Joop

Kabinet laat kolencentrales harder draaien om energietekort te voorkomen

  •    •  
20-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4381 keer bekeken
  •  
ANP-446154716

Nederland gaat de komende tijd de kolencentrales harder laten draaien. Maandagavond maakt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) hierover meer bekend in een persconferentie. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat huishoudens komende winter in de kou komen te zitten. Eerder al besloot Duitsland hetzelfde te gaan doen.

Door de centrales harder te laten draaien, wordt er minder aardgas gebruikt. Duitsland besloot zondag al tot een pakket noodmaatregelen om te compenseren dat een tekort aan Russisch gas huishoudens in de knel brengt. Ongeveer een derde van het Duitse gas komt uit Rusland. Hoewel Nederland niet in dezelfde mate afhankelijk is van gas uit Rusland, wil het kabinet nu toch op tijd maatregelen nemen om een tekort in de winter te voorkomen. 

Coalitiepartijen CDA en VVD drongen al eerder aan op het opstoken van de kolencentrales tot boven het wettelijk maximum. D66 was tot nu toe tegen omdat daarmee ook de uitstoot van CO2 toeneemt. Bronnen rond het kabinet laten aan de NOS weten dat de situatie rond de energievoorraad inmiddels ‘nijpend’ is geworden, waardoor D66 ook overstag is. 

Update 17:50 uur:

Minister Jetten heeft besloten het eerste niveau van een gascrisis af te kondigen, dat heeft hij gezegd tijdens de persconferentie over de kolencentrales. Dit eerste niveau houdt in dat er een ‘vroegtijdige waarschuwing’ wordt gegeven. Er zijn volgens Jetten  momenteel nog geen acute gastekorten. Die dreigen wel in Duitsland, waar het Russische Gazprom de toevoer heeft afgeknepen. Behalve het opstoken van de kolencentrales roept Jetten ook burgers en bedrijven op zo min mogelijk gas te gebruiken. 

‘We zien dat steeds meer en grotere landen voor langere tijd worden afgeknepen. Daardoor is het steeds onzekerder geworden dat we de voorraden voldoende op kunnen vullen voor komende winter’, aldus Jetten die tevens sprak van een 'pijnlijke' ingreep. De Volkskrant meldt:

Om de doelstellingen uit het Urgenda-vonnis te halen had Nederland eind vorig jaar juist een dure deal gesloten met de eigenaars van de kolencentrales in 2022 maximaal 35 procent van hun maximale capaciteit te benutten. Eerder liet hij zich nog stralend fotograferen voor een kolencentrale, met de boodschap dat D66 de centrales sluit.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

FYM
FYM22 jun. 2022 - 7:03

Dus wij zitten behaaglijk warm in de winter, bouwen hoge muren om de EU en leren onze (klein)kinderen met scherp te schieten op de miljoenen vluchtelingen die op de vlucht zijn voor dood door droogte, hitte en honger. En maar druk maken over o.a. 130 km.

Pietje Puk139
Pietje Puk13921 jun. 2022 - 12:47

Geduld. Het komt goed. Ondanks de tegenwerking van VVD, CDA, enz. enz. https://www.change.inc/energie/groene-waterstof-australie-schiet-duitsland-te-hulp-bij-het-vervangen-van-russisch-gas-37994

1 Reactie
Gaitj
Gaitj22 jun. 2022 - 5:56

Altijd leuk, zo'n site met nepnieuws. Dat zie je al aan de eenheid waarin ze energie uitdrukken, namelijk in Watts. De eenheid van energie is Wh, Watt is de eenheid die bij vermogen hoort.

weereenmening
weereenmening21 jun. 2022 - 11:32

En zo gaan we van "de wereld vergaat" vrij snel naar "we teren in op ons spaargeld". De klimaatverandering gaat veel geld kosten. We zullen moeten investeren in productie van zonnepanelen, warmtepompen, windmolens, waterstof netwerk en kernenergie om de transitie te overbruggen. Dus niet overlaten aan de markt maar het voortouw nemen in de echte productie. Deze investeringen hadden al lang gedaan moeten worden, en hoe langer we hier mee wachten hoe groter de economische pijn gaat worden. We zullen over een termijn van 15 jaar ongeveer 1500 miljard nodig hebben. Ofwel een investering van ongeveer 300.000 euro per huishouden. Per jaar dus ongeveer 20.000 euro. De focus moet gaan liggen op deze transitie, niet in woorden maar in daden.

7 Reacties
itsme3
itsme321 jun. 2022 - 12:43

U weet neem ik aan dat 90% van de wereldbevolking niet meedoet en dat klimaatmaatregelen hoofdzakelijk een Europees feestje zijn. De rest van de landen is hoofdzakelijk bezig om te kijken hoe ze er onderuit kunnen komen of andere landen voor de kosten kunnen laten opdraaien. Het overgrote deel van die 1500 miljard van u, die wel eens akelig dicht in de buurt van de werkelijk zou kunnen liggen, is dus weggegooid geld.

weereenmening
weereenmening21 jun. 2022 - 13:58

@itsme3 Het is goed mogelijk dat een groot deel van de wereldbevolking niet mee gaat doen. Echter fossiele brandstoffen blijven gebruiken is een doodlopende straat. Ze raken om te beginnen een keer op. En naarmate de prijzen ervan dus blijven stijgen zal het steeds moeilijker worden de overgang naar alternatieve energie bronnen te maken. Er is immers veel (fossiele) energie nodig om windmolens, elektrische auto's en zonnepanelen te maken. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt om datgene te doen wat je uiteindelijk toch moet gaan doen. Ik denk persoonlijk dat we al te laat zijn om de transitie, economisch klaar te spelen. Veel van de benodigde infrastructuur zit inmiddels in China. En er is simpelweg niet genoeg geld meer in het westen om de dingen te doen die nodig zijn. De ingrijpen die nodig zijn, zijn denk ik te pijnlijk voor de meeste mensen.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2022 - 15:33

"U weet neem ik aan dat 90% van de wereldbevolking niet meedoet en dat klimaatmaatregelen hoofdzakelijk een Europees feestje zijn". God-o-god-o - god. Zo naast de waarheid. Amerika? (zijn dankzij Trump een stap teruggegaan, maar zitten er nu weer wat beter in). Canada? Zelfs China is in de nieuwe energie en technieken daarvoor verder dan Europa. Zij zijn echter de welvaarstachterstand die ze ten opzichte van het westen hebben, aan het inhalen. Daardoor zijn ze ook nog afhankelijk van vuile energie. WIJ hebben onze welvaar al te danken aan de vuile energie. En hebben daarmee veel meer het klimaat verpest dan de ontwikkelingslanden. Dus ga nou niet zo stoer doen.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2022 - 15:34

Dat was aan itsme3.

itsme3
itsme321 jun. 2022 - 18:58

@vdbemt Ik vind het mooi voor u dat uw hoop op Amerika hebt gevestigd. Waarschijnlijk bent u onder de indruk van de mooie plannen van Biden. Helaas echter dat meneer Biden het op klimaatgebied niet voor het zeggen heeft, maar dat meneer Manchin het bepaalt. Voor uw informatie, Senator Manchin is de vijftigste democratische senator, de alle mooie plannen van Biden onderuitgeschoffeld heeft.

vdbemt
vdbemt22 jun. 2022 - 3:00

@itsme3. Biden heeft tenminste plannen. Hoe lang regeert die ? 2 jaar? Rutte regeert 12 jaar. En heeft pas sinds 2 weken plannen. Hoewel. VVD en CDA willen er niet aan. Nogmaals: geen enkele reden om stoer te doen en te wijzen naar anderen.

itsme3
itsme322 jun. 2022 - 8:03

@vdbemt "Biden heeft tenminste plannen." En vanaf begin volgend jaar (helaas) niet eens meer 50 senatoren.

Mokker
Mokker21 jun. 2022 - 8:07

Pas als aan de basisbehoeften is voldaan kunnen mensen zich druk gaan maken over luxeproblemen.

1 Reactie
spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 jun. 2022 - 14:08

Precies, Mazlov zei het al…

tempest
tempest21 jun. 2022 - 7:18

Geeft toch maar weer aan hoe weinig politiek/economie/opinie-brullers van de realiteit weten. Vaak komen ze ermee weg, omdat de realiteit (tijdelijk) kan worden weggestopt en ze mooi weer kunnen spelen, maar nu er overal tekorten ontstaan wordt dat steeds lastiger. En dan worden dit soort figuren ook nog eens geprezen om hun “visie”.

pahan
pahan21 jun. 2022 - 6:37

Volg het geld, maar volg ook de energie stromen. De kolencentrales stoken niet voor het welzijn van de burger. Die drogredenering houdt geen stand.

1 Reactie
Kipzonderkop1
Kipzonderkop121 jun. 2022 - 10:15

De kolencentrales stoken voor het opladen van de Tesla's met subsidie van de rijken, en hun warmtepompen, en hun datacenters, en hun economische groei etc.

Halas
Halas21 jun. 2022 - 5:33

Kijk, en dat bedoelen we nou met links opportunisme en leven in een parallele wereld: Zonder enige reality context stikstof normen vast willen stellen in relatie tot economische gevolgen; geen realistisch transitiebeleid voor energie; niet nadenken over normen mbt bevolkingsgroei etc. En dus nu weer over op kolen. Nu nog Groningen en we zijn weer terug op aarde...

1 Reactie
r v b
r v b21 jun. 2022 - 8:01

Het is een rechtse beslissing, links heeft al jaren niets in de melk te brokkelen.

EenMening3
EenMening320 jun. 2022 - 22:21

Nood breekt wet. De beschikbaarheid van zon- en windenergie fluctueert zeer sterk. Als de zon niet schijnt en het waait ook niet, is de opbrengst 0. Als in de zomer de zon volop schijnt en het waait hard, wordt er mogelijk meer opgewekt dan er nodig is. Zolang het opslagprobleem niet is opgelost, zijn alternatieve bronnen zoals gas, kernenergie en soms zelfs kolen nodig om aan de vraag te voldoen. Dus start de gasproductie maar weer op en bouw, net als de Engelsen en Finnen een of meer kerncentrales.

Carlo1991
Carlo199120 jun. 2022 - 21:52

Hypocrieten zooi aan de top ! De koeien en boeren zijn de CO2 schuldigen... Maar nu wel alle kolencentrales op volle macht opengooien... Huiseigenaren verplichten om warmtepomp aan te schaffen... Teven electrisch rijden... Maar het energie net kan het nu al niet aan.... Wat een land hebben we toch... Word eens wakker kabinet !! Zonnepanelen worden uitgeschakeld omdat het energienet het niet aan kan... Maar nu wel alle grote bedrijven willen verplichten zonnepanelen te installeren... Ze willen alles maar krijgen niets voor elkaar !! Begin eens met het beëindigen van belastingen op voedsel en eerste levensbehoeften als water en electriciteit... De middenklasse kan het nu al niet meer rondbreien... Laat staan alles daar onder... Verschrikkelijk... En maar voorop willen lopen met alles...

1 Reactie
Kipzonderkop1
Kipzonderkop121 jun. 2022 - 10:27

''De middenklasse kan het nu al niet meer rondbreien...'' Wat kan de middenklasse niet meer rondbreien? De middenklasse (gezinnen met bovenmodaal inkomen van 38.000 bruto per jaar) staan te dringen op Schiphol om op luxe vakantie te gaan. Dat zou wel wat minder kunnen. Denk ook eens aan klimaat en de risico's die gelopen worden met corona. Het is ook de middenklasse die het merendeel van alle subsidies opstrijkt. Bijvoorbeeld zonnepanelen subsidie voor op de villa met subsidie. En dan klagen dat de subsidie niet voor 100% binnenkomt als de zon schijnt en het elektriciteitsnet overbelast raakt terwijl de Tesla met subsidie juist in de nacht aan het stopcontact hangt om de volgende dag spotgoedkoop kunnen vervuilend te kunnen rondtoeren op kolenstroom.

sAt0Ri...
sAt0Ri...20 jun. 2022 - 21:46

Zo, heeft de rechts eindelijk weer een reden gevonden om die tering kolencentrales open te houden. Na ál die jaren vooruitschuiven van sluiten nu dit... Als we straks geen vreten meer hebben en we door droogte kapotgaan hebben zij en hin lobbyisten mooi een hoop geld op de rekening staan

3 Reacties
itsme3
itsme321 jun. 2022 - 7:31

Wow. De indoctrinatie zit er bij u goed in.

sAt0Ri...
sAt0Ri...21 jun. 2022 - 12:04

Zeg je dit tegen mij of tegen jezelf?

FreddyvD
FreddyvD21 jun. 2022 - 12:10

@sAt0Ri... Wel leuk he? D66 wint met de verkiezingen en Links is weer in opmars. D66 neemt een beslissing die u niet leuk vind en opeens is het rechts.

Jogadijk
Jogadijk20 jun. 2022 - 20:12

Goed plan toch, is beter voor het milieu dan biomassa. https://www.ad.nl/binnenland/onderzoek-biomassa-zorgt-voor-hogere-uitstoot-dan-kolen~a152bfc9/#:~:text=De%20'duurzame'%20brandstof%20biomassa%20leidt,dan%20stroom%20uit%20een%20kolencentrale.

1 Reactie
stefan hoogland
stefan hoogland21 jun. 2022 - 12:44

Maar biomassa is veel beter voor het klimaat dan kolen. En daar gaat t hier om. Wat betreft de gevolgen voor het milieu zal het weinig verschil maken omdat ondermeer stikstof grotendeels wordt afgevangen.

Markzelluf
Markzelluf20 jun. 2022 - 17:29

Daar heb je de ‘doorpakkers’ van D66 weer. Roepen hoe erg het allemaal is qua klimaat (klopt!!) maar bij een beetje tegenslag wordt het beleid radicaal omgegooid. Dat is de standaardaanpak van die partij aan het worden. Zie situatie Van Drimmelen (niks aan de hand. Oeps, uit de partij gezet). Referendum (kroonjuweel! Oeps, willen we toch niet). Positie vrouwen (tal van vrouwen in hoge functies, maar La Kaag zie middeleeuwse toestanden). Deugnieten66? Draai66? Domkoppen66!

3 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...20 jun. 2022 - 21:46

Plutocraten '66

wittecisnoot
wittecisnoot21 jun. 2022 - 6:33

Je kan natuurli jk in de winter oude mensjes met alleen een aow in de kou zetten. Want dat gaat gebeuren als het gas op is

r v b
r v b21 jun. 2022 - 8:04

@wittecisnoot: Als rechts zijn zin krijgt dan gebeurt dat inderdaad (zie ook het VK, waar bejaarden maar in de bus rondjes gingen rijden afgelopen winter om in de warmte te zitten). Je kan natuurlijk ook een paar bedrijven tijdelijk afsluiten, zoals tata steel.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 jun. 2022 - 17:19

Tja Als we tien jaar geleden al waren begonnen met kernenergie uit te breiden dan waren we nu tien jaar verder in plaats van tien jaar achter. Een klein bomvol landje als Nederland kan niet draaien op zon en wind alleen. Nu ook nog eens gas en biomassa wegvallen blijft er niet zo veel over en dan moeten we ook nog over gaan op elektrisch rijden. Dat wordt dus de facto rijden op kolen...

3 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend20 jun. 2022 - 18:51

Dat was hier in Gelderland Zuid al het geval. Sinds de sluiting van de kolencentrale in Nijmegen wordt er naast zonne- en windenergie, stroom betrokken van de twee grote bruinkoolcentrales van RWE in Garzweiler (3 kwartier rijden hier vandaan)

Halas
Halas21 jun. 2022 - 5:35

Ja die stuurlui ken ik ook: Als iets qua beleid niet nu realistisch is altijd wijzen naar " hadden we maar..." Nee, debiele normen vaststellen, kijk daar eerst eens naar..

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 jun. 2022 - 10:14

@Halas, Bijna iedereen zag dit aan zien komen. Nederland is heel klein, plat en heel veel met een groeiende bevolking. Kernenergie was altijd de realistische keuze alleen wordt dit land helaas veel te vaak dogmatisch geregeerd. Hetzelfde inderdaad met debiele normen. Het kan gewoon niet. Nederland loopt bv achter met groene electriciteit in de EU. Ja vind je het gek. We hebben geen kleine bevolking op een groot oppervlakte als Denemarken. Of mogelijkheid om gebruik te maken van waterkracht zoals andere landen. De normen zijn niet te doen vanwege de geografie en demografie van Nederland.

Piet Helmons
Piet Helmons20 jun. 2022 - 17:17

De EU wou sancties tegen Rusland en zei dat men eind van dit jaar van het Russisch gas af ging. Men vergat hierbij het oude spreekwoord: je moet pas je oude schoenen weggooien wanneer je nieuwe hebt. Ook vergat men dat China en India heel graag het Russisch gas hebben en er dus maar 1 land is dat baat heeft bij de gas sanctie: Rusland. Nederland moet nu maar hopen dat Urgenda geen nieuwe rechtszaak start tegen de extra CO2 uitstoot.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 jun. 2022 - 17:02

Liberalen en confessionelen popelen straks van nationaal-populismedrift om de mijnen in Limburg te heropenen; en om alvast per payroll-uitzendwezen kompels te ronselen. Dit alles om het resterende zwarte goud te delven uit het bodemrijk van ons zuidelijkste wingewest. Want immers sloot men indertijd de mijnen omdat exploitatie niet meer rendabel was. Tijden zijn veranderd! Tevens wordt naarstig onderzocht of het Drentsche veen nog vergeten turflagen herbergt. Of dat er bruinkool onder de Achterhoek zit verborgen. Om haar moverende redenen, heeft het ministerie van Onderwijs een spoedprocedure ingezet voor het implementeren van leerstoelen Mijnbouw en Delfstoffenwinning aan de campussen Delft en Enschedé, alsmede Hogeschool Maastricht.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jun. 2022 - 20:48

Nou, blijkbaar zit er boven de Waddenzee nog best wel wat gas onder de zeebodem. Maar zelfs dat uit de grond halen is voor de regering nog best een lastige keuze.

sAt0Ri...
sAt0Ri...20 jun. 2022 - 21:48

Dalijk weer schaliegas opnieuw promoten met dezelfde moverende redenen en de cirkel is weer rond...

spelregeltoerist2
spelregeltoerist220 jun. 2022 - 16:55

Er is gewoon geen alternatief. Hele bossen kappen om stroom van te maken was toch niet de heilige graal die o.a. meneer Klaver ons had beloofd. En opnieuw gaan pompen in Groningen is absoluut inhumaan en abject.

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew21 jun. 2022 - 2:13

@spelregeltoerist: En opnieuw gaan pompen in Groningen is absoluut inhumaan en abject. ----------------------------------- Waarom ben jij daar zo stellig in? Opnieuw pompen is niet ideaal, maar zijn de alternatieven beter?

spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 jun. 2022 - 6:29

@ Eric Er zijn inmiddels al meerdere doden gevallen door stress en andere lichamelijke klachten in het aardbevingsgebied door de dramatische versterkingsoperatie. Is dat wat je wilt?

r v b
r v b21 jun. 2022 - 8:07

@EricDonkaew: Er zijn inderdaad betere alternatieven. Gas besparen bijvoorbeeld. Dat is pas echt effectief, maar velen willen niet besparen.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jun. 2022 - 8:32

@spelregeltoerist ---------------------------------- Doden door stress? Daar kan ik echt helemaal niks mee. Hoeveel dan? Bron? Volgens mij ben jij problemen aan het bedenken in plaats van op te lossen.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 jun. 2022 - 14:12

@ Eric Ik volg bijna alle lokale media dienaangaande. Daar houd ik geen logboek van bij maar onthoud wel bijna alles. Die bronnen zoek je zelf maar op.

Martin108
Martin10820 jun. 2022 - 16:36

Win-win situatie: kolen stoken maakt de winters minder koud en dan hebben we minder gas nodig. 👍

onyxcumulus
onyxcumulus20 jun. 2022 - 15:35

Waarom niet gewoon over op kolenkachels. Lekker weer bij de kolenboer om de hoek 2 zakken eitjes 5 halen. Verder heeft Duitsland nog een hoop bruinkool wat we kunnen importeren. Lekker hoor al die sancties ...schiet niet op

Phantom3
Phantom320 jun. 2022 - 15:18

Ik houd me maar vast aan de peiling van Maurice: coalitie -31.

Greendutch
Greendutch20 jun. 2022 - 15:17

Lijkt een paniekreactie aangezien steeds gezegd werd dat we minder afhankelijk zijn van Russisch gas en steeds gerustgesteld werden, dus wanneer informeerd(e) men ons goed, eerder of nu? Er wordt maar weinig informatie gegeven, hulp geboden, om te bezuinigen. wie weet nou helemaal hoe dat zo goed mogelijk te kunnen doen? en hoe moeten bedrijven dat doen/wat zijn de adviezen? zodat ook hierin op alle niveaus eerlijk wordt omgegaan met iedereen?!