Joop

Kabinet komt met nieuw plan tegen witwassen

  •  
12-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wekelijkse ministerraad
Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil het witwassen van geld via Nederlandse banken onmogelijk maken door cashbetalingen aan banden te leggen en door banken de mogelijkheid te geven om onderling informatie uit te wisselen over verdachte transacties. Dat kondigde de minister vrijdag aan bij een bijeenkomst van de Financial Action Task Force (FATF) in Washington.
Hoekstra denkt dat belastinginkomsten procentpunten kunnen stijgen als witwassen wordt aangepakt, hij zegt in de Volkskrant :
"Gemakkelijk zal het niet zijn. Het is een veelkoppig monster, het speelt ook in de vastgoedsector en bij levensverzekeraars. Dit probleem zal nog lang bij ons blijven. Dat zie je bij al die schandalen die naar boven komen. Geld blijft eindeloos circuleren. Ik hoor ook onder mijn collega’s dat ze het probleem grensoverschrijdend willen aanpakken."
Vorig jaar werd er in Nederland volgens conservatieve schattingen zo’n 16 miljard euro witgewassen, ruim 2 procent van het bbp. Het OM schikyte in 2018 met ABN Amro voor een bedrag van 775 miljoen euro, omdat de bank jarenlang weigerde om adequaat in te grijpen. Hoekstra wijst op de poortwachtersfunctie die banken hebben, maar vindt ook dat de overheid daarbij moet helpen: “De informatie-uitwisseling moet beter – nationaal maar ook internationaal.”
In december deed de Brits-Amerikaanse zakenman Bill Browder aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens het witwassen van crimineel geld. ZEMBLA en NRC ontdekten dat een bedrag van ruim 8 miljoen euro dat via onbekende bedrijven uit belastingparadijzen op Nederlandse bankrekeningen terechtkwam, mogelijk afkomstig is uit de grootste belastingfraude uit de Russische geschiedenis: de Magnitsky-affaire. Vorige maand werd bekend dat ook Triodos Bank te weinig onderneemt tegen witwassen. Ook het screenen van klanten op banden met terrorisme laat te wensen over, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.
Uit nieuw onderzoek van het IMF blijkt dat wereldwijd één biljoen (duizend miljard) dollar aan belastinginkomsten wordt onttrokken door corruptie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

mjansen2
mjansen223 aug. 2019 - 6:14

Treurig dat particulieren via de juridische en strafrechtelijke weg moeten afdwingen wat de politiek hier aan maatregelen verzuimd te nemen. En maar belastinggeld blijven stoppen in bouw en vastgoedsector en hierdoor ook onze semicriminele banken nog eens spekken. Ik stop mijn spaargeld maar weer in een oude sok dan ben ik in ieder geval niet medeplichtig aan dit soort criminele activiteiten.

Spanveer
Spanveer14 apr. 2019 - 7:14

Hoekstra heeft boter op zijn hoofd. De beste preventie is het strafrechtelijk aanpakken van van bankiers die verantwoordelijk zijn voor witwassen. Geef meneer Hamers en de overige leden van de raad van bestuur een streepjes pak met horizontale strepen. Laat ze dat maar een paar jaar dragen. Dan is het meteen gedaan met witwassen. Zolang de verantwoordelijken vrijuit blijven gaan verandert er niets.

quatsch
quatsch13 apr. 2019 - 13:55

#In december deed de Brits-Amerikaanse zakenman Bill Browder aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven wegens het witwassen van crimineel geld. # Waarom hebben wij Europeanen de Amerikaanse banken destijds in 2008 niet aangeklaagd voor malversaties?

1 Reactie
Henk Joh
Henk Joh14 apr. 2019 - 0:27

Juist! The evil empire Goldman Sachs kon gewoon doorgaan. Sterker: verdiende aan misère van Griekenland. En kredietbeoordelaars Moody’s en Standard and Poors niet te vergeten.

M7
M713 apr. 2019 - 10:50

Hmmm, witwassen van gelden moet hard aangepakt worden : ik ondersteun dat van harte. Maar nu een klein mini-dilemma'tje : onze schoonmaakster uit de oekraine betalen we al jaren zo contant : E 15,- per uur en ik weet dat ze per dag 2 a 3 klanten heeft . Dus zo ongeveer E 750,- per week = E 3000,- netto inkomsten per maand. Wanneer ze dat netto zou willen ontvangen bij een gewone baan , zou ze ca E 5.500,- per maand moeten verdienen. Maar alles gaat handje - contantje.... En nu ?

5 Reacties
Henk Joh
Henk Joh14 apr. 2019 - 0:22

Beste M, het siert je dat je hier over nadenkt om de vergelijking te maken van witwassen van crimineel geld naar “zwart wassen” van legaal geld. Althans ik neem aan dat jouw inkomsten wel legaal zijn. 3000 netto is een hoop geld. Bruto zal het rond de 4400 zijn. Ik kijk wel eens naar de premies die ik betaal en vraag me af waarvoor ik het doe. Maak hopelijk behalve ooit AOW nergens aanspraak op. Snap dat je het zo doet. Je kan er echter ook voor kiezen om wit te betalen, maar dan worden je kosten hoger. Ik hoop niet dat de schoonmaakster aanspraak maakt op sociaal vangnet. Dat maakt de casus wel even anders.

Anoniempje5
Anoniempje514 apr. 2019 - 5:32

"En nu?" Moet je jezelf aangeven voor het zwart betalen van je personeel en dus fraude pleegt en daarmee ook ongetwijfeld ook nog meewerkt aan de bijstandsfraude.

Anoniempje5
Anoniempje514 apr. 2019 - 5:34

En hier kunt u dat doen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/fraude_misdaad_en_misstanden_melden/ Of heeft u liever dat ik het voor u doe?

Anoniempje5
Anoniempje514 apr. 2019 - 5:35

en dat kunt u hier trouwens doen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/fraude_misdaad_en_misstanden_melden/ Als u liever heeft dat ik het voor u doe kan ook natuurlijk.

Frits Jansen
Frits Jansen21 mei 2019 - 15:49

Volgens mij kunt u haar wat minder betalen. U heeft de keus tussen sociaal of marktwerking. Terzijde: is het u ook opgevallen dat Oekraïners net gewone mensen zijn?

Rechtse Bal2
Rechtse Bal213 apr. 2019 - 7:19

witwassen is strafbaar ; bij overtreding hard aanpakken . Overheid moet zich daar niet mee bemoeien door de schijn te wekken dat er aan gewerkt wordt ... vrijbrief voor alle banken om nog even hun gang te gaan.

Robbels
Robbels12 apr. 2019 - 20:49

Ik wijs terug op mijn reactie in een ander artikel op deze website https://joop.bnnvara.nl/opinies/geef-burgers-meer-invloed-op-de-politiek Wopke Hoekstra (CDA) is in deze nou een politicus waar ik omtrent deze problematiek een zekere waardering kan opbrengen ook al zal ik never nooit niet overwegen om ooit CDA te stemmen. Daar tegenover staat een slag politici waar ik ook nooit op zal stemmen maar waar ik ook geen enkele waardering voor kan opbrengen. On-topic: ik heb een hekel aan witwassen. Dat moet gewoon keihard aangepakt worden.