Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het kabinet gaat vallen, omdat PvdA en VVD hun huid willen redden

  •  
15-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
17232242742_0f9f6b2b39_z
Wie electorale zelfmoord wil plegen, moet het tweede kabinet Rutte (met VVD en PvdA) daarvan de inzet maken
Eind vorige week kwam Jeroen Dijsselbloem, de spijkerharde minister van Financiën, ineens op voor de koopkracht van senioren. Die dreigen er volgend jaar ondanks alle hosanna-verhalen over economische groei toch 0,7% op achteruit te gaan. Ze zijn al een decennium de pineut en nu moet dat volgens de zuinige bewindsman eindelijk gekeerd worden. Premier Mark Rutte plaatste daar vraagtekens bij. De tijden waren volgens hem niet zo schitterend als zij leken en hij wees op de noodlottige gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse economie. Was hier een eerste haarscheur te zien in de coalitie? Wis en zeker, met augustus meegeteld zijn er over acht maanden Kamerverkiezingen. Wie electorale zelfmoord wil plegen, moet het tweede kabinet Rutte (met VVD en PvdA)  daarvan de inzet maken.
De peilingen zijn voor VVD en PvdA respectievelijk rampzalig en dodelijk. Rutte en Samsom wisten in september 2012 het vertrouwen van zeer veel Nederlanders voor zich te winnen. Dat hebben zij vervolgens een dag na de uitslag beschaamd. Zoals het er nu naar uit ziet mag de VVD in maart blij zijn met een zeteltje of tweeëntwintig, terwijl de PvdA onder de tien duikt en daarmee waarschijnlijk voorgoed zijn positie als sociaaldemocratische partij die er toe doet verspeelt. Er zit nog maar één ding op: heibel krijgen, ruzie zoeken, het kabinet opblazen, je ervan distantiëren en dan hopen dat je bij je ontgoochelde achterban in ieder geval het voordeel van de twijfel herwint. Halbe Zijlstra beschikt over voldoende botheid om de potentiële PVV-stemmer terug te halen naar het oude nest, zo hopen de VVD-strategen zonder twijfel. Bij de PvdA is zo iemand niet voorhanden, daarvoor hebben alle zittende Kamerleden, Samsom voorop, vier jaar lang het kabinet met vuur en hondentrouw verdedigd. Vandaar ook de roep om Ahmed Aboutaleb die – hoopt men – weggelopen PvdA-stemmers terug zou kunnen lokken.
Maar dan moet wel eerst het kabinet vallen.
Vallen zal het. Niet meteen. Er zal eerst een hoop heisa komen. Je zult zien dat zowel VVD als PvdA bij de begrotingsbehandeling ineens heel erg kritisch worden. En dan laten ze de boel ploffen op een geschikt moment, het mooist zou zijn een week of wat vóór, of een week of wat na het kerstreces, in ieder geval niet in een periode zonder talkshows. Dat spel wordt nu voorzichtig op de wagen gezet met beloftes aan senioren.
Vervelend is wel dat alle gewone mensen die het de afgelopen vier jaar moesten ontgelden, ineens door PvdA’ers in de armen worden gesloten terwijl men aan de kant van de VVD PVV’tje gaat spelen om de bezorgde burgers in hun fuik te laten zwemmen. Een mens wil zich niet graag pion voelen in andermans spel.
Het zal allemaal vergeefs zijn. Lincoln zei het al: “Je kunt sommige mensen altijd bedriegen en alle mensen soms, maar je kunt niet alle mensen altijd bedriegen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.