Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet leert niet van mondkapjesaffaire en wil met commerciëlen in zee om toeslagenschandaal af te handelen

  •  
16-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1435 keer bekeken
  •  
ANP-447170087

Het kabinet krijgt het niet voor elkaar om zelf voor een goede, tijdige afhandeling van het toeslagenschandaal te komen en dus wil het samenwerken met commerciële partijen. Dat meldt Nieuwsuur. Het zou dan gaan “om een consortium van bijvoorbeeld verzekeraars, consultancybureaus en juridisch adviseurs”. Die moeten voor 2500 ouders de schadevergoeding in één keer afhandelen.

De Belastingdienst heeft tot nu toe twee proeven gedaan om tot snelle schikkingen te komen, maar daar is weinig van terechtgekomen. De deelnemende gedupeerden zeggen te zijn vastgelopen in juridische procedures. Uit documenten ingezien door Nieuwsuur blijkt dat zelfs wanneer de landsadvocaat ouders gelijk geeft, ambtenaren van de Belastingdienst alsnog om meer bewijs vragen.

Nieuwsuur schrijft:

Bij één van de proeven hebben na een jaar dertien van de vijftien deelnemers een schikking getroffen, volgens het ministerie van Financiën. Bij de andere pilot werd deelnemers voorgehouden dat ze binnen acht weken een schikking zouden kunnen treffen. Maar van de vijftien deelnemende ouders zijn na bijna een jaar slechts vier gedupeerden tot een akkoord gekomen met de fiscus.

Het in zee gaan met commerciële partijen is niet zonder risico. De zaak rond de mondkapjesaffaire met Sywert van Lienden en partners, toen de overheid ook met de handen in het haar zat, ligt vers in het geheugen. Van Lienden en compagnons werden op slinkse wijze slapend rijk, terwijl de overheid met lege handen bleef staan.

Tweede Kamerleden Inge van Dijk (CDA) en Renske Leijten (SP) vrezen dat een soortgelijk debacle ook nu kan ontstaan. Zij maken zich zorgen of de kosten van het massaal treffen van schikkingen wel in verhouding zullen blijven als het kabinet in zee gaat met commerciële partijen. Van Dijk is benieuwd hoeveel geld straks terechtkomt bij de ouders, "en hoeveel we in de organisatie hebben moeten pompen?"

Het kabinet heeft tot nu toe al ruim 7 miljard euro uitgetrokken voor de afhandeling van het toeslagenschandaal. Dat bleek recent uit de Voorjaarsnota. De verwachting is dat in totaal zo'n 40.000 gedupeerden recht hebben op compensatie en een schadevergoeding.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.