Joop

Kabinet geeft brevet van onvermogen af

  •    •  
03-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Extra ministerieel overleg over laatste ontwikkelingen rond Oekraïne

© Foto: ANP / Ramon van Flymen

Over het aanpakken van de gevolgen voor de burgers, vooral die met een kleine portemonnee, kwam premier Rutte niet verder dan een paar opmerkingen die in het kader van de ernst der situatie alleen maar frivool genoemd kunnen worden.
Met de persconferentie van donderdagochtend gaf het kabinet een definitief brevet van onvermogen af. Het kost weinig moeite om het optreden van Rusland streng te veroordelen. Het is net zo min ingewikkeld om een minsterpresidentelijke opwekkingsspeech te houden speciaal voor Oekraïners. Of om te benadrukken dat wij allemaal zonder uitzondering de gevolgen van onze toestand van non-belligerentie zullen merken. Allemaal tot je dienst. Allemaal uitstekend.
Over het aanpakken van zulke gevolgen kwam premier Rutte niet verder dan een paar opmerkingen die in het kader van de ernst der situatie alleen maar frivool genoemd kunnen worden.
Niet zo frivool als het gedrag van de koninklijke familie, dat dezer dagen van besneeuwde hellingen zoeft. Maar toch frivool.
Iedereen weet dat je het regeerakkoord het best kunt bewaren voor op het toilet als straks de aanvoer van WC-papier hapert. Toch stelde Rutte in navolging van minister van Financiën Kaag vast dat de tijd nog niet gekomen is om een geheel nieuw en actueel akkoord te schrijven zoals Wopke Hoekstra terecht heeft voorgesteld.
Ook vertelde hij dat er niet van het ene moment op het andere iets gedaan kan worden voor de vele Nederlanders die nu als gevolg van de prijsstijgingen in de grootste problemen komen. Meet name omdat zij de energierekening niet meer kunnen betalen. Daar gingen ze eens zorgvuldig naar kijken zoals het altijd gebeurt als het gaat om maatregelen die voor mensen met een kleine portemonnee van belang zijn.
Je kunt wél iets doen. En wel onmiddellijk. Je verbiedt voorlopig het afsluiten van gas, water en licht behalve als dat gebeurt in het kader van maatregelen tegen strafbare feiten. Datzelfde doe je met huisuitzettingen. Ook die vinden alleen maar plaats als het te maken heeft met wietplantages en dergelijke. Voor de rest niet. Nooit.
Dat is een grove maatregel maar we leven in ongekende tijden. Als de regering dan nagedacht heeft en een verfijnde oplossing  gevonden met formulieren en zo, dan kan deze noodmaatregel worden ingetrokken.
Tegelijk had Rutte moeten aankondigen dat er onmiddellijk een werkgroep gevormd zou worden die het regeerakkoord herziet of vervangt op basis van de zo drastisch veranderde omstandigheden.
Dit gebeurde allemaal niet. Men neemt de tijd. Wie niet inziet dat nu al op binnenlands terrein alles is veranderd en op losse schroeven staat, is minder geschikt voor een ministerschap. We moeten er in deze situatie allereerst voor zorgen dat het leven van de burgers zo weinig mogelijk ontregeld wordt en dat niet grote groepen de indruk krijgen dat zij de lasten mogen dragen terwijl de rijke om het in de woorden van een ouderwets lied te zeggen “zelfzuchtig voortleeft”. Er is namelijk eenheid nodig. En vastbeslotenheid. En de bereidheid om samen het noodweer te doorstaan. En dat iedereen beschut wordt.
Het zou het beste zijn als er een kabinet gevormd werd op zo breed mogelijke basis met als premier iemand die breed vertrouwen geniet, iemand als Jan van Zanen, nu nog burgemeester van Den Haag of Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam. Daarin dient ook ruimte te zijn voor partijloze experts. De situatie is er ernstig genoeg voor.
De huidige mooiweerzeiler kan met zijn bemanning beter een functie elders zoeken.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast over politiek en geschiedenis van Han van der Horst en John Knieriem
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

gimli55
gimli554 mrt. 2022 - 7:37

Uitstellen, wegkijken, bagatelliseren, ontwijken, liegen, open deuren intrappen, en bedriegen is al 40 jaar de basis van het neoliberalisme. Er is in de laatste Rutte 1 tm 4 niets opgelost, de bekende uitwisselbare partijen die al tijden de dienst uitmaken, gebruiken weer de bekende nietszeggende woorden. Hoe langer er gewacht wordt met het ontwikkelen van een visie, een richting waarop deze aarde zal moeten gaan, hoe groter de schade. Verwachten dat alles met geld op te lossen is, is naïeve en dom. De kwantiteit van de poen lost niet het gebrek aan kwaliteit van de toekomstvisie op. Verder dan een kosten en baten plaatje komen de Nijenrode adepten niet meer, het mantra van het neoliberalisme wordt tot de ineenstorting verkondigd. De kosten moeten geminimaliseerd en gesocialiseerd worden, terwijl de gemaximaliseerd en geprivatiseerd worden. De kwetsbaren en slachtoffers van de schandalen en affaires moeten al 40 jaar geduld hebben, dus het is niet zo vreemd dat Rutte dat weer verkondigd. Het werkt elke keer weer, dus waarom van standpunt veranderen? Andersdenkenden worden in de media uitgebreid gesensibiliseerd en uitgeschakeld, ook hier niets vreemds. Binnenkort zal er weer naar lijstjes gewezen worden, waar Nederland hoog op staat. Alle neuzen dezelfde kant op en allemaal als lemmingen richting afgrond.

korheiden2
korheiden24 mrt. 2022 - 7:34

Goed gezegd. Vandaag las ik dat Nederland miljarden verdient door de hoge gasprijs. Max Verstappen gaat 40 miljoen per jaar verdienen. 'Terecht, want hij heeft de sport veranderd' is het commentaar. Maar je leest ook over mensen die de hele dag met winterjassen en dekens om in hun huis zitten te kleumen. De graanprijzen zullen draconisch gaan stijgen, zoals ongeveer alles. Maar ons kabinet gaat daar zorgvuldig naar kijken. Je kunt toch meteen de belasting op energie verlagen. Maar omdat alles fijnmazig moet worden geregeld - er zouden toch eens mensen een voordeeltje kunnen hebben - maken we hier alles ingewikkeld. Het regeerakkoord moet op de schop. We zitten in een acute noodsituatie.

a.doorgeest
a.doorgeest3 mrt. 2022 - 22:06

Hoewel Van der Horst op menig moment de spijker loepzuiver op de kop slaat en zeer waardevolle beschouwingen op tafel legt over allerlei onderwerpen, vind ik dat hij in dit artikel - helaas - een beetje doorslaat. Het is natuurlijk zeer goed mogelijk op korte termijn de energieprijzen flink te dempen met het afschaffen van het zogeheten kwartje van Kok - mooi moment daarvoor zou ik zo zeggen - en het omlaag brengen van de BTW op energie en primaire levensbehoeften; kun je binnen 5 werkdagen geregeld hebben. Mensen aan de onderkant van het loongebouw kun je steunen met een maandelijkse toeslag voor zolang nodig; is administratief vrij eenvoudig uitvoerbaar bij grote groepen in onze samenleving. Van der Horst zijn roep om een nieuw kabinet vind ik onderhand ietwat pathetisch: er is 9 maanden gesoebat om tot een nieuw kabinet te komen, we zitten met een premier die niet altijd even betrouwbaar is gebleken, maar wel door de wol is geverfd en aantoonbaar buitengewoon flexibel en crisisbestendig is met een immens Europees en wereldwijd netwerk. Lijkt me niet zo slim zo'n man juist nu af te danken. Allerlei externe deskundigheid kan zo ingebracht worden in de vorm van nieuwe adviseurs voor het huidige kabinet. Verder telt ons kabinet op dit moment een aantal zwaargewichten die het goed doen; ook daar is het ongewenst deze lieden zomaar bij het grofvuil te zetten. Waarbij ik graag aanteken dat ik politiek ongebonden ben en er in dit land onderhand bijna geen partij meer is waar ik met enig plezier en enthousiasme op kan stemmen...

1 Reactie
gimli55
gimli554 mrt. 2022 - 9:18

Ik verwijs naar mijn reactie van 8:38. Je noemt zelf een hoop wat gedaan kan worden, niets doen is geen optie meer. Rutte doet al sinds Rutte 1 helemaal niets om wat voor probleem dan ook op te lossen. Hij kijkt weg bij de echte problemen en creëert nieuwe waar ook geen oplossing voor komt. Flexibiliteit en crisisbestendigheid is afwezig als je als premier niets doet, dat is geen oplossingen aandragen, maar volledige apathie en lethargie. Er komen geen nieuwe adviseurs en deskundigen, we moeten het doen met de oude hap, de Ollongren, die het verschil tussen een kolonel en korporaal niet wist en Hoekstra die alleen van poen wat afweet, ze blonken in Rutte 3 al uit in nietszeggendheid. Welke zwaargewichten? De Jonge die onze woningbouw gaat redden, of Jetten ons milieu? Kuipers is mogelijk een zwaargewicht, maar de Covid crisis is voorbij en hij gaat de zorg echt niet redden zonder te investeren in de zorg. Dat geldt ook voor Dijkgraaf, waar weinig gebeurt op zijn ministerie van Onderwijs. Geen nieuwe bestuurscultuur en geen enkele radicaal idee om welk probleem dan ook op te lossen. Wel veel ad hoc en achteraf gebabbel in de media. Als de bevolking van de Oekraïne onze familie is, volgens Rutte, wordt er wel veel gedaan door de burgers van Nederland, maar zijn het bij Rutte weer lege woorden en open deuren gepraat.

Sonic2
Sonic23 mrt. 2022 - 21:14

Het kabinet doet gewoon wat het kabinet altijd doet. De ontevredenheid met de politiek ligt ook aan de kiezers. Die maar vertrouwen blijven geven aan mensen die dat niet verdienen. Wat verwacht je van de coalitie partijen? Visie? Sociaal beleid? Een beleid wat niet elke keer moet worden bijgesteld? Iedereen is altijd geschokt, woest en verbaast. Van Kaag tot Baudet. Van Rutte tot Eerdmans. Terwijl de politiek in Nederland zo voorspelbaar is. En de woede en emotie die dat oproept eigenlijk ook. Het opiniestuk is juist. Maar we hebben dezelfde premier al sinds 2010. Dus dat er weinig veranderd is geen wonder

1 Reactie
gimli55
gimli554 mrt. 2022 - 7:40

@Sonic Zo lang de andersdenkenden verdacht worden gemaakt en gesensibiliseerd worden, is dit het resultaat. Alleen maar schelden op Rutte en de rest afwijzen, geeft geen oplossing. Dat houdt het falende systeem in stand, het is voorspelbaar.

Wieowie
Wieowie3 mrt. 2022 - 20:58

Wat een lulkoek dat een Rutte een mooiweer zeiler is. We hebben nog maar net de ergste crisis na de WO2 achter de rug.

Joop den Uil2
Joop den Uil23 mrt. 2022 - 17:32

goed artikel (in definitie van stof tot nadenken) en een verademing naast al die ''meningen'' over Ukraine. Dank, hr vdH.

zekernietjoops
zekernietjoops3 mrt. 2022 - 16:36

Hr. van der Horst, Tussen alle eenzijdige oorlogspropaganda en ophitsen is uw mening, die ik deel, uiterst noodzakelijk, temeer omdat van steeds meer mensen, ook en m.n.(!) z.g. ‘hoogopgeleiden’, (logisch) oordeelsvermogen en gevoel verdoofd en - aldus comfortabel - geëxcuseerd (b)lijken om niet ALLEREERST - zoals in een gezonde en waarlijke samenleving vanzelfsprekend is - zeer bezorgd te zijn over de, vanwege ontoereikende financiën, hoogstwaarschijnlijk zeer snel verslechterende leefsituatie van de meerderheid(!) van de Nederlandse bevolking. Zulke mentale verwording is vooral resultaat van 10-tallen geest en moraal vergiftigend - want almaar immoreler en crimineler dwingend - hyperkapitalisme dat inmiddels, vanwege wereldwijde en innige verstrengeling met de machtigste politieke machten en krachten, in zijn fascistisch en totalitair eindstadium is beland. Zulk fascistisch hyperkapitalisme voelt zich vooral kiplekker in vrijwel geheel Europa omdat daar cruciale nationale soevereiniteit beetje bij beetje werd overgeheveld naar de EU en verdragsmatig vastgelegd. Immers, veel voor de meerderheid van Europa’s inwoners zeer schadelijke en dus ongewenste veranderingen in geldstelsel, economie, wetgeving en handelsverkeer die anders moeizaam per land zouden moeten worden onderhandeld en dan TERECHT zouden kunnen worden afgewezen, konden gaandeweg - en kunnen dus zeker nu - steeds vaker en massaler supranationaal in 1 klap en dus totalitair(!) aan alle EU-landen worden opgelegd of minstens dwingend aanbevolen, wat een eufemisme is voor het onder (zeer) zware druk zetten van een onwillig land, OOK als nationale traditie, cultuur en zelfs eigen wetgeving daarover heel anders oordelen. Noodzakelijke maatregelen zoals boven alles beschermen van het welzijn en welbevinden van de eigen inwoners van een land - wat nu ALLEREERST aan de orde zou moeten zijn - kan dus gefrustreerd worden als m.n. de steevaste voorstanders en ijveraars voor dat uit handen geven van zelfs cruciale en dus broodnodige soevereiniteit, zoals vooral ‘D’66, dan dwars gaan liggen omdat voor deze lieden kil geopolitiek gemotiveerd ‘kosmopolitisme’ en zelfs globalisme altijd al prioriteerden. Dan is het zeer waarschijnlijk dat bijv. bakken geld kostende ‘noodmaatregelen’ voor een toch en altijd (!) al tot de tanden bewapende westerse ‘defensie’ - die onder invloed van de V.S. steeds meer afgleed en verwerd tot ‘offensie’ - door m.n. ‘D’66 Kaag belangrijker worden verklaard dan alles wat ik hier boven stelde…

1 Reactie
zekernietjoops
zekernietjoops3 mrt. 2022 - 19:16

correctie 2e alinea 1e regel: ...10-tallen jaren...

pd5lwd
pd5lwd3 mrt. 2022 - 16:22

Kijk ze nu staan en judas staat er niet bij wat een sneu stel Straks op hun borst slaan bedankt Nederlanders voor het storten op giro 555. Leaver dea as Slaef

OlavM
OlavM3 mrt. 2022 - 15:56

[Je verbiedt voorlopig het afsluiten van gas, water en licht behalve als dat gebeurt in het kader van maatregelen tegen strafbare feiten. Datzelfde doe je met huisuitzettingen.] Zeker een goed, volkomen gerechtvaarigd idee. [Wie niet inziet dat nu al op binnenlands terrein alles is veranderd en op losse schroeven staat, is minder geschikt voor een ministerschap.] Krek! Het gaat er niet om, dat je de oplossingen al meteen paraat hebt, maar wel dat je de noodzaak van zo'n grondige aanpak inziet. [Het zou het beste zijn als er een kabinet gevormd werd op zo breed mogelijke basis met als premier iemand die breed vertrouwen geniet,.....] Het zou het beste zijn, inderdaad, maar ik vrees met groten vreze dat het parlement de hiervoor vereiste "guts" niet zal blijken te hebben.

OlavM
OlavM3 mrt. 2022 - 15:48

[Niet zo frivool als het gedrag van de koninklijke familie, dat dezer dagen van besneeuwde hellingen zoeft. Maar toch frivool.] De vakanties van de koninklijke familie zijn heilig. Die heeft het al zwaar genoeg.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard3 mrt. 2022 - 15:47

Inderdaad Han leven we in ongewone tijden. Dus ik neem aan dat je je , om het leed van de kleine portemonnee te verzachten we onmiddellijk 35 miljard klimaatgeld gebruiken om de energienota betaalbaar te houden en ook met onmiddellijk ingang alle recent gesloten kolencentrales weer openen inclusief het Gronings gasveld met een uitstekend compensatieplan voor de Groningers. Nood breekt wet geef je aan.

3 Reacties
Cam Millo
Cam Millo3 mrt. 2022 - 17:11

Ik schreef het al eerder en ik herhaal het nogmaals. Groningen helemaal leegpompen. De Groningers naar leuke vinexwijkjes in de Markerwaard plaatsen. Groningen zakt dan weg in een gigantisch sinkhole wat we vol met water laten lopen. Hebben we er meteen een mooie recreatie plas bij. Win/Win

Sonic2
Sonic23 mrt. 2022 - 21:23

We leven helemaal niet in ongewone tijden. Sla er de ijskoude koude oorlog tijden van de jaren 50 en 60 maar op na. Denk aan de 1e wereldoorlog en 2e wereldoorlog. Denk aan het zeer roerige interbellum. De oorlog in Oekraïne is veel meer een reactie op gebeurtenissen in het verleden. Poetin denkt ook in het verleden. De corona pandemie was bijna onvermijdelijk als je bedenkt hoe vaak we al als wereld door het oog van de naald zijn gekropen. Alle problemen die we nu hebben zijn een uitvloeisel van tientallen jaren fouten opeen stapelen. Ik kom bijna als een VVD"er over, maar we leven niet in ongewone tijden. Immigratie, klimaat, EU en ook meerdere sociaal economische problemen kun je vrij goed herleiden naar de jeugd. En er wordt nu veel meer over bericht. In de jaren 60,70, 80 was volgens mij seksueel overschrijdend gedrag er veel meer. We zijn nu in een fase waarin we dat terecht niet meer accepteren. Er komt meer naar buiten. Al dat gezwam altijd over dat dit buitengewone tijden zijn. Het valt wel mee.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard4 mrt. 2022 - 16:46

Kamillo probeert grappig te zijn en Sonic komt met een volslagen niet op mijn stukje ingaand commentaar. Ben wel benieuwd naar een een meer inhoudelijke reactie. Of wordt er nu ineens gedoken en interesseert het jullie niet dat er vele landgenoten zijn die de gasrekening/energierekening niet meer kunnen betalen? Zelfs kabouter plop Timmermans komt nu met het (op zich zinvolle) idee om de kolencentrales langer open te houden.

Geesteman
Geesteman3 mrt. 2022 - 15:11

Duidelijk verhaal Han. Maar een kabinet van experts is wel een beetje ouderwets D66. Nu aangehangen door TB. Een zakenkabinet heeft toch maar een doel. Winstmaximalisatie. En dat werkt niet voor iedereen goed.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 mrt. 2022 - 15:01

Jij zult wel vinden dat de geschiedenis wordt voortgestuwd door de klassenstrijd maar de rol van individuen mag niet worden onderschat. Doe niet schamper over poppetjes. Voorts is het volstrekt duidelijk waar ik het kabinet van beschuldig. En ik doe in ieder geval een concreet uitvoerbaar voorstel.

Hernandez
Hernandez3 mrt. 2022 - 14:04

'Over het aanpakken van zulke gevolgen kwam premier Rutte niet verder dan een paar opmerkingen die in het kader van de ernst der situatie alleen maar frivool genoemd kunnen worden.' Sorry Han, maar dit vind ik allemaal te makkelijk.

3 Reacties
Cam Millo
Cam Millo3 mrt. 2022 - 17:12

De werkelijkheid is gewoon makkelijk.

Sonic2
Sonic23 mrt. 2022 - 21:27

Nee hoor. Niet gemakkelijk. Han duidt de oppervlakkigheid van Rutte. Ik vind dat u vooral( met nog een aantal hier) nog makkelijk links onderuit halen. Ik zou u wel eens wat meer willen horen over D66, VVD, PVV en FvD. Daar hoor ik nooit over. Pak eens het echt gevaar aan. Of bent u daar te schijterig voor?

Cam Millo
Cam Millo4 mrt. 2022 - 11:41

@Sonic 3 maart 2022 at 22:27 Nee hoor. Niet gemakkelijk. Han duidt de oppervlakkigheid van Rutte. Ik vind dat u vooral( met nog een aantal hier) nog makkelijk links onderuit halen. I Huh?! Verward u mij niet met mijn compaan Pep Pone?

Markzelluf
Markzelluf3 mrt. 2022 - 14:03

Rare column. Van der Horst zegt inhoudelijk helemaal niets wat met deze crisis te maken heeft. Geen gasafsluitingen of huisuitzettingen? Ik gok dat hij daar in andere gevallen ook geen voorstander van is. Andere ministers? Dat gaat over poppetje, niet over de inhoud. Een PvdA-burgemeester in de regering? De PvdA wilde niet deelnemen aan de coalitie, tenzij GroenLinks ook deelneemt. Van die partij stelt hij niemand voor, dus tja, wat moet je ermee? Onduidelijk blijft waarom Van der Horst het kabinet beschuldigt van brevet van onvermogen. En vooral wat zijn concrete en effectieve plannen zijn om…. Tja, om wat eigenlijk te bewerkstelligen?

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst3 mrt. 2022 - 15:01

Jij zult wel vinden dat de geschiedenis wordt voortgestuwd door de klassenstrijd maar de rol van individuen mag niet worden onderschat. Doe niet schamper over poppetjes. Voorts is het volstrekt duidelijk waar ik het kabinet van beschuldig. En ik doe in ieder geval een concreet uitvoerbaar voorstel.

Markzelluf
Markzelluf3 mrt. 2022 - 15:59

Ik doe helemaal niet schamper over deze poppetjes, maar over het voorstel om af te zien van huisuitzettingen. Wat lost dat op en welk doel wil je bereiken? Wil je de enorme kosten van energie terugdringen, realiseer je dan dat deze nuttig zijn. In 2021 is er veel minder gas verbruikt dan het jaar ervoor. Goed voor het klimaat, goed voor de portemonnee en slecht voor de Russen. Wat wil je nog meer? Probleem: individu kan hierdoor in problemen komen. Geldt vooral voor huurders van slechte woningen. Oplossing: huurkorting die hoger wordt naarmate energielabel slechter is. Vanuit overheid verhuurders subsidies geven voor isolatie. Dat kan vast betaald worden uit extra inkomsten door hogere energieprijzen

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 mrt. 2022 - 20:03

Markzelluf, dat is een interessante denkrichting en dat moet volgens mij ook gebeuren maar voor het heden is een noodmaatregel nodig. Je kunt als jouw voorstel later is doorgevoerd die huurkorting dan betrekken bij het bepalen van de huurschuld die er nog staat bijvoorbeeld.

Sonic2
Sonic23 mrt. 2022 - 21:36

@ Markzelluf GL, SP, PvDA brengen voor elke verkiezing een uitgebreid verkiezingsprogramma uit. Ze hebben door berekeningen. Ze hebben sociale media. Je hebt een site waar je alle moties kan volgen. Je kunt als je zo op zoek bent naar plannen ook naar je plaatselijk linkse partij mailen of bellen. Echt al die roeptoeters die schreeuwen dat links geen inhoud heeft. Lees eens een verkiezingsprogramma door. Een flyer. Een doorrekening. Je hoeft er niet eens 10 a 15 seconden voor te googlen. Je hebt ook iets wat een boekwinkel heet. Of bol.com. En zelfs een I Pad. Daarin kan je boeken van Den Uyl lezen of van Drees. Je hebt het Youtube kanaal Binnenhof NL waar je oude filmpjes op kunt kijken. En je hebt nog een stemwijzer Op Joop kun je linkse mensen ontmoeten en als je eens het fatsoen hebt om daar naar te luisteren dan weet je ook wat hun standpunten zijn. Mensen die dit roepen( wat u roept) hebben 0,0 notie wat links wilt. Ze hebben nog geen links verkiezingsprogramma gelezen. En ze hebben 0,0 motivatie om dat goed te duiden Allemaal prima hoor. Ik snap dat de meeste een druk leven hebben. Stop alleen met dat gezwam over gebrek aan concrete plannen of inhoud, want die kan je bij linkse partijen echt OVERAL vandaan halen. U wilt het niet. Dat is heel wat anders

Paul250371
Paul2503713 mrt. 2022 - 13:59

"Daar gingen ze eens zorgvuldig naar kijken zoals het altijd gebeurt als het gaat om maatregelen die voor mensen met een kleine portemonnee van belang zijn." Hele rake constatering.

Antje4
Antje43 mrt. 2022 - 13:52

En dat Nederland geen 25 partijen nodig heeft om uit te kiezen. Dan verandert er nl. nooit wat. Kiesdrempel omhoog gooien. Maar voorstel Aboutaleb plus zakenlui: mijn zegen hebben ze! Nu zitten we opgescheept met een Ollongren op Defensie die nog geen sergeant van een majoor kan onderscheiden. Hahaha.

1 Reactie
Geesteman
Geesteman3 mrt. 2022 - 15:02

Antje. Alstublieft geen militairen aan de macht.

agnar123
agnar1233 mrt. 2022 - 13:28

Han, wat schrijf je nu? De Haagse Hooligans oproepen om een nieuw regeerakkoord te maken. Dan zijn we zo 20 maanden verder. En tegen de tijd dat ze klaar zijn, worden ze overvallen door de volgende crisis. Ik heb een ander voorstel: Vorm een staatsbedrijf dat energie en water levert aan de burgers en kleine bedrijven voor een vaste prijs. Hoeven we ons niet meer druk te maken over welke leverancier goedkoper is. Zijn we ook gelijk alle criminele energiebedrijven kwijt. En de marktwerking? Dit staatsbedrijf koop energie in bij energieproducenten. Dan is er voldoende marktwerking. Citaat: "De huidige mooiweerzeiler kan met zijn bemanning beter een functie elders zoeken." Helemaal mee eens. Misschien kunnen we Rutte benoemen als ambassadeur voor Rusland en Hoekstra als ambassadeur voor Belarus. Met dergelijke sancties hebben we Rusland en Belarus zo in het gareel. Citaat: "Daarin dient ook ruimte te zijn voor partijloze experts." Groenepolitiek publiceerde in Mei 2017 het artikel 'Rusland voert oorlog tegen ons' Zie: https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2480&n1=69 Hierin werd gewaarschuwd voor de afhankelijkheid van Russische gas en voor het feit, dat milieu organisaties ge-infiltreerd zijn door agenten van de FSB. Deze hadden de opdracht om de afhankelijkheid van Russisch gas te vergroten. In dit artikel ook oproepen om onze verdediging beter te organiseren. Met de aanbevelingen in dit artikel is helemaal niets gedaan.

nikita72
nikita723 mrt. 2022 - 13:07

Door de corona-epidemie merkten we dat Rutte bij voorkeur afwacht tot de bui voorbij drijft, en steeds uitgaat van het meest gunstige scenario. Gelukkig voor ons, grenzen wij niet aan Rusland of Oekraïne. Maar we hebben gemerkt dat mensen die slachtoffer werden van de epidemie (doordat zij op hun werk corona opliepen, of door financiële gevolgen) nauwelijks compensatie krijgen. Bij stijgende energieprijzen (en voedselprijzen!) zullen de slachtoffers ook in de kou staan, vermoed ik.

Debby Teusink
Debby Teusink3 mrt. 2022 - 13:03

Dat van dat Groninger gas mag je van mij wel weglaten, maar voor de rest ben ik het volledig met je eens.