Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet houdt zwarte scholen in stand

  •  
11-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
00mdh2.jpg
Oppositie: 'Omdat er geen plannen zijn om actief scholen te mengen werkt het kabinet integratie tegen'
Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft besloten geen actief beleid te voeren tegen zwarte scholen. De samenstelling van scholen zal niet worden gemengd en er zal geen actie ondernomen worden om het aantal zwarte scholen terug te dringen.
De minister verklaart haar beleid door te zeggen dat ze geen zin heeft in een “mengdoctrinatie die van bovenaf wordt opgelegd”. Ook benadrukt ze dat er voor haar maar één ding telt, en dat zijn goede scholen.
Van Bijsterveldt:
“Ik ben absoluut niet tegen de aanpak van segregatie, ook niet op lokaal niveau. Maar het moet niet zo zijn dat er een blauwdruk vanuit Den Haag wordt opgelegd. Daarbij zullen geslaagde proeven beschikbaar worden gesteld voor andere gemeenten. Maar nogmaals, we gaan dat niet van bovenaf verplicht opleggen.”
De oppositie is fel gekant tegen het gebrek aan kabinetsbeleid op dit gebied. SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: “De minister zou zich juist moeten uitspreken over de onwenselijkheid van het bestaan van zwarte en witte scholen.”
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) benadrukt dat het niets doen geheel in lijn valt met de kabinetsplannen. Hij meent dat waar verschillende mensen van verschillende culturen met elkaar in aanraking komen, de mens centraal moet staan en niet het systeem. Donner: “Ik volg daarmee de woorden van het kabinet. Wij gaan in het huidige beleid uit van toekomst en niet van afkomst.”
Gedoogpartner van het kabinet, de PVV, heeft nog niet gereageerd.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.