Kabinet doet voorstel aan oppositie
• 01-10-2013
• leestijd 2 minuten
Oppositie niet onder de indruk ... Alleen GroenLinks lijkt er wel oren naar te hebben en noemt voorstel interessant ... Minister Dijsselbloem praat verder met oppositie
Het kabinet heeft een voorstel gedaan aan de oppositie. Het is bereid een aantal aanpassingen aan de eigen begroting en het bezuinigingspakket van volgend jaar te doen, in ruil voor steun. Dat melden onder meer RTL Nieuws en de Volkskrant op basis van bronnen op het Binnenhof.
Het kabinet is bereid om de geplande bevriezing van belastingschrijven te halveren, de btw-verlaging in de bouw te verlengen en de accijnsverhogingen deels terug te draaien. Ook is het bereid 500 miljoen euro extra te investeren in onderwijs, 40 miljoen extra te investeren in Defensie en de afbouw van de algemene heffingskorting terug te draaien. Om dit te kunnen betalen wil het wel een vliegtaks invoeren.
De oppositie is niet onder de indruk van het aanbod. D66-Kamerlid Wouter Koolmees is teleurgesteld dat het kabinet wat schuift met 100 miljoen euro hier en daar, maar geen echte keuzes maakt. Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum mist de ‘echte beweging’ in de richting van de oppositie. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vindt ook dat het kabinet onvoldoende keuzes maakt, maar noemt het voorstel wel al interessant. Wel wil GroenLinks meer duidelijkheid over met wie het kabinet wil samenwerken. “Het is voor ieder wat wils. Het kabinet moet duidelijk maken met wie ze zaken willen doen”, aldus Klaver.
Het kabinet wil hoe dan ook vasthouden aan de afspraak met Brussel om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) verklaarde dinsdagmiddag tegenover RTL Z dat het kabinet geen financiële ruimte heeft om te voldoen aan de eisen van de oppositiepartijen.
Dinsdagavond spreekt Dijsselbloem verder met de oppositie over het aanbod.
PvdA-leider Diederik Samsom liet dinsdag ook weten dat er geen harde deadlines zijn voor een overeenkomst, “maar we voelen met z’n allen de urgentie om er snel uit te komen. Als er tot 31 december wordt gewacht, wordt het heel ingewikkeld”, aldus Samsom.
Wat betreft de onderhandelingen sluit hij zich aan bij PvdA-collega Dijsselbloem dat er niet getornd kan worden aan de 6 miljard. Samsom:
Er zijn bijvoorbeeld meerdere partijen die willen dat het lastenbeeld voor gezinnen verbetert en er zijn er een aantal die een vergroening van het belastingstelsel willen. Ik denk dat er bij dat soort onderwerpen nog mogelijkheden zijn.