Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet gaat naar gas boren in Unesco Werelderfgoedgebied

  •  
02-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3016 keer bekeken
  •  
waddenzee

Nederland en Duitsland gaan boren naar een nieuw gasveld in de Noordzee. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66, Mijnbouw) heeft vergunningen gegeven voor een platform dat 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum moet worden gebouwd. Vijlbrief verwacht dat het eerste gas eind 2024 zal worden geleverd.

Tegenover Omrop Fryslân toont de burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, zich teleurgesteld. “Ik had gehoopt dat er nieuwe inzichten zouden ontstaan. Niet boren naar het verleden, maar investeren in de toekomst, in hernieuwbare energie.” Ze wijst erop dat het Waddengebied Unesco Werelderfgoed is. “We moeten heel zuinig zijn op dit kwetsbare gebied, maar er gebeurt van alles.”

Dat het gas uit het Waddengebied nodig zou zijn om minder afhankelijk te worden van Russisch gas noemt ze een gelegenheidsargument. “Het duurt nog jaren voordat dit gas uit de Noordzee gebruikt kan worden. Laten we die jaren gebruiken om te kijken naar hernieuwbare energie.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Pater
Pater3 jun. 2022 - 4:20

De kop is onjuist. 19 km ten noorden van de wadden is Noordzee, geen waddengebied. Het pijnpunt is, dat de gaspijpleiding door het waddengebied gaat lopen.

1 Reactie
pahan
pahan4 jun. 2022 - 6:46

De kop is onjuist. Het kabinet boort niet, die geven alleen de vergunning af.

Y-Line
Y-Line2 jun. 2022 - 19:53

Ze kunnen dat gebied veel beter volzetten met windmolens.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop12 jun. 2022 - 19:21

''Om voldoende gas te hebben om bijvoorbeeld onze huizen te verwarmen, steunt het kabinet gaswinning in de Noordzee. Dat is in het Coalitieakkoord afgesproken.'' Onze huizen? Als dat in achterkamertjes ‘’democratisch’’ is afgesproken door D66, CU, CDA en VVD elite na verkiezingen dan is dat natuurlijk goed. We hebben immers gasleveringsverplichtingen aan de Duitsers die dolgraag aan het gas willen. En wij willen van het gas af dus dat komt goed uit. Maar nu even niet want niet iedereen heeft zijn villa met subsidie al klimaat bestendig. Daarom hebben Rutte4 elite nu afgesproken dat villaeigenaren die hun villasubsidie wel beter weten te gebruiken dan voor klimaat bestendig maken van hun villa (1 op 5) nog eens een extra subsidie daarvoor te geven. Gratis poen lenen voor de rijken met een villa. 0% rente tot in lengte van dagen. https://www.nu.nl/economie/6204147/woningbezitter-met-laag-inkomen-kan-renteloos-lenen-voor-duurzamer-huis.html Lekker tigdubbel voordeel voor de villabewoner. Gratis geld voor klimaatbestendig maken van de villa en elk jaar weer mega besparen op de gasrekening. Kom daar eens om als pauper in je huurwoning van de rijken. Als er wat gedaan wordt aan de tocht dan gaat je dat een heel grote huurverhoging kosten. Of de huren nog nog hoog genoeg zijn om dikke winst te maken.

3 Reacties
Pater
Pater3 jun. 2022 - 4:18

Waarom 'elite'? Dat woord gebruikt deze kip standaard, voor alle situaties. De gratis leningen zijn juist alleen voor de huizenbezitters met een laag inkomen, zoals blijkt uit je eigen link. Deze kip is kennelijk zeer kippig. Of gewoon kwaadwillend.

LaBou
LaBou 3 jun. 2022 - 16:41

Deze ,ip heeft geen kop en dat zegt genoeg.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop13 jun. 2022 - 22:48

''De gratis leningen zijn juist alleen voor de huizenbezitters met een laag inkomen'' Waarom zou je nu in godsnaam een villabezitter die stijf staat van de villasubsidie nog eens extra gratis leningen (0% rente) subsidie gaan geven? Ga lekker een woning huren van de rijken met hoog inkomen zou ik zeggen. Gelijk de helft van Nederland moet huren omdat ze door laag inkomen geen eigen villa met subsidie gefinancierd kunnen krijgen.

TheunT
TheunT2 jun. 2022 - 15:12

Helaas zal de zeespiegelstijging dat gebied doen overstromen ongeacht wat voor beleid en wijzigingen er nog ingevoerd gaan worden.

Halas
Halas2 jun. 2022 - 15:11

Ja laten we vooral 'kijken' naar hernieuwbare energie. Daar zijn we goed in. Wellicht beter tijdens dit 'kijken' om ook even de harde realiteit in de gaten te houden, waar sommigen -zo liet het recente verleden zien- niet bijster goed in waren. Hoe staat het ovetigens met de zeehondenpopulatie waar altijd over gejammerd werd als we t over de o.m. daarom te beschermen Wadden hadden? En btw: De Duitsers gaan daar ook boren net als de Denen.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 jun. 2022 - 16:55

De zeehonden, de mosselen en de biotopen in de duinen dienen te worden beschermd, industriële gasbooractiviteiten zijn derhalve in het Waddengebied vanuit milieubelang géén optie.

Pietje Puk139
Pietje Puk1392 jun. 2022 - 13:42

Er zijn 2 dingen aan de hand. 1 Alle fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door waterstof (H2). Dit waterstof kan worden geproduceerd door zonnepanelen of door windmolens. In Nederland is niet voldoende ruimte om groen waterstof te produceren. Maar er zijn diverse gebieden in de wereld waar de zon alle dagen schijnt en waterstof kan worden geproduceerd uit zeewater (H2O). 2 De regering van Nederland laat overduidelijk zien dat zij 100 % TEGEN waterstof is. Want zij veegt alle goed plannen meteen van tafel. Omdat de bevolking van Nederland niet stopt met het stemmen op de partijen die alle problemen veroorzaken en weigeren op te lossen, zullen hun kinderen en kleinkinderen het gelag betalen. Goed bezig, jongens.

5 Reacties
pahan
pahan2 jun. 2022 - 15:14

1 Alle fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door waterstof (H2). Onjuist. Dit waterstof kan worden geproduceerd door zonnepanelen of door windmolens. Onjuist. In Nederland is niet voldoende ruimte om groen waterstof te produceren. Onjuist.

Gimli1955
Gimli19552 jun. 2022 - 19:11

Wow, Pahan Nu nog wat onderbouwing en inhoudelijke argumenten, dan is er een discussie mogelijk. Het is nu en in de toekomst pompen of verzuipen voor de Waddenzee en Nederland in het bijzonder. Met brandstof cellen op waterstof komen we een heel eind, en ja als je waterstof verbrand is de calorische waarde een stuk lager dan aardgas, echter de productie en verbruik van waterstof is circulair en daarom veel minder milieu belastend. Met stroom geproduceerd door zonnepanelen en windmolens kan zeker waterstof geproduceerd worden, en of het voldoende is, is een kwestie van opschalen. Subsidieer de zonnepanelen voor de burger en hij of zij is meer onafhankelijk van het net, installeer accu's en je spreidt het stroom verbruik. Er zijn nog genoeg daken voor zonnepanelen, er is genoeg water en mogelijkheden om waterstof te produceren en het gasnet kan omgebouwd worden voor het transport van waterstof. Ik zeg niet dat het makkelijk is en dat het niet een hoop kost, echter in de '60 jaren van verleden eeuw is een heel gasnet neergelegd in plaats van kolen en petroleum kacheltjes. Ik kan me ze nog herinneren bij mijn grootouders met een paniek als de vlam geel werd (onvolledige verbranding met koolmonoxide) Dat heet vooruitgang en die is hard nodig, zonder circulaire economie als vervanging van het onuitputtelijke groei kapitalisme is de mensheid de klos. Minder globalisme en minder vliegen zal ook nodig zijn.

Pater
Pater3 jun. 2022 - 4:25

@gimli Kijk eens aan, een stukje zonder mopperen op het neoliberalisme, en positief van toon: is dit gimli wel? Overigens heb je helemaal gelijk. En waterstof maken in NL is wel een optie: als je overproductie op zonnedagen, waar we nu nog niks mee doen, daarvoor gebruikt.

pahan
pahan3 jun. 2022 - 5:48

@Gimli, Ondoordachte uitspraken verdienen vierkante antwoorden. Om alle fossiele brandstoffen te vervangen door waterstof is de wereld simpelweg te klein. De hoeveelheid Joules die nu fossiel worden geproduceerd met waterstof doen? Reken het maar eens uit. En dat is nog los van de vraag hoe in al die gevallen de waterstof tot een nuttige toepassing kan worden gebracht. Ik was voor Corona bij DNV in Spadeadam, daar staat een proefopstelling van een woonwijk die op waterstof moet worden gestookt, omdat Engelsen de zaak al weer ver vooruit zijn. De verwijzing naar groene waterstof, en dat is dan waterstof gewonnen door H2O op te breken naar H2 en O2 door middel van elektrolyse, houdt geen rekening met het gegeven dat Nederland niet alleen op de wereld is. De rest van de wereld heeft hetzelfde probleem en wil uit hetzelfde vaatje drinken. De grootste hoeveelheid H2 zal gewonnen worden door Ch4 te breken naar H2 en CO2. CO2 is een nutteloos product, dus dat is pure energievernietiging. En als we 'circulair' willen zijn is de allereerste opdracht: Gooi niks weg. Pyrolyse is een andere manier, maar dan breng je de C als puur product weer terug, en dat zal dan ook leiden tot toepassingen die nu nog niet te voorzien zijn

pahan
pahan3 jun. 2022 - 5:51

Tenslotte, het gasnet ombouwen naar waterstof klinkt leuk, maar de kreet houdt geen rekening met de toenemende snelheden in de leidingen doordat er meer volume nodig is voor dezelfde hoeveelheid warmte. Erosiesnelheden worden veel eerder bereikt, daar is het net niet voor uitgelegd. Dat is op te lossen door nieuwe leidingen aan te leggen of het huidige leidingnet op een nog te ontdekken manier alsnog geschikt te maken voor de hoge snelheden. De oplossing is natuurlijk gewoon het energieverbruik per hoofd van de bevolking te decimeren, het aantal hoofden van de bevolking af te laten nemen en decentraal opwekken te stimuleren. Het grootste probleem is op dit moment het enorme commerciële belang om mensen en industrie afhankelijk te houden van een centraal beheerd verdienmodel.

Sam V
Sam V2 jun. 2022 - 10:42

Op de boorplek ten noorden van Schiermonnikoog maakt de zee geen onderdeel uit van het Unesco werelderfgoedgebied. Een drogreden om tegen gaswinning te zijn. Misschien wil mevrouw Van Gent liever een windmolenpark op die plek. Kan ze elke dag vanuit haar werkkamer genieten van de “hernieuwbare energie”.

2 Reacties
Ejoth
Ejoth2 jun. 2022 - 11:45

Mee eens. Ik stel voor dat mevrouw van Gent alleen die energie krijgt als de zon schijnt en de windmolens draaien. Benieuwd of ze dan tot andere inzichten komt.

Mohawk2
Mohawk22 jun. 2022 - 14:26

"Misschien wil mevrouw Van Gent liever een windmolenpark op die plek. Kan ze elke dag vanuit haar werkkamer genieten van de “hernieuwbare energie”" Dan zou ze toch over heel bijzondere ogen moeten beschikken met buitennatuurkundige eigenschappen, want op de grond op ooghoogte is de horizon nog geen vijf kilometer ver weg. Windmolens die 19 kilometer verderop achter de horizon in zee staan zijn dus onzichtbaar vanaf zo'n beetje elke plek op Schiermonnikoog.