Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: 'Homo's niet onze zorg'

  •  
26-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
bijster_300.jpg
Minister Van Bijsterveldt negeert Kamermeerderheid ... Homovoorlichting niet in het onderwijs
Minister van Bijsterveldt wil voorlichting over homoseksualiteit schrappen uit het kernprogramma van het onderwijs. Dit terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer er juist op aandringt voorlichting op te nemen in het programma. De minister is van mening dat het een te zware belasting voor scholen is.
Van Bijsterveldt vindt dat er buiten het onderwijs om al genoeg initiatieven genomen worden om homo-emancipatie te bevorderen. Ze trekt de vergelijking met mensenrechten en obesitas: Als homo-emancipatie wordt toegevoegd aan het kernprogramma, zullen ook de andere problemen volgen. En dat moeten we niet willen?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (65)

AnneMarieMineur
AnneMarieMineur26 mei 2011 - 12:06

Wat een goed idee, mensenrechten en obesitas!

JoopSchouten
JoopSchouten26 mei 2011 - 12:06

Is ze nu helemaal van een Pot gerukt.... Voorlichting een te zware belasting? Laat haar het onderwijssysteem management-vrij maken. Dát zou de belasting pas verminderen. Je zadelt zo de maatschappij op met kinderen uit anti-homogezinnen die een eenzijdig verhaal te horen krijgen. Tuttebol.

Florian2
Florian226 mei 2011 - 12:06

Is dit het gevolg van de 'samenwerking' / afhankelijkheid van de SGP of zie ik nu complotten die er niet zijn? :P Slechte zaak.

meijerlahn
meijerlahn26 mei 2011 - 12:06

Toeval of..... misschien toch, het zal toch niet.... SGP?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 mei 2011 - 12:06

Anders gaat de SGP ook moeilijk doen.

eeweew
eeweew26 mei 2011 - 12:06

Mensenrechten tot de kerndoelen van het onderwijs laten behoren lijkt niet eens zo een slecht idee.

denmol
denmol26 mei 2011 - 12:06

Welke partijen stonden ook alweer pal voor de belangen van homoseksuelen? O ja alleen als ze gepest worden door Marokkaanse jongens kunnen ze rekenen op onvoorwaardelijke steun van de pvv en powned verder kunnen door iedereen, zoals eigenlijk altijd al het geval is geweest, gediscrimineerd worden.

supersym
supersym26 mei 2011 - 12:06

Krijgen ze op school dan niets over mensenrechten en vetzucht (wat een groot probleem onder kinderen is)??? Goed idee Mevr. de Minister: meteen in het lespakket opnemen!

hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

Zeer kwalijk. Vooral jongere homo's lopen in sommige regio's waar veel mensen religieus zijn (moslims grote steden, maar ook de biblebelt of het katholieke zuiden) tegen een muur van homohaat aan op scholen. Ze zijn niet weerbaar, en de homohaat floreert bij gebrek aan kennis. Als de sociale omgang van kinderen geen taak is van de school, dan kun je net zo goed de scholen vervangen door schriftelijke cursussen, dat is nog goedkoper. Scholen hebben een taak bij het overbrengen van de ethiek die wij graag bij mensen in beginsel aanwezig zien. --- Laat deze omhoog gevallen verpleegkundige alsjeblief terugkeren naar haar leest.

labels
labels26 mei 2011 - 12:06

Allemaal om dat ene zeteltje in de eerste kamer om die bezuinigingen van 18 miljoen die niemand wil (en die ze toch nooit gaan halen) ons door de strot te duwen. Eén zeteltje..... Het argument dat het is om leraren te ontlasten is natuurlijk kolder, want ze willen wel inspecties door leraren onderling laten uitvoeren, zodat op de onderwijsinspectie bezuinigd kan worden.

objectivist
objectivist26 mei 2011 - 12:06

'Homo's niet onze zorg' Er staat een quote in de kop maar van wie is die nou? Ik denk van Joop.

hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

Ze negeert ook nog een motie. Het is niet alleen dom wat ze doet, maar ook nog ondemocratisch "De minister negeert met deze beslissing een in 2009 door de Tweede Kamer aangenomen motie ." http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Laatste-24-uur/298382/Van-Bijsterveldt-negeert-motie-homovoorlichting.htm Lees ook: http://www.borisvanderham.nl/weblog/minister_weigert_d66_voorstel_homo_voorlichting D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: “Sinds wanneer voert een minister een door de Kamer aangenomen motie niet uit? Ik kan me voorstellen dat de heer Dijkgraaf van de SGP hier blij mee is, maar de meerderheid van de Tweede Kamer zeker niet.” Dat voorlichting over homoseksualiteit hard nodig is, blijkt uit de schokkende cijfers. De helft van de leerlingen vindt dat je op school beter niet voor je homoseksualiteit uit kunt komen. Driekwart van de homojongeren heeft te maken met pesten en fysiek geweld. De helft van de homoseksuele jongeren heeft zelfmoord overwogen en 12% van de homojongeren heeft wel eens een zelfmoordpoging gedaan. Dat is vier keer zoveel als bij heterojongeren. Dijkstra: “Ik vind het belangrijk dat alle homojongeren veilig uit de kast kunnen komen. Niet alleen de scholieren in Amsterdam Zuid, maar ook die in Urk en Kampen. De minister moet onze motie gewoon uitvoeren.”

justinasd
justinasd26 mei 2011 - 12:06

mw. van Bijsterveld van het CDA staat vooraan om de SGP van dienst te zijn. Hoezo is onderwijs over homoseksualiteit geen onderdeel van de kerndoelen. Ongeveer 10% van de wereldbevolking is homoseksueel en er dient dus onderwijs over gegeven te worden. Dat kan bij biologie, maatschappijleer etc.... Maar het CDA ziet zijn kans schoon om de bekrompen christelijke gedachten door te voeren.

ErwinB2
ErwinB226 mei 2011 - 12:06

Ojee, stel je voor dat er voorlichting komt over mensenrechten!!! Dat kan niet hoor!!! pfff...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 mei 2011 - 12:06

Als je niet kunt rekenen helpen computers je een eind op weg. Maar als je niet snapt dat homo's net zoveel rechten hebben en net zoveel waarde als niet-homo's, dan helpt niets.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 mei 2011 - 12:06

Uit deze maatregel blijkt dat de zogenaamde steun van de gedoogcoalitie aan de rechten van homo's en van vrouwen alleen maar een gelegenheidsargument is om het moslims moeilijk te maken. Maar het leeft niet. Het zit niet diep. Het wordt onmiddellijk ingeruild voor een beetje macht als dat nodig is voor een meerderheid. En de achterban staat blijkens veel reacties hier te klappen en te juichen. Vrijheid en gelijke rechten zijn bij dit kabinet niet in goede handen.

bobbono
bobbono26 mei 2011 - 12:06

Dit kabinet heeft helemaal niks met minderheden en al hele maal niet als je minder geld hebt. Nee, er moet opgekomen worden voor de rechten van de sterkste & diegene die de meest smerige woorden kan gebruiken voor zijn tegenstander dan pas heb je recht van spreken in dit land.

NeanderMatin
NeanderMatin26 mei 2011 - 12:06

Wat een ongelooflijke fout besluit van de minister. Hiermee discriminerend naar een minderheidsgroep in onze samenleving van zo'n 10 procent welke in alle culturen en religies voorkomend. En de democratie, ze lapt deze aan haar laars. Scholing over onszelf, het zoogdier de mens in al zijn diversiteit en seksuele diversiteit DIENT juist onderwezen te worden om een einde aan de 'armoede' van deze groep te voorkomen en een einde maken aan de discriminatie van de diverse seksuele geaardheden zodat ze een juist leven kunnen leiden en niet levenslang hoeven te lijden door een verkeerd leven omdat juist onderwijs ontbreekt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 mei 2011 - 12:06

Naast op de PVV begint nu het Kabinet ook op de SGP te lijken.

Yggdrasil
Yggdrasil26 mei 2011 - 12:06

De manier waarop bewindslieden van nu buigen naar de SGP begint een beetje beschamend te worden want als je niet verder komt dan dat het bespreekbaar maken van homoseksualiteit binnen het onderwijs te belastend is voor het onderwijs dan laat je je hoofd hangen naar de SGP. Ergo de opgegeven reden is absoluut niet valide.

Opinius
Opinius26 mei 2011 - 12:06

Van Bijsterveld negeert "de problemen"uit de samenleving naar mensen die een statement nou eenmaal hebben. daarmee houdt deze elk statement in stand, mens doe nou eens normaal U doet U naam eer aan U bent daarmee bijster u in uw veld een veld waar u liever uit op kan donderen bij gebrek aan affiniteit naar Uw samenleving en haar dwalingen. bijster angstveld!

Keukenkast2
Keukenkast226 mei 2011 - 12:06

Prrrrraktijkvoorbeeld: Ondergetekende loopt met zijn (ook man'lijke) lief door het bos te T. Het is een mooie dag, de zon schijnt, vogels tsjirpen, enfin de hele mikmak. Omdat we jong en niet van steen zijn hielden we elkaars hand vast, dat doe je als je verliefd bent, want dan ben je trots op elkaar. En wat horen we achter daar plots achter ons; 'Smerige kutflikkers,' of iets anders van gelijke, welluidende strekking. Hun stemmen waren nog niet gebroken, dus het klonk heel grappig en moest ik lachen. Toen gooiden ze met een tak tegen mijn rug en noemden me een jood. Ja, mijn lieve, puur hypotetische PVV-lezer, Marrokaantjes! Even later lopen mijn lief en ik door het zelfde bos. Op ons afgefietst komen twee pubers van rond de 16, de leeftijd waarop de meeste mensen het fenomeen wel begrepen en geaccepteerd hebben. Dacht ik. Niets bleek minder waar. Ik zag de blik van het meisje van onze handen naar ons gezicht gaan en haar spottende blik toen ze ons passeerde. Ik kijk achterom. Het blonde meisje kijkt haar vriend met haar mond wijd open aan en wijst naar onze ruggen. Ik zwaai even. Jawel. Een Nederlands meisje uit een middelgrote provinciestad. Ja, echt. Vet goed, met die homo-emancipatie

elacebo
elacebo26 mei 2011 - 12:06

Natuurlijk zou de ideale situatie zijn dat het niet nodig is om op school voorlichting te geven over homoseksualiteit. De trieste werkelijkheid is echter dat het wel hard nodig is. Zoals Marc Schouten eerder terecht opmerkte (26 mei, 18.10 uur): zo lang mensen nog geschokt reageren op zoenende jongens in een soap, is het echt geen overbodige luxe. Blijkbaar krijgen ze die voorlichting dan niet van huis uit mee. Ik vind dat school OOK een maatschappelijke functie heeft. Behalve de typische schoolvakken mag je ook best leren hoe je met anderen omgaat. Leren om zelf na te denken, hoe de maatschappij in elkaar steekt en dat homoseksualiteit geen reden is om iemand buiten te sluiten, uit te schelden, te pesten of in elkaar te slaan.

wvdstraat
wvdstraat26 mei 2011 - 12:06

Minister Schippers heeft echter nu geen tijd meer: Ze moet namelijk de komkommers in de gaten houden.... een ANP-bericht, dus dat moet wel waar zijn.

michaelblok
michaelblok26 mei 2011 - 12:06

Mensenrechtenonderwijs op school zou inderdaad de doelen van het kabinet in de weg zitten, dat is zeker. En als alle andere landen het doen, dan moet het hier juist niet, toch?

Yggdrasil
Yggdrasil26 mei 2011 - 12:06

Ik had willen schrijven, zo kruip je in de kont van de SGP maar gezien het topic is dit misschien niet zo'n goede woordkeuze.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik326 mei 2011 - 12:06

'Mag ik dat zeggen?' - 'Ja, dat mag ik zeggen.' Knap hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2011 - 12:06

Homo's, lesbo's, marokkanen, uitkeringsgerechtigden, ouderen, gehandicapten.....Tuttebel kun je mij nu even vertellen wat WEL jullie zorg is?

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie226 mei 2011 - 12:06

De zogenoemde ''hard werkende nederlander''.

labels
labels26 mei 2011 - 12:06

BEZUINIGINGEN!!!! De mensen zijn ondergeschikt aan geld. Werkelijk alles wordt door dit kabinet omgerekend naar eurootjes, alles.....

grolschje2
grolschje226 mei 2011 - 12:06

Het zijn pubers. Speciale homovoorlichting werkt averechts.

1 Reactie
hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

"Speciale homovoorlichting werkt averechts. " Wat een defaitisme, wat een slappe hap-excuus. Je kunt rekening houden met pubers, er zijn speciale manieren om ook pubers te bereiken.

objectivist
objectivist26 mei 2011 - 12:06

Voorlichting helpt niet als er elk jaar een gayparade is waarin homo's met dildo's zwaaiend over de grachten varen. Ik bedoel de homoscene moet wel meewerken aan emancipatie. Ik ben daar voor hoor, geen misverstand. Maar ik snap niet hoe ze die roze parades daaraan bijdragen. Een uitlaatklep, zeker, even lekker uitwaaien. Prima, doen! Maar helpt het? Nee dat dan weer niet. Die schoolboeken passen we later wel aan, dan kunnen we meteen de klimaatangstzaaierij eruit halen die mijn kinderen krijgen voorgeschoteld.

4 Reacties
hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

"Ik bedoel de homoscene moet wel meewerken aan emancipatie. Ik ben daar voor hoor, geen misverstand." Ze zijn het zelf schuld, bedoel je. Ik hoor ook wel eens zeggen dat Paul de Leeuw schuld is aan homohaat. Een homofeestje in publiek mag niet, wel lebberende heteropaartjes op de tv zijn geen probleem? Mensen in Nederland moeten homo's met rust laten, dat moet de jeugd op scholen duidelijk gemaakt worden in meerdere toonaarden. Ook homo's hebben democratisch rechten, om zichzelf te laten zien zoals ze willen (binnen de kaders van de wet)

dino_radja
dino_radja26 mei 2011 - 12:06

verschrikkelijk, die gay parade... bijna net zo erg als het zomercarnaval in rotterdam.

Ginerted
Ginerted26 mei 2011 - 12:06

Vind je ook dat de PVV goed zit met haar harde uitspraken over de hele moslimgemeenschap omdat een deel van hun openlijk vrouwen ondergeschikt acht aan mannen, en holebi's discrimineert en zelfs uit hun huizen wegpest, een deel van hen zich in onooglijke klederdracht hult. Vind je ook dat sommige van de fanatiekste feministes goed zitten met hun standpunt dat mannen niet deugen omdat een deel van hen seksistisch is of zelfs naar de hoeren gaat? En waarom zou er iets mis zijn met gayparades waar de seksualiteit uitgedragen wordt waar ze juist altijd om vervolgd zijn? Wat moeten ze dan uitdragen tijdens een gayparade? Bloemsierkunst en borduurwerk? Heb je ook iets tegen op dansmariekes, cheerleaders, en opzettelijk aantrekkelijke en uitdagende mannen en vrouwen in reclameuitingen? Op niet zelden opzettelijk zeer uitdagend geklede ijsdanseressen, of popartiesten? Ik denk dat je hypocriet bent en gewoon moeite hebt met zichtbaar uitdagende homoseksualiteit. Ga tijdens de Gayparade gewoon naar de Efteling als je er vanuit je grachtenpand last van meent te hebben die ene dag. Want ik ga er van uit dat je er woont omdat je anders helemaal geen grond tot klagen hebt.

wvdstraat
wvdstraat26 mei 2011 - 12:06

"There is more between babies and birth, than is ever dreamt of in your pornography, my dear fellatio". En er wordt veel creatiever geneukt dan U, Henk, Ingrid en Gore Geertje & the SGP ooit in de Vinexwijken van Staphorst e/o zullen bevroeden. Uw conservatisme is de meest vieze praat alhier!

Rechterhand
Rechterhand26 mei 2011 - 12:06

ik heb nooit les gehad over homo's, en ik heb niet het idee dat ik iets gemist heb.

1 Reactie
Philippe2
Philippe226 mei 2011 - 12:06

Weet je het zeker, ik bedoel heb je nooit wat leerzaams opgestoken door te luisteren naar JK de Jager? Ben benieuwd hoe haar partijgenoot en collega JK de Jager hierop reageert?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete26 mei 2011 - 12:06

Onderwijs wordt meer en meer als opvoedkundig instituut beschouwd. Aangezien de vele spelfouten die tegenwoordig worden gemaakt in zgn media kanalen (neem bijv de spelfouten in bovenstaand redactionele artikeltje),lijkt het me dat we les moeten gaan geven in zaken waar leerlingen verder mee komen ipv de school gebruiken als sociaal opvoedings instituut.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil26 mei 2011 - 12:06

U vraagt er zelf een beetje om maar in uw eigen bijdrage, waar u anderen qua taal de maat neemt, staan sowieso al 4 kanjers van spelfouten.

Ginerted
Ginerted26 mei 2011 - 12:06

Het gelijkheidsbeginsel maakt dat van Bijsterveldt dan ook vindt dat op scholen geen voorlichting over vrouwenrechten en discriminatie van etnische of religieuze minderheden meer gegeven hoeft te worden? Anders discrimineert ze.

4 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 mei 2011 - 12:06

En zo verdwijnen alle belangrijke waarden uit het onderwijs.

Sjaak3
Sjaak326 mei 2011 - 12:06

Beste ginger. Nu pas zie ik in dat je ook kan relativeren. Het is nl ook zo dat ze dit voor de goede verstandhouding met de sgp doen. Anders kun je op school niks meer leren. De geschiedenis de aardrijkskunde en walt al dies meer zijn zullen dan ook geen kerntaken meer zijn. Pure obsessie waar hier aan wordt gedaan. Wij zullen moet5en blijven regeren. kosten wat kost.

hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

"Het gelijkheidsbeginsel maakt dat van Bijsterveldt dan ook vindt dat op scholen geen voorlichting over vrouwenrechten en discriminatie van etn " Dat is niet de reden en het is ook onzin, de school moet gewoon voorkomende maatschappelijke problemen bespreken

dboomen
dboomen26 mei 2011 - 12:06

Beste Ginger, enige uitleg aan kinderen die in eigen omgeving nog nooit geconfronteerd zijn met relaties tussen mensen van dezelfde sekse (moeilijk voor te stellen maar ze zijn er nog) maakt ze geestelijk completer. Ik ben zelf transsexueel en daarom valt het me misschien meer op, maar de laatste pakweg 10 jaar werd je overspoelt van rijkswege uit met uitlopende homoseksuele onderwerpen. Het huwelijk, de leraar, de gay-parade wordt steeds politieker, in de 1e en 2e kamer zijn er nog nooit zoveel homoseksuelen uit de kast gekomen. Zoals al eerder door Han vermeld worden de homorechten als gelegenheidsargument misbruikt door onze regering om Moslims te beroeren. Ik zie het zelfs als wapen van de regering om de polarisering verder te laten escaleren. Dit vind ik een zeer bedenkelijke manier van misbruik van de homoseksualiteit. Ik leef goed en ongestoord tussen verschillende bevolkingsgroepen en wil niet dat 'mijn' regering dit onder druk zet. De hele overdrevenheid moet er van af maar gedoseerde voorlichting kan geen kwaad.

ErnsTT2
ErnsTT226 mei 2011 - 12:06

2013: van Bijstervelkd verlaat CDA om werkster voor van der Vlis te worden

1 Reactie
hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

De enige manier voor een SGP vrouw om in een bestuurskamer te komen is poetsvrouw worden.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2011 - 12:06

De minister beseft, net als ik, dat hele emancipatieproces homo's reeds lang voltooid is. En voor het overige vallen alle homorechten gewoon ondere primaire mensenrechten. Prima besluit Minister van Bijsterveldt.

4 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose26 mei 2011 - 12:06

Dus je vindt het wel mee vallen met de homohaat onder streng christenen en streng moslims. Immers het homo emancipatieproces is al lang reeds voltooid.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 mei 2011 - 12:06

[dat hele emancipatieproces homo's reeds lang voltooid is.] Vandaar dat het woord homo nog steeds als scheldwoord wordt gebruikt, homo's niet mogen lesgeven op gereformeerde scholen, en homodiscriminatie op allerlei plekken, in allerlei lagen in de bevolking plaatsvindt?

eagleye2
eagleye226 mei 2011 - 12:06

[De minister beseft, net als ik, dat hele ............] En...gezellig thee gedronken, jullie saampjes.

Joeri2
Joeri226 mei 2011 - 12:06

Waarom worden de andere primair mensen rechten dan wel behandeld ? Pure discriminatie tbv cda. Cda ers vinden het normaal om homos vies te vinden. Je mag als cda-er een beroep doen op gewetensbezwaar als er een homo voor je staat . Ik zie niet hoe dat rijmt met jou stelling dat de emantiepatie klaar is. Dan zou je toch ook een vrouw moeten mogen weigeren een hand te geven.

flipse2
flipse226 mei 2011 - 12:06

"Hoi mam!" Hallo Fatima! Hoe was het op school? Leuk! eerst voorlichting over Homo's, 2e uur voorlichting over het milieu 3e uur voorlichting over leeftijdsdiscriminatie 4e uur voorlichting over allochtonen 5e uur voorlichting over verslaafden "en, nog wat geleerd?" Ja maar dat les over schrijve en so was saaaiiii!

1 Reactie
hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

Meestal gaan mensen ridiculiseren als ze een gebrek aan argumenten hebben. Jarenlang wordt er geklaagd over homo's die in elkaar worden geslagen vanuit religieus oogpunt. Dat gebeurt in Amsterdam maar ook in Urk. En niet alleen door Moslims maar ook door Christenen. Nu zijn er allerlei oplossingen bedacht om daar via politie iets aan te doen, sommige van die oplossingen zijn juridisch niet houdbaar, maar dat is een andere discussie die zeker moet plaatsvinden. Echter, dat is niet voldoende, er moet ook gewerkt worden aan mentaliteitsverandering. Dat aspect wordt hier door jou lacherig over gedaan, en niet alleen door jou. En waarom? - Omdat het een PVV/VVD/CDA/SGP kabinet is dat het doet, en dat kabinet mogen nooit fouten aan toegedicht worden? - Omdat je wil dat die mentaliteitsverandering niet plaatsvindt? Zeg het maar, wat is er aan de hand.

hanso2
hanso226 mei 2011 - 12:06

Een privé-omstandigheid. Mijn zoon heeft een slimme welvarende papa en mama. Zo zijn er meer, en de meesten denken dat daarmee de buit binnen is, zoontje naar gymnasium of atheneum, centjes op de spaarrekening, huwelijk in orde. Wat zou je nog meer willen, nietwaar. Mijn zoon is bijna 15. Hij heeft ADHD en is dyslectisch, hij zit op een VMBO. Zijn ADHD wordt minder, dat is iets wat vaker gebeurt in de puberteit, maar het zal nooit helemaal verdwijnen. Mijn zoon is best slim, vooral sociaal slim, maar hij heeft een leerachterstand, en dat komt nooit meer helemaal goed. Wij vinden het prima. Die jongen heeft genoeg andere talenten. Hij kan acteren, hij kan stylen, heeft veel kijk op kleding, hij vertelt me wat ik moet aantrekken, en hij is zo vriendelijk, zo lief, zo'n leuke, knappe, lieve knul. Zo zijn er niet veel. Geen kruimeltje kwaad zit erin. Hij is homo, en dat al sinds enkele jaren, hij was er vroeg bij. Hij kwam uit de kast voordat de puberteit was begonnen, zeg op zijn 11de. Hij heeft het destijds op de basisschool gezegd, en nu op het VMBO ook. Omdat deze school aandacht heeft voor de problemen, gaat het redelijk goed. Hij zit in groepen waar de homohaat minder virulent is, vaak is dat tussen meisjes. En op de school zijn programma's om aan acceptatie van homo's te werken. Ze nodige acteurs uit, in sketches komen de kinderen heel dicht bij dat waar ze bang voor waren, bij homo's. Er zijn ook andere dingen die ze doen. Wij hebben de school uitgezocht hierop. Het is een kleine school, 400 leerlingen. De naam van de school vertel ik niet. Zijn er ouders of scholen die informatie zoeken, ga naar het COC, zij zullen je vast verder kunnen helpen. En ik kan je zeggen, vooral voor diegenen die er lacherig over doen. Het helpt, mijn zoon is in drie jaar VMBO niet in elkaar geslagen. Homoseksualiteit is bespreekbaar, er worden grapjes over gemaakt, op ontspannen manier. Dat is waar iedere school aan moet werken. Er zijn er die homofoob blijven, dat hou je altijd. Maar die slagen er niet in om groepjes mensen te mobiliseren. 1 op de 20 mensen is homoseksueel. Op een grote scholen gemeenschap zitten er 50 tot 100. Deze mensen hebben recht op geluk, de school moet hun steunen, net zoals ze kinderen met slechte cijfers steunt, moet ze ook kinderen steunen die het op een andere manier moeilijk hebben. Daarnaast moet de school ernstige maatschappelijke problemen bespreekbaar maken. We willen toch dat onze kinderen maatschappelijk betrokken zijn? Het valt me zo tegen dat juist de mensen uit het rechtse blok lacherig of afkeuren doen over bestrijden van homohaat op scholen. Zij die altijd de mond vol hebben over hoe fout de PvdA, of linksch het wel doet, zij kunnen niet kritisch naar hunzelf kijken.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman26 mei 2011 - 12:06

Han, ik hoop dat die school zich niets aantrekt van van Bijsterveld, en burgerlijk ongehoorzaam wordt!

Archie2
Archie226 mei 2011 - 12:06

Pesten op school gebeurt op velerlei manieren. Bril, rood haar, grote borsten/kleine borsten, homo etc. Juist door homosexualiteit er uit te lichten en in een kernprogramma op te nemen, krijgt het een exclusieve lading. Homohaat, zou denk ik prima kunnen vallen onder pesten(haat) en biologie(homo).

JoopSchouten
JoopSchouten26 mei 2011 - 12:06

Bedankt voor je openhartige verhaal Han. Zó kan het dus ook... ... Het percentage homoseksuelen is overigens hoger, zo'n 10%. ...En je lijkt me een perfecte vader... ; )

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje26 mei 2011 - 12:06

De helft van de homoseksuele jongeren in Nederland heeft wel eens aan zelfmoord gedacht. 14,6 procent doet ook een daadwerkelijke zelfmoordpoging. 6 procent slaagt daar ook daadwerkelijk in. Bijsterveld vindt dit blijkbaar geen getallen om van te schrikken. Als je met droge ogen durft te beweren dat scholen hier niets mee hoeven te doen heb je niets in huis om minister te zijn. Te triest voor woorden!

1 Reactie
Harmen2
Harmen226 mei 2011 - 12:06

De vraag is natuurlijk of je dat kunt voorkomen door voorlichting te geven, kennelijk lukt dat nu ook al niet.

Gerald2
Gerald226 mei 2011 - 12:06

Nu Jan Kees de Jager uit de kast in mag de rest van homoseksueel Nederland weer de kast in!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten26 mei 2011 - 12:06

: )))) Goeie Gerald !

sociaaltje
sociaaltje26 mei 2011 - 12:06

Past precies in het straatje van de SGP mannenbroeders. Hoever gaat Rutte buigen, welke liberale waarden/ normen worden er in de aankomende tijd nog verkwanseld onder druk van de gedoogsteun van de SGP aan Rutte 1? Hoe geloofwaardig wil je zijn en blijven als Liberale partij? Vraag aan alle VVD'ers op dit forum, begint het al te jeuken?

1 Reactie
eenhoorn2
eenhoorn226 mei 2011 - 12:06

Bedoelt van Bijsterveldt nu: dat kabinet een zwakke poot heeft is mijn zorg niet? Of bedoelt ze: nu de Jager uit de kast is probeert iedereen de poten onder het kabinet weg te zagen?