Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet gaat structureel 'bijpraten' met SGP, CU en D66

  •  
30-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gedoogcoalitie.png
Iedereen opgelucht: elke twee weken overleg met 'meest geliefde oppositiepartijen' D66, SGP en ChristenUnie ... 
Het kabinet gaat het onlangs gesloten politieke verbond met D66, ChristenUnie en SGP volgens een vaste structuur voortzetten. Vanaf nu worden de fractievoorzitters Pechtold, Slob en Van der Staaij elke twee weken door de top van het kabinet bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op financieel-economisch terrein. Dat meldt de Volkskrant woensdag.
Afgelopen maandag was de eerste bijeenkomst met de fractievoorzitters waarin ze werden bijgepraat. Vanaf nu doen ze dat iedere twee weken om te overleggen met minister-president Rutte, vicepremier Asscher, minister Dijsselbloem van Financiën en de fractievoorzitters Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA). Die hebben dan net coalitieberaad gehad.

”Je kunt merken dat ze zo blij en opgelucht zijn. Ze kunnen nu weer verder”, zegt een van de drie gedoogpartners in de Volkskrant.
Op 11 oktober bereikte de coalitie met de oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie een akkoord over aanpassing van de begroting voor volgend jaar. Dankzij dit akkoord was het mogelijk een meerderheid te krijgen voor de maatregelen in de Eerste Kamer. Als dat niet was gelukt, was het een lastige tijd geworden.
Er dreigde totale onregeerbaarheid als er geen akkoord was gekomen”, aldus een van de onderhandelaars.
In ruil voor gedoogsteun van de drie fracties doet het kabinet wel een aantal concessies. Zo krijgt D66 600 miljoen voor onderwijs en gaan de lasten op arbeid omlaag. En de versoepeling van het ontslagrecht wordt een half jaar eerder ingevoerd. Ook is er gehoor gegeven aan de wensen van de SGP en de ChristenUnie: gratis schoolboeken voor gezinnen, geen bezuinigingen op kindsubsidies en meer geld voor defensie. Géén gedoogcoalitie
Over de samenwerking met SGP, ChristenUnie en D66, zei Dijsselbloem eerder dat het ‘een wonderlijke combinatie’ is. “Maar het werkt wel.”
 Als er in de toekomst weer steun gezocht zou worden met de oppositie, dan zijn D66, ChristenUnie en de SGP de eersten waar Dijsselbloem zal aankloppen, liet hij weten toen het akkoord net gesloten was. Maar, zo benadrukte hij toen, het zijn géén gedoogpartners. Hoe hij ze wel noemt? Zijn ‘meest geliefde oppositiepartijen’. Volgens betrokkenen heeft het kabinet nog niet geprobeerd die ‘meest geliefde oppositiepartijen’ om steun te vragen voor andere onderwerpen die niet in het akkoord zijn gekomen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Sodapop1
Sodapop130 okt. 2013 - 10:34

" Hoe hij ze wel noemt? Zijn 'meest geliefde oppositiepartijen'." Jakkes!

Zjenny
Zjenny30 okt. 2013 - 10:34

NOG meer repressie en terug naar oerconservatisme. Walgelijk.

ColorHugo949
ColorHugo94930 okt. 2013 - 10:34

De foto spreekt boekdelen: ongemakkelijke big smile als men mag delen in de macht. Onthoud die club. Het is de club die NL de BankUnie in rommelt. ECB BankenUnie is geen firewall tegen bankschulden, het is een participatie garantie van Europese bankschulden voor Nederlanders. Backstops uit gemeenschapsgeld, NL is via DNB aandeelhouder in EMU en ECB. Lender & Bail-in of last resort zijn nationale belastingbetalers. Per saldo zijn 3 mandaten geschonden wegens de eurogijzeling: lidstaatschulden delen, bankschulden delen, Lissabon verdrag. Participatie Unie van Schulden is opgericht. U participeert in Europese schulden. "Dat zal toch even schrikken zijn voor de financiële markten en beleggers: het bedrag wat totaal als ‘slechte leningen’ te boek staat bij de banken in de Eurozone: €1.200 mrd!" lees verder: http://www.beurs.com/2013/10/29/banken-diep-in-de-problemen/33569 Selectief boekhouden, private -schaduw-bankschulden buiten beeld: Europe’s austerity drive has been focused on the wrong kind of debt: http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2013/10/29/private-debt-menaces-eu-recovery/ Bron: twitter; Walter Russell Mead ‏@wrmead 17u Europe’s austerity drive has been focused on the wrong kind of debt: http://ow.ly/qiHxM

ElChe
ElChe30 okt. 2013 - 10:34

Stroop, stroop, stroop!

insignia
insignia30 okt. 2013 - 10:34

Het PvvdA kabinet steunt op uiterst rechts. Dat moet Samsom zich toch ooit anders voorgesteld hebben. "rubber soul"? "rubber neck"?

insignia
insignia30 okt. 2013 - 10:34

@de Geus - eindelijk ben ik het 1 keer met u eens, je moet je gezonde verstand gebruiken om de belasting voor de hogere inkomens op korte termijn op 38% of was het 36% te brengen. Dat gaat niet lukken met SP aan het roer want die verlaging wordt opgebracht door nog meer te schrappen in broodnodige voorzieningen. Waarmee weer bewezen is dat "gezond verstand" alleen uitgedeeld wordt aan d66 types.

Gogol
Gogol30 okt. 2013 - 10:34

Met man en macht wordt het kaartenhuis bijeengehouden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 okt. 2013 - 10:34

Toch maar God erbij slepen?!

1 Reactie
lembeck
lembeck30 okt. 2013 - 10:34

Ja hoor, omdat Realiteit niet aan de oorspronkelijke God denkt, maar vooral aan de nieuwe: MAMMON...

[verwijderd]
[verwijderd]30 okt. 2013 - 10:34

Verkapte 'cordon sanitaire' om PVV en SP buiten landsbestuur te houden en koste wat kost vervroegde verkiezingen te voorkomen. Bij elkaar gezelschap van valse democratie en valse principes.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber30 okt. 2013 - 10:34

En terecht. SP en PVV zijn gewoon niet in staat om te besturen. De PVV is echt een partij van idioten. (Heb je Dion Graus nog gehoord en gezien nav Bontes?) De SP verdient meer credits maar ook types als Van Bommel en Ulenbelt (universitair geschoold) moet je niet aan het roer laten. Roemer is een aardige vent maar niet geschikt als premier.