Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: 'EU krijgt geen cent meer'

  •  
10-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Onder druk van de Tweede Kamer lijkt het kabinet niet langer akkoord te gaan met inflatiecorrectie EU-begroting
Het kabinet neemt een ander standpunt in over de stijging van de EU-begroting in 2012. Dat meldt de Volkskrant. Eerder ging het kabinet akkoord met een verhoging ter hoogte van de inflatiecorrectie, maar onder druk van de Tweede Kamer heeft het nu besloten dat er toch geen cent meer bij mag komen.
De begroting staat nu op een bedrag van ongeveer 127 miljard euro.
Een meerderheid in de Tweede Kamer keurde onlangs de motie van Kamerleden Ronald Plasterk (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) goed. Beiden wilden een ‘nominale bevriezing’ van de EU-begroting. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer zich bij de wens van de Kamermeerderheid neerlegt.
In een reactie zegt Plasterk:
‘Goed dat de Kamer de premier af en toe aan zijn jasje trek. Daardoor heeft het kabinet zijn standpunt aangescherpt.’

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

KrokoGena
KrokoGena10 jun. 2011 - 18:29

Goed besluit vind ik. Ik begrijp het zowiezo niet dat er meer geld naar Europa zou moeten. Het kabinet wil juist bezuinigen door meer bij gemeentes neer te leggen dus waarom zou er dan juist meer geld naar europa moeten? Dat is toch tegenstrijdig?

privateeye
privateeye10 jun. 2011 - 18:29

Ik zie graag Sophie in 't Veld op deze website beargumenteren waarom de EU meer geld nodig heeft, terwijl de EU al meer dan 15 jaar niiet een goedkeuring van de cijfers kan krijgen door de auditors. Hoezo good govenance? Bij elk bedrijf zou dit niet mogelijk zijn, maar ja, niemand controleert de EU. Het is een wassenneus.

matrix2
matrix210 jun. 2011 - 18:29

De EU kan geen enkele belofte waarmaken. In plaats van vrede, veiligheid en economische voorspoed zorgt dit totalitaire bestuursorgaan voor onderdrukking, onveiligheid en economische rampspoed. Onze zogenaamde economische groei is kunstmatig gecreeerd d.m.v. leningen die nooit afbetaald worden. Open grenzen zorgen zorgen voor meer criminaliteit en geweld. Ook de autonomie van de lidstaten is verkwanseld aan een incompetente en ideologisch gestuurde corrupte bende uitgerangeerde politici. Ik geef het nog maximaal 1 jaar en dan is de Eu in deze vorm compleet ten einde.

JoopSchouten
JoopSchouten10 jun. 2011 - 18:29

Wellink vindt dat de Grieken moeten worden gesteund. Omdat ze deel uitmaken van Europa, maar ook uit eigenbelang: 'Er is een systeem gebouwd waarbij alles met alles samenhangt'. De schade zou ook voor Nederland 'zeer, zeer, zeer groot' zijn als het misgaat in Griekenland. Dan kan een lawine ontstaan waardoor niet alleen Nederland een probleem heeft, maar de hele wereld, aldus Wellink. Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/2444280/2011/06/11/Banken-niet-dwingen-Griekenland-te-steunen.dhtml ... Het economisch systeem deugt niet, de filosofie van de bedrijven en banken ook niet (...). ... De economie kán niet meer herstellen van de fouten uit het verleden. Er worden nu lapmiddelen ingezet. Druppels op een gloeiende plaat. ... Het blijft een casino-systeem waar heel af en toe een hoofdprijs valt (...). Alleen sufferds blijven er geld in steken. ... Het is tijd voor 'Solon's oplossing want een andere is er niet...

Charta46
Charta4610 jun. 2011 - 18:29

[Het kabinet neemt een ander standpunt in over de stijging van de EU-begroting in 2012. Dat meldt de Volkskrant.] Ik vind het een goeie aktie van Plasterk en Voordewind om het kabinet te dwingen, dat de EU begroting voor 2012 niet mag stijgen. Iedereen moet bezuinigen dus de EU begroting mag best worden bevroren!

Meta Foor
Meta Foor10 jun. 2011 - 18:29

zei Zalm dat ook al niet ? en vervolgens Bos ? en bleef Balkenende toen maar minzaam lachen , want hij werd immers EU baas ? precies hetzelfde scenario momenteel: Jager zegt het , en Rutte lacht er minzaam bij (oh, en Rosenthal lacht om alles dus die telt niet mee). maar dan hebben ze nu eens niet aan de PVV gedacht ! want die stemt -als in zn eentje- ook tegen

Harmen2
Harmen210 jun. 2011 - 18:29

Lachen is dit: Nederland maakt zich onsterfelijk belachelijk op verzoek van de oppositie.....leuke uitvinding zo'n vanzelfsprekend minderheidskabinet met een gedoogpartner die het " gesundenes volksempfinden" zo zichtbaar maakt. Om je vingers bij af te likken...

3 Reacties
KrokoGena
KrokoGena10 jun. 2011 - 18:29

Ik begrijp je niet Hein. Wat is er onsterfelijk belachelijk makend aan dat de tweede kamer de regering terugfluit? Dat gebeurt vaker in een democratie of je moet natuurlijk democratie onsterfelijk belachelijkmakend vinden dan begrijp ik je wel

cormol
cormol10 jun. 2011 - 18:29

Ik vind het meer om te huilen, maar we bedoelen hetzelfde. Als we nu eerst naar de Duitsers kijken en dan samen over de brug lopen onder het motto "wat stampen we toch lekker": Griechen-Gläubiger sollen bis zu 35 Milliarden Euro aufbringen http://tinyurl.com/62zvgf6 Berliner Goldesel http://tinyurl.com/3f24bcf

ErnsTT2
ErnsTT210 jun. 2011 - 18:29

Op verzoek van de oppositie, waarhaal je de kolder vandaan,het is de pure onverholen stupiditeit van stroman de Jager. Ik denk dat heel wat Bankbonzen en Pensioen Directeuren nu behoorlijk pissed-off zijn over zovel domheid. In Duitsland heeft de regering tenminste een stap in de goede richting gezet, en de BANKEN aangesproken op hun rol in het overbelenen van Griekenland, want ook Nederlandse banken en pensieonfondsen hebben daar DSB tje gespeeld...

ErnsTT2
ErnsTT210 jun. 2011 - 18:29

Tsja dan zijn de Pensionado's dan een 12% van hun Pensioen kwijt, want de pensioenfondse hebben er ongeveer 12% in Griekenland geinvesteerd tijdens de olympische spelen,als Griekenland geen lening krijgt om die lening terug te betalen (opzich al idiote regeling) is al dat geld weg want gaat Griekenland failliet. Wat een ongelooflijk inkompetente sukkels zonder enig inzicht in de economie zitten er in de regering

1 Reactie
Bakoe
Bakoe10 jun. 2011 - 18:29

En als Griekenland niet falliet gaat, en we blijven er geld in pompen, dan weet ik zeker dat de pensionados over 300 jaar hun centjes terug kunnen zien. Strak plan.

JanB2
JanB210 jun. 2011 - 18:29

De puinhoop die dit kabinet gaat veroorzaken is straks nauwelijks nog te overzien.

1 Reactie
eeweew
eeweew10 jun. 2011 - 18:29

Dit is besloten op basis van een motie van PvdA en CU, dus het is helaas complexer. Ik weet niet of het zo een slecht idee is, het is het alleen niet waard de EU ervoor op te blazen, en dit kabinet acht ik daartoe in staat. De indieners van de motie niet.

privateeye
privateeye10 jun. 2011 - 18:29

Misschien dat JC de Jager ook kan vragen of het rapport van de interne auditor Galvin gepubliceerd kan worden. Het Europese parlement weigert dit rapport openbaar te maken, want door de interne auditor is vast gesteld dat er voor meer dan 200 mln euro is gefraudeerd en misbruikt door euro-parlementariers. De reden om het niet te publiceren? Parliament lawyers argued that publicising the report "could be used to derail" decision-making in the EU assembly. Zie hier een artikel van the Telegraph van gisteren: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8564124/European-parliament-refuses-to-release-expenses-report.html Gelukkig heeft Wikileaks het rapport kunnen bemachtigen. http://wikileaks.ch/wiki/The_Galvin_Report:_Audit_of_160_EU_Parliament_members,_2008

3 Reacties
boeie
boeie10 jun. 2011 - 18:29

rapport is niet te lezen op die link....

Bakoe
Bakoe10 jun. 2011 - 18:29

Dit kunnen de aanhangers van een centralistisch technocratisch ideaal niet waarderen. Het is tenslotte in ons aller voordeel die EU.

hanso2
hanso210 jun. 2011 - 18:29

"Het Europese parlement weigert dit rapport openbaar te maken, want door de interne auditor is vast gesteld dat er voor meer dan 200 mln euro is gefraudeerd en misbruikt door euro-parlementariers." Het rapport is in 2006 geschreven, en het haalt zaken aan uit 2004. Het gaat over MEPs die 257 pond hotelkosten vergoed krijgen, maar stiekem in een goedkoop hotelletje gaan slapen. Als ze dat vijf jaar lang doen, dan zouden ze totaal 100.000 pond kunnen vangen, stelt het rapport. Over een paar honderd MEPs zit je dan al gauw in miljoenen te denken. Of die zeggen dat een kantoor hebben ingericht, maar in feite een tafeltje met PC hebben in een woonhuis Dat soort geneuzel. Kwalijk, ernstig, en moet zeker worden aangepakt, dat ben ik met je eens. Het is ontoelaatbaar dat mensen frauderen. Maar ik hoop niet dat de EU door dit soort kleinigheden in de problemen gaat komen. Ik draai al wat jaartjes mee, en van dit soort kruimeldiefstallen weet ik honderden voorbeelden uit bedrijfsleven en politiek. Stiekeme kilometers op kosten van de zaak, auto voor de vrouw op kosten van de zaak, prive-internetten op bedrijfsaccount, prive mobiel op kosten van de zaak, zelfs een huis voor studerend kindlief op kosten van de zaak. Het komt allemaal voor, veelvuldig, en dient te worden aangepakt. Dat meen ik, keihard, met justitie in de hand, en terugbetalen, iedere cent. Desnoods een onderzoek dat een veelvoud van de te verwachten opbrengsten kost, het opsporen van fraude is belangrijk. Maar of het rapport de poeha verdient, over feiten van 7 jaar geleden, die jij er aan geeft, dat betwijfel ik. Gewoon oplossen die zaken. Gek overigens dat het rapport verborgen is gehouden, want zo opzienbarend is het niet.

MacRebennack
MacRebennack10 jun. 2011 - 18:29

Zeurde Bleeker vorige week niet om € 300.000.000 steun voor de tuinders of willen we alleen de lusten en niet de lasten van de EU??

1 Reactie
KrokoGena
KrokoGena10 jun. 2011 - 18:29

Jij maakt het mooi. Dus omdat komkommertelers heel veel verlies lijden doordat duitsland als een kip zonder kop meteen onterecht zonder bewijs de komkommer aanwees als bron van die bacterie vind jij dat de bijdrage aan europa omhoog moet.

rgeurtsen
rgeurtsen10 jun. 2011 - 18:29

heb ik iets gemist...? heeft Plasterk deze motie ingediend? Is die man van God en europa los? Iedereen zeurt over Griekenland. Hoe zou het toch komen dat dit soort gefrauduleer en achterblijvende ontwikkelingen in landen een te laat gesignaleerd escalerend probleem is? Nou... heel simpel omdat landen elkaar niet kunnen controleren en niet willen controleren. Want als ik jou controleer mag jij mij controleren. Dat willen we luiever niet, we zijn toch een soevereine staat, autonoom en zo? Jezus we lijken wel van die Amsterdamse trutten van in de dertig die nog niet snappen hoe ze een stabiele liefdes relatie moeten aangaan omdat ze bang zijn hun autonomie te verliezen. Maar sociaal economisch, financieel en fiscaal is dat wel een beetje dom. Eerst gingen Duitsland en frankrijk over de schreef met hun te grote tekorten en nu Griekenland. Er is geen andere keus dan stevigere regie en afstemming, met een flinke controle... en een steviger EU-parlement... maar dat de begroting van de Europese commissie nominaal niet mag toenemen... en wel vragen om meer taken uit te voeren? En zeiken over vergoeding vanwege niet functionerende nationale controles? (Bleker over zijn K-komkommers.) Wie bezuinigt hier in Nederland op de keuringsdienst van waarde (oh sorry dat is het tv-programma, een beter bekende instantie die opkomt voor de waarheid omtrent ons voedsel...) en dan zeuren bij de grote geldpot als je zelf je werk niet goed doet? = = = = = De eerst volgende keer dat ik Plasterk zie kan hij ervan lusten. Populistische mooie kleren drager.... met zijn maffe hoedje... heb je dan niet door dat een dergelijke motie Nederland leverage en invloed ontneemt, hartstikke stom. Maar er is iets ergers aan de hand... De PvdA is nu mede verantwoordelijk voor het anti-europa geluid dat de PVV zo rücksichtslos uitdraagt. Wie had dat gedacht PvdA volgt de PVV in haar anti-Europa houding. Wat een kater op de vrijdagavond.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe10 jun. 2011 - 18:29

En wie gaat dat EU parlement controleren ? Zelf voelen ze niet zoveel voor controle. Beste Rob, dat jij gelooft in the brave new world is prima, maar dat hoef je anderen niet op te dringen.

JoopSchouten
JoopSchouten10 jun. 2011 - 18:29

Franse en Duitse banken hebben de meeste 'leningen' uitstaan in Griekenland ... Waaróm gaven deze banken zoveel krediet aan 'de Grieken'? Hoe zit dát precies?

JoopSchouten
JoopSchouten10 jun. 2011 - 18:29

Links- of Rechtsom. De 'pijn' wordt oneerlijk verdeeld. Bruin-1 kiest voor de neoliberale gok-economie. Er zijn maar een paar mensen die er met 'de buit'; de winst (...), vandoor gaan. Wat mij opvalt is dat het ze geen reet kan schelen als een ander crepeert. Die 'buit' is ergens 'geparkeerd'. Plunder ze terug. Staak.

1 Reactie
AE911TRUTH
AE911TRUTH10 jun. 2011 - 18:29

Staken leidt uiteindelijk tot een valse Tahrir revolutie waaruit dezelfde heersers een slag gaan slaan, net als in Egypte; Mubarak's dictatuur ging, militair regime kwam. Wij krijgen geen cent meer, de EU ook niet, betekent dat al het kapitaal binnenskamers blijft (geld is macht) Wat gaat men met die enorme macht (bijna absolute macht) doen? Dat kan je wel raden, even tachtig jaar terug in de tijd richting oosterbuur kijken en wat men daar bereikte met al dat kapitaal.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2011 - 18:29

Volgens mij gaat het in de EU alsvolgt. Mensen willen dat de EU bezuinigen gaat. Vervolgens meent de EU een stap voor te zijn, door te zeggen dat ze meer geld nodig hebben voor hun begroting. Krijgen ze niet en horen mensen blij te zijn dat ze zoiets hebben bereikt. Ze kunnen de tering krijgen daar in het EU parlement, wij hebben niet alleen recht op die korting van één miljoen, maar horen eigenlijk de eerste jaren niets meer aan lidmaatschap te betalen. Helemaal niets. Nederland is altijd de klos. Het liefst hoort Nederland eruit te stappen. 75% van onze havengeld Rotterdam gaat naar de EU. We betalen veel meer miljarden dan we denken. 500 miljard euro gaat daar in om. Wanneer we eruit stappen, zien we daar minimaal 30% van terug. 150 miljard euro per jaar. Betalen we aan die kut EU. Waarom? Omdat we zo lief zijn. Voor de wegen in Polen en Spanje, terwijl onze infrastructuur best wel een boost kan gebruiken. Staat daar zo'n leuk bordje bij die lege wegen. Gesponsord door de EU. Dat terwijl Spanje met de euro niets meer weet te exporteren.

1 Reactie
hanso2
hanso210 jun. 2011 - 18:29

brulluuhhhh veel geschreeuw en weinig wol