Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet legt eis Europese Commissie naast zich neer

  •  
31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rutte300_19.jpg
Rutte niet van plan begrotingstekort naar 2,8 procent terug te dringen
Het kabinet wil het advies van de Europese Commissie om het begrotingstekort in 2014 terug te dringen naar 2,8 procent niet opvolgen. Dat zei premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. De Europese Commissie wil dat Nederland in totaal 6 miljard euro extra gaat bezuinigen. Daarmee komt Nederland uit op een begrotingstekort van 3 procent.
Het kabinet gaat in gesprek met eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken). Volgens Rutte is het advies ‘inhoudelijk tegenstrijdig’. Daarom zal Rehn om uitleg worden gevraagd.
Rutte zegt te begrijpen dat Olli Rehn wil dat Nederland het begrotingstekort terugdringt door 6 miljard euro extra te bezuinigen. Hij begrijpt alleen niet waarom de Europese Commissie wil dat Nederland uitkomt op een tekort van 2,8 procent, terwijl 3 procent de afspraak is in het Europese begrotingspact. Wanneer Nederland nog eens 6 miljard euro gaat korten, komt het uit op een tekort van 3 procent.
Die 2,8 procent is bedoeld als veiligheidsmarge, maar daar zit Rutte niet op te wachten. De Volkskrant schrijft hierover:
Op basis van die CPB-cijfers zal Nederland in 2014 koersen op een overheidstekort van 3 procent zoals in Europa is afgesproken, zei Rutte. Hij zei te begrijpen dat begrotingscommissaris Olli Rehn pleit voor een ‘veiligheidsmarge’, maar hij meent dat Nederland al dusdanig veel bezuinigt dat meer ombuigingen niet gewenst zijn. ‘Wij menen dat de inspanningen om op 3 procent te komen al genoeg hard werk zal zijn.’ Volgens Rutte gaat het opgeteld tussen 2010 en 2017 om circa 50 miljard euro aan bezuinigingen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

JoopSchouten
JoopSchouten31 mei 2013 - 12:41

Smoesjes voor de bühne.

HomoRidenti
HomoRidenti31 mei 2013 - 12:41

Mooi, opzouten ook met die eisen. Heeft de EU anders nog een paar miljardjes van ons nodig om hun eigen begroting sluitend te krijgen..?

wvdstraat
wvdstraat31 mei 2013 - 12:41

Nog even en alleen Luxemburg haalt de normen. Gaan zij de hele EU overeind houden ....... ?

Blisss
Blisss31 mei 2013 - 12:41

Voor de zoveelste keer dat mijnheer Rutte nee zegt en dan toch ingaat op de eis van Brussel. Next......

RaymondenJoop
RaymondenJoop31 mei 2013 - 12:41

Voor de geloofwaardigheid sputtert Rutte nog wat tegen, niet beseffend dat ie ie al zijn geloofwaardigheid al verloren is. Dijsselbloem is deze week geschoffeerd doordat Merkhol zijn ontslag alvast aankondigde. Zegt vervolgens uit nijd dat ie een voltijds opvreter niet nodig vind. Vervolgens geeft Brussel wat aanbevelingen die niets meer met financiën ('bezuinigingen op onderwijs'en onderzoek zijn niet wenselijk') te maken hebben, hoogstens indirect en of je het er nu mee eens bent of niet, de ondemocratische EU gaat daarmee weer een stapje verder, nl. onze politiek inkleuring geven naar hun idee Terwijl de situatie in Turkije allen maar verslechtert haalt Rompie de bandjes nog wat aan a raison v/e paar honderd miljoen per jaar. En terwijl onze papa en mama in een luier vol stront lopen in een verzorgingstehuis, hebben we nog wel 3 miljard over voor wat windmolens Etc, etc... Die eisen van de EU moeten ze niet naast zich neer leggen, maar de EU moeten ze omleggen (HA,HA, HA aldus een schaterende Rutte...) En dit kabinet moet zich diep, heel erg diep gaan schamen. Het beste kabinet ooit, is het soms een cabaretvoorstelling anno 2013?!

bruces
bruces31 mei 2013 - 12:41

Rutte is geen bestuurder met zijn mavo-getuigschrift geschiedenis, maar een lobbyist voor de EU. Daar valt niets van te verwachten. Hij bewijst bijna dagelijks dat hij ongeschikt is voor het vakgebied MP. Je merkt het ook bij andere partijen. Hij wordt niet meer serieus genomen. Daarnaast moet het handelshuis VVD-PVDA worden uitgebouwd met het CDA, anders blijft het maar een stoeipartij met de 1ste kamer. Daar is ook niemand bij gebaat.

vriest
vriest31 mei 2013 - 12:41

Onze o zo wijze MP van alle Nederlanders ,liegt zoals altijd .Ook nu weer ,want het is namelijk ook zijn achterban die niets ziet in lastenverzwaring .Dus RUTTE zegt nee ,het word verdeeld over twee derde ombuigingen en een deel lasten verzwaring ,belasting .Maar aan gezien de ombuigingen pas effect hebben over enige jaren ,zal het er op uit draaien dat het omgekeerde wel het geval zal zijn ,een derde ombuiging en twee derde heffingen .Goed werk toch ,van het beste kabinet sinds WO2 .

toshiba
toshiba31 mei 2013 - 12:41

Misschien moet rutte het rapport van de Cie nog maar eens lezen. Of misschien beter dat Rutte zich er helemaal niet mee bemoeit. Rapportage houdt veiligheidsmarge aan omdat de uitverdieneffecten van bezuinigen niet exact te voorspellen zijn. Dus stelt Rehn, als je aanstuurt op 2,8% dan heb je de meeste kans om ook daadwerkelijk op 3% uit te komen. Als je alleen stuurt op 3% en de uitverdieneffecten vallen tegen, dan eindig je alsnog boven de 3%. Hoe moeilijk is dat te begrijpen?

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2013 - 12:41

''Hoe moeilijk is dat te begrijpen? '' Rutte snapt het natuurlijk wel, maar hij moet een beetje sputteren. Er komt weer een mega graaiactie aan in de portemonnee van de belastingbetaler. Lastenverhogingen die bezuinigingen en ombuigingen zullen worden genoemd. Dat is weinig liberaal en daar moeten de mensen natuurlijk rijp voor worden gemaakt.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2013 - 12:41

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
HomoRidenti
HomoRidenti31 mei 2013 - 12:41

"Het lijkt me niet zo belangrijk of Nederland in 2014 nou uitkomt op 2,8 procent of 3,3 procent. Het gaat er denk ik wel om dat de eurolanden het oplopen van schulden in de hand houden zodat het vertrouwen in de eurolanden behouden blijft. " Schulden is iets anders dan een begrotingstekort. Verder over het 'tekort aan democratie' in de EU. Tja daar heb je natuurlijk een goed punt. Wat mij persoonlijk eigenlijk nog meer verbaast is dat de EU niet alleen begrotingsregels opstelt en op bezuinigingen aandringt, maar dat zij deze eisen ook meteen politiek inkleurt. Zo wordt het ons afgeraden (lees: bevolen) om op bepaalde sectoren die zij, het weinig democratisch verkozen clubje, belangrijk vinden te bezuinigen. Zo 'mogen' wij bijv niet op onderwijs bezuinigen. En of dat nu wel, of niet, een goed idee is, kun je discussieren, echter het doet niets af aan het feit dat dit iets is wat een lidstaat zelf wel politiek inkleurt. Waartoe gaan wij anders elke vier jaar naar de stembus als de EU ook nog eens voor ons gaat bepalen waarop we wel en waarop we niet moeten / mogen bezuinigen? Het lijkt me toch dat die club met deze 'aanbevelingen' werkelijk een te grote broek aantrekt. Prima dat zij begrotingskaders schept, maar hoe wij binnen die kaders manouvreren is toch nog wel aan ons om te bepalen.

JoopSchouten
JoopSchouten31 mei 2013 - 12:41

'hervormingen in de eurozone om de economie te moderniseren en de welvaartstaat houdbaar te krijgen' Met neoliberale maatregelen? Denk eens door? Oeps, da's waar ook, je bent een zogenaamde 'liberaal'. Dream on Erwin.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mei 2013 - 12:41

Rutte volgt gewoon Hollande, die heeft net verklaard dat Frankrijk een soeverein land is, en dat Brussel alleen adviezen geeft. Zo lijkt de Britse opstand tegen Brussel zich uit te breiden. Zeer verheugend. Het probleem is alleen dat de muntunie die zelfstandigheid heeft opgeheven. Het onvermijdelijke gevolg van zelfstandigheid is dus een eind te maken aan die muntunie, een eind aan de euro. Dat die euro niet kon werken was door velen uitgelegd voordat die euro werd ingevoerd. Of leraar duits Hollande begrijpt wat hij aan het doen is, ik betwijfel het zeer.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten31 mei 2013 - 12:41

''Het onvermijdelijke gevolg van zelfstandigheid is dus een eind te maken aan die muntunie, een eind aan de euro.'' Precies, verlies nemen en opnieuw beginnen. Terug naar de E(E)G. Samenwerken met behoud van volledige soevereiniteit.