Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kabinet heeft ons erin geluisd'

  •  
25-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anp_sociaalakkoord.jpg
MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel heeft spijt van het sociaal akkoord
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging MKB-Nederland heeft spijt dat hij heeft meegewerkt aan de tot standkoming van het Sociaal Akkoord. Dat zegt hij dinsdag in een interview met het Financieele Dagblad.
Hoewel Biesheuvel nog wel achter de inhoud van het akkoord staat, heeft hij toch het gevoel ‘erin geluisd’ te zijn door het kabinet. Biesheuvel:
Vorige week al meldde het kabinet dat het toch gaat bezuinigen: 6 miljard euro nog wel. Dat is warrig, dat is onsamenhangend beleid en het onbehagen groeit enorm. De kabinetsbrief over de 6 miljard euro ervoer ik als een klap in mijn gezicht.
Volgens Biesheuvel doet het kabinet niets om de economie te stimuleren. Het kabinet is met een allesverslindende fixatie op de 3 procent norm aan het boekhouden, om maar te voldoen aan de eis van Brussel. “Ik ben gewoon akkoordenmoe en als het zo doorgaat werk ik bij een volgend verzoek van het kabinet niet meer mee,” aldus Biesheuvel.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW sluit zich helemaal aan bij de MKB-Nederland-voorman. “Van nog meer lastenverzwaringen voor burgers en het bedrijfsleven raakt de economie alleen maar verder in de put,” aldus een woordvoerder.
Met het Sociaal Akkoord werd 4,3 miljard euro aan bezuinigingen voorlopig in de ijskast gezet. Nu het kabinet toch 6 miljard gaat bezuinigen komen de ondertekenaars van het akkoord van een koude kermis thuis. Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, meent echter te kunnen voldoen aan de eis van Olli Rehn om 6 miljard te bezuinigen, zonder dat het effect heeft op de afspraken uit het Sociaal Akoord.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

toshiba
toshiba25 jun. 2013 - 9:50

Ja het is doorgeslagen bezuinigingsbeleid, maar MKB is immens hypocriet als zij zich nu bedrogen voelen. Ten eerste stond niet in het Sociaal akkoord dat er niet bezuinigd zou worden. ER was alleen sprake van tijdelijk uitstel. Ten tweede heb je als bestuurder toch behoorlijk je hoofd in het zand zitten als je dit niet kon voorzien. Sterker. het werd in de media voluit toegelicht dat de bezuinigingen echt niet van tafel waren.

emmrob
emmrob25 jun. 2013 - 9:50

Geachte heer Biesheuvel, Op welke planeet leeft u? Kunt u niet rekenen? Beseft u wel wat er gebeurt als Nederland zich niet enigzins aan de afgesproken regels houdt binnen de eurozone? Frankrijk is al opportunistisch aan het schuiven. Wat zijn dit voor een wereldvreemde uitlatingen? Vraag me zo langzamerhand af hoe het met het kritisch denkvermogen van onze bestuurlijke elite gesteld is. De euro zal ontvlecht moeten worden. Met name Duitsland en Nederland krijgen dan een enorme rekening gepresenteerd. Bij zo'n deconfiture zullen allerlei papieren vorderingen sterk afgewaardeerd worden. Tel uit je verlies. Als Nederland in het traject naar deze ontvlechting zelf de teugels laat vieren, dan is het hek in Latijns Europa van de dam. De eindrekening via het EMS, de ECB, de target2-saldi et cetera zal dan nog veel hoger zijn. Ons land heeft nog genoeg mogelijkheden om zichzelf te versterken en de economie te stimuleren, zonder Brusselse regels te schenden. http://www.economie-macht-maatschappij.com/begrotingstekort-nederland.html

HanvanderHorst1
HanvanderHorst125 jun. 2013 - 9:50

Ik kan me de woede van Biesheuvel voorstellen maar toch hoeft hij er geen spijt van te hebben dat hij het sociaal akkoord heeft ondertekend. Daardoor hebben grote werkgevers, het MKB en de vakbond elkaar de hand gegeven. Nu kunnen zij zich samen verzetten tegen het autistisch kabinet en hun akkoord niet laten saboteren.

bruces
bruces25 jun. 2013 - 9:50

Al 25 jaar zeg ik tegen iedereen, koopt voor die contributie extra pensioen. Velen hebben dat gedaan en hebben of krijgen het nu maandelijks betaald.

vriest
vriest25 jun. 2013 - 9:50

Nou dit kabinet heeft uiteindelijk iedereen er in geluisd ,ook de niet stemmers .

lancelot2
lancelot225 jun. 2013 - 9:50

Nou,.... Wie NU nog niet voor een zakenkabinet is, die is................................ De politiek verneukt den burger en het landsbelang al járen. Het is TIJD voor een zakenkabinet, die voor het landsbelang en uw en mijn belang opkomen.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jun. 2013 - 9:50

dat getrouwtrek van politici, zeer schadelijk voor de maatschappij en de economie om groepen zo tegen elkaar op te zetten in tijden dat juist de energie voor iets anders goed gebruikt kan worden . .. in het vervolg moet er voor een economisch crisis een plan van bezuinigingen zijn zodat er niet overlegd of te worden tot in oneindige zonder resultaat: punt 1: je gaat niet allemaal rare dingen uithalen die je normaal niet zou doen, je begint met iedereen gelijk te korten naar percentage dus geen uitzonderingen en luister naar geen geklaag punt 2: vervolgens kijk na een periode naar de schrijnende gevallen en kort daar wat minder en dus niet andersom!

1 Reactie
arieroos
arieroos25 jun. 2013 - 9:50

[in het vervolg moet er voor een economisch crisis een plan van bezuinigingen zijn] Waarom, eigenlijk ? Zou het niet veel verstandiger zijn om een plan te hebben om de crisis op te lossen ?

[verwijderd]
[verwijderd]25 jun. 2013 - 9:50

Ach, werkgevers en werknemers hebben belastingbetalers erin geluisd met hun onderlinge akkoordje, dus dan weet je ook eens hoe het voelt. Koekje van eigen deeg.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger25 jun. 2013 - 9:50

Inderdaad, dat is het nadeel van de polderkolder

Monique Sparla
Monique Sparla25 jun. 2013 - 9:50

Laat dit kabinet NU opstappen! Ze missen de totale visie, lef en de juiste mensen aan boord.

2 Reacties
boeie
boeie25 jun. 2013 - 9:50

Helaas is het bij de andere partijen niet beter, het zal dus niets helpen. Lekker laten zitten dus maar.

Rechterhand
Rechterhand25 jun. 2013 - 9:50

Denk je werkelijk dat andere partijen betere keuzes zullen maken. Geen enkele partij kan zegevierend door de crisis komen. Het is allemaal symboolpolitiek. Echt bezuinigen durft niemand. Meer uitgeven dat lukt elke partij aardig goed. Dat kan ik zelfs meer uitgeven, een leeg mantra dat zich nog nooit bewezen heeft. De beste bezuiniging is geen eurocent meer naar de EU. We zeggen dankjewel voor de wetten die jullie hebben gemaakt de afgelopen jaren. Dankzij het voorbereidende werk kunnen we het nu zelf wel. Ik bedoel wat als morgen het Europees parlement in Brussel en Straatsburg zou worden afgeschaft, zou iemand het merken? Nee natuurlijk veranderd er dan niets. Nodeloos wetjes verzinnen elke dag kan ik ook wel.

emmrob
emmrob25 jun. 2013 - 9:50

Geachte heer Vandamme, De situatie waarin de eurozone zich bevindt, en die bovendien samenvalt met een mondiale monetaire crisis, vereist iets meer inhoud dan uw reacties. Als Nederland de begrotingsdiscipline laat varen gaat Latijns Europa los. Deze landen wilden zelf de euro met het bijbehorende stabiliteitspact toen ze in gemeenschap van goederen met Germaans Europa getrouwd zijn. Als we de periferie van de eurozone niet via interne devaluaties richting begrotingsdiscipline en een primair begrotingsoverschot manoevreren, dan ontvangen Duitsland en Nederland een rekening van meer dan 2.000 mrd respectievelijk 500 mrd euro. Ooit van target2-saldi gehoord? Het proces waar we ons in bevinden is te typeren als een zorgvuldige 'damaging limitation act', richting een beheersbare deconfiture van de euro. Gelukkig heeft Berlijn zijn hersens er nog bij. Het begrotingstekort in Nederland is dit en volgend jaar meer dan 3%, bij een economie die krimpt. Dit betekent dat de staatsschuld als % van het BBP sterk zal blijven toenemen. De totale publieke plus private schuldquote van Nederland is al meer dan 370% van het BBP. Dit % is historisch ongekend, en na Ierland het hoogste % binnen de eurozone. Kom eens met wat meer feiten en omstandigheden in uw reacties ipv een paar losseschoten uit de heup.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten25 jun. 2013 - 9:50

Waar is die 3% op gebaseerd? Waarom niet 4 of 5? Dat hele stabiliteitspact is een slag in de lucht. Ik denk dat we alleen vertrouwen kunnen herwinnen met integriteit van bestuur, dat wil zeggen als politiek en bestuur zelf de broek laten zakken en zelf? wat van de prijs afdoen en vooral leiderschap tonen!. Nee het moet altijd uit de portemonne van de ander komen. In gemeenschap van goederen getrouwd zijn betekent dat iedereen zijn evenredig deel meebetaalt. Deze germanen zaten een paar jaar geleden in de shit. Nederland is zo dom geweest om daar wat van te roepen, dat heb ik als kiezer niet gedaan, maar mijnheer Zalm die tegen een ruime vergoeding nu bij de ABN zit, wat zou die krijgen? 7,5 ton? Waarom is dit niet 5 of zelfs 3? Dat zou een aardige cent opleveren als we daar eens de stofkam doorheen haalden!