Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet laat psychiatrisch patiënt in de steek

  •  
16-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Blijkbaar mag je lichamelijk ziek zijn en alle zorg krijgen, maar voor mensen met een geestelijke ziekte is geen plek en zeker geen geld en personeel
Als er door bezuinigingen 9000 mensen in geestelijke gezondheidszorg (ggz) hun baan verliezen, zal dat vooral ten koste gaan van ernstig zieke mensen die in de war zijn en van hardwerkende mensen in de ggz. Van de minister wil ik de garantie dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat er geen mensen thuis op de bank komen te zitten.
Dat verwarde mensen bij henzelf of omgeving schade kunnen aanrichten als ze niet tijdig goede hulp krijgen, is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Om de kwaliteit van de vereiste zorg te waarborgen, is voldoende en goed opgeleid personeel nodig. Daar is nu al een gebrek aan. Een onmenselijke situatie.
Met alle wil van de wereld en de vrolijke woorden van Rutte erbij, hele verwarde mensen redden het niet alleen. Het is schandalig dat het kabinet over de rug van de allerzwakste zieke mensen bezuinigt. Blijkbaar mag je lichamelijk ziek zijn en alle zorg krijgen, maar voor mensen met een geestelijke ziekte is geen plek en zeker geen geld en personeel.
Ook is het onmenselijk voor de mensen die in de ggz werken. Ze werken met hele ingewikkelde mensen die zorg niet altijd waarderen of willen. Dat maakt het werk zwaar. Dat het kabinet zo afgeeft op ggz met ontslagen tot gevolg, is diep triest.
Dit kabinet is met het dreigende ontslag van duizenden onderwijzers in het speciaal onderwijs en nu ook de 9000 mensen in de ggz, werkloosheidskampioen aan het worden. Tegelijkertijd laat het mensen die speciale en ingewikkelde zorg nodig hebben aan hun lot over.
De PvdA staat voor goede zorg en ondersteuning voor elk mens, zodat iedereen mee kan doen. Zonder goed opgeleid personeel krijgen mensen geen hulp, terwijl dat een basisrecht is. Gevolg is dat problemen erger worden en niet alleen individu, maar ook samenleving hier last van krijgt. Bovendien kost het veel geld. Investeren in goed opgeleid personeel is dus gezonder, goedkoper en effectiever.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.