Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet: eerst uitzetten, dan uitzoeken

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
lullig9bij6
Het kabinet noemt de conclusies van Amnesty International dat Turkije grote aantallen Syrische vluchtelingen zou hebben teruggestuurd naar Syrië bij monde van minister Asscher ‘zorgelijk’, maar is vooralsnog niet bereid om de uitzetting van vluchtelingen naar Turkije – die voor aanstaande maandag gepland staan – te staken in afwachting van onderzoek. Een motie van GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie om het kabinet vandaag nog te laten reageren op het Amnesty-rapport haalde ook geen meerderheid.
Vicepremier Asscher laat aan de NOS weten dat Nederland verwacht dat de Turken zich aan het internationale recht houden:
"Kern daarvan is dat mensen niet worden teruggestuurd naar oorlogsgebied."
Iets dat Turkije overigens ontkent. Asscher wil, in tegenstelling tot PvdA-leider Samsom, niet speculeren over de vraag of er nog wel een deal is als Turkije de regels schendt. Volgens Asscher wordt er al gewerkt aan de uitvoering van de afspraken tussen de EU en Turkije en hoort daar ook bij dat berichten over schendingen worden gecheckt. Minister Koenders spreekt eveneens van een serieus rapport, maar zegt zelf geen aanwijzingen te hebben dat de Turken de regels schenden.
De uitspraken van de beide PvdA-ministers zijn beduidend eufemistischer dan die van partijleider Diederik Samsom. Die zei donderdagavond in Nieuwsuur dat de illegale uitzettingen de afspraak tussen de Europese Unie en Turkije in gevaar kan brengen als Turkije niet stopt met uitzetten:
"De Europese Commissie moet per ommegaande met de Turkse autoriteiten afspreken dat dit moet stoppen, anders gaat de afspraak tussen de EU en Turkije gewoon niet door."
Samsom erkent dat Turkije zich al jaren schuldig maakt aan het schenden van afspraken, maar ziet in de vluchtelingendeal met de EU juist een mogelijkheid waardoor het land kan worden aangesproken op die schendingen. Hij vindt ook dat dat direct moet gebeuren. Coalitiepartner VVD kiest er weer eens voor om de PvdA alle kastanjes uit het vuur te laten halen en nergens op te reageren.
Ondanks kritiek van Amnesty International en de VN houdt de Europese Commissie vast aan de startdatum van aanstaande maandag 4 april voor het uitzetten van vluchtelingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.