De kerncentrale in Borssele is noodlijdend. Het kabinet is om hulp gevraagd en is bereid deze te geven, maar onder voorwaarden. Zo moet het netwerkbedrijf Enduris en het belang van 50 procent van DELTA in het waterbedrijf Evides in een nieuw Zeeuws nutsbedrijf ondergebracht worden. Het geld dat de verkoop van deze twee bedrijfsonderdelen oplevert zou dan voor een financiële buffer voor DELTA kunnen zorgen, waardoor het bedrijf zich tot 2033 zelfstandig kan redden. Daarmee koopt de overheid tijd om te onderzoeken hoe de Zeeuwse overheden geholpen kunnen worden met het oprichten van dit nieuwe nutsbedrijf. Bovendien: “Het kabinet zou de resterende financieringsbehoefte dan mogelijk kunnen maken door een staatsgarantie op een bancaire lening te verstrekken”, aldus minister Kamp.
DELTA had de centrale in Borssele het liefst verzelfstandigt met een garantie van het kabinet. Door de lage stoomprijzen is de kerncentrale in de financiële problemen geraakt. Maar daarmee zou het risico volledig bij het Rijk komen liggen. Ook is onderzocht wat het zou kosten om de centrale eerder te sluiten, maar dat zou duurder uitpakken. Dat zou namelijk 1,3 miljard euro kosten, gebaseerd op onderzoek van Roland Berger.
Actiegroep Wise is niet blij met het voorstel van Kamp, die noemt het een ‘sterfhuisconstructie’. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is ook niet verheugd met de ‘oplossing’. De conclusie is volgens haar namelijk dat de kerncentrale op kosten van de belastingbetaler langer open blijft, in de hoop op een periode met betere stoomprijzen. Maar dat zit er volgens Van Tongeren niet in: “Dat is niet nodig, want er is een overschot aan stroom.”
Sloop van de centrale in 2033 is geraamd op 500 miljoen euro.