Joop

Kabinet kiest voor slappe ‘avondlockdown’, mondkapjesplicht vanaf groep 6

  •  
26-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ruttedejonge

© Den Haag Persconferentie over de nieuwe corona maatregelen door Mark Rutte en Hugo de Jong ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Bekijk de persconferentie hier:
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Eerder: Er komt vanaf zondag een ‘avondlockdown’ van drie weken voor de horeca, sportscholen, theaters en niet-essentiële winkels. Supermarkten mogen tot acht uur ’s avonds openblijven. De scholen blijven helemaal open. Dat zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge vrijdagavond bekendmaken, melden diverse media. Volgens de NOS zal er vanaf groep 6 op de basisscholen een mondkapjesplicht gaan gelden.
Dat het kabinet weer naar nieuwe maatregelen moet grijpen, toont aan dat Rutte en De Jonge zich telkens op de ernst van de coronacrisis verkijken. Vorige week dinsdag verklaarde Rutte nog in de Kamer “dat we op dit moment misschien te veel maatregelen hebben genomen en dat het best mee had kunnen vallen in de ziekenhuizen zonder die maatregelen”. Deskundigen waarschuwden op dat moment al geruime tijd voor code zwart in de zorg.
De vraag is of het maatregelenpakket dat Rutte en De Jonge nu aankondigen voldoende zal zijn om het aantal besmettingen fors naar beneden te duwen. De kans is groot dat de maatregelen maanden moeten worden volgehouden om weer op een acceptabel besmettingsniveau te komen – al kunnen boosterprikken wellicht voor verlichting zorgen.
De Volkskrant schrijft :
"Wat duidelijk is, is dat de winterstrategie van het kabinet mislukt is. De inzet van de coronatoegangsbewijzen hebben de besmettingen niet kunnen dempen en het kabinet heeft een verkeerde inschatting gemaakt door te denken dat het pakket aan maatregelen van 12 november voldoende zouden zijn om vervolgens met 2G-beleid (alleen nog toegang voor gevaccineerde of genezen mensen) de winter door te komen zonder de zorg te overbelasten. Inmiddels zitten de ziekenhuizen een fase verwijderd van code zwart: artsen moeten dan bepalen wie een ic-bed mag krijgen."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (198)

EricDonkaew
EricDonkaew28 nov. 2021 - 5:18

@Pater: De ouders moeten gewoon thuiswerken. ------------------------------------------------ Een vage Facebookkennis die ik verder nauwelijks ken, schreef op zijn tijdlijn: "Morgen ga ik thuiswerken." Waarop ik reageerde met: "Jij bent ambtenaar." Hij: "Hoe weet jij dat?" Ja, hoe zou ik dat toch weten? In onvoorstelbaar veel beroepen kan er niet, en dan bedoel ik zelfs totaal niet, worden thuisgewerkt. Haast al die beroepen vallen buiten de ambtenarensfeer. Bij ambtenaren maakt het vaak niet zo veel uit of ze op kantoor werken, thuiswerken of zelfs totaal niet werken. Een wetenschappelijk medewerker aan een universiteit kan rustig thuis schrijven aan een onderzoek. Is het onderzoek na een half jaar nog niet gevorderd, dan merkt er niemand wat. Zelfs als er na een jaar nog niets is gebeurd, is er geen man overboord. Jij hebt het niet over 'thuiswerken', maar over 'gewoon thuiswerken'. Het is mij volkomen duidelijk uit welke hoek jij komt. Het (tegen de) 100% gebruik maken van de mogelijkheid tot thuiswerken zorgt bovendien voor een tweedeling in de maatschappij, een tweedeling die ik niet gewenst vind. De verschillen tussen bedrijfsleven en overheid zijn naar mijn beleving al veel te groot. Ik heb als ex-werknemer overigens met beide ervaring.

11 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 nov. 2021 - 9:05

Haha, beetje clichématig stukje, ben zelf enige tijd ambtenaar geweest en voel mij toch een tikkeltje aangesproken.

EUpiet
EUpiet28 nov. 2021 - 9:10

Weet jij wel hoeveel mensen dagelijks de kantoortuin in moeten voor werk wat ze ook thuis kunnen doen. Kantoortuinen die slecht geventileerd zijn en waar mensen op flexplekken zitten? Dus die mensen moeten maar naar kantoor omdat er anders een tweedeling komt? Ik weet niet hoelang je al met pensioen bent maar het is toch echt geen goed idee om mensen in de kantoortuin te proppen nu.

Jaco38
Jaco3828 nov. 2021 - 9:33

Eric, uw schetst nogal een eenzijdig en wellicht persoonlijk gekleurd verhaal. Ik ken ook nogal wat mensen (en dit zijn geen vage Facebook kennissen) die niet bij de overheid werken, maar toch al heel lang strikt thuiswerken (financiële sector, verzekeringsmaatschappij etc.) en anderzijds ambtenaren die niet thuis kunnen werken (toezichthoudende beroepen, opsporingstaken, waterschap etc etc). Mijn beeld is dat thuiswerken waar het gelet op de aard van het werk ook prima kan dit bij grote bedrijven (zeker met Amerikaanse eigenaren) ook gebeurt. thuiswerken was binnen deze bedrijven ook voorheen al ingeburgerd, zij het in mindere mate. Mijn buurman werkt voor een Amerikaans bedrijf en is sinds het begin van de Corona crisis nauwelijks nog op kantoor geweest. Waar het stokt zijn de kleine, middelgrote regionale bedrijven waar thuiswerken nog nauwelijks in de cultuur zat / zit. Daar zitten vaak ook nog werkgevers die het maar een lastig idee vinden dat ze medewerkers niet in het “zicht” hebben. Uw suggestie dat uw Facebook “vriend” thuis wel niets zal uitvreten zegt - met alle respect- ook iets over uzelf, iets met zoals de waard is. Zo weet ik van nabij dat uw bewering dat een onderzoeker bij de Universiteit gerust een halfjaar weinig kan uitvreten omdat toch niemand het merkt echt grote kolder is. Iedereen die de Uni wat van binnenuit kent weet dat de werkdruk / prestatiedrang in dat wereldje erg groot is, zeer competitief,

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 9:37

In onvoorstelbaar veel beroepen kan er niet, en dan bedoel ik zelfs totaal niet, worden thuisgewerkt. Bij onvoorstelbaar veel "beroepen" maakt het helemaal niet uit of iemand wel of niet werkt. Het aantal volslagen-bullshit banen is immers enorm. Zo'n 40% van de "hardwerkende" Nederlander is inhoudelijk werkloos. Of dacht je nou echt dat al die client-liaison managers ook maar iets bijdragen aan het BNP.

EricDonkaew
EricDonkaew28 nov. 2021 - 9:48

@Nou ja, kijk... ------------------------------------------ Ik ben ook een tijdje ambtenaar en trendvolger geweest. Ik heb straks ABP op basis van 26 jaar (inclusief militaire diensttijd). Het verschil tussen overheid en bedrijfsleven vind ik veel te groot. Het bedrijfsleven zou wat relaxter mogen zijn en de overheid wat bedrijfsmatiger. Ik heb erg veel mensen gekend die er bij de overheid gigantisch de kantjes van afliepen. Ik ben vaak aangesproken door collega's die vonden dat te veel mijn best deed. Je ziet het nu ook bij sommige leraren die graag zien dat de scholen sluiten. Zouden ze ook zo denken als ze per dag betaald kregen?

EricDonkaew
EricDonkaew28 nov. 2021 - 9:50

@EUpiet ------------------------------------ Ik heb het natuurlijk over volledig gevaccineerden. Wat kan er nog serieus misgaan als iedereen op kantoor volledig gevaccineerd is?

Uw Psychiator
Uw Psychiator28 nov. 2021 - 11:20

Ha, ik heb zo in enen het gevoel gekregen dat ik in een aflevering van 'Debiteuren, Crediteuren' beland ben... ...zal ik Kapitein Storm er even bij halen om een kordate draai aan jullie gesprekje te geven?

EUpiet
EUpiet28 nov. 2021 - 12:30

@Donkaew. Vaccinaties gaan minder werken, en aldus kan je nog steeds ziek worden en belangrijker het weer doorgeven. Je zal er niet dood aangaan maar het kan zo maar op je longen slaan. Helemaal de oudere werknemer zal beschermd moeten worden. Want jongere werknemers hebben weer kinderen die nogal vaak besmet zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew28 nov. 2021 - 12:38

@Jaco38 ----------------------------------------------- Ik begrijp dat je je eigen situatie en cultuur verdedigt. Zou ik misschien ook doen. Drie jaar geleden kreeg ik een halfjaarcontract bij een overheidsinstelling. (Doelgroepenregister, ik was 58...) De top-5 van de meest gehoorde uitspraken op kantoor waren: 1. Ik ga vanmiddag wat eerder naar huis. 2. Ik kom morgen wat later op het werk. 3. De werkdruk is te hoog. 4. In het bedrijfsleven kan ik meer verdienen. 5. Ik heb morgen niet veel te doen, ik ga maar thuiswerken. Overwerken werd absoluut niet op prijs gesteld. Netjes je uren maken ook niet. Ik kwam steeds als eerste en ging als laatste weg, Dat zette kwaad bloed bij collega's. Ik werkte een uurtje over omdat een klant-collega mij vroeg of ik iets dat spoed had nog op de website wilde zetten. Het was vrijdagmiddag en maandag zou drie dagen te laat zijn. Ik deed dat dus. Een coördinatrice vertelde mij die maandag dat het hier absoluut niet de bedoeling was om over te werken. Mijn directe collega's hadden geklaagd. Het kwam bij mijn direct leidinggevende. Daar had ik al eerder een akkefietje mee, omdat ik tijdens een werkbespreking met de hele groep had gezegd dat ik de werkdruk te laag vond. Mijn leidinggevende was een lapzwans die er vaker niet dan wel was - thuiswerken en zo - en die koos partij tegen mij. Het kwam bij zijn baas, een bovenbaas dus. Maar die was de grootste lapzwans van allemaal. Ik kon vertrekken en kreeg zelfs een gebouwverbod. Wel werd ik drie weken later in Den Haag verwacht om mij officieel als ambtenaar te laten beëdigen. Uit gekkigheid ben ik ook gegaan, want ik wilde dat wel eens meemaken. Bij de borrel aldaar na afloop heb ik zeven whisky's gedronken... Maar goed, dat is inderdaad mijn verhaal. Jij hebt jouw verhaal. Moet kunnen.

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 12:46

Je ziet het nu ook bij sommige leraren die graag zien dat de scholen sluiten. Het idee dat die leraren midden in de vuurlinie staan komt niet bij je op kennelijk. Nee, ze willen niet werken, dat is het natuurlijk. Hoe ver van de realiteit moet je staan om dit soort onzin uit te kramen. PS Ik ken ook zowel de "ambtenarij" als het bedrijfsleven van binnenuit. En ik ben nergens zulke klaplopers tegengekomen als binnen het bedrijfsleven. Ze slagen er alleen in het wat beter te verbergen (dat zoiets überhaupt kan binnen een organisatie zegt ook al veel).

Jaco38
Jaco3828 nov. 2021 - 16:05

Eric, wat mijn cultuur is heb ik niet gezegd, het zou je mss verbazen. Ik reageer enkel op u nogal generaliserende kritiek obv uw eigen ervaring. Zou iemand die 25 jaar in het bedrijfsleven rondhobbelt niet evengoed de nodige ervaringen hebben opgebouwd met collega’s die de kantjes eraf lopen, incompetente leidinggevenden, achterbaksheid etc.? Dacht het wel. Die voorbeelden kennen we allemaal wel, geweldige collega’s met hart voor de zaak en lapzwansen. Maar het gros van de mensen wil uiteindelijk gewoon leuk, bevredigend werk en is er niet op uit om zo min mogelijk te doen, althans dat is niet mijn ervaring. Wel eens dat er grote verschillen zijn tussen functies in hoeveel ruimte er is om je te drukken. Dat is in het bedrijfsleven niet anders, ook daar zie je allerlei trucjes om zich als harder werkend voor te doen. Bij veel producten, zeker in de dienstensector, is er allerlei marge. Als je ergens aan de lopende band staat heb je deze ruimte niet.

Kuifje3
Kuifje328 nov. 2021 - 1:15

Ooit werd Jan Pronk een vraag gesteld over een beslissing. Hij werd terecht erg boos (waarschijnlijk niet echt spontaan, maar toch…) en riep uit: “Het is bij jullie NOOIT goed! De ene keer is het te weinig en de volgende keer weer teveel!”. De journalist ws stil. Bij de beslissingen van het kabinet heb ik datzelfde gevoel. We vinden het allemaal te zwaar, te licht, te vroeg, te laat, te dik, te dun, enzovoorts. De oppositie roept zelfs dat Rutte en de Jonge verantwoordelijk zijn voor tienduizenden extra doden, voor de klappen die de economie krijgt en wat er ook gebeurt: het is hun schuld. Ik ben geen fan van de beide heren, maar een beetje minder mag best wel. Uiteindelijk is het niet niks wat ze hier op hun bordje hebben liggen en ga er maar aan staan. We hebben te maken met een vreselijke wereldwijde ramp waarbij we absoluut niet weten welke kant het uit zal gaan. Ook al die “beste” stuurlui aan wal weten dat niet.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 nov. 2021 - 9:03

Er is best wel het een en ander aan te merken op de aanpak van het kabinet, kijk gewoon eens naar diverse corona-grafiekjes en tabellen. Het enige waar wij goed scoren is de vaccinatiegraad, dit is eerder ondanks dan dankzij de aanpak van deze heren. Volg gewoon gidslanden als het VK en Israël, zo moeilijk is het niet.

Kuifje3
Kuifje328 nov. 2021 - 14:57

@NouJa: die is leuk ja. In het VK lijken ze alles gewoon maar op zijn beloop te laten en in Israel gooien ze de grenzen potdicht. Zweden is ook een voorbeeld wat je dan vaak hoort, maar dat is een echt compleet ander land qua bevolkingsdichtheid. Ja, ik zou het ook anders gedaan hebben natuurlijk en het kan ook best een tandje sneller of juist minder snel. Mijn punt? De beste stuurlui staan aan wal.

manaandezijlijn2
manaandezijlijn227 nov. 2021 - 21:30

Beste Pater. Er moet minimaal 6 maanden zitten tussen de laatste vaccinatie en de boosterprik. Ik werk in het onderwijs, ben 55 jaar en kreeg mjjn 2e prik eind juli. Eind januari 2022 kan ik dus een boosterprik krijgen. Docenten van mijn generatie en jonger eerder vaccineren met die boosterprik heeft dus nu niet zoveel zin.

1 Reactie
EUpiet
EUpiet28 nov. 2021 - 9:15

Moderna en Pfizer 6 maanden, Janssen en AstraZeneca 2 maanden.

Pater
Pater27 nov. 2021 - 16:56

Eigenlijk twijfel ik we niet aan: voor de zoveelste keer too little too late. De scholen zijn de voornaamste besmettingsbron. Als je de kinderen nog niet durft te prikken, geef dan wel de leerkrachten bij voorrang de derde prik, en schakel tenminste over op een om-en-om-systeem: de halve klas op maandag, de andere helft op dinsdag enz. De ouders moeten gewoon thuiswerken.

2 Reacties
manaandezijlijn2
manaandezijlijn227 nov. 2021 - 21:25

Beste Pater. Er moet minimaal 6 maanden zitten tussen de laatste vaccinatie en de boosterprik. Ik werk in het onderwijs, ben 55 jaar en kreeg mjjn 2e prik eind juli. Eind januari 2022 kan ik dus een boosterprik krijgen. Docenten van mijn generatie en jonger eerder vaccineren met die boosterprik heeft dus niet zoveel zin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 11:51

Thuiswerken met kinderen om je heen is voor veel ouders een onmogelijke opgave. Over de duur van de bescherming verkregen door de verschillende vaccins resp een doorgemaakte infectie is nog weinig bekend, anders dan dat deze over de tijd afneemt. Booster shots worden niet van de ene op de ander dag zinloos na een paar maanden.

EUpiet
EUpiet27 nov. 2021 - 14:04

Zoals we de laatste 40 jaar zoveel voorbeelden van misplaatste zuinigheid hebben gezien is het als allerlaatste beginnen met boosteren daar ook weer een voorbeeld van. Het zolang mogelijk wachten daarmee is veel goedkoper dan er vroeg mee beginnen. Het mag wat oversterfte kosten maar dan heb je me toch een besparing. Over het argument van onze gezondheidszorg is dan wel duur maar wel de allerbeste van de wereld. Dat klopt. Kwalitatief gezien. Kwantitatief gezien niet want die allerbeste zorg van de wereld wordt steeds moeilijker bereikbaar voor heel veel mensen. Die hebben niet zo veel aan die hoge kwaliteit.

2 Reacties
Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 21:26

De grootste problemen worden veroorzaakt door de ongevaccineerden. Dat los je niet op met een boosterprik.

EUpiet
EUpiet28 nov. 2021 - 9:06

@Jozias. Dus Boosterprikken zijn onzin volgens jou? Hier hoe Nederland het doet ten opzichte van andere landen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-gaat-het-met-boosterprikken-in-nederland-en-andere-landen-de-belangrijkste-grafieken-op-een-rij~b7109a05/

Mostafa
Mostafa27 nov. 2021 - 12:35

Ik hoorde gisteren bij de persconferentie dat Corona is de enige die bepaalt welke mutatie graag wilt ontwikkelen en welke niet. Wij de mensen moeten alleen in volle paniek staan te wachten met legen handen om die mutaties te verslaan ? Ik hoor alleen maar cijfers over besmettingen en doden maar niet over die duizenden die toch Corona hebben gehad en na 1 week of 2 zich goed voelen net als bij de griep. Er werden geen onderzoeken gedaan aan die Meerderheid die Corona hebben gehad en met succes Corona verslaan en hebben het ziekenhuis niet nodig, inclusief mensen die andere aandoeningen hebben zoals suiker en Asma…..ect… Maatregelen tegen Corona zijn brood nodig maar de onderzoeken moeten naar meerdere richtingen wijzen en niet alleen onderzoeken naar over welke vaccin het beter is wat nu geen resultaat oplevert. Onderzoek naar stress en Corona is ook belangrijk en ik vind dat het strijd tegen stress en angst ook een vaccin is tegen corona. Mensen, het komt ooit goed.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 11:18

Alles over corona wordt onderzocht, ook hoe het mensen vergaat die wel corona hebben gehad maar thuis konden uitzieken, veel te veel om bij te houden.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 nov. 2021 - 11:26

Hallo mevrouw Debby Teusink. Een goededag. De invloedrijke kinderarts Patricia Bruijning houdt voet bij stuk, bij haar ontelbare mediaoptredens dat het nog steeds onverstandig is om kinderen van 5 jaar tot 11 jaar te laten vaccineren. Zelfs gisteravond nog bij Op1, zelfs na het goedkeuren door de EMA wat betreft Pfizer coronavaccins voor kinderen van 5 tot 11. Overigens heeft niemand aan tafel bij Op1 iets gezegd over deze goedkeuring van Pfizer coronavaccins voor kinderen van 5 tot 11 door het EMA; Patricia Bruijning niet, Anja Schreijer van de GGD ook niet, de twee journalisten ook niet en de twee presentatoren/de Op1 redactie ook niet. Of heb ik iets gemist? Laar Nederland misschien zijn coronabeleid te veel bepalen door bepaalde invloedrijke specialisten, met name via hun toegang tot talkshows en Nieuwsuur en allerlei kranten? Ik ben sowieso benieuwd wat de Gezondsraad en het demissionaire kabinet, en vooral onze demissionaire ministers van Volksgezondheid en van Onderwijs, zullen zeggen wat betreft dit onderwerp omdat basisscholen een ontzettend grote coronabrandhaard zijn op dit moment. Kinderarts Patricia Bruijning heeft keer op keer verteld dat kinderen zelden ziek worden van hun besmetting, maar hun ouders en grootouders kunnen natuurlijk wel echt ziek worden, zeker als ze nog niet gevaccineerd zijn. Wat betreft een vaccinatieplicht, ik zie dat nog niet gebeuren in de nabije toekomst. Zoals iemand op dit forum al eerder heeft gezegd, misschien wel een vaccinatieplict, maar dan pas na de a.s. gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. De Tweede Kamer zal zeker blijven bakkeleien, wat betreft 2G enz., sommige kamerleden zullen zeker nepnieuws blijven verspreiden op sociale media en elk van alle 17.5 miljoen Nederlanders zal heus wel zijn of haar mening hebben zoals altijd Daarom zitten wij, denk ik, vanaf a.s. zondag , alsnog met een avond lockdown, zelfs nu ruim 73% van alle Nederlanders (en blijkbaar ongeveer 88% van alle inwoners van Nederland, vanaf 12 jaar) volledig gevaccineerd zijn. Off topic, trouwens geniet ik nog steeds na van de manier hoe Maarten van Rossem gehakt heeft gemaakt van allerlei populistische beweringen van PVV Kamerlid Fleur Agema gisteravond bij Op1 wat betreft de hele corona situatie tot nu toe. Een fijne dag verder.

6 Reacties
Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 11:42

Ja, je hebt gemist, dat Patricia Bruining toegaf de resultaten van het onderzoek van de EMA te hebben ingezien. Zij willen meer onderzoek, eigen onderzoek denk ik dan. De 150 kinderen die gevolgd zijn is een te kleine groep. En dan de naam omikron, ofwel de kleine o… Speciaal voor onze kleinsten? Die laten we ongemoeid en we lijken de nieuwe variant de weg te wijzen…. Zoek de kleintjes omikron…..

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 12:45

@gabriel Bruining was iets genuanceerder: Het vaccin is getest op een relatief kleine groep kinderen tussen de 5-12 jaar. Dat is voldoende om te weten dat het veilig is maar onvoldoende om te weten of er zeer zeldzame bijwerkingen zijn. Gelet op het feit dat de kinderen een miniem gezondheidsrisico lopen bij Corona (volgens mij 1:15000) moet je zeker weten dat de gezondheidsrisico’s bij vaccinatie kleiner is dan 1:15000. Zodra je dat weet is er niks mis met het vaccineren van kinderen. Persoonlijk ben ik overigens van mening dat je niet alleen moet kijken naar de gezondheidsschade bij deze kinderen maar naar alle schade.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 nov. 2021 - 18:36

@Jozias Van alle maatregelen is vaccinatie de minst schadelijke.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 11:24

[Van alle maatregelen is vaccinatie de minst schadelijke. ] dat hangt er van af wiens perspectief je kiest. Dat maakt kinderartsen dus huiverig terwijl van weer anderen geen probleem zien in het vaccineren van jonge kinderen in het belang van anderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 nov. 2021 - 19:12

@DD In de US worden kidneren gevaccineerd en voorzover ik weet zijn daar geen bijzondere bijverschijnselen geconstateerd. Wel natuurlijk uitvoerig getest. Vanuit welk perspectief is vaccineren niet de minst schadelijke manier van het indammen van het virus? Als je de mentale gezondheid van kinderen in aanmerking neemt geldt ook voor kinderen vaccinatie ls minst schadelijke maatregel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2021 - 11:59

Stokk normaliter worden kinderen gevaccineerd tegen ziekten die voor henzelf fysiek schadelijk zijn. Kinderartsen hier zijn kennelijk huiverig om kinderen (niet volwassenen) te vaccineren tbv anderen. Dat kan gegeven de situatie onterecht zijn (culturele verschillen?). Niet mijn expertise.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 nov. 2021 - 9:53

Stoppen met werken wordt op deze manier wel steeds aantrekkelijker. Ziekenhuien liggen voornamelijk vol met ouderen en wie wordt er niet geraakt met deze maatregel: ouderen.. .

1 Reactie
gimli55
gimli5527 nov. 2021 - 10:45

Die hebben verleden jaar in de verzorgingstehuizen het vaantje gestreken, toen deze regering het niet nodig vond om de zorgmedewerkers van bescherming te voorzien, en ook nu maken de ouderen het grootste deel uit van de overledenen. Generalisatie is ook een vak, maar niet inhoudelijke ne niet constructief.

Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 9:48

Sputnik is een vehikel van de Russische overheid.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 9:16

Ziekenhuizen: reken maar op coronamaatregelen tot ver in 2022, nu weinig met scholen is gedaan https://www.gelderlander.nl/home/ziekenhuizen-reken-maar-op-coronamaatregelen-tot-ver-in-2022-nu-weinig-met-scholen-is-gedaan~a95f92b5/?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2Fg1zRsR7AD9%3Famp%3D1

8 Reacties
Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 9:48

Je hebt makkelijk praten als je geen kinderen hebt.

ton14024
ton1402427 nov. 2021 - 11:05

E, ikke, ikke, ikke.

EUpiet
EUpiet27 nov. 2021 - 14:09

Klopt Ton. Ze willen hun kinderen ongevaccineerd naar school om zelf met hun viruskop in de kantoortuin te kunnen zitten want ze zijn zo belangrijk en dat werkt veel fijner. Die ouwe lul in de postkamer mag gerust over een paar weken de pijp aan Maarten geven. Dor hout. Alleen maar eigenbelang.

Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 16:11

@EUPiet &Ton Jullie zijn boomers zonder schoolgaande kinderen, jullie hebben makkelijk praten.

Jaco38
Jaco3827 nov. 2021 - 16:39

Dat afdoen als egoïsme is wel heel makkelijk. Het sluiten van scholen heeft aantoonbaar effect op het welzijn van kinderen. Niet alle kinderen worden thuis netjes opgevangen als de scholen dichtgaan, het zijn altijd de kwetsbare kinderen die de rekening betalen. Dat het sluiten van scholen een zwaarwegende beslissing is zou je op z’n minst kunnen erkennen.

FromValue
FromValue27 nov. 2021 - 17:00

Mensen uit de zorg die wel even vertellen hoe het onderwijs dicht moet en dat geen probleem zou zijn - Zullen we de onderwijzer, kroegbaas, cabaretier en de winkelier ook even vragen wat er in de zorg anders moet? Glad ijs, zouden de heren medici niet moeten doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 nov. 2021 - 18:52

@Erik Dit gaat over de bestrijding van een pandemie. Dat gaat dus niet over praten maar over doen. Als er geluisterd werd naar de meest eenvoudige en effectieve oplossing dan zou er niet zoveel gepraat hoeven worden. Ik ben geen boomer en heb drie thuiswonende kinderen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 20:59

[Mensen uit de zorg die wel even vertellen hoe het onderwijs dicht moet en dat geen probleem zou zijn..] Mensen uit het onderwijs zeggen hetzelfde. “Bijna tweederde van hen (63 procent) is voorstander van een tijdelijke sluiting nu de besmettingen onder basisschoolleerlingen hard oplopen.” https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/basisscholen-dicht-om-besmettingen-tegen-te-gaan-onderwijspersoneel-is-voor-ouders-zijn-tegen/ Klas na klas wordt in de huidige situatie al naar huis gestuurd vanwege uitbraken. Het zijn vooral ouders die geen zin hebben om hun kinderen op te vangen die tegen spartelen.

Bert de Vries
Bert de Vries27 nov. 2021 - 8:42

Rutte wordt gevraagd of hij fouten heeft gemaakt. Ja, zegt hij. Zoals iedereen. Ook deze truc werkt. Dan wordt hem gevraagd om een fout te noemen. Even lijkt hij van zijn apropos gebracht. Maar al snel hervindt hij zich. Hij zegt: 'Nu niet. Dan moet ik eerst nadenken.' Onze leider in bange tijden.

1 Reactie
loh
loh27 nov. 2021 - 11:41

We hebben geen leider, we hebben een manager - en dan het slechtste stereotype daarvan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 nov. 2021 - 6:41

Daar heb je ze weer met hun kaasschaaf. Zolang ze vaccinatie verknallen maakt het geen bal uit.

7 Reacties
Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 8:40

Vaccinatie verknallen? Veel landen likken hun vingers af bij onze vaccinatiegraad.

LaBou
LaBou 27 nov. 2021 - 11:20

"Veel landen likken hun vingers af bij onze vaccinatiegraad." Vooral in Afrika.

Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 12:40

Labou: kijk eens naar Oostenrijk en Duitsland. Maar wellicht dacht je dat die landen in Afrika liggen.

LaBou
LaBou 27 nov. 2021 - 17:07

Wat kouwe drukte denkt weet ik niet. Eigenlijk denk ik dat hij helemaal niet denkt maar alleen maar roept. En twee landen zijn geen "veel landen". Maar het staat kouwe drukte natuurlijk vrij te bewijzen dat geen enkel land in Afrika afgunstig is op ons vaccinatieniveau zijn, hoe belabberd dat ook is.

Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 20:45

Labou: hoe belabberd het ook is? Waar zeg ik dat mijn overzicht overigens limitatief is? Er zijn meer landen dan Oostenrijk en Duitsland. In Nederland ligt de vaccinatiegraad veel hoger dan verwacht. Ik kan hier een hele lijst geven van landen waar het lager is. De meeste mensen kennen die landen al.

JanB2
JanB228 nov. 2021 - 9:41

De boosterprikken laten veel te lang op zich wachten. Vooral diegenen die met AstraZeneca gevaccineerd zijn lopen inmiddels weer risico.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2021 - 12:13

[Vooral diegenen die met AstraZeneca gevaccineerd zijn lopen inmiddels weer risico.] Dat is nog maar de vraag, omdat de response op vaccinatie in de "echtewereld" ingewikkeld ligt. Geen reden om te treuzelen. https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-today-programme-interview-with-pascal-soriot-and-comments-made-about-t-cell-immunity-generated-from-the-oxford-astrazeneca-vaccine-compared-to-mrna-vaccines-and-the-impact-on-risk-o/

Radio-Head
Radio-Head27 nov. 2021 - 6:28

Vond de persconferentie goed, nederigheid in plaats van maakbaarheid en Top Down gedrag, sturend op verantwoording naar die ander, en die ander helpen in plaats van wegzetten. Wat de Politiek betreft zouden partijen als DENK en het voormalige NIDA, BIJ 1 en de SP nuttig werk kunnen verrichten in de wijken, na voorbeeld van de voorvrouw van BBB die eerder al de verantwoording nam in haar berichtgeving ten aanzien van deze kwestie. En laten we ook nadenken over Internationale Solidariteit wat het Boosteren betreft, want algemeen belang is in dit geval ook eigen belang, op ruimteschip aarde. Fijne dag.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries27 nov. 2021 - 9:19

Radio-Head, Internationale solidariteit is in dit geval bijna zinloos. Vaccins zijn het probleem niet. Het probleem is de infrastructuur. Die is bijna overal afwezig door rampzalig leiderschap en de ontwikkeling ervan vergt jaren. Bedenk zelf maar de onvermijdelijke gevolgen.

Verver
Verver27 nov. 2021 - 4:04

Laten we voorop stellen, dat het virus ziekmakend is niet het kabinet, Rutte of zelfs de ongevaccineerden. Als ik dan alle vaste reaganten hier belees, dan vormen zij slechts een promille van een promille van de inwoners van Nederland en zijn het volstrekt met elkaar oneens. Iedereen is roomser dan de paus en het ligt allemaal aan anderen. Niemand die ik hier lees doet iets fout. Volgens mij gaat iedereen in Nederland, inclusief het clubje hier, wel ergens de fout in onder het mom van "Ja, maar ik...." En dan heb ik het over afstand houden, mondkapje op, zoveel mogelijk thuisblijven, was altijd uw handen.

1 Reactie
ton14024
ton1402427 nov. 2021 - 8:30

Grote onzin. Als ik ziek thuis zit verandert er niets, als ik uitga wel. Snap dat nou toch eens. Ook voor jou geldt Friesland wappieparadijs.

JanB2
JanB227 nov. 2021 - 1:18

Dit gaat 'm niet worden.

The Apple
The Apple27 nov. 2021 - 0:42

Breek me de bek niet los over "M", dus het moet raar lopen als ik daar een link naar plaats - https://www.npostart.nl/m/26-11-2021/KN_1727708 Zelfs het "huisbandje" schijnt bij wijze van uitzondering geïnspireerd geraakt te zijn.

JasDon
JasDon27 nov. 2021 - 0:20

Met een booster 'boost' je en als je dat meer dan een keer doet ben je aan het 'boosten'. Ik irriteerde me aan het tokkie Engels van Hugo.

Debby Teusink
Debby Teusink27 nov. 2021 - 0:14

Vaccinatie plicht nu, mensen niet gevaccineerd naar het werk willen ontslag en kinderen zo snel mogelijk vaccineren. 30000 doden en nog steeds wordt er gedaan alsof het een griepje is.85% van de volwassenen is gevaccineerd, dat zijn 128 Kamerzetels, genoeg draagvlak dunkt mij.

6 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r27 nov. 2021 - 8:09

Ik ben ook gevaccineerd en het flink oneens met jouw stelling. Ontslagen worden omdat je geen prikje hebt gehaald. Wtf. Btw. We wonen in een land waarin je het recht hebt om ziek te worden, je het recht op beschikking over je eigen lichaam hebt. Je werkgever mag niet eens vragen wat er is als je je ziek meldt. En jij wilt dat recht compleet overboord gooien en gedwongen ontslag wegens ziekte introduceren? Gaat het verder wel goed?

19682
1968227 nov. 2021 - 9:03

Debby : correctie,19217 doden

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 10:52

Nee, ruim 30.000 doden. Zie cijfers CBS. Die 19.000+ doden zijn enkel de doden waarbij de doodsoorzaak gemeld is. Maar dit is niet verplicht in Nederland dus het werkelijk aantal doden ligt veel hoger.

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 12:50

@choker Zolang jouw ziekte en bijkomende grondrechten niet die van mij of een ander raken ben ik het 100% met je eens. Maar als je de keuze moet maken tussen enerzijds een inbreuk op de grondrechten en vrijheden van de ongevaccineerden of een inbreuk op de grondrechten en vrijheden van alle andere Nederlanders dan is het niet zo zwart wit. Ook bij een keuze vaccinatie niet te verplichten en de grondrechten en belangen van ongevaccineerden te respecteren maar je automatisch inbreuk op de grondrechten en belangen van anderen. In die afweging kan ik mij meer verplichting in de vorm van 2g of vaccinatieplicht voorstellen.

19682
1968227 nov. 2021 - 16:59

Mark : Dat geld dan ook voor de griep van 2018 en dat worden er dan geen 9500 maar?? Maar laat ook maar dat gegoochel met cijfers komt me de neus uit .

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 21:08

1968 [Mark : Dat geld dan ook voor de griep van 2018 en dat worden er dan geen 9500 maar??] Nee, want die 9500 is gebaseerd op oversterftecijfers, net als de 30.000 coronadoden. [Maar laat ook maar dat gegoochel met cijfers komt me de neus uit .] Je snapt het kennelijk niet. Jammer.

Me, myself and I2
Me, myself and I226 nov. 2021 - 22:07

Stel dat alle mensen uit de risicogroep, dus de ouderen en mensen met een of meerdere aandoeningen, (de groep dus die 80 of 90 procent van de corona bedden bezet houdt) gevaccineerd en geboosterd zouden zijn, denken jullie dan dat het probleem is opgelost? Resultaten uit andere landen doen dat namelijk wel vermoeden. Want als je een vaccin hebt dat werkt, ook al is het niet zo lang en moet je af en toe verversen.... En als je een aanwijsbare groep hebt die enorm veel baat heeft bij dat vaccin.... En je nu een probleem hebt in de ziekenhuizen omdat daar te veel mensen met corona liggen.... Dan richt je toch al je pijlen op het vaccineren van de risicogroep? Of is dat nou een heel dom idee? Je krijgt dan ook een beter verhaal. "Bent u boven de 60 of heeft u één of meerdere aandoeningen, zoals diabetes, hartklachten, etc, dan is het uitermate belangrijk dat u minder dan 6 maanden geleden gevaccineerd bent. Behoort u tot deze groep, dan is het risico op ziekenhuisopname enorm groot en we lopen nu tegen de situatie aan dat we u straks niet meer kunnen helpen mocht u opgenomen moeten worden als gevolg van een coronabesmetting". Dat is een heldere boodschap. Die snap ik, die snapt iedereen die hem in een voor hem of haar begrijpelijke taal krijgt aangeboden. Voeg daar ook nog bij dat Mark en Hugo zich verontschuldigen voor het feit dat ze er tot nu toe zo'n puinhoop van hebben gemaakt en dat ze beterschap beloven. Deel ook vaak de cijfers van het aantal 80 en 90 jarigen dat in het ziekenhuis ligt en hoe groot de kans eigenlijk is als je deze leeftijd hebt om in dat ziekenhuis terecht te komen. Ook weer in verschillende talen. Vervolgens focus je alle aandacht en energie op het bereiken van die groep en te zorgen dat ze een prik krijgen. Dat dus in plaats van QR codes, eindeloos vergaderen over nieuwe maatregelen, fotoshoots in de LINDA, etc etc. En nog een tipje, ververs af en toe de leden van het OMT. Check vooraf even of ze geen banden hebben met de farmaceutische of de mondkapjes industrie. Dat ze onafhankelijk zijn, zeg maar. Een nieuwe en verfrissende inbreng kan soms zeer waardevol zijn.

8 Reacties
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl27 nov. 2021 - 9:22

Ja maar, dat zou een structurele oplossing en aanpak zijn, MM&I Dat zie ik dus zomaar niet gebeuren... Net als natuurlijke selectie voor 80-plussers, zoals die nu gaande is. Het MAG niet! Foei natuur, je MAG dat niet, oude mensen laten doodgaan. We moeten daartegen optreden. Losgeslagen mensenvolkje kan de dood niet meer accepteren, zelfs niet voor de garde wiens levens voltooid zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 nov. 2021 - 18:47

Foei natuur Als je bedenkt hoe het virus zich wereldwijd heeft verspreid dan moet moet je 'natuur' wel breed formuleren. En je hebt dus mensen van boven de tachtig. Sorry. Waarom nemen je rechten af naarmate je ouder wordt? Het bestrijden van een pandemie heeft helemaal niks met het accepteren van de dood te maken.

Me, myself and I2
Me, myself and I227 nov. 2021 - 21:57

@kickstokhuysen Je mag best een discussie voeren over of je wel of niet een heel land in lockdown doet om een aantal 80 jarigen een of twee jaar extra te laten leven. Sterker nog, dat is een discussie die je moet voeren, zodat wanneer we met ons allen het erover eens zijn dat we voor die paar jaar extra levensvreugde met ons allen in lockdown gaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 nov. 2021 - 11:09

@MMI Je hebt er geen probleem mee om 80 jarigen anders te behandelen dan jongere mensen. Geweldig die diepte als het om vrijheid van meningsuiting gaat: alle blubber de straat op want je weet nooit waar dat anders gaat eindigen, maar als het over de bescherming het leven zelf gaat komt de wind bij MMI uit een ander gat. Natuurlijk helpt zo'n lock down ook de jongere mensen te beschermen. Maar dat jij bereidt bent te onderhandelen over de prijs die 'leven' is, maar dan wel iemand anders leven, dat onderstreept de in mijn ogen asociale manier van naar de wereld kijken die jij er op nahoudt. En allemaal omdat er wat mensen bang zijn voor een prikje.

Me, myself and I2
Me, myself and I228 nov. 2021 - 16:44

@skh Daar wordt natuurlijk over onderhandeld. Als je er voor kiest om coronapatiënten voorrang te geven in het ziekenhuis gaat dit ten koste van planbare zorg, wat uiteindelijk ook ten koste gaat van mensenlevens. Ik wil alleen dat de discussie gevoerd wordt. Vinden we het bijvoorbeeld acceptabel dat een ic bed niet bezet mag worden voor beademing van iemand die niet gevaccineerd is? Of voor iemand die in de risicogroep zit en niet gevaccineerd is? En hoe definiëren we die risicogroep dan? En hoe zit het met rokers? En nee, ik heb er in principe geen probleem mee om jongeren anders te behandelen dan ouderen. Als je een vergelijking maakt tussen een jongere met een levensverwachting van nog 60 jaar en een oudere met een levensverwachting van nog 3 jaar, dan is daar een duidelijk verschil. Maar ook een verschil tussen de oudere die al 60 jaar voor gezondheidszorg heeft betaald en de jongere die dat nog maar 3 jaar gedaan heeft. Wat laat je zwaarder wegen? Interessante discussies. Het feit dat ze pijnlijk zijn betekent nog niet dat je er voor weg moet lopen. En dit gaat veel verder dan bang zijn voor een prikje. Voor mij gaat het om het principe dat ik de vrijheid heb om te kiezen op welke manier ik voor mijn lichaam zorg en op welke manier ik voor de mensen om mij heen zorg. En reken maar dat beide gevallen voor mij belangrijke onderwerpen zijn. Dus kom alsjeblieft niet aan met die onzin van 'bang voor een prikje'. Je hebt geen idee waar je het over hebt.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 nov. 2021 - 22:02

@ MM&I Fijne, tot filosofie prikkelende bijdrage. Het gesprek over wat solidariteit inhoudt, en wat we als maatschappij van waarde vinden, zou veel meer gevoerd moeten worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 nov. 2021 - 13:15

'Als je een vergelijking maakt tussen een jongere met een levensverwachting van nog 60 jaar en een oudere met een levensverwachting van nog 3 jaar, dan is daar een duidelijk verschil.' Ja, maar geen relevant verschil om verschillende waarden toe te kennen aan het grondrecht op leven.

Me, myself and I2
Me, myself and I22 dec. 2021 - 10:11

@skh Wel als we onszelf in een positie gemanoeuvreerd hebben waar we dit soort keuzes blijkbaar moeten maken. En ik weet niet of je kinderen hebt, maar als ik zou moeten kiezen tussen de dood van mijn kind en de dood van mijn moeder, dan koos ik toch echt voor het laatste, hoe vreselijk het ook is om zo'n keus te moeten maken. Natuurlijk hoop ik dat ik nooit in de situatie terecht kom, maar mocht het zo zijn, dan zal ik daar toch over na moeten kunnen denken.

Rutger Groot
Rutger Groot26 nov. 2021 - 21:05

En nog een leestip. Goed stuk in de Volkskrant. Strekking: "We zien een regering die alle wetten tart van de crisiscommunicatie. Niemand heeft de regie. Niemand pákt de regie. Er is geen kernboodschap. Geen gemeenschappelijk doel. Geen gezag of geloofwaardigheid. Alles wat rest is chaos, verwarring en frustratie." https://www.volkskrant.nl/cs-bba7f7fc

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2021 - 8:11

Een soortgelijk stuk stond in de NRC!

gimli55
gimli5527 nov. 2021 - 10:49

@Rutger Groot en Minoes Neen, de gevaccineerden zijn en blijven de grootste zondebok, verander nu niet van mening. Dat is desastreus voor de stimulatie om te vaccineren, Wees geen wappie. Sarcasme off.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 11:41

gimli55 [Neen, de gevaccineerden zijn en blijven de grootste zondebok, verander nu niet van mening.] Je bedoelt de ongevaccineerden. En ja, die zijn een enorm probleem. In de ziekenhuizen vormen ze 70 procent van de coronapatiënten en op de IC’s 50 procent. Terwijl ze nog geen 15 procent van de bevolking uitmaken. Dat neemt niet weg dat ook de regering volkomen faalt. En niet alleen nu maar de hele crisis door. Te laat en te weinig maatregelen. Te vroege afbouw. Geen werkend bron- en contactonderzoek. Continu gezwalk. Etc.

gimli55
gimli5527 nov. 2021 - 13:51

@Mark Je schermt met cijfers uit juli en de recente cijfers worden niet bekend gemaakt, want die zouden de bereidwilligheid van het vaccineren negatief beïnvloeden. De verdeling ligt nu heel anders en zeker gezien de cijfers uit België. Je blijft de Jonge na papagaaien en gezien de Zuid Afrikaanse variant zal het nog meer afwijken met de cijfers uit juli. Het fundamentele probleem is de incompetentie van de regering en de ongevaccineerden was een factor die vanaf het begin speelt en daar had rekening mee gehouden moeten worden. Regeren is vooruitzien en dat mensen van hun recht gebruik maken om af te zien van vaccinatie is een feit, en er na 9 maanden niet verder komen dan wijzen en beschuldigen, is niet effectief en niet adequaat.

Rutger Groot
Rutger Groot26 nov. 2021 - 20:40

Leestip voor de Twitteraars onder ons, 'Haagse Insider' schrijft een helder verslag van de Franse persconferentie . Geen beperking van openstelling etc. doorgaan met het gedisciplineerd dragen van maskers et zo kan het dus ook. Oh ja en Macron draagt ijdens de persconferentie als hij niet spreekt een mondmasker. En hij stapt niet zoals Rutte samen met De Jonge in een lift.... zonder mondmasker... Bravo Frankrijk! https://twitter.com/HaagseInsider/status/1464219739618791428?t=0GsZyDpDQQQSE_dsyEPd7Q&s=19

2 Reacties
Middenman
Middenman27 nov. 2021 - 8:56

Voor de bühne. In Frankrijk tot nu toe veel meer doden en de vaccinatiegraad lager. Stop toch eens met vergelijken.

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 13:15

Middenman, Inderdaad stop met vergelijken!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 nov. 2021 - 19:41

winkels dicht om 17:00 dus alle werkenden kunnen alleen tijdens de lunch naar de winkel allemaal tegelijk heel slim

9 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons26 nov. 2021 - 20:22

Essentiële winkels zijn gewoon tot 8 uur open. Dus geen probleem voor werkenden.

Juppé🎗
Juppé🎗26 nov. 2021 - 21:36

Winkels voor voedsel, gezondheid en hygiënische producten zijn gewoon tot 8 uur open, maar help een beetje mee en plan alles voor de hele week. Dat doet iedereen al die niet in een stad woont en dat minimaal. De rest mag tot 5 uur, maar U helpt meer mee als U het een paar weken niet doet of clustert, dat scheelt contacten, Begrijpt U niets of wilt U niets begrijpen?

Jozias2
Jozias226 nov. 2021 - 22:06

griezel de supermarkt is langer open en bol.com de hele dag.

sr626
sr62626 nov. 2021 - 23:42

Dat geldt dus niet voor U edele, die de hele dag hier bezig is. Hebt U geen werk of bent U net als ik pensionado? In elk geval heb ik ook als gepensioneerde niet de hele dag de tijd of de fut om hier wat niet ter zake doende blabla te delibereren:) Maar even goed goede vrienden, in veel van U kan ik mij wel vinden. Maar iets minder kan geen kwaad.

EricDonkaew
EricDonkaew27 nov. 2021 - 1:42

@Griezel --------------------------- Supermarkten blijven open tot 19.00. Wel even bij de feiten blijven.

AlexanderVolken
AlexanderVolken27 nov. 2021 - 7:26

Wat een gemauw. Winkels zijn 7 dagen per week open. Online kan het 24x7. De meeste supermarkten zijn open van 07:00 tot 20:00 40 jaar geleden waren alle winkels dicht op zondag en in de avond en online bestond nog niet. Volgens mij konden mensen toen ook aan hun spullen komen.

Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 7:35

Essentiële winkels zijn gewoon open. Ja, als je een nieuwe tv wil moet dat voor 17u. Wat zullen veel weekenden dat in de lunch gaan doen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 nov. 2021 - 11:25

essentieel is alleen voedsel bent u wel eens buiten ? mensen gaan niet alleen voedsel kopen

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 12:53

@wieowie De mensen die een tv nog in een fysieke winkel kopen behoren qua leeftijd tot de risico groep en kunnen beter binnen blijven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 nov. 2021 - 19:37

geen effectieve maar vooral irritante maatregelen

1 Reactie
Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 8:41

Wat is er irritant aan?

Juistem2
Juistem226 nov. 2021 - 18:58

Ben je serieus? Scholen zijn superspreaders maar de geestelijke gezondheid van de kids worden nu biven het ziek worden geplaatst. Hoe kan een vaccin-bedanker daar een rol in spelen?

3 Reacties
Sonic2
Sonic226 nov. 2021 - 21:38

De honderden "vaccin bedankers" op de IC die onnodig het risico hebben genomen om voor het vaccin te bedanken. Vooral de vaccin weigeraars met meerdere onderliggende kwalen. Ik heb geen idee waarom er weer een discussie op gestart moet worden om vaccinatie weigeraars in de slachtoffer positie te zetten. En de scholen hadden dicht gemoeten. Maar dat is een beetje de loopgraaf van een bepaalde stroming in Nederland. Die het altijd bij de horeca, winkels zoekt. Die er in gelooft dat je thuis niet besmet raakt. Die ondanks alle besmettingen tot in de lengte der dagen scholen open wilt houden. Overigens is de R ook maar een statistiek en altijd achterhaald. We weten niet of hij nu al onder de 1 is. Waarschijnlijk niet.

Juppé🎗
Juppé🎗26 nov. 2021 - 21:43

« Hoe kan een vaccin-bedanker daar een rol in spelen?« …..begrijpen wat jouw keuze voor anderen betekent en daar niet de onschuldige in spelen.

sr626
sr62626 nov. 2021 - 23:44

hear hear Sonic

loh
loh26 nov. 2021 - 18:54

Vind het overigens bijzonder schadelijk dat wanneer Rutte spreekt over slachtoffers van huiselijk geweld hij enkel vrouwen noemt, en wanneer het over eenzaamheid gaat enkel ouderen. Dat zijn de grootste groepen met deze problematiek, maar er zijn ook duizenden anderen die dit ervaren die geen vrouw en/of oudere zijn - door dat niet te benoemen maak je hen nog verder onzichtbaar en voor de personen zelf kan het betekenen dat ze hun situatie niet kunnen/durven erkennen en vervolgens niet om hulp vragen.

5 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen26 nov. 2021 - 19:07

De grootste groep is natuurlijk vrouwen, maar je hebt gelijk vrouwen kunnen vaak ook vooral psychisch erg mishandelend zijn. Soms is dat zelfs nog erger dan fysiek geweld. Relatief komt dit uiteraard minder vaak voor. Zelfde met eenzaamheid, ouderen de grootste groep, maar onder jongeren komt het (helaas) ook steeds vaker voor.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg27 nov. 2021 - 7:39

@ Tom Slachtoffers beschrijven het psychisch geweld vaak als beschadigender dan het fysiek geweld; psychisch geweld is, anders dan vaak gedacht, dus niet "minder ernstig". Mannen zijn (veel) vaker de plegers van fysiek geweld, en fysiek geweld komt, als het gaat om de dwingende controle, niet geïsoleerd voor. Bovendien leidt het geweld door mannen, veel vaker tot (ernstig) fysiek letsel. Hoewel de gekte die maakt mensen überhaupt plegers van dwingende controle worden, met alle geweld van dien, waarschijnlijk bij beide geslachten even vaak voorkomt, wordt onder de dwingende controle "male privilege" wel vaak expliciet genoemd. Het beeld dat onder een deel van de maatschappij bewust of onbewust heerst, namelijk dat vrouwen mannen, meer dan omgekeerd, tot steun dienen te zijn, niet te assertief en vooral lieflijk, zorgzaam en zelfopofferend, faciliteert het geweld wel degelijk.

Erik Geven2
Erik Geven227 nov. 2021 - 16:12

@Hanneke Dus, wat wil je nou duidelijk maken?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 nov. 2021 - 21:58

@ Tom Wat ik wil duidelijk maken is dit: mannen zijn geen slechte wezens. Vrouwen plegen ook huiselijk geweld. Psychisch geweld is zeer schadelijk, en wordt veelal onderschat. In stereotype ideeën over gender, zitten factoren die van invloed zijn op huiselijk geweld. Ik wil zeggen wat ik schrijf, er is geen verborgen pointe.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg29 nov. 2021 - 8:01

Sorry Tom. Bovenstaand antwoord was voor Erik bedoeld.

rvb2
rvb226 nov. 2021 - 18:50

pappen en nathouden. En vlak na de gemeenteraadsverkiezingen wordt de vaccinatie alsnog verplicht. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, eind januari of begin februari hebben we een nieuw kabinet. Glazen bol? Natte Vinger? ja, dat is het. Maar het verbaast me niet als het uitkomt.

Keus2
Keus226 nov. 2021 - 17:40

Wat zou de wereld er een stuk beter voor staan als we al die energie die we verspillen aan het eindeloos herhalen van onze eigen vrijblijvende meninkjes en standpunten mbt corona eens zouden besteden aan praktische zaken die wel zoden aan de dijk zetten.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 nov. 2021 - 19:38

goed plan begint u maar

EricDonkaew
EricDonkaew26 nov. 2021 - 16:50

Ik ben blij dat de kinderen gered zijn. Ik gebruik bewust het woord 'gered'. Eindelijk wordt er eens partij voor hen gekozen, in plaats van voor oudere vaccinweigeraars. Ik vraag me trouwens wat er precies misgaat als gezonde, niet al te oude en volledig gevaccineerde mensen gewoon alles kunnen doen wat ze altijd al deden. Volgens mij helemaal niets. En van volledig gevaccineerde ouderen en zwakkeren mag je verwachten dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen en hun gezond verstand blijven gebruiken. Dan kunnen ze wat mij betreft voor het grootste deel gewoon mee blijven doen in de maatschappij. In plaats van de huidige maatregelen heb ik liever een loepzuiver 2G-beleid, inclusief de werkvloer en bijna alle winkels. Horeca mag van mij tot middernacht open zijn op voorwaarde dat er streng op vaccinatiebewijzen wordt gecontroleerd. Zo niet, dan sluiten. Ik blijf erbij dat de problemen moeten worden aangepakt waar ze zitten: de vaccinweigeraars.

18 Reacties
THM@S
THM@S26 nov. 2021 - 18:45

''Ik vraag me trouwens wat er precies misgaat als gezonde, niet al te oude en volledig gevaccineerde mensen gewoon alles kunnen doen wat ze altijd al deden. Volgens mij helemaal niets.'' Dan worden ze besmet en dragen het virus over op volledig gevaccineerde risicogevallen. Mogelijk worden ze zelf ook ziek. Precies hetzelfde als nu. ''En van volledig gevaccineerde ouderen en zwakkeren mag je verwachten dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen en hun gezond verstand blijven gebruiken. Dan kunnen ze wat mij betreft voor het grootste deel gewoon mee blijven doen in de maatschappij.'' Het is prima als je besmet wordt en vanwege je gezondheid in het ziekenhuis terecht komt, zolang je maar gevaccineerd bent?|! Dit ongefundeerde, anti ongevaccineerden gelul, heeft het zelfde zelfgenoegzame moralistische niveautje als dat van bepaalde religieuze fanatici.

19682
1968226 nov. 2021 - 20:17

Eric: Ik heb geen glazen bol ,maar ik denk dat het volgende zou kunnen gebeuren bij invoering van 2 g en dan vooral voor de werkvloer . Een groot gedeelte v.d havens komt stil te liggen,zeker die in de Europoort .Van de werknemers in anders takken zal een groot gedeelte in de ziektewet gaan.En wat denkt u van deze, bij de rellen in rotterdam liep de politie op het randje v.d afgrond ,En dat met een paar honderd relschoppers .Stel dat het er een paar duizend zijn! Nogmaals ik heb geen glazen bol.Maar pas op met wat je wenst je wens mocht eens uitkomen.

Jozias2
Jozias226 nov. 2021 - 21:23

@THM@S Als de zorgcapaciteit geen beperkende factor zou zijn zou je inderdaad alle maatregelen voor gevaccineerden en ongevaccineerden los kunnen laten. Maar de zorgcapaciteit is wel de beperkende factor en zolang de kans op ziekenhuisopname 10x zo groot is en bij IC opname 33x zo groot dan is het niet gek dat je je maatregelen vooral richt op ongevaccineerden (en misschien wel de ongevaccineerde 50+) om de zorg beschikbaar te houden. Gevaccineerde hebben al maatregelen genomen om de zorg niet te overbelasten. Ongevaccineerden willen die maatregel niet, dan mag je wel van hun een andere maatregel verwachten.

Me, myself and I2
Me, myself and I226 nov. 2021 - 21:28

@ THM@S Maar het is wel heel handig als je gewoon het simpele onderscheid kunt maken tussen wel gevaccineerden en niet gevaccineerden en jezelf vervolgens wijsmaakt dat je dan zowel het probleem als de oplossing begrijpt. Het is een beetje zoals heidenen en gelovigen. Gewoon een soort basisindeling zodat je in elk geval weet wie je verantwoordelijk moet houden. De werkelijkheid is namelijk veel te complex. We moeten het simpel houden.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout26 nov. 2021 - 21:31

Eric, je stukje staat zoals gebruikelijk weer vol met ik, ik en mij. Ik mis trouwens je stippeltjes, misschien wel beter ook.

Sonic2
Sonic226 nov. 2021 - 21:56

En op tijd boosteren. De doden die er nu gaan vallen onder ouderen zijn volstrekt onnodig en onacceptabel. Dat zal onderdeel moeten worden voor een parlementaire enquete. Daar ben ik echt heel kritisch over. Voor de rest gaat het overal fout. Van "voorzichtige" landen tot landen waar ze het ongelijk van vaccin weigeraars keer op keer bewijzen. Delta trekt zich niets aan van indammen. Delta trekt zich niets aan van horeca sluiting. Dus de kritiek op het beleid is voor velen ook hier een manier om Rutte de grond in te trappen.

JanB2
JanB227 nov. 2021 - 1:30

@ Sonic Ook de deltavariant is onder de duim te houden. Je moet het alleen wel willen. Dat het overal fout gaat komt omdat men overal afziet van de maatregelen die genomen zouden moeten worden. Scholen zijn één van de grootste problemen. Bijna nergens zijn ze gesloten. Met als gevolg dat wanneer ze uiteindelijk toch gesloten moeten worden wegens onhoudbare toestanden in de zorg die sluiting veel langer nodig zal zijn dan nu het geval is. Men wil de kinderen ontzien maar men kiest voor de korte termijn, en neemt daarom niet de maatregelen die het meeste aan de wens om de kinderen te onzien zouden voldoen. De kinderen betalen daardoor uiteindelijk een veel hogere prijs.

EricDonkaew
EricDonkaew27 nov. 2021 - 2:29

@THM@S ---------------------------------------------- Ik had deze reactie natuurlijk wel verwacht. Vaccins werken inderdaad niet voor de volle 100%. Maar voor volledig gevaccineerden zijn de gevolgen van een besmetting ongeveer te vergelijken met die van een gewoon griepje. En daar gaan we ook niet alles voor dichtgooien. Ik vergelijk dus Covid niet met een gewoon griepje, maar voor gevaccineerden zijn de gevolgen sterk vergelijkbaar, dit even ten overvloede. @THM@S: (...) Dit ongefundeerde, anti ongevaccineerden gelul, (...) -------------------------------------------- Aha, nu komt de aap uit de mouw. Ik moet je teleurstellen. Ik blijf ongefundeerd, anti-ongevaccineerden lullen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 nov. 2021 - 5:18

"Dit ongefundeerde, anti ongevaccineerden gelul, heeft het zelfde zelfgenoegzame moralistische niveautje als dat van bepaalde religieuze fanatici." Nogmaals de criteria voor een TBS, je bent een gevaar voor jezelf, je omgeving en een zaak, zeker als het een ongevaccineerde aso betreft.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 nov. 2021 - 5:20

Dwangverpleging mag er van mij ook bij.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 7:22

[Ik ben blij dat de kinderen gered zijn. Ik gebruik bewust het woord ‘gered’. Eindelijk wordt er eens partij voor hen gekozen, in plaats van voor oudere vaccinweigeraars.] Dit is een beetje onzin Eric. Kinderen worden niet ‘gered’ als de scholen open blijven. Zij zijn ook de dupe als hun ouders of grootouders op de IC belanden. Of als familieleden hart- of kankerbehandelingen uitgesteld krijgen. De scholen zijn op dit moment de brandhaarden dus als je de circulatie terug wilt brengen dan zul je daar iets moeten doen. Ik lees net dat het OMT het kabinet adviseert om in elk geval de kerstvakantie op te rekken. En ja, vaccinweigeraars zijn deel van het probleem maar niet het hele probleem. De enorme toename van de cijfers komt ook omdat het kabinet eerst (voor de zoveelste keer) te vroeg en te snel alles afgebouwd heeft en vervolgens (voor de zoveelste keer) te laat en te slap reageert op de oplopende cijfers.

Wieowie
Wieowie27 nov. 2021 - 7:42

Mark: ik begreep dat de verpleegafdeling voor 70 procent uit ongevaccineerden en de IC voor 50%. Hierdoor wordt reguliere zorg uitgesteld. Dan kan je toch niet zeggen dat de kinderen van de mensen met uitgestelde zorg maar moeten thuisblijven. Los dat die mensen dat waarschijnlijk ook niet willen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg27 nov. 2021 - 8:06

@ Mark "Zij zijn ook de dupe als hun ouders of grootouders op de IC belanden." Absoluut waar. Daarom is het ook aan te raden dat die ouders en zeker grootouders zich laten vaccineren. Hoewel niets in het leven garantie biedt, is het de beste manier om de noodzaak tot beademing te voorkomen. De scholen sluiten betekent, omdat er in Nederland voor ouders op dit punt vrijwel niks geregeld is, dat er tal van informele netwerken worden opgezet om op elkanders kinders te passen. Het effect wordt daarmee aardig gedempt. Overprikkelde want overbelaste ouders doet de huiselijke sfeer bepaald geen goed. En onderwijs geven is iets waarvoor mensen een opleiding volgen; natuurlijk lijdt de onderwijskwaliteit en dus de Bildung van een lockdown. Dat staat nog los van de sociaal-emotionele ontwikkeling van de jongere generaties. Doen of dat "aanstelleritis" van een stel verwende papkinderen zou zijn, is een vorm van berekenende verdraaiing van de realiteit - het wordt dan ook alleen door AOW-gerechtigden of ouder geroeptoeterd (en de van de realiteit losgezongen Mick Blok, wellicht). Er zijn twee lockdowns geweest, en de schade is navrant - en die schade ligt bij de jongsten. Ze hebben al een enorme solidariteit opgebracht. Immers: kinderen worden niet of nauwelijks ziek van dit virus. Ouders die gevaccineerd zijn, mensen van middelbare leeftijd, worden nauwelijks ernstig ziek van dit virus. Ouderen die gevaccineerd, zeker als ze ook nog geboosterd zijn, worden slechts in een zeer klein percentage ernstig ziek van dit virus. De enige uitzondering steekt hem in de categorie ongevaccineerden en mensen, vooral als ze op leeftijd zijn, met onderliggend lijden (en dan vooral: immunosuppressieve therapieën, metabool syndroom en vaatlijden). De harde realiteit is: voor die laatste groep is íédere ziekteverwekker een bedreiging, en ze hebben een aanzienlijk beperktere levensverwachting. Het lijkt een gewetenloze afweging te stellen: de winst in QALYs is groter de scholen open te houden. Alsof het leven van een oude, broze knar er niet toe doet. Maar de QALYs die door anderen worden ingeleverd om de broze knar er één toe te voegen is veel groter. Ook als zij als indiviueel persoon ogenschijnlijk maar weinig inleveren. Het is alleen veel makkelijker (en populistischer) een liefhebbende 93-jarige Oudtante Berta met haar veertig achterneven en - nichten als talking head op te voeren als illustratie waarom we alles op alles moeten zetten onze oude medemens toch vooral te ontzien. De schade aan de jongsten in de vorm van bijvoorbeeld (soms forse) onderwijsachterstanden is veel minder zichtbaar. Toch, maak je borst maar nat: dit "gewetenloze" type redeneren is precies waarlangs de triage bij code zwart gaat plaatsvinden.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 8:27

@Wie Als de scholen de brandhaarden zijn dan moet je die sluiten. Dat lijkt me logisch. Of je moet de ongevaccineerden zorg gaan weigeren. Daar zou ik absoluut tegen zijn, hoe achterlijk ik het ook vind dat mensen zich niet laten vaccineren. Het belangrijkste is nu dat er gezorgd wordt dat de golf afgebogen wordt en dat de zorg niet overspoeld wordt. Dat lukt alleen als de besmettingen bij de bron aangepakt worden.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl27 nov. 2021 - 9:28

Sonic: "De doden die er nu gaan vallen onder ouderen zijn volstrekt onnodig en onacceptabel." Nee hoor, die zijn bljkbaar hartstikke nodig vindt het beginsel van natuurlijke selectie. Als het leven van NU te zwaar is, dan ga je gewoon. Simple comme bonjour.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 11:07

@Hanneke [Daarom is het ook aan te raden dat die ouders en zeker grootouders zich laten vaccineren.] Uiteraard. Maar zoals je zelf al zegt sluit dit opname niet uit. En bovendien sluit dit ook niet uit dat een belangrijke behandeling uitgesteld gaat worden. [De scholen sluiten betekent, omdat er in Nederland voor ouders op dit punt vrijwel niks geregeld is, dat er tal van informele netwerken worden opgezet om op elkanders kinders te passen.] De ervaring leert dat het een sterke impuls geeft aan thuiswerken. Aangezien ook de werkplek een belangrijke bron van besmetting is zal dat vermoedelijk de door jouw verwachte ‘demping’ compenseren. […het wordt dan ook alleen door AOW-gerechtigden of ouder geroeptoeterd (en de van de realiteit losgezongen Mick Blok, wellicht).] Vreemde ad hominem, Hanneke. Vanuit de ziekenhuizen wordt dit ook ‘geroeptoeterd’, zie de link die ik hierboven heb geplaatst. Ook in het OMT vinden velen dat de scholen dicht moeten. In het laatste advies wordt aangedrongen op in elk geval een extra week kerstvakantie. Dat zijn toch niet allemaal ‘AOW-gerechtigden’ of ‘van de realiteit losgezongen’ individuen lijkt me.

Gerygrr
Gerygrr27 nov. 2021 - 13:21

Hanneke, Open en lees alstublieft deze link, https://www.hersenletsel-uitleg.nl/soorten-hersenletsel-hersenaandoeningen/infecties-oorzaak-hersenletsel/covid-19-neurologische-gevolgen

Jozias2
Jozias227 nov. 2021 - 21:35

@mark Niets mis met een weekje extra kerstvakantie, maar als je nu de scholen sluit wanneer gaan ze dan weer open? In april? En in de schade voor jonge kinderen moet je ook de eerdere lock downs meerekenen die een relatief zeer grote periode zijn in jonge levens. En ouders die thuiswerken omdat de scholen dicht gaan? Als de scholen dicht gaan kun je niet meer thuiswerken. Juist de ouders die nu keurig thuiswerken worden gestraft omdat ze dan niet meer kunnen werken maar les moeten gaan geven.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 nov. 2021 - 16:41

Wat ik graag zou willen begrijpen is waarom de ic's niet opgeschaald worden door het leger. Dat heeft de mensen, de middelen en een dijk aan logistieke ervaring. Is hugo de jonge bang dat hij dan niet meer belangrijk is omdat dan de mindef het van hem over neemt?

2 Reacties
Jozias2
Jozias226 nov. 2021 - 18:40

@le chat Die mensen en middelen van defensie zijn zeer beperkt. Tijdens missies worden vaak artsen van buiten defensie ingezet die in een soort pool zitten. Die werken normaal gesproken al in het ziekenhuis.

Le Chat Botté
Le Chat Botté28 nov. 2021 - 14:32

Dank Jozias, ik heb kennelijk een te optimistisch beeld van de medische capaciteit van het leger.

EUpiet
EUpiet26 nov. 2021 - 16:39

Uitstekend. Als halfblinde mantelzorger ben ik er bij gebaat dat dit kabinet constant verkeerde beslissingen blijft nemen. Dan blijft het thuiswerk advies in stand en kan ik me eenvoudiger verdedigen tegen de middle manager die zo nodig koppen wil tellen in de kantoortuin om zijn of haar existentie zin te geven. Ga zo door, dan hoeft deze blinde vink niet meer de snelweg op waardoor anderen in acuut gevaar komen. (ik zou wel anders willen maar dan raak ik mijn baan kwijt en huis en kan ik helemaal niet meer voor mijn vrouw zorgen) Dus zolang als dit voortgaat heb ik het excuus om thuis te kunnen werken. Misschien haal ik dan mijn pensioen.

Joop den Uil
Joop den Uil26 nov. 2021 - 16:25

Mensen leren nu eens hun nederigheid te aanvaarden en accepteren. Terug naar knusheid, tussen eigen mensen, er niet op uit om te schransen, te consumeren, te kopen of maar constant over de grenzen te kijken dat daar het gras groenen en malser is.

1 Reactie
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl26 nov. 2021 - 18:06

Het gras is groen, daar waar je het water geeft...

vdbemt
vdbemt26 nov. 2021 - 16:24

" Dat het kabinet weer naar nieuwe maatregelen moet grijpen, toont aan dat Rutte en De Jonge zich telkens op de ernst van de coronacrisis verkijken.". Dat is dan na 3 keer niet veranderd. Hier gaan we het niet mee redden.

Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2021 - 15:47

Toen bij de eerste golf de Aziatische landen veel sneller, daadkrachtiger en effectiever ingrepen werd er gezegd, ‘dat komt omdat ze ervaring hebben met pandemieën’. Die ervaring hebben wij nu ondertussen ook dunkt me. En toch slaagt kabinet Rutte er niet in om te leren van die ervaring. Het blijft aankijken, afwachten, minimaal ingrijpen, veel te vroeg afschalen, af en toe een liedje zingen (‘zeg mondkapje waar ga je heen’) en maar hopen en bidden dat door een godswonder we op de een of andere manier gespaard worden. En dan nu de scholen open houden. De plekken waarvan iedereen weet dat het momenteel *de* brandhaarden van de pandemie zijn. Klas na klas wordt naar huis gestuurd, leraren maken zich grote zorgen en willen in grote meerderheid dat de scholen gesloten worden. Maar Rutte en zijn incapabele vrindjes nemen liever wat symbolische maatregelen waarvan iedereen na kan gaan dat het effect minimaal zal zijn. Het is uiterst tragisch dat in de grootste na-oorlogse crisis incapabele prutsers als Rutte en de Jonge de dienst uitmaken. Dat heeft duizenden en duizenden mensen het leven gekost. En ik vrees dat het nog veel meer mensen het leven gaat kosten.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman26 nov. 2021 - 16:21

Ik lees net in de VK dat epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC) zegt dat ‘er bij het kabinet een soort ongefundeerd optimisme heerst, waar hoop en geloof het hebben overgenomen van realiteitszin.’ Magisch denken is het. Niet uitgaan van wetenschap, ervaring en mogelijke worst case scenario’s. Niet pro-actief een opleving van het virus proberen te voorkomen maar denken dat als je maar vaak genoeg zegt dat het goed komt dat het vanzelf goed komt. Met je glimschoentjes en je dansen met Janssen.

EenMening
EenMening26 nov. 2021 - 20:58

@Mark Elk land krijgt de regering die het verdient en ook het coronabeleid dat het verdient. Het is heel lastig om de individualistische en eigengereide Nederlander iets op te leggen. Daarom kreeg de eerste lockdown het predicaat "intelligent". Het houden van de regels werd grotendeels aan de mensen zelf overgelaten, die zich er een aantal weken redelijk aan hielden. Het is nu 20 maanden later en de geest is uit de fles. Mensen, met name jongeren maar ook anti-vaxxers zijn steeds minder bereid om zich aan de maatregelen te houden. De nu afgekondigde maatregelen zijn dan ook voor een belangrijk deel aangepast aan het Nederlandse karakter, met als doel meer draagvlak te creëren. De verantwoording voor het op tijd sluiten is gedelegeerd naar de ondernemers en de instellingen. Er wordt een dringend beroep (!) gedaan op de mensen om zich te houden aan de basisregels. Het kabinet overlegt met de werkgevers en de vakbonden over het thuiswerken. Er wordt dus uitgebreid gepolderd; typisch Nederlands. Het is heel verstandig dat het kabinet de scholen openhoudt. De kinderen hebben al zoveel moeten missen en hebben vaak ook onder de lockdowns geleden. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen in achterstandswijken. Deze keuze heeft een prijs maar het kan helaas niet anders. De leraren die gevaccineerd zijn hebben weinig te vrezen. Die vallen over het algemeen niet in een risicogroep. Ze zouden wel met voorrang een booster moeten krijgen. Om de leraren tegemoet te komen moeten de kinderen vanaf groep 6 een mondkapje dragen. In Oost-Azië is het collectief veel belangrijker dan bij ons en is men gedisciplineerder en waarschijnlijk ook gezagsgetrouwer. Vaak is de regering daar ook (veel) autoritairder dan bij ons. Daarbij komt nog dat een land als China een zeer strenge en onderdrukkende dictatuur is. Wat jij wilt is gewoon niet haalbaar in Nederland. Daarvoor zou je naar China, Taiwan of Zuid-Korea moeten afreizen. Het bovenstaande geldt niet alleen voor ons land maar ook voor een groot aantal andere Europese landen, met als gevolg dat het daar lang niet altijd beter gaat dan bij ons. Zelfs in het pünktliche Duitsland gaat het momenteel slecht. Het kabinet gaat niet uit van het theoretisch noodzakelijke maar van het haalbare, om zo voldoende draagvlak te kreëren. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Tenslotte: de Parlementaire Enquête moet uitwijzen of het beleid adequaat is geweest.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2021 - 8:46

@EenMening Als je betoog zou kloppen over de ‘individualistische en eigengereide Nederlander’ dan is het natuurlijk juist niet erg slim om er maar vanuit te gaan dat adviezen opgevolgd worden. Bij een crisis als de huidige heb je een daadkrachtige regering nodig die niet de hele tijd uitgaat van de meest zonnige scenario’s maar die op alles voorbereid is en voorzorgsmaatregelen durft te nemen. Regeren is vooruitzien zoals het spreekwoord zegt en vooruitzien is iets wat in de denkwijze van Rutte en co. niet voorkomt. De regering is continu te laat met maatregelen en te vroeg met het afbouwen van maatregelen. En daarom zitten we zo diep in de shit.

loh
loh26 nov. 2021 - 15:38

Het begon in NL allemaal toch met een 'intelligente lockdown'? Zoals met zoveel dingen - we (niet alleen NL overigens) doen iets halfslachtig om het bedrijfsleven en de economie maar te sparen en aan het einde van de rit (of halverwege, geen idee waar we zitten op het moment) kost alles veel meer tijd, veel meer ellende en natuurlijk veel veel meer geld. Hoe zou het nu geweest zijn als we als wereld keihard in lockdown waren gegaan voor 2 of 3 maanden toen de ellende begon begin vorig jaar?

5 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko26 nov. 2021 - 16:56

@loh 26 november 2021 at 16:38 Het begon in NL allemaal toch met een ‘intelligente lockdown’? Daar gaat het dus fout. Nederland en intelligent in één zin is vloeken in de kerk

Wieowie
Wieowie26 nov. 2021 - 18:08

Manekineko: Nederland behoort tot de beste landen qua onderwijs. https://www.currentschoolnews.com/nl/onderwijs-nieuws/beste-onderwijssysteem-ter-wereld/ Maar ja, lekker zeuren.

loh
loh26 nov. 2021 - 18:47

@wieowie - persoonlijk zie ik als een aanzienlijk maatschappelijk probleem dat we educatie gelijk stellen aan intelligentie - keer op keer komen hierdoor de verkeerde mensen op de verkeerde plekken, en krijgen anderen geen kans. Educatie zegt weinig over iemands intelligentie, dat ligt deels aan het systeem en deels aan de maatschappij. Dat betekent overigens niet dat educatie een slecht ding is, verre van, maar de waarde die we het geven en hoe we dat doen kan echt wel wat aantekeningen gebruiken. Het was Rutte die het een intelligente lockdown noemde, en het was verre van intelligent. Zie: de situatie anderhalf jaar later.

ton14024
ton1402426 nov. 2021 - 19:27

Zo is het L. Rutte noemde het een intelligente lockdown omdat hij dacht dat de Nederlander daardoor verstandig zou handelen. Hij kent zijn pappenheimers niet.

FredD2
FredD227 nov. 2021 - 6:16

@Wieowie, Lol, Nederland behoort tot de beste landen qua onderwijs. Dan is het wel erg triest gesteld, ik verdien best wel leuk geld door het falen van het onderwijs hier. Ik geef vakgericht onderwijs voor commerciele bedrijven omdat het onderwijs aan alle kanten faalt. Jonge, volledig opgeleide mensen weten vaak niet voldoende om goed te kunnen werken en hebben daardoor scholing nodig waarin de overheid niet of te weinig in voorziet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 nov. 2021 - 15:31

waarom toch?.....

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -26 nov. 2021 - 15:20

Prima besluit van Kabinet als het zo gepresenteerd wordt. Hierdoor laten ze ook zien dat ze zich niet laten beinvloeden door de machtige lobby van scholen en ziekenhuizen. Via de media proberen dergelijke influencers via een omweg extra budgets los te peuteren voor hun organisaties. Goed dat Rutte cs daar niet in trapt en zich laten leiden door gezond verstand.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt26 nov. 2021 - 16:28

Ja. Goed van Rutte. HIj heeft er al 3 keer goed voor gezorgd dat we in een nieuwe golf belandden. En dat doet hij nu weer. Top.

LaBou
LaBou 26 nov. 2021 - 17:14

"Goed dat Rutte cs daar niet in trapt en zich laten leiden door gezond verstand." Komiek!

Mohawk2
Mohawk226 nov. 2021 - 17:34

"de machtige lobby van scholen en ziekenhuizen" Niet zo machtig als de lobby van "geld", zo is tijdens deze hele pandemie wel gebleken. "Goed dat Rutte cs daar niet in trapt en zich laten leiden door gezond verstand" Vooral de keuze voor het woord "gezond" in jouw reactie is de ironie ver voorbij, Bal!

De Twijfelaar
De Twijfelaar26 nov. 2021 - 21:56

@vdbemt Net als alle andere landen in Europa. Ik ben een felle tegenstander van Rutte c.s. maar "de volgende golf" is in alle Westerse landen aanwezig. Zelfs wonderland Portugal komt weer met maatregelen.

EricDonkaew
EricDonkaew27 nov. 2021 - 2:09

@vdbemt -------------------------------------- Dat gebeurt in de hele wereld, niet alleen in het Nederland van Rutte.

Dehnus
Dehnus26 nov. 2021 - 14:53

Wat helpt dat nu om contacten te vermijden! Nu gaan die winkels overdag dus drukker worden omdat mensen (zoals ouderen) niet meer in de avond, wanneer het rustiger is, hun inkopen doen. Hierdoor kan deze groep de grote groep aan Wappies, Grefos, Esoterische NAZIs en ander gespuis dan niet meer ontlopen. En lopen ze meer kans om besmet te raken. Maar goed daar ging het dus ook om. Mark is bang voor de wappies.

5 Reacties
Geen3
Geen326 nov. 2021 - 15:33

Mark is bang voor wappies? Als Mark niet bang zou zijn voor wappies, dan zou hij vast en zeker op dit forum voor een dictator zijn uitgemaakt!

JasDon
JasDon26 nov. 2021 - 15:37

Volgens mij is dit niet juist, Mark en Hugo staan beiden een strenge aanpak voor. De oorzaak ligt o.a. aan de linkerkant (voor steun) van het parlement.

EenMening
EenMening26 nov. 2021 - 15:41

Je vergeet de bewoners van de krachtwijken... Grefos, zoals jij ze noemt zijn geen gespuis maar grosso modo hardwerkende mensen die veel bijdragen aan de (locale) economie en niet aan het overheidsinfuus liggen.

Knertel
Knertel26 nov. 2021 - 15:58

@Jasdon Tuurlijk, het is de schuld van links. Zoals altijd. Want Nederland is een land dat al decennia wordt geteisterd door linkse meerderheden in het parlement? Of toch niet? Zou het dan toch de schuld van rechts zijn? Onmogelijk... En toch is het zo Jasdon.

gimli55
gimli5527 nov. 2021 - 8:18

Jasdon is de persoon van de cirkelredenaties, hij heeft voor alles en uitleg waarvan in zijn beweringen de uitkomst al bewezen is. Het is links of het zijn de ongevaccineerden, waar meerdere reageerders last van hebben. Het ligt altijd aan de anderen die niet tot de groep behoort, waar hij deel van uit maakt. Hij heeft ook de neiging om oplossingen voor andere groepen te bedenken, waar hij natuurlijk niet de nadelen van ondervindt. Ik wijs ook naar anderen, maar het verschil zit hem in het dragen van verantwoordelijkheid die de neoliberalen willen ontlopen door te wijzen en het feit dat ik ze op hun verantwoordelijkheid wijs en de consequenties die dat heeft voor de slachtoffers, die uiteraard niet te vinden zijn bij de groep waar Jasdon toe behoort. Daardoor is bij de neoliberalen een ontwijk, wegduik en bagatelliseer cultuur ontstaan, die verbeteringen blokkeert. De status quo is leidend en het behoud van de macht is het doel, ook het toebrengen van de schade van het systeem bij anderen is de uitkomst van het falende beleid. Richting kwetsbaren, en de toekomst wordt al 40 jaar geoptimaliseerd, en never waste a good crisis om dat nog verder te intensiveren. Er is geen "links" en geen "rechts" meer, alleen nog maar neoliberalisme in de macht, en iedereen die afwijkt moet gesensibiliseerd worden of krijgt een plekje elders, als de balans van de macht verstoord wordt. Baudet en Wilders zijn gevolgen en spelen geen wezenlijke rol, behalve als bliksemafleider en punt om op te wijzen als waarschuwing van angst. Stel je voor dat zij het voor het zeggen krijgen, terwijl het neoliberalisme juist de enigen zijn geweest die een van de beide partijen in een gedoog constructie hebben mee laten regeren. Neoliberalisme is corrupt, destructief, repressief en asociaal.

adriek
adriek26 nov. 2021 - 14:34

Het grafiekje dat Wouter van Loon laat op pijnlijke wijze zien hoe veel we te laat zijn met ingrijpen. En dit grafiekje kan iedereen die opgelet heeft in Havo 5 reproduceren. Vrijwel niemand neemt de persco's van Rutte nog serieus, dus 0.9 is waarschijnlijker dan 0.7... gelukkig wordt het in maart weer mooi weer.

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 nov. 2021 - 15:04

Hoe durf je dat te beweren? Er waren in elk geval m,meer dan 3 miljoen kiezers die Mark Rutte zeer serieus namen. Hij was zelfs degene die het meest ernstig werd genomen. Dat moet je niet onder de mat vegen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 nov. 2021 - 15:35

3 miljoen? nog niet eens 2 miljoen en die moeten maar even besluiten dat 17 miljoen nederlanders zo'n onbenul als premier krijgen lekker democratisch

Geen3
Geen326 nov. 2021 - 15:40

Beste stuurlui staan aan wal!

itsme3
itsme326 nov. 2021 - 16:28

Je kunt wel hard ingrijpen en de curve snel omlaag brengen, maar zolang het je niet lukt om meer te vaccineren betekent dit alleen maar dat je de volgende uitbraak aan het creëren bent. Een van de redenen dat het in het VK niet uit de hand loopt is dat veel mensen weerstand hebben opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest. En dat is helaas de enige manier om uit deze misère te komen.

De Twijfelaar
De Twijfelaar26 nov. 2021 - 22:09

@itsme Zelfs met vaccineren red je het niet als varianten als Omicron voet aan wal krijgen (spoiler, het zit al in Belgie dus als het hier niet is komt het toch wel). En dan kunnen we wel roepen dat we meer moeten vaccineren maar de vraag is of dat gaat helpen tegen dit soort varianten. Sowieso, als we in ons rijke landje maar blijven prikken bij niet-risicogroepen komen er ook nooit vaccins vrij voor derdewereldlanden waardoor dit soort mutaties aan de lopende band kunnen blijven ontstaan. Al met al ben ik nog best blij dat de scholen openblijven. Laat het maar even razen onder de groepen die er goed mee om kunnen gaan. Dat is ongeveer de enige manier om echt tot een situatie van groepsimmuniteit te komen en het virus zichzelf te laten muteren tot een verkoudheid. Als je een risicogroep bent, hou dan afstand van kinderen en laat je boosteren. En wat betreft "oplossingen voor de zorg". Daar heb ik weinig kaas van gegeten. Wat mij wel al sinds het begin van de crisis opvalt is dat we geen noodhospitalen optrekken. Volgens mij hebben COVID patienten grofweg dezelfde klachten en grofweg dezelfde behandeling nodig. Waarom hebben we in de laatste anderhalf jaar geen spoedcursussen ingericht voor mensen om te werken op een COVID afdeling, mensen die misschien niet geschoold zijn als verpleegkundige maar wel weten wat ze moeten doen bij dit ziektebeeld en wanneer ze aan de bel moeten trekken. Dan hadden we een leeg ziekenhuis kunnen inrichten als COVID-ziekenhuis en daar een hoop van deze specifiek getrainde mensen kunnen uitrollen met een kleinere groep gediplomerde IC-verpleegkundigen, intensivisten en anesthesisten waardoor de reguliere zorg door had kunnen gaan. Een beetje als de industriele revolutie. Maar nogmaals, ik ben geen specialist.

FredD2
FredD226 nov. 2021 - 14:23

Natuurlijk hebben we 1,5 jaar aan progressie gemist door dit kwakkelkabinet. Niet alleen door hun, maar ook door leerkrachten die bang zijn voor de toekomst. We hadden moeten investeren in een online schoolsysteem waarbij leerlingen geen krachtige computer thuis nodig hebben maar via een soort van SBC omgeving dit hadden kunnen doen. Kinderen die dan helemaal geen computer in thuis hebben kunnen we dan voorzien van een thinclient waardoor er minder onderscheid zou zijn. We hadden leerkrachten hierop kunnen trainen zodat zij dit systeem kennen, er aan mee zouden werken om het te ontwikelen en er dan ook mee willen werken, echter wat hebben we gedaan. Niets.... helemaal niets. Ff lockdowntje in de hoop dat het snel weer beter gaat, net zoals vorig jaar waarna het niet beter werd en ondertussen zijn kinderen nu de grootste bron van infecties en door de slechte schoolgebouwen en grote scholen met grote klassen zal dit ook niet beter worden. Ondertussen omdat we geen goed digitaal alternatief hebben worden scholen, of klassen gesloten als er een uitbraak is en hebben ze helemaal geen school. Zo krijgen we een complete generatie jongeren die echt slachtoffer is geworden van dit kabinet. Deze mensen mogen dan ook nog eens gewoon blijven zitten. Te triest voor woorden. Het is voor de politiek blijkbaar niet genoeg ons kapot te maken, ze moeten ook meteen onze toekomst kapot maken.

1 Reactie
adriek
adriek26 nov. 2021 - 15:44

En zo'n online schoolsysteem kun jij voor een paar miljard (daadwerkelijk!!) leveren binnen anderhalf jaar? Dat gedoe met (relatief) lichtgewicht computers wordt al volop gebruikt: heel veel scholen maken gebruik van chromebooks, met enig succes. Alternatief: de beroemde ipad scholen, daar was vooral de marketing succesvol: wie wil er nu niet dat kinderen zichzelf onderwijzen? Helaas blijkt het spelen van reken- en andere spelletjes toch een stuk minder effectief dan klassikaal tafels uit het hoofd leren. De reden is ook allang bekend: voordoen samendoen zelfdoen is (nog steeds) de manier waarop hersenen getraind worden. Computers kunnen daar zeker een rol in spelen, maar ze kunnen het (nog) niet overnemen van de school. De generatie marketeers die denken dat kunstmatige intelligentie alles kan is nog lang niet vervangen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*26 nov. 2021 - 14:12

Hallo. Ik hoop dat Nederland bij deze nieuwe maatregelen deze zeer ernstige coronapandemie eindelijk serieus gaat nemen. Nederlanders die nog altijd niet gevaccineerd zijn om welke reden dan ook, jullie hebben toch ook een verantwoordelijkheid om jullie zelf en jullie medelanders te beschermen met vaccins die goed beschermen tegen ic opname. De WHO en ECDC hebben vandaag gemeld dat coronavaccins 470.000 mensen van 60 en ouder hebben gered in 33 Europese landen. Degenen jonger dan 60 die al gevaccineerd zijn, zijn niet meegenomen in deze data. Een fijne dag verder.

6 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 nov. 2021 - 14:29

En hoeveel levens kost het e.e.a.?

adriek
adriek26 nov. 2021 - 14:31

Fake nieuws. Corona bestaat niet, dus vaccins kunnen niemand redden, integendeel, over tien jaar zijn alle gevaccineerden dood door de bijwerkingen. Het heeft geen zin om het nog eens uit te leggen aan de wappies, die blijven in hun eigen wereld. Het heeft geen zin om het nog eens uit te leggen aan de rest, die weten het al.

RainB
RainB26 nov. 2021 - 14:44

Beste Gabriel, ik neem mijn verantwoordelijkheid inmiddels ongeveer 50 jaar. Ben 80, gezond, fiets veel en tot voor kort was ik nog vrijwilliger in verzorgingstehuizen om oude mensen te helpen, die gemiddeld jonger zijn dan ik. Ik heb daar 3 golven meegemaakt en heb zelf nergens last van. Ik heb mij wel regelmatig laten testen om naar Duitsland te kunnen fietsen. De verantwoordelijkheid zit 'm niet in een prikje, zit in een complete levenstijl aanpassing. Dus spreek mij niet over verantwoordelijkheid. Ik zie al generaties mensen hun verantwoordelijkheid te grabbel gooien. Dat zijn veelal nu ook mensen die het hardst lopen te gillen om een vaccinatie.

loh
loh26 nov. 2021 - 15:47

'[...] welke reden dan ook'? Er is ook een groep mensen die wegens een legitieme medische reden niet gevaccineerd kan worden. Mensen die het vaak al zwaarder hebben en nu ook nog worden weggezet als weigeraars die de maatschappij verder ontwrichten. De media vergeet deze groep bijna consequent te benoemen en ze trekken aan het korste eind op alle vlakken momenteel en dat lijkt niet snel te gaan veranderen.

gimli55
gimli5526 nov. 2021 - 15:51

Bedankt RainB, helemaal mee eens. Als het goed gaat komt het door de maatregelen en als het slecht gaat door de ongevaccineerden. Dan komt iedere uitkomst altijd op hetzelfde neer. Dat heeft een cirkel redenatie en daar wijzen ze al 1.5 jaar naar. eerst kon het nog niet bij de ongevaccineerden neergelegd worden, toen lag het aan het feit dat men zich niet aan de maatregelen hielden. Er is niet aangepakt, geen uitbreiding zorg, en IC bedden, geen preventie programma, geen onderzoek naar medicijnen. Hoofdzakelijk wijzen naar anderen en geen enkel onderzoek naar weer omstandigheden, hoeveelheid vocht in de lucht en andere relevante omstandigheden die de besmettingen vergroten of verhogen. Voor simpele is er altijd een simpele 1 dimensionale oplossing : de vaccins. Nu blijkt dat die niet meer effectief blijken, treedt de voorgaande mantra weer in werking ; de ongevaccineerden. Terwijl de herfst en winter een veel grotere invloed hebben op de mate van besmetting, in plaats van de vaccinatie graad van de totale bevolking. De ongewild ongevaccineerden worden ook constant vergeten in het grote verhaal, hoe ligt de verdeling tussen niet willen en niet kunnen? Daar is ook niets over bekend na 1.5 jaar. Weer een gemiste kans, maar wel wijzen en verwijten.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis26 nov. 2021 - 16:35

Een zelftest doen voordat je naar een omgeving gaat waar meerdere mensen samenkomen is afdoende. Als onbesmette zal je dan niemand besmetten. Zo'n zelftest kost een paar €, dus je kan hem zelfs doen voordat je b.v. naar de supermarkt gaat, zoals ik een keer in de week.

Wieowie
Wieowie26 nov. 2021 - 14:01

“ Dat het kabinet weer naar nieuwe maatregelen moet grijpen, toont aan dat Rutte en De Jonge zich telkens op de ernst van de coronacrisis verkijken.” Ook belgie introduceert nieuwe maatregelen. Prima. Ook Merkel wil nieuwe maatregelen en Oostenrijk zit al in een lockdown. Nieuwe maatregelen heeft gewoon met aanpassingen te maken. Het steeds balanceren. Soms teugels vieren en dan weer aantrekken.

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 nov. 2021 - 14:09

Tja, maar schoppen tegen Rutte, de Jonge, ongevaccineerden, de regering, het neoliberalisme, geeft allemaal zo veel voldoening ipv dit balanceren te accepteren. Prima dat ze proberen de scholen zo lang mogelijk open te houden. Mijn steun hebben ze.

adriek
adriek26 nov. 2021 - 14:29

zucht... als het water aan de lippen staat beginnen we te dweilen... een verstandig mens draait de kraan dicht als zijn voeten nat beginnen te worden.

Mirzas
Mirzas26 nov. 2021 - 15:01

Het gaat niet om het introduceren van nieuwe maatregelen. De noodzaak om maatregelen te nemen is uitlegbaar. Wat niet uitlegbaar is, is hoe en welke maatregelen genomen worden. Het is maatregelen grabbelen en met je vingers gekruist afwachten tot het virus weer afneemt. Het is het stelselmatig niet serieus nemen van ontwikkelingen. Het razende tempo waarmee hele pakketten maatregelen ook weer met veel bombarie worden afgeschaft zodra er ook maar een beetje lucht komt in de nijpende tijden. Waarmee ook nooit duidelijk kan worden welke maatregel welk effect heeft gehad en in de toekomst weer zou hebben. Het dédain waarmee mondkapjes zijn afgewezen (waardoor nu half Nederland met een onbedekte gok rondloopt, maar de mond eronder voor de vorm bedekt). Het volharden in 'niets aan de hand' bravado, waarna ineens met voor de vorm wat vermanende foeiwoorden aan het adres van die tegendraadse burgers overgeschakeld moet worden naar code zwart. Het gaat hier niet om balanceren. Het gaat hier om zwalken. Om gebrek aan visie, het niet paraat hebben van scenario's, van een plan B en C. Het gaat erom dat je schijnbaar willekeurig naar keuzes grijpt die je niet kun onderbouwen. Het gaat om stuurloosheid, angst, inertie, ontbrekend gevoel voor timing en / of urgentie bij mensen die het land hier doorheen zouden moeten loodsen. Ik ben geen pessimist, maar waar we vele malen 'als door een wonder' aan de echte ramp zijn ontsnapt, denk ik deze keer dat het echt mis kan en zal gaan. En daar zijn zij verantwoordelijk voor, hoezeer de vrijgelaten gokken en antivaxxende wappies ook hun best doen om ook een flink steentje bij te dragen aan die stuurloosheid.

JoostdeV
JoostdeV26 nov. 2021 - 16:47

@Mirza. Als je de daden van het kabinet los beschouwd van de woorden zie je dat er echt wel een visie achter zit: De overheid moet zo min mogelijk ingrijpen en het volk moet zo snel mogelijk immuniteit opbouwen via besmettingen of, zolang dat nog helpt, met vaccinaties. Tijdens de persconferenties komen er vrome woorden voorbij die iedereen graag wil horen, maar wat de visie van het beleid betreft houdt het kabinet de kaarten tegen de borst. Dat de mooie woorden consequent anders uitpakken dan ons wordt voorgespiegeld is niet meer uit te leggen als onkunde.

Tomatenboer
Tomatenboer26 nov. 2021 - 14:00

Wat een belachelijk halfzachte maatregelen. Zeker als je bedenkt dat de huisartsen ook al moeten afschalen en we binnen enkele weken voor code zwart staan. Echt on-be-grijpelijk....

Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2021 - 14:00

Is dit een grap? Serieus, Hugo heb je wel je diploma Pabo gehaald? Vanaf groep 6 mondkapjes op in de gangen?

7 Reacties
Wieowie
Wieowie26 nov. 2021 - 14:02

Kan toch prima. Mijn kind zit in groep 3 en doet hem op in oa de bus.

Middenman
Middenman26 nov. 2021 - 14:15

@Grijsje - typisch nederlands; meteen roepen dat het niet kan. Als het moet dan kan het. Als het niet kan is omdat je het niet wilt.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg26 nov. 2021 - 14:29

Mijn dochter van 6 draagt de godganse dag een medisch mondkapje, zowel in de schoolbus als ook in de klas, en dat al sinds september. In Duitsland is dat inmiddels al ruim anderhalf jaar gebruikelijk voor álle scholieren. Snap het gepiep niet.

Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2021 - 16:19

Precies de reacties van nadenkende ouders, die het wel snappen! Ga eens proberen in een achterstandswijk kinderen te begeleiden en op te voeden…… Ik stel voor, in lijn met Micha de Winter de kinderen samen met leerkrachten de oplossingen te verzinnen om de maatregelen wèl effectief te laten zijn. Vroeger gingen we met de hele klas fluorspoelen tegen tandbederf. Niet leuk, ronduit smerig maar het ging goed. Waarom niet klassikaal sneltesten? Uiteraard met testen die aan scholen worden geleverd. Het probleem met schoolkinderen en sommige wel en sommige niet en waarom wel op de gang en niet in de klas of op wc of…… Alleen niet-onderwijzers denken er zo over.

EenMening
EenMening26 nov. 2021 - 21:27

@Grijsje63 Uit jouw reacties spreekt een hoop frustratie en ook het idee dat vroeger alles beter was. Het onderwijs is er ook nog over 100 jaar, maar wel met andere leerkrachten. Ook dan zullen hun inmiddels gepensioneerde voorgangers beweren dat zonder hen het onderwijs naar de knoppen gaat en dat vroeger alles beter was.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 nov. 2021 - 5:42

Dat is in meer beschaafde landen geen probleem. Als iedereen het draagt met besmettingen geheel los in de maatschappij waar er onvoldoende vaccinatie is zeikt er verder niemand over. Wel in Nderland waar het steeds op een neer gaat dan weer wel en niet dan weer die en dan deze.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg27 nov. 2021 - 8:11

@ Paul Het steeds wisselende beleid, heeft een desastreus effect op de compliantie. Woon zelf niet in Nederland, en moet me bij het oversteken van de grens steeds weer laten vertellen "hoe het ookal weer zit" - en nogal eens weten mensen het zelf ook niet precies. De situatie in Duitsland is veel overzichtelijker.

rvb2
rvb226 nov. 2021 - 13:53

Stop nu eindelijk eens met alles in zijn werk te zetten om de vaccinweigeraars in staat te stellen de vaccinatiecampagne te frustreren. Maak alsjeblieft die vaccinatie verplicht voor iedereen boven 5 jaar! De gevaccineerden zijn nu lang genoeg solidair geweest met de weigeraars, nu is het tijd om ook wat terug te eisen.

9 Reacties
nikita72
nikita7226 nov. 2021 - 14:06

rvb, ik begrijp uw frustratie, maar het ligt niet alleen aan de vaccinweigeraars. Het komt ook door "dansen met Janssen", en gebrek aan controles op QR-codes. En waarschijnlijk ook door de carnavals-bijeenkomsten op 11-11-2021. En misschien door "zeg mondkapje waar ga jij heene ". En hoe dan ook: te snel versoepelen.

MG1968
MG196826 nov. 2021 - 14:21

@peinzer Niet alleen heb je zeker gelijk in. Maar ik heb ondertussen ook wel genoeg van een ieder die zelf niet dat doet wat nodig is en dit mede daardoor veroorzaakt heeft. Daar doet dansen met jansen em te snelle versoepelingen niets aan af. Helemaal kwaad maakt het me als juist de vaccinatie weigeraars zeggen 'regering, dansen met janssen, carnaval' zonder zich zelf een prominente plaats in dat rijtje te geven. Alleen kwaad MG? Nee, ik vind het verwijtbaar.

rvb2
rvb226 nov. 2021 - 14:33

@Peinzer: Het ligt zeker ook aan het kabinet en hun rare uitspraken over "Dansen met Jansen", te snelle versoepeling, en het "Zeg Mondkapje". Alleen voor wat betreft de QR code ben ik het niet met u eens, die QR code zie ik niet als een effectief middel. Mijn eerdere bericht is dan ook een oproep aan het kabinet om effectieve maatregelen te nemen. De vaccinatieweigeraars tot iets oproepen heeft geen zin, die zetten in op zo lang mogelijk doorrazen van corona.

19682
1968226 nov. 2021 - 14:59

RVB :Kinderen vaccineren vanaf 5 jaar? Ik weet dat er veel onderzoek is gedaan naar bijwerkingen van de vaccins ,waarschijnlijk ging dat alleen om lichamelijke bijwerkingen,want als ik dit soort dingen lees ga ik toch twijfelen aan de bijwerkingen van het vaccin op geestelijk niveau.Kinderen die van besmetting niets merken,en daarna ook nog immuun zijn.

OlavM
OlavM26 nov. 2021 - 15:35

@ rvb: [Maak alsjeblieft die vaccinatie verplicht voor iedereen boven 5 jaar!] Alsof dat geen ernstige inbreuk op grondrechten is, ook al zou die wellicht (gedeeltelijk) legitiem bevonden kunnen worden door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. En de principiële weigeraars zullen nog meer hun hakken in het zand zetten. Mogelijk zelfs voor een deel aanhangers winnen: "Zie je wel, we hebben het al gezegd...." enz.

Sam V
Sam V26 nov. 2021 - 15:36

@ rvb Vaccinaties voor kinderen verplicht stellen? U gaat wel erg ver. U verwacht dus dat kinderen die zelf nergens last van krijgen zich moeten laten vaccineren om ouderen te beschermen. Zeer discutabel. Er zijn genoeg alternatieven zonder kinderen dit op te leggen. Logisch nadenkend zijn er twee problemen: ongevaccineerden en oude kwetsbare mensen. Die groepen liggen immers in het ziekenhuis. Wat kan je daaraan doen? Op de allereerste plaats die boosters gisteren al zetten voor die ouderen. Dan zou je wel nog een probleem kunnen krijgen met ongevaccineerden die mogelijk in een code zwart situatie geen hulp ontvangen. Dat is klote, maar liever iemand die zelf kiest voor het risico de dupe laten worden dan iemand die niet mag kiezen en het opgelegd wordt ten behoeve van die risiconemer.

Gerygrr
Gerygrr26 nov. 2021 - 16:21

Hoe weten we, dat kinderen immuun zijn na besmetting?

De Twijfelaar
De Twijfelaar26 nov. 2021 - 22:25

Verplichten voor kinderen? Wat heb jij gerookt!? @grijsje, we weten niet zeker of kinderen immuun zijn na besmetting, maar zelfs virologen zijn het er over eens dat immuniteit nodig is om een virus endemisch te krijgen. Natuurlijke besmettingen met regelmatige (jaarlijks?) blootstelling aan de ziekte is hetgene wat het beste werkt om dat zo te krijgen. De virusstammen die virulent zijn maar niet dodelijk floreren en de "slachtoffers" snotteren en hebben er geen last meer van. Dit heeft in het verleden zo gewerkt voor rhinovirussen en eerdere coronavirussen. Zelfs het ernstige influenzavirus heeft zo een evenwicht bereikt. Kinderen veroordelen tot een jaarlijkse shot voor de rest van hun leven om "beschemd" te zijn tegen een virus wat nu vooral gevaarlijk is voor ouderen is zwaar misdadig.

ton14024
ton1402427 nov. 2021 - 8:20

T, kinderen vanaf 5 vaccineren is rechtmatig.