Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet is gewoon tijd aan het kopen om uit te vinden hoe onbuigbaar Van der Plas werkelijk is

  •  
31-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2890 keer bekeken
  •  
kee jole 3446764

In Den Haag heerst een nerveuze sfeer sinds de verrassende verkiezingszege van de BBB bij de Provinciale Staten. Dinsdag kwam de top van het kabinet bij elkaar om de situatie te analyseren. Kee en Van Jole bespreken op ieder hun kenmerkende wijze de ontwikkelingen.

Politiek duider Peter Kee observeert de gezichtsuitdrukkingen van de deelnemende politici en analyseert de samenstelling van het gezelschap. "Als je goed naar de secondanten kijkt dan kun je al zien dat het lange gesprekken gaan worden. Naast Kaag loopt dan bijvoorbeeld Vijlbrief, een wijze heer die lang in Europa heeft gezeten en veel verstand heeft van financiën. Marnix van Rij, het oliemannetje van de coalitie gaat ook over het geld. En Mark Harbers van de VVD, ook een financieel zwaargewicht. Dit zijn geen mannen die uit zijn op een confrontatie." 

Van Jole stelt dat het kabinet tijd wil rekken omdat de BBB van Caroline van der Plas nu in de provincies aan zet is en coalities moet gaan vormen. "Dan wordt duidelijk of de breekpunten die zij steeds heeft genoemd, het tijdschema voor de stikstofdoelen en de gedwongen uitkoop ook echt overeind blijven. Zo gauw ze ergens toegeeft zal dat in Den Haag opgepikt worden om haar positie te verzwakken." Volgens Van Jole gaat het uiteindelijk alleen maar om geld. "Het is duidelijk dat die piekbelasters, de grote bedrijven van de veeindustrie, uitgekocht moeten gaan worden. Die willen zoveel mogelijk geld binnenharken, daar is die hele partij voor opgericht. Over de kleine boeren maakt echt niemand zich druk." 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

D.Meijer
D.Meijer1 apr. 2023 - 17:08

Moeten wij als Nederland niet zo langzamerhand ook de EU verlaten?? En weer baas worden in eigen land?? Is de macht van de EU niet teveel doorgeschoten????

1 Reactie
Huub53
Huub531 apr. 2023 - 23:58

Ik woon aan de grens met België en herinner me de tijd dat er een echte grens was nog. Daar wil ik beslist niet naar terug. Maar de macht van de Brusselse en Haagse kliek is wel heel erg doorgeschoten. Ze willen, kost wat kost, de boeren en het platteland te gaan heropvoeden en herinrichten. Ze hebben de neiging om de samenleving micronivo te gaan managen. En verschuilen zich daarbij achter legers van dure beleidsambtenaren, consultants, adviesburo's, NGO's en stapels wetenschappelijke rapporten. Die goed betaalde wolk heeft een, voor de normale burger, ondoordringbaar woud van procedures, regels, normen, wetten en voor zichzelf en tunnelvisie gecreëerd. En daar kwalijke quasi wetenschappelijke fabeltjes over een stikstofdeken en een instortende natuur aan toegevoegd. Juist omdat ik de overheid graag wil geloven heeft het debunken van al die fabeltjes heeft me heel veel meer tijd gekost dan me lief is. Dit alles heeft mijn stemgedrag zwaar beïnvloedt.

Gerygrr
Gerygrr1 apr. 2023 - 10:18

Wat een rare reacties weer. Een brief uit de EU, die zou ons op kunnen breken? De EU, die er niet in slaagt om Orban in het gareel te krijgen? Een ontvanger van geld. En dan het brave Nederland de les lezen? Serieus, een nettobetaler?

Gio Servas
Gio Servas1 apr. 2023 - 4:16

Probleem is dat in de top 25 van de piekbelasters er geen enkele veehouderij tussen zit. Daaruit lijkt het dan ook dat men het probleem niet echt wil oplossen, maar boeren willen wippen en er is al eerder aangegeven dat ze daar dan woningen willen bouwen.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 0:56

Als Rutte iets belooft, dan krijg je het tegenovergestelde: participatiesamenleving, passend onderwijs, P(rogramma)A(anpak)S(tikstof). Allemaal NIET. Nu gaat ie " haast maken" . Het is wel heel bijzonder dat hij METEEN ook vertelt dat hij dat NIET gaat doen. Ze gaan het regeerakkoord wijzigen, daar zijn ze natuurlijk heel snel uit, NADAT de provincies laten weten wat zij willen. De langstzittende premier lost zijn door hemzelf gecreëerde problemen op, op de manier waarop hij ze gecreëerd heeft. Ofwel: hij maakt ze erger. Breken, die boel.

korheiden
korheiden31 mrt. 2023 - 21:09

Rutte wil tijdrekken in de hoop dat BBB het momentum verliest. D66 en CDA vrezen nieuwe verkiezingen. Het is appen en nathouden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 mrt. 2023 - 20:22

Het is Kaag tegen v/d Plas. Ik weet nu al dat deze laatste in het zand gaat bijten. Een schielijk opgeblazen belijdingsbeweging met sekte-allures en een te grote broek aan gaat het toch al gauw afleggen tegen een democratische partij met een rijke beleidstraditie.

EenMening3
EenMening331 mrt. 2023 - 20:03

Na dagenlang onderhandelen wil de coalitie de stikstofbesluiten vooruitschuiven. Wopke Hoekstra vindt 'dat het kabinet „pragmatisch” met de jaartallen moet omgaan'. Het NRC schrijft: "Met de afspraken van vrijdag, die een reactie zijn op de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de grote overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB), lijkt de coalitie vooral tijd te willen kopen. Volgens het CDA is het logisch om nu eerst te wachten hoe de formaties van de colleges in de provincies gaan lopen, waar het stikstofbeleid moet worden uitgevoerd. Het formatieproces is pas deze week op gang gekomen en kan weken of maanden duren. Ook zijn de onderhandelingen over het Landbouwakkoord nog in volle gang, dat boeren perspectief voor de toekomst moet geven." https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/31/coalitie-voorlopig-gered-door-gevoelige-stikstofbesluiten-vooruit-te-schuiven-a4161051

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 mrt. 2023 - 19:09

Het wordt buigen of barsten voor bbb, politiek is geen gezelschapsspel u vraagt wij draaien, v. der Plas zal vermalen worden tussen de EU en de terugslag van haar belazerde achterban, ook bbb zal ten onder gaan aan veel te hoge verwachtingen, er zijn maar weinig benen die de weelde kunnen dragen.

Farmer3.0
Farmer3.031 mrt. 2023 - 17:11

Afgaande op de eerste geluiden komt de BBB zo'n beetje in alle provincies in de coalitie. D66 zal waarschijnlijk nergens in de coalitie komen. Nu is het zaak om de coalities met een kleine meerderheid te kiezen, zodat de BBB een meerderheid binnen de coalitie heeft. De personen van de traditionele partijen zijn in pluche klevers, dus gaan wel mee met de BBB. Dan is het alleen nog een zaak om een wig te drijven tussen de traditionele partijen en D66. Het gedoe bereikt vanzelf Den Haag.

3 Reacties
EenMening3
EenMening331 mrt. 2023 - 20:12

D66 heeft nauwelijks connect met het platteland en de boeren. Voor hen is de halvering van de veestapel vooral een technisch probleem dat je met een zak geld kunt oplossen. Dat breekt ze nu op bij de formatie van de nieuwe provinciebesturen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mrt. 2023 - 21:56

@ Farmer2 Jij schrijft: Nu is het zaak om de coalities met een kleine meerderheid te kiezen, zodat de BBB een meerderheid binnen de coalitie heeft. Je schetst een mogelijk scenario, het is een optie. Maar stel dat het zo werkt. Wat heb je dan gewonnen? Een totaal gepolariseerd land. Grote problemen met de EU. En dus alle buurlanden. En een verziekt leefmilieu. En je winst is dat de Nederlandse samenleving wordt geregeerd volgens de opvattingen van het platteland. En dan ben je blij?

Huub53
Huub532 apr. 2023 - 0:30

@DaanOuwens Ik ga deze zomer lekker in mijn mooie platteland rondfietsen. Heerlijk genieten van het "verziekte leefmilieu". Al fietsend reflecteren op mijn plattelandsopvattingen. De enkele strontgeurtjes daarbij zonder ergernis opsnuivend. En in het "vijandige" België een terrasje aandoen om een pintje te pakken. Zo zie je maar Daan. Smaken verschillen.

Break on through
Break on through31 mrt. 2023 - 16:53

Beste wat dit kabinet kan doen is laten zien is dat het BBB ALLEEN maar om het grote geld erachter gaat. Verdwenen buslijnen, aanrijtijden Ambulance's, geen supermarkt of slager meer in het dorp is allemaal verschrikkelijk maar bijvangst voor de politiek. Immers ze zitten er en nu is het de belangen behartigen van het grootkapitaal. We gaan BBB nog net zo snel weer van het toneel zien verdwijnen als het er op kwam. Let maar op.

KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 16:45

Het is helemaal niet duidelijk dat piekbelasters moeten worden uitgekocht. Ja, als je in de Randstad woont en je achter de meute aanloopt, met een dubbele agenda. Kijk voor de aardigheid eens naar de Living Planet Index, bij NL.

itsme3
itsme331 mrt. 2023 - 14:52

Het is duidelijk dat die piekbelasters, de grote bedrijven van de veeindustrie, uitgekocht moeten gaan worden. Die willen zoveel mogelijk geld binnenharken, daar is die hele partij voor opgericht. Over de kleine boeren maakt echt niemand zich druk." Leuk die sneer. Jole is er duidelijk nog niet overheen dat het BBB gewonnen heeft.

2 Reacties
LaBou
LaBou 31 mrt. 2023 - 16:26

Toon dan maar aan dat ook het belang van de kleine boeren meetelt en niet alleen dat van die grote jongens. Want zoals het door Jole wordt gesteld is het altijd al geweest. Nu probeert itsme dit (onwelgevallige) feit onderuit te halen door uit te halen naar de boodschapper.

itsme3
itsme331 mrt. 2023 - 20:32

@labou Waarom zou ik dat moeten aantonen? Wie beweert die bewijst. Voorloper klinkt het alleen als de wanhopige rancune van een slechte verliezer.

WillemdeGroot
WillemdeGroot31 mrt. 2023 - 14:43

Van Jole: "Het is duidelijk dat die piekbelasters, de grote bedrijven van de veeindustrie, uitgekocht moeten gaan worden. Die willen zoveel mogelijk geld binnenharken, daar is die hele partij voor opgericht. Over de kleine boeren maakt echt niemand zich druk." Dit is, alles overziend, de kern van het BBB-probleem! Alleen, zo vreemd, naast deze geldwolven van de agro-industrie blijken de stemmers op deze nieuwe partij vooral de ontevredenen. Ontevreden over alles en iedereen, behalve over zichzelf. En die ontevredenen hebben hun spreekbuizen in bepaalde t.v.-programma's, kranten, twitter (en al die andere ontembare media-kanalen), enz. Het ligt immers altijd aan die ander (onder de namen 'links', woke, Rutte, Kaag, Hoekstra, Klaver; namen die dus in die kringen geen nadere toelichting behoeven: de paraplu waaronder al het kwaad schuilgaat...). Hoe kunnen volwassen mensen toch (opnieuw) in die val trappen?

weereenmening
weereenmening31 mrt. 2023 - 13:45

"Het is duidelijk dat die piekbelasters, de grote bedrijven van de veeindustrie, uitgekocht moeten gaan worden." Volgens mij is iedereen zelfs BBB het daar mee eens. Of je dat via dwang en onteigening wil gaan doen of via vrijwillige uitkoop is het punt van discussie, niet de uitkoop zelf. "Die willen zoveel mogelijk geld binnenharken, daar is die hele partij voor opgericht." Bij gedwongen uitkoop krijg je vaak een hoger bedrag dan bij vrijwillige uitkoop. Dus dat zou onlogisch zijn. "Over de kleine boeren maakt echt niemand zich druk." BBB maakt zich net als PvdD daar wel druk om, dus wellicht worden hier D66 en de VVD bedoeld.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst31 mrt. 2023 - 13:44

Deze reactie is verwijderd

Gerygrr
Gerygrr31 mrt. 2023 - 13:30

Willen boeren meer of minder koeien? Willen boeren meer of minder schulden? Willen boeren meer of minder schone lucht, water of grond? Wie wilden niet praten met Remkes? Wie worden immer gesteund door Rutte?

3 Reacties
EenMening3
EenMening331 mrt. 2023 - 19:16

De meeste boeren willen gewoon boeren. En hun bedrijf later overdragen aan een opvolger, liefst een eigen kind. Zo gaat dat al duizenden jaren.

Gerygrr
Gerygrr2 apr. 2023 - 14:05

Precies! Dankjewe! Boeren zijn boeren en hun kudde halveren voor even hoge opbrengsten vinden ze meer dan prima!

Gerygrr
Gerygrr2 apr. 2023 - 14:07

De industrie en de agrarische industrie willen de boeren dwingen tot megastallen, megaleveranties aan de industrie, die goedkoop willen produceren voor de wereldmarkt.