Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Kabinet en KNVB steken 14 miljoen in racismebestrijding

  •  
08-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
28361009157_2fecc4063b_o
Voor het bestrijden van racisme en discriminatie binnen de voetbal gaan het kabinet en de KNVB samen 14 miljoen euro uittrekken, bericht NOS. Het budget wordt gebruikt voor een driejarig plan, gericht op het voorkomen, handhaven en signaleren van racisme en discriminatie.
Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport, maakte het plan bekend tijdens een bijeenkomst met KNVB-directeuren Van der Zee en Gudde en minister Koolmees van Sociale Zaken. Het plan genaamd ‘Ons voetbal is van iedereen’ komt met 20 nieuwe maatregelen.
Voetbalstadions krijgen meer cameratoezicht en er zal er meer gebruik worden gemaakt van “slimme technologie”. Zo komt er een app voor stadionbezoekers waarmee zij een melding kunnen doen. “Je ziet of hoort iets dat niet kan. Als het moeilijk is om iemand daarop aan te spreken, kan je dat melden in de app en kan een steward erop af”, zei Bruins volgens NOS. In Engeland wordt al gemaakt van de app.
Verder komt er bij betaald- en amateurvoetbal een speciaal aanklager voor racismezaken en worden overtreders voortaan sneller vervolgd. Ook de strafeis kan worden verdubbeld.
In totaal krijgen 600 amateurclubs en 34 professionele clubs een nieuw trainingsprogramma, gericht op meer bewustwording en een gedragsverandering op het voetbalveld. Wanneer een club onvoldoende maatregelen treft om racisme en discriminatie te bestrijden, kan de KNVB dat bestraffen met puntenaftrek, een boete of spelen zonder publiek. Ook kunnen voetballers met het plan langer worden geschorst, voor wedstrijden en trainingen.
De aanleiding van de nieuwe maatregelen waren de walgelijke praktijken tijdens de wedstrijd van Den Bosch tegen Excelsior in november, toen Ahmad Mendes Moreira werd uitgescholden voor onder andere ‘kankerzwarte’, ‘kankerneger’ en ‘Zwarte Piet’. Ook werden er oerwoudgeluiden gemaakt. “Het was een eye-opener, een nieuwe confrontatie met de werkelijkheid”, zei minister Koolmees. KNVB-directeur Van der Zee zegt dat de bond een “blanke organisatie” is die geen afspiegeling van de maatschappij is en geloofwaardiger moet overkomen.
cc-foto: Antoon Kuper

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 19:35

Wangedrag en de uitwassen ervan direct aanpakken is de enige manier. Bekend is, dat kapotte bushokjes onmiddellijk moeten worden gerepareer, en dat graffiti onmiddellijk verwijderd moet worden, desnoods keer op keer. Dat blijkt te ontmoedigen; het resultaat is immers onbestendig. Gevolg is dan dat het stopt ( /pleegt te stoppen). Ook hier is direct en heel duidelijk en heel vasthoudend aanpakken de boodschap. .

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 18:27

Toch wel wonderlijk dat mensen die pro-ZP zijn iemand uitschelden voor ZP. .

Sarajlija
Sarajlija9 feb. 2020 - 17:28

Na rijp beraad gaan zij met geld smijten. Weer zinloze projecten en trajecten en als geld op is gaan zij zeggen: Wij hebben ins best gedaan, En dan gaan zij met vakantie. Dries Boussatta heeft duidelijk gezegd wat is de enige manier om dat aan te pakken, Kost geen geld maar wel tijd, Zoals altijd.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart9 feb. 2020 - 15:49

Een nobel streven, daar niet van, maar zonde van het geld. Toen ik van Amsterdam naar Noord-Brabant verhuisde, werd ik daar in sommige winkels niet bediend: een vuile Hollander - laat staan een vieze Amsterdamse - kon het Rambam krijgen, verhonger maar, sterf maar, zelfs als ik door de bliksem getroffen zou worden, zouden ze geen vinger uitsteken. Als ik thuis kwam na een ommetje zat ik onder de spuug, op straat werd ik van mijn fiets geslagen, ruiten sneuvelden maandelijks, bont en blauw vierden we carnaval, huiverend onder een dekentje onder de trap. Wanneer ik de trein nam werd ik getreiterd door zich conducteur noemende Brabo's. De tandarts trok kern gezonde kiezen. De brandweer reed altijd naar het verkeerde adres. Winkelpersoneel liet je struikelen, paletten met bier vielen onverhoeds en om onverklaarbare redenen over je heen, Glazenwassers smeerde poep op de deur, postbodes drapeerden drollen. Up yours met je natie-staat, het is en blijft een samenraapsel van zich superieur wanende haatgewesten. Geen 14 miljard zal dat veranderen, in geen 14 miljard jaar. De haat triomfeert altijd in dergelijke monoculture negorijen. Alleen in een smeltkroes van culturen, zoals Mokum, heb je 'nergens' (overal is wel iets natuurlijk, en ik reken de penoze en de zware criminaliteit niet mee) last van. Dus....

3 Reacties
Starter2
Starter29 feb. 2020 - 16:12

Alleen in een smeltkroes van culturen, zoals Mokum, heb je ‘nergens’ (overal is wel iets natuurlijk, en ik reken de penoze en de zware criminaliteit niet mee) last van. Proest, nergens is NL is dit probleem groter dan in Amsterdam, maar vooral naar anderen blijven kijken.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart9 feb. 2020 - 16:27

Misschien iets te stevig en te snel, maar we weten hoe het zit.

Purper Floyd
Purper Floyd9 feb. 2020 - 18:06

Jij moet in de Efteling gaan werken, daar verkopen ze ook sprookjes. Hoewel, da’s natuurlijk wel in Brabant, eerst even inburgeren dus.

Max6
Max69 feb. 2020 - 14:57

In het lelieblanke voetbalteam van mijn zoon speelt sinds een paar weken een jongen uit het AZC mee... en toen die zaterdag zijn eerste goal scoorde hing heel het team om zijn nek. Voetbal kon ook heel verbindend zijn hoor... zou mooi zijn ook een deel van dat geld aan initiatieven met een positieve grondslag te besteden

Zeurmachine
Zeurmachine9 feb. 2020 - 13:21

Jaren geleden was de harde criminele kern van supporters de dader in het vernederen van zwarte spelers op het veld. Later waren de amateurvelden volgens de media niet veilig vanwege agressieve marokkanen/moslims. Waar komt nou dit verhaal vandaan!? Getinte spelers? Oude witte voorbije mannen in amateurclubs? Moslims die gekwetst zijn door boze witte papamannen? Wat een ommekeer.

Purper Floyd
Purper Floyd9 feb. 2020 - 12:48

Prima hoor, maar waarom moet de overheid dit betalen ? Leg de rekening maar neer bij de deels rijke voetbalclubs.

2 Reacties
wegmetons
wegmetons9 feb. 2020 - 17:55

Die rijke voetbalclubs bevinden zich alleen niet in Nederland. Hooguit heeft Ajax wat geld maar het grote voetbalgeld zit toch echt in Engeland en een aantal clubs in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Dus u wil eigenlijk dat een Engelse club een probleem oplost in Nederland? Juist...

johannn2
johannn29 feb. 2020 - 18:29

Purper, Misschien omdat het een maatschappelijk probleem is. .

Dongen2
Dongen29 feb. 2020 - 10:24

Ongelofelijk dat de meeste mensen voorbij gaan aan het werkelijke probleem in dit verhaal: de verziekte voetbalcultuur. In het voetbal is het veel normaler dan in andere sporten om je tegenstander te haten. Racisme is niets meer dan een van de uitingsvormen van die haat. Supporters schelden hun tegenstanders voor van alles uit, maar bij racisme gaan we plotseling te ver. Je kan hier geld tegen aan smijten zoveel je wilt, maar het blijft niets meer dan symboliek, zolang het werkelijke probleem niet aangepakt wordt. Zolang we het normaal blijven vinden dat Ajacieden het woord Feyenoord niet uit willen spreken en vice versa (ze worden dan 010 en 020 genoemd), moet je er niet raar van opkijken dat supporters donkere spelers van de tegenpartij voor aap oid uitmaken. Maarja, waarschijnlijk is deze analyse niet sexy genoeg, want sommige mensen krijg je alleen maar in beweging wanneer ze met het woord ‘racisme’ kunnen smijten....

1 Reactie
johannn2
johannn29 feb. 2020 - 18:36

Dongen, Volgens mij doet dit wezenlijk iets aan die verziekte cultuur, en is er ook al veel verbeterd. Dat zie je bijv. als Nederlandse clubs tegen clubs van sommige buitenlanden spelen: de taferelen die daar soms plaatsvinden - en blijkbaar heel gewoon worden gevonden - worden hier allang niet meer geaccepteerd, en dat is al ingeburgerd. Wij kijken daar inmiddels met verbijstering naar. Kortom, er zijn wel degelijk vorderingen. Geen reden dus om de moed op te geven. De moed opgeven zou contraproductief zijn. .

wegmetons
wegmetons9 feb. 2020 - 10:09

Ik ben benieuwd of het helpt. Ik heb het, gelukkig, nog niet meegemaakt bij een wedstrijd waarin ik zelf betrokken was maar het lijkt me verschrikkelijk lastig om mee om te gaan. Wat doe je als je scheidsrechter ben en een speler komt naar je toe met de melding dat iemand hem aap heeft genoemd of wat dan ook? Je heb het zelf vaak niet gehoord, hoe ga je dat oplossen?

OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 1:14

Goede ontwikkeling. En nu maar hopen dat dit echt zoden aan de dijk gaat zetten.

1 Reactie
johannn2
johannn29 feb. 2020 - 18:40

Gi Raf, Jij stelt: "Racisme zit (helaas) in onze genen. Daar helpt geen 14 miljoen aan" En direct daarna: "Geen poen maar betere voorlichting? Te beginnen in het in het onderwijs." Wat is het nou? .

Gi Raf
Gi Raf8 feb. 2020 - 22:20

Racisme zit (helaas) in onze genen. Daar helpt geen 14 miljoen aan, dat is nog euro de man. Kunnen Rutte3 en gedogers niks beters verzinnen? https://www.facebook.com/zwartepietisblackface/ Geen poen maar betere voorlichting? Te beginnen in het in het onderwijs. Alle kinderen naar openbaar onderwijs. Stoppen met segregatie.

2 Reacties
Thelonious Monk
Thelonious Monk9 feb. 2020 - 16:00

"Racisme zit (helaas) in onze genen." Spreek over je eigen genen, Baudet-aanhanger.

Gi Raf
Gi Raf10 feb. 2020 - 13:06

Helaas kunnen we er niet aan ontkomen dat we als mensen onder elkaar dezelfde genen hebben Monk. Een verschil is dat bij jou het vermeende eigen superioriteitsgevoel duidelijk wel meer is ontwikkeld. Of je daar trots op moet zijn? We moeten er niet van willen wegkijken dat racisme in ''onze'' genen zit. Dat zet onze beschaving onnodig onder druk die er juist op ziet onze neiging naar racisme te beteugelen. Zeker als je al wegkijkende vanuit misplaatste vermeend eigen superioriteit gevoel als kleurling of blanke (of wat voor ras dan ook) die ander racistisch gaat beschuldigen. De VK legt het nog eens uit dat racisme bij alle rassen voorkomt. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zwarte-piet-discussie-lijkt-progressief-maar-is-een-grijsgedraaide-plaat~bf6d99cd/

Bert de Vries
Bert de Vries8 feb. 2020 - 21:08

Racisme in het voetbal is bijna even oud als het voetbal zelf. En nu wordt er 14 miljoen euro en een paar manden vol bestuurlijke elite opgehoest om het racisme te bestrijden. Hoe dom kun je zijn. Maak bij de eerste de beste uiting van racisme een einde aan de wedstrijd. En houd, voor het geval je dat doet, een peloton ME-ers achter de hand. Binnen een jaar is het afgelopen met racisme in het voetbal. En heeft de massa op de tribunes zoveel reinigend vermogen ontwikkeld dat niemand het nog in z'n hoofd zal halen om zich op de tribune racistisch te gedragen.

6 Reacties
Jozias2
Jozias28 feb. 2020 - 22:24

Ok, reken het nog even na: 1. Eredivisie : 18 clubs, 34 speelrondes dus 9 wedstrijden per speelronde. 2. Eerste divisie: 20 clubs, 38 speelrondes dus 10 wedstrijden per speelronde. 3. 1 peloton ME= 60 mensen die gedurende 8 uur worden ingezet a 100 euro per uur (bruto incl lasten en overige kosten) 686 wedstrijden gedurende een jaar x 329280 manuren = 32.928.000 euro Daar gaan de risico wedstrijden vanaf omdat daar al ME inzet voorzien is maar dan komt dee nacompetitie en de bekerwedstrijden er nog bij. Jouw oplossing is dus ruim 2x zo duur en dan heb je het voor een jaar gedekt. En dan ga je voorbij aan alle hinder, overlast, gebrek aan inkomsten, immateriële schade en extra kosten die het gevolg zijn van het afgelasten vanwege een (zeer) kleine groep raddraaiers tussen honderduizenden die niets verkeerd doen.

OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 1:25

@ Bert de Vries: Dat ben ik niet met je eens. Racismebestrijding houdt noodzakelijkerwijs veel meer in dan (be)straffen. Dat verandert de grondslag van racisme helemaal niet, en heeft zeker niet vanzelf een "reinigend vermogen". Misschien juist integendeel. Van belang blijft de wortels van racistische tendensen en uitingen aan te pakken, en dan gaat het ook over kennis, ervaring, attitudes, enz.

Peterrr2
Peterrr29 feb. 2020 - 11:24

@Jozias, over die 33 miljoen wordt flink belasting betaald. Dus een kleine 15 miljoen vloeit meteen weer terug de overheidskas in. Door die 18 miljoen die extra verdiend wordt gaan de binnenlandse uitgaven flink omhoog. Want wat moet je anders met dat geld. Sparen heeft geen zin. Dat levert extra banen op en dus minder mensen die moeten leven van een uitkering. Die mensen die hierdoor aan een baan komen, gaan weer meer uitgeven en zo komen er nog meer inkomsten. Dus eigenlijk verdient zo'n investering zich wel terug, plus dat je serieus wat doet aan racismebestrijding ;-)

Jozias2
Jozias29 feb. 2020 - 13:45

@Peter, Volgens jouw redenatie kun je dan beter 2 ME pelotons per wedstrijd inzetten want dat verdiend zich terug? Een enorm begrotingstekort aangaan want meer uitgeven is meer inkomsten? Daarbij zitten volgens mij een aantal aannames in die niet kloppen: 1. 50% belasting lijkt mij wat veel. Uiteraard zit er in de kosten van ME inzet een deel looncomponent, toeslagen en een deel werkgeverslasten, maar ook andere kosten zoals de aanschaf, onderhoud en afschrijving van ME voertuigen, benzine, ME uitrusting, training van personeel etc. etc. Niet over alles wordt hetzelfde tarief gehanteerd; 2. Inzet van ME personeel (is een neventaak van normaal politiepersoneel) gaat direct ten koste van de inzet van wijkagenten, politiecapaciteit voor hulpverlening en de inzet bij diefstal, geweldpleging (en aangiftes van racisme); 3. De kosten van ME inzet is overheidsgeld, en hoewel het klopt dat een deel terugvloeit in de staatskas dmv belastingen, is het overheidsgeld wat maar 1 keer uitgegeven kan worden. Kosten voor extra politie-inzet bij voetbalwedstrijden is dus minder geld voor de zorg, onderwijs, milieu etc etc. Ook in die sectoren heb je de situatie dat er geld terugvloeit dus het argument dat er 50% belasting wordt betaald is geen onderscheidend argument. 4. Je kunt je afvragen of het direct staken van wedstrijden en ME inzet als repressief middel wel effectief is. Wat los je er nu echt mee op? Worden mensen minder racistisch van? Zijn de mensen die dingen roepen wel echt racistisch of is het een middel wat wordt gebruikt om de tegenstander dwars te zitten? Kun je niet beter inzetten op preventie en educatie?

Bert de Vries
Bert de Vries9 feb. 2020 - 16:19

Jozias, regionale pelotons ME. Wedstrijd stopt als de ME is aangekomen bij het stadion. Koppel aan het beeindigen van de wedstrijd een automatisch verlies van de volgende wedstrijd, en je kunt de kosten met minstens eenderde verminderen. Ga uit van een gewenningsperiode, waaronder het 'inwerken' van clubs in de aanpak van het probleem, en binnen een jaar is er van racistisch gedoe geen sprake meer. Dit is een geval van stinkende wonden. Daar moeten zachte heelmeesters afblijven.

Jozias2
Jozias29 feb. 2020 - 20:25

Bert, een leuke poging maar waar denk je dat die regionale pelotons vandaan komen? Die zitten echt niet de hele week in de kantine te wachten en een politie eenheid Rotterdam Rijnmond heeft vier betaald voetbalverenigingen in het gebied. Het blijft politiecapaciteit die elders wordt weggetrokken en dus geen andere taken kan doen. Iedereen vind racisme erg maar is het op dat moment ook erger dan een straatroof, een ernstig ongeval met zwaar gewonden, een zedenzaak, een vermissing, huiselijk geweld? Daarnaast is het een collectieve straf waarbij alle bezoekers van een voetbalwedstrijd de dupe zijn. Ik heb een seizoenskaart van Feyenoord samen met mijn zoontje. We zitten daarbij in een familievak en ik heb dit seizoen nog nooit iets kwetsend gehoord., Maar ook al zijn er een tiental gekken die wel iets roepen vanaf de andere kant va het stadion. En ook al zou het lukken (wat niet zo is want het staken van een wedstrijd is nu al mogelijk) dan heb je de uiting van racisme bestreden maar racisten zijn nog steeds racisten. En daarna, het uitjoelen van spelers met rood haar, met lang haar, hi ha hondelul, iets over het beroep van zijn moeder, verwijzingen naar andere gebeurtenissen, wat gaan we daar mee doen? Geen racisme maar voor de speler of supporters van de tegenstander misschien net zo erg. Het is grotendeels symptoom bestrijding.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal48 feb. 2020 - 21:05

en waar wordt dat geld in geinvesteerd ? flyers ? websites? coaching ? opleiding ? andere kantines en douches ? Dat wordt maar in het midden gelaten; alles is te koop immers ? voor geld dan...

Jorah
Jorah8 feb. 2020 - 20:08

Er heerst betonrot in de samenleving, dit is symptoom bestrijding. Bij voorbaat kansloos op de lange termijn als de kern niet wordt aangepakt.

I am Legion
I am Legion8 feb. 2020 - 19:19

Heel goed dat racisme zo aangepakt wordt. Racisme of anderen vormen van kwalijke discriminatie moet zonder onderscheid en in ieder geval bestreden worden. Je moet dan natuurlijk niet om te beginnen zelf racistisch of anderszins kwalijk discriminerend zijn door te menen dat je dit probleem groepen onderscheidend naar huidskleur, afstamming, of etniciteit, laat staan religie, meer of minder mag verwijten. Dus bijvoorbeeld ook autochtonen niet in onderscheidend omdat er geen enkele aanleiding is te menen dat er een hogere mate van racisme of anderszins kwalijke discriminatie vanuit autochtonen bestaat. Wie anders meent maakt zich er zelf schuldig aan. Racisme komt natuurlijk niet voort uit huidskleur, afstamming, etniciteit, of religie en zeker ook niet langs die lijnen onderscheidend in meer of mindere mate verdeeld. Racisme richt zich juist tegen huidskleur, afstamming, etniciteit, of religie. Toch heeft niet iedereen dat begrepen, heel vaak ook degenen die het hardst roepen tegen racisme en andere vormen van kwalijke discriminatie zeggen te strijden.

groentje7
groentje78 feb. 2020 - 19:08

En hoeveel miljoen steken Kabinet en KNVB in bestrijding van de wortels van het racisme? Te weten bij zekere Tweede Kamerleden en bepaalde internetfora? Nou lijkt het net of het voetbal de kwaaie pier is.

2 Reacties
OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 1:18

@ groentje7: [Nou lijkt het net of het voetbal de kwaaie pier is.] Het een sluit het ander niet uit. Het voetbal is nu eenmaal een belangrijk, invloedrijk maatschappelijk veld, dat een voorbeeldfunctie kan hebben, en waar heel veel te doen is.

4Vier!
4Vier!9 feb. 2020 - 9:18

groentje7 8 februari 2020 “ Nou lijkt het net of het voetbal de kwaaie pier is” Voetbal is niet de kwaaie pier, een deel het voetbal publiek is dat.

Vlaggenroof
Vlaggenroof8 feb. 2020 - 19:07

Wat mij betreft is het simpel: mocht je zelf vrouwen of anderen zomaar beledigen, dan moet je - zwart of blank - niet zeuren om racisme. Doe je zelf ook nooit foute dingen - dan heb je recht van spreken.

2 Reacties
Satya
Satya8 feb. 2020 - 23:09

?

OlavM
OlavM9 feb. 2020 - 1:15

@ Vlaggenroof: Ik denk dat je zelf heel simpel bent.

Flink
Flink8 feb. 2020 - 19:05

Een klein deel van de mensen spoort gewoon niet, zeker in een voetbalstadion. Roepen ze niet iets over je uiterlijk/huidskleur dan is het wel dat je moeder of zus een publieke vrouw is. Ja er zitten een paar doorgesnoven/dronken mongolen op de tribune waar de clubs niks aan willen/kunnen doen maar ik denk dat voetballers het ook gewoon niet persoonlijk moeten opvatten.

Vlaggenroof
Vlaggenroof8 feb. 2020 - 18:36

Eerlijk gezegd denk ik dat het verspild geld is.. je kan mensen niet veranderen..

1 Reactie
Satya
Satya8 feb. 2020 - 23:14

Toevallig deze week de podcast van Joe Rogan en Daryl Davis gehoord een Afro Amerikaan die veel KKK leden heeft doen denken.