Joop

Kabinet Israël steunt wetsvoorstel: wie soldaten filmt moet de cel in

  •  
17-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Hawara_checkpoint_2
Het Israëlische kabinet is zondag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat verbiedt om foto- of videobeelden te maken van Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de indieners van het wetsvoorstel worden beelden waarop Israëlische acties tegen Palestijnen te zien zijn, ingezet om de reputatie van het leger te besmeuren. Critici noemen de wet een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.
De Knesset, het Israëlische parlement, moet nog debatteren over de wet. In het voorstel staat omschreven dat het filmen of fotograferen van Israëlische militairen in de Westelijke Jordaanoever voortaan bestraft kan worden met vijf jaar celstraf. Tien jaar als de beelden worden gemaakt met als doel ‘de Israëlische veiligheid in gevaar brengen’. Diezelfde straffen gelden ook voor mensen die de beelden via sociale of traditionele media verspreiden.
Volgens de indieners van het wetsvoorstel, de nationalistische Yisrael Beitenu partij, geleid door minister van Defensie Avigdor Lieberman, moet de wet voorkomen dat ‘anti-Israëlische’ Ngo’s als B’Tselem of de BDS-beweging acties van het Israëlische leger gebruiken om Israël in een slecht daglicht te zetten. Onlangs nog werd een Israëlische soldaat vrijgelaten na negen maanden celstraf, omdat hij een gewonde en ongewapende Palestijn had geëxecuteerd. De beelden daarvan werden via sociale media verspreid en zorgden wereldwijd voor veel ophef.
Bij de recente demonstraties langs de grens met Gaza doodde het Israëlische leger ook tientallen Palestijnen. Ook werden enkele duizenden demonstranten verwond. Op videobeelden die online verschenen, was te zien hoe Israëlische sluipschutters ongewapende Palestijnen neerschoten. Zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie riepen daarna op tot een onafhankelijk onderzoek, maar volgens minister Lieberman was daar geen aanleiding toe omdat de soldaten hadden ‘ gedaan wat nodig was ’.
Bron: AFP / cc-foto: Commons Wikimedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Sachs
Sachs18 jun. 2018 - 20:57

@ Thijs Schokland [Netjes wel van Israël om dit via de koninklijke weg te regelen, namelijk via wetgeving.] Wow. Die Palestijnen zijn echte bofkonten, zeg. Ze mogen het Israëlische geweld in hun land weliswaar niet meer filmen, maar Israël heeft daartoe de ‘koninklijke weg’ bewandeld. [Er zijn ook landen, vooral om Israël heen, waarbij …] Echt? Zijn er landen die een ander land bezet houden en middels wetgeving de bevolking van de bezette staat verbieden de misdaden van de bezetter te filmen? Opzienbarend. Noem er eens een aantal. [Net als in Europe kent Israël het democratische trias politica-model.] Hoho. In Europa staat de wetgevende macht op eigen benen. In Israël maakt hij deel uit van de bezetting. Dat is niet te vergelijken. Bovendien geeft die vermeende trias politica Israël geen enkel recht om zijn wetten van toepassing te verklaren op een ander land. Zero. [In dat model heft het volk, althans de parlemenataire vertegenwoordigers ervan, het laatste word en niet het leger of de vigerende machthebbers, zoals gangbaar in het MO.] Het Israëlische ‘volk’ besluit dus dat de moordpartijen van hun leger (dat is datzelfde volk) in Palestina voortaan zonder enige controle mogen plaatsvinden. En u vent dat uit als een overwinning voor de democratie? Voor uw begrip: die Israëlische wet is bedoeld om te verhinderen dat mensenrechtenorganisaties in bezet Palestina het wetteloze optreden van Israëlische militairen tegen de Palestijnse burgerbevolking filmen. Zie de zaak-Elor Azariya. Hoewel de wet zal worden geherformuleerd, zal hij zonder twijfel worden aangenomen – als één van een serie wetten die Israël volledige carte blanche geeft over miljoenen Palestijnen. Zie het fiat van het Israëlische Hooggerechtshof voor de etnische zuivering van Khan al-Ahmar. Voor uw begrip: dat dorp ligt in Palestina. Tenslotte heeft het presidium van het Israëlische parlement vandaag twee weken geleden de behandeling verboden van een wetsvoorstel dat gelijke rechten voor alle inwoners garandeerde. U leest het goed. Gelijke rechten zijn voor het parlement onbespreekbaar. Zie voor de bizarre details: https://rightsforum.org/nieuws/israel-en-democratie-gelijke-rechten-onbespreekbaar-parlement/

3 Reacties
spoorslopert
spoorslopert19 jun. 2018 - 22:21

Lees maar even verder via dat linkje van de 'rights'forum en je kunt bij Haaretz (!) lezen wat er werkelijk aan de hand was.

Sachs
Sachs20 jun. 2018 - 20:04

@ spoorsloper Gedaan. De overige Israëlische media idem. Niet mis. Israël is nu officieel een Apartheidsstaat.

spoorslopert
spoorslopert21 jun. 2018 - 14:30

@Sachs. Begrijpend lezen in een andere taal is niet voor iedereen weggelegd, ik ben best bereid het in het Nederlands te vertalen/uit te leggen hoor.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie18 jun. 2018 - 10:07

Het zijn gewoon lafaards , en moordenaars . En enige kritiek en je bent gelijk anti semiet. Gesteund door het westen die de ogen sluit

1 Reactie
spoorslopert
spoorslopert19 jun. 2018 - 17:31

Ook jouw bijdrage telt hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jun. 2018 - 9:28

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 15:18

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/israel-gesteund-door-sociale-media-leger-uit-amsterdam

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jun. 2018 - 16:43

Comandos en anti terreur eenheden zij gemaskerd, je excuus gaat niet op hier.

Sachs
Sachs18 jun. 2018 - 19:31

Er is hier geen sprake van commando's of geheime missies. Het gaat om reguliere Israëlische troepen die nachtelijke razzia's uitvoeren, mensen (waaronder kinderen) executeren en in Gaza ruim 130 burgers vermoord hebben. Het gaat kortom om het beteugelen van volstrekte wetteloosheid, zoals die in Israël/Palestina aan de orde van de dag is. U bepleit dat die wetteloosheid de vrije teugel gegeven moet worden. Ik bepleit dat u voor een dergelijk standpunt serieuze argumenten moet overleggen, en zie die graag tegemoet.

spoorslopert
spoorslopert19 jun. 2018 - 22:28

@Sachs "Ik bepleit dat u voor een dergelijk standpunt serieuze argumenten moet overleggen, en zie die graag tegemoet." Ik zie uw bewijzen voor "Het gaat om reguliere Israëlische troepen die nachtelijke razzia’s uitvoeren, mensen (waaronder kinderen) executeren en in Gaza ruim 130 burgers vermoord hebben. " dan ook wel graag komen...

Klaas Punt
Klaas Punt20 jun. 2018 - 8:40

@slopert - zouden die Youtabe videos dan allemaal in scene gezet zijn, de moordpartij aan de Gaza grens, de huiszoekingen, razzia's in de bezette gebieden, de actie van mijn kleine heldin Ahed. Maar ja, spoedig zou er inderdaad geen bewijs meer zijn door dit foto- en videoverbod. Maar weet je, in mijn land was er tijdens de bezetting een zeer actieve illegale pers toen de kranten verboden waren dus ik reken er op dat er voldoende info uit Israel/Palestina zal overkomen. Ik heb nog een vraag: Vind je het ook niet mensonterend dat de jeugd van Israel ingezet wordt om als bezettingsmacht voortdurend terreur uit te oefenen in bezet gebied. Wat moet er van die mensen worden?

Sachs
Sachs20 jun. 2018 - 20:19

@ spoorsloper [Ik zie uw bewijzen voor “Het gaat om reguliere Israëlische troepen die nachtelijke razzia’s uitvoeren, mensen (waaronder kinderen) executeren en in Gaza ruim 130 burgers vermoord hebben. ” dan ook wel graag komen…] Huh? Kent u die niet? De executie van Musab al-Tamimi: https://rightsforum.org/nieuws/dood-17-jarige-palestijn-blijkt-tevoren-aangekondigd/ Ra'd al-Salhi: https://rightsforum.org/nieuws/telefoontje-bezetter-we-komen-doden-overstaan-moeder/ Ibrahim Abu Thuraya: https://rightsforum.org/opinie/feest-licht-en-duisternis-en-moord-op-invalide-palestijn/ Als lezer van Haaretz bent u hopelijk voldoende geïnformeerd over de slachting in Gaza die sinds 30 maart plaatsvindt. Israëlische razzia's: dagelijks staan de gespecialiseerde media vol van de berichten hierover. Elke nacht, al tientallen jaren lang, voert Israël razzia's uit. Tussen 2000 en 2013 werden daarbij tienduizend kinderen uit hun huizen gehaald. Hebt u de rapporten van onder meer UNICEF en de Nederlandse expert-missie hierover gemist? Hoe komt dat? Voor een indruk: https://rightsforum.org/nieuws/israelische-razzias-nacht-66-palestijnse-jongeren-bed-gelicht/ https://rightsforum.org/nieuws/ondraaglijke-stilte-israels-razzias/ https://rightsforum.org/nieuws/israelische-militairen-mishandelen-geboeide-palestijnse-tieners/

spoorslopert
spoorslopert21 jun. 2018 - 14:27

@ Sachs. Heb even een paar van uw linkjes bekeken, sorry, maar berichtjes op uw 'rightsforum' zonder verdere bronnen kan ik helaas niet als bewijs zien.

Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jun. 2018 - 8:49

Netjes wel van Israël om dit via de koninklijke weg te regelen, namelijk via wetgeving. Er zijn ook landen, vooral om Israël heen, waarbij dan wellicht geen wetsartikel het verbiedt om militairen te filmen en dit te openbaren, maar wee o wee als je het doet! Net als in Europe kent Israël het democratische trias politica-model. In dat model heft het volk, althans de parlemenataire vertegenwoordigers ervan, het laatste word en niet het leger of de vigerende machthebbers, zoals gangbaar in het MO.

5 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 13:16

"Er zijn ook landen, vooral om Israël heen, waarbij dan wellicht geen wetsartikel het verbiedt om militairen te filmen en dit te openbaren, maar wee o wee als je het doet! " Noem eens een paar voorbeelden. In uw logica mag Rutte de vrijheden van Joodse mensen dus beperken als hij het op een "koninklijke weg" (wat dat ook mag betekenen) doet? Nee natuurlijk niet! Maar omdat het om israel gaat mag alles bij mensen zoals u. Met mensen zoals u bedoel ik dit: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/israel-gesteund-door-sociale-media-leger-uit-amsterdam

Klaas Punt
Klaas Punt18 jun. 2018 - 13:20

Maar met alle zog. wettelijkheid ben je toch best wel vogelvrij met jouw camera of iPhone. Een belangrijke reden erbij om als tourist dit land te mijden als de pest.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 jun. 2018 - 14:11

Hahaha. https://forward.com/fast-forward/400501/committee-approves-bill-that-would-allow-knesset-to-override-supreme-court/  Oh ja, Stone Cold Justice: https://vimeo.com/86575949 Deze rapportage geeft dezelfde info als een rapport van amnesty international waar het CIDI zo tegen geprotesteert heeft. Eigenlijk heb je na de de eerste minuut al genoeg gegeten van de 19e eeuwse geschiedenis van Israël. En vooral in die Mr.Bean in The White House krijgen ze nog hun gelijk ook. Filosoof Mihai Martoiu Ticu testte mij een jaar of tien geleden of ik “Treacherous Alliance” van Trita Parsi wel echt gelezen had toen ik stelde dat Parsi claimde dat Iran ‘nucleair’ zo gaan zonder diplomatiek overleg. Stond inderdaad niet in het boek, maar wel door Parsi gesteld in een interview. Antwoord van Mihai: “Ach, Arjan, laat ze elkaar afmaken.” Perfect antwoord natuurlijk en misschien lukt het oorlogsmisdadiger John Bolton. Internationaal Recht …

Mark Huysman
Mark Huysman18 jun. 2018 - 15:39

[Net als in Europe kent Israël het democratische trias politica-model. In dat model heft het volk, althans de parlemenataire vertegenwoordigers ervan, het laatste word] In tegenstelling tot Europa bezet en koloniseert Israël illegaal een ander land, al 51 jaar lang. De inwoners van dat andere land hebben niks te zeggen over wat de illegale bezetter allemaal met ze uitspookt. Die zogenaamde democratie van Israël is dus geen snars waard. Of vond je de staatsinrichting van Zuid-Afrika tijdens de Apartheid ook zo’n mooi voorbeeld van het 'trias-politica' model? Ik meen dat dat land de drie machten zelfs over drie steden verdeeld had.

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jun. 2018 - 16:45

Enige land wat recent zo een wet in zij wetboek heeft staan is alleen somaliland, mischien een idee dat Israel dat klein afvallige staatje erkent zodat ze kunnen roepen dat ze niet de enige zijn?

Mostafa
Mostafa18 jun. 2018 - 6:10

De enige democratie in het MO ?! Hahahaha

6 Reacties
punt2
punt218 jun. 2018 - 9:02

@Moatafa, je hebt volledig gelijk. S.A., Irak, Iran, Yemen, Egypte, Lebanon, Jordanië zijn slechts enkele voorbeelden van voorbeeldige democratieën of wat te denken van de Golfstaten, Koeweit. Stuk voor stuk prachtige voorbeelden van bloeiende Democratieën.

Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jun. 2018 - 9:12

U kent er meer?

Mostafa
Mostafa18 jun. 2018 - 12:02

Rob, Ik ken geen 1 moslim land op aard die democratie kent, allemaal zijn dictatoren, bah! Ik heb het tegen Joopers die schaamteloos constant roepen dat Israël de enige democratie in het MO is...daarom moest ik even hard om lachen.

Satya
Satya18 jun. 2018 - 12:54

@rob roy Israel is geen democratie. Dat snap je toch ook wel. Palestijnen hebben geen gelijke rechten. Kom op zeg. In Koeweit heeft iemand die niet de koeweitse nationaliteit heeft meer rechten dan een palestijn in Israël. Je moet behoorlijk wat hersenspoeling hebben gehad om Israël een democratie te noemen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 13:19

Roeptoetertjes leggen vaak woorden in andermans mond. Nergens heeft Mostafa beweerd dat andere landen wel democratieën zijn. Alleen Israël beweert dat ze dat wel zijn.

Klaas Punt
Klaas Punt18 jun. 2018 - 13:23

Mostafa, je mag lachen maar het is te triest voor woorden, 5 jaar voor het filmen van de werkelijkheid.

Eric Minnens
Eric Minnens18 jun. 2018 - 3:37

Erdohan, Poetin, Netanyahu. Hetzelfde laken een pak. Ontwerper: Kim Jong-un.

7 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jun. 2018 - 9:30

Erdogan bezet een land?

Ar Mansie
Ar Mansie18 jun. 2018 - 12:03

Appi Ja. Denk aan Syrië waar hij zonder toestemming van het land oorlog aan het voeren is.

Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jun. 2018 - 12:25

Putin en Erdogan sluiten journalisten op en mishandelen ze, althans volgens Amnesty. Netanyahu toch niet?

Eric Minnens
Eric Minnens18 jun. 2018 - 13:18

@Appi Wat dacht je van: drie machtswellustigen met één groot voorbeeld? (Natuurlijk overdrijf ik een beetje.)

Mark Huysman
Mark Huysman18 jun. 2018 - 15:13

@Thijs Schokland [Putin en Erdogan sluiten journalisten op en mishandelen ze, althans volgens Amnesty. Netanyahu toch niet?] Netanyahu schiet ze dood: https://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians-protests/palestinian-journalist-killed-in-israel-gaza-protests-idUSKBN1HE0A2 https://www.aljazeera.com/news/2018/04/journalist-covering-gaza-rally-killed-israeli-forces-180425163003132.html Ook volgens Amnesty: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/04/israel-arms-embargo-needed-as-military-unlawfully-kills-and-maims-gaza-protesters/

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jun. 2018 - 16:52

Arie. Da's oorlog en geen bezetting, het stukje land is gewoon van Syrië en niemand die het anders beweert, van Irak en Afghanistan spraken we van invasie en geen bezetting maar ik snap u het is een moslim dus andre regels voor hem. Thijs. Eeeehhhh hebt u wel het artikel gelezen? Zo niet ga u terug om te lezen voor u nog is iets typt. Eric. Dan mag Trump zeker niet uit dat lijst ontbreken.

Sachs
Sachs19 jun. 2018 - 12:37

@ Thijs Schokland [Putin en Erdogan sluiten journalisten op en mishandelen ze, althans volgens Amnesty. Netanyahu toch niet?] O nee? Een paar links die het tegendeel uitwijzen: Op 6 april werd de journalist Yasir Murtaja doodgeschoten. https://rightsforum.org/nieuws/israelische-leger-doodt-acht-demonstranten-en-journalist/ Op 13 april werd de journalist Ahmad Abu Hussein doodgeschoten. https://rightsforum.org/nieuws/palestijnse-journalist-bezwijkt-aan-verwondingen/ In 2017 werden in de eerste 10 maanden 25 journlisten opgepakt: https://rightsforum.org/nieuws/israel-intensiveert-strijd-palestijnse-media/

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 22:15

Eeeen daar ging de persvrijheid. What's next?

1 Reactie
Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 9:46

Er zou haast niets meer bij kunnen zou je zeggen.

Spelchecker2
Spelchecker217 jun. 2018 - 21:03

Hoe lang nog tot ook onze overheid eindelijk de echte slachtoffers gaat steunen en dader Israël aansprakelijk stelt voor haar wandaden? Hoe lang nog totdat onze overheid het niet meer bij - inmiddels na 70 jaar ongeloofwaaridge - rituele verbale afkeur laat maar Israël daadwerkelijk gaat treffen met Boycots Desinvesteringen en Sancties?

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 jun. 2018 - 8:35

Stef blok laat het aan Israël over om te bepalen wie de 'echte' slachtoffers zijn. Israël is toch een ... kuch, hoest ... rechtstaat? Is er een andere democratie waar leger en parlement boven de Hoge Raad staan, vraag ik me dan af. De laatsten hoeven alleen maar het woordje "veiligheid'' te gebruiken.

JaapBo
JaapBo17 jun. 2018 - 20:30

Het ‘meest morele leger’ heeft kennelijk veel te verbergen!

Satya
Satya17 jun. 2018 - 19:31

Belachelijk maar heel begrijpelijk. Misdaden tegen mensen zien ze liever niet gefilmd. Dit allemaal omdat Europa zn schuldgevoel ergens anders dumpte. Wanneer zal het westen gaan inzien dat ze niet capabel zijn om de rest van de wereld te besturen. Ondertussen zijn de Palestijnen de klos. Rechts radicalen proberen het hier weer goed te praten. Wat zal dat soort volk nog meer kunnen goed praten.

Sachs
Sachs17 jun. 2018 - 19:26

@ Meta Foor [dus is Israel niet zo een uitzondering als erin dit artikel wordt geschreven …] Kunt u wat voorbeelden geven van landen die verbieden de acties van hun leger in een bezet land te filmen? Vindt u dat een bezetter daar überhaupt over iets te zeggen heeft? Stel dat het leger van land X in bezet Nederland tekeer zou gaan tegen Nederlandse burgers, zou u dan ook een verbod op het filmen van die wandaden vergoelijken?

Appi Mohamud
Appi Mohamud17 jun. 2018 - 18:17

Echt een "licht baken van democratie en een oase van vrijheid". Waarom hoor ik dat zin nooit meer? Zou dat betekenen dat de verdedigers van een appartheid staat hun laaste excuus kweit zijn? Ze krijgen in ieder geval geen hulp van dat wat ze proberen te verdedigen.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra17 jun. 2018 - 16:32

In dit geval vermoed ik dat men wil voorkomen dat nieuwe misdaden van Israelische militairen wederom naar buiten komen.

Meta  Foor
Meta Foor17 jun. 2018 - 15:00

in veel landen is het tevens streng verboden om politie te filmen, openbare gebouwen, overheidsgebouwen... zegt zij met ruime ervaring , doch alleen strenge waarschuwingen en rolletje , cq geheugen wissen... oa Libanon Egypte dus is Israel niet zo een uitzondering als erin dit artikel wordt geschreven ...

8 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jun. 2018 - 16:07

Nee, er zijn meer van dat soort boevenregeringen op deze wereld.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 jun. 2018 - 16:14

@ Meta Foor Is het daarom goed? Hullie doen het ook? Ik vind dat altijd zo'n beroerd argument. Hou daar nu eens mee op! Dat jijbakken slaat helemaal nergens op. Maar nu we toch bezig zijn: Wil je even het lijstje geven waarop journalisten wordt verboden misstanden aan het licht te brengen? Dan zul je zelf schrikken. Dit landje laat zich wel heel erg in de kaart kijken. Ze hebben dus kennelijk heel erg veel te verbergen. Moet je eens voorstellen dat Duitsland gaat vertellen dat Nederlanders in eigen land geen Duitsers mogen filmen...... Klinkt u dat logisch? Wil je het vanaf nu nooit meer willen hebben over een democratie, want de democratische controle door burgers wordt hiermee verboden. Zelfs in de buurlanden, die u altijd in het verdachtenhoek plaatst gaat niet zover dat afschieten van burgers niet aan het licht mogen worden gebracht met videobeelden. Nog even en ze verbieden Palestijnen ademhalen...... Maar goed, Liebermann vindt Palestijnen toch maar onkruid dat "moet worden gemaaid" (vermoord) en een andere minister vindt Palestijnen maar dieren. Tot zover de democratie in Israël. https://www.timesofisrael.com/new-deputy-defense-minister-called-palestinians-animals/ Is er een moment Meta Foor, dat u ook maar één seconde gaat twijfelen aan Israël? Hoe ver moet het nog gaan voordat u het opnemen voor deze mislukte staat staakt met, ook nog, waardeloze argumenten? Hoeveel onschuldige doden moeten er nog vallen? Hoeveel resoluties moeten nog worden geschonden? Wanneer is voor u ook de maat eens vol? Vertel het me.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2018 - 16:29

@ Meta Foor Jij schrijft: dus is Israël niet zo een uitzondering als erin dit artikel wordt geschreven … Israël is wel een uitzondering want de algemene regel in veel landen is dat politie gewoon gefilmd kan worden. Tenzij het gaat om bijzondere omstandigheden. Overigens is daar in Israël wel sprake van. Namelijk het Israëlische leger en niet de politie schiet grote aantallen ongewapende burgers dood. En de Israëlische regering en een groot deel van het Israëlische volk wil die moorden op ongewapende mensen liever niet onder ogen zien. Iets doen aan de moorden doet men liever niet. De haat voor Palestijnen zit diep. Vandaar het verbod op de filmpjes. Ook wil men voorkomen dat keer op keer wordt bewezen dat Israëlische soldaten gewetenloze en misdadige moordenaars zijn en frequent het oorlogsrecht schenden. In Libanon en Egypte gaat het om de persoonlijk veiligheid van de soldaten dat is toch een heel andere zaak.

west012
west01217 jun. 2018 - 16:37

Mag dan geen uitzondering zijn maar Israël gaat er prat op het enige democratische land in het Midden-Oosten te zijn. Dit voorstel getuigt daar niet van. Israël wil hiermee voorkomen dat de wereld ziet hoe soldaten ongewapende mensen doodt.

LaBou
LaBou 17 jun. 2018 - 16:46

Een verbod op het maken van foto's en/of videobeelden dient zelden tot nooit de nationale veiligheid. Het leidt er wel toe dat het moeilijker wordt om te laten zien hoe politie en/of militairen zich op een misdadige manier gedragen zoals de IDF-leden bij de recente gebeurtenissen in Gaza. En dát is nu juist de reden waarom dit voorstel in Israel wordt ingediend. Helaas heb je gelijk als je stelt dat Israel daarmee geen uitzondering is.

rvb2
rvb217 jun. 2018 - 16:55

Maar het gaat natuurlijk helemaal niet om Israel, de westelijke jordaanoever is geen deel van Israel.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 jun. 2018 - 17:16

Zouden ze in Nederland ook moeten doen, nietwaar Meta?

Inspector Gadget
Inspector Gadget18 jun. 2018 - 4:22

@Ben We hebben het niet eens over politie, maar over militairen, dus wat probeer je goed te praten?