Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet laat kolencentrales harder draaien om energietekort te voorkomen

  •  
20-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4439 keer bekeken
  •  
ANP-446154716

Nederland gaat de komende tijd de kolencentrales harder laten draaien. Maandagavond maakt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) hierover meer bekend in een persconferentie. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat huishoudens komende winter in de kou komen te zitten. Eerder al besloot Duitsland hetzelfde te gaan doen.

Door de centrales harder te laten draaien, wordt er minder aardgas gebruikt. Duitsland besloot zondag al tot een pakket noodmaatregelen om te compenseren dat een tekort aan Russisch gas huishoudens in de knel brengt. Ongeveer een derde van het Duitse gas komt uit Rusland. Hoewel Nederland niet in dezelfde mate afhankelijk is van gas uit Rusland, wil het kabinet nu toch op tijd maatregelen nemen om een tekort in de winter te voorkomen. 

Coalitiepartijen CDA en VVD drongen al eerder aan op het opstoken van de kolencentrales tot boven het wettelijk maximum. D66 was tot nu toe tegen omdat daarmee ook de uitstoot van CO2 toeneemt. Bronnen rond het kabinet laten aan de NOS weten dat de situatie rond de energievoorraad inmiddels ‘nijpend’ is geworden, waardoor D66 ook overstag is. 

Update 17:50 uur:

Minister Jetten heeft besloten het eerste niveau van een gascrisis af te kondigen, dat heeft hij gezegd tijdens de persconferentie over de kolencentrales. Dit eerste niveau houdt in dat er een ‘vroegtijdige waarschuwing’ wordt gegeven. Er zijn volgens Jetten  momenteel nog geen acute gastekorten. Die dreigen wel in Duitsland, waar het Russische Gazprom de toevoer heeft afgeknepen. Behalve het opstoken van de kolencentrales roept Jetten ook burgers en bedrijven op zo min mogelijk gas te gebruiken. 

‘We zien dat steeds meer en grotere landen voor langere tijd worden afgeknepen. Daardoor is het steeds onzekerder geworden dat we de voorraden voldoende op kunnen vullen voor komende winter’, aldus Jetten die tevens sprak van een 'pijnlijke' ingreep. De Volkskrant meldt:

Om de doelstellingen uit het Urgenda-vonnis te halen had Nederland eind vorig jaar juist een dure deal gesloten met de eigenaars van de kolencentrales in 2022 maximaal 35 procent van hun maximale capaciteit te benutten. Eerder liet hij zich nog stralend fotograferen voor een kolencentrale, met de boodschap dat D66 de centrales sluit.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.