebben ze wat al te letterlijk opgepakt, het was feest en het kon niet op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 6:56

En dit nadat ze in de verpleeghuizen het al zo hadden laten liggen alsof ze erop uitwaren de oudere bevolking te reduceren. En tot mijn verbazing kan zelfs nu nog volgens de overheid de werkenden in de verpleeghuizen zonder beschermende middelen. Ze hebben op ieder terrein gefaald en constant achter de feiten aangelopen en zijn daar toen alle lichten op rood stonden gewoon mee doorgegaan. Een ding moet je ze meegeven ze zijn goede toneelspelers. Al worden zij wel maar de cultuursector niet doorbetaald.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 6:56

kan=kunnen

JanB2
JanB214 okt. 2020 - 6:58

"Of hij wordt ingezet op moment dat dat het virus nog lang niet klein genoeg gehamerd is waardoor het een dance macabre wordt die de dood gaat winnen" Dat heeft men dus in feite na de eerste lockdown gedaan. Nederland en Europa waren nog niet klaar voor het loslaten van maatregelen. Éen en ander werd gemaskeerd door de weersomstandigheden die voor coronavirussen ongunstig waren. Nu dat niet het geval meer is en het virus bovendien werkelijk tot in alle uithoeken van de samenlevingen binnen Europa en Nederland verspreid is grijpt het z'n kans. En als je dan ook nog een overheid hebt die bewust van geen benul doet blijken dan gaat het héél snel. De Jonge kan het woord exponentieel nog net uitspreken maar hij heeft nog steeds niet in de gaten wat het feitelijk inhoudt.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 7:48

“Hammer and the Dance” gaat niet over een kleine of een grote hamer of dansen, maar het gaat om strategie. En die strategie houdt in dat je door een strenge lockdown, die in een vroeg stadium gelijk wordt ingezet, in een zo kort mogelijke tijd het aantal besmettingen zover naar beneden brengt, dat en dat is het doel dat je daarna gewoon kunt doorgaan met het normale leven, maar wel begeleid door permanent testen, testen, testen en bron- en contactonderzoek, dat erop gericht is het virus onmiddellijk daar te elimineren waar het weer de kop opsteekt. Je kunt zoiets niet langzaam stukje bij beetje inzetten (zoals nu) of die lockdown loslaten vóórdat aan die laatste vereiste is voldaan (zoals begin juli). Ja, dat kun je wel doen, maar dan gaat het niet meer om een “Hammer and the Dance” strategie. maar om een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt. En ik weet één ding zeker: als corona nog dodelijk was geweest, dan was dat al lang op die manier aangepakt. Nu is dat niet gedaan in een poging de economische schade te beperken, maar dat was zelfbedrog en dat zal blijken als over een jaar of twee de rekening wordt opgemaakt Mijn schatting is dat het NIET realiseren van voldoende testmogelijkheden met het daaraan gekoppelde bron en contactonderzoek in juli, Nederland minstens 50 miljard en 10.000 tot 15.000 doden extra gaat kosten.

Mark Huysman
Mark Huysman14 okt. 2020 - 8:26

@Minoes, Jan, VG Eens, eens en eens. Het beleid is hopeloos. Ik denk dat we een rotwinter tegemoet gaan met ongecontroleerde uitbraken, telkens nieuwe maatregelen die te laat komen, pogingen om de teugels te laten vieren op momenten dat dat nog helemaal niet kan, onduidelijkheid all over the place. Overbezette ziekenhuizen, onnodige doden. Het was gewoon simpel: 1. De teugels hadden na de eerste lockdown voorzichtig en gefaseerd los gelaten moeten worden zodat je controle houdt over het effect en weer aan kan halen op moment dat het mis gaat. 2. In plaats van op vakantie gaan hadden de minsters de vinger aan de pols moeten houden en alertheid moeten uitstralen. Elke vakantieganger had getest moeten worden. 3. Er had zwaar ingezet moeten worden op uitbreiding testcapaciteit en bron en contactonderzoek (bco). In plaats daarvan hebben de GGD’s in de zomer nota bene afgeschaald. 4. Mocht het virus dan toch weer oplaaien dan onmiddellijk met een zware hamer de kop inslaan (korte harde lockdown) zodat je daarna via bco de boel onder controle kunt houden. Het kabinet heeft het tegenovergestelde gedaan en probeert nu de schuld in de schoenen te schuiven van de bevolking.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 okt. 2020 - 8:50

@ VG Het wordt pas echt opletten geblazen indien Mariëtte Hamer zich hier tegenaan gaat bemoeien.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 21:23

‘Flattening the curve’ moet nu opeens met een hamer - https://www.volkskrant.nl/wetenschap/flattening-the-curve-moet-nu-opeens-met-een-hamer~bba32e39/ Lockdown funest voor economie? Soms is niks doen erger, menen steeds meer economen – https://www.volkskrant.nl/economie/lockdown-funest-voor-economie-soms-is-niks-doen-erger-menen-steeds-meer-economen~b61a1f79/

Willem D2
Willem D213 okt. 2020 - 20:17

Ik had liever een full lockdown (echt zo streng mogelijk) gehad voor 10-14 dagen. In die periode moeten de besmettingen dan heel snel uitdoven.

Bouwman2
Bouwman213 okt. 2020 - 19:48

Het is voorstelbaar dat kroegen en knijpjes dicht moeten, die zijn altijd druk met mensen die opeen gepakt staat. Dat is de charme van bier aan de tap. Het is dan onvermijdelijk dat corona van de een naar de ander gaat.Dat zelfde geldt voor eetcafés, maar waarom voor de betere zaken? Je zit daat op veel meer dan twee meter van elkaar vanwege de privacy. En de bediening draagt van oudsher al handschoenen.en zijn altijd uitermate discreet. Die restaurant selecteren al op de nota. Gewoon open laten net als de hotellerie. Want als gesloten wordt dan komt de tijd dat ze weer open moeten en dan is er toch een probleem. Want wat eenmaal kapot gemaakt is kun je wel laten lijmen door je mannetje, het is toch altijd tye zien.. Ik ben blij dat de scholen open blijven, ik was altijd al tegen sluiting.. Toen ze toch dicht gingen bleek dat toch bezwaarlijk. De publieke menig draaide om en Rutte draaide meer. Gewoon naar school, maar wel met een mondneusmasker op. Niet verplicht, want voor je dat met een wet geregeld hebt ben je zo maanden verder. Zonder onderliggende wet is de plicht tot voorbinden illegaal. En als het eventueel legaal zou worden dan wordt de rechter gevraagd die draagplicht te toetsen. Rutte had dus gelijk toen ie zei: nu nog niet. Rutte is verre van achterlijk. Al met al was het wat teleurstellend allemaal, veel van one size fits all en ook iet of wat vrjiheidbeperkend, maar voor Nederland de verlangde politiestaat is waarvoor ik een moment vreesde moet er nog heel wat water door het Haagse verversingsgkanaal.stromen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2020 - 12:55

@ Bouwman, Geknipt: maar voor Nederland de verlangde politiestaat is waarvoor ik een moment vreesde moet er nog heel wat water door het Haagse verversingsgkanaal.stromen. Het lijkt er meer op, dat de politiek ervoor heeft gezorgd, dat: 1. Er sowieso veel te weinig blauw op straat is om ooit die term te verdienen. 2. Er in de wet geen mogelijkheid is voor de politie om achter de voordeur te handhaven. 3. Er kan en mag niet gehandhaafd dus we voorkomen de problemen van toenemende besmettingen door sluiting! Echter, de scholen blijven open......, Ook daar vinden besmettingen plaats. Dit risico blijft men nemen, waarschijnlijk omdat het meer beheersbaar is. De identiteit van besmette leraren of leerlingen is immers bekend. Dat ondertussen de meeste tieners er niets van snappen en uit het valse gevoel van veiligheid de regels massaal aan de laars lappen, daar hoor je weinig over.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 okt. 2020 - 19:43

In je eigen bubbeltje ontstaat geen uitbraak”, Wel als dat een kerk of moskee is, of een sociaal samenzijn omdat je het niet wílt begrijpen. Staphorst was totaal van de zotte, en aangezien de IC vol ligt met mensen met een niet westerse achtergrond laat zich raden waar dat vandaan komt. Niet omdat ze anders in elkaar steken. Verder is de ongeloofwaardigheid van neerlands politici een probleem. Het begon met het niet ingrijpen van die demo op de dam, vervolgens Grapperhaus en die voetbalburgemeester in Tilburg. Tenslotte het kwakzalvende beleid tav PPE. Kunnen we Van Dissel slachtofferen, uiteindelijk is het ook hier de gewenste consensus wat ons opbreekt. Bij elkaar opgeteld wordt dit een heel moeilijk verhaal. We zijn op weg om 40% of nog veel meer van de normale zorg af te schalen met vele duizenden doden later tot gevolg. Terwijl het aantal covid doden zeer beperkt is door verbeterde behandelmethoden. Waarom geen apart ziekenhuis hiervoor inrichten? Waarom geen beleid dat er op is gericht zwakkeren te beschermen ipv de samenleving te laten bloeden voor slecht beleid? Want juist die zwakkeren worden het slachtoffer als ze al niet eerst door covid getroffen worden

3 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen14 okt. 2020 - 0:34

Je bedoeld ziekenhuizen en in de andere ziekenhuizen komen er geen coronapatiënten binnen uiteraard. Lachen hoor en je kan geen zwakkeren beschermen omdat heel veel mensen niet eens weten dat ze een vergroot risico lopen. Bovendien wie zijn de zwakkeren en wil jij 5 miljoen mensen beschermen en verbieden verder te leven. Wat we ook doen je economie krijgt klappen, dit is wereldwijd he en vooral landen met neo liberaal beleid gaan nu vooral naar de kloten. Dus veel plezier met stemmen op VVD. Al jullie ontkenners en struisvogels snappen niet dat pas hooguit 10% dit virus pas heeft gehad en dat er al bijna 9000 doden zijn gevallen.

Tom7
Tom714 okt. 2020 - 6:00

@RaymondenJoop "Waarom geen apart ziekenhuis hiervoor inrichten?" Tsja, zomaar een ook voor mij simpel vraagje die onderzoeksjournalistiek vanaf april, al dag in dag uit had moeten stellen. En dan vind men het vreemd, dat er complottheorieën kunnen ontstaan. Zou het komen omdat we sinds een generatie in een soort van kennis verzorgings(staat)wereld leven, dat behalve het kunstmatig ophemelen van de ego,s hiermee ook de scherpte van het meenemen van instincten en gevoelens in het beoordelen van situaties verstikt. Het weten is niet doorvoelt, het weten is een Gucci jas van suiker geworden die bij de eerste beste regenbui smelt als sneeuw voor de zon, en waaronder een naakt en onbeschermd lichaam de snijdende kou zal moeten zien te overleven. Het volk wordt nu maar effe weggezet als dumbo,s, en horeca, cultuur en evenementen ondernemers worden geslachtofferd, zij zullen moeten kiezen ondanks klap na klap in hun gezicht en hun tomeloze inzet om de toko op aangepaste wijze draaiende te houden. Dat is doorgaan met het laten opleggen van het moeten spelen van Russische roulette, of....................................... Deer Hunter/ Russian roulette/ (3 bullets) (Cristopher Walken en Robert de Niro 3.47m) https://www.youtube.com/watch?v=4wv2K3J__X0 Want vergeet niet als dit debacle voorbij is en de gedupeerden volkomen platzak, en van elke eigenwaarde ontdaan door elitaire groot kapitaal steunende whappies en hun mee marcherende kakkerlakken, verder zullen moeten met hun leven.

GoudenBergen
GoudenBergen14 okt. 2020 - 10:10

@Dave "Corona is er, blijft er en zal nog vele jaren je leven verzieken. Wen daar maar aan en wat simpele rekensommetjes zijn al te moeilijk voor je." Je zegt het goed: "Corona is er, blijft er en zal nog vele jaren je leven verzieken." Dat impliceert dat als er geen vaccin komt, we er toch een keer doorheen moeten. De Zweden hebben dat goed begrepen en zijn daarom in maart niet eens aan een lockdown begonnen. Het aantal doden per 100.000 inwoners was in Zweden wel erg hoog maar nu lijkt de tweede golf uit te blijven. https://www.economist.com/leaders/2020/10/10/the-real-lessons-from-swedens-approach-to-covid-19

GoudenBergen
GoudenBergen13 okt. 2020 - 19:42

De maatregelen gelden wederom niet voor religieuze bijeenkomsten en demonstraties. Daarvoor zou de Grondwet veranderd moeten worden. In de ogen van de wetgever is een religieuze bijeenkomst iets anders dan een theatervoorstelling of concert. Hetzelfde geldt voor demonstraties.

JaapSnotaap
JaapSnotaap13 okt. 2020 - 19:21

CDC: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/share-facts.html Lees nummer 2 even aub.

10 Reacties
Zapata
Zapata13 okt. 2020 - 20:06

Snotaap daar gaat het niet om. Het gaat er om dat de zorg overbelast wordt en dat reguliere zorg daarom afgeschaald moet worden. En als reguliere zorg wordt afgeschaald betekent dat wachten op zorg voor mensen die andere aandoeningen hebben. En als die mensen te lang moeten wachten dan konden ze nog wel eens veel zieker worden en overlijden. Ok dan niet aan Covid, dat is dan weer mooi meegenomen nietwaar? Of bent u misschien er van overtuigd dat ze voor de gein mensen opnemen met Covid? Dat het een leuk verzetje is om de ziekenhuizen vol te laten stromen? Een geintje en effe lachen jongen? Die mensen die opgenomen worden doen dat ook voor hun plezier, bellen de huisarts en zeggen he doc in voor een geintje? Laat mij even opgenomen worden. Tuurlijk jongen lache woar. Is dit nu zo moeilijk te begrijpen voor je?

Zapata
Zapata13 okt. 2020 - 20:27

En Snotaap, 28% van de mensen die opgenomen worden met Covid zitten in de leeftijd van 50 tot 65 jaar. Dat is een heel groot gedeelte van onze beroepsbevolking. Die maar afschrijven en ergens achter de geraniums stoppen?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 0:55

Zeer verhelderend die pagina. Zou Rutte die ook steeds gebruikt hebben? Jammer dat het niet heeft geholpen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 8:07

Zapata Het zou natuurlijk wel schelen in de zorgkosten toch? Een goedkope manier van afbouw van en bezuinigen op medische zorg en care voor ouderen! Het gaat ook specialisten niet altijd om de patiënten, maar evenzeer om welbegrepen eigenbelang, hun productie, zo heet dat tegenwoordig. Teveel Covid19 patiënten betekent dat sommige specialisten zoals cardiologen etc. geen productie meer konden en kunnen draaien, daar hangen de verdiensten van de specialisten vanaf, die zoals je weet nog steeds in maatschappen werken en per verrichting betaald worden. Natuurlijk moeten liefst beiden door kunnen gaan maar besef dat ook het gros van de kankerpatiënten waarover zij steeds praten oud zijn en het ook bij hen niet zelden om het rekken van het leven gaat, soms met een paar maanden. Wat vooral uitgesteld werd zijn knieoperaties, heupoperaties etc, uitstelbare zorg zonder gevaar van uitstel voor de patiënt, waar je vaak geen IC-bed voor nodig had. Ook bij cardiologen ging en gaat de spoedeisende hulp nog steeds door en ook daar heb je lang niet altijd een IC-bed voor nodig. De meeste mensen met een hartinfarct bijvoorbeeld komen niet eens meer op een IC terecht. alleen de open hart operaties etc. operaties waar kortdurend gebruik wordt gemaakt van beademing, vlak na de operatie. De meesten worden geholpen met het plaatsen van stents. Die konden en kunnen nog steeds geholpen worden. Ze deden echter of ze allemaal met de handen in de zij op patiënten stonden te wachten die anders dood zouden gaan. Dat heeft me wel enigszins gestoord. Is die hartpatiënt ineens niet meer hun patiënt als hij covid19 krijgt? Mijn zwager had kanker en is in Brabant gedurende de eerste golf gewoon en goed geholpen voor zover dat nodig was. Mijn zus destijds, (voor dit virus) werd geopereerd, zware operatie, heel kort op IC, terwijl ook zij al wisten dat ze niet kon genezen en binnen een jaar zou overlijden. Beiden zijn gestorven. Wat ik hard te verkroppen vind voor veel van die mensen in de eerste golf, ook van civid patiënten die overleden, is dat er maar 30 mensen ( inclusief personeel) bij een uitvaart mochten zijn, soms eigen familie niet kon komen en nu ineens de vrijheid van godsdienst van stal wordt gehaald en men met een paar honderd man in de kerk mag gaan zitten. Waar komt dat verschil vandaan? En zo zullen er meer mensen zijn die dit ondoortastende beleid spuugzat zijn. Natuurlijk is kankerbehandeling voor jonge mensen heel hard nodig en moet dat doorgang vinden, maar zoals het nu m.i. misbruikt wordt als argument omdat de ziekte veel indruk maakt, daar heb ik wel enige moeite mee. Ze weten dat kanker een indrukwekkend woord is en men daar goodwill mee kan winnen. Overigens heb ik zelf als jonge vrouw ook kanker gehad, ik weet dus waar ik over praat. Waar ik moeite mee heb is hoe er op en met het gevoel van mensen wordt gespeeld en hoe dit alles op elkaar ingrijpt. De medische wereld zelf eraan meewerkt tweespalt te zaaien. Waarom denken we dat zoveel ook jonge Covid patiënten die in het ziekenhuis liggen en die zich kenbaar maken zo'n hetze over zich heen krijgen. Dat is m.i. niet voor niets, het lijkt wel een tweederangsmens een tweederangspatiënt te worden. Ik heb lang geaarzeld om dit te zeggen terwijl het al zo lang op mijn tong brandt.

Zapata
Zapata14 okt. 2020 - 9:33

@Minoes, Natuurlijk speelt er eigenbelang bij de specialisten en verliezen ze het belang van de patiënt uit het oog. Dat is ook 1 van de redenen dat de zorgkosten explosief blijven stijgen. Specialisten zijn bezig zakenmannetjes te spelen met als oogpunt winstmaximalisatie voor de maatschap. We hebben geen patiënten meer maar zorgconsumenten. Mensen dus die welbewust voor hun genot zorg consumeren. Zorgconsumenten...... Wie dat woord verzonnen heeft is volledig van het padje af en dient zelf enige tijd zorg te consumeren in een gekkenhuis.

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2020 - 13:56

For most people, the immediate risk of becoming seriously ill from the virus that causes COVID-19 is thought to be low. Some people may have an increased risk for more serious complications from COVID-19 and should take measures to protect themselves. Dit is punt 2. Ik heb het gelezen en ik zie de woorden “most” “is thought to be” “may have” en “should take”.... Er staat geen enkel bewezen bewijs in. Hoe kan het ook, als het leren kennen van een nieuw virus 10 jaar duurt. Hoe kan het bij een overbelaste zorg, die vanaf aart geen tijd had voor patiënten die niet vielen binnen de door het RIVM gestelde criteria. Door alle veronderstellingen, zoals in de link worden mensen aangemoedigd de maatregelen niet te respecterern. Ik word misselijk, als ik denk aan alle toekomstige slachtoffers van degenen die in ontkenning leven De afschaling van de normale zorg betekent ook, dat de atypische coronagevallen, niet worden gezien, niet worden geholpen en in het geval van de overleden bewoners van verpleegtehuizen te laat worden gesignaleerd....... Je kunt ook met verhoging covid hebben! Zonder koorts werd je niet geholpen door je arts.

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2020 - 13:58

Corr. Bewezen bewijs moet zijn bewezen feit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:24

Grijsje Ik weet dat je niet geholpen werd zonder koorts, niet getest werd. Maar in andere landen was dat al heel anders. Het had alles te maken met het feit dat er gewoon niet geanticipeerd was op de benodigde testen en die op tijd te bestellen etc.. dus juist gericht op reducering van het aantal testen. Men wilde alleen werken met bekende 'relaties', hoe verzin je het. Zo verging het ook de beschermingsmiddelen waar de ziekenhuizen een grote vinger in de pap hadden en de verpleeghuizen werden buitengesloten, bewust. Er werd ook heel veel beloofd van wat er gewoon niet was, niet op tijd was, cq. te laat besteld was. ( en jawel soms zogenaamd niet nodig) Kortom het was een grote puinhoop. Geen samenwerking tussen ziekenhuizen omdat het allemaal kleine bedrijfjes op zich zijn geworden. Niet voor niets is er een centraal coördinatie team patiëntenspreiding in het leven geroepen. Ziekenhuizen wilden ook toen al elkaar zelfs niet helpen, laat staan de verpleeghuizen, ook allemaal marktconforme instellingen. In Brabant hebben ze later nog onderzoek gedaan naar besmettingen onder de verpleegkundigen etc. in het ziekenhuis. Bleek uit analyses dat al lange tijd voor de uitbraken in Brabant, al ver voor carnaval er velen met corona besmet waren geweest. Aan Italië had men geen boodschap gehad. Men kon er ook gerust op vakantie gaan zonder verplicht testen bij binnenkomst hier. Het leek alsof ze dachten dat dat ons niet kon treffen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:35

Grijsje63 Ik moet even iets kwijt, iets heel onbenulligs maar iedere keer als ik de naam Grijsje(63) lees krijg ik een warm gevoel, ik kan het niet helpen. Je kunt het dom vinden of niet maar het is nu eenmaal zo. :)

Gerygrr
Gerygrr14 okt. 2020 - 15:12

@Minoes, Dankjewel Minoes, Gek, dat heb ik bij jou ook. Niet alleen vanwege het boek van Annie MG, maar ook omdat ik het meestal intens met je eens ben! ????

JaapSnotaap
JaapSnotaap13 okt. 2020 - 19:18

Gewoon de zwakken in de samenleving beschermen en mensen met onderliggend lijden en je kan alles gewoon door laten draaien. Iedereen in mijn omgeving die corona heeft gehad was gezond VOOR en ook weer gezond NA corona doorgemaakt te hebben. Verder heeft rond de 50% van de mensen geen symptomen (had IJsland al in februari(!!!) uitgezocht toen Mark Rutte nog zei dat coronavirus is een ver-van-mijn-bedshow) dus waar hebben we het in hemelsnaam over? Blijf bij de feiten alsjeblieft en die feiten zeggen dat er vrijwel niets aan de hand is. Ik heb 34 jaar op medische laboratoria gewerkt en ben dolblij dat ik nu op een school werk want als ik dit los geslagen zooitje idioten van wetenschappers van een afstandje bekijk dan vraag ik me af waar hun verstand is gebleven. De beroemde filosoof Bertrand Russel zei ooit: I should like to say two things, one intellectual and one moral. The intellectual thing I should want to say is this: “When you are studying any matter, or considering any philosophy, ask yourself only what are the facts and what is the truth that the facts bear out. Never let yourself be diverted either by what you wish to believe, or by what you think would have beneficent social effects if it were believed. But look only, and solely, at what are the facts. That is the intellectual thing that I should wish to say.”

7 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen14 okt. 2020 - 0:23

Wat een onzin verkoop je weer. Heel veel gezonde mensen zijn en worden doodziek door corona. Het is geen griep. Het is de 1 a 2 % die zwaar ziek worden dat is het probleem en dat zijn ook dertigers, veertigers en vijftigers. En er is niets aan de hand lachen hoor. Kijken wat jij doet met 30.000 mensen in het ziekenhuis en tienduizenden doden. Corona draait om het grote getal en zelfs bij 0,3% dodelijkheid en helft van Nederland besmet dan kom ik uit op 25.000 doden en dan heb ik het niet over de tienduizenden met restschade. Corona is er, blijft er en zal nog vele jaren je leven verzieken. Wen daar maar aan en wat simpele rekensommetjes zijn al te moeilijk voor je. De voorspelling voor Nederland zonder mondkapjes beleid voor 1 februari 2021 is 33.000 doden en met mondkapjes 12.000 doden. Doen we zoals jij wilt dan kunnen er tot 100.000 doden vallen. Dan gaat je economie nog verder naar de kloten. https://covid19.healthdata.org/netherlands?view=total-deaths&tab=trend

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 0:51

Het lijkt nu net of de beroemde filosoof Bertrand Russel niet wist dat "facts only reveal their meaning in a context." Ik denk eigenlijk van wel, maar om eerlijk te zijn: ik kan het niet bewijzen.

Luneau
Luneau14 okt. 2020 - 4:48

"Gewoon de zwakken in de samenleving beschermen en mensen met onderliggend lijden en je kan alles gewoon door laten draaien." En die zwakken komen nooit in aanraking met de rest van de maatschappij? Die hebben geen familie en zorgpersoneel met kinderen op school/partners met banen? En hoe zit het met zwakke mensen die, afgezien van diabetes ofzo, gewoon meedraaien in het arbeidsproces? "Iedereen in mijn omgeving die corona heeft gehad was gezond VOOR en ook weer gezond NA corona doorgemaakt te hebben." Anekdotisch bewijs. Daarnaast gaat het niet alleen om het aantal sterfgevallen, maar ook om overbelasting van de ziekenhuizen. "Blijf bij de feiten alsjeblieft en die feiten zeggen dat er vrijwel niets aan de hand is." Begin dan even zelf je eigen advies op te volgen en niet selectief de feiten aan te halen die in jouw straatje passen. Wat dat betreft is de quote van Russell op jezelf van toepassing.

LaBou
LaBou 14 okt. 2020 - 5:22

Het lijkt wel of er een blik Al-Shahaf's is opengetrokken.

LBNB
LBNB14 okt. 2020 - 8:15

@DaveVelzen [En er is niets aan de hand lachen hoor. Kijken wat jij doet met 30.000 mensen in het ziekenhuis en tienduizenden doden. Corona draait om het grote getal en zelfs bij 0,3% dodelijkheid en helft van Nederland besmet dan kom ik uit op 25.000 doden en dan heb ik het niet over de tienduizenden met restschade. Corona is er, blijft er en zal nog vele jaren je leven verzieken. Wen daar maar aan en wat simpele rekensommetjes zijn al te moeilijk voor je.] Niet als je ervoor zorgt dat jongeren gewoon hun gang kunnen gaan. Iedereen onder de 30 is gewoon voor 99.99999% onkwetsbaar. Eigenlijk zijn mensen onder de 50 jaar over het algemeen onkwetsbaar, gezien het feit dat er 51 doden zijn gevallen in deze leeftijdsgroep. Onder de 25 jaar is er 1(!) iemand overleden en die verhaaltjes over restschade over deze groep zijn extreme uitzonderingen. Jij komt uit op 25.000 doden, maar je vergeet dat het nieuwe seizoen nu is aangebroken. Bij de griep tellen we vanaf week 40 de slachtoffers ook weer vanaf 0, laten we dat nu ook doen. In 2016/2017 overleden er 7500 mensen aan griep en in 2017/18 overleden er 9400 mensen aan griep. Dit is samen al 16.900 overledenen, waar we 0 maatregelen voor hebben getroffen, dit hebben we allemaal geaccepteerd. Dit zou corona dus erger maken dan de griep, maar niet overdreven veel erger en zeker niet iets waarvoor we alles stil moeten leggen. Als we er dan voor zorgen dat voornamelijk jongere mensen besmet raken met het virus(wat nu gebeurd) dan kunnen we best rond dat aantal griepdoden uitkomen en is er dus niks raars gebeurd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 8:31

Ik weet niet of ik er zo blij mee ben dat je nu op een school werkt.

LaBou
LaBou 14 okt. 2020 - 10:34

Je noemt Al-Shahaf en hoppa, daar is hij al. Als het niet zo dieptreurig was lag je constant in een deuk om de verhalen die deze zelfbenoemde "experts" op ons los laten.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 19:17

Lockdown funest voor economie? Soms is niks doen erger, menen steeds meer economen - https://www.volkskrant.nl/economie/lockdown-funest-voor-economie-soms-is-niks-doen-erger-menen-steeds-meer-economen~b61a1f79/ Dat zeg ik nu al sinds mei.

2 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen14 okt. 2020 - 0:37

Kijk naar Amerika daar wordt de economische ramp steeds groter, doordat ze het virus niet onder controle krijgen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 8:46

Het IMF zegt het zelfs!

Zapata
Zapata13 okt. 2020 - 19:05

Op de horeca na dus weinig verschil met hoe het nu gaat. Ik denk niet dat dit veel zoden aan de dijk gaat zetten. Arme zorgmedewerkers.

Dave Velzen
Dave Velzen13 okt. 2020 - 18:30

Eindelijk handhaven en mondkapjes plicht in de publieke binnenruimte.

4 Reacties
Loebkesman
Loebkesman13 okt. 2020 - 19:06

Ik ben erg blij voor jou Dave. Wellicht een idee om ook na Corona deze te blijven dragen. Je weet immers maar nooit.

webmaatje
webmaatje13 okt. 2020 - 19:24

Fijn he, die mondkapjes. Misschien wel levenslang als er geen vaccin gevonden wordt. Maar als er wel een is, ben je er ook niet vanaf. Het Duitse Robert Koch Institut heeft vandaag in een brief laten weten dat de beperkingen blijven zolang niet genoeg mensen zijn gevaccineerd. En dat kan wel wat tijd, zo niet enige jaren ,vragen.

LaBou
LaBou 14 okt. 2020 - 5:20

In dit geval beter een mondkaje dan een overdreven rose bril.

JanB2
JanB214 okt. 2020 - 6:29

@ Loebkesman In Azië niet ongebruikelijk. Daar droegen ze al mondkapjes vóór corona. Maar goed, de Nederlander is een zwakkeling. Jongens van de Wit? Laat me niet lachen! Geen hoop meer voor dit land op deze manier. Te slap, te weinig Ausdauer, kortom geen ballen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 18:10

Ze hadden natuurlijk ook gewoon aan avondklok kunnen instellen, vanaf -zeg- 20:00 uur, maar dat is waarschijnlijk veel te simpel en je kunt het veel te gemakkelijk handhaven.

7 Reacties
Loebkesman
Loebkesman13 okt. 2020 - 19:06

Ieder geval na 20:30. Moeders de vrouw heeft GTST op staan.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 okt. 2020 - 19:50

Een avondklok, niet recreatief buitenzijn, mondkapjes, alle geloofsbijeenkomsten en andere bijeenkomsten meer dan 3 verbieden. Geen toeristen toestaan, in Zeeland nu nog vele duitsers (?!). Etc, zo moeilijk is het niet. Voor iedereen, ff afzien en over een 2 wkn ben je er grotendeels van af Nee, nu mag je nog steeds demonstreren en naar de kerk of moskee. Dat helpt. Ieder voor zich, god/allah voor ons allen. Of zou god dan toch denken dat groepsimmuniteit mogelijk is

JanB2
JanB214 okt. 2020 - 6:33

"Voor iedereen, ff afzien en over een 2 wkn ben je er grotendeels van af" Dát waarschijnlijk niet. Ze hebben te lang liggen kloten. Het virus heeft daarmee een enorme voorsprong gekregen. Je kúnt het inderdaad nog smoren. Maar 2 weken lijkt me daarvoor aan de korte kant, wat je ook doet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 9:33

Ja maar dat kan niet want mensen willen om 11 uur nog even de hond uitlaten toch? Dat was al het verweer van de overheid toen geopperd werd om 10 uur die avondklok in te stellen. Niet te geloven!

jandebakker
jandebakker14 okt. 2020 - 11:01

Een avondklok klinkt simpel en goed te handhaven. Er zijn echter voldoende mensen die een valide reden hebben om s'avonds de deur uit te gaan. Mijn vrouw heeft bijv vaak avonddienst op haar werk en zelf ben ik 2 avonden in de week bij mijn Opa voor mantelzorgtaken. Je moet dan dus een heel stelsel van uitzondering gaan creëren die haast niet te controleren zijn (wie zegt immers dat ik echt naar een hulpbehoevende opa ga). Of je creëert een zeer onrechtvaardige situatie waarbij mensen die s'avonds werken niet meer naar hun werk mogen maar mensen die overdag werken wel (terwijl ze exact evenveel reisbewegingen maken). En met het bijkomende nadeel dat je ook de situatie creëert dat het voor 20:00 drukker wordt op straat omdat iedereen voor die tijd alles geregeld moeten hebben. Mensen die om 22:30 of 23:30 in een verlaten trein zitten vormen geen risico. Maar al die mensen bij elkaar in de laatste trein voor 20:00 wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:26

jandebakker Die mensen kun je gemakkelijk ontheffing verlenen. Dat is niet zo moeilijk lijkt me. Het argument van het hondje kwam vanuit de politiek, ik dacht zelfs Rutte zelf of een van zijn naasten. Men vond het ook zo beladen klinken was ook een argument.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 okt. 2020 - 14:27

Ik had het over 22.00 uur als de cafés zouden sluiten. ( Dit zodat er geen feestvierende massa op straat verder zou gaan na sluitingstijd. Dat was het idee.

Phil2
Phil213 okt. 2020 - 18:07

Minder vrijblijvendheid. Tracen van mensen die besmet zijn, want die gaan naar verluidt gewoon naar buiten. Zodat de onverschilligen het niet voor de anderen verpesten. Zoals ik hier in het centrum de H'lemse horeca mensen zag bedienen en toelaten, hebben ze het gewoon aan zichzelf te danken.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen13 okt. 2020 - 19:48

Volgens het RIVM gaat 20% van de mensen die positief getest zijn, toch naar buiten. Daar valt niet tegen op te "maatregelen" of intelligent te lockdownen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 okt. 2020 - 18:02

[Het kabinet adviseert om maximaal drie mensen per dag thuis te ontvangen. ] jeetje , ik vind een keer bezoek in de week al best veel

Phantom3
Phantom313 okt. 2020 - 17:46

Je zal maar horeca ondernemer zijn. Wat een ellende krijg je dan over je heen gestort.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 okt. 2020 - 19:05

de regering zou een jaar geen accijns kunnen vragen aan de horeca ter compensatie.

Ryan2
Ryan213 okt. 2020 - 17:09

Paroles, paroles paroles...