Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet helpt schijn-zzp'er van regen in drup

  •  
31-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zzp300
Kabinetsbeleid om de positie van schijnzelfstandigen te verbeteren pakt averechts uit
Het kabinet Rutte II heeft beleid ontwikkeld om eenpitters die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, de zogenaamde ‘schijnzelfstandigen’, te beschermen. De nieuwe regels blijken in de praktijk echter averechts te werken, zeker 250 kleine zelfstandigen van een zorgbemiddelingsbureau in Purmerend zijn vorige week in de problemen gekomen doordat de belastingdienst deze zzp’ers als verkapte werknemers beschouwt. Door het verlies van hun vergunning zijn ze in één klap hun opdrachtgevers kwijt.
Het aantal zelfstandigen is de afgelopen jaren gegroeid tot bijna negenhonderdduizend. Zij werken steeds vaker voor slechts één opdrachtgever of keren als zzp’er terug bij hun oude baas. In het Sociaal Akkoord is in april afgesproken deze schijnzelfstandigheid aan te pakken om te voorkomen dat zzp’ers voor minder dan het minimumloon werken.
Johan Marrink, voorzitter van ZZP Nederland zegt in een reactie:
Door de zogeheten VAR-verklaring in te trekken maakt de Belastingdienst het zzp’ers in de zorg onmogelijk om te werken.
Ook Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen is kritisch:
Dat schijnconstructies worden aangepakt: prima. Maar waarom via de zzp’er en niet via de opdrachtgever? De zzp’ers krijgen een brief thuis waarin zij lezen dat zij van de ene op de andere dag hun werk kwijt zijn.
Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst: 
Bestrijdt de Belastingdienst schijnconstructies en schijnzelfstandigheid. Dat past ook in het kabinetsbeleid om schijnzelfstandigheid aan te pakken.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sluit zich daarbij aan, een woordvoerster laat weten:
Hiermee willen we voorkomen dat er tegen lage tarieven, vaak onder het minimumloon, wordt gewerkt. Dat leidt tot een race naar de bodem en veroorzaakt oneerlijke concurrentie.
cc-foto: Jon

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Pyvon2
Pyvon231 okt. 2013 - 11:12

Inmiddels zijn we met dit land in het stadium dat de strekking van de te nemen maatregelen niet meer zijn te overzien. Verstikkende regelgeving staat het opzetten van beleid ernstig in de weg.

nikita72
nikita7231 okt. 2013 - 11:12

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst: "Bestrijdt de Belastingdienst schijnconstructies en schijnzelfstandigheid. Dat past ook in het kabinetsbeleid om schijnzelfstandigheid aan te pakken." Dan wordt het tijd dat de Belastingdienst de pakket-bezorging door Post NL gaat aanpakken! Die lui hebben ook maar 1 opdrachtgever (en niet eens tijd om voor een andere opdrachtgever te werken).

itsme3
itsme331 okt. 2013 - 11:12

Goede ontwikkeling. ZZP wordt te vaak gebruikt als simpel middel om belasting te ontduiken/ontwijken.

Bakoe
Bakoe31 okt. 2013 - 11:12

Oeh, gaat lekker zo, vanochtend ook al een bericht dat de zorgosten volgend jaar wel significant gaan stijgen, dus niet dalen. Rest zo langzamerhand de vraag wat de reden nog is van dit kabinet, buiten de reden om dat ze heel graag kabinet willen spelen. Ook de vakbonden lopen helemaal leeg, op 65 plussers na dan. Wat zelfreflectie zou polderend Nederland goed doen.

wvdstraat
wvdstraat31 okt. 2013 - 11:12

Dit brengt ondubbelzinnig aan het licht, wat vele allang weten: Het overgrote deel van de zzp'ers zijn verborgen werklozen. Het is daarom extra onrechtvaardig dat het juist hen moeilijk gemaakt wordt, terwijl juist zij er blijk van geven graag te willen werken. De oorzaak ligt echter bij de werkgevers, (semi)overheid en bedrijfsleven. Dezen worden helaas nauwelijks op hun verantwoordelijkheden gewezen, maar zelfs uit de wind gehouden. Verder zou het woud aan regels grondig moeten worden aangepakt, zodat mensen eenvoudig en snel een zelfstandigen-klus kunnen aanpakken. Een andere optie is een verloningsorganisatie zónder winstoogmerk, op te richten door sociale partners, overheden (w.o. UWV en sociale diensten). Het factureren van minstens het minimum uurloon (netto) voor de werknemer is niet zo moeilijk, evenmin als de inhoudingen en de btw. Zo zou het bruto bedrag ten laste van de opdrachtgever komen, de staat genoegen moeten nemen met 6 % btw en kan het netto-bedrag in mindering van de (totale) uitkeringskosten gebracht worden.

Marc Marc
Marc Marc31 okt. 2013 - 11:12

In beginsel is er helemaal niks mis met het aanpakken van de schijnzelfstandigen. De manier waarop, het ineens intrekken van de VAR verklaring, is fout. Geef als Belastingdienst dan tenminste de mogelijkheid om bezwaar te maken en verstrek voor 2014 geen nieuwe VAR lopende de bezwaarprocedure. Het hebben van één opdrachtgever mag overigens nooit de reden zijn om de VAR in te trekken. Als ZZP'er heb je soms te maken met langdurige opdrachten die langer dan één jaar duren. Ik ben zelf ook ooit eens ingehuurd voor > 3 jaar bij NB de club die hier over gaat. Dat een dergelijke opdracht bij je oud werkgever is zou wel alle alarmbellen moeten doen rinkelen. In zo'n geval heb je alle schijn tegen.

JAWEH
JAWEH31 okt. 2013 - 11:12

Oplosing : terug in loondienst gaan ?

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos31 okt. 2013 - 11:12

Inderdaad, en dan in plaats van een vast loon gewoon het uurtarief minus wat kosten van de (voorheen tussenpersoon nu) werkgever, zoals dat nu ook al gaat. Ik werk al jaren in zo'n constructie.

toshiba
toshiba31 okt. 2013 - 11:12

Ascher aanpak leidt helemaal niet tot betere tarieven. Zolang de overheid de zorg uitknijpt, zal er altijd gezocht worden naar de goedkoopste aanbieder. Dus misschien minder zzp, krijg je meer UZK met te weinig opleiding die het mogen doen, tegen bodem tarieven. Ondertussen zijn ZZP die wel meerder werkgevers hadden, nu de klos. het is een ideologische strijd van de PVDA tegen alles wat met ZZP te maken heeft. Iets wat door Spekman is aangeslingerd. Die ziet het liefst alle ZZP verdwijnen en iedereen weer een vast baan. 18e eeuwse opvattingen bij PVDA.

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen31 okt. 2013 - 11:12

"het is een ideologische strijd van de PVDA tegen alles wat met ZZP te maken heeft. " Uit welke besluiten en voorstellen van de PvdA blijkt dit volgens jou?

RosaLange
RosaLange31 okt. 2013 - 11:12

Weet je wat ik nu raar vind. Toen ik nog in Nederland woonde en werkte, was schijnzelfstandigheid een belangrijke kwestie. Als je als werkgever/opdrachtgever werd betrapt een schijnzelfstandige te werk te stellen, werd er geoordeeld dat hij gewoon een werknemer was en alle werknemersrechten (inclusief ontslagrecht) had. Daarnaast moest het bedrijf alle sociale premies en loonbelasting nabetalen. Dus werd de werkgever bestraft. Wat is er sindsdien gebeurd?

2 Reacties
nikita72
nikita7231 okt. 2013 - 11:12

Rosa, ook ik vind dit een rare ontwikkeling. Ik denk dat tegenwoordig opdrachtgevers gevrijwaard zijn van aansprakelijkheid als de ZZP'er een Verklaring ArbeidsRelatie (VAR) laat zien waarin de Belastingdienst vermeldt dat de zzp'er een zelfstandige is. Zo'n VAR is in ieder geval verplicht.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 okt. 2013 - 11:12

[Wat is er sindsdien gebeurd? ] Deregulatie, en afspraken tussen werkgevers en de Belastingdienst. Zo mocht PostNL bijvoorbeeld alle werknemers in de postbezorging ontslaan en een ZZP-contract aanbieden waarvan je nooit tot een minimumloon kunt komen. Met goedkeuring van de Belastingdienst. De regelingen zijn zo veranderd dat alleen de werknemer nog risico loopt. Die komt dan in de bijstand, en kan vervolgens te werk worden gesteld, met behoud van uitkering, bij - bijvoorbeeld - PostNL. Dat komt doordat VVD en PvdA (en PVV en CDA) geloven dat het goed gaat met Nederland als je ondernemers maar in de watten legt.

opmerker
opmerker31 okt. 2013 - 11:12

Het gevolg is dat al die ZZPers de bijstand ingaan. Dat vindt deze regering beter controleerbaar (belastingdienst) Natuurlijk zijn Zzpers een gevaar voor de de grotere werkgevers omdat het oneerlijke concurentie in de hand werkt. Dit kan echter op een eenvoudige manier voorkomen worden door een wettelijk minimum uurloon voor ZZPers in te voeren. Als er al 900.000 ZZPers zijn is het niet verantwoord om hun bestaansrecht te ontnemen door het intrekken van hun VAR. Trouwens die VAR daar heeft geen ZZPer op zitten wachten. De FNV zelfstandigen Zijn nu kritisch. Nota bene hebben zij zelf meegedaan om die VAR in het leven te roepen.

1 Reactie
lembeck
lembeck31 okt. 2013 - 11:12

Eerst moeten er perse meer ZZP-ers komen en nu zijn ze opeens oneerlijke concurrenten? Dat ze concurreren lijkt me normaal. Ze kunnen niet anders.

[verwijderd]
[verwijderd]31 okt. 2013 - 11:12

Alles wat de overheid aanraakt veranderd in shit. Het onderwijs is na 40 jaar vernieuwingen slechter dan ooit. Het bankwezen is na jaren bescherming door DNB en daarna dikke steun van de staat zo ziek als wat. ZZP-ers worden kapot gemaakt. En dit alles is met de beste bedoelingen gedaan.

2 Reacties
techneutje2
techneutje231 okt. 2013 - 11:12

[Alles wat de overheid aanraakt veranderd in shit.] Das waar. [En dit alles is met de beste bedoelingen gedaan. ] Das niet waar!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 okt. 2013 - 11:12

[Alles wat de overheid aanraakt veranderd in shit. Het onderwijs is na 40 jaar vernieuwingen slechter dan ooit.] Mag ik je er aan herinneren dat wie voor de klas staat ook deel uitmaakt van "de overheid"? Dat het onderwijs zo slecht is geworden heeft te maken met het feit dat de overheid schoolbesturen *buiten* de overheid heeft geplaatst...

opmerker
opmerker31 okt. 2013 - 11:12

Met een onvoorwaardelijk basis inkomen voor alle Nederlandse arbeids geschikten is de belastingdienst ook niet meer nodig.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 okt. 2013 - 11:12

Dan is de belastingdients *hiervoor* niet meer nodig ;-) Inderdaad! Er zijn steeds meer zaken waarvoor een onvoorwaardelijk basisinkomen een oplossing biedt. Dat komt doordat er steeds meer reparatiewetgeving ontstaat omdat de situatie *zonder* onvoorwaardelijk basisinkomen zoveel nadelen biedt die niet toelaatbaar zijn. Elke noodmaatregel heeft vervolgens zelf ook weer nadelen, enzovoort enzovoort. Wanneer dringt het ooit tot de hersenen van politici door dat een onvoorwaardelijk basisinkomen dat soort gammele noodreparaties overbodig maakt, welvaart brengt en vooral ook voor veel mensen weer de mogelijkheid tot res[ect voor zichzelf?