Joop

Kabinet houdt landing vliegtuig Turkse minister tegen

  •  
11-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24848212945_27ee537c51_k

© EU2016NL https://flic.kr/p/DRKA1z

Het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu mag niet in Nederland landen. Die maatregel heeft het kabinet genomen om te voorkomen dat de bewindsman vandaag in Rotterdam campagne gaat voeren voor het referendum dat wordt gehouden in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring over de ongekend zware maatregel:
Het Nederlands kabinet heeft besloten om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen.
Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk. Daarop heeft Nederland laten weten de landingsrechten in te trekken.
Nederland betreurt de gang van zaken en blijft voorstander van overleg met Turkije. Nederland en Turkije hebben een vriendschappelijke relatie. Binnen die band is gezocht naar een acceptabele oplossing.
Veel Nederlanders met Turkse achtergrond zijn stemgerechtigd voor het referendum over de Turkse grondwet. De Nederlandse regering heeft geen bezwaar tegen bijeenkomsten in ons land om hen daarover te informeren. Maar deze bijeenkomsten mogen niet bijdragen aan spanningen in onze maatschappij en iedereen die een bijeenkomst wil beleggen dient zich te houden aan aanwijzingen van het bevoegd gezag zodat openbare orde en veiligheid kunnen worden gegarandeerd. Geconstateerd moet worden dat de Turkse regering die regels in deze kwestie niet wil respecteren.
Met de maatregel wil het kabinet het onmogelijk maken dat de minister zaterdag in het huis van de Turkse consul te Rotterdam een speech kan houden, dan wel dat voor het oog van de media wordt voorkomen dat die bijeenkomst plaatsvindt en zin diplomatieke onschendbaarheid in evaar zou komen. Ondanks verzoeken van Nederland om hier geen campagne te voeren was Ankara vast besloten de propaganda actie door te zetten. Turkije heeft gedreigd over te gaan tot zware tegenmaatregelen als het bezoek wordt tegengehouden.
Update 13:25
President Erdogan heeft meteen hard uitgehaald naar Nederland, schrijft NRC :
"De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde op de tv-zender CNN Türk woest op het Nederlandse besluit. “Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten.” Een woordvoerder van het Turkse consulaat kon tegenover NRC nog geen reactie geven."
 
Update 20:50
De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya is van Duitsland in een konvooi naar Rotterdam gereden. Daar vinden protesten van tientallen Erdogan-aanhangers plaats, niet op de drie plekken die aangewezen zijn door burgemeester Aboutaleb. Het wordt Kaya – door de autoriteiten – verboden om het pand te betreden.

Meer over:

politiek, turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (237)

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen12 mrt. 2017 - 15:12

Mensen die moeten kiezen of ze Nederlander of Turk willen zijn en dan vervolgens naar Turkije moeten vertrekken. Had je dertig jaar geleden eens moeten zeggen op een partijbijeenkomst van de PPR. Nouja. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

1 Reactie
Pater
Pater13 mrt. 2017 - 1:44

Nou, dan was die oude PPR zo gek nog niet. Turkije beschouwt mensen met Turkse ouders, waar ook geboren, met of zonder dubbele nationaliteit, als Turkse staatsburgers met een Turks paspoort. Uitschrijven kan niet. Als NL die mensen uitzet is dat absurd.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2017 - 13:48

Nu de stofwolken wat opgetrokken zijn blijkt dat nederland rustig heeft gehandeld met het recht aan de zijde. De turkse minister van familiezaken mocht het land uitgezet worden. En de landingsrechten mochten worden ingetrokken. En de stappen zijn gezet door een PvdA burgemeester en een VVD minister president in overleg met andere kabinetsleden. Dus geen wilders die gelijk heeft, geen erdogan en geen gelijk van nederlandse turken die gingen rellen. En de handelingen zijn uitgevoerd met minimaal geweld terwijl er sprake was van gewapende turkse lijfwachten. Kortom er is tamelijk verstandig en stevig gehandeld. Turkije zal ongetwijfeld boos blijven doen en waarschijnlijk zullen een aantal nederlandse turken besluiten om in turkije te gaan leven. Maar ook dat is niet reden tot grote zorg. Er is een kleine kans dat erdogan iets heeft geleerd. Anders moet wilders maar eens een weekje campagne gaan voeren in turkije.

2 Reacties
Pater
Pater13 mrt. 2017 - 1:26

"De turkse minister van familiezaken mocht het land uitgezet worden." Op grond waarvan? Dat de minister vanwege de openbare orde uit het consulaat werd geweerd was al tamelijk discutabel, de deportatie berust bij mijn weten op geen enkele rechtsgrond. Erdogan is natuurlijk bezig met de eerste stap naar de dictatuur in Turkije. Dan is het des te meer van belang daar tegenin het goede voorbeeld te geven. In plaats daarvan ging de regering, overduidelijk met de verkiezingen in het hoofd, op de schandalige provocaties in en overtrad de eigen regels. Dit was heel slechte reclame voor de rechtsstaat.

Zandb
Zandb13 mrt. 2017 - 9:15

Pater: Dat mag als de openbare veiligheid in het geding is. (Onder valse voorwendsels naar Nederland komen, lijkt mij op zich reden genoeg.) Verder kan dat omdat op deze minister geen politieke onschendbaarheid van toepassing is.

RoBru
RoBru12 mrt. 2017 - 13:13

Het is ergens wrang dat sommige Turken zeggen dat Nederland fascistisch of racistisch is omdat ze Turkse ministers het recht ontzeggen in Nederland campagne te voeren voor het Erdogan-referendum. Naar mijn idee zijn we juist democratisch en ontzeggen we een (buitenlandse) fascist het recht hier te spreken, zoals we dat ook doen met haat-imams. Los daarvan is het beroep op bescherming van de openbare orde volledig terecht gebleken. Als Nederlandse VVD'ers campagne voeren in Benidorm: - loopt de openbare orde geen gevaar - bestaat het Nederlandse publiek in overgrote meerderheid uit mensen met maar één nationaliteit. Omgekeerd is voorstelbaar dat Merkel hier een toespraak houdt. Maar als Netanyahu of Le Pen hier een openbare verkiezingsbijeenkomst wil houden (in een zaal of op een balkon) is verbod wegens risico van verstoring van de openbare orde ook zeer waarschijnlijk. Racisme speelt dus geen rol, maar een inschatting van de risico's. Of Aboutaleb of Koenders of Rutte nu over de openbare orde en/of andere consequenties voor Nederland gaat maakt verder niet uit; Kaya of Erdogan gaat er in ieder geval niet over. Tot slot verplicht Nederland zich in de grondwet de internationale rechtsorde te bevorderen. Aanhangers van Erdogan in Nederland een podium geven staat daarmee op gespannen voet,

2 Reacties
aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 18:33

Ergens wrang vind ik wel heel zacht uitgedrukt, het is uitermate onbeschoft en beledigend. En dan rotzooi gaan trappen in een stad die bijna helemaal kapot gebombardeerd was door de nazis, op de beesten af is het.

Pater
Pater13 mrt. 2017 - 1:34

" Maar als Netanyahu of Le Pen hier een openbare verkiezingsbijeenkomst wil houden (in een zaal of op een balkon) is verbod wegens risico van verstoring van de openbare orde ook zeer waarschijnlijk. Racisme speelt dus geen rol, maar een inschatting van de risico’s." Een optreden in een zaal hoeft natuurlijk geen openbaar karakter te hebben. Door er een besloten karakter aan te geven zou een speech van een Turkse minister helemaal geen gevaar voor de openbare orde hoeven worden. Die 20 Wilders-aanhangers kunnen we rustig laten demonstreren. Ik betwijfel of Netanyahu hier verboden zou worden te spreken vanaf een balkon. Ik weet wel zeker dat Netanyahu om die reden niet gedwongen, onder politiegeleide, het land zou worden uitgezet.

ValsPlat
ValsPlat12 mrt. 2017 - 12:20

Poetin, Trump en Erdogan zijn leiders die niet bang zijn om een figuurlijke klap terug te krijgen als gevolg van hun handelen. Dat stralen ze uit en dat maakt hun positie ten opzichte van Europa sterk. Europa is immers verdeeld en beducht voor consequenties. Ik zeg het niet lichtvaardig, maar nu ben ik trots op de houding van Nederland. Tot hier en niet verder! Laten we niet vergeten dat Europa en Nederland in het bijzonder een zeer grote aantrekkingskracht hebben omdat we het hier zo goed voor elkaar hebben (en omdat we een soepel asielbeleid hebben). We hoeven niet bang te zijn dat de mensen met een Turks/Nederlandse nationaliteit massaal remigreren. Elders is al vermeld dat wat er nu gebeurd is aanleiding geeft tot een inhoudelijke discussie over integratie en meervoudige nationaliteiten.

Voice of Reason
Voice of Reason12 mrt. 2017 - 11:39

"Daar vinden protesten van tientallen Erdogan-aanhangers plaats, niet op de drie plekken die aangewezen zijn door burgemeester Aboutaleb" Oppakken dan.

Voice
Voice12 mrt. 2017 - 10:04

Zie hier het probleem van dubbele nationaliteiten. Met dit in het vooruitzicht zou men toch per omgaande moeten stoppen om mensen een dubbel paspoort te geven? Ook al zeggen sommige landen dat ze hun onderdanen geen afstand zullen laten nemen van hun paspoort. Dan maar het NL-se paspoort wegnemen. Dit geldt voor mij ook voor Amerikanen, Duitsers, Congolezen of wie dan ook, die een dubbel paspoort hebben. Een buitenlands land mag geen invloed hebben op NL-se burgers door hen op welke manier dan ook te kunnen straffen in hun eigen land of famile van hen in hun land. Ik zal nooit op Wilders stemmen maar ik ben het er wel mee eens om zo snel mogelijk van het dubbele paspoort af te schaffen. Wat een ellende is het gehele integratie en migratie geworden. Alles en iedereen ligt met elkaar overhoop. Hier hebben ze na de 2WW een einde aangemaakt, door mensen juist niet meer met elkaar te mixen. Toen hebben ze (de Europese elite) x jaren toegestaan dat landen zich ontdeden van etnische minderheden, door ze terug te sturen naar landen waar hun voorvaderen vandaan zijn gekomen. Ik snap dan ook werkelijk niet, dat ca. 10 jaar later weer nieuwe vreemden worden binnen gelaten, om nu weer met zo'n zelfde probleem te zitten als na de jaren '45. Wanneer leert de mensheid nu eens, kijk naar het Midden Oosten, kijk in Afrika, kijk in Amerika, kijk in China, voormalig Yougoslavië of Rusland (Oekraine). Mensen vechten tegen elkaar, omdat ze cultureel of etnisch niet bij elkaar horen. Als we rust willen op deze planeet, zullen koloniale grenzen moeten worden opgeheven en mensen terug verwezen moeten worden naar hun voormalige woongebieden. Dit houdt ook in dat Israël zal moeten ophouden te bestaan. Zal nooit gebeuren en dus zal er altijd oorlog, crisissen en onrusten zijn.

1 Reactie
Pater
Pater13 mrt. 2017 - 3:34

"Toen hebben ze (de Europese elite) x jaren toegestaan dat landen zich ontdeden van etnische minderheden, door ze terug te sturen naar landen waar hun voorvaderen vandaan zijn gekomen." Duitsers zijn toen inderdaad massaal uitgezet, vooral uit Polen, dat in zijn geheel naar het westen verschoof. En een aantal Polen werd uit het voormalige Oost-Polen (nu Rusland) verplaatst naar de voormalige Duitse gebieden. Dat was het wel. Wat voor andere uitzettingen heb je voor ogen? Denk je nou echt dat de vermenging van volken oorlog oplevert? Hoe kom je daarbij? Zou de VS dan niet in een voortdurende staat van burgeroorlog moeten verkeren, idem Australië? Moeten alle Indo's, Surinamers. Antillianen, Turken dan maar Nederland uit worden gezet? China is in de geschiedenis voortdurend veroverd, waarna de veroveraars de Chinese cultuur aannamen. China is géén homogeen land, het barst van de minderheden. Wat bedoel je met het voorbeeld M.-Oosten? Daar hebben de laatste eeuwen vooral de westerse mogendheden voortdurend oorlog gevoerd.

ssebo1711
ssebo171112 mrt. 2017 - 9:50

Als de Turkse regering aan Wilders te kennen geeft dat hij niet welkom is om tijdens het hoogseizoen in Turkse badplaatsen campagne te komen voeren dan moet hij zich daarin schikken. Als hij het daar niet mee eens is, kan hij naar de rechter. Het geeft vervolgens al helemaal geen pas om stiekem met de auto vanuit Bulgarije naar Istanboel te rijden en via sociale media zijn vakantie vierende groupies op te roepen om daar 's nachts te komen rellen. Dat hij in Griekenland wél langs mocht komen, klinkt sympathiek maar is geen argument om de boel verder te escaleren. Turkije is een soevereine staat die zelf beslist wie ze wel en niet toelaat om bepaalde activiteiten te ontplooien.

TurkseTurk
TurkseTurk12 mrt. 2017 - 8:42

Erdogan heeft met dank aan Nederland een lange en dikke stok in de hand gekregen om niet Nederland alleen... maar heel Europa en in de brede zin westerse waarden aan te vallen en te roepen van kijk kijk ze zeggen dat de mensen rechten respecteren en kijk wat ze doen... Ik denk dat Erdogan diep in zijn hart Nederland en ook Geert Wilders diep dankbaar is...

2 Reacties
pvlaren
pvlaren12 mrt. 2017 - 16:46

De hr. Erdogan is een dictator wiens voornaamste doel is zijn macht uit te breiden. Dat is in eigen land begonnen en heeft zijn einddoel nog altijd niet bereikt. Vandaar ook deze campagne die er op gericht is om onder de vlag van 'democratie' de democratie in Turkije nog meer de kop in te drukken. Want volgens de hr. Erdogan is democratie als een trein. Eenmaal op je bestemming aangekomen stap je er uit. U weet vast wel wat hij daar mee bedoelt. Geen enkel Europees land dat democratie hoog in het vaandel heeft staan kan een campagne door een dictator op eigen grondgebied toestaan die als doel heeft de mensen in Turkije nog meer te onderdrukken. En wat de hr. Erdogan ook schreeuwt, het maakt misschien indruk op zijn medestanders maar niet op mensen die inzien waar deze dictator mee bezig is. Als het moment komt dat de portretten van Ataturk beginnen te verdwijnen dan weet ook u hoe laat het is.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 17:00

Dit verlies is de eerste in een reeks. Erdogan glijdt langzaam weg daarom schreeuwt hij in het rond als een kind dat zijn speelgoed heeft stukgemaakt.

Kees Stop
Kees Stop12 mrt. 2017 - 8:17

Rutte laat nog even goed zijn PvdA/VVD vluchtelingendeal achilleshiel zien aan Erdogan en verklaart te verwachten dat de Nederlandse weerstand tegen Turkse referendum propaganda op Nederlands grondgebied geen gevolgen heeft. http://www.nu.nl/politiek/4533633/rutte-verwacht-geen-gevolgen-turkije-deal.html

RU486
RU48612 mrt. 2017 - 7:55

Gisteren speciaal naar de Appie geweest om extra water , voedselvoorraad en borrelnootjes te halen. De teleurstelling was groot toen ik vanmorgen de tv aanzette en er eigenlijk niets aan de hand was. Geen beelden en verhalen van "de hemel boven Ankara en Rotterdam worden verlicht door neervallende bommen". Geen berichten van mobilisatie en militairen die oefenen in het peng peng roepen. Kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat de hele zaak buiten elke proportie wordt opgeblazen met het oog op de verkiezingen de 15de maart. Dat men politiek bezig is zich te profileren en het eigenlijk een manier is om te kijken wie de grootste pik heeft. Vanmiddag maar eens kijken of ik wat van mijn overtollige voorraden weer in kan leveren bij Appie. Gelukkig heb ik de bon nog. Daarna weer over tot de orde van de dag. Even naar de Bouwmarkt en Ikea.

2 Reacties
aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 18:46

Wat fijn voor u dat u er zoveel plezier aan beleeft. Ik denk dat dat niet geldt voor de middenstanders in Rotterdam die hun winkel aan puin zien worden geslagen door ultra nationalistische gekken.

RU486
RU48613 mrt. 2017 - 9:03

aliazelf 12 maart 2017 at 19:46 in Rotterdam die hun winkel aan puin zien worden geslagen door ultra nationalistische gekken. Shit, had ik toch thuis moeten blijven. Nu heb ik de beelden gemist.

Phil2
Phil212 mrt. 2017 - 7:06

Toch faalt de diplomatie, de afdeling van Koenders. Ofwel een toespraak had een paar weken later gekund. Of er hadden afspraken kunnen worden gemaakt voor een toespraak in een sporthal (waar bijv. max 2000 mensen in kunnen) in één of ander gehucht. Maar het zo uit de hand laten lopen een paar dagen voor de verkiezingen, geeft aan dat er iets goed mis is in de diplomatieke kanalen. Hoewel de taal van Erdogan ook weinig marge laat. Laat het me zo zeggen, dit akkefietje gaat Wilders elk geval geen stemmen kosten.

Meta Foor3
Meta Foor312 mrt. 2017 - 6:53

dus ik word ''nazi'' en ''facist'' genoemd.... waar kan ik voorbedrukte formulieren krijgen voor een aanklacht ?

2 Reacties
Voice
Voice12 mrt. 2017 - 16:58

20% van NL, trouwens ook niet, die worden door 80% van NL al tijden als fascisten dan wel racisten uitgemaakt. Dus een gedeelte van NL kijkt niet raar meer op als iemand ze deze benamingen geeft. Des te amusanter is het om onze PC-ers nu moord en brand te horen roepen, dat iemand hen deze benamingen geeft. Ze mogen mij noemen wat ze willen, als mensen dat een opluchting vinden of ze kunnen er hun frustratie mee verminderen, be my gast. Ik zeg alleen maar: trek je deze benaming toch niet aan, je weet wie het zegt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2017 - 20:49

De politicologe Fatma Nur Kizolok is u voor gegaan.

Andre Smid
Andre Smid12 mrt. 2017 - 6:26

Hmmm iemand die democratisch gekozen is en dan door een fictief vijand beeld steeds meer macht naar zich toe trekt waardoor op een gegeven moment het parlement monddood gemaakt wordt en hij alleen heerser kan worden. Ondertussen wordt daar de oppositie hardhandig de kop in gedrukt en dan durft hij ons nazi's te noemen? Ach ja, reincarnatie hoeft niet meteen, kan ook wel bijna 9 jaar duren, dat is dan wel weer duidelijk.

6tekens
6tekens12 mrt. 2017 - 5:40

'Waar is vrijheid?' roepen de betogers. In Turkije natuurlijk !

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 3:10

Wauw, die Erdogan en zijn minions zijn vandaag ongehoord het bos in gepiepeld door Rutte en Aboutaleb. Chapeau. Ze kunnen alleen nog maar stampvoetend "fascist" schreeuwen. Haha, dan ben je toch zo af.

pvlaren
pvlaren12 mrt. 2017 - 0:37

De PvdA die onlangs met zijn 'oudleden' in debat ging en min of meer als "racist" te kakken werd gezet en nu deze diplomatieke rel die alleen maar mogelijk was door het dubbele paspoort. 'Nazi's en facisten'. Zo worden we genoemd door een 'leider' die een weg volgt waarvan hij anderen beschuldigt. En op straat staan wederom de 3e en 4e generatie vlaggenzwaaiers die grote leider te prijzen. Het beste jongetje van de klas dat meer en meer ingehaald wordt door een realiteit waar al jaren geleden voor gewaarschuwd was. Hoe ironisch. Alleszeggende beelden uit de multiculturele 'samenleving'.

1 Reactie
pvlaren
pvlaren12 mrt. 2017 - 12:35

Als toevoeging sta ik volledig achter de keus van dit kabinet wat niet wenste mee te gaan in het spelletje van Erdogan. Hier campagne komen voeren om daar straks de mensen nog meer te kunnen onderdrukken? Daar kunnen we nooit in meegaan. Geen vrijheid van meningsuiting voor hen die anderen de mond snoeren. Geen Nederland geen democratie voor non democraten. Nederland heeft de toon gezet voor alle West Europese landen.

JanB2
JanB212 mrt. 2017 - 0:18

Lijkt mij een goede aanleiding om de kwestie rond de dubbele paspoorten eindelijk eens af te ronden. We hebben hier namelijk te maken met een onacceptabel loyaliteitsprobleem. Als 3e generatie allochtonen menen dat Turkije hun vaderland is dan is een nederlandse nationaliteit dus niet aan hen besteed. Het wordt dan dus kiezen: turks of nederlands. En turks betekent in dit geval gewoon "vreemdeling in Nederland". Met alle beperkingen vandien. Ook de heer Kuzu zal moeten kiezen. En een keuze voor Turkije is per definitie einde politieke carriere, althans wat de Nederlandse politiek betreft. En mocht de heer Kuzu zich vervolgens als 5e colonne ontpoppen en turkse politiek op nederlandse bodem gaan bedrijven dan is DAAR de deur (na een eventueel verblijf in de lik voor spionage en subversieve praktijken).

Zwarte Woud 4
Zwarte Woud 411 mrt. 2017 - 23:36

Had Wilders toch gelijk toen hij Erdogan een Freak noemde, zoals hij wel vaker gelijk heeft gehad, net als zijn voorgangers Janmaat en Fortuyn. Jammer dat de 'fatsoenlijken' nooit naar hen hebben geluisterd, dan hadden we nu niet met dit probleem gezeten.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mrt. 2017 - 12:53

Wie zijn die 'fatsoenlijken', ZW4? Belangrijker nog: hoe hadden deze mensen de opkomst van Erdogan verhinderen kunnen? En dus de diplomatieke crisis van dit moment?

Paddy3
Paddy312 mrt. 2017 - 14:32

Alsof Wilders de enige in Nederland was die waarschuwde voor Erdogan.

Dunya2
Dunya212 mrt. 2017 - 16:45

@Paddy Wilders is een nog ergere malloot dan Erdoyan.

Palladium
Palladium12 mrt. 2017 - 18:08

@Dunya. Inderdaad, zeg ik ook tegen al die politieke gevangenen in Turkije: "Ik weet het, het is even niet leuk, maar je woont tenminste niet in het land van Wilders"

Zwarte Woud 4
Zwarte Woud 412 mrt. 2017 - 19:40

@Cliff, Als er serieus werk gemaakt was van de integratie, inclusief het afschaffen van dubbele nationaliteiten hadden we dit deze diplomatieke crisis niet eens gehad. Maar ja, dat is fascistische geneuzel natuurlijk.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 mrt. 2017 - 23:23

Leuke vraag: 'Waar is vrijheid?" Nou niet in Turkije jongens.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer211 mrt. 2017 - 23:02

Saillant aan dit hele spektakel is dat het volgens de Turkse kieswet verboden is in het buitenland campagne te voeren. http://www.dpa-international.com/topic/urn:newsml:dpa.com:20090101:170309-99-595734/amp

2 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk12 mrt. 2017 - 12:36

Oplossing is super simpel. Een rechtzaak in Turkije aangaan dat de Turkde overheid zich niet aan de wet houd. .... punt is ze kunnen juridisch 1000 smoesjes en Namen geven om het gebeuren geen kampanje te noemen. Officeel voeren ze Bv een meeting om een boek of zo... maar realiteit is aandacht trekken waardoor het effect zelfde is al campagne

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 17:02

Je kunt geen rechtzaak meer aangaan in Turkije, er zijn namelijk geen rechters meer. Die zitten immers allemaal in het gevang.

Bert Vlierman
Bert Vlierman11 mrt. 2017 - 22:52

Niet één tegenstander van het bezoek van Turkse ministers heeft zich beroepen op een wet. Allen, van Wilders tot Roemer, onderbouwen hun mening met meningen over het Turkse bewind. Dat is ontstellend zwak. Intussen dreigt de kwestie volledig uit de hand te lopen. Wilders hoeft geen hand uit te steken om meer winst binnen te halen dan hij deze campagne had kunnen dromen. Niet eerder heeft een regering, de premier voorop, een kans om af te gaan zo optimaal benut. Beschamend.

4 Reacties
Hjs2
Hjs212 mrt. 2017 - 11:01

Ehhh blondie blijft maar zakken in de peilingen.......

Hamid2
Hamid212 mrt. 2017 - 11:12

Welke wet bedoel je? Buitenlandse ministers kun je gewoon weigeren hoor. In navolging van Nederland gaan ook bijeenkomsten in Zwitserland, Zweden en Oostenrijk niet door.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 13:55

Aboutaleb zei dat het niet kon omdat er grote kans was op rellen, en grote kans op verdere splijting tussen de verschillende groepen Turken en Koerden in Nederland. Nu komt Buma met de suggestie om het associatieverdrag met Turkije op te zeggen, zodat aan de dubbele nationaliteit een einde komt. Ik denk dat andere partijen dat gaan overnemen.

Paddy3
Paddy312 mrt. 2017 - 14:33

Dus u zou bukken voor Erdogan? Beschamend inderdaad.

Kewpie Doll
Kewpie Doll11 mrt. 2017 - 22:50

Turkije wat op last van Erdogan eiste dat de Duitse staatsburger Böhmermann vervolgd zou worden, net als dat zij de Nederlandse staatsburger Ebru Umar oppakte en vervolgde, om niets anders dan dat deze gebruik maakten van hun recht van meningsuiting om hun kritiek op inperkingen van vrijheden van onwelgevallige personen en politieke organisaties van het regime in harde satirische vorm te uiten, en dan nu Turkse vertegenwoordigers op het hoogste niveau van datzelfde regime die verontwaardigd en met alle middelen het recht opeisen om een politieke campagne te voeren in Nederland en Duitsland om verdere inperking van vrijheden van hen onwelgevalligen te promoten.

TurkseTurk
TurkseTurk11 mrt. 2017 - 22:36

Wow... Erdoğan is echt sluw en slim. Hij heeft iedereen letterlijk bij de ....len. En hoe. ... ...1... De Turkse opositie die Nee roept is gedwongen Erdoğan te steunen.... Dus escalatie verhoogd juist steun voor Erdoğan in Turkije maar ook in Europa waar slechts 30% van de Turkde mensen stemmen. ...2... wilders heeft Erdoğan perfect geholpen Door met zijn acties Rutte tot harde maatregelen tegen Turkije te dwingen. ...3... technisch en juridisch gezien heeft Erdoğan gelijk... dat brengt hem in een zeer sterke positie... op alle manieren. ...4... Erdoğan bewijst hiermee tegen de Turken maar ook Islam wereld dat Europa tegen de Islam en de Turk is die leidend is in de Islamistische wereld. ... dat laatste is een onbewuste sublimair boodschap. ...5 ... Doordat Eu Nederland niet steunt proberen ze de extra steun die Erdoğan van het Turkse volk krijgt af te remmen... Europa... lees Duitsland wil geen frontale botsing met Turkije... Door Nederland als bliksemleider te gebruiken inplaats van Duitsland. ... maar dit geeft ook meteen het beeld van .... Eu durft niet Eu tegen de werken.... Voor Erdoğan is een het winnen van win.

8 Reacties
Pater Familias
Pater Familias12 mrt. 2017 - 11:06

…3… technisch en juridisch gezien heeft Erdoğan gelijk… dat brengt hem in een zeer sterke positie… op alle manieren. Juridisch gezien overtreedt hij zijn eigen wetten.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 mrt. 2017 - 11:11

"de Turk is die leidend is in de Islamistische wereld. … " Turkije was het enige seculiere democratische land in de islamitische wereld. Helaas hebben Erdogan en de AK-partij er voor gezorgd dat dit gestaag wordt afgebroken. Als een meerderheid voor stemt bij het referendum gaat Turkije nog meer richting een autocratische dictatuur. Maar goed dat Ataturk dit niet meer mee hoeft te maken. Ik ben somber gestemd over de toekomst van Turkije, Erdogan zal in dit mooie land de economie en democratische rechtsstaat ten gronde richten.

Voice of Reason
Voice of Reason12 mrt. 2017 - 11:40

Het wordt inderdaad tijd dat we alle banden met Turkije breken. Ze zitten daar met een dictator die rare machtsspelletjes speelt.

bakkwast
bakkwast12 mrt. 2017 - 13:06

lul niet kerel.hij sluit journalisten op en zn tegenstanders zijn hun leven niet zeker. wmb economische boycot

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 13:51

Nee, Erdogan is gepiepeld door Rutte van het piepkleine Nederland. Nu vraagt hij om excuses, en die zal hij niet krijgen. Dat is schande nummer 2. De echte Turken zien dit en zien dat Erdogan niet op kan tegen iemand als Rutte of Aboutaleb. Het referendum zal uitlopen op een teleurstelling voor Erdogan en ik denk dat hij met enkele jaren verdwenen is. Dat is maar goed ook want een dictator in Turkije, daar is niemand mee gebaat. In eerste plaats de Turken niet.

Paddy3
Paddy312 mrt. 2017 - 14:34

Juridisch gezien heeft ie ongelijk. Om meerdere vlakken. Te beginnen met de eigen Turkse kieswet.

aliazelf
aliazelf12 mrt. 2017 - 14:38

Wat een lachwekkende kolder, Turkije is een 3de wereldland, met 80 miljoen mensen nog een lager bbp als Nederland met 17 miljoen. Om dat te verdoezelen heeft erdogan een hele grote mond, maar daar prikt iedereen doorheen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 14:56

Dat is helaas allemaal waar. Erdogan is hier de grote winnaar want hij bereikt exact wat hij wil: Aantonen dat Europa niets wil met Turkije en 'racistisch' zou zijn. Zo is het niet, maar een beetje demagogie eroverheen en zijn Turkse aanhangers slikken het. We weten natuurlijk dat hij expres zodanig heeft geprovoceerd dat elke regering maatregelen zou treffen. De grote verliezers zijn de Turken die tegen Erdogan zijn. Die durven sowieso weinig meer en krijgen nu ook nog eens onterecht het stigma van meelopers van Erdogan, omdat in Nederland nu iedere Turk wordt gezien als AKP aanhanger.

OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 22:33

STRAATVECHTER ERDOGAN SLAAT Z’N SLAG Het kabinet heeft de situatie enorm laten escaleren. Joost Lagendijk -journalist en woonachtig in Turkije, die N.B. zelf al zo’n half jaar dat land niet meer in mag!- legde het m.i. helder uit in Nieuwsuur (TV) en Met het oog op morgen (radio). Zeker, het is duidelijk dat Erdogan bezig is met een soort confrontatiepolitiek ten opzichte van Europese landen waarin (relatief) veel Turken wonen. Hij is niet zeker van de overwinning in het Turkse referendum op 16 april a.s., waarmee hij zich nog meer macht wil toe-eigenen ten koste van het parlement. Buitenlandse vijandigheid kweken is een beproefd middel in dit soort situaties. Het is verder buitengewoon potsierlijk dat Erdogan de Nederlandse regering nu van de weeromstuit “fascisten” en “overblijfselen van het nazisme” noemt. Erdogan is een YOK-kebrok. (“Yok” = nee). Aan de andere kant is het kabinet erg stug geweest met het verbieden van een toespraak van een Turkse overheidsfunctionaris in Nederland. Als je de vrijheid van meningsuiting écht hoog hebt zitten –zoals de VS, en nu wel b.v. Frankrijk- mogen ook onwelgevallige zaken bepleit worden. Democratie was toch niet voor bange mensen? Het argument dat het een zaak is waar de Nederlandse regering niet achterstaat –een –ja-stem (“Evet”) in het komend referendum- is domweg verkeerd. En noodzaak van handhaving van de openbare orde is ook vergezocht, te meer omdat juist door het dreigen met en zelfs eventueel inzetten van politiegeweld escalatie wordt bevorderd. Moet het kabinet nu ineens opperbeschermer worden van de Turkse Nederlanders? Paternalisme ten top. Het kabinet wil zich voordoen als sterke handhaver van recht en orde, maar toont zich in werkelijkheid een angstige huismeester die politiehulp inroept. Vooral angst voor Wilders, die een slaatje uit de situatie zou kunnen slaan, maar juist nu natuurlijk victorie kraait. Erdogan komt nu met allerlei tegenmaatregelen –zo is de Nederlandse ambassadeur voorlopig niet meer welkom in Turkije- en zal het vuurtje zeker verder opstoken. Een veenbrand die, zoals het er nu uitziet, nog wel even kan gaan duren.

4 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 23:22

De Turkse minister van familiezaken is zelfs verboden naar het Turkse consulaat te gaan. (Turks grondgebied). Het kabinet lijkt haar als "ongewenst vreemdeling" te laten uitzetten. Als dit klopt is het kabinet bezig met een ongekende escalatie. Welke rechtsgrond kan dit optreden hebben? Dit zal zeker een grote weerslag hebben op de relaties tussen Turkije en Nederland.

OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 23:48

De Turkse minister weigert uit haar gepantserde auto te komen.......De Nederlandse politie zal misschien haar auto met de mensen erin gaan optakelen! En daarna zal ze als "ongewenst vreemdeling" worden uitgezet.....Hoe absurd en onwaardig kan het Nederlandse optreden zijn!

Pater Familias
Pater Familias12 mrt. 2017 - 11:10

Mensen die met de ene hand het grijzewolven teken maken en met de andere hand steun betuigen aan de moslimbroederschap zijn zelf fascisten. En die mensen zie ik ook niet als Nederlander maar als Turkse nationalist. Continu maar blijven praten of een keer zeggen waar het op staat?

pvlaren
pvlaren12 mrt. 2017 - 12:49

Een volk dat voor tirannen zwicht ...........

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mrt. 2017 - 22:06

Rutte had net zoveel lef moeten tonen met het Oekraïne referendum, hoe dan ook verregaande brutaliteit van de turken deze keer gepareerd , ik weet niet precies wat de duitsers doen maar soortgelijke maatregelen zouden gewenst zijn, dat is een economische macht waar niet mee te spotten valt, Erdogan kennende zal op wraak zinnen, misschien weer dreigen met een vluchtelingenstroom , enfin eerst kijken hoe DENK reageert al denk ik dat het vreselijk emotioneel wordt.

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 23:22

Rutte had inderdaad net zoveel ruggengraat moeten tonen ten tijde van de vluchtelingen stroom. Duitsland, Zweden doen momenteel hetzelfde als NL. Maakt het wel makkelijker om binnen de EU een wat steviger geluid te laten horen. Alleen de Fransen liggen weer eens dwars.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 mrt. 2017 - 21:59

Ik reken het de Turken aan dat zij vrijwillig een man hebben gekozen die te pas en te onpas anderen voor nazi's uitscheldt maar ondertussen de democratie om zeep helpt. Kennelijk vallen de Turken massaal voor zo'n goedkope demagoog. Maar goed, dit kan nog lekker uit de hand lopen vannacht en onze verkiezingen in de richting van Wilders trekken. Als de vlam in de pan slaat krijgt Wilders er zetels bij. Je wordt bedankt Erdogan.

4 Reacties
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 23:26

Het is een smaldeel, maar wel zeer luidruchtig. Maar die mensen moeten maar eens overwegen, wil je in NL of in Turkije wonen. Ik houd ze niet tegen als ze willen vertrekken. Ga als daar je hart ligt. Speelt dit Erdogan in de kaart? Absoluut, reken gewoon op 150.000 stemmen extra voor JA. En daarom is het tijd om door te pakken. Turkije aan de bedelstaf, dat is de taal die Pasja Erdogan begrijpt.

JanB2
JanB212 mrt. 2017 - 0:20

Ik reken het de Turken aan dat zij vrijwillig een man hebben gekozen die te pas en te onpas anderen voor nazi’s uitscheldt maar ondertussen de democratie om zeep helpt. Juist. En dan ook nog hier de verkiezingen komen verzieken. Want er is hier in Nederland een even enge creep als Erdogan die hier garen bij gaat spinnen.

frenkie2
frenkie212 mrt. 2017 - 0:49

Doofenschmirtz 11 maart 2017 at 22:59 Ik reken het de Turken aan dat zij vrijwillig een man hebben gekozen die te pas en te onpas anderen voor nazi’s uitscheldt maar ondertussen de democratie om zeep helpt. Het meerendeel van de NederTurken heeft op die fascist gestemd. Dat stemt mij niet bepaald vrolijk.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz12 mrt. 2017 - 14:58

Het toerisme trok net weer wat aan, maar Turkije zal nu weer worden gemeden als de pest.

Kewpie Doll
Kewpie Doll11 mrt. 2017 - 20:49

Volgens de NOS is er kamerbrede steun voor Rutte en de regering om de Turkse minister van BuZa Cavusoglu en collega's te weren. Dat is een leugen en zeker geen onachtzame fout. Het is duidelijk dat de NOS niet wenst te benoemen dat kamerleden Kuzu en Öztürk niets van zich hebben laten horen en daarmee dus kamerbrede steun als onwaar maken.

4 Reacties
ValsPlat
ValsPlat11 mrt. 2017 - 22:58

Kamerbreed: er is een meerdheid die bestaat uit linkse, rechtse en middenpartijen. Er is géén unanieme steun. Dus wat de NOS meldt in dit geval is de waarheid.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 mrt. 2017 - 23:19

Ook wel apart dat deze heren zich nu muisstil houden. Ik vermoed dat zij zich hier geen buil aan willen vallen, omdat elk woord van hen kan leiden tot stemmenverlies onder de niet-Turken die overwegen op DENK te stemmen. Tactische mannetjes...

msj_meijerink
msj_meijerink11 mrt. 2017 - 23:25

@Graham Groen a.k.a. Kewpie Doll: volgens mij wordt niet gezegd 'met algemene stemmen' maar 'kamerbreed'. De beide discipelen van Reçep Pasja doen even 'niet mee'. Weet je wat wel raar is: in de Turkse grondwet staat dat stemmen ronselen in het buitenland ongrondwettelijk is.. Waarom wordt dat argument niet beter uitgevent?

thunderbird2
thunderbird212 mrt. 2017 - 9:41

Kamerbreed is geen synoniem voor voltallig

Juppé🎗
Juppé🎗11 mrt. 2017 - 20:04

Komisch en tristesse tegelijkertijd. Is er vrijheid van godsdienst voor religies die tegen de vrijheid van andere godsdiensten en niet-religieusen zijn? Is er vrijheid van meningsuiting voor mensen die daartegen zijn? Ja, dat kan niet anders zou ik zeggen. En dan komt iemand de democratie misbruiken om die voor driekwart af te schaffen....... En nu komt er een minister van familiezaken om campagne te voeren. Familiezaken....het gaat die minister waarschijnlijk niet om geboortebeperking, gelijkheid van man en vrouw. Nee ze moet helpen om het integrisme in te voeren. Wederom slappe houding van Merkel. Hier in Frankrijk probeert Erdogan dat niet.

2 Reacties
Jeremius
Jeremius12 mrt. 2017 - 7:51

Ik denk dat Juppé niet zo goed weet wat er in het mooie Frankrijk gebeurt. Een uurtje nadat hij zijn populistische gal richting Merkel had gespuit landde Cavusoglu in Metz. http://www.ad.nl/buitenland/turkse-minister-cavusoglu-arriveert-in-frankrijk~a68ef1c1/

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2017 - 10:26

"het gaat die minister waarschijnlijk niet om geboortebeperking, gelijkheid van man en vrouw." Nee inderdaad. Erdoğan zelf is daar ook geen voorstander van. Eerder noemde hij kinderloze vrouwen "deficient" en roemde hij vrouwen als zijnde delicaat en zwak en niet geschikt voor serieus werk buitenshuis. Uiteraard moeten geboorteregeling en abortusrechten worden ingeperkt. Volle kracht achteruit dus!

bob b.
bob b.11 mrt. 2017 - 19:44

Dat het bezoek samenvalt met de Nederlandse verkiezingen is geen toeval. Erdogan is alleen maar gebaat bij gedoe om Turken. Als het aan hem lag werd Wilders premier. Daarom dit ruggensteuntje. Net als Poetin wil hij graag een held in eigen land en onder eigen volk zijn en dit staaltje demagogie past daar uitstekend in. Net als Poetin wil hij laten zien dat uitheemse landgenoten worden onderdrukt en dat hij degenen is die hun lot aantrekt. Maar anders dan Poetin op de Krim en Oekraine deed kan Turkije als Navo land geen militaire inval in een ander Navoland doen. Daarom deze politieke stunt. Arme Rutte want ondanks zijn stoere optreden zal voor de meesten toch het beeld blijven hangen dat het weer moslims zijn die voor gedoe zorgen. En dan zijn we weer terug bij het begin van mijn reactie, Erdogan speelt hiermee opzettelijk Wilders in de kaart. Verzwakking van de machtspartijen in de EU betekent verzwakking van de EU. En Wilders is daarbij een willige pion.

2 Reacties
Dunya2
Dunya212 mrt. 2017 - 7:53

"Erdogan speelt hiermee opzettelijk Wilders in de kaart." Die twee hebben elkaar nodig en versterken elkaar, voor eigen electoraal gewin, over de ruggen van de Turken.

Andre Smid
Andre Smid12 mrt. 2017 - 9:45

Waarom zou dat niet kunnen? Wij zijn toch ook een land binnen gevallen en hebben een stuk daarvan weg gegeven? Daarbij elke internationale wet aan ons laars gelapt onder dezelfde noemer als Putin dit heeft gedaan?

Joop den Uil
Joop den Uil11 mrt. 2017 - 18:22

als er komende week geen verkiezingen waren geweest, was het feestje van Turkye in Nederland gewoon door gegaan. De laffe Rutte had er nog maar eens dubbel over gelachen. Situatie voor hem is momenteel anders , en , egoistisch als de politiek is , wordt er naar de mond van de potentiele kiezer geheuld.Niet alleen Rutte, zelfs een Asscher komt er zalvend overheen. bah, want als de Turkse overheid naar NL wil komen voor hun Turkse onderdanen, is het hun goed recht.

8 Reacties
groeneveld1
groeneveld111 mrt. 2017 - 18:54

@Joop den Uil als er geen verkiezingen in Nederland waren dan waren ze niet gekomen.

Starter2
Starter211 mrt. 2017 - 19:09

Tja, maar het zijn geen Turkse onderdanen. Het zijn Nederlanders die als 2e nationaliteit de Turkse hebben. Da's wel wat anders. Gewoon stoppen met die dubbele nationaliteit. Dan blijven die gasten ook gewoon weg.

arjenZH
arjenZH11 mrt. 2017 - 19:27

"voor hun Turkse onderdanen" En laat ik nu altijd gedacht hebben dat het geen "Turkse onderdanen" maar Nederlanders waren.

Wittemuis2
Wittemuis211 mrt. 2017 - 22:01

Ik kan geen lafheid in de daden van Rutte zien in deze, je betoog slaat kant nog wel. VVD is mijn partij ook niet maar kan deze actie volledig waarderen.

frenkie2
frenkie211 mrt. 2017 - 23:34

Starter 11 maart 2017 at 20:09 Gewoon stoppen met die dubbele nationaliteit. Dan blijven die gasten ook gewoon weg. Hier slaat u de spijker op z,n kop. Tot welke generatie blijft eigenlijk doorgaan die dubbele nationaliteit. Het lijkt me namelijk nogal zot dat je de Turkse nationaliteit erbij krijgt als je betoverovergrootouders daar vandaan kwamen. Stoppen met die malligheid na 2 of 3 generaties. Hebben ze ook geen stemrecht meer, en hebben we hier ook geen last meer van.

FrankVerdellen2
FrankVerdellen212 mrt. 2017 - 1:50

hoe kom je erbij dat het hun goed recht is om hier hun eigen politiek te komen bedrijven?? een turkse minister is hier welkom als hij windmolentjes wil komen bekijken, hun eigen politiek hoort in hun eigen land thuis. dit heeft verder niets met democratie of wat dan ook te maken. verder was ik vanavond voor het eerst in veertig jaar weer een beetje trots er op om Nederlander te zijn. voor het eerst in al die jaren dat ik zie dat onze regering en politie eens ballen toont! bravo! een complete afgang voor Erdohan, en verdiend. Ik ben alleen bang, eigenlijk zeker ervan, dat dit eenmalig is en na de verkiezingen zullen de balletjes weer snel terug opstijgen.

Jeremius
Jeremius12 mrt. 2017 - 8:01

Je kan niet eenzijdig stoppen met de dubbele nationaleit. Als een land je als onderdaan ziet, dan kun je daar niets tegen doen. De dubbele nationaliteit kan alleen in bilateraal overleg worden beëindigd, en dat gaat er nu zeker niet van komen, maar ook hiervoor was dat onbespreekbaar. Nederland heeft in de zestiger jaren tienduizenden Turken naar Nederland gehaald om hier te werken en zich hier langdurig te vestigen. De daaropvolgende gezinshereniging zorgde nog eens voor tienduizenden. Deze mensen bleven Turks, ook al werden ze Nederlander. En kinderen van Turken zijn ook automatisch Turks. We kunnen dat niet veranderen. Het is de Turkse overheid die hier aan vasthoudt, niet de Nederlandse overheid.

Voice of Reason
Voice of Reason12 mrt. 2017 - 11:29

Turkse onderdanen? Bent u soms zo'n PVVer? Het zijn gewoon Nederlanders.

JanB2
JanB211 mrt. 2017 - 18:15

Vrijheid van meningsuiting is nu eenmaal iets anders dan vrijheid van opruiing. Beetje laat dit landingsverbod.

Wittemuis2
Wittemuis211 mrt. 2017 - 18:14

Maar nu het volgende probleem de minister komt per auto ons land binnen. Wordt vervolgd, ik ben geen sensatie zoeker maar verwacht onregelmatigheden..........

1 Reactie
ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 19:05

Is inmiddels aangehouden en verzocht het land weer te verlaten.

ssebo1711
ssebo171111 mrt. 2017 - 17:38

Over verborgen agenda's gesproken. Het maakt allemaal niet uit wat vooraf ging. Op het moment dat een regering van een andere staat zegt dat je niet welkom bent om bepaalde activiteiten te ontplooien dan heb je je daarin te voegen. Op het moment dat je dat niet doet en je gaat bewust en planmatig escaleren dan heb je zelf een verborgen agenda.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer211 mrt. 2017 - 17:31

"Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten." He, Erdogan heeft de retoriek van links ontdekt. Nu nog leren dat dat ook meteen betekent dat je de discussie verloren hebt.

3 Reacties
frenkie2
frenkie211 mrt. 2017 - 23:35

Ha verdomd!

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 mrt. 2017 - 7:43

Dat alles wat ranzig is associëren met links zoals jij doet waar doet die tactiek nogal weer aan denken. Het antwoord staat in je openingszin.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer213 mrt. 2017 - 21:57

@ Joe Niet zo gek hoor, die associatie. We hebben immers kleine Erdogannetjes in de Nederlandse politiek in die komen rechtstreeks van de PvdA.

Meta Foor3
Meta Foor311 mrt. 2017 - 17:23

Rutte heeft zich laten provoceren en is er met open ogen ingetuind. Ik ben er nog niet achter maar denk dat het volgende week wel duidelijk zal worden wat de intenties van de heersende Turkse regering was. Dat er een reden achter zit is duidelijk; Turken zijn niet gek en weten donders goed hoe te onderhandelen (anders hadden ze niet 4 miljard aan een lege dop kunnen overhouden)

1 Reactie
John Boog
John Boog11 mrt. 2017 - 20:13

@Meta Voor 11 maart 2017 at 18:23 "Dat er een reden achter zit is duidelijk; Turken zijn niet gek" - Niet? Dus je land vrijwillig uit handen geven aan een dictatoriale megalomane kopie van Hitler geeft aan dat je niet gek bent? Vraagje... Wat moet een Turk doen zodat jij ze wel degelijk gek vindt?

Jo4Hanna
Jo4Hanna11 mrt. 2017 - 17:20

Ik ben eerder geinteresseerd in wat de Turken er zélf van vinden - in Turkije dan. Hiermee bedoel ik de sinds 19 juli 2016 ontslagen 8000 Turkse agenten; op 11 sept. 2016 de 10-tallen Koerdische burgermeesters - wat democratisch gekozen functionarissen zijn - en de in oktober 2016 ( voor zover mogelijk) totale gehalte van de ontslagen e/o opgepakte 100.000 Turkse burgers. In maart 2017 kunnen dat zomaar 200.000 - 'gezuiverden' zijn. Ik kan me niet voorstellend at die mensen op hun handen zitten. Elk besluit van deze coalitie is een ras-populistische demagoog á Wilders koren op de molen. Ik denk dat Cavusoglu de Nederlandse polarisatie exploiteert: verdeeldheid maakt kwetsbaar dus makkelijker te beinvloeden. Ik zie Cavusoglu écht niet op de stoep staan bij de Canadese, Zweedse, Zwitserse of Deense Turken

7 Reacties
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 18:50

De oppositie in Turkije wordt met harde hand neergeslagen. Men rept nu zelfs over oorlogsmisdaden tegen de koerden. Nee, dit land heeft niets in de EU en niets bij de NAVO te zoeken.

ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 19:07

Ik zie Cavusoglu écht niet op de stoep staan bij de Canadese, Zweedse, Zwitserse of Deense Turken De aantallen Turken in deze landen zijn dan ook electoraal niet relevant voor Erdogan, het zijn er simpel maar erg weinig.

Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 19:33

En ook Zweden heeft geen doorgang gegeven aan de conferentie in Stockholm. Dus de Europese landen worden wakker, mooi kan zomaar tot een krachtig EU geluid aanzwellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mrt. 2017 - 21:41

Dat is even afwachten. Naar verluidt is hij nu op weg naar Frankrijk. Erdogan wil trouwens wel in Denemarken campagne (laten) voeren. De Deense politici zijn het er niet over eens. Lars Aslan Rasmussen van de sociaal democraten is tegen. De minister van buitenlandse zaken wil echter de bijeenkomsten niet verbieden.

OlavM
OlavM12 mrt. 2017 - 0:02

@ Pater Familias: [Nee, dit land heeft niets in de EU en niets bij de NAVO te zoeken.] Turkije past prima in de NAVO. Die organisatie is immers een militair instrument ter bescherming van de belangen van (met name Amerikaanse) grote kapitaalsgroepen, en is oorspronkelijk opgericht als wapen tegen de Sowjet-Unie. De NAVO is uiteraard uiterst opportunistisch, en kan een strategisch gelegen land als Turkije absoluut niet missen in het kader van haar geostrategische belangen. Zo was de NAVO maar wat blij met de dictaturen in Zuid-Europa van weleer. (Portugal, Griekenland en Spanje).

JanB2
JanB212 mrt. 2017 - 0:23

Ik ben eerder geinteresseerd in wat de Turken er zélf van vinden – in Turkije dan. Daar komen we pas achter na de val van Erdogan. Momenteel durft niemand in Turkije zich openlijk uit te spreken, op een kleine minderheid na die ook steevast in elkaar wordt geslagen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2017 - 11:06

".. De aantallen Turken in deze landen zijn dan ook electoraal niet relevant .." Met ongeveer 17.000 1ste en 2de generatie idem in Noorwegen.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen11 mrt. 2017 - 17:15

Nu kunnen we allemaal wel boos zijn op Turkije maar Henk en Ingrid zijn hun all inclusive Turkse vreetvakantie aan jet boeken.

2 Reacties
Django3
Django311 mrt. 2017 - 18:50

Dus u zou liever zien dat we ons druk maakten om de vakantie van Henk en Ingrid dan om een propagandabezoek van een paladijn van een fascistoïde dictator? Prioriteiten, prioriteiten..

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen12 mrt. 2017 - 1:09

Schreef ik dat dan?

Banjaard
Banjaard11 mrt. 2017 - 17:09

Stel: Iemand van de VVD of het CDA wil campagne voeren bij Nederlandse expats, ergens op de wereld. De lokale overheid daar zegt: "Jullie mening staat ons niet aan. rot maar op." Zouden wij dat pikken? Ze zitten immers met onze verkiezingen te fokken.

2 Reacties
ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 19:08

Die Turkse minister komen niet voor expats, maar voor immigranten die vaak naast Turk ook nog Nederlander zijn.

ratio2
ratio211 mrt. 2017 - 21:46

Ja dat zouden we pikken. We zouden het niet leuk vinden, maar de Nederlandse overheid en politiek gaan een discussie over een paar duizend stemmen niet op de spits drijven. Toen Turkije ging dreigen, met de verkiezingen volgende week hebben ze de hand van Rutte geforceerd. Maar dat vinden ze ongetwijfeld niet erg, want daar profiteert Erdogan ook van. Helaas profiteert Wilders ook van een paar duizend Turken met vlaggen in het centrum van Rotterdam.

groeneveld1
groeneveld111 mrt. 2017 - 16:53

Inderdaad sluw van Erdogan, Rutte en co hadden weinig keus hoe dan ook zou Erdo er garen bij gaan spinnen. Ik denk als hij hier ook een coupe zou kunnen ensceneren had hij het ook niet nagelaten.

Poezenmens
Poezenmens11 mrt. 2017 - 16:36

Een hele enge man met z'n haatzaaiende schreeuwerige taal. Het doet me denken aan het geschreeuw en opruiing van iemand die de macht kreeg in de jaren '30 in Duitsland. https://youtu.be/KbP1Ip0Nnp8

Phil2
Phil211 mrt. 2017 - 16:34

Misschien is het ook een Turkse actie ter ondersteuning van.... DENK.

1 Reactie
JanB2
JanB212 mrt. 2017 - 0:26

Dit is inderdaad voer voor extremisten. Wilders en Kuzu spinnen hier ongetwijfeld garen bij. Ik zou zelfs zeggen: stel die verkiezingen even uit tot de gemoederen zijn bedaard.

bob b.
bob b.11 mrt. 2017 - 16:33

Rutte probeert met deze stunt het gras voor Wilders voeten weg te maaien. Dat is dan het geluk bij een ongeluk. Wilders zat al weken te wachten op een incident als dit om zijn zeteltjes veilig te stellen. Iets inhoudelijks heeft de man tenslotte niet te brengen. Maar emoties opstoken kan hij als geboren en getogen demagoog als de beste. En zijn aanhang is altijd bereid het slechtste uit zichzelf naar buiten te persen. Dat laat Rutte natuurlijk niet toe dus daarom deze ondemocratische maar politiek verantwoorde actie. Het laat zien dat we nog liever ondemocratisch zijn dan Wilders en zijn misantropen enige ruimte of bestaansrecht te geven.

9 Reacties
arjenZH
arjenZH11 mrt. 2017 - 18:35

Je snapt helemaal niets van grondrechten en van een weerbare democratie heb je al helemaal geen kaas gegeten. Verander je Nickname beter in : Chamberlain

bob b.
bob b.11 mrt. 2017 - 19:51

Arjen, hoe zo, deze mensen hebben twee nationaliteiten. Ze hebben Turkse en Nederlandse grondrechten. Er is geen enkel grondrecht dat de man verbiedt om hier te komen om zijn landgenoten toe te spreken. Er komen ook Turkse delegaties die willen dat er tegen het referendum gestemd wordt. Je kan moeilijk de een wel toelaten en de ander niet.

arjenZH
arjenZH11 mrt. 2017 - 20:40

@Bob Dat deze mensen 2 nationaliteiten hebben is nu juist het probleem. Hoe kan je integreren in de Nederlandse samenleving als je hart in Turkije ligt? En waar ligt de loyaliteit van een Turkse politie agent. Bij het bevoegd gezag in Nederland of bij Erdogan? Met grondrechten en vrijheid van meningsuiting heeft dit ook helemaal niets van doen. Grondrechten zijn waarborgen voor het individu tegen een almachtige overheid. Bij mijn weten is de Turkse minister toch echt geen vluchteling die bescherming zoekt omwille van zijn dwarse standpunten. Integendeel, hij is zelf de vertegenwoordiger van een autoritair bewind, die hier stemmen komt ronselen. Snap je nu werkelijkheid het verschil niet?

Nico de Mus
Nico de Mus12 mrt. 2017 - 6:27

@arjenZH 11 maart 2017 at 21:40 !!Snap je nu werkelijkheid het verschil niet?!! Nee helaas niet

Jo4Hanna
Jo4Hanna12 mrt. 2017 - 10:18

En dát is dus precies de reden waarom VVD in haar programma de-retatificatie van de Universele Rechten van de Mens bepleit - en al jaren bezig is dat te doen -incluis de destabilisering van de Nederlandse rechtsstaat. Rutte zingt voor eigen parochie. Ik ben het eens met Joost Lagendijk ( GL) die is getrouwd met een Turkse en al sinds september 2016 buiten Turkije wordt gehouden - dus niet naar huis kan. Zo men de Turkse minister gewoon zijn praatje had laten houden hier - was er niets aan de hand geweest. Dit is m.i.een georchestreerde rel - VVD waardig en zegt iets over hoe VVD zich tot Wilder verhoudt - onder een m.i. overspannen bijna populistische NOS verslaggeving

bob b.
bob b.12 mrt. 2017 - 10:37

Arjen, jij bent tegen een dubbele nationaliteit. Maar zolang die er is, staan de Turken in hun recht.

Jo4Hanna
Jo4Hanna12 mrt. 2017 - 12:51

Universele Rechten van de Mens ( URM) wil deratificeren

Pieter van den Bos
Pieter van den Bos12 mrt. 2017 - 14:13

Bob je komt nogal intelligent over op mij ,vraagje kan Tunahan Kuzu in het Turkse parkement gekozen worden

bob b.
bob b.12 mrt. 2017 - 18:09

@ Pieter, geen idee. Maar ik denk het niet.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 mrt. 2017 - 16:23

Als Erdogan zijn zin niet krijgt, begint hij verbaal wild om zich heen te slaan. Hij beschadigt hiermee het toch al aangetaste imago van Turkije brengt de Turkse economie grote schade toe. Je kunt je bijna niet voorstellen dat een overgrote meerderheid van de Turken dit niet doorziet en voor het vergroten van de macht van deze despotische dictator en diplomatieke brokkenpiloot zou stemmen. Turkije zou dan nog verder af stevenen op een autocratische islamitische dictatuur.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 mrt. 2017 - 16:29

En brengt

Cave Canem
Cave Canem11 mrt. 2017 - 16:02

Het is een symbolisch gebaar dat camoufleert dat we al een tijdlang kruipen voor de Turken. Uiteindelijk komt er toch een minister deze kant op en de gnuivende Turkse diaspora in ons land hijst massaal de Turkse vlag. Nederland is even zijn plaats gewezen. Wie heeft het hier tenslotte voor het zeggen: wij of die kaasvreters.

1 Reactie
Paddy3
Paddy311 mrt. 2017 - 23:54

Eh, is dat een strikvraag? Wij, Nederlanders, zijn toch de kaasvreters?

Nico de Mus
Nico de Mus11 mrt. 2017 - 16:01

Dan gaat die toch naar Zaventem,en komt met de auto naar Nederland. Aan de grens is toch geen controle.

Anna2
Anna211 mrt. 2017 - 15:59

De Turkse wet verbiedt campagne voeren van regeringsleden in het buitenland. Ik zie niet in waarom Nederland, Duitsland etc. aan deze campagne medewerking zouden moeten verlenen. Laat ze lekker campagne voeren in hun eigen land. De aanhangers van Erdogan zullen toch niet zo stom zijn om VOOR die nieuwe grondwet te stemmen? Hebben deze kiezers zich wel goed verdiept in de materie??? Ik vind het bijzonder egoïstisch als ze dat doen. Hun familieleden en hun broeders in Turkije zullen hun op den duur niet dankbaar zijn. Daarbij wonen en werken de Turkse medelanders hier in Nederland en niet in Turkije! Deze nieuwe grondwet van Turkije riekt naar de reinste dictatuur. Ik hoop op gezond verstand van deze Turkse medelanders. Er komen ook geen TEGENstemmers campagne voeren in Nederland. Dit is de reinste manipulatie van Erdogan en zijn regering en AK partij

tinekea2
tinekea211 mrt. 2017 - 15:28

we wensen onze Turkse vrienden veel plezier met hun democratisch gekozen leider......

HdG2
HdG211 mrt. 2017 - 14:58

Benieuwd of Trump hier ook een mening over heeft. Dan is het feest compleet.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton11 mrt. 2017 - 14:50

Bravo Nederlands kabinet! Erdogan heeft aan Nederland geen oekazes te geven om zelf in Turkijë het parlement uit te schakelen en hem de totalitaire macht te geven waarmee hij zijn heimelijke doelstelling wil verwezenlijken: de uitroeiïng van de Koerden binnen de Turkse grens! Zijn we al vergeten dat hij enkele jaren geleden de gevluchte Koerdenleider Öcalan liet kidnappen uit vluchtoord Kenya, en dat hij daarna de nederlandse advocate Britta Böhler, die Öcalan juridische bijstand kwam geven, bij haar aankomst in Turkijë op de luchthaven liet gevangennemen en na een nacht in de cel per kerend vliegtuig terug naar Nederland stuurde? Die Erdogan heeft sindsdien de onafhankelijke pers in zijn land vernietigd, en wil nu dictatoriale volmachten? En dat wil hij omdat hij beseft dat hij zijn genocide-plan niet kan uitvoeren zolang er nog fatsoenlijke mensen in zijn land hem de voet kunnen dwarszetten.

FrankVerdellen2
FrankVerdellen211 mrt. 2017 - 14:40

nu er verkiezingen voor de deur staan kan Rutte niet anders, in een laatste poging om twijfelende pvv-ers op de vvd te laten stemmen. trap er niet in.

Middelkoop2
Middelkoop211 mrt. 2017 - 14:26

Zoals ook aangegeven door betrokkenen gaat deze zaak in eerste instantie helemaal niet over de gewenstheid van Turkse "inmenging". De echte reden dat het bezoek van de minister moest worden uitgesteld tot na de vakantie zijn de gevolgen voor de Nederlandse verkiezingen. De PVDA en de VVD waren simpelweg bang dat het bezoek de PVV munitie zou geven om een eindsprint in te zetten (op zich een reeel scenario). De gesprekken met Turkije gingen in eerste instantie dan ook over uitstel van het bezoek tot na de verkiezingen, niet over afstel.

rbakels
rbakels11 mrt. 2017 - 14:19

Iedereen lijkt het eens dat die Turk hier op geen beding de Nederturken mag toespreken, maar ik herinner er aan dat ook deze man vrijheid van meningsuiting toekomt. Grondrechten zijn pas echt van belang als het moeilijk wordt. De vrijheid van meningsuiting dient in de allereerste plaats om het politieke debat mogelijk te maken dat essentieel is voor de democratie. Het onrechtmatige optreden tegen die Turkse minister zou wel eens averechts kunnen werken. Dat Nederturken uit kwaadheid nu juist massaal vóór de voorstellen van Erdogan zullen stemmen, terwijl ze na een toespraak van die Minister waarschijnlijk hadden geconcludeerd tegen die grondwetswijziging te zijn. En als Erdogan niet de beoogde meerderheid krijg zal hij zich wel beroepen op verstoring van het democratische proces door de Nederlandse overheid. Maar is het dan niet vreselijk dat de Turkse overheid Nederturken die zich nauwelijks meer Turk voelen toch blijft aanspreken op hun Turks-zijn? Om de betekenis van die handelwijze te begrijpen moet je denken aan de situatie dat de Nederlandse overheid contact zou houden met emigranten (pakweg in Canada en Australië). Terwijl in ons land ook regelmatig grondrechten worden geschonden, zoals onlangs bleek toen een stel juristen de partijprogramma's tegen het licht had gehouden. en voordat iemand roept dat die Turken dan maar hun Turkse pas moeten inleveren: ja, een Turk kan van zijn Turkse nationaliteit af (anders dan een Marokkaan), maar dat is een dure en lastige procedure die bovendien concreet nadeel oplevert: dan moet voor familiebezoek in Turkije voortaan een visum worden aangevraagd, en wordt het erven van Turks onroerend goed onmogelijk. En wat PVV-ers moet aanspreken: alleen een Nederturk met een dubbel paspoort kun je z'n nederlandse paspoort afpakken. En wat vriendelijker: als die moslims terug willen naar Turkije dan Wilders als eerste vinden dat ze dat niet bemoeilijkt moet worden door ze te dwingen afstand te doen van hun Turkse nationaliteit. Nu zul je wel een vreemd spel krijgen. Gaat die man nu landen in België of Duitsland? Gaan we dan ruzie maken met de overheden daar? Gaan we weer een grenspost openen bij Hazeldonk en Emmerich? en wat als die man een bospad neemt? Ach, hij zal wel op een groot scherm een toespraak op afstand houden. Zodat ze in Den Haag al een lijst aan het maken zijn van verhuurders van grote schermen, en die verhuurders op hun beurt al advocaten in de arm hebben genomen. Het leidt wel lekker af van onze eigen saaie verkiezingen.

5 Reacties
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 16:24

Turkse wet verbied het om parlementsleden in het buitenland politieke campagnes te voeren. Dat was natuurlijk om ervoor te zorgen dat de oppositie niet naar het buitenland ging. Tja, gewoon de Turkse wet tegen hem gebruiken is genoeg. Het simplisme van U is dat alle Nederturken voor Erdogan zijn. Hetzelfde frame gebruikt Wilders. Mensen met Turkse wortels zijn net zo divers als mensen die al wat langer hun wortels in NL hebben liggen. Ze zijn links, rechts, moslim, ongelovig, atheïst. Dus er zullen ook een hoop mensen blij zijn dat Rutte eindelijk een keer een streep trekt. En natuurlijk willen die Erdogan aanhangers niet terug naar Turkije, het leven in NL is namelijk toch een stuk prettiger. En dat Erdogan mensen nog steeds aanspreekt op hun roots, dat komt door dat mooie associatie verdrag met Turkije. Misschien moeten we dat ook maar eens opzeggen zolang Pasja Erdogan er aan de macht is. En verder hoop ik dat de EU de subsidie kraan dichtdraait en alle onderhandelingen afbreekt met Turkije. Het wordt tijd voor wat zwaardere sanctie`s tegen Erdo.

Voice of Reason
Voice of Reason11 mrt. 2017 - 16:40

"Iedereen lijkt het eens dat die Turk hier op geen beding de Nederturken mag toespreken, maar ik herinner er aan dat ook deze man vrijheid van meningsuiting toekomt. " En zo worden de vrijheden waar onze voorvaderen hard voor hebben gevochten, tegen ons gebruikt.

Cave Canem
Cave Canem11 mrt. 2017 - 16:52

"Maar is het dan niet vreselijk dat de Turkse overheid Nederturken die zich nauwelijks meer Turk voelen toch blijft aanspreken op hun Turks-zijn?" U bedoelt die verwaarloosbare minderheid die afdoende is geïntegreerd?

Ikkyu
Ikkyu11 mrt. 2017 - 17:28

Beste Frits, de Nederlandse grondwet geldt voor mensen die zich op Nederlands grondgebied bevinden. Zolang deze minister zich nog niet op Nederlands grondgebied bevind komen deze rechten hem niet toe. Daarnaast gelden voor overheidsfunctionarissen, diplomaten en ministers etc andere regels via de daarvoor bestaande verdragen. Niets houdt Nederland om ze de toegang te ontzeggen, of men nu via land of per vliegtuig komt. Dus dit is op geen enkele wijze onrechtmatig.

OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 23:32

@ Pater Familias: [En dat Erdogan mensen nog steeds aanspreekt op hun roots, dat komt door dat mooie associatie verdrag met Turkije. Misschien moeten we dat ook maar eens opzeggen zolang Pasja Erdogan er aan de macht is. En verder hoop ik dat de EU de subsidie kraan dichtdraait en alle onderhandelingen afbreekt met Turkije. Het wordt tijd voor wat zwaardere sanctie`s tegen Erdo.] Moet je eens kijken hoe landen als Nederland natuurlijk b.v. Duitsland gaan piepen als Erdogan zich niet meer gebonden acht aan de "vluchtelingendeal". En moet je eens kijken hoezeer de NAVO Turkije hard nodig heeft in het kader van haar geostrategische belangen. Het opportunisme viert zoals altijd weer hoogtij in de internationale politiek. Dus nee hoor, appaiserende bewegingen zullen vrij spoedig komen vanuit de Nederlandse politiek, wanneer de verkiezingen op 15 maart a.s. achter de rug zijn. Nu nog even de schriele spierballetjes laten rollen.

kkkkkkkk
kkkkkkkk11 mrt. 2017 - 14:11

Arme Nederturken, toch. Blijkbaar snappen ze niet, dat als ze het presidentieel systeem deze tiran gunnen, dat dit wellicht hun laatste kans was om hun stem te laten horen. Hoe kinderachtig en goedgelovig kan je zijn? Maar waarschijnlijk houden zij niet van de democratie. Turken willen een sterke leiden, een vadertje die voor hun denkt. Goed trouwens van het kabinet om zich niet laten chanteren ook al is het voor electoraal gewin.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 mrt. 2017 - 14:08

Wat ontzettend dom. Olie op het vuur. Veel slimmer was het geweest de propaganda toe te staan en de tegenstanders van Erdogan ook een platform te gunnen. Zo hoort dat.

2 Reacties
ruma ankka
ruma ankka11 mrt. 2017 - 16:32

Je hebt een punt maar Erdogan zelf heeft het niet zo met tegenstanders.

Enzo2
Enzo212 mrt. 2017 - 13:05

Helaas heeft Turkije al laten merken geen probleem te hebben met het uitvechten van interne problematiek op andermans grondgebied. Ik breng even de gebeurtenissen in 2016 in herinnering toen - ook in Nederland - vermeende Gülen aanhangers door Erdogan-aanhangers werden bedreigd en vermeende Gülen-vriendelijke scholen werden geboycot. Door een platform te bieden aan voor- en tegenstanders van Erdogan inviteer je ook een herhaling van dergelijke praktijken. Dat je beide zaken niet los kunt zien, blijkt ook uit dit artikel van de BBC over Erdogan's politiek jegens hem onwelgevallige uitspraken: http://www.bbc.com/news/world-europe-39064657

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer211 mrt. 2017 - 14:07

Gezien de reaktie van Erdogan een juiste beslissing. Nou is het afwachten of de geplande demonstraties uitmonden in ellende. Die kans lijkt me groot.

1 Reactie
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mrt. 2017 - 22:28

@Bruggenbouwer Je had weer eens gelijk met je voorspelling.

Andreas Cappen
Andreas Cappen11 mrt. 2017 - 13:49

Wie denkt Erdogan wel niet wie hij is? Denkt hij werkelijk dat zijn grote waffel (want dat is het) enige indruk zal maken?

Supersmurf
Supersmurf11 mrt. 2017 - 13:46

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde op de tv-zender CNN Türk woest op het Nederlandse besluit. “Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten. Deze man is de weg kwijt,wordt en wil een dictator worden. Oplossing geen vliegtuig meer naar Turkije met vakantie hangers ga lekker naar een ander warm land. Want vergeleken worden met!!, Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten.” doet bij mij de deur dicht en op slot!!!

Robin Hood
Robin Hood11 mrt. 2017 - 13:39

Nederland heeft zijn belangrijkste waarde van Gastvrijheid ingeruild voor twee inferieure waarden namelijk Hypocrisie & Etnocentrisme, jammer hoor.

2 Reacties
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 16:26

Je verwisselt Turkije met Nederland, typefoutje overkomt ons allemaal wel eens.

Peter Smit2
Peter Smit211 mrt. 2017 - 18:08

Klets geen onzin!

Popiejopie3
Popiejopie311 mrt. 2017 - 13:37

Begrijpelijk! Een dag voor Rutte versus Wilders 1-0. Gaan de Turken de straat op kan Rutte met een gelijkspel beginnen. Soms moet je de handschoen oppakken die een ander treiterend voor je neergooit (3 dagen voor de verkiezingen).

Kees Stop
Kees Stop11 mrt. 2017 - 13:30

En natuurlijk is de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu na de verkiezingen van 15 maart van harte welkom als het opzetje van minister buitenlandse zaken Koenders gaat lukken. Want zo kennen we de PvdA, 180 graden draaien na verkiezingen. Het enige probleem dat opgelost dient te worden is hoe PvdA Aboutaleb de turken van de Erasmusbrug gaat afhouden in overleg met de moskeeën tot na de verkiezingen van 15 maart. http://www.rijnmond.nl/nieuws/144243/Moskee-organisaties-slaan-uitnodiging-Aboutaleb-af

JohnVKR
JohnVKR11 mrt. 2017 - 13:27

De Tweede Kamerverkiezingen speelden waarschijnlijk een grote rol in de wijze waarop de Nederlandse regering zich de afgelopen periode heeft opgesteld. Toch vrees ik dat het effect averechts is. Want nu het een grote rel is geworden tussen Nederland en Turkije, zal naar mijn inschatting vooral Wilders daarvan profiteren. Precies wat de Nederlandse regering wilde voorkomen. Want de positie die Turkse Nederlanders in onze samenleving innemen, staat nu meteen weer bovenaan de politieke agenda. Ook Denk zal hiervan kunnen profiteren, ook al hebben ze zich over deze kwestie (begrijpelijkerwijs) vooralsnog vrij stil gehouden. Dus voor coalitiepartners VVD en PvdA kan deze ontwikkeling wel eens zeer ongunstig zijn. Achteraf gezien was het waarschijnlijk beter geweest als ze de Turkse minister geruisloos hadden laten binnenkomen. Daar zou je waarschijnlijk een dag last van hebben gehad, maar daarna was het ook over. Nu is het al dagenlang een kwestie, en zal de kwestie voor komende woensdag waarschijnlijk niet weg zijn. Wat de economische sancties betreft. Dat moeten we nog maar zien. De Turkse toeristenindustrie heeft momenteel een groot probleem. Het is zeker niet in het belang van Turkije om Nederlandse vliegtuigen en Nederlandse toeristen te weren. Dat zal in de toeristengebieden zeker veel onvrede opleveren, wat ook niet gunstig is voor de AK-partij in de aanloop naar het referendum.

2 Reacties
OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 23:12

@ JohnVKR: Goed commentaar, waarmee ik het geheel eens ben.

Enzo2
Enzo211 mrt. 2017 - 23:42

Ik denk niet dat Turkije met de handen in het haar zit wanneer Nederlandse toeristen wegblijven, de hotels krijgen ze wel vol met vakantiegangers uit Rusland en omstreken. Het probleem is dat toeristen wegblijven nu er zoveel vluchtelingen in Turkije zijn. Je kunt je afvragen of Erdogan misschien aanstuurt op een eenzijdige opzegging van de afspraak over vluchtelingen. Immers, niemand kan hem verwijten maken wanneer hij geen zaken wil doen met fascistische staten zonder enig respect voor Turkije en haar machtshebbers (zoals ik mij voorstel dat hij het zou kunnen verkopen aan eigen publiek). Wat als Erdogan daarmee gewoon de grenzen opengooit? Hij laat zijn achterban zien wat een sterke leider hij is, lost het vluchtelingenprobleem in zijn land op en wellicht levert het het hem vriendelijk gezinde DENK nog een paar stemmen op. Zoveel te verliezen heeft hij niet. Dat EU-lidmaatschap zat er toch al niet in, toeristen blijven weg en als hij het vluchtelingenprobleem oplost, is er best kans dat twijfelaars voor een ja-stem gaan.

Hjs2
Hjs211 mrt. 2017 - 13:12

Prima, dat Erdogan nederlandse touristen niet meer laat landen ;-). Die all inclusive zuip/vreetschuren ondermijnen de nederlandse gezondheid alleen maar. De Turkse economie kan dat wel hebben, draait als een tierelier..... Oh wacht.........

1 Reactie
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 22:15

Het zou voor Henk en Ingrid natuurlijk wel eens goed zijn dat ze ook daadwerkelijk merken dat het roepen van hun ook negatieve kanten heeft. Je kan namelijk niet alles hebben.

Kewpie Doll
Kewpie Doll11 mrt. 2017 - 13:02

Recep voor vandaag: Nazi op z'n Turks onder het heffen van een glas ayran.

1 Reactie
Django3
Django311 mrt. 2017 - 18:40

Doe mij maar een glas yeni Raki

Neurotherapie
Neurotherapie11 mrt. 2017 - 12:57

Dictator erdogan en zijn dreinende kleuter wilders in één zet schaakmat. Kudos! Wel oppassen voor vuil spel. Daar zijn die twee intrigantjes dol op.

Joop Schouten
Joop Schouten11 mrt. 2017 - 12:46

Ik herken een herkenbare retoriektruc. Anderen beschuldigen van dingen die men zelf doet. Het wereldbeeld van dit soort gasten is totaal verknipt. Hetzelfde zie ik bij Wilders. Allemaal gevaarlijke opruiers.

1 Reactie
Liempt
Liempt11 mrt. 2017 - 17:49

Ja, al is Wilders een keffertje vergeleken bij Erdogan. Gevaarlijke gek die man.

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 mrt. 2017 - 12:44

Onkel Erdolf is gek - het is niet de bedoeling dat Nederland aan zijn onderknuppels gelegenheid geeft om zijn tirannie definitief te maken. Dus prijs ik dit besluit. Dit is trouwens ook een interessante casus bij de vraag: hoe ver gaat de vrijheid van meningstuiting? Ik zou zeggen: die gaat ver, tenzij je met het bieden van een podium aan een marionet uit een evident fascistische regering meewerkt aan de vervolmaking van een totalitaire staat. Nog even een inkijkje in wat onze vrienden in het Große Baußenland erover schrijven - ik adviseer ditmaal zeker ook om de lezersreacties door te nemen: http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-03/mevluet-cavusoglu-rotterdam-landeerlaubnis-entzogen-verfassungsreferendum

Kepler
Kepler11 mrt. 2017 - 12:37

Heel goed! Turken in Turkije geen rechten, hij geen landingsrechten:)

Harmen Keizer
Harmen Keizer11 mrt. 2017 - 12:35

Enige juiste maatregel na dreigementen. Turkije heeft een grote bek, maar is verder onbelangrijk.

ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 12:34

Mooi toch, de Nederlandse overheid heeft een Turkse bewindspersoon behoedt voor het overtreden van een, vooral door zijn partij AKP, in 2008 in het leven geroepen wet die het Turkse politici verbiedt om politieke campagnes in het buitenland te voeren.

1 Reactie
ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 12:37

O ja, en voordat iedereen in de stress schiet hier een linkje naar een artikel uit Die Welt, een uitermate serieus Duitse krant. https://www.welt.de/politik/deutschland/article162717184/Tuerkisches-Gesetz-verbietet-explizit-den-Wahlkampf-im-Ausland.html

msj_meijerink
msj_meijerink11 mrt. 2017 - 12:23

Volgens mij is de beïnvloeding van de mensen hier de eerste opzet van Reçep Pasja: alle mensen met een Turkse root worden zo de hoek van Kuzu 'ingedreven'. Ondanks de bevlogen reactie van Aboutaleb en Rutte over 'zwaaien met Turkse vlaggen' op de Zwaan is een brevet van onvermogen van de zwaaiers, die (helaas!) ermee aantonen geen Nederlanders te willen zijn. Dat Geert hierbij ook garen spint ,is voor Reçep Pasja slechts een toevallig bijverschijnsel ('colateral damage').

Phil2
Phil211 mrt. 2017 - 12:18

Tis de Trump truc: verdacht worden van laten afluisteren door de Russen, gaat ie prompt Obama beschuldigen van wiretapping. Hier ook: van Erdogan wordt gezegd dat ie een dictator is, slaat hij terug door NL te beschuldigen van fascisme.... Uh, kan Turkije z.s.m. uit de Navo?

1 Reactie
OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 23:07

@ Phil: [Uh, kan Turkije z.s.m. uit de Navo?] Zeker even vergeten dat de NAVO een militair instrument is ter bescherming van de belangen van (met name Amerikaanse) grote kapitaalsgroepen? En is opgericht als wapen tegen de Sowjet-Unie? De NAVO is uiteraard uiterst opportunistisch, en kan een strategisch gelegen land als Turkije absoluut niet missen in het kader van haar geostrategische belangen. Zo was de NAVO maar wat blij met de dictaturen in Zuid-Europa van weleer. (Portugal, Griekenland en Spanje).

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon11 mrt. 2017 - 12:17

Symboolpolitiek: landt hij toch gewoon in Belgie of Duitsland en dan met een dikke Mercedes de laatste kilometers door Nederland.

3 Reacties
Ikkyu
Ikkyu11 mrt. 2017 - 17:29

Ook dan kan hij ongewenst worden verklaard en uitgezet.

Django3
Django311 mrt. 2017 - 18:42

Achja, als je er maar genoeg azijn overheen zeikt is bijna alles symboolpolitiek. Niks doen, da's echt het allerbeste.

ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 19:16

Zijn stand in, een andere Turkse minister, kwam uit Duitsland naar Nederland, is staande gehouden en verzocht het land te verlaten. Dus helaas, die truc gaat ook niet door.

arjenZH
arjenZH11 mrt. 2017 - 12:13

@Bob de la Bob "Waarom zou die man hier geen toespraak mogen houden?' Omdat een buitenlandse mogendheid zich intensief bemoeid met onze aangelegenheden. Turkije oefent ongewenst druk uit op onze medeburgers, het komt adverteren voor een dictatuur. Die minister is dubbel en dwars ongewenst, wil je dat nu werkelijk niet begrijpen?

Willem Straxic
Willem Straxic11 mrt. 2017 - 12:05

Erodogan, Poetin, Le Pen, DeWinter, Wilders, Trump, etc. Allemaal een pot nat, zij dansen met elkaar de tango, en hebben elkaar nodig om overeind te blijven

Aark72
Aark7211 mrt. 2017 - 11:54

Mede door stembusgan hebben beide landen te hoog in gezet. Dit leidt nu tot escalaren. Twee NAVO bondgenoten die allebei spierballen tonen om in eigen land poliyiek te kinnen scoren. En zoals gewoonlijk is de gewonen burger hier het slachtoffer van. Mensen die niets met Erdogan te maken hebben en die genen die rechts Nederland het liefst ziet vertrekken.

Meta Foor3
Meta Foor311 mrt. 2017 - 11:52

er wordt op deze manier wel een circus gecreeerd die alleen maar verloren kan worden door de nederlandse overheid. Enkele politieke partijen zullen er zeer zeker garen bij spinnen. Toch begrijp ik iets niet; onderdeel van de deal met Turkye was toch -naast een som geld- vrije visum voor Turken om door Europa te reizen ? Geldt dat dan nu ineens niet voor een minister ?

Marcus C
Marcus C11 mrt. 2017 - 11:46

Opmerkelijk dat de regering eindelijk een keer karakter toont om deze verdere islamitische destabilisering van ons nog democratische land een halt toe te roepen. Het is toch eigenlijk van den zotte dat een dictator van het ergste soort in Europa de boel zo kan destabiliseren. Wat een zooitje daar en heel veel sterkte aan de paar Turken die wel van goede wil zijn en geen AKP stemmen.....Het nieuwe verzet...

Crazy Henkie
Crazy Henkie11 mrt. 2017 - 11:42

Erdolfgan weet het hoe dan ook in zijn voordeel te gebruiken. Doorgaan: Nederland accepteert de sterke islamitische staat Turkije, tegen: Nederland is een islamofobische fascistische staat waar Turkije tegen op moet treden.

LisanneW
LisanneW11 mrt. 2017 - 11:39

Wanneer je als gast weet wanneer je niet welkom bent, maar toch doordramt dat je perse wilt komen, hoe noem je dat? Een gebrek aan beleefdheid, geen respect?

Zwarte Woud 4
Zwarte Woud 411 mrt. 2017 - 11:39

Dit probleem zouden we niet hebben als we geen dubbele paspoorten hadden toegestaan. Lijkt me stug dat je zonder Turks paspoort wel zou mogen stemmen in Turkije.

1 Reactie
OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 22:56

@ Zwarte Woud 4: [Lijkt me stug dat je zonder Turks paspoort wel zou mogen stemmen in Turkije.] Nederlanders met een Turks paspoort stemmen dan ook in Nederland. Net zoals Nederlanders die in andere landen woonachtig zijn via de ambassades aldaar kunnen meestemmen in de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart a.s.

Harry Nak
Harry Nak11 mrt. 2017 - 11:39

Alleen al uit de officiële Turkse reactie blijkt dat dit een wijs besluit is. Het voelt goed. Geen Chamberlainpolitiek naar haar haatzaaiers, vanwelke snit dan ook. Gewoon geweldloos en netjes de rug recht houden ???? Er resteert meer dan genoeg vrijheid van meningsuiting voor deze types in eigen land. Denk ook dat hun verhaal daar beter de doelgroep bereikt. Enzo te merken is dat proces al in volle gang. Erdogan is al lang door de mand gevallen, het wachten is op een Turkse meerderheid die dat ziet.

3 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus11 mrt. 2017 - 15:52

!!het wachten is op een Turkse meerderheid die dat ziet!! Hopelijk voor 16 april, maar het zal wel niet. Als ze het eindelijk zien, is het te laat en kan het tij alleen gekeerd worden met veel bloedvergieten.

joloe
joloe11 mrt. 2017 - 16:52

Harry Nak: Het wachten is op een Turkse meerderheid die dat ziet. Als Pasen en Pinksteren op een dag vallen.

Enzo2
Enzo212 mrt. 2017 - 11:23

Een goed deel van die meerderheid is zijn baan kwijt of zit in de bak. http://www.bbc.com/news/world-europe-39064657

H.Witte
H.Witte11 mrt. 2017 - 11:36

Destabilisatie van Europa staat hoog op de agenda van een aantal partijen. Een er van is Rusland dat de populistische bewegingen in Europa met graagte steunt. Denk aan de paar miljoen die Frons National via Russische kanalen heeft gekregen. Zogenaamd als 'lening', maar men snapt daar ook wel dat FN dit nooit kan terug betalen. Ook Wilders weet zich via allerhande kanalen en omwegen gesteund door buitenlandse 'partijen'. We moeten beslist niet uitsluiten dat tijdens de vrijages tussen Rusland en Turkije o.a. deze provocerende actie van Turkije jegens Duitsland en Rusland op touw is gezet. De actie werkt gunstig waar het om die genoemde destabilisatie gaat. Men geeft maar wat graag Wilders een steuntje in de rug en mark my words, zulks gaat straks ook bij de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland gebeuren. De actie is zeer gunstig voor Erdogan, die de Turkse burgers daarmee weet te manipuleren en de oppositie aldaar het zwijgen op legt. En tenslotte: de actie is gunstig voor de VS die in de verdeel en heers problematiek ook de vruchten plukt van een voor Rusland trillend Europa. Het geeft aan hoe belangrijk nu een verenigd Europa is en dat de EU haar rug recht houdt. Mocht de Turkse minister voornemens zijn via een buurland naar Nederland te komen dan zou het geweldig zijn als ook daar door de betreffende regeringen een stokje voor gestoken wordt. Leve Europa.

9 Reacties
H.Witte
H.Witte11 mrt. 2017 - 11:37

sorry: jegens Duitsland en Nederland op touw is gezet.

Peter Smit2
Peter Smit211 mrt. 2017 - 12:13

Wat een warrige van complottheorietjes aan elkaar hangende analyse. Erdogan wil gewoon absolute macht en deinst niet terug voor machtspolitiek. Goeie ingreep van het kabinet dit!

frenkie2
frenkie211 mrt. 2017 - 12:57

Aha, het is weer eens allemaal de schuld van Le Pen en Geert Wilders, en Poetin. Ik zat er al op te wachten. Man man

frankie48
frankie4811 mrt. 2017 - 13:09

Beste Henk, En uw denkt geen seconde dat een verenigd Europa die afspraken met Turkije gaat lopen maken omtrent de vluchtelingenproblematiek waar zijzelf geen vat op kunnen krijgen, en daarbij met allerlei beloftes richting Turkije gaat komen die op korte termijn niet haalbaar bleken te zijn, niet een onderdeel kunnen zijn van de oorzaak waarom wij tegen dit conflict aanlopen?

rbakels
rbakels11 mrt. 2017 - 14:25

De destabilisatie van de EU is inderdaad een groot gevaar. Eurofobe dwarskijkers vormen monsterverbonden met grootindustriëlen die vrezen dat de EU hun praktijken effectief aan banden zal leggen. Maar ik denk dat Erdogan te trots is om zich als marionet van Poetin te laten misbruiken. Ik denk eerder dat hij Turkije ziet als het middel punt van een steeds welvarender groep landen die verwant zijn aan de Turken. Er is een hele sliert landen in Azië die Turks-achtige talen spreken. Nee, Turken zijn geen Arabieren. De volkeren met Turkse affiniteit tellen meer mensen dan de Arabieren, vermoed ik. Wij denken bij Turken al gauw aan schilderachtige gastarbeiders, maar Istanbul, veruit de grootste stad van het land, doet zeer westers aan, en die stad ligt zowel militair als commercieel strategisch.

H.Witte
H.Witte11 mrt. 2017 - 22:11

Beste Peter Smit, aardig om te weten: nadat ik mijn reactie geschreven had hoorde ik enkele uren later een politiek commentator (wie het was weet ik niet) op de autoradio precies hetzelfde verkondigen.

H.Witte
H.Witte11 mrt. 2017 - 22:13

Beste Frenkie, zijn er niet zo langzamerhand voldoende bewijzen dat Wilders niet voor RUST in ons laat gaat maar voor ONRUST. Dit is meer een opmerking dan een vraag.

Peter Smit2
Peter Smit212 mrt. 2017 - 7:47

@Henk dus een politiek commentator wiens naam je niet meer weet verkondigt dezelfde warrige theorie? Ja dan moet het wel kloppen

H.Witte
H.Witte12 mrt. 2017 - 17:40

Nee Peter Smit, niet woorden in de mond leggen. Ik wil er enkel mee zeggen dat deze theorie zich niet beperkt tot mijn koker en dat het een ietwat serieuzer karakter krijgt als kennelijk meerderen er zo over denken

MichelD
MichelD11 mrt. 2017 - 11:33

goed dat het kabinet niet is gezwicht voor de Turkse chantage. Erdogan heeft intussen in zijn reactie zijn ware gezicht alweer laten zien.

1 Reactie
Supersmurf
Supersmurf11 mrt. 2017 - 14:15

Erdogan wil zijn wil aan de EU/Nederland opleggen. Ja klopt hij heeft zijn ware gezicht laten zien, een alles heerser een dictator. Wegwezen met Turkije past niet in onze Europese Gemeenschap. Sorry lieve Dames/Vrouwen, maar wij hebben nu echt bestuurders in de EU nodig met ballen in hun broek. Nu vandaag misschien de eerste zet???

DFVJGOP
DFVJGOP11 mrt. 2017 - 11:21

Rutte die een oproep van Wilders uitvoert. Goed gedaan, Rutte. En bedankt, Wilders. Een land dat zijn eigen versie van de nacht van de lange messen uitgebreid aan het uitvoeren is en hard op weg is naar een islamofascistische dictatuur hoeft onze vrijheden niet te misbruiken voor haar antidemocratische doelen. En laat nu die sancties maar komen, Erdolf.

5 Reacties
JanDuine2
JanDuine211 mrt. 2017 - 12:26

En "bedankt Wilders"? Wat heeft Wilders hieraan bijgedragen, behalve als een kwaadaardig muisje met een paar andere (grijze-) PVV muisjes staan piepen voor de Turkse ambassade. Ondertussen was de regering ih het openbaar, maar vooral in stilte bezig om dit "bezoek" tegen te houden, resulterend in het landingsverbod. Chapeau Koenders en Rutte, c.s.! Maar "Bedankt Wilders"? ... laat me niet lachen!

adriek
adriek11 mrt. 2017 - 13:35

Toch is het raar dat Wilders zijn ongrondwettelijke antigodsdienstboodschappen vrijelijk moet kunnen verspreiden, terwijl de Turkse minister geen reclame mag maken voor zijn dictatoriale president.

Zandb
Zandb11 mrt. 2017 - 14:05

Rutte voert helemaal geen oproep van Wilders uit. Niemand is tot "persona non grata" verklaard. Wilders staat hier volkomen buiten.

DFVJGOP
DFVJGOP11 mrt. 2017 - 16:54

Wilders riep Rutte vanmorgen op om deze man niet te laten landen en dat is precies wat Rutte gedaan heeft. En buiten dat is het de hete adem van Wilders in de nek van Rutte die tot dit besluit met ballen heeft geleid. En chapeau Koenders!? De minister van buitenlandse zaken durfde het niet eens aan om een harde nee te verkondigen, een typisch voorbeeld van de slappe houding van de PvdA in dit soort aangelegenheden. Erdogan heeft het afgelopen jaar diverse Koerdische dorpen aan gort geschoten en zo'n 40.000 mensen laten oppakken, maar de PvdA is nog steeds van mening dat ze er met dit soort figuren wel 'uit zullen komen'.

Peter de Groot3
Peter de Groot311 mrt. 2017 - 17:11

@AdrieK " terwijl de Turkse minister geen reclame mag maken voor zijn dictatoriale president." Je beseft toch wel dat hij alle TV kanalen en pers in Turkije tot zijn beschikking heeft om zijn boodschap uit te dragen? Immers, kritische journalisten/radio/kranten zijn er nauwelijks meer: deze worden gesloten en/of in het gevang gezet. Het voordeel voor hem is ook dat dmv de satellietschotels die in NL aan de gevels hangen, zijn boodschap dus bij meer turkse huiskamers binnenkomt dan bij een openbaar optreden op een plein of in een evenementenhal.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 mrt. 2017 - 11:14

En niet onbelangrijk: Het eventueel uit de hand lopen van die demonstraties speelt Wilders vier dagen voor de verkiezingen enorm in de kaart. Dat te voorkomen lijkt ook een motief.

3 Reacties
Phil2
Phil211 mrt. 2017 - 12:20

Ja maar die Turkse minister had ook 2 weken later kunnen komen. De Erdogan clan wil Wilders aan een verkiezingsoverwinning helpen om zo met het vingertje te kunnen wijzen naar NL. Komende dagen moeten politici en media daar vooral op wijzen. Tis een opmerkelijk geval van "opposites attract".

Buzzer
Buzzer11 mrt. 2017 - 12:45

Grote kans dat de Turkse Nederlanders ( let wel: niet Nederlandse Turken) nu de straat opgaan en dat zal Wilders in de kaart spelen.

Supersmurf
Supersmurf11 mrt. 2017 - 13:55

Ben ik mee eens, maar Geert gaat het hoe groot hij ook mag worden niet redden. Geert is ook een alleen heerser en politiek is samenwerking en daar heeft hij geen verstand van of geen zin in.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mrt. 2017 - 11:14

Sinterklaas Rutte is vroeg dit jaar. Hij geeft een godsgeschenk aan Wilders, Kuzu en Erdogan. Maar ik ben bang dat ze niet ¨Dank U sinterklaasje¨ zullen zingen. Deze actie is ingegeven door electorale overwegingen maar zal uiteindelijk de coalitiepartners VVD en PvdA schaden. Let op mijn woorden.

8 Reacties
H.Witte
H.Witte11 mrt. 2017 - 11:45

Han, evengoed kan gesteld worden dat veel Nederlanders de actie van de Regering geweldig vinden en dat ze er electoraal juist wel vruchten van plukt. Eindelijk enige doortastendheid! Het is overigens niet Rutte dis dit cadeau geeft, maar Erdogan die namens Rusland het destabiliserende vuurtje wat verder op stookt. Overigens is ook Erdogan zelf op dit moment gebaat bij een verdeeld Europa in de wetenschap dat er voor Turkije (en Rusland) gunstige beweging zit in de Oost-Europese landen. Zie ook de Volkskrant van afgelopen vrijdag. Het zou verstandig zijn van Rutte .c.s. om het Nederlandse volk nadrukkelijk op die destabiliserende krachten ten gunste van de PVV te wijzen.

arjenZH
arjenZH11 mrt. 2017 - 12:20

Rutte had Wilders in de kaart gespeeld als hij zijn rug niet recht had gehouden. Turkije chanteert ons openlijk, met als doel Nederlandse medeburgers onder druk te zetten en openlijk propaganda te voeten voor een dictatuur. En dat allemaal ook nog eens een paar dagen voor onze eigen verkiezingen. Een democratische Rechtsstaat kan alleen overleven als ze weerbaar is tegen ondemocratische krachten die haar proberen te ondermijnen. Dat Erdogan en zijn Paladijnen van DENK weer flink in de slachtofferrol zal kruipen moeten we maar op de koop toenemen. Het inroepen van grondrechten mag nooit misbruikt worden op diezelfde grondrechten te ondergraven. Want dat is wat Erdogan hier doet. Een uitstekende beslissing van de Nederlandse regering.

Paddy3
Paddy311 mrt. 2017 - 13:01

Juist niet. Wilders wordt juist de wind uit de zeilen genomen. Kuzu laat zich enorm kennen en isoleert zichzelf. En Erdogan komt erachter dat Europa niet op de knieën gaat voor de Sultan. Wat was dan u oplossing? Ruim baan maken voor de dictatuurschap van Erdogan?

StHuck
StHuck11 mrt. 2017 - 13:25

"Deze actie is ingegeven door electorale overwegingen" Even oorzaak en gevolg onderscheiden meneer van der Horst, wie daarbij aanleiding en gevolg gevende handelingen verrichtte, en tevens erbij betrekken dat het niet alleen in Nederland speelt. De actie komt duidelijk vanuit Ankara om t.b.v. de al vergaande democratische onttakeling in Turkije ten gunste van et Erdogan-regime een agressieve campagne te laten voeren in Nederland én Duitsland de hoogste leden van het regime gericht op Turkse Europeanen. Wat u met uw beschuldiging dat Rutte's uiteindelijke reactie van vandaag vergeet of bewust nalaat te vermelden is dat pas na scherpe verzoeken en verzekering e.e.a. niet te tolereren precies hetzelfde is gebeurd in Duitsland met uiteindelijk soortgelijke maatregelen als uiterste middels door de Duitse autoriteiten. Als het dus klopt dat die uiterste maatregel "is ingegeven door electorale overwegingen" dan zouden behalve Rutte zelf, ook de Duitse autoriteiten, en zelfs de Turkse in het complot moeten zitten om de Nederlandse verkiezingen zo te beïnvloedden. Zijn we dus toch nog soort van gehackt ;) n.a.v. waarschuwingen daarvoor na de Amerikaanse verkiezingen?

HdG2
HdG211 mrt. 2017 - 14:54

Hoezo?

Django3
Django311 mrt. 2017 - 18:39

Maar wat vind je inhoudelijk van het regeringsbesluit, Han?

OlavM
OlavM11 mrt. 2017 - 22:45

@ ArjenZH: [Het inroepen van grondrechten mag nooit misbruikt worden op diezelfde grondrechten te ondergraven. Want dat is wat Erdogan hier doet.] O, leg eens uit? Hoezo ondergraaft Erdogan de grondrechten hier dan wel? Hoezo "misbruikt" hij die door hier gebruik te maken van vrijheid van meningsuiting? Het mag er helemaal niet toe doen of je het ermee eens bent of niet. Zo lang niet opgeroepen wordt tot haat en geweld e.d. -en daarvan bestaat in deze geen splintertje bewijs- gaat het grondrecht vóór, als je de pretenties van rechtsstaat tenminste wil hooghouden. Was democratie immers niet voor bange mensen?

Vondel3
Vondel312 mrt. 2017 - 11:06

Altijd als de kippen er bij om Jan en alleman voor fascist uit te maken, maar als er een keer een échte fascist zijn vleugels uit wil slaan in Nederland moet er snel gerelativeerd worden. Het zijn de stuiptrekkingen van iemand die zichzelf jarenlang in een hoek heeft vastgeluld en niet meer terug kan.

bob b.
bob b.11 mrt. 2017 - 11:12

Idiote maatregel. Waarom zou de man hier geen toespraak mogen houden?

13 Reacties
Pater Familias
Pater Familias11 mrt. 2017 - 11:32

Hij mag best een toespraak houden, maar als je je als een hork in het diplomatieke verkeer opstelt dan wordt je ook behandeld als een hork. Je hoeft namelijk niet alles te pikken van een buitenlandse regering die denkt dat hij iedereen de moeder kan beledigen.

Maurits Dekker
Maurits Dekker11 mrt. 2017 - 11:44

Als je jezelf gedraagt als een 'bezetter' wordt je ook als zodanig behandeld. Zou u zelf mensen die u uitschelden en beledigen vrijwillig in uw huis toelaten? Nee toch?

John Boog
John Boog11 mrt. 2017 - 11:47

@Bob de la Bob at 12:12 "Idiote maatregel. Waarom zou de man hier geen toespraak mogen houden?" - Dat staat zeer duidelijk in het artikel: "Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen." Oftewel, in NL - en Rotterdam in het bijzonder - zit men niet te wachten op duizenden Turken met rode vlaggen op straat die als een kip zonder kop Erdogan gaan scanderen. Overigens is het ronduit onbeschoft om als gast de wensen van je gastheer totaal naast je neer te leggen. Alsof er iemand bij je thuis op bezoek komt die weigert zijn schoenen uit te trekken, vervolgens zijn voeten op tafel legt en een sigaret opsteekt. Allemaal niet strafbaar, maar het getuigt niet van enige opvoeding. In Turkije wellicht volkomen normaal, maar hier niet.

Hannes82
Hannes8211 mrt. 2017 - 12:11

Bob, volg jij überhaupt het nieuws?

Peter Smit2
Peter Smit211 mrt. 2017 - 12:15

Eerder een idiote uitspraak van jou als je de achtergrond van het bezoek kent en de dreigementen van de Turken. Rechte rug van Nederland. Eindelijk!

ATM2
ATM211 mrt. 2017 - 12:35

Simpel, omdat zijn eigen Turkse wet uit 2008 hem dat verbiedt.

Buzzer
Buzzer11 mrt. 2017 - 12:40

Volgens uw redenering had ook Hitler hier een toespraak mogen houden voor de lokale Duitsers. Het gewapper met de Turkse vlaggen zeker al vergeten door mensen die in de eerste plaats Nederlander schijnen te zijn, maar zich Turks voelen en gedragen. Kortom een 5e colonne.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 mrt. 2017 - 12:52

Nou ja de toon van de eisen uit Ankara was ook duidelijk bedoeld om te provoceren. Voor Erdogan is electoraal winst te behalen uit een conflict, want hij kan beweren dat Europa toch altijd tegen de Turken is, wat precies het sentiment aanwakkert dat hij wil. Ik wil wedden dat na de verkiezingen de soep weer heel snel afgekoeld gaat worden opgediend, zowel in Ankara als Den Haag.

Hjs2
Hjs211 mrt. 2017 - 13:20

Ondat dit geen turkije is. Nederlanders die zich meer turk voelen, zouden eens te rade moeten gaan bij zichzelf. Turkije wil gewoon delen van Europa anexeren. Iemand die hier geboren is en zich meer Turk voelt dan nederlander, en zich politiek aangetrokken voelt tot een dictator, die middels dit referendum nog meer macht naar zich toe will trekken, moet gewoon eieren voor zijn geld kiezen. Natuurlijk is deze man niet welkom, hij nodig, de west europese kiezers maar uit in turkije. Kunnen ze meteen eens rondkijken naar een leuke woonstek daar.....

FrankVerdellen2
FrankVerdellen211 mrt. 2017 - 14:42

omdat het hier Nederland heet en daarachter heet het turkije..misschien daarom ?

bob b.
bob b.11 mrt. 2017 - 16:11

Spijt me jongens maar geen enkel argument kan mij overtuigen. Het lijkt meer op Turkje pesten of het poetsen van een enorme jij bak. Turken hebben 2 identiteiten, het is hun democratisch recht om in het referendum te gaan stemmen. Ook al is de uitslag of de reden ervan omstreden. Hoeveel van degenen die de Turkse minister nu willen tegen houden waren des duivels toen Wilders Engeland niet in mocht. Nu zijn ze ineens vergeten wat democratie inhoudt. Zeer kortzichtig.

Django3
Django311 mrt. 2017 - 18:52

Bob "Waarom zou de man hier geen toespraak mogen houden?" Om dezelfde reden dat Wilders geen toespraak mocht houden in Engeland..en we dat toen ook allemaal oke vonden van die Britten, want 'fascisten moet je nu eenmaal bestrijden'.

bob b.
bob b.12 mrt. 2017 - 10:42

Django, maar dat is een persoonlijke opvatting. En een die ik deel. Punt is dat we daar hier niets mee kunnen.

Phil2
Phil211 mrt. 2017 - 11:04

Komt lekker gelegen, nu vlak voor de verkiezingen hier. Had Erdogan's stooge twee weken gewacht, dan was er minder aan de hand geweest. Je zou bijna denken dat Erdogan juist mikt op het op de spits drijven van verhoudingen en in de hand werken van Wilders. Heeft Koenders dit wel een beetje duidelijk gemaakt?

1 Reactie
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 mrt. 2017 - 12:54

De winst voor Erdogan is veel directer: Aversie tegen Europa onder Turken aanwakkeren. Daar moet even alles voor wijken. Ook Wilders de grootste laten worden is niet in zijn nadeel trouwens.