Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet houdt landing vliegtuig Turkse minister tegen

  •  
11-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
24848212945_27ee537c51_k

© EU2016NL https://flic.kr/p/DRKA1z

Het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu mag niet in Nederland landen. Die maatregel heeft het kabinet genomen om te voorkomen dat de bewindsman vandaag in Rotterdam campagne gaat voeren voor het referendum dat wordt gehouden in Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring over de ongekend zware maatregel:
Het Nederlands kabinet heeft besloten om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen.
Nederland was met de Turkse autoriteiten in gesprek over het bezoek waarbij gezocht werd naar een acceptabele oplossing. Er was overleg gaande of de Turkse autoriteiten de bijeenkomst konden verplaatsen en een besloten, kleinschaliger karakter konden geven in een Turks consulaat of ambassade. Nog voordat deze gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk. Daarop heeft Nederland laten weten de landingsrechten in te trekken.
Nederland betreurt de gang van zaken en blijft voorstander van overleg met Turkije. Nederland en Turkije hebben een vriendschappelijke relatie. Binnen die band is gezocht naar een acceptabele oplossing.
Veel Nederlanders met Turkse achtergrond zijn stemgerechtigd voor het referendum over de Turkse grondwet. De Nederlandse regering heeft geen bezwaar tegen bijeenkomsten in ons land om hen daarover te informeren. Maar deze bijeenkomsten mogen niet bijdragen aan spanningen in onze maatschappij en iedereen die een bijeenkomst wil beleggen dient zich te houden aan aanwijzingen van het bevoegd gezag zodat openbare orde en veiligheid kunnen worden gegarandeerd. Geconstateerd moet worden dat de Turkse regering die regels in deze kwestie niet wil respecteren.
Met de maatregel wil het kabinet het onmogelijk maken dat de minister zaterdag in het huis van de Turkse consul te Rotterdam een speech kan houden, dan wel dat voor het oog van de media wordt voorkomen dat die bijeenkomst plaatsvindt en zin diplomatieke onschendbaarheid in evaar zou komen. Ondanks verzoeken van Nederland om hier geen campagne te voeren was Ankara vast besloten de propaganda actie door te zetten. Turkije heeft gedreigd over te gaan tot zware tegenmaatregelen als het bezoek wordt tegengehouden.
Update 13:25
President Erdogan heeft meteen hard uitgehaald naar Nederland, schrijft NRC :
"De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde op de tv-zender CNN Türk woest op het Nederlandse besluit. “Nederland moet gaan nadenken over hoe hun vliegtuigen gaan landen in Turkije. Ze zijn nazi-overblijfselen en fascisten.” Een woordvoerder van het Turkse consulaat kon tegenover NRC nog geen reactie geven."
 
Update 20:50
De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya is van Duitsland in een konvooi naar Rotterdam gereden. Daar vinden protesten van tientallen Erdogan-aanhangers plaats, niet op de drie plekken die aangewezen zijn door burgemeester Aboutaleb. Het wordt Kaya – door de autoriteiten – verboden om het pand te betreden.

Meer over:

politiek, turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.