Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kabinet maakt Nederland onveiliger'

  •  
27-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-23137434.jpg
Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk doet boude uitspraken in AD-interview ... 15.000 criminelen vrij door 'obsessieve' bezuinigingen
Vakbondsvoorzitter Corrie van Brenk neemt geen blad voor de mond in het interview wat zaterdag gepubliceerd werd in het Algemeen Dagblad: ‘Het kabinet maakt ons land onveiliger’
In het interview zegt Van Brenk onder meer dat er, door ‘obsessieve’ bezuinigingen, inmiddels 15.000 veroordeelde criminelen op straat lopen, dat de brandweer te laat arriveert en dat er nauwelijks controle meer is op voedselveiligheid.
Volgens de Abvakabo FNV-topvrouw moeten de bezuinigingen op ambtenaren per direct stoppen, moeten er juist banen bij, en wel met een forse loonsverhoging. Van Brenk:
De bezuinigingen hebben geen draagvlak bij Nederlanders en zijn bovendien slecht voor de economie. Vrijwel alle economen zijn het daarover eens, net als organisaties als de OESO.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (45)

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 9:39

... Én snoeihard repressief.

rbakels
rbakels27 jul. 2013 - 9:39

Een tamelijk absurde en onsympathieke opstelling van een vakbond: "wij willen meer gevangenen om de werkgelegenheid voor onze leden te bevorderen". Intussen vertellen alle criminologen mij dat een gevangenisstraf het leven van een "beginnende" crimineel verwoest en hem bovendien in contact brengt met ervarener "collega's", zodat per saldo hogere gevangenisstraffen de maatschappij ONveiliger maken. De Amerikanen zijn wat dat betreft door schade en schande wijs geworden. Kortom, Corrie van Brenk maakt Nederland ijskoud onveiliger omdat dit in het belang van haar leden zou zijn. Veel dwazer moet het niet worden!

Meta Foor
Meta Foor27 jul. 2013 - 9:39

nu weet ik wat die politici toch bedoelen met de kreet: ''is t niet linksom, dan rechtsom''; dwz bezuinigen op zorg, onderwijs en veiligheid (linksom), en uitgeven op defensie, banken, volkshuisvesting en subsidies (rechtsom). dat is dus de politieke balans in Nederland , op onnavolgbare wijze gerepresenteerd door Koning, Rutte en Samsom ... keuze volk weetjewel

vriest
vriest27 jul. 2013 - 9:39

Dat klopt ,geen betere grond voor repressie is zorgen voor onveiligheid .Dat is in de 80 er jaren vorige eeuw gebleken in BELGIE ,met een bende van NIJVEL en een linkse bommen terreur van het CCC .Er werd op eens veel geld uitgetrokken voor politie en zelfs het leger .De toenmalige Rijkswacht kreeg uitgebreide mogelijk heden ten bate van het terug dringen van de criminaliteit .Niet dat dat geholpen heeft .Maar hier gooit men er ook nog een ondermijning van de recht staat tegen aan

Bouwman2
Bouwman227 jul. 2013 - 9:39

Het is op zichzelf mogelijk dat vanwege de aanhoudende crisis het aantal fraudezaken, inbraken en berovingen toenemen, maar onveiligheid is meer een gevoel dan een feit. De ernstigste bedreiging voor lijf en leven is nog steeds de huis- tuin- en keukentrap. Dit is een relatief veilig land. Een ministerie van veiligheid is me dunkt net zo noodzakelijk als een ministerie van visserij in Mali. Maar intussen is dat ministerie wel uitgegroeid tot eentje waar wel erg veel lijntjes samenkomen. De nationale politie valt ook al onder Opstelten / Teeven. Het is de vraag of al die macht in een en dezelfde hand wel zo veilig is.

Zakenpief
Zakenpief27 jul. 2013 - 9:39

Ik denk juist dat er een enorm draagvlak is onder de bevolking om het ambtenarenbestand verder in te krimpen. Het is maar met zo'n 3 pct gedaald in de laatste 2 crisisjaren. Dit is in de reele economie wel wat hoger. Ik vermoed dat deze daling met name natuurlijk verloop betreft. Het ambtenarenrecht moet m.i. veel meer gelijk getrokken worden met normale werknemersrechten. Indien er overtal is ontstaan op een afdeling van een gemeente vanwege vraaguitval, zoals bv bij aanvraag bouwvergunningen, moet het voor de gemeente mogelijk zijn die afdeling af te slanken. Om in deze tijden over een forse loonsverhoging te beginnen, dan ben je gewoon niet goed bij hoofd. Als ik de FNV was, zou ik het niet op een referendum aan laten komen.

peterh2
peterh227 jul. 2013 - 9:39

Het is toch bekend dat men vooral 'criminaliteit' wil aanpakken waar dat juist geld voor de staatskas weet te genereren? Het oplossingspercentage is schrikbarend laag en als men al iemand op heterdaad heeft opgepakt dan staat die eerder weer buiten het politiebureau dan jij als burger de aangifte hebt 'mogen' doen (op afspraak na een paar dagen of weken)... Alleen bij de trajectcontroles en flitsers is men wel heel hard bezig, want liever die euro's gepakt van die burger op de A2 die 110 rijdt dan geld uitgeven aan echte misdaad. Op zich is er niets mis met het strak aanpakken van de automobilist maar dan mag je als burger toch tenminste verwachten dat die inbraak of bedreiging met zo fanatiek wordt aangepakt?

basOoms
basOoms27 jul. 2013 - 9:39

Abvo-kabo FNV? Was dat niet die werknemersvertegenwoordiging die accoord ging met AOW verhoging, pensioenkorting en flex banen ?

Rode druppel
Rode druppel27 jul. 2013 - 9:39

Je kunt sommige criminelen niet stoppen. Maar de meeste wel . Als iedereen een baan en genoeg koopkracht heeft zal de criminaliteit zakken. M.A.W de VVD zorgt er eerst voor dat de criminaliteit welig tiert ( bezuinigingen ) en vervolgens wordt die weer bestreden. Dus gedeeltelijk heeft deze vakbondsbestuurder gelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

Corrie van Brenk is helaas een roepende in de FNV van PvdA elite. Zolang PvdAer Ton Heerts het voor het zeggen heeft loopt de FNV aan de leiband van het kabinet. Af en toe wat roepen voor de bühne maar nooit een vuist maken om de afbraak te stoppen. Veiligheid, maar wat FNV betreft natuurlijk vooral afbraak van de arbeidsvoorwaarden van de arbeider. WW, ontslagrecht, pensioen, werkvoorziening arbeidsgehandicapten. Je kan het niet zo gek verzinnen of de FNV helpt mee om het af te breken. Al 25 jaar sinds PvdA W. Kok op het regeringspluche kon komen als PvdA/FNV voorman.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 jul. 2013 - 9:39

Dit zinnetje gemist? "Volgens de Abvakabo FNV-topvrouw moeten de bezuinigingen op ambtenaren per direct stoppen, moeten er juist banen bij, en wel met een forse loonsverhoging. Van Brenk." Ik ben lid van AbVaKaBo, dus ik lees het clubblad ttaal wat anders dan u hier zegt. Wat u beweert is volstrekt onjuist. Ik zie AbVaKaBo actie voeren en nu weer stelling nemen. Deze actie van deze bond is alles behalve aan een leiband lopen van het kabint, dus waar heeft u het over? Mensen hebben de VVD de grootste partij van het land gemaakt en dat heeft zo z'n gevolgen. U zou zich beter op rechts Nederland richten met uw kritiek, want die willen die afbraak zo vurig. Alles voor het grote geld en de arbeiders....ach...... Bent u überhaupt lid van een vakbond?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 jul. 2013 - 9:39

Ben ik nu erg cynisch als ik denk dat onveiligheid creëren juist een doel op zich is? Want als iedereen onveiligheid is aangepraat of er een onveilige situatie is georganiseerd kun je er allerlei wetten er doorheen drukken om mensen nog zwaarder te controleren en te knechten. U weet wel onder het mom "wie niets te verbergen heeft heeft niets te vrezen" en "veiligheid vóór privacy". Allemaal in uw belang! Er is slechts één uitzondering en dat is rekeningrijden, want zo'n spionagekastje (overigens geklets) dat mag niet. Opeens heb ik een idee. Het is een wilde fantasie hoor. We moeten auto's laten uitrusten met kastjes waarbij we kunnen nagaan wanneer iemand en op welke weg rijdt. Gewoon om die criminelen te kunnen opsporen en na te gaan wat ze allemaal hebben uitgespookt. Kunnen we later, nu we het systeem toch hebben, ook de kilometertjes afrekenen, net als bij de OV-Chipkaart. Makkelijk toch? Gewoon voor uw veiligheid en gemak.

4 Reacties
poelly12
poelly1227 jul. 2013 - 9:39

cynisch niet, eerder erg achterdochtig i.m.o. Maar , dat is ieders goed recht. En nee, kastjes in de auto zou ik niet willen, ook niet voor mn eigen veiligheid of mijn eigen belang.

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 9:39

'Ben ik nu erg cynisch als ik denk dat onveiligheid creëren juist een doel op zich is?' Nee hoor Alfred.: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/06/02/veiligheid-als-totem-van-rechtsstaat-tot-staat-van-beleg/

lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 9:39

Hahaha, het is dat de regering vast al bezig is met zulke kastjes, want anders had je nooit met dit idee gekomen. Stel dat ze het zouden opvolgen... Serieus - ironie vind ik prima. Maar Corrie is een wereldwijf die PAL staat voor haar leden. Ze overdrijft nu wel, vind ik, maar de essentie van het bericht is duidelijk, dunkt me. Soms moet je harder en hoger inzetten in de hoop dat je eruit krijgt wat je echt wilt.

rbakels
rbakels27 jul. 2013 - 9:39

In totalitaire regimes zoals de voormalige DDR hebben ze strafwetten waardoor iedereen eigenlijk altijd strafbaar is, zodat de autoriteiten iemand altijd kunnen oppakken als die hun niet aanstaat. In de strafwet van de nazi's stond een open-einde bepaling, dat behalve de als zodanig vermelde strafbare feiten ook alles strafbaar was wat tegen het gezonde volksgevoel indruiste. Sindsdien zijn open-einde bepalingen in het strafrecht taboe (al staat er in de wegenverkeerswet nog steeds een m.i. te algemene bepaling tegen gevaarlijk rijden, waardoor agenten in de hoogtijdagen van de bonnenquota zelfs bekeuringen uitdeelden aan ongelukkigen die bij gladheid van de weg raakten). Maar ik dwaal af.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

bah ouderwets angst stoken "Volgens de Abvakabo FNV-topvrouw moeten de bezuinigingen op ambtenaren per direct stoppen, moeten er juist banen bij, en wel met een forse loonsverhoging. Van Brenk: " er is slechts heel beperkt bezuinigd op ambtenaren, ze hebben ook nog jarenlang een inkomensgarantie gehad, wachtgeld als het onverhoopt toch nog gebeurde, wat hebben de mensen in de private sector? hun werkgevers gaan failliet, bij hun komen de lastenverhogingen keihard aan Deze mevrouw is een typische herder, alleen maar interesse voor haar schaapjes en de schade aan de omgeving jammer dan en wij maar betalen

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 jul. 2013 - 9:39

Tja..... zonder bonden hadden we nog een 60-urige werkweek tegen heel weinig geld. Kijk maar eens hoe verladers de Bulgaarse en Poolse chauffeurs uitbuiten. En de land- en tuinbouw, niet te vergeten. Van de regering hoef je geen bescherming te verwachten. Dus is een bond die de belangen van haar werknemers verdedigt heel hard nodig. De andere kant van de zaak wordt prima verdedigd door de staat zelf en VNO-NCW. Daar moet u overigens ook voor betalen, want gratis geld bestaat niet.

itsme3
itsme327 jul. 2013 - 9:39

Klinkt wel heel erg als een preek voor eigen parochie. Extra werk creëren om meer ambtenaren te kunnen inhuren is nu niet bepaald goed beleid.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 jul. 2013 - 9:39

Ze is van een vakbond. Dan hhhoort ze dat te doen. Opkomen voor die werknemers.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 9:39

'Vrijwel alle economen zijn het daarover eens ...' Drogreden.

JanB2
JanB227 jul. 2013 - 9:39

Dit is wel een heel makkelijke uitspraak, vergelijkbaar met de retoriek van de SP en de PVV. Bezuinigingen hebben natuurlijk nooit draagvlak onder de bevolking." Je citeert selectief. De laatste opmerking van van Brenk laat je (bewust?) buiten beschouwing: Vrijwel alle economen zijn het daarover eens, net als organisaties als de OESO." DIT is het wat het draagvlak aantast. En niet zozeer omdat economen en de OESO het zeggen (ofschoon daarmee de laatste twijfel omtrent de incompetentie van Rutte en zijn clan wel definitief wordt bevestigd) maar omdat mensen het ook zelf zien in hun directe omgeving of binnen hun eigen huishouden. Je moet echt oogkleppen op hebben om het één en ander niet te zien. Net zoals je oogkleppen op moet hebben om de SP en de PVV op één hoop te gooien.

nico1943
nico194327 jul. 2013 - 9:39

Overigens sta ik steeds weer versteld van het simplisme van de VVD. Vanochtend was Annemarie Jorritsma te gast in Kamerbreed. Zij kwam niet verder dan "je kunt niet meer uitgeven dan er binnenkomt". Dat is wel een heel beperkte financieel-economische kijk. Ja, maar wel 183 miljoen uitgeven voor een ice dome. Grootheidswaanzin is de VVDster niet vreemd.

FransF2
FransF227 jul. 2013 - 9:39

"Alle seinen wijzen er op dat hard bezuinigen in een crisis niet zo verstandig is." Als je niet bezuinigd dan lost dat ook niets op. Immers met de uitgaven die er nu al worden gedaan zijn wij niet uit de problemen gebleven. Sterker als deze crisis veel langer gaat duren dan een paar jaar, dan zit je met jou stimulatiebeleid op de blaren. Toegenomen tekort, opgelopen schuld en naar verwachting een stijgende rente om dat onze financiële soliditeit meer en meer ter discussie zal komen te staan.

meijerlahn
meijerlahn27 jul. 2013 - 9:39

"maar het wantrouwen van de VVD in de inactieve mens begint steeds engere vormen aan te nemen." -------------------------------------- Nee hoor, die is al heel lang eng. Maar ze hebben nu eindelijk een prachtig excuus (de crisis) om de resten van onze verzorgingsstaat om zeep te helpen en de PvdA doet er nog aan mee ook. Klijnsma, Asscher en Van Rijn helpen graag een handje.

toshiba
toshiba27 jul. 2013 - 9:39

[Bezuinigingen hebben natuurlijk nooit draagvlak onder de bevolking.] Onjuist. De kabinetten Lubbers, die keihard bezuinigd hebben, kende altijd een behoorlijk draagvlak. Ook de bezuinigingen van Balkenende bleken voldoende steun te hebben. Maar in die gevallen was ook duidelijk wat de achterliggende gedachte was. Dit kabinet rommelt maar wat aan en heeft geen idee wat ze aan t doen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

Moeten de bezuinigingen op ambtenaren per direct stoppen. Ook voor de loodgieters, vleeslijmers, tegelzetters en banketbakkers. Sorry. Ik vergeet nog de touwslagers en de mandenvlechters.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 jul. 2013 - 9:39

Wat een goed idee! Ik ben het zowaar helemaal met je eens. Dat moet toch niet gekker worden ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
FransF2
FransF227 jul. 2013 - 9:39

Best aardig en best redelijk is niet goed genoeg om deze crisis aan te kunnen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

Maar het CBS laat zien dat Nederland -zelfs in een historisch zware crisis- steeds veiliger wordt. Dus het Kabinet Rutte I en II bewijzen het tegendeel van wat lawaaipapengaai Corrie van Brenk roept. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81947NED&D1=0-1,12,18,22,25-28,39,45,49,52-53&D2=0&D3=0&D4=0-4&D5=(l-2)-l&HDR=G2,G1,G3,G4&STB=T&VW=T

1 Reactie
toshiba
toshiba27 jul. 2013 - 9:39

Jouw referentie gaat over verdachten. Dat maakt die mensen nog niet tot crimineel, noch geeft het uitsluitend bewijs over de veiligheid in Nederland. Voor het zelfde geld is de effectiviteit van opsporing gedaald in die periode, en dan krijg je ook daling van het aantal verdachten.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

Wat plaatst Joop van het AD door zonder zelf te checken? 'Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk doet boude uitspraken in AD-interview' Corrie van brenk is Abvakabo-voorzitter. Ton Heerts werd met grote meerderheid FNV-voorzitter. Wat beweerd Corrie van Brenk allemaal nog meer? Aanrijtijden en opkomsttijd van de brandweer zijn helemaal niet zo slecht. Er is vanaf 2006 per jaar een constante lichte verkorting in aanrijtijden te zien. En dat nog bij een stijging van brandmeldingen van 4%! Zie pagina 23 van dit CBS pdf: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D620A942-12C1-44B0-B7A1-C8C1DF85DEA5/0/2011w35pub.pdf Het is Corrie van Brenk die de brandweer, de politie en justitie in een slecht daglicht stelt in haar populistische strijd tegen Teeven. Blijkbaar mag voor de "goede zaak" van alles beweerd worden.

1 Reactie
toshiba
toshiba27 jul. 2013 - 9:39

je leest pagina 23 blijkbaar voor de helft of alleen dat deel dat je aanstaat: "In tegenstelling tot de uitruktijden zijn in 2011 de rijtijden licht toegenomen (zie 2.4.2).....De rijtijd is in de afgelopen tien jaar met bijna 1 minuut toegenomen." Aldus het rapport In 1995 hadden 46,6% van de branden een rijtijd van < 4 min In 2011 hadden 34,4% van de branden een rijtijd van < 4 min In 1995 was het aantal branden met een rijtijd> 6min [8,7+3,9+3,8]=16,4% in 2011 is dat inmiddels 30,1%. [tabel 2.4.2] Dus waar haal jij die verkorting in aanrijtijd vandaan? En heb je al bedacht, dat gezien de wijze van rekenen, die rijtijd beïnvloed wordt door het aantal branden en te meer door de spreiding van deze branden rond de kazerne. Want daar wordt namelijk niet op gecorrigeerd. in tabel 2.4.3 krijg je een prachtig overzicht wat je ongelijk bevestigt over de jaren. Jij kijkt alleen vanaf 2006[how convenient] maar neem eens de gehele periode van 2000. Dramatische verslechtering.

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 9:39

De 3%-Uitbuitingswet en Veiligheidsideaal staan beide in het 'Malleus Maleficarum' van de VVD.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 9:39

Joseph Kramer zit bij de VVD? Ik dacht eerder bij de SGP, maar soit, what's in a name... hihihi. Stel je voor dat alles wat de VVD wil en doet in rapporten wordt gedocumenteerd. Dan kunnen we achteraf bewijzen hoe kortzichtig ze zijn. Net als de 'gewone' crimineel zouden ze wellicht dan een kleine hersencorrectie kunnen krijgen, waardoor die frontale cortex weer goed gaan functioneren. Dat wordt nog mooi hier dan. :-))

Thom Holterman
Thom Holterman27 jul. 2013 - 9:39

“15 000 criminelen vrij […].” Even dacht ik dat de oude gedachte van de abolitionist en strafrechtgeleerde Loek Hulsman (1923-2009) in de praktijk gebracht werd. Hulsman hield zich bezig met het denken over de achtergronden van het ont- en bestaan van criminaliteit. In relatie met de uitkomsten van dat nadenken zou vrijheidsstraf als vergeldingsmaatregel teruggedrongen kunnen worden en gevangenissen gesloten worden… Dat eist dus nadenken, onderzoek, coherente planvorming en meer van die zaken waar het zittende, stuurloze kabinet, met een giebelende minister-president, niet aan toekomt. Het gaat om een ‘obsessieve’ bezuinigingsmaatregel, beweert FNV-voorzitter Corrie van Brenk. Geen idee of die maar wat roept om zich in de kijker te spelen

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 9:39

Hoi Tom. : ) 'Geen idee of die maar wat roept om zich in de kijker te spelen...' ... Ik heb ook geen idee wat de veroordeelde criminelen' allemaal op hun geweten hebben (...). Mensen die een relaxte, sociale, humane, en 'eerlijke' samenleving verstoren houdt ik liever aan de andere kant van mijn 'voordeur'. Ook die van de Staat. Helaas heb ook ik een identiteit, sofi-nummer en een brievenbus. http://photos.foter.com/146/kluizelaar_l.jpg

lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 9:39

Thom, dat wordt momenteel weer een interessante gedachte, omdat de geleerden ontdekt hebben dat ze met behulp van kleine hersenoperaties mensen met een verstoorde frontale cortex kunnen helpen. Daardoor voelen ze zich beter, verdwijnen dwangneurosen en werkt kennelijk het geweten ook weer. Het is nog volop in onderzoek, maar ze kunnen al diverse dingen a.h.w. uitschakelen in de hersenen. Zou het kunnen dat over 50 jaar criminaliteit niet meer bestaat daardoor?

JoopSchouten
JoopSchouten27 jul. 2013 - 9:39

Ik stuitte op de Coornhert Liga (...). Wat goed dat iemand in de 16e eeuw zich al afvroeg wat de oorzaak kon zijn van criminaliteit en naar alternatieven zocht voor het barbaars wraakrecht. 'We' zijn niet erg opgeschoten in al die eeuwen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2013 - 9:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
peterh2
peterh227 jul. 2013 - 9:39

Het mag duidelijk zijn dat de 'oplossingen' van de SP en PVV aangaande europa je niet aanstaan maar uit de EU/euro stappen blijft een reële mogelijkheid...

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 jul. 2013 - 9:39

Rechts die altijd roept: hard straffen, nog meer harder aanpakken...ect...weet nu zelf dat zulke kinderachtig maatregelen kun je niet met zwaar en hersnenloos bezuinigen parallele laten gaan. Waar het wel omgaat wil onze rechtse kabinet niet weten: aanpakken van fraude, corruptie en witwassen onder hun collega's politici en vrienden banken-bazen! Want ze steken samen elk avond hun neuzen in dure smmerige ganzenlavers-hapjes.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 jul. 2013 - 9:39

Mostafa - je bent duidelijk boos. Dat merk ik aan je fouten, want normaal maak je weinig fouten. En je hebt, alweer, gelijk... :-))