Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet doet voorstel aan oppositie

  •  
01-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijsselbloem300_10.jpg
Oppositie niet onder de indruk ... Alleen GroenLinks lijkt er wel oren naar te hebben en noemt voorstel interessant ... Minister Dijsselbloem praat verder met oppositie
Het kabinet heeft een voorstel gedaan aan de oppositie. Het is bereid een aantal aanpassingen aan de eigen begroting en het bezuinigingspakket van volgend jaar te doen, in ruil voor steun. Dat melden onder meer RTL Nieuws en de Volkskrant op basis van bronnen op het Binnenhof.
Het kabinet is bereid om de geplande bevriezing van belastingschrijven te halveren, de btw-verlaging in de bouw te verlengen en de accijnsverhogingen deels terug te draaien. Ook is het bereid 500 miljoen euro extra te investeren in onderwijs, 40 miljoen extra te investeren in Defensie en de afbouw van de algemene heffingskorting terug te draaien. Om dit te kunnen betalen wil het wel een vliegtaks invoeren.
De oppositie is niet onder de indruk van het aanbod. D66-Kamerlid Wouter Koolmees is teleurgesteld dat het kabinet wat schuift met 100 miljoen euro hier en daar, maar geen echte keuzes maakt. Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum mist de ‘echte beweging’ in de richting van de oppositie. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vindt ook dat het kabinet onvoldoende keuzes maakt, maar noemt het voorstel wel al interessant. Wel wil GroenLinks meer duidelijkheid over met wie het kabinet wil samenwerken. “Het is voor ieder wat wils. Het kabinet moet duidelijk maken met wie ze zaken willen doen”, aldus Klaver.
Het kabinet wil hoe dan ook vasthouden aan de afspraak met Brussel om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) verklaarde dinsdagmiddag tegenover RTL Z dat het kabinet geen financiële ruimte heeft om te voldoen aan de eisen van de oppositiepartijen.
Dinsdagavond spreekt Dijsselbloem verder met de oppositie over het aanbod.
PvdA-leider Diederik Samsom liet dinsdag ook weten dat er geen harde deadlines zijn voor een overeenkomst, “maar we voelen met z’n allen de urgentie om er snel uit te komen. Als er tot 31 december wordt gewacht, wordt het heel ingewikkeld”, aldus Samsom.
Wat betreft de onderhandelingen sluit hij zich aan bij PvdA-collega Dijsselbloem dat er niet getornd kan worden aan de 6 miljard. Samsom: 
Er zijn bijvoorbeeld meerdere partijen die willen dat het lastenbeeld voor gezinnen verbetert en er zijn er een aantal die een vergroening van het belastingstelsel willen. Ik denk dat er bij dat soort onderwerpen nog mogelijkheden zijn.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

peterh2
peterh21 okt. 2013 - 17:54

Spiegeltjes en kraaltjes, meer niet...

HanvanderHorst1
HanvanderHorst11 okt. 2013 - 17:54

Vliegtaks? Gelukkig heeft het kabinet ervoor gezorgd, dat er straks weer gewone treinen naar Brussel rijden die ook op het vliegveld Zaventem stoppen. Dus dat komt wel goed met die vliegtaks.

Bakoe
Bakoe1 okt. 2013 - 17:54

Hier komen ze echt wel uit. Geen van deze partijen heeft belang bij verkiezingen. Dus morgen doet het kabinet nog wat water bij de wijn, overmorgen nog wat, dan gaan er wat oppositie partijen bewegen, en uiteindelijk vinden ze elkaar. Het is gewoon een spel wat onderhandelen heet. Een schaakspel. In dit geval een eenzijdig spel op 32 velden met alleen maar stukken van 1 kleur, want al deze partijen verschillen op minieme punten van elkaar in visie en belangen. Wie denkt dat hier verkiezingen uitrollen droomt. Die kans is veel groter als de gemeenteraadsverkiezingen eraan zitten te komen en de peilingen slecht blijven. Dan staat er veel meer op het spel. Dan gaan ze schaken op een dambord met tal van kleuren

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 okt. 2013 - 17:54

6 Miljard, onder het mom van Brussel moeten we dit wel en in het belang van Brussel doen we het wel ... heel erg graag. Wat een goedkope poppenkast.

RobGeurtsen
RobGeurtsen1 okt. 2013 - 17:54

Vliegtaks, slimme oplossing. De overbelasting door het stijgende aantal vliegbewegingen zal beter gespreid worden... Effe flink wat tientjes er bovenop, oh jee, die Eurlings zal zijn collega's in de eerste en tweede kamer wel inlichten hoe onzalige dit idee is. Niet luisteren.

Gogol
Gogol1 okt. 2013 - 17:54

500 Miljoen is een druppel op de gloeiende plaat, nog buiten dat dit helemaal niets zegt over structurele verbeteringen in het beleid t.a.v. het onderwijs en consequente investeringen in betere leraar- en leerlingondersteuning, kleinere klassen, etc. Zoals Rea al zegt kan dit ook besteedt worden aan meer managers. Te mager en te vaag. En die 40 miljoen voor Defensie zijn naast een totaal onzinnige aankoop van de JSF (wat was het, 4,5 miljard?) al helemaal krankzinnig. Te duur speelgoed aanschaffen en het personeel met een kluitje in het riet sturen. Ik ben geen voorstander van Defensie zoals we dat in NL nu kennen, maar het Defensie personeel verdient beter dan deze waanzin. Dat Klaver dit voorstel interessant vindt zegt genoeg over zijn niveau.

Rootman
Rootman1 okt. 2013 - 17:54

Groenlinks zal nooit groei meemaken als ze vlieg- vlees- etc.-taxen gaan invoeren, zeker niet in deze tijd. De vliegtax is al een keer mislukt. Laten ze maar subsidies op zonnepanelen regelen ed., betaald met een bonusbelasting (dat is toch niet hun electoraat).

EricDonkaew
EricDonkaew1 okt. 2013 - 17:54

De vliegtaks is enkele jaren geleden ingevoerd, vervolgens weer afgevoerd en dreigt weer te worden ingevoerd. Wat een zwabberbeleid.

steppewolf
steppewolf1 okt. 2013 - 17:54

Tsja, het Europese image van Dijsselbloem en Rutte redden mag toch wel 6 miljard kosten? Ze zouden toch eens op hun bek gaan in Brussel. Onbetaalbaar!

Sodapop1
Sodapop11 okt. 2013 - 17:54

Heel duidelijk is wel dat onze regeringen al decennia lang niet met geld om kunnen gaan. De arrogantie van de macht is hier echt van toepassing. Ik wil honderdvijftig echte huisvrouwen in Den Haag. Huisvrouwen die weten hoe ze met hun huishoudboekje om moeten gaan, dan wordt Nederland eindelijk geregeerd naar behoren. En dan kunnen al die betweters gaan doen waar ze echt geschikt voor zijn.

Rode druppel
Rode druppel1 okt. 2013 - 17:54

Europa heeft ons de 6 miljard opgelegd. Want Rutte heeft ervoor gezorgd dat er een 3% regel ingevoerd werd. En dat alles om een NIET functionerende munt in stand te houden. Een Euro die heeft gezorgd dat Nederland voor 201 miljard aan garanties heeft uitstaan. Een Target 2 systeem , waardoor de DNB nog 120 a 150 miljard tegoed heeft. Zet die 6 miljard eens af tegen deze bedragen. Maar de zo goed wetende politici die verantwoordelijk zijn voor de invoering van de Euro, vertikken het hun fout toe te geven en te herstellen. Wat de gevolgen ook zijn voor de burgers.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 okt. 2013 - 17:54

Ach ja, GroenLinks hoort het woord vliegtaks en ze gaan kwispelen. Een vliegtaks heeft alleen zin als je het geld investeert in duurzaamheid, anders is het een ordinaire belastingverhoging.

insignia
insignia1 okt. 2013 - 17:54

@MG - wie zegt dat de SP in een nabije toekomst niet in de regering komt? Als genoeg Nederlanders hun buik vol hebben van de huidige regeerders ( ik had bijna kliek geschreven) dan zou je zeggen dat de keuze is nog verder naar rechts waar d66 en wilders en de confessionelen met open armen staan te wachten of het accent meer op links? Ik weet het, ik ben onverbeterlijk optimist maar luister mee: "Wie met ons vecht voor betere tijden, die sluit zich bij de ...SP.. aan" vrij naar het VARA lied uiteraard. (we zitten nu bij de VARA toch).

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 17:54

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Bakoe
Bakoe1 okt. 2013 - 17:54

Als je tijd hebt lees eens Erwin. Een zinnig stuk vanuit de PvdA http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3519505/2013/10/01/Het-federale-Europa-van-Verhofstadt-staat-mijlenver-af-van-de-mensen.dhtml

Gogol
Gogol1 okt. 2013 - 17:54

"Rutte-2 is best een aardig kabinet..." Ik zie jou exact deze woorden keer op keer gebruiken. Probeer je anderen echt helemaal suf te maken met die grijs gedraaide praat? Of probeer je jezelf te overtuigen omdat je het eigenlijk zelf ook niet gelooft?

Irmaatje
Irmaatje1 okt. 2013 - 17:54

Alleen GL ziet er wel wat in....... zinloze oefening dat hele onderhandelen. Uitstel van executie, meer is het niet.Rutte heeft dit kabinet al de nek omgedraaid toen het nog niet eens bestond door er in Europa op aan te dringen die 3% toch vooral aan Griekenland en Spanje, etc. op te leggen en streng te handhaven!!! Nu zitten wij met de gebakken peren....dat had hij kunnen weten.

2 Reacties
toshiba
toshiba1 okt. 2013 - 17:54

[Nu zitten wij met de gebakken peren....dat had hij kunnen weten. ] Sterker, volgens mij wist hij dat ook en is het gewoon strategie geweest van de VVD zodat zij bezuinigingen konden doorvoeren die in hun straatje past. Never waste a good crisis, moeten ze gedacht hebben bij de VVD.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 okt. 2013 - 17:54

[Nu zitten wij met de gebakken peren....] Wat een waanzin. Nu worden wij door deze regels geholpen niet over een paar jaar met de gebakken peren te zitten zoals de PIIGGS landen nu.

GingerTed
GingerTed1 okt. 2013 - 17:54

"Oppositie niet onder de indruk." De oppositie in de vorm van vooral CDA, D66, SP, en PVV hier verschillen niet van de Republikeinen en de Teaparty in de VS die via hun senaat iets sterk vergelijkbaars doen. Die oppositie hier steunt immers net zomin als in de VS op het feit dat ze een meerderheid hebben in het parlement, dat heeft de regering, maar dat deze regering geen meerderheid heeft in de senaat. De beweegredenen zijn daarbij eveneens meer politiek en uit frustratie dan dat zij recht doen aan de noodzaak dat er in deze crisistijd beleid wordt uitgevoerd. De oppositie hier verschilt hier met haar gedrag in eigenlijk niets van de Republikeinen en de Teaparty die de zittende regering van Obama om politieke redenen dwarsboomt en het weinig tot niets kan schelen dat het hele land er onder lijdt.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe1 okt. 2013 - 17:54

Het is maar hoe je het bekijkt, voor velen lijd het hele land eronder als ze wel zouden meewerken met deze regering.

eeweew
eeweew1 okt. 2013 - 17:54

500 miljoen voor onderwijs is altijd interessant, zeker van dit anti-intellectuele kabinet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 okt. 2013 - 17:54

Nou, als ze die 500 miljoen gaan gebruiken om het kabinet en de 2e kamerleden op te leiden, dan lijkt me dat een nuttig plan!

ElChe
ElChe1 okt. 2013 - 17:54

Wasted words http://www.youtube.com/watch?v=CwjEW66V-RM

1 Reactie
lembeck
lembeck1 okt. 2013 - 17:54

:-)) Gezellige herinnering.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 17:54

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
toshiba
toshiba1 okt. 2013 - 17:54

Geeft niet Erwin, want dat plan komt origineel bij Groenlinks vandaan en we streven er nog steeds naar.

[verwijderd]
[verwijderd]1 okt. 2013 - 17:54

Ik stem princi[pieel op inhoud PVV. Wilders cs. hoeft zich van mij zeker niet constructief op te stellen jegens huidig 'vluchtkabinet', maar moet wel constructieve opstelling tonen via gedegen eigen alternatief en perspectief voor ons land. Dat mis ik nog bij PVV. Altijd 'nee' roeptoeteren vanaf de zijlijn en politiek buitenspel staan mag geen politiek doel op zich zijn.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 okt. 2013 - 17:54

[Ik stem princi[pieel op inhoud PVV.] Wat is er principieel aan een inhoudelijk vacuüm?

meijerlahn
meijerlahn1 okt. 2013 - 17:54

"Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (...) als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer," aldus een twitter van Wilders gisteren. Dit naar aanleiding van het vervangen van voorzitter Van Miltenburg door PvdA-Kamerlid Khadija Arib. De Grote Roerganger van uw verderfelijke partij is niet alleen een racist, maar ook nog een gewetenloze opportunistische xenofoob.

dvhaaren
dvhaaren1 okt. 2013 - 17:54

Staatsgarantie vertienvoudigd Onze politici werken er braaf aan mee!! Niemand weet precies waarvoor we garant staan casino-chips. Nederland koopt meer en meer fiches in het casino van de Europese noodfondsen. Waar we in 2008 nog voor 18 miljard euro garant stonden voor instellingen als de ECB, het IMF en de Europese noodfondsen, is dat inmiddels meer dan vertienvoudigd tot 201 miljard. We hebben geprobeerd het in een grafiek te zetten maar dat zag er belachelijk uit. De grootste klappen waren (uiteraard) de garanties voor leningen aan Ierland, Griekenland, Portugal en Spanje, zo becijferde de Algemene Rekenkamer. Die kwam echter ook tot de ietwat zorgwekkende conclusie dat we geen idee hebben hoeveel risico’s we lopen op die tweehonderd miljard euro. Vijf van de acht instellingen melden in hun jaarverslag niet hoeveel risico’s worden gelopen en via De Nederlandsche Bank zit de staat ook nog eens vuistdiep in garanties aan de centrale banken van Griekenland, Portugal en Cyprus. Een blinde met een kladblaadje kan je vertellen dat dat een slecht idee is. De Tweede Kamer overigens niet. Want die heeft geen flauw idee waar we allemaal garant voor staan. Het is alsof je een cheque van tweehonderd miljard euro schrijft, aan een heliumballon bindt en een ijsje gaat halen. Welkom op de Europese kermis. Bron: DasKapital.nl Is dit het gevolg voor het populistische ouwe jongens krentenbrood gedrag van onze politici in Brussel?? De gevolgen hiervan worden steeds meer voelbaar en maar volhouden dat Europa en de euro ons veel heeft opgeleverd. Het laatste is maar al te waar namelijk een hoge staatschuld en maar bezuinigen. Het is de nieuwe mantra, van in mijn ogen, grove kortzichtigheid of wordt er gechanteerd? dvhaaren.

1 Reactie
steppewolf
steppewolf1 okt. 2013 - 17:54

Uitgeleverd zijn we, aan de financiele markten, door onze onwetende, zelfingenomen politici van de achtereenvolgende kabinetten. De deuren wagenwijd opengezet voor de "legale" maffia en de borgende controles en inspecties systematisch afgebroken. De euro te snel en ondoordacht doorgedrukt wat nu een molensteen om de nek geworden is. En die kostbare blunders mogen nu betaald worden door ons, door de publieke voorzieningen af te breken. Niet dat die voorzieningen niet aan revisie toe waren, maar er zoveel aan onttrekken om het politieke wanbeleid te maskeren en te financieren spoort ook niet. Zelf hebben de politici en de verantwoordelijke bestuurders en bankiers geen centje pijn. Nog steeds vinden ze dat ze vanwege hun "bijzondere kwaliteiten" recht hebben op vorstelijke salarissen en moet de gewone burger maar opdraaien voor hun cruciale blunders. De gegroeide armoede en ellende in vooral Zuid Europa laat zien dat Brussel helemaal niet begaan is met het lot van onschuldige burgers. Het eigen wanpresteren en wantoezicht bekostigen middels het uitzuigen van de gewone bevolking laat duidelijk zien wat de heersende mentaliteit in Brussel is. Ze geven geen zak om de eigen europese bevolking. De corrupten en de graaiers met in hun kielzog de be-lobbyde politici zijn de enigen die volledig ge-europianiseerd zijn en dit systeem koste wat kost in stand willen houden want het is bijzonder lucratief.

JoopSchouten
JoopSchouten1 okt. 2013 - 17:54

Wat gedachtes. Aanpassingen maken in ruil voor steun is chantage. Er is geen vertrouwen meer onder de burgers in deze regering noch in de voorgestelde oplossingen. Meepraten wordt gedaan uit machtsgeilheid en gespeeld geloof in deze schijndemocratie en neoliberale economie. Armoede wordt niet opgelost.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-21 okt. 2013 - 17:54

Door jezelf irrelevant te verklaren geef je steun aan iedereen behalve aan jezelf. Een stem op de sp blijkt op dit moment de facto een stem op degene die nu praten. Mooier kun je het wel proberen uit te leggen maar zo is (alweer) de situatie.