Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet krijgt geen uitstel en moet direct de leefomstandigheden van asielzoekers verbeteren

  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2052 keer bekeken
  •  
ANP-455485064

Het gerechtshof in Den Haag heeft de Nederlandse staat nogmaals te kennen geven direct te beginnen met het verbeteren van de leefomstandigheden van asielzoekers. Dat oordeelde de rechtbank anderhalve week ook al, maar daarop vroeg de Staat uitstel in afwachting van het aangekondigde hoger beroep. Dat is afgewezen.

Het nu gehandhaafde besluit houdt in dat kwetsbare asielzoekers – hoogzwangeren, gezinnen met baby’s en zieken – per direct uit de crisis- of noodopvang gehaald moeten worden. Ook de opvang van alleenreizende minderjarigen moet onmiddellijk worden verbeterd. 

Volgens het kabinet ontbreekt de capaciteit om direct voor verbeteringen in de opvang te zorgen, die grotendeels veroorzaakt zijn door bezuinigingen van opeenvolgende kabinetten-Rutte op de asielopvang. Het hoger beroep dient medio november.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

spelregeltoerist2
spelregeltoerist218 okt. 2022 - 15:40

Mensen van boven dertig jaar gaan naar de rechter omdat zij eisen dat ze een eigen woning willen en niet langer bij de ouders willen inwonen. Rechter is het met hen eens en eist van onze overheid 200.000 nieuwe woningen om deze mensen een eigen plek te geven waar zij recht op hebben. En dan…

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2022 - 19:48

'Rechter is het met hen eens ' Nee dit tussenstapje wordt niet gemaakt.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen18 okt. 2022 - 11:58

Elke keer als je denkt dat de rechter het niet gekker kan maken, lukt het toch. Er is een algemene rechtsregel die luidt: "Niemand is gehouden tot het onmogelijke". Het wordt tijd dat deze regel wordt toegepast op ons asielbeleid....

4 Reacties
vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 14:31

De rechter doet niets meer dan wetten en regels hanteren die door onze regering(en) vervaardigd zijn. Zij die het steeds gekker maken, vormen juist onze huidige regering. Die blijven burgers aanleiding geven hun gelijk, het ongelijk dus van de regering, bij de rechter te halen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen18 okt. 2022 - 15:46

Beste vdbemt, In deze gaat het om de vraag hoe de wetten en regels door de rechter worden uitgelegd en toegepast. Daar zijn boeken over volgeschreven, maar in feite komt het neer op de vraag of de rechter de regels 'ruim' op 'beperkt' uitlegt. De Nederlandse rechter heeft er een handje van om regels niet alleen 'ruim' uit te leggen, maar om in die regels rechten te lezen die nooit zo bedoeld waren. De uitleg van het Vluchtelingenverdrag is daar een mooi voorbeeld van. In deze de kwestie over de huisvesting van Asielzoekers/ statushouders. Wat hier verder ook van zij, deze uitspraak heeft als direct effect dat anderen (zie het rapport dat vandaag is verschenen van de hand van het EIB) opzij worden gedrukt in hun zoektocht naar een woning. De rechter weet dit, weet dat we niet op korte termijn tienduizenden woningen bij kunnen bouwen, en weet dat zijn uitspraak de problemen alleen maar doet toenemen. Dan doe je dus een uitspraak die: a. rechthebbenden ongelijk behandeld (immers geldt deze uitspraak voor asielzoekers/ statushouders, maar kennelijk niet voor anderen die dringend een woning zoeken), en; b. die ernstig verstorend werkt op een reeds overspannen woningmarkt, welke zich niet op korte termijn laat oplossen. De rechter had zich in deze moeten verschonen, althans, had bij de uitspraak rekening moeten houden met deze situatie; dit is des politiek, en niet des rechters.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2022 - 20:13

@Tweekeer heb je de uitspraak gelezen? Of zit je in algemeenheden te praten over een concrete casus? Een rechter die niet tot veroordeling van deze puinhoop komt is een handlanger van de regering en dat is nu precies wat een rechter niet moet zijn.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 22:21

@2xbellen. Als een rechter te veel 'ruimte' neemt, dan kan er in hoger beroep gegaan worden. Zo zit ook weer door onze regeringen bepaald, ons systeem in elkaar. Onze rechtspraak is vrij van politiek. Het gaat hier om de uitvoering van mensenrechten. Daar houdt NL zich niet aan. Een huisvestingscrisis is een ander probleem. Dat aan het feitelijk oordeel niets verandert. Voor de rechter in deze kwestie niet terzake doende.

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek18 okt. 2022 - 11:54

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 14:35

Dat maakt het niet makkelijker. Maar zij zijn niet de oorzaak van de woningschaarste. En is woningschaarste een goed argument om mensen in levensnood en mensonwaardige omstandigheden aan hun lot over te laten?

r v b
r v b18 okt. 2022 - 21:12

en 170.000 geboortes.

Ivan61
Ivan6118 okt. 2022 - 8:55

Bekende trucje van Rutte en co. Zij hebben schijt aan alles en iedereen en gaan gewoon door met wanbeleid. https://ntr.nl/De-Societeit/475/detail/De-Societeit/VPWON_1340591 Hier wordt uitgelegd hoe zij met mensen in Afghanistan omgaan. Schaamteloos gewoon.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 23:29

Gewoon hulp in de regio de komende 10 jaar en die tijd gebruiken om orde op zaken te stellen wat betreft onze problemen en overheid en leger weer opbouwen. Op de huidige manier doorgaan betekent dat ook in Nederland extreem rechts aan de macht zal komen. Of rechtse partijen met Denk wat dat is ook een conservatieve rechtse Islam partij.

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13918 okt. 2022 - 8:16

Punt 1: Als je kijkt naar de standpunten en hun stemgedrag in de tweede kamer, is Denk een sociaaldemocratische partij met als voornaamste speerpunt anti discriminatie. Dus je moet geen nepnieuws verspreiden. Punt 2: De rechtse (rechts = liberaal) partijen zullen nooit met een linkse partij als Denk in een kabinet gaan zitten. Punt 3: Zo lang de Nederlandse bevolking massaal op liberale partijen blijft stemmen (extreem rechts is ook liberaal), zullen jouw wensen niet uitkomen. De liberale ideologie is heel duidelijk. De overheid dient zich zo weinig mogelijk met het bedrijfsleven te bemoeien en in principe alleen voor politie en leger te zorgen. Dus niet voor asielzoekers. De liberle ideologie zorgt maar voor 1 ding: het ontstaan van gigantische problemen. De problemen oplossen, zoals jij wil, gaat dus niet gebeuren. Zie Groningen, kinderopvangtoeslag affaire, woningtekort enzovoort.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 9:20

Rechtse partijen en DENK samen. Wat denk je nou zelf???!!!

Jopie666
Jopie66618 okt. 2022 - 20:46

Zijn jullie Rotterdam al vergeten. Denk is conservatief rechts met een sociaal sausje.

Nejras
Nejras17 okt. 2022 - 19:47

Als de overheid het niet lukt om wat opvang te regelen: Met een fatsoenlijk budget kunnen evenementen producenten allerlei leveranciers bij elkaar brengen in no time at all. Mijn gegevens zijn bij Joop bekend: mocht er een ambtenaar meelezen die het niet meer snapt, bellen of mailen mag altijd. Mijn partner (ook producent) heeft, weken geleden, contact gezocht met diverse overheden en organisaties. Om snelle hulp aan te bieden in de vorm van producerend vermogen en een netwerk van leveranciers die snel tijdelijke structuren en infra kunnen aanleggen. Ambtelijke drek en kastje naar de muur, dat is het resultaat so far. De materialen zijn er. De bereidheid is er. De Mensen willen wel: nu nog een hulpvraag van de overheid aan ‘onze’ sector en passend budget(lees: carte blanche tot er mensen in bedden slapen ipv in de drek). Wat een kut land is dit. Ik schaam me echt. De enige legale afstraffing die je veroorzakers van deze ellende kan geven is helaas beperkt tot het uitoefenen van je stemrecht.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt17 okt. 2022 - 20:00

"De materialen zijn er. De bereidheid is er. De Mensen willen wel". Het probleem is: dit VVD-kabinet wil niet.

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr17 okt. 2022 - 20:48

'Met een fatsoenlijk budget kunnen evenementen producenten allerlei leveranciers bij elkaar brengen in no time at all.' Het organiseren van een evenement is toch iets anders dan het organiseren van permanente (en tijdelijke) opvang van asielzoekers. De enige overeenkomst is catering en openbare toiletten. Asielzoekers hebben geen podia, toegangscontrole, licht- en geluidsinstallaties en parkeerfaciliteiten nodig. Ook heeft de evenementenindustrie geen ervaring met het gratis verstrekken van maaltijden, slaapplaatsen en eventueel legale bijstand. Ik lees wel vaker van de verhalen van zelfbenoemde 'evenementenproducenten' die het naar eigen zeggen wel even kunnen oplossen. Dat uw partner (ook producent) van het kastje naar de muur wordt gestuurd is niet terecht overigens. De overheid moet gewoon niet op dat soort sprookjes ingaan en dat doet ze dus niet want stuurt van kastje naar muur en dat is wel weer typisch onze overheid. Ik heb zelf 30 jaar ervaring met evenementen en zie geen mogelijkheden voor deze sector. Dat dit een kutland is ben ik dan weer wel met u eens.

dordtenaar2
dordtenaar218 okt. 2022 - 3:00

Is het het VVD kabinet die het niet wil of is het een meerderheid van de bevolking die het niet wil? De wet die gemeentes moet gaan verplichten om asielzoekers op te nemen heeft daar natuurlijk ook mee te maken. Gemeentebesturen zitten dichter bij de bevolking dan de regering. Wanneer een gemeente een asielzoekerscentrum in hun gemeente krijgt dan krijgt vooral de lokale politici commentaar.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 9:41

@Dordtenaar. "Is het het VVD kabinet die het niet wil of is het een meerderheid van de bevolking die het niet wil?" Goede vraag. Het is wel het hardst schreeuwende deel van de bevolking dat het niet wil. En dat houdt politici, vooral de rechtse (VVD, CDA) tegen te doen wat het juiste is. Regeren is niet altijd maar doen wat de meerderheid wil. En zeker niet wat schreeuwers willen. Zeker dat laatste is vaak niet het beste. Ik heb nog geen keiharde cijfers gevonden, maar als antwoord op jouw vraag: het is niet zo dat het merendeel tegen is. In: https://www.socialevraagstukken.nl/tegenstanders-van-migratiebeleid-vinden-dat-overheid-nederlanders-te-weinig-steunt/ is het volgende te vinden: Gemiddeld genomen is er relatief veel draagvlak voor de doelstellingen, zoals het opvangen van vluchtelingen, de inburgering van migranten en het terugsturen van illegale migranten

Nejras
Nejras18 okt. 2022 - 9:43

@Breuddwydiwr Deel1 "Het organiseren van ... eventueel legale bijstand." De evenementen industrie heeft wél ervaring met: - Verstrekken van maaltijden (tot 1000+ 24/7) - Slaapplaatsen, waar denkt u dat crew slaapt? Daar worden bij grotere evenementen wel tijdelijke structuren voor neergezet. Wat betreft het verlenen van legale (juridische?) bijstand heeft u helemaal gelijk. Waarom ik beweer dat er binnen de industrie mensen en partijen zijn die wél met enige spoed een tijdelijk onderkomen voor mensen kunnen neerzetten, is: omdat de industrie veel ervaring heeft met het neerzetten van tijdelijke structuren. Daarbij hoort o.a.: -inrichting van terreinen (logische aanrijd en looproutes, verlichting, hekwerken, toegangscontrole(systemen) met inachtname van alle veiligheidseisen en noodroutes) - Plaatsen en inrichten van enorme aluhallen, in overeenstemming met het bouwbesluit. (Neptunus Temporary Structures, Thijs Standbouw) - Infra voorziening (Stroom & Klimaatbeheersing: Powershop, FNL, Aggreko. Water&Sanitair: MTD, WTL. Internet: Gigtech, Event Engineers. Vergunningstrajecten: diverse organisatoren, zoals Loveland, Sightline, Mojo, Unlimited Productions, etc.) - Veiligheid (TSC) - Meubilair: Accuraat verhuur, All Areas, Mojo Rentall) En zo zijn er nog veel meer competente leveranciers te vinden. Vergeet niet dat alle XXL covid testlocaties zijn geproduceerd en gebouwd zijn door de industrie. NIET door de overheid, wel in opdracht van uiteraard.

Nejras
Nejras18 okt. 2022 - 9:44

@Breuddwydiwr Deel 2 Het grote verschil met de overheid is dat de industrie gewend is om snel te werken, in overleg binnen vrij platte hiërarchische structuren. Daarbij vergeleken is de overheid traag als dikke fecaliën, aangezien overal een persoon (manager) wel ergens iets van moet vinden vanuit zijn/haar functie. Schiet niet op. Inefficiënt. En allemaal bang om een fout te maken (das wat kort door de bocht van me, weet ik.) @Breuddwydiwr "Ik lees wel ... even kunnen oplossen." Ik zou niet durven beweren dat ik dit alleen zou kunnen oplossen. Maar met mijn netwerk aan mijn zijde: jazeker. En dan heb ik het over het bed, bad, brood gedeelte van het probleem. Onmogelijk bestaat niet. Duur wel. "Dat uw partner ... typisch onze overheid." Daar verschillen we van mening. Als overwerkte ambtenaar zou ik de kans om het probleem over de schutting te produceren, inmiddels met beide handen aangrijpen. "Ik heb zelf … voor deze sector." Ik 16 en ben 33. In binnen en buitenland, altijd als radertje in het geheel. En dan heb ik het over producties met budgetten van heel klein, tot miljoenen. En denk uitsluitend in kansen en mogelijkheden. "Dat dit een kutland is ben ik dan weer wel met u eens." En ik wil er wel wat aan bijdragen. Want zoals de huidige situatie nu is: dat is te erg

spelregeltoerist2
spelregeltoerist217 okt. 2022 - 19:28

Hier in Groningen kunnen we er nog wel tienduizend extra opvangen, geen probleem! Schone lucht hier, aardige mensen maar vooral lekker ver weg van de randstad…

Karingin
Karingin17 okt. 2022 - 18:14

En maar doorprocederen en de schuld - materieel en moreel - bij de asielzoeker blijven neerleggen. Wat een kutland zijn we geworden

2 Reacties
Sam V
Sam V18 okt. 2022 - 7:32

Nonsens. Wanneer begrijpt u een keer dat de schuld niet bij de asielzoeker wordt neergelegd maar bij degene die de instroom van asielzoekers niet willen beperken? Alle begrip voor een asielzoeker die naar Nederland wil. Niet voor de politici die hier niet echt werk willen maken van het beperken. Iedereen ziet dat we tegen de grenzen aanlopen. Maar helaas zijn we de grenzen al lang uit het oog verloren.

tinekea2
tinekea218 okt. 2022 - 9:28

Maar geef jij dan eens een fatsoenlijke oplossing? nederland kan niet de hele wereld redden maar is rijk genoeg om heel veel te doen. Waar ligt de grens dan, geef jij eens een oplossing in plaats van alleen maar kritiek hebben?

Ch0k3r
Ch0k3r17 okt. 2022 - 18:00

En niet voldoen zal wel lijden tot een boete. Die boete wordt betaald met belastinggeld, dus geen hond schiet hier iets mee op. Gevangenisstraffen wel. Misdaden tegen de menselijkheid. Serieus. Zet het kabinet maar achter tralies. Boetes doen niks. Dat hebben de kabinetten Rutte duidelijk laten blijken

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem17 okt. 2022 - 19:09

'Misdaden tegen de menselijkheid. ' Misdaden nog wel...

Armoedegrens
Armoedegrens17 okt. 2022 - 19:10

Ben je nog een democratie, als je rechterlijke uitspraken als regering welbewust continu naast je neerlegt?

tempest
tempest17 okt. 2022 - 19:17

Als het misgaat wisten ze van niets of ze hadden het niet voorzien dat dat kon gebeuren. Mensen de gevangenis in voor onwetendheid of incompetentie? Dan wordt het heel erg druk in de bajes…

Ewout Pool
Ewout Pool18 okt. 2022 - 0:59

Boetes geven aan de Rijksoverheid heeft vooral geen zin aangezien het dezelfde Rijksoverheid die ze via V&J int.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 okt. 2022 - 17:49

Benoordenhout, Wassenaar en dat soort gehuchten hebben nog veel mogelijkheden tot huisvesting.

3 Reacties
tempest
tempest17 okt. 2022 - 19:15

Mag niet, want de natuur moet ook beschermd. We willen alles tegelijk: meer natuur, meer woningen, meer mensen, meer geld, meer spullen, meer diensten etc. Tja, dat lukt op een gegeven moment niet meer..

GeenProbleem
GeenProbleem17 okt. 2022 - 19:23

Amsterdam is ook een goeie, en dan het liefst naar ratio opvangen.

oproerkraaier
oproerkraaier18 okt. 2022 - 16:48

GP moet weer even zijn haat voor Amsterdam ventileren.

GeenProbleem
GeenProbleem17 okt. 2022 - 17:48

Vang deze mensen fatsoenlijk op maar pak dan de instroom aan, een stad ter grootte als Venlo erbij is onwenselijk.

5 Reacties
Volrin
Volrin17 okt. 2022 - 21:36

Populistische kreten nog veel meer.

GeenProbleem
GeenProbleem18 okt. 2022 - 7:19

@volrin Is het wenselijk dan? Zoveel mensen er bij? Je kunt toch wel beter dan dit?

r v b
r v b18 okt. 2022 - 8:23

Pak de 170.000 geboortes aan! De asielinstroom is daar nog niet de helft van.

GeenProbleem
GeenProbleem18 okt. 2022 - 10:46

@rvb De argumenten zijn op of niet?

GeenProbleem
GeenProbleem18 okt. 2022 - 15:57

@vdbemt 'Ze waren er wel. En het KON dus wel. ' Neemt niet weg dat het nog steeds onwenselijk is.

tempest
tempest17 okt. 2022 - 17:34

“Volgens het kabinet ontbreekt de capaciteit om direct voor verbeteringen in de opvang te zorgen, die grotendeels veroorzaakt zijn door bezuinigingen van opeenvolgende kabinetten-Rutte op de asielopvang.” Als dat waar is dan kan de rechter hoog en laag springen, maar dan kan dat simpelweg niet. Rest de rechter niet veel meer dan hoge boetes op te leggen, waardoor de politiek weer kan zeggen dat de asielopvang bizar duur is en weer verder zal willen bezuinigen etc. Hoe dan ook wordt het probleem niet opgelost en misschien wel juist erger. Heel deprimerend

Phantom3
Phantom317 okt. 2022 - 17:28

Hoe moeilijk is het om toe te geven dat we het niet aankunnen, en dat er een numerieke grens zit aan hoeveel asielzoekers we kunnen opvangen? Waarom is het zo'n probleem om dat toe te geven? Dat is toch volstrekt logisch. We kunnen helaas niet de hele wereld helpen.

10 Reacties
vdbemt
vdbemt17 okt. 2022 - 20:04

Hoezo "niet aan kunnen" ? In eerdere jaren waren er veel meer vluchtelingen. Dat konden we toen ook aan. Als je de boel gaat afbouwen zodra de toestroom minder wordt, ja, dan heb je tekort als het weer toeneemt. Het is niet :"niet aan kunnen". Het is: niet willen. VVD.

GeenProbleem
GeenProbleem18 okt. 2022 - 7:19

@vdbemt Er zijn geen huizen.

Sam V
Sam V18 okt. 2022 - 7:25

@ vdbemt U verkoopt onzin. Wanneer waren er meer vluchtelingen? Vorige eeuw?

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 9:59

@SamV. Kijk even naar het grafiekje in dit artikel: https://www.ser.nl/nl/thema/werkwijzer-vluchtelingen/feiten-en-cijfers/aantallen-herkomst#:~:text=Syri%C3%ABrs%20blijven%20de%20grootste,Marokkaanse%20en%20Algerijnse%20nationaliteit.&text=Syri%C3%ABrs%20blijven,Algerijnse%20nationaliteit.&text=de%20grootste,Marokkaanse%20en Dan zie je dat in 2020 de instroom op zijn laagst was. Al die tijd ervoor hoger, het hoogst in 2015. De verminderde instroom was, niet zo slim, aanleiding om de opvang af te bouwen. Waardoor er nu tekort is. En kennelijk geen wil van ons kabinet om dat weer op orde te brengen. Voordat jij zelf onzin gaat brullen, kun je dat ook zelf opzoeken.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 10:01

@GeenProbleem. Voor de vluchtelingen die nu binnenkomen, is er niet eens een DAK. Fietsen zijn nog beter beschermd.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 10:08

@SamV. Overigens, als je een beetje het nieuws volgt, had je dit ook zonder opzoeken kunnen weten. Menig betrokken politicus en bestuurder (burgemeesters Bruls van Nijmegen, Wielen van Haarlem) hebben dit bij herhaling verteld.

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek18 okt. 2022 - 12:50

Deze reactie is verwijderd

jandebakker
jandebakker18 okt. 2022 - 14:07

@vdBemt, Misschien dat u het wel op het nieuws heeft gezien, maar in de periode van 2020 t/m 2021 heeft een groot gedeelte van de wereld op slot gezeten vanwege een zekere Corona pandemie. Verder schijnt er ook nog iets te zijn met +/- 70.000 Oekraïners die dit jaar naar Nederland zijn gekomen. Weliswaar zijn dit geen asielzoekers omdat ze vrijwel allemaal geen asiel aanvragen, maar maken ze wel gebruik van dezelfde voorzieningen. En tot slot schijnt er ook nog iets te zijn met grote tekorten op de huizenmarkt, waardoor de keten verstopt raakt omdat mensen van wie het verzoek is ingewilligd gebruik blijven maken van faciliteiten voor asielzoekers omdat er geen woonruimte is. Dus ik denk dat uw " Voordat jij zelf onzin gaat brullen, kun je dat ook zelf opzoeken." eigenlijk vooral op u zelf van toepassing is.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2022 - 14:41

@Rick. Dat het toeneemt, is duidelijk. Ze staan en slapen nu op straat. Maar kijk even naar het eerder getoonde grafiekje. Het WAS méér, was aan het dalen (wat voor Rutte c.s aanleiding was om de opvang af te bouwen) en nu neemt het weer toe. Wat logischerwijze tot problemen leidt want die plekken zijn er niet meer. Niet meer. Ze waren er wel. En het KON dus wel.

GeenProbleem
GeenProbleem19 okt. 2022 - 12:59

@vdbemt 'Ze waren er wel. En het KON dus wel. ' Waar komt toch die drang vandaan om de bevolking zo snel te laten groeien? Meer meer meer? Leuk dat het toen kon, maar is het wel wenselijk?

Bouwman2
Bouwman217 okt. 2022 - 17:12

Het paleis van Justitie wil hier het onmogelijke van de Staat. Voor opvang van asylanten is de Staat voornamelijk aangewezen op de andere bevoegde gezagen. En die houden wel rekening met vraag en aanbod. Vraag is er namelijk optimaal, ook van anderen. En aanbod is er onvoldoende. Je kan dus wel oordelen, maar waar niet ís verliest zelfs de keizer zijn recht.

Peace ....
Peace ....17 okt. 2022 - 16:59

Prima uitspraak: het moet niet gekker worden ! De laakbare complottheorieen over D66 rechters zullen nu ongetwijfeld losbarsten.