Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Kabinet heeft nog geen enkel kind uit verwoest kamp Moria opgehaald

  •  
18-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GREECE - EUROPE - MIGRANTS
Het kabinet heeft nog geen enkel oorlogskind opgehaald uit vluchtelingenkind Mora op het Griekse eiland Lesbos, ondanks beloftes daartoe in september vorig jaar. Na een verwoestende brand in het kamp waardoor duizenden vluchtelingen opnieuw dakloos werden, zegde inmiddels demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) toe honderd van ‘de meest kwetsbare slachtoffers’ naar Nederland te halen. De teller staat vooralsnog op nul.
Uit een verslag in NRC blijkt dat het kabinet, dat lange tijd helemaal geen kinderen wilden opvangen uit Moria, zich daarbij verschuilt achter een keur aan regeltjes. Zo is als voorwaarde gesteld dat de kinderen jongeren dan 14 jaar moeten zijn én in Nederland kans maken op een verblijfsvergunning. In Mora verblijven vooral kinderen uit Afghanistan, wat volgens de Nederlandse overheid een veilig terugkeergebied is. Ook zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie ‘helaas afhankelijk te zijn van de ontwikkelingen rond Covid-19 en beperkingen die in Nederland én in Griekenland gelden’.
Vlak voor kerst zijn er wel 49 van de 50 vluchtelingen aangekomen die in gezinsverband naar Nederland gehaald zouden worden. Zeker de helft hiervan komt niet uit het verwoeste Moria, maar verbleef op andere Griekse eilanden. Broekers-Knol zwakte in haar laatste Kamerbrief, daterend van 18 december, haar beloofde “vijftig kinderen” al af naar “de overige vijftig kwetsbaren”. Het ministerie beantwoordt vragen van de krant over de selectiecriteria niet.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Rutger Groot
Rutger Groot19 jan. 2021 - 15:40

Nou we zijn er uit, er komen er maar liefst 2 naar NL omdat er niet meer alleenstaande minderjarige asielzoekers in Moria zijn..... https://nos.nl/artikel/2365059-broekers-twee-alleenstaande-minderjarigen-moria-naar-nederland.html

korheiden2
korheiden219 jan. 2021 - 13:19

Wat ik bij Elsevier lees is dat het kabinet aanvankelijk 50 kinderen onder 14 wilde ophalen. Die zijn er vrijwel niet. Verder komen de vluchtelingen veelal uit Afghanistan en Pakistan, dus niet uit Syrië. Maar Elsevier zal wel rechts en gekleurd zijn. Wie moet je geloven?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2021 - 14:01

NRC? https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/17/belofte-na-brand-moria-niet-ingelost-a4027974

adriek
adriek19 jan. 2021 - 8:34

Zoals vaker: maatregelen op papier zetten en weer fijn verder vergaderen. Het daadwerkelijk effect van papieren maatregelen is onbelangrijk tenzij er een lastig evaluatierapport in de openbaarheid komt.

Thuru
Thuru18 jan. 2021 - 18:07

Mja, lockdown is denk de reden dat dit nog niet gedaan is. Misschien lockdown even afwachten.

5 Reacties
johannn2
johannn218 jan. 2021 - 20:41

Thuru, Zou het geen onwil zijn, denk je? Die jongeren kunnen eerst in quarantaine, voor het geval dat. Als die wil er was, was de weg er ook, want het is geen grootschalig probleem. .

adriek
adriek19 jan. 2021 - 8:35

Wat een onzin. Het vakantieverkeer gaat ongehinderd door, maar oorlogsslachtoffers zouden niet vervoerd kunnen worden?

vdbemt
vdbemt19 jan. 2021 - 9:51

Serieus? Dit speelde al vóór corona.

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 10:33

@Eirda Syriërs krijgen hier gewoon asiel, het probleem is dat de meerderheid van de mensen geen Syriër is meestal migrant.

MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 11:01

@Mezelf 'geen Syriër is en meestal migrant.'

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jan. 2021 - 17:27

Was het probleem niet dat die kinderen er nauwelijks bleken te zijn? Meende gelezen te hebben dat Moria voornamelijk vol zit met jongeren uit een rits centraal en zuid-Aziatische landen.

4 Reacties
johannn2
johannn218 jan. 2021 - 20:29

Recht, Als je wat wéet, geef het dan door. Stop met je suggeustieve vuilspuiterij, gedekt door vraagtekens. .

MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 21:11

@Johann 'They are mostly Syrians, Afghans and Pakistanis. Some have been moved here from other, informal camps on the island. Others missed the midnight deadline on March 19, after which the deal with Turkey came into effect. ' https://webdoc.france24.com/greece-migrants-refugees-lesbos-moria-turkey/

vdbemt
vdbemt19 jan. 2021 - 9:53

Dan lees je héél weinig. EN het verkeerde. EN je ziet en hoort nooit nieuws van tv en radio. Het kan ook zijn dat je....... Maar nee, zo erg zal het wel niet zijn, toch?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 jan. 2021 - 17:43

@Johann, beter eerst jezelf informeren alvorens een emotionele reactie te plaatsen. @Vdbemt, Idem dito, Vandaag nog op de telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1306973369/moria-deal-deels-wassen-neus-geschikte-kinderen-onvindbaar Het beeld dat Moria vol zat met hulpeloze (alleenstaande) kinderen is totaal incorrect. Ik begrijp ook niet waar dat beeld vandaan komt. Het doet me ook denken aan een paar jaar terug toen een groep Nederlanders vluchtelingen aan verwelkomen waren met knuffels (terwijl het dus allemaal volwassen mannen waren). Het is genant en pijnlijk. Het is goed dat Nederland bij gebrek aan alleenstaande vluchtelingenkinderen nu dus maar mensen in gezinsverband ophaalt om toch aan het beloofde aantal te komen.

The Apple
The Apple18 jan. 2021 - 16:38

"Het ministerie beantwoordt vragen van de krant over de selectiecriteria niet." Dat staat bekend als de "Rutte doctrine", dus als de regering daar op afgerekend gaat worden, dan valt het volgende kabinet Rutte al voordat ze in het zadel zijn gekomen.

Satya
Satya18 jan. 2021 - 16:08

Want Nederland krijgt niet genoeg gratis geld. Bah wat een volk. Het krijgt duidelijk de leiders die het verdient.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker18 jan. 2021 - 17:20

Huh, welk gratis geld? Na mijn weten is Nederland bijna overal netto betaler.

Drostemannetje
Drostemannetje18 jan. 2021 - 15:33

We zitten hier al in een (corona)crisis. Niemand meer toelaten graag. Eerst hier in Nederland orde op zaken stellen mbt asielbeleid, woningnood, voedselbanken, werklozen, criminaliteit etc. Dan over de grenzen kijken wat we kunnen doen.

6 Reacties
rvb2
rvb218 jan. 2021 - 16:07

Dat is wel een hele duidelijke middelvinger naar mensen in nood. Maar inderdaad moet het asielbeleid ruimhartiger, moet er flink gebouwd worden aan woningen, moeten minimumloon en uitkeringen hoger en moet werkloosheid aangepakt worden. Criminaliteit wordt al hard aangepakt, we zijn veiliger voor criminaliteit dan ooit.

MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 17:41

@RVB 'Maar inderdaad moet het asielbeleid ruimhartiger, moet er flink gebouwd worden aan woningen, moeten minimumloon en uitkeringen hoger en moet werkloosheid aangepakt worden. ' En dan ben je het gratis bier ook nog vergeten!

Drostemannetje
Drostemannetje18 jan. 2021 - 18:25

rvb We hebben hier in Nederland al mensen die amper rond kunnen komen. Voedselbanken horen in ons land niet te bestaan anno 2021. Eerst de woningzoekenden helpen die hier al jaren op een wachtlijst staan. Niet aan mensen geven die daadwerkelijk helemaal nog niets hebben bijgedragen aan dit land. Alleen nog mensen binnen laten die echt iets toevoegen.

johannn2
johannn218 jan. 2021 - 20:38

"Eérst dit en dat in Nederland, dán pas..." En dan ook niet, want dan moet er ook weer "éerst dit" Ja, ook dat is belangrijk. Maar waarom niet tegelijkertijd? Wat zijn 100 op te vangen kids voor een goedwillende staat?! Kijk naar het schaalverschilo tussen die "éerst dit"- eisen en die 100 jongeren. Peanuts! .

Drostemannetje
Drostemannetje19 jan. 2021 - 10:36

Johann Het is een glijdende schaal waar je nooit uitkomt. Er zijn altijd schrijnende gevallen in de hele wereld, maar Nederland kan niet opdraaien voor alle zielige gevallen. Het sociale systeem hier in Nederland barst al uit zijn voegen en types zoals jij roepen alleen maar meer, meer vluchtelingen opnemen. Anders neem jij toch 1 kind uit Moria in huis als jij dat zo graag wilt?

MG1968
MG196819 jan. 2021 - 12:32

@Droste "We hebben hier in Nederland al mensen die amper rond kunnen komen. Voedselbanken horen in ons land niet te bestaan anno 2021." Daar kun je de mensen die niet hier binnen zijn niet de schuld van geven. "Eerst de woningzoekenden helpen die hier al jaren op een wachtlijst staan." Niemand houd je tegen om je stemgedrag daar op aan te passen maar het zou iid de mensen die niet meer afhankelijk zijn van sociale woningbouw deze te verlaten en plek te maken voor anderen. "Niet aan mensen geven die daadwerkelijk helemaal nog niets hebben bijgedragen aan dit land." Wil je echt de discussie aangaan wie wat heeft bijgedragen aan dit land of beroep je je op je geboorterecht of zo? "Alleen nog mensen binnen laten die echt iets toevoegen." Mensen die dit roepen op basis van niet meer dan dat beroep op dat geboorterecht ben ik best bereid uit te wisselen. Of is toevoegen dan ineens geen criterium meer? "Het is een glijdende schaal waar je nooit uitkomt. Er zijn altijd schrijnende gevallen in de hele wereld, maar Nederland kan niet opdraaien voor alle zielige gevallen." Vraagt ook niemand, maar poneer dit argument niet om vrijwel alles af te wijzen, of als zelflegitimatie om medemenselijkheid aan de kant te schuiven. "Het sociale systeem hier in Nederland barst al uit zijn voegen en types zoals jij roepen alleen maar meer, meer vluchtelingen opnemen." Als er andere keuzes gemaakt worden hoeft het sociale systeem hier niet uit de voegen te barsten. Het probleem bij jou is dat je datgene wat nu besteed wordt aan het sociale systeem als uitgangspunt neemt, dat voor waar, gegeven of ultimo erkent en daar van uit reageert. De 'macht' zal blij met je zijn. Je praat ze na en verlegt de schuld. Nogmaals, nieuwkomers hebben dit niet veroorzaakt en hebben niet de prioriteiten verkeert gelegd. "Anders neem jij toch 1 kind uit Moria in huis als jij dat zo graag wilt?" Zoals jij je HRA of huursubsidie ook maar zelf betaald? De weg voor je deur ook zelf onderhoud? Zelf je kinderen maar onderwijs geeft? Niet of/of maar en/en dus je komt er niet mee weg door aan te geven dat je af en toe een brood doneert aan de voedselbank daar het jou zo dwars zit dat die er zijn. Dat laatste zit je helemaal niet dwars hé? Tenminste niet echt. Maar geeft je een kapstok om te argumenteren op de manier waarop je dat doet. En komt je dus eigenlijk wel uit. Kun je een antisociale boodschap verpakken in een sociale. Hoe ongeldig je argumentatie ook is.

Martinel
Martinel18 jan. 2021 - 15:03

Wanneer vertrekt die Broekers-Grapperhaus? O, ze demissionair nu. Hoeft zich niet meer te verantwoorden. Deed ze overigens toch al niet.

Andreas4
Andreas418 jan. 2021 - 14:26

Afghanistan een veilig terugkeergebied... Hoe verziekt is deze overheid om dat te kunnen beweren! Samen met het toeslagenbeleid kan dit staaltje van onmenselijkheid, inclusief het hele kabinet, op de brandstapel. Letterlijk!

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 14:58

Jaaa verbranden dat kabinet, want hoe halen ze het in hun hoofd om de halve bevolking van Afghanistan toe te laten. Wat een droevenis.

Jan Diederik
Jan Diederik18 jan. 2021 - 15:39

Wat een gejank zeg. Je piept wat over menselijkheid, maar je wil het kabinet op de brandstapel zetten? Nou, eerlijk gezegd vind ik dat ook niet erg menselijk.

henk1953
henk195319 jan. 2021 - 11:11

Het toeslagenbeleid op de brandstapel betekent nog meer vertraging voor de slachtoffers beste Baader. En als ik het zo lees wil je terug naar de inquisitie- en heksenjachtperiode. Ook niet echt een menslievende tijd. Ik denk dat destijds vluchtelingen met een andere levensovertuiging niet op een liefdevolle opvang hoefden te rekenen.

MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 14:22

'Er zijn niet genoeg alleenstaande minderjarige asielzoekers in migrantenkamp Moria die voldoen aan de eisen om door Nederland opgehaald te worden, zoals gisteren is bepaald door het kabinet. Dat stelt onder meer kinderrechtenorganisatie Defence for Children en Europarlementariër Kati Piri (PvdA) op basis van een inventarisatie.' https://nos.nl/artikel/2347809-te-weinig-minderjarigen-in-moria-voldoen-aan-eisen-om-opgehaald-te-worden.html

3 Reacties
vdbemt
vdbemt18 jan. 2021 - 15:19

Dat betekent maar 1 ding: die eisen zijn onmenselijk. Gezien de eisen van de wet inzake de kindertoeslagen, en de afhandeling daarvan, is dat niet verrassend.

MaxMax2
MaxMax218 jan. 2021 - 15:24

@vdbemt Ja want wat is Kati Piri toch 'onmenselijk' echt.. wat een onzin.

vdbemt
vdbemt19 jan. 2021 - 9:59

Het is niet Kati-Piri die de eisen stelt. Het is het Nederlandse kabinet dat de eisen stelt. K-P beoordeelt niet de eisen (of ze goed of slecht zijn; wel of niet menselijk). Maar beoordeelt of eraan voldaan wordt. Hier wordt er voldaan aan de onmenselijke eisen van ons kabinet.

Karingin
Karingin18 jan. 2021 - 14:18

Is toch allang bekend...en ook typisch voor deze regering. Net als die beloofde 30.000 voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire, waar nog geen cent van uitbetaald is. Als er hard opgetreden moet worden gaat dat zonder enige consideratie en met een rotvaart. Maar als mensen geholpen moeten worden is niemand thuis. Zegt genoeg over de mentaliteit

west012
west01218 jan. 2021 - 13:49

Over leerachterstand gesproken