Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet klaar om land van laatste lockdown-loodjes te verlossen

  •  
08-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
Tweede Kamer over verlenging wet maatregelen covid

© DEN HAAG - Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de verlenging van de geldingsduur van de Tijdelijke wet maatregelen covid

Nederland gaat nog meer coronamaatregelen loslaten. Dat melden bronnen rond het kabinet aan Nieuwsuur. Het coronavirus zou zich momenteel zo gunstig ontwikkelen, dat het kabinet bereid is het land verder open te gooien.
De reden om het gros van de coronamaatregelen in te voeren, was tot dusverre steeds de intensive care die overspoeld raakte met coronapatiënten. Dat is niet langer het geval. En hoewel het aantal patiënten op de reguliere verpleegafdelingen nog altijd wat toeneemt, is er geen reden meer om te denken dat de zorg deze lichte stijging niet aankan.
Een andere reden om over te gaan tot verdere versoepelingen, is dat met name onder oudere en kwetsbare personen de vaccinatiegraad erg hoog is. Daar komt bij dat mede door de besmettelijke doch milde Omikron-variant, veel jongeren besmet zijn geraakt. De booster lijkt ouderen vooralsnog goed te beschermen, jongeren worden nauwelijks ziek.
Welke versoepelingen er exact worden doorgevoerd is nog niet duidelijk. Dat maakt het kabinet volgende week tijdens de nieuwe coronapersconferentie bekend – hoewel naar goed gebruik het meeste waarschijnlijk uitlekt in de dagen ervoor. Versoepelingen waaraan gedacht wordt, zijn bijvoorbeeld het toestaan van meer bezoekers in voetbalstadions en theaters en de heropening van het nachtleven. Voor het loslaten van de QR-code is het volgens ingewijden nog wel te vroeg, meldt Nieuwsuur.
Haagse bronnen laten ook weten dat het kabinet op termijn af wil van grootschalig testen en vaccineren. Voorafgaand aan de persconferentie vindt eerst nog overleg plaats van het Outbreak Management Team (OMT) dat een advies aan het kabinet zal uitbrengen. Dinsdag is er een nieuwe persconferentie. Die wordt mogelijk alleen gegeven door gezondheidsminister Kuipers, omdat premier Rutte die dag een debat in de Eerste Kamer voert over de regeringsverklaring.
Update 19:50 In een brief aan de Tweede Kamer wordt het nieuwe beleid bevestigd, schrijft de NOS.
"“Het uitgangspunt wordt het openhouden van de samenleving”, schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid. Er zijn voortaan twee nieuwe “gelijkwaardige doelen” bij het coronabeleid: de maatschappelijke en economische continuïteit en vitaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor iedereen. Eerder ging het kabinet uit van vier doelen: een acceptabele belasting van de zorg, het beschermen van kwetsbaren en zicht houden op het virus. Later werd daar nog het beperken van de economische en maatschappelijke schade aan toegevoegd."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (75)

Poeh, poeh
Poeh, poeh9 feb. 2022 - 12:19

Ik ga Ernst Kuipers zijn komende persconferentie waar hij zelfs solo mag optreden, absoluut niet misgunnen. De feiten zijn zo en dat het een 'prettige' persconferentie gaat worden, kan haast niet anders. Wat ik wel hoop, is dat hij daar dan eens zijn bewondering uitspreekt voor alles wat Hugo de Jonge heeft moeten doen: vrijwel niets anders dan slecht nieuws brengen en daar de shit van over zich heen krijgen. (en wanneer het iets positiefs was, trok Rutte dat naar zich toe). Het zou Kuipers sieren daar melding van te maken. Die twee dingen bij elkaar, de komende 'blijde intrede' van Kuipers en zijn dank uitspreken aan De Jonge, kunnen er een mooie persconferentie van maken.

pahan
pahan9 feb. 2022 - 6:29

Omdat ik thuis werk en alles thuis laat bezorgen wat ik maar kan verzinnen hoef ik met mijn uberzuinige dieseltje niet vaak meer te tanken. Gisteren was het voor de eerste keer dit jaar zo ver, en ik kom bij een pomp terecht waar je binnen af moest rekenen. Ik kwam er binnen achter dat mensen mondkapjes droegen, en vroeg me eigenlijk in verwarring af of dat nou nog wel of niet verplicht was? Blijkbaar wel. Geen punt, maar ik kan niet zeggen dat ik nu nog weet wat wel of niet de bedoeling is. Wat mij betreft: Schaf alles maar af. Niemand lijkt meer precies te weten wat de bedoeling is. Als het weer uit de klauwen loopt is er genoeg kennis aanwezig om de toename gericht in te dammen, dus kom maar door.

Leman
Leman8 feb. 2022 - 21:28

Dit is een stroperig en langdurig proces. Heel langzaam wordt de maatschappij opengegooid. Niet te snel natuurlijk want dan kan het zomaar gebeuren dat men fouten toegeeft en weer opgezadeld wordt met schadeclaims. Bijna iedereen is er klaar mee want de ziekenhuizen lopen niet meer vol en gaan ook niet meer vollopen. Het is eigenlijk al een poosje over. Maar onze corrupte en moreel failliete bestuurders willen absoluut geen gezichtsverlies lijden en gaat nog even door met het toneelstukje. Ik hoop op een diepgaand en strafrechtelijk onderzoek om deze figuren achter slot en grendel te krijgen.

2 Reacties
Mr Ed
Mr Ed9 feb. 2022 - 10:51

Misschien een tribunaal, daar zijn jullie toch zo verzot op?

Arend Wortel
Arend Wortel9 feb. 2022 - 11:45

Het zou beter zijn als je al die wappie-kletspraat en aantijgingen eens zou bewijzen - maar dat is ijdele hoop, want dat doet geen enkele wappie, dat hoeft niet meer sinds Trump, denken ze. Hoezo corrupt, hoezo moreel failliet, hoezo strafbaar? Het blijven holle kreten. Laat die maar aan Baudet over, of aan Engel of Van Haga. Nooit zien we een grammetje bewijs, behalve vage, gemanipuleerde Youtube filmpjes vol antisemitische drek.

Keus2
Keus28 feb. 2022 - 18:51

Hehehe.. "We bewegen met de herziene doelstellingen weg van uitsluiting van risico's naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven." Hopelijk is dat een goed voorbeeld van het einde van de catastrofale interpretatie van het zgn "Voorzorgspricipe" leest u even mee, Greenpeace, Milieudefensie, en alle andere vooruitgansbangerikken? Eindelijk zeg.... No guts nog glory, simpel gezegd.

3 Reacties
JanB2
JanB29 feb. 2022 - 8:11

No brains, no worries.

Uw Psychiator
Uw Psychiator9 feb. 2022 - 10:33

@ JanB (09:11u) - goed gesproken.

Satya
Satya9 feb. 2022 - 10:39

Achteruitgangsfilosoof heeft gesproken. Waarschijnlijk uit een positie als vooruitgangsverliezer die ik dan ook nog zielig moet vinden.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -8 feb. 2022 - 18:20

Aktie van Mona Keijzer dus 100% resultaat. Wat doen die lui eigenlijk in de -tydelyke- 2e Kamer ?

2 Reacties
itsme3
itsme39 feb. 2022 - 9:48

0% tot nu toe bedoelt u. De petitie is tegen de coronapas en daar is nog niets over gezegd.

Sonic2
Sonic29 feb. 2022 - 11:03

0 resultaat hoor. Het toegangsbewijs bestaat nog gewoon. Net zoals de hele samenleving NIET naar de wappies is toe gedraaid. Die onzin las ik ook in de comments van VI Vandaag. Derksen zou gedraaid zijn. Nou nee. De omstandigheden zijn sinds Omicrom wezenlijk veranderd. En voor de rest is een lockdown een zeer, zeer onwenselijke situatie. Die je alleen inzet voor absolute noodzaak. Ik vind dat sommige hier dat ernstig uit het oog zijn verloren. Niet zozeer nu, maar vooral in de lockdown van oktober 2020 tot april 2021. Waar veel te lang werd vastgehouden aan een set maatregelen. Dus "versoepelen" bewijst niet het gelijk van Mona. Versoepelen is onvermijdelijk

frankie48
frankie488 feb. 2022 - 17:45

Wappies!

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 15:50

We lekken wat af in Nederland!

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator8 feb. 2022 - 17:08

@ Minoes&tuin (16:50u) - je zegt het.. net als bij het onderwerp Marc Overmars, die naar verluidt 'd*ckp*cs' heeft verstuurd aan een dame op zijn werk. Daar had je het er ook al over. Die vrouw bleek zijn toenadering verre van lek-ker te vinden, integendeel. In feite is 'lekken' hét woord van de week/maand/jaar *) Uitlekken, weglekken, doorlekken, er zullen nog wel varianten opduiken (af- en aanlekken als het lang duurt en wisselvallig gaat; vóór- en nalekken als er een voorafje en een toetje bij het lekgebeuren zit, en ga zo maar door...). Kortom: lekken is hip, het is totaal 2022, en als iedereen lekt dan stroomt Nederland onder lang vóórdat andere landen tijdens de apotheose van de klimaatcrisis onder de zeespiegel zullen verdwijnen. Misschien zal het dáftige 'lekkage' ook weer in zwang komen; als je iets gewoons wil verheffen tot iets bijzonders, maak er een Franse versie van. *) kiest U maar iets van Uw gading/ ('Wie Zoet Is Krijgt Lek-kers, Wie Stout Is De Roe' - oef, het wordt me even teveel...)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2022 - 5:57

We verdrinken erin!

Uw Psychiator
Uw Psychiator9 feb. 2022 - 10:37

@ Minoes&tuin (06:57u) - wat je zegt. Het is al zo met me gesteld dat ik in huis bij kleine geluidjes, ergens, zeker als ze enige regelmaat kennen, schrik en meteen denk aan lekkend water. Concentratie op laag pitje, dan. Al die lekkers en leksters anno 2022 hebben al een en ander op hun geweten.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 12:49

Het krioelt hier van de virologen, epidemiologen en andere wetenschappers. Enig benul wat het begrip zelfkennis inhoudt?

7 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 feb. 2022 - 16:16

Willem, Joop is het best bewaarde geheim van internet. Hier schuift het crème de la crème aan om net als GBJ vroeger de wereld te duiden. Los daarvan valt er ook best wat zinnigs te lezen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator8 feb. 2022 - 19:30

@ MartinvanderLinde (17:16u) - ha, eindelijk onthult iemand met moed de enig juiste duiding van het fenomeen Joop. We moeten al vele jaren, tolerant en lankmoedig als wij zijn, het komen en gaan van allerlei seizoensgebonden 'rare vogels' gedogen. Ik het niet WillemdeGroot specifiek op het oog, hoor. Joop is inderdaad een magnifiek verborgen parel op dat malle en vaak irritant internet; een baken van wijsheid en verstand, alsmede van een mooie dosis gevoel, in een virtuele oceaan in welke werkelijk van alles rondzwemt, kakelt, en soms gemeen bijt.

Uw Psychiator
Uw Psychiator8 feb. 2022 - 19:30

(ik het = ik heb, naturellement)

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 19:34

Ach, Martin, mooie vergelijking met meester GeeBeeJee Hiltermann. We werden destijds geacht, zondag rond 1 uur, in stilte te luisteren naar geebeejee. Apart Heer met aparte denkbeelden. Past hier, zoals je aangeeft, dus prima als vergelijking.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2022 - 6:12

WillemdeGroot Dan waren wij niet de enigen! Pa in zijn 'eigen' stoel met een dikke sigaar. Daarna was Rudolf Shock aan de beurt.

Uw Psychiator
Uw Psychiator9 feb. 2022 - 8:42

@ Minoes (07:12u) - wat een fraai tijdsbeeld! Dank hiervoor (Willem ook, trouwens). eh... Minoes: die zanger (tenor) uit Duitsland heette: Rudolf Schock. Niet 'Shock', dus, hoewel de vergissing o zo begrijpelijk is. Of hij onder stroom stond als hij optrad? Dat weet ik niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 8:49

Uw Psychiator :) Zijn naam meer gehoord dan gelezen destijds. Ik had wat oudere ouders, geboren begin 1900, dus was nogal een leeftijdsverschil. Niet verwacht maar toch gekomen. Dat voorbehoedmiddel was denk ik' voor het zingen de kerk uit' destijds. Dat is ze lange tijd gelukt totdat ik alsnog om het hoekje kwam kijken. Alsnog het gevecht met de heer Pastoor verloren. Dat heeft ze tevergeefs, buiten plezier, heel wat sigaren en jenevertjes gekost.

Gerygrr
Gerygrr8 feb. 2022 - 12:25

Tja, Wij leren niets van gemaakte fouten. Is er al onderzocht in welke mate de positief geteste patiënten op verpleegafdelingen gevaccineerd waren? Is er onderzocht of de aandoeningen van deze patiënten eventueel zijn veroorzaakt door een overreagerend immuunsysteem? Heeft men voldoende berekend hoe hoog de kosten zijn voor al de nazorgtrajecten van degenen, die afgekeurd gaan worden voor hun werk? Het onderwijs moest open. Het onderwijs ligt plat door te veel zieke leraren, er is geen vervanging. De zogenaamd milde ziekteverschijnselen na omikron blijft voor de immuunsysteemgevolgen absoluut even schadelijk voor de organen. Ik pleit al lange tijd voor wetenschappelijk onderzoek naar erfelijkheidsfactoren. Wie kwetsbaar is kan dan worden beschermd door immuunsysteemonderdrukkende medicatie.

11 Reacties
Keus2
Keus28 feb. 2022 - 18:20

Tja, Wij leren niets van gemaakte fouten. Daar hebben we jou toch voor? Einstein.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 feb. 2022 - 7:11

Het is, vrees ik Grijsje, onderzoek dat járen in beslag gaat nemen. Die tijd willen maar heel weinig mensen afwachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2022 - 11:47

De database van het Groningse Lifelines project dat al geruime tijd loopt bevat veel genetische gegevens over de deelnemers. De geneticus Lude Franke gaat zich ook bezighouden met de vraag of bepaalde groepen mensen vanuit genetisch oogpunt extra vatbaar zijn voor corona. https://www.lifelines.nl/over-lifelines/onderzoek-doen/lifelines-corona-onderzoek

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 feb. 2022 - 15:08

@ Danielle Heeft IJsland niet ook een database waarin het DNA van ieder lid van de bevolking is vastgelegd ten behoeve van dergelijk onderzoek?

Gerygrr
Gerygrr9 feb. 2022 - 16:12

Bedankt voor de link, Danielle! Als er maar een begin wordt gemaakt, Hanneke. Het is nu vooral praten tegen de dove oren van behandelende artsen, die niet begrijpen wat mij en mijn dochter overkomt.

Gerygrr
Gerygrr9 feb. 2022 - 16:18

Jammer, dat het onderzoek alweer “oud” is, uit 2020. Daarbij gaat het vooral over de schade in de longen. Hersenen, hart, nieren, lever, gewrichten worden aangetast…. Vragenlijsten, prima! Nu nog weefselonderzoek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2022 - 17:11

Hanneke deCODE heeft inderdaad een database waar alle IJslanders inzitten. Welke gegevens ze precies verzamelen weet ik niet. Mogelijk alleen medisch biologische. Het Groningse project richt zich op gezond oud worden en volgt daarvoor 3 generaties inwoners van de Noordelijke provincies gedurende een periode van 30 jaar. Iedere 5 jaar worden er naast medische ook diverse andere gegevens oa. over leefstijl verzameld via vragenlijsten. Sinds de corona crises is er een deelgroep die iedere week vragenlijsten invult mbt tot hun geestelijke en fysieke gezondheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 9:24

In Nederland konden kinderen( ouders van) zich aanmelden voordat ze corona hadden gehad na de vraag daaromtrent van het RIVM. Vreemd is dat mensen ineens geen vervolglijst meer kregen. Juist nu kinderen rondom kerst ( vlak daarvoor en daarna) wel vaak corona hebben gehad en mogelijke restverschijnselen. Bij kinderen toch vaak moeilijk te onderscheiden doordat zij het moeilijker kunnen uitleggen en het zelf ook niet altijd kunnen onderscheiden als ze daarna iets krijgen. Los van de zware reactie een paar weken daarna die gemakkelijk te onderscheiden is, zijn andere verschijnselen die eventueel een gevolg kunnen zijn, ook niet meer genoteerd.Juist toen corona steeds meer rondging op basisscholen. Ik weet niet of dit beleid was te stoppen daarmee, te stoppen met het onderzoek, of dat hier gewoon fouten zijn gemaakt, of een eventueel onderzoek misschien anders ingericht had moeten worden, of dat zij op bepaalde plaatsen gefocust zijn geweest daarop. Daar kun je weinig over vinden. Ik had het uit beleefdheidsoverwegingen sowieso netjes gevonden als ze dat even gemeld zouden hebben aan deelnemers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2022 - 14:34

Minoes&tuin dit?? https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/onderzoek/onderzoek-gezinnen-en-jongeren

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 18:15

DanielleDefoe Bedankt! Ik zou dat moeten navragen, kind was wel onder 12 jaar. Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ze zijn voor zover ik weet zelf gevraagd, maar of het hier om ging weet ik nu, na dit gelezen te hebben, niet meer geheel zeker.In ieder geval is moeder gelukkig ook niet besmet geraakt. Wij gelukkig ook niet, ze was hier toen ze positief testte bij een zelftest, bevestigd door een CPR test. Wat ik begrepen had ging het enkel om het kind en de gevolgen. Maar ben nu niet geheel zonder twijfel meer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 18:15

PCR test,

LHTJ
LHTJ8 feb. 2022 - 9:56

De belangrijkste reden is natuurlijk omdat de gemeenteraadsverkiezingen er aan zitten te komen en de lokale afdelingen van de coalitiepartijen de druk opvoeren. Los daarvan zou het tijd worden.

Daniel Blank
Daniel Blank8 feb. 2022 - 8:52

Nederland is echt overal te laat mee. Te laat met eerste maatregelen, deze winter te laat met open houden en te laat met afschaffen QR. Ben blij dat ik niet in de horeca, cultuur en het nachtleven zit. Met die mensen heb ik echt te doen,

17 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 9:42

'Ben blij dat ik niet in de zorg werk, niet voor de klas sta, niet het openbaar vervoer draaiende houd, niet kwetsbaar ben, geen zieke kinderen heb, niet op een wachtlijst sta, geen wankel immuunsysteem bezit, niet achter de kassa zit, etc., etc.' 'Want met die mensen heb ik echt te doen.' Of lees ik niet goed, Daniel?

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 11:41

@ WillemdeGroot Die mensen krijgen allemaal netjes aan het einde van de maand hun salaris overgemaakt en zitten niet diep hun nek diep in de schulden die ze mogelijk nooit meer af kunnen betalen. Ik ga toch voor de versie van Daniel Blank.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 12:45

Dus, itsme, materie belangrijker dan gezondheid?

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 13:26

ik denk dat u eens moet informeren bij de mensen met die hoge schulden hoe het met hun gezondheid gesteld is. Erg slecht ben ik bang. En zonder eten en huis wordt die gezondheid alleen maar slechter. Naar wees niet bang, over twee weken wordt uw uitkering of salaris weer netjes gestort.

LHTJ
LHTJ8 feb. 2022 - 14:05

Willem krijgt maandelijks netjes zijn centjes, profileert zich hier als iemand met een solidaire gedachte maar realiseert zich niet dat de helft van de bevolking dit mag betalen en dat die helft ook nog een beschuldigd wordt van allerlei egoistisch gedrag. De grootste egoïsten zijn mensen die voor de (semi) overheid werken dat bij HR lopen te klagen over thuiswerk vergoeding want thee, wc papier en electriciteit om de laptop op te laden loopt in de papieren. Vervolgens zijn die types onder werktijd op fora aan het klagen over ondernemers die tot 3 generaties diep in de ellende zitten financieel en psychisch. Leuk dat al die mensen die huis en haard moeten verkopen omdat jou bejaarde schoonmoeder niet ziek mag worden hier moeten lezen dat ze materialistische egoïsten zijn.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 14:14

itsme: 'Maar wees niet bang, over twee weken wordt uw uitkering of salaris weer netjes gestort.' Fijn dat er mensen, zoals u, zijn die alles zien en weten. Dacht u dat ik niet weet welke ellende er schuil kan gaan onder de mensen die u bedoelt? Ik had het over een afweging, te maken door de overheid i.v.m. de huidige pandemie. Bijna ieder hier schreeuwt 'alles maar open', en: terug naar het oude normaal', zonder daarvoor een goede onderbouwing te geven: afwegingen maken waarbij meer dan alleen het belang van bepaalde bedrijven of individualistisch denken vaan velen er toe doen, zoals gezondheid, veiligheid en de rationele overweging hoe we het snelst tot een tamelijk risicoloze versoepeling kunnen komen. Rondkijkend en -luisterend zie ik dat het beleid niet voornamelijk meer op basis van wetenschappelijke beoordeling wordt bepaald, maar op allerlei belangenafwegingen, waarbij degenen die de meeste agressie tonen en het luidruchtigst zijn de disbalans lijken te veroorzaken. Opportunisme lijkt straks bepalend voor beleid. En als dat blijkt, voorzie ik meer narigheid dan de narigheid waar we nu in zitten.

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 14:57

@WillemdeGroot Afgezien dat van u mensen compleet in de financiële shit mogen zinken, vergeet u dat geen enkele van de huidige maatregelen of potentiele maatregelen voorkomt of kan voorkomen dat mensen corona zullen krijgen. Het enige waar we toe in staat zijn is om de ellende langer te rekken, maar er zullen in het totaal niet minder mensen ziek worden. De verspreiding stopt namelijk pas als er voldoende mensen weerstand hebben opgebouwd. Zolang de ziekenhuizen leeg blijven, kan de verspreiding dus niet snel genoeg gaan.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 15:51

Dank voor uw reactie,, itsme. Ik kan slechts lezen en concluderen dat u al weet hoe alles zit. Bovendien legt u mij woorden in de mond die de uwe zijn. En ik lees dat u dus viroloog bent of misschien wel epidemioloog?

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 16:00

WillemdeGroot Ik ben het wel met je eens! Scholen zijn voor mij wel het belangrijkste. Daar doe ik graag een stapje voor opzij. Ik vroeg me al af waarom nachtclubs hun activiteiten niet naar de avond hebben verplaatst en zo toch al dan niet compleet hun inkomen kunnen genieten. Maak je het toch gewoon donker als het nog te licht is en verzet de klok een beetje. Als dat het is wat een bijdrage kan leveren aan het bruto nationaal geluk.

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 feb. 2022 - 16:35

Dank je wel, Minoes. De scholen, een heel speciaal onderwerp. Hoe we ook over de openstelling daarvan mogen denken, feiten zijn dat juist daar de diverse virussen zich relatief gemakkelijk kunnen verspreiden en de uitval van leerkrachten torenhoog is. Waar ik me, naast al die besmettingen, zorgen over maak, is het antwoord op de vraag welke gevolgen op termijn die besmettingen voor de jonge kinderen kunnen hebben. Nog erg weinig over bekend. Even de zevenmijlslaarzen aan: relativerend, maar ook van afstand bekeken vanuit maatschappelijk perspectief blijft de vraag hangen wat we kunnen leren van de pandemie en de daarmee samenhangende wijze waarop we menen te moeten leven. En dan denk ik: waarom zo concentreren op het hier en nu i.p.v. eens gaan nadenken hoe we op een manier kunnen leven die niet zo onnatuurlijk is? Anders gezegd, niet pessimistisch, maar realistisch: we zijn wereldwijd fijn bezig het leven op deze planeet onmogelijk te maken.En maar zeuren over onbenullige, materiele zaken.

Jonathan2
Jonathan28 feb. 2022 - 18:11

LTHJ. Dankzij velen van die bejaarde grootmoeders kun je jezelf nu wijsmaken dat je in 1 van de welvarendste landeh ter wereld, bij een werkeloosheidperecentage van tusssen de 3 en 4 procent, een geweldig groot slachtoffer bent als je een paar weken of maanden met wat beperkende maatregelen krijgt te maken, waarvoor ook nog eens grote steunpakketen en heel sociaal stelsel als hulp gereet staan. Ga je maar een keer minder op wintersport. En mocht je hier niet illegaal zijn, dan krijgt hier iedereen maandelijks zijn geld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2022 - 6:45

Willem de Groot Ook daar ben ik het mee eens. Als je eerdere stukjes van mij gelezen hebt weet je dat. Wat de scholen betreft bedoel ik; als het verantwoord is dan....... Ik begrijp ook niet dat je iedere dag aan de tap meent te moeten hangen....en in allerlei clubs vertoeven....Het aantal gelegenheden is niet meer te tellen..... Corona doet het wat het doet, het vergroot de problemen die er op ieder gebied al waren, alleen maar grandioos uit!

LHTJ
LHTJ9 feb. 2022 - 8:26

@jonathan 2 jaar is iets meer dan een paar weken of enkele maanden en ik nodig je uit om je eens te verdiepen in die steunpakketten of met 5 random ondernemers in gesprek te gaan. De tranen springen je in de ogen. Het is een papieren werkelijkheid, een bureaucratische ellende, een toeslagenaffaire 2.0. En ja we mogen de oudere generaties heel dankbaar zijn voor wat ze voor Nederland hebben gedaan, maar om ze nu tenkoste van alles wat ze opgebouwd hebben nog 4 maanden langer te laten leven door het land volledig lam te leggen is precies wat we niet moeten doen. Dat is een kind met zorg een zandkasteel laten bouwen om het vervolgens onder zijn ogen uit elkaar te trappen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot9 feb. 2022 - 8:37

Dank je, Minoes. Herkenbaar. Bij dit onderwerp past ook de bijdrage vanochtend in de Volkskrant van een aantal prominente GroenLinksers e.a. die het niet eens zijn met de houding van de Tweede Kamerfractie aangaande bepaalde corona maatregelen. Daarbij wijzen ze op een kernvraag in het hele debat: waar ligt de grens tussen individuele vrijheden en de vrijheid en gezondheid van anderen. Voortbordurend op jouw bijdrage, Minoes, zie je op dit punt min of meer helder de verschillen tussen degenen die geobsedeerd zijn op, en in, het hier en nu, en daarbij individuele belangen vooropstellen. Een zeker kenmerk van deze tijd ook, waarin behoeftebevrediging voor velen leidinggevend is bij hun doen en laten. Van een Overmars tot aan waar jij op wijst, het 'ziekelijk' rondhangen aan de bar. Wellicht vallen deze zaken onder te brengen onder de ontembare zucht naar genot, drugs, zeg maar. Je zegt dat corona de al aanwezige problemen enorm vergroot. Dat is m.i. inderdaad zo. Kijk om je heen, wereldwijd. Kijk naar de truckers elders die protesteren. Ik denk dat met die protesten niet alleen dat concrete protest tegen bepaalde maatregelen de diepere oorzaak is, maar onderbuikgevoelens van diverse aard. De paraplu van kerken, politieke partijen en andere maatschappelijke verbanden hangt niet meer boven ons, maar de verleidingen die de markten aanbieden en waarin (te) velen onnadenkend meegaan. Klinkt bevoogdend, ik besef dat, maar kritisch nadenken is te moeilijk geworden voor velen. Emotie is leidend. En daar spinnen vele instanties en bedrijven garen bij, lees: winstmodellen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot9 feb. 2022 - 9:49

LHTJ: '... nog 4 maanden langer te laten leven door het land volledig lam te leggen is precies wat we niet moeten doen.' Tjongejonge,.. Naast vergelijkingen met het toeslagenschandaal enzo maak je het wel erg bont. Dat 'het land volledig lam ligt' is wel een heel boute opmerking. De economie draait als een tierelier, wat je daar ook van vindt. Ja, de inflatie bezorgt velen ellende door de stijging van de prijzen van eerste levensbehoeften. Dat heeft niets met corona, maar met marktprijzen te maken, winst maken dus. Maar om nou zo in de hoogste versnelling moord en brand te schreeuwen dat het hele land lam ligt, is wel enigszins overdreven, vind je niet? Gewetensvraag. Jouw oma ligt ziek thuis, want in het verpleeg- of ziekenhuis is geen plaats. Jij vind, zeg je, het geen probleem dat ze dan vier (!) maanden korter leeft, want het vieren van 'alles vrij' (wat dat ook is) gaat voor. Hoe zou je oma dat vinden, want ik begrijp dat jij daar geen probleem mee hebt?

LHTJ
LHTJ10 feb. 2022 - 9:17

@Willem in antwoord op je gewetensvraag: Ja dat klopt. Binnen onze familie (allemaal gevaccineerd en geboosterd en consequent zelftestend als we elkaar bezoeken) zijn we allemaal overtuigd van de stelling dat de handel open moet met name voor de jongere generaties en al die duizenden gezinnen die totaal in de mentale en financiele vernieling gaan ook als dat betekent dat in de 90 jarige grootouders of in de 70 jarige ouders daarmee het risico lopen. Het leven is eenmaal eindig beste Willem. Dat is solidariteit en mensen verbieden om een inkomen te verdienen of jeugd verbieden elkaar te ontmoeten ten einde een leven dat reeds geleefd is slechts beperkt te verlengen is egoisme.

LHTJ
LHTJ10 feb. 2022 - 9:22

@willem Dat de economie op macro niveau goed draait doet niets af aan het verschrikkelijke leed bij MKBérs en ZZPérs. Sterker nog het verbloemt het alleen maar waardoor dat leed onder de radar blijft want de coalitie benoemd alleen de positieve gevallen en heeft, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen, geen trek in slecht nieuws. Als je gaat inzoomen dan gaat het bij heel veel mensen helemaal niet goed. Maar ach, het gaat goed met Willem dus no worries toch.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard8 feb. 2022 - 8:43

Zou tijd worden. Corona is inmiddels een beheersbaar probleem.

17 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗8 feb. 2022 - 10:15

« Corona is inmiddels een beheersbaar probleem.« …….Mee eens, laten we de vervolgstappen vooral over laten aan de mensen die actief of passief hebben meegeholpen om het beheersbaar te maken.

o u wisbaar
o u wisbaar8 feb. 2022 - 11:39

@juppe Dat zijn niet de magiërs van Dissel en Wallinga geweest en dat zijn ook niet de leden van het OMT geweest. Bedank Omikron maar

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 11:44

@ Juppe Ik hoop niet dat u daarmee het OMT en RIVM mee bedoelt. Die zijn sinds midden vorig jaar compleet de weg kwijt. En tijdens de laatste ronde hebben ze de problemen alleen maar versterkt. Nederland en Duitsland zijn de enige landen in West en Zuid Europa die door fout beleid nog niet over de piek heen zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 feb. 2022 - 11:52

U bedoelt de mensen in de zorg mag ik hopen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 12:20

De fysieke colleges zijn hervat. Een hele opluchting. Hopelijk kan ik in mei ook jongeheer Defoe's promotie gaan bijwonen, in Stockholm & gewoon in een zaal.

Juppé🎗
Juppé🎗8 feb. 2022 - 12:28

« U bedoelt de mensen in de zorg mag ik hopen?« …Griezel, U krijgt de hoofdprijs ( gratis met mondkapje op de roltrap in Bijenkorf heen en weer). Die bedoelde ik, ze staan de komende tijd ook weer voor de taak om de enorme achterstand aan reguliere behandelingen voor ons in de te halen. Dus laten we rekening met hen houden en zorgen dat we mocht Corona onverhoopt toch weer te hevig de kop op steken dat we daar op voorbereid zijn. Overigens heeft Nederland het niet zoveel slechter gedaan dan landen als Frankrijk Italië etc. De horeca hoefde hier niet dicht, maar veel mensen bleven uit voorzichtigheid weg. Doordat ze open mochten kregen ze geen compensatie. Ook niet ideaal.

Gerygrr
Gerygrr8 feb. 2022 - 12:33

Beheersbaar? Wat verstaat men onder beheersbaar precies? Schoolklassen die niet functioneren? Treinen die niet rijden? Omikron laat de longen met rust. Omikron zorgt nog steeds voor het postvirale syndroom bij een percentage van degenen die besmet werden. Deze aandoening is ronduit invaliderend, zorgt voor afkeuring voor het werk. En dan? Wie gaan de maatschappelijke kosten betalen?

Juppé🎗
Juppé🎗8 feb. 2022 - 12:34

DanielleDefoe 8 februari 2022 at 13:20 Alvast van harte met uw jongeheer ???? Hier lijken de ernstigste problemen ook voorbij. In het onderwijs is nog wel wat uitval. Mijnechtgenote is zelfs bezig om toneelvoorstelling te organiseren voor eind van de maand.

itsme3
itsme38 feb. 2022 - 13:28

@Juppe "Alvast van harte met uw jongeheer ????" Deze zin lijkt me meer iets voor een item over Marc Overmars.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2022 - 15:53

Ik zou in deze tijd voorzichtig zijn met het woord 'jongeheer'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 17:08

Jongeheer Defoe is inderdaad al geruime tijd een heer.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 feb. 2022 - 19:31

Van Jongeheer Defoe mag u gerust een foto rondsturen, van een jongeheer niet, heel aktueel begrijp ik.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2022 - 6:49

Grijsje63 En het kan nog steeds tot longontstekingen leiden bij kwetsbare personen en veel ziekenhuisopnames!

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 feb. 2022 - 7:07

@ Grijsje Is er iets over bekend hoe vaak de verschillende varianten long covid veroorzaken? Bij een minder invasief virus, kan ik me voorstellen dat de systemische effecten ook beperkter zijn.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 feb. 2022 - 7:09

@ Danielle Gun het je, en je zoon, van harte! Mijn zus zit in een promotietraject, en ik gun haar, na al het hangen en wurgen een knallend feest. Voor jullie idem; promoveren is heel, heel erg doorbijten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2022 - 12:00

Hanneke mijn eigen promotie is al weer geruime tijd geleden maar het was indertijd ook even doorzetten. In Zweden zijn ook de procedures anders maar ik ga er vanuit dat alles goed gaat.

Gerygrr
Gerygrr9 feb. 2022 - 16:25

Hanneke, Dit heb ik voor je van Maria van Kerkhove: https://www.livemint.com/science/health/can-long-covid-infect-you-after-omicron-who-on-symptoms-vaccination-and-the-variant-11644404550699.html

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 feb. 2022 - 8:29

Top! Het einde van de pandemie lijkt nu echt in zicht, terug naar het nieuwe/oude normaal.