Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet halveert budget chronisch zieken en gehandicapten

  •  
30-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Eén jaar oude wtcg-vergoeding voor een groot deel de prullenbak in
Het kabinet is van plan in de wtcg-vergoeding, die is bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten, te snijden. Dat meldt het AD op basis van bronnen in Den Haag. Het kabinet zal op Prinsjesdag bekend maken dat het budget voor chronisch zieken en gehandicapten wordt gehalveerd.
De wtcg-vergoeding is door het vorige kabinet in het leven geroepen om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen in de zorgkosten. Vanaf 2010 krijgen zij, afhankelijk van de leeftijd, een tegemoetkoming variërend van 153 tot 510 euro per jaar.
De wtcg-vergoeding vervangt de fiscale regeling voor buitengewone zorguitgaven, maar ook deze zal voor een groot deel vervallen. Zo’n twee miljoen mensen in Nederland krijgen ééns per jaar de tegemoetkoming in de zorgkosten.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: Leonwpp

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

schrijverazazel
schrijverazazel30 aug. 2011 - 11:57

Ja ja, pakt de zwakste maar weer, die mogen nog eens onvrijwillig extra in de buidel tasten om de crisis te betalen. Immers de rijken alhier dienen wel subsidie te krijgen voor hun Vila van pakweg een kleine 2 en half miljoen. Stel je voor dat ze die niet meer zullen ontvangen dan breekt echt de pleuris uit in dit land. Fijn he dit gedoogkabinet. Bedankt Henk en Ingrid voor jullie stem! Zo ziek wordt je toch van dit neoliberale kabinet

caquerlaque
caquerlaque30 aug. 2011 - 11:57

Dit is geen kabinet dit is een slopersploeg

JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2011 - 11:57

Asociale schoften !

maclofty
maclofty30 aug. 2011 - 11:57

Ik weet er alles van en het is weer een van de vele maatregelen die ons in de armoede drukt, zeker als met net als mijn echtgenote al meer dat 35 jaar zorg behoeft, die ik haar gelukkig kan geven. Nu haar leven bijna op het einde loopt, is de de laatste klap in het gezicht. Ik zal het haar maar niet vertellen, dan kan ze nu nog met een gerust hart haar ogen sluiten. Ik vang later de klap wel weer op. Ik ben 24 uur per dat 7 dagen in de week mantelzorger en onder deze omstandigheden is het bijna niet te doen, maar we doen het gewoon en met mij vele anderen en vragen de maatschappij niet om hulp. Walgelijk deze regering ik heb nog nooit zo'n regering meegemaakt die "alles" haalt bij de zwakkeren en de "rijken" laat genieten van de geneugten des levens.

cuypsong
cuypsong30 aug. 2011 - 11:57

Dit is weer een ""kwaliteits-impuls"" van de VVD

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 aug. 2011 - 11:57

''Kabinet halveert budget chronisch zieken en gehandicapten'' De Naastenliefde á la ''Joods-Christelijk mentalitiet''?? Jaaaaaaaaaaaa!! Mostafa! O.

Joeri2
Joeri230 aug. 2011 - 11:57

Nou, dat is toch gauw een extra 50 miljoen extra in het laadje. Dat is toch mooi weer 3 jsf helmen voor de pilootjes, of 5 dagen toepen in Urkuz, kies maar. Slim bezig hoor. En die zieken gaan echt niet op het malieveld staan. Heerlijk die pvv in de gedoog en cda in de zorg. Lekker liberaal ook: Hadden ze maar niet gehandicapt moeten worden, toch? Nederland anno nu, klootjes volk.

boswachter2
boswachter230 aug. 2011 - 11:57

"Daarbij zal er ook een inkomensgrens komen, waarboven mensen geen recht meer hebben op de tegemoetkoming" aldus Mevr. Agema. Wanner dit zo is dan is er dus niets aan de hand

andjusticeforallgraag
andjusticeforallgraag30 aug. 2011 - 11:57

De rijken in ons land kunnen kennelijk in hun villa's hun vingers blijven aflikken terwijl de zwakkeren in Nederland...p.s. is dit nog het Nederland dat ik ooit kende?

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2011 - 11:57

Zo'n twee miljoen chronisch zieken op 16 miljoen inwoners, dat is 1 op de 8. Me dunkt dat je dan iets aan te toelatingscriteria voor die regeling moet doen in plaats van botweg te snijden in het budget. Anders krijg je hetzelfde als met het PGB en gooi je het kind met het badwater weg.

1 Reactie
BasVV
BasVV30 aug. 2011 - 11:57

Ik begin me ook af te vragen wat het criterium dan is voor chronisch zieken en gehandicapten. Het kan haast niet waar zijn dat 1 op de 8 mensen hier onder valt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2011 - 11:57

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2011 - 11:57

'De zwaksten kosten nu eenmaal het meeste geld aan de samenleving.' Dit vind ik een ronduit domme en asociale gedachte en je stigmatiseert deze mensen. Volgens mij kensen kosten met topinkomens de samenleving het meeste geld. Geld dat ze in de niet 'verdiend' kunnen hebben (...). Daarnaast verzieken ze het geestelijk klimaat en creëren ze met hun hebzuchtig koopgedrag een enorme vervuiling. Gezien je wens voor nog meer harde asociale toestanden hoop ik van harte dat je zelf in de goot zal belanden. Hang dan wel je bordje om je nek als je aan het bedelen bent. En schrijf als tekst: 'Ik wil uit principe niet geholpen worden'.

JanB2
JanB230 aug. 2011 - 11:57

De schouders van de overige groepen kunnen het niet meer dragen? Wat een huilie, huilie, huilie. Dan zijn het dus gewoon slapjanussen en niet meer dan dat.

drsAndus
drsAndus30 aug. 2011 - 11:57

Waarom staan die 'sterksten' dan altijd zo te blèren wanneer de hypotheekrenteaftrek ter sprake komt? Je lult uit je nek!

addystoker
addystoker30 aug. 2011 - 11:57

doe mee aan onze actie tegen dit beleid van het kabinet, onderschrijf het manifest Mensen zijn belangrijker dan geld. zie www.progressiefchristelijkepartij.nl en kom op 19 september naar den Haag voor manifestatie.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1730 aug. 2011 - 11:57

Succes met de Actie Addy Stoker!! Heel goed initiatief!!

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2011 - 11:57

We moeten alles doen voor de villasubsidie van onze elite!! Ergens in het VVD-programma staat dat ze voor sociale rechtvaardigheid zijn maar ik begrijp niet helemaal wat ze daar dan mee bedoelen.

2 Reacties
caquerlaque
caquerlaque30 aug. 2011 - 11:57

Dat ze kunnen liegen dat het gedrukt staat

tijsraman
tijsraman30 aug. 2011 - 11:57

De subsidies moeten naar hun idee sociaal en rechtvaardig zijn, de salarissen niet. Toen Hogervorst de nieuwe zorgverzekering doordrukte, ging dit met het argument dat alle Nederlanders solidair met elkaar moesten zijn en dus allemaal evenveel betalen (voorheen waren de rijkere Nederlanders particulier verzekerd, kostte meer). Toen een journalist bij Hogervorst informeerde of hij van mening was dat de inkomens dan ook wat minder uiteen moesten lopen, antwoordde hij dat de journalist dat niet helemaal goed begrepen had. Wat hij dan wel bedoelde met solidair werd niet helemaal duidelijk, vermoedelijk had de goede man niet eens door dat zijn woorden tegen hem gebruikt zouden kunnen worden.

Irmaatje
Irmaatje30 aug. 2011 - 11:57

Eerst maken ze de werkelijke kosten niet langer belastingaftrekbaar en krijgen chronisch zieken een vast bedrag (dat was voor mij ruim 200 euro lager!) en nu gaan ze die 300 euro ook nog halveren? Ik lever netto veeeeeeeel meer in dan die 1 procent meneer Rutte! U moet eens leren rekenen! Alles gaat omlaag: alleenstaande oudertoeslag, kinderbijslag, huurtoeslag, kindgebonden budget, eigen risico, zaken die eerder wel vergoed werden en nu niet, belastingaftrek, etc. Had ik maar een woning van 5 miljoen, dan kreeg ik villasubsidie en kwam ik rond van alleen al de hypotheekrenteaftrek.

1 Reactie
JanB2
JanB230 aug. 2011 - 11:57

Van een kereltje dat 9 jaar over een studie geschiedenis doet kun je ook geen rekenvaardigheid verwachten, laat staan cijfermatig inzicht. Kijk naar het griekenland debacle en oordeel.

Opinius
Opinius30 aug. 2011 - 11:57

ciraat "De wtcg-vergoeding vervangt de fiscale regeling voor buitengewone zorguitgaven, maar ook deze zal voor een groot deel vervallen" in een tijd van verval elke menswaardige norm en waarde is het simpel een rekensom wat daarin als "wetsontwerp ooit"komt te vervallen. nederland wens ik sterkte ,zo europa. nederland het land van saaamhorigheid saamhorigheid die is onstaan omdat het met zijn bewoners en zijn politiek altijd een gemene vijand had waardoor en waardoor het niet wilde verzuipen . het water. niets schept zo'n band als een gemeenschappelijke vijand. het water is allang nederland's gemeenschappelijke samen-levingsvijand niet meer. voor alles wat verdwijnt komt iets anders in de plaatst vul zelf maar in,.wat dat werd. wat een armoeie. zowel van links als rechts

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2011 - 11:57

Dan wordt het tijd de boel dan maar weer onder water te laten lopen. Gedoseerd uiteraard. In welke dijk zit het kootje van Hansje Brinker eigenlijk geduwd? Die moet zo langzamerhand verrrot zijn. Zoek naar lekjes. Daar moet het zijn. Gewoon met een stokje wat frutten en voilà ! Op naar saamhorigheid.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2011 - 11:57

"De helft" is wel een magisch aantal voor dit kabinet aan het worden. De helft kan wel weer werken, al is er geen werk, maar dan halveren we gewoon de uitkeringen. De helft van de gehandicapten kunnen best 50% minder gehandicapt. Zieken worden 2x zo snel beter, dus kan het budget terug naar de helft. Zorg is eigenlijk tweemaal zo duur als nodig, dus wij denken... Ik had eigenlijk een tweemaal zo lange reactie in het hoofd, maar u begrijpt het al...

1 Reactie
johnnysisko
johnnysisko30 aug. 2011 - 11:57

Het is vaak makkelijker te pakken van veel mensen die het slecht hebben dan van een klein groepje die het heel goed hebben Het is enorm asociaal van Dit kabinet om deze plannen uit te voeren! Hoe kunnen ze?

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2011 - 11:57

arbeid adelt ....

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2011 - 11:57

'Arbeid adelt ....' Ja, dat wordt wel vaker gezegd. Alsof dat waar is. Naar mijn idee zijn 'de arbeiders' vaker 'het haasje'. Na te zijn gestrikt is 'adelen' gebruikelijk. Buiten. Hangend aan de achterpoten.

Jaantje2
Jaantje230 aug. 2011 - 11:57

Waar ken ik die term van??