Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: falende zorgbestuurders moeten salaris inleveren

  •  
27-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
asschertehuis

© UTRECHT - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens een werkbezoek aan Zorgcentrum Zuylenstede. In het zorgcentrum is het voor vluchtelingen mogelijk om vrijwilligerswerk met oudere

Bestuurders van slecht presterende verpleeghuizen zouden zichzelf een salarisverlaging moeten geven, aldus regeringspartijen VVD en PvdA. Dinsdag maakte de Volkskrant bekend dat juist directeuren van instellingen die de inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) als ‘ondermaats’ betitelt, zichzelf vaker boven de balkenendenorm belonen. Het salaris van zeven van de elf zorgbestuurders op de zwarte lijst van de IGZ is hoger dan de balkenendenorm (178.000 euro).
Volgens VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zouden de bestuurders op zijn minst alsnog af moeten zien van het bedrag dat ze boven de balkenendenorm verdienen:
"Je moet je gewoon houden aan de balkenendenorm, en dat geldt zeker voor de tien slechtste verpleeghuizen. Het feit dat het kan wil nog niet zeggen dat het ook moreel juist is. Ik vind het een slechte zaak dat ze niet uit zichzelf afstand doen van hun hoge salaris… Het is natuurlijk in de eerste plaats aan de raad van bestuur om zich aan de wet te houden en hun bestuurders daarop aan te spreken. Maar bestuurders die zich in moeten zetten om kwetsbare mensen goede zorg te verlenen en daarin falen, moeten het fatsoen hebben om in elk geval af te zien van het bedrag dat ze boven de balkenendenorm verdienen."
PvdA-Kamerlid Marith Volp deelt de verontwaardiging van Potters en schrijft op de site van de PvdA :
"Van dit soort berichten word ik kwaad. Het laat wederom zien dat hoge beloningen aan de top echt niet leiden tot betere zorg, integendeel zou je zeggen. De wet om topinkomens aan banden te leggen is inmiddels aangescherpt en binnen een paar jaar moeten alle te hoge salarissen verlaagd zijn. Maar het zou deze bestuurders sieren als ze meteen zelf besluiten af te zien van hun hoge salaris."
Afbeelding: ANP, Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bezoekt Zorgcentrum Zuylenstede

Meer over:

politiek, leven, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.