Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Kabinet wil sneller versoepelen en cultuur, horeca eerder heropenen

  •  
22-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Extra Catshuisoverleg over voortgezet onderwijs

© DEN HAAG - Demissionair premier Mark Rutte arriveert bij het Catshuis voor het overleg tussen het demissionair kabinet en deskundigen over het coronavirus. Er wordt onder meer gesproken over

Het kabinet wil culturele instellingen en restaurants al op zaterdag 5 juni heropenen in plaats van op de geplande 9 juni. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen, wat wil zeggen dat het voorstel is gelekt. Eerder werd al bekend dat de middelbare scholen weer opengaan.
"Het was eerst de bedoeling dat stap 3 van de zogenoemde routekaart naar heropening van de samenleving op 1 juni zou worden gezet. Maar door dat plan werd begin mei een streep gezet, omdat het aantal besmettingen en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer opliep. Toen werd woensdag 9 juni geprikt. Maar omdat het inmiddels de goede kant opgaat met de coronacijfers, wordt nu overwogen om die datum vier dagen te vervroegen, naar zaterdag over twee weken. Voorwaarde is wel dat het aantal coronabesmettingen blijft dalen."
Stap 3 houdt ook in dat het aantal gasten dat thuis ontvangen mag worden, stijgt naar 4. Restaurants zouden nog geen alcohol mogen schenken. Het zou ook betekenen dat mogelijkheden om te sporten, zowel binnen als buiten, worden uitgebreid.
210517_openingsplan_16
Eerder: Per 31 mei kunnen middelbare scholen weer volledig open gaan, per 7 juni moeten ze dat ook daadwerkelijk zijn. De anderhalve meter afstand geldt niet meer voor leerlingen omdat die niet gehandhaafd kan worden. Dat heeft het Outbreak Management Team (OMT) besloten en geadviseerd aan het kabinet.
Scholen zijn nu nog beperkt open en krijgen leerlingen op afstand les. Voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen al eerder opgeheven. CNV Onderwijs wijst erop dat veel docenten nog niet gevaccineerd zijn en moeilijk afstand kunnen bewaren, schrijft de NOS. “De vakbond zou liever wachten tot na de zomervakantie.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

De Lieve Heer
De Lieve Heer24 mei 2021 - 1:26

Ja hoor, jullie mogen weer. Maar nog niet alles... En dan eens kijken of het jullie lukt om Sodom en Gomorra achter je te laten zonder om te kijken. Of dat jullie misschien helemaal niet echt weg willen.

Thuiszitter
Thuiszitter23 mei 2021 - 22:10

Die scholen had ik na de zomer gedaan , voor die drie/vier weken is de moeite niet . Blij dat de musea weer open mogen , had in mijn beleving eerder gekund.

1 Reactie
Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 11:25

@Thuiszitter Het gaat bij de scholen afhankelijk van de vakantie regio om zo'n 6 a 7 weken. Volgens de deskundige in het OMT, Karoly Illy, maakt dat wel een substantieel verschil. Onderwijs met een zekere tijdsdruk lijkt mij relevanter dan nog een paar weken geen musea.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 mei 2021 - 12:09

Tot hoe laat mogen restaurants open blijven? Is dat 20 uur net als de terrassen? Dan moet je wel heel vroeg gaan eten en is er geen tijd voor een aperitief. Dat wordt het dringen en veel ontevreden gasten en een enorme belasting voor de keuken. Of wordt het 22 of nog beter 23 uur met de mogelijkheid om op het terras te eten? Wat betekent dat de terrastijd ook verlengd wordt? We zullen zien hoe de mannen er zich dit keer door heen slaan. Want wat ze ook doen, ze doen het nooit goed.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie23 mei 2021 - 19:27

Het slechtste dat ze kunnen doen is het tijdskader beperken. Er wordt de hele tijd gerept over bewegingsmomenten, maar uiteindelijk gaat het het voornamelijk om contactmomenten. Spreiden van klandizie is beter zowel voor de horeca als wel voor het indammen van verspreiding. Het lijkt er ook steeds meer op dat de avondklok in combinatie met andere factoren juist voor meer besmettingen hebben gezorgd.

Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 10:15

@ Winterdepressie Ik vind het schokkend dat er mensen zijn( Marino van Zelst is er ook 1) die menen dat indammen in een land als Nederland mogelijk is. Dat we een GGD hebben die dat bron en contact onderzoek kan regelen. En dat iedereen die besmet is 1-2-3 weet waar hij of zij dat heeft opgelopen. Natuurlijk is dat niet het geval. En die GGD's zijn zo erg uitgekleed door bezuinigingen dat het niet mogelijk is. In Nederland zijn best intelligente personen voor indammen, maar zelfs in Duitsland heeft het niet gewerkt. En het is maatschappelijk en ook logistiek totaal onuitvoerbaar. Ik ben geen verdediger van het kabinetsbeleid. Geenszins, maar sturen op een ziekenhuisopnames en IC capaciteit is volgens mij de realiteit. Niet omdat ik dat vind, maar omdat indammen niet werkt. Geen enkel land is daar in geslaagd. Overigens heeft u volledig gelijk in het beperken van het tijdskader. Je kunt inderdaad beter spreiden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 mei 2021 - 10:31

scholen zelf willen helemaal niet open voor de zomervakantie lees ik net groot gelijk hebben ze

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 mei 2021 - 3:29

Het is net een drukvat, versoepelen de uitlaat, voor 1 reden, economie, op zich niet verkeerd maar als je keer op keer blijk geeft te willen gokken met volksgezondheid, hijgend achter de laatste ontwikkelingen rent, een paar doden minder en restaurants gaan open, een beetje gechargeerd maar om aan te geven hoe vooral Rutte als een inhalige bok op een haverkist aanvalt, iets soortgelijks zie je bij Halsema die in alle toonaarden het leed dat corona aanricht op haar onderdanen bezingt, verschilt weinig van hoe Trump tegen de pandemie aankeek, primitief, niet tegenstaande dat externe factoren iedere versoepeling kan frustreren, er zijn veel complicerende factoren, ik zal niet zeggen dat Rutte even primitief als Bolsonaro is maar als deze pandemie iets geleerd heeft is het leiderschap, hoe leiders zich voegen naar de realiteit van een pandemie, in dat opzicht scoort Rutte matig m.i.

5 Reacties
Klein zonnetje
Klein zonnetje23 mei 2021 - 8:44

De belangrijkste reden is dat mensen weer leuke dingen willen/kunnen gaan doen, leven noemen we dat. Dat het goed is voor de economie is een mooie bijvangst. Mensen langer beperken dan noodzakelijk vind ik nou slecht leiderschap.

LaBou
LaBou 23 mei 2021 - 9:51

Het is allemaal de schuld van die Omtzigt en die Leyten.

Thuru
Thuru23 mei 2021 - 14:20

Inderdaad misschien beter scholen open vanaf de zomervakantie.

JanB2
JanB223 mei 2021 - 21:01

@ Zo’n Als je kwaliteit van leven staat of valt met of je wel of niet het terras op kunt dan kun je beter overwegen maar meteen het kanaal in te rijden. Want dan stelt het leven bedroevend weinig voor.

Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 10:21

Rutte heeft de fout gemaakt door maandenlang niets te versoepelen. En veel te veel naar virologen te luisteren. En veel te veel naar mensen te luisteren die denken dat je theoretisch op een knop kan drukken en dat je dan de verspreiding kan remmen. Zo werkt het niet. Zo werkt het in modellen, maar niet in de samenleving. Wat mij betreft had je in Januari al bioscopen of musea kunnen openen. Zodat er elke keer weer wat meer open gaat. In Maart de terrassen. Dus wel versoepelen, maar niet allemaal tegelijk, maar heel gespreid. Zodat je in April of Mei in een heropend land zit. Een lockdown is ook psychologie. Rutte heeft vooral in Maart en April wel heel erg de voet op het rempedaal gehouden. Op een gegeven moment krijg je een eindeloze lockdown zonder enige vorm van perspectief en dat zie je in het draagvlak en in de naleving. Volgens mij willen de meeste hier een prima naleving van de maatregelen. Dus inhoudelijk verschillen we allemaal niets. Dat je dat automatisch doet met een dicht land. Met gesloten terrassen en volle parken. Ook nu merk ik de schade die Baudet met zijn wappie gebral elke keer aanricht, want als je maar een beetje pleit voor lossere maatregelen. dan zit je al vrij snel in die hoek.

Borre Krol
Borre Krol23 mei 2021 - 1:56

Middelbare scholen zijn anders dan de berichtgeving, net als supermarkten en anders winkels met noodzakelijke waren, nooit gesloten en worden dus niet weer heropend. Er zijn twee korte periodes geweest dat er algemeen online les werd gegeven maar verder kregen leerlingen per toerbeurt gewoon les op school en kregen de op dat moment niet fysiek aanwezige leerlingen zonder onderbreking les. Er is nu over de hoofden van docenten en overig onderwijspersoneel heen besloten de scholen vanaf 31 mei weer voor alle leerlingen weer fysiek toegankelijk te maken zonder anderhalve meter plicht (omdat die natuurlijk ook niet realiseerbaar is). Docenten en onderwijspersoneel hebben begin februari al aangedrongen op vaccinatie zodat ze, zoals zijzelf als betrokken ook wensen, bij een eventuele kans op eerdere normalisering weer volledige klassen zouden kunnen lesgeven op een veilige manier. Minister Slob, de Jonge, en anderen die hierover gingen zoals het OMT en onderwijswerkgevers zagen er geen reden toe zich hiervoor sterk te maken. Sterker nog verklaarde Slob stellig geen voorrang voor docenten en onderwijspersoneel te geven, en verklaarde de Jonge 8 april nog dat de situatie van grotendeels online-lesgeven toch zeker tot de zomervakantie zo zou blijven. Ik verwacht met mijn volledige steun dat vele van de nog niet gevaccineerde docenten ervoor zullen kiezen om vanaf 31 mei online-les te zullen gaan geven. Niet uit protest maar om dezelfde reden dat van hen, net als van anderen, in het belang van eigen gezondheid als die van anderen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias223 mei 2021 - 9:49

@Borre Ik weet niet in welke werkelijkheid u leeft maar vertel dit eens een een leerling in de brugklas die een heel groot deel van het jaar thuis les heeft gekregen. Zonder echt contact met klasgenootjes op een nieuwe school en een heel nieuw systeem. Er zijn enkele periodes geweest dat de leerlingen 1 dag naar school mochten. Als u dat 'gewoon les op school' noemt? Maar hoezo 'over de rug van de leraren'? De leraren in het basisonderwijs staan al maanden weer voor de klas, personeel in het OV en in fabrieken, bij de politie, contactberoepen etc. etc. hebben ook gewoon doorgewerkt zonder 'voordring vaccinatie'. Op dit moment zijn alle leraren met een kwetsbare gezondheid gevaccineerd en de komende weer ook de leraren 50+. Het risico van de leraren onder de 50 zonder andere gezondheidsklachten op een vervelend verloop van de ziekte is niet groter dan de kans om bijvoorbeeld onderweg naar school te verongelukken. En toch kwamen de leraren normaliter gewoon naar school. En als een enkele leraar het echt niet aandurft kun je je afvragen of deze leraar geschikt is voor zijn vak maar je zou de leerlingen in het lokaal kunnen zetten en de leraar via een video verbinding de les laten verzorgen.

Borre Krol
Borre Krol23 mei 2021 - 11:57

Beste Jozias, de realiteit waarin ik een groot deel van mijn tijd in leef is als docent aan het voortgezet onderwijs. Tot zover dat punt. De leerlingen waar je het over hebt kregen vanaf begin dit schooljaar volledig les tot de corona medio december weer zo sterk op kwam zetten, met onderscheidend veel brandhaarden die ontstonden op scholen. Toen zijn de scholen slechts een beperkt aantal maanden overgegaan op volledig online lessen om direct daarop aansluitend via in subgroepen de leerlingen ook weer les te geven op school. De leerlingen hebben niet of nauwelijks iets hoeven te missen aan hun sociale leven omdat ze buiten schooltijd sowieso onbekommerd met hun leeftijdgenoten konden blijven verkeren. Feit is dan ook dat de verhalen over een grote mate aan eenzaamheid en zelfs depressies fake news bleken opgedist door belanghebbende partijen en aandachtszoekers. Er waren natuurlijk wel meer jongeren die aan angsten onderhevig waren maar dat was vooral in geval van overgevoelige jongeren door beïnvloeding. Dat zag je in de Ban de Bom tijden ook waar verscheidene meenden dat een kernoorlog onvermijdelijk was. De vegelijking van docenten met politie of zorgpersoneel gaat mank omdat deze meestentijds afstand kunnen houden en bovendien het zorgpersoneel wél voorrang kregen bij vaccinatie. Belangrijker is trouwens dat de docenten die dus vrijwel ononderbroken fysiek les zijn blijven geven aan volle klassen en bij toerbeurt wisselende subgroepen zelf een zo snel mogelijke normalisering naar volledig aanwezige klassen nastreefden. Juist daarom drongen ze via de bonden er eind januari begin februari bij de regering op aan met voorrang gevaccineerd te worden zodat wanneer het maar enigszins opportuun zou zijn er weer normaal les gegeven zou kunnen worden. Minister Slob wees dit rigoureus af en de Jonge voegde daar 8 april nog eens aan toe dat er ook geen reden toe was omdat de situatie van het per toerbeurt lesgeven aan subgroepen naast het online lesgeven met zekerheid tot de zomervakantie een feit zou blijven. Niet dus. Waar de gemotiveerde docenten vooruit keken naar een opportunistisch scenario en daartoe veilig voorbereid wilden zijn deed de regering daar overtuigd niet aan mee. De groep waaruit momenteel veruit de meesten in ziekenhuis of oo IC belanden zijn 40-55-jarigen. Dat is omdat die nog niet zijn gevaccineerd. Dat zullen vrijwel alle docenten van die leeftijdsgroep ook 31 mei nog niet zijn terwijl dat had gekund. Het is absoluut onmogelijk om afstand te houden in de straks weer volle klassen waar de leerlingen dat om dezelfde reden niet hoeven. In de dagelijkse praktijk buiten de les droegen ze in hun onverminderde sociale leven ook zeker geen mondkapjes. Zoals eerder ook al zullen de de facto volledig genormaliseerde scholen volle klassen weer brandhaarden van besmettingen vormen zoals als gevolg van de bijeenkomsten in kerken en vereniginsleven op Urk, Volendam, en Staphorst. Het is niet aan de regering, VO-raad, en schoolbesturen of individuele docenten in die omstandigheden fysiek les te gaan geven maar als enigen aan die docenten zelf. Daarom steun ik die individuele keuze ook al zal ikzelf als inmiddels een week gevaccineerd wel weer voor volle klassen te gaan staan ook al neem ik daarmee een risico voor derden waarmee ik verkeer.

Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 10:01

@Borre Ik ben van mening dat je het wel heel erg relativeert en enkel vanuit je eigen belang bekijkt. De scholen zijn 2,5 maand volledig dicht geweest en daarna vanaf 1 maart 3 maanden 1 dag in de week open geweest. Dat is dus 5,5 maand zonder (of met nauwelijks) fysiek onderwijs. En ik ben blij dat het online onderwijs tip uw school zo goed geregeld was maar dat is lang niet bij alle scholen het geval geweest. Daarnaast is de hele dag, 4 a 5 dagen in de week, online onderwijs niet echt motiverend en doet afbreuk aan alle sociale aspecten. De suggestie dat de docenten gewoon doorgewerkt hebben doet volledig af dat het voor de leerlingen absoluut geen normaal sociaal schooljaar was. En het sociale leven van brugklas leerlingen, met wie? de oude vriendjes van de basisschool. Die paar maanden fysiek les is toch een slap aftreksel van een normaal eerste schooljaar waarin je nieuwe contacten kunt opbouwen en je weg in een nieuwe school, nieuwe vakken en een andere methodiek kunt vinden. Ik heb de leraren ook niet vergeleken met het zorgpersoneel. Ik heb de leraren vergeleken met het horecapersoneel en het personeel in de sportscholen die heel blij zijn om weer aan de slag te kunnen ook al kunnen ze op een vol terras ook niet altijd 1,5 meter afstand houden, politiemensen kunnen ook niet altijd 1,5 afstand houden. Of het personeel in al die fabrieken en bedrijven die niet thuis kunnen werken, politie mensen, mensen in het OV die ook gewoon door gewerkt hebben. De leraren zijn daarin echt niet heel anders. Het punt is dat ze wel vooraan staan om voor te dringen qua vaccinaties. En uiteraard is het aan de leraren zelf, als zij zichzelf ongeschikt vinden moeten ze vooral ontslag nemen of eventueel vanuit huis gaan les geven. Als je als leraar het te gevaarlijk vind om naar je werk te komen omdat je niet aan het verkeer deel te nemen kun je immers ook niet werken. Verder vind ik het triest dat je het belang van de leerlingen bagatelliseert vanwege een verwaarloosbaar risico voor de docent. Destijds wilden er destijds ook middelbare scholen open blijven en deskundigen vanuit het OMT, kinderartsen en vanuit het onderwijs hebben hier altijd toe opgeroepen en dat is echt geen bang makerij of aandacht zoeken. https://www.ad.nl/binnenland/middelbare-scholen-in-risicoregios-willen-openblijven-impact-van-sluiting-op-leerlingen-is-groot~ae91ecf8/

Thuru
Thuru22 mei 2021 - 23:37

Cultuur en horeca, maar ook festivals open zou fijn zijn. Hopelijk kan dat dan ook blijven en geen lockdown meer. Ook prettiger betreft vakantie en dergelijke. We zullen het zien.

EenMening
EenMening22 mei 2021 - 20:41

Je hebt normale mensen die blij zijn dat het de goede kant op gaat en je hebt zwartkijkers die dat spijtig lijken te vinden. Er is natuurlijk niets op tegen als die laatsten nog een jaar lang een zware lockdown handhaven...

3 Reacties
Freddy2
Freddy223 mei 2021 - 6:01

@EenMening, Je hebt normale mensen die begrijpen dat het virus in de lente de vorige keer ook al op z'n retour ging en dat deze in de herfst weer de kop op stak en dat we nu een jaar hebben verloren door alleen maar te denken aan hoe we weer terug kunnen gaan naar normaal terwijl onze normaal misschien wel niet normaal is en we ons veel meer hadden moeten richten naar een nieuwe normaal waardoor we ook niet meer hoeven te ping-pongen met versoepelingen en lockdowns.

Ik weet het wel
Ik weet het wel23 mei 2021 - 8:48

@Freddy En dan heb je de mensen die begrijpen dat de situatie totaal niet te vergelijken is met vorig jaar omdat er mensen gevaccineerd zijn. Kijk naar de lijn die Engeland volgt. Paniek blijven zaaien lijkt niet iets dat voorbehouden is aan virus wappies. Waarom zouden we een nieuwe normaal willen, de vorige normaal was prima. Onder het mom van het nieuwe normaal proberen mensen hun beperkende ideeen door te drukken.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead23 mei 2021 - 9:48

@Freddy: als u het nieuwe normaal omarmt, dan is er niemand die u tegen houdt. Dus blijf voorgoed altijd afstand houden, verkrampt opzij springen als iemand u te dicht nadert, een mondkap dragen en wat mij betreft ook nog met een ratel van verre uw komst aankondigen, zodat gelijkgestemden van u tijdig zichzelf, hun vrouw, kinderen en vee in veiligheid kunnen brengen. Het is nu nog wat prematuur, maar over een jaar kunnen we mensen als u in het museum zetten.Zodat de herinnering aan het virus van weleer en de gevolgen daarvan, ook voor het nageslacht bewaard blijven.

P Haan
P Haan22 mei 2021 - 20:07

Heejj. Een lek.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -22 mei 2021 - 20:07

allemaal nep; corona is niet besmettelijk bij scholieren dus. RIVM heeft huiswerk weer goed op orde.

1 Reactie
LaBou
LaBou 23 mei 2021 - 9:53

Verrek: het is een virus met ingebouwde leeftijdsgrens. Wie had dat nou gedacht.

Klein zonnetje
Klein zonnetje22 mei 2021 - 18:38

Mooi! Als het verantwoord is (volgens de experts) snel weer terug naar het normale leven. Goed voor al die pubers. Leven zonder risico bestaat helaas/gelukkig niet.

1 Reactie
Fabius
Fabius23 mei 2021 - 6:19

Ons 'normale' leven is helaas zeer schadelijk gebleken voor al het andere leven op deze planeet. Dus of dit uiteindelijk goed zal zijn voor al die pubers valt nog te bezien.

Poeha2
Poeha222 mei 2021 - 18:29

Prima idee. Cultuursector zit de smachten op open te gaan.

Jozias2
Jozias222 mei 2021 - 18:04

De leraren zijn wel echte beroepsklagers. De kappers, personeel in sportscholen en het horecapersoneel staan te juichen als ze weer open mogen, andere vitale beroepen hebben gewoon doorgewerkt maar voor de leraren is het risico onverantwoord. Tegen die tijd zijn er 10 miljoen vaccinaties gezet, minimaal 30% van de leraren en kinderen hebben het sowieso al gehad en alle leerkrachten boven de 45 of de kwetsbaren hebben al een vaccin gekregen.

4 Reacties
mayhem
mayhem22 mei 2021 - 21:51

Natuurlijk zijn ondernemers weer blij open te kunnen, anders verdienen ze geen cent. Daar zit die blijdschap voornamelijk in, niet omdat ze het nou zo heerlijk vinden om risico te lopen ziek te worden terwijl ze hun beroep uitoefenen.

Jonkheer van Quaed tot Ergher
Jonkheer van Quaed tot Ergher23 mei 2021 - 2:02

We vaccineren van oud tot jong. Dit weekend mochten de mensen geboren in 1967 en 1968 een prikafspraak maken. Hoeveel van de huidige scholieren zijn in 1968 geboren?

Jozias2
Jozias223 mei 2021 - 9:39

@Jonkheer Van de leerlingen heeft minimaal 30% de ziekte al doorgemaakt. Verder stel ik nergens dat leerlingen al gevaccineerd zijn. Maar de leraren met een kwetsbare gezondheid en de oudere leraren ook in juni. @Mayhem, Niet alleen de eigenaren, ook het personeel is blij weer hun werk te kunnen doen. Deze overtrokken paniek verhalen hoor ik echt alleen in het onderwijs.

Jonkheer van Quaed tot Ergher
Jonkheer van Quaed tot Ergher23 mei 2021 - 13:23

Dus dan is het een goed idee om nu we eindelijk iets van licht aan het einde van de tunnel zien het virus maar rond te laten razen onder een groep met veel contacten en die pas als aller, aller, allerlaatste gevaccineerd worden voor nog een paar weekjes school? Een groep die overigens zeker wel zelf ook flinke schade op kan lopen? Qua long covid en zo waar we steeds meer over leren? Lekker handig is dat

Ik weet het wel
Ik weet het wel22 mei 2021 - 17:38

Fantastisch. Alle getallen wijzen de goede kant op. Waarom zou je de situatie nog langer op slot houden dan stikt noodzakelijk. Een paar weken geleden werd er hier ook door een groot aantal mensen hel en verdoemenis gepreekt (tot enkele maanden lockdown aan toe, door de meest radicale deugers) toen de eerste versoepelingen werden aangekondigd. Daar lijkt niets van uit gekomen te zijn. De situatie is veranderd door het versneld vaccineren, laten we daar gebruik van maken.

3 Reacties
ton14024
ton1402423 mei 2021 - 11:51

´een paar weken geleden´ wordt alleen door wappies als verantwoord betitelt.

Ik weet het wel
Ik weet het wel23 mei 2021 - 13:19

@Ton je hebt de normale mensen in het midden die prima zien dat door de vaccinaties de boel weer open kan. Dan had je de virus wappies die al vonden dat we eerder open konden toen dat duidelijk niet kon (en zich niet aan de regels hielden). Aan de andere kant zitten de virus deugers die nog maanden in lockdown willen blijven. Ik denk dat ik wel weet waar jij zit.

Sonic2
Sonic224 mei 2021 - 10:27

@ Ik weet het wel Nu was de situatie in April zorgwekkend, maar ik heb vooral het idee dat virologen en ook mensen die alles dicht willen houden geen idee hebben hoe schadelijk de maatregelen zijn. Hoe veel je vraagt van de samenleving. En hoe weinig hun mening in balans is. We hebben ook te maken met leerachterstanden en een economie die moet werken. We hebben te maken met verminderd levensgeluk. Sommige denken echt dat we dit land nog tot Augustus kunnen dicht houden. En maatregelen tot 2025 kunnen door zetten

Willem D2
Willem D222 mei 2021 - 17:30

Toen de avondklok werd afgeschaft werd op dit forum hel en verdoemenis voorspeld. Sonic voorspelde dat rond 19 mei het aantal besmettingen flink zou zijn afgenomen. Hij heeft volledig gelijk gekregen!

1 Reactie
Sonic2
Sonic223 mei 2021 - 10:01

Veel dank dat u wel zo eerlijk bent om dat te vermelden. Daar ben ik u erg dankbaar voor. Het is jammer dat de ratio uit de Corona discussie is. We schommelen tussen code zwart en mensen die alles los willen gooien. Geen goede ontwikkeling.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 mei 2021 - 15:30

afstand houden niet mogelijk is dat nu omdat ze die klassen zo vol proppen ?

1 Reactie
WeesGeenKees
WeesGeenKees22 mei 2021 - 18:58

Geloof me ik werk op een school en geen enkele leerling houdt afstand al maanden niet en leraren en leraressen ook vrijwel niet. Niet iedereen draagt mondkapjes en er wordt niets van gezegd.

JoostdeV
JoostdeV22 mei 2021 - 15:27

Was te verwachten. Het kabinetsbeleid is er nog steeds op gericht het aantal besmettingen zo hoog mogelijk te houden. Nieuwe uitbraken onder scholieren en onderwijzend personeel zijn natuurlijk naar voor de betrokken personen, zeker voor degenen die nog maanden of zelfs jaren met long covid zullen kampen. De knoppendraaiers achter de lockdown hebben hier geen boodschap aan. Een maand later gaan de scholen toch dicht en dempen deze coronahaarden wel weer uit. De onderwijs statistieken moeten waarschijnlijk de laatste maand van het schooljaar nog even worden opgepoetst. Onderwijzend personeel dat nog niet is gevaccineerd en door deze ingreep alsnog long covid oploopt kan waarschijnlijk met succes een dikke schadeclaim neerleggen bij de overheid. Helaas zullen ze wel 16 jaar moeten procederen voor het Europese hof hen in het gelijk stelt.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 mei 2021 - 17:42

Dat is ook het absurde - als ik die leraren was zou ik staken totdat ze allemaal een vaccin gekregen hebben .

Poeha2
Poeha222 mei 2021 - 18:26

De besmettingen dalen enorm hard. Versoepelingen zijn op zijn plaats. Kijk ook maar naar andere landen: Als iedereen 50 op de snelweg rijdt, overlijden er ook minder mensen.

Bouwman2
Bouwman222 mei 2021 - 15:11

Wie niet waagt blijft altijd maagd. Dus op hoop van zegen maar. Kansberekening wijst uit dat omdat inmiddels de helft van de bevolking al de prik geeft gehad de kans dat een lid van OCNV erntsig ziek wordt is niet nul maar minder dan maanden terug.. Het blijft een gok, maar wel een verantwoorde.. Leerlingen horen met mekaar op school, niet in hun eentje huis achter de spelcomputer.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 mei 2021 - 17:41

nee kinderen horen buiten te spelen en niet in muffe lokalen te zitten dwangarbeid te verrichten en gestraft worden als ze het er niet mee eens zijn

EricDonkaew
EricDonkaew23 mei 2021 - 7:26

@Griezel ---------------------------------------------- Zo dacht ik er ook over toen ik zes was.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 mei 2021 - 10:05

@eric Dan hebben ze het verstand er bij u vakkundig uitgeramd :(

Michaela2
Michaela222 mei 2021 - 15:04

Leraren, ouders en kinderen nog niet gevaccineerd, ook geen voorrang, maar wel de scholen weer open, zonder 1,5 mtr. Het percentage doden wat dit tot gevolg heeft is blijkbaar acceptabel. Enkele tientallen kinderen, die één of beide ouders gaan vermoorden is geen probleem.

1 Reactie
Klein zonnetje
Klein zonnetje22 mei 2021 - 18:43

Ik ben een ouder van 3 pubers en ik heb er het 'risico' graag voor over.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 mei 2021 - 14:51

wat een ellende weer :(