Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet kondigt pakket maatregelen tegen brievenbusfirma's aan

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6897815117_549806d4e7_b
Het kabinet zegt belastingontwijking door buitenlandse bedrijven harder aan te willen pakken. Daarvoor is een aantal maatregelen afgekondigd die ervoor moeten zorgen dat bedrijven Nederland niet langer kunnen gebruiken om winst nagenoeg belastingvrij weg te sluizen. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) laten weten.
Een van de maatregelen is het invoeren van bronbelasting, oftewel belasting heffen op royalties. Dit houdt in dat zowel rockbands The Rolling Stones en U2 , die beiden een brievenbusfirma op de Amsterdamse Zuidas gebruikten om rechtengelden te innen, als ook de uitvinders van het koffiebrandrecept van Starbucks niet meer zonder te betalen wegkomen. Nederland heft momenteel helemaal geen royaltybelasting, wat het voor bedrijven aantrekkelijk maakt om de rechtengelden via Nederland te laten lopen.
Ook moeten belastingadviseurs van brievenbusfirma’s voortaan al hun klanten volledig registreren. Dat houdt in dat degene aan het eind van de lijn, die profiteert van de belastingconstructie, niet langer onzichtbaar is, zoals nu vaak wel het geval is.
Dat Nederland een belastingparadijs is, gaat er bij de staatssecretaris echter nog steeds niet in, al wordt het door veel bedrijven – denk bijvoorbeeld aan IKEA – zo gebruikt. ‘Het beeld dat vaak wordt opgeroepen gaat over voorbeelden uit het verleden. Het vorige kabinet is al begonnen met het aanpakken brievenbusfirma’s. Wat ik ga doen is dat beleid overnemen en gas erop geven,’ aldus de staatssecretaris.
Bronnen: NOS, Nu.nl / cc-foto: E. Dronkert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.