Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet doet publieke omroep tekort

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24609292168_5d919393c8_k

© cc-foto: Jorrit Lousberg / Mediawijzer https://flic.kr/p/DuD4bQ

Shula Rijxman, stelt in een opiniestuk in het AD dat het kabinet in het regeerakkoord het belang van de publieke omroep benadrukt – “Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie” – maar in de praktijk laat die waardering te wensen over. Sterker nog, er dreigt zelfs een extra korting van tientallen miljoenen omdat er “te weinig reclamegeld” wordt binnengehaald.
Rijxman constateert dat de publieke omroep goed presteert:
Het seizoen 2018 is bijna halverwege en we hebben een goede periode achter de rug, of het nu om de waardering of om de kijkcijfers gaat. Van het ongekende succes van NPO Radio 2 als grootste zender van Nederland tot ons snel groeiende platform NPO Start. Van de Luizenmoeder tot Mindf*ck, van Zondag met Lubach tot Wie is de Mol?, van de scoops van Nieuwsuur tot de prachtige kinderprogramma’s van Zapp en Zappelin.
Die prestaties staan echter onder druk door de zoveelste bezuinigingsronde in plaats van dat het kabinet de omroepen beloont en in staat stelt te verbeteren en innoveren:
Als het kabinet ons net zo zou behandelen als zo ongeveer alle andere sectoren, had de publieke omroep jaarlijks zo’n 200 miljoen meer kunnen besteden aan nog mooiere, betere, relevantere producties van en voor ons allemaal. (…) Wij hebben geleverd, Haagse politici; waar blijven úw daden?
Rijxman wijst en passant ook op John de Mol die in rap tempo een mediaimperium uit de grond aan het stampen is en de machtspositie die hij daardoor gaat innemen.
Hij vecht met ons tegen de oprukkende macht van Facebook en Google, al houdt hij de mogelijkheid open om ooit alles weer aan diezelfde Googles of Facebooks te verkopen. De Mol was al eigenaar van de radiostations 538, Sky Radio, Radio 10 en Veronica, alsmede de SBS-televisiezenders. Nu lijft hij het ANP in en wordt zo hofleverancier van alle concurrenten.

Meer over:

politiek, npo, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Middenman
Middenman15 apr. 2018 - 11:51

Goed artikel en mevr. Rijxman heeft gelijk. Hieronder lees je dan weer de voorspelbare reacties van iemand als Piet de Geus, RobRoy en Minoes&Tuin, over Wie is de Mol, het slechte journaal en de sport. Die categorie mensen ziet het liefst een publieke omroep voor hoogopgeleide mensen, gemaakt door paternalistische journalisten die het volk wel even gaan vertellen hoe het zit. Een beetje ontspanning past daar niet bij, tenminste geen ontspanning die zij niet leuk vinden. En dan vragen ze zich ook nog af hoe het komt dat er een kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen is. Terecht wordt er vaak verwezen naar de BBC, maar er is een nog veel beter voorbeeld; de SRF in Zwitserland. Daar kijk ik veel naar en het is naar mijn bescheiden mening de beste publieke omroep in Europa met een uitstekende mix van goede informatieve en heerlijk ontspannende programma's. Blijkbaar denkt het Zwitserse volk daar net zo over; die hebben vorige maand in een referendum (let op Minoes&Tuin!) met een ruime meerderheid hun steun uitgesproken voor de SRF en ze zijn zelfs bereid daarvoor € 390 per jaar per huishouden voor te betalen. Dus laat links én rechts maar een toontje lager zingen; er is ook nog zoiets als 'het midden'. Mijn hoop is dat die zich meer gaan uitspreken en van zich laten horen.

DeRedeMist
DeRedeMist15 apr. 2018 - 9:34

[“Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie”] Daar ben ik het volledig mee eens. Maar hoe ondersteunt een PO de democratie. Niet met Wie is de Mol. Niet met het superleuke programma's als mindf*ck en zondag met lubach. Niet met boer zoekt vrouw, niet met Radio 3, niet met Radio 4, niet met uitstekend drama en ga zo maar door. Democratie ondersteunen doe je met een goede nieuwsvoorziening en met onderzoeksjournalistiek. Verder niets. Dus laat de publieke omroep ophouden met het tekortdoen van het publiek, misschien dat dan vervolgens het kabinet kan ophouden met het tekort doen van de publieke omroep. Al het geld naar 1 radiozender met uitsluitend nieuws en onderzoeksjournalistiek, dat ondersteunt de democratie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2018 - 12:28

Misschien kunnen we er een referendum over houden? Of is die democratie niet zo vitaal als hij lijkt.

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd14 apr. 2018 - 15:41

Goed idee, helaas zijn referenda over voornemens en wetsvoorstellen niet opgenomen in de terminale referendumwet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2018 - 11:42

Goed voor de democratie? Ik vind de nieuwe zenderindeling om te beginnen al helemaal niets gebleken, heeft een enorme versnippering opgeleverd en veel kortdurende programma's omdat er op iedere zender evenzovele 'identiteiten' gepropt moeten worden. Nieuwsuur en het huidige journaal en sport, kunnen gewoon 'het' journaal worden met een nieuwslezer, Veel meer is het niet meer sinds Nova verdwenen is.. Maar nee maar liefst 3 nieuwslezers worden ervoor aangetrokken. Journaal is een afgeraffeld aantal onderwerpen in een wel heel kleine notendop en erg nauw jasje, waar je soms amper nog hoort waar het ene onderwerp in het andere overgaat. Als je denkt dat een onderwerp wordt aangesneden en er meer komt, kom je er achter dat het dat was, het aangesneden zijn. Om vervolgens in een adem door zonder punten of komma's in het andere onderwerp over te gaan, wat ook enkel maar aangesneden blijkt te worden. De helft van de zendtijd wordt gebruikt om te zeggen welk ander onderwerp er zo meteen aan bod komt vlak voordat het onderwerp aan bod komt. Zometeen nog....maar nu eerst..de hele gidsganselijke dag door. Zo verschrikkelijk ergerlijk...Heb je net een politiek debatje gezien of samenvatting of wat ervoor moet doorgaan, komt Dominique van der Heyde vervolgens herhalen wat je zojuist gezien hebt, niet veel meer dan dat, je gelooft je oren niet. Kijk eens naar de ons omringende landen daar gaat het er heel anders aan toe en een stuk beter. Belgische en Duitse journaals en aansluitingen daarop, praatprogramma's achtergronden, daar kunnen wij een puntje aan zuigen en het Belgische Ter Zake, Op afspraak, De Zevende Dag...Vranckx en ga maar door. En niet te vergeten levendige kamerdebatten van wat tenminste nog debat mag heten, integraal uitgezonden op de gewone zenders. Zo niet in Nederland, waar debat zelf nauwelijks debat meer is, de naam in verreweg de meeste gevallen niet mag dragen.. De politiek en de PO, ze verdienen elkaar.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 apr. 2018 - 20:25

Die voorbeelden van Rijxman kunnen mooi op 1 net. Iedereen tevreden

punt2
punt213 apr. 2018 - 20:01

quote: "Shula Rijxman, stelt in een opiniestuk in het AD dat het kabinet in het regeerakkoord het belang van de publieke omroep benadrukt – “Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie” Een vitale Democratie!! De benodigdheden voor een Vitale Democratie : 1- Vakantiegevoel... hiervoor hebben wij de reisprogramma's van de NPO 2- Relativerings vermogen....... hiervoor hebben wij de heel Holland Bakt, Boer zoent Vrouw en Luizenmoeder 3- Consumenten informatie......hiervoor hebben wij kassa, radar, de rijdende rechter 4- Infotainment....... hiervoor hebben wij Lubach, Eva, Pauw, DWDD verder 6 radiostations waarvan er 1 met voldoende luisteraars Democratisch Voetbal, Democratisch Schaatsen, Democratisch Tennis en Democratische nabeschouwingen. Geen enkel programma wat niet bij de commerciële kan. 4 kijcijfer hits op drie kanalen.......... wat een armoede Objectief gezien kunnen we in Nederland af met Twee, en waarschijnlijk zelfs één, televisie zender en twee radiostations, met klassiek en actualitieten Alle omroepen samen laten gaan in de NPO/NTR Waarbij de VPRO en Max onmiddellijk het bestel zullen verlaten om commercieel te gaan.

McMacaroni
McMacaroni13 apr. 2018 - 16:45

"Van de Luizenmoeder tot Mindf*ck, van Zondag met Lubach tot Wie is de Mol?" Toch niet echt een sterk verhaal als je paradepaardjes net zo goed bij de commerciëlen kan worden uitgezonden. In het kader van “Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie” is zondag met Lubach misschien wel een aanwinst, maar verder draagt het overgrote deel van het aanbod niet bij aan een betere democratie. Mevrouw Rijxman heeft het ook wel hoog in haar bol om dat te roepen, op basis van het huidige aanbod. Als we dan een van de kernkwaliteiten van de publieke omroep erbij halen, het nieuws, dan is het vreemd te zien dat ze dit niet veel beter doen dan de commerciëlen. Het RTL nieuws is zo ongeveer het enige programma die het met een kleiner budget moet doen dan haar tegenhanger op de publieke omroep. Beter gaan ze terug naar 1 zender, met alleen maar nieuws, actualiteiten en documentaires. Als het budget wat nu naar het voetbal of de van Nieuwkerkjes gaat in documentaires wordt gestopt dan is er al een hoop te winnen. De gemiste reclame inkomsten kun je deels terugwinnen om dingen op youtube beschikbaar te maken of voor online kanalen te produceren. Maar dat de publieke omroep een wereldvreemd fossiel is, blijkt wel uit hun initiatief om de on-demand dienst 'NPO Start' in het leven te roepen. Waar mensen extra mogen betalen om uitzendingen terug te kijken.

2 Reacties
Geesteman
Geesteman14 apr. 2018 - 9:00

[Toch niet echt een sterk verhaal als je paradepaardjes net zo goed bij de commerciëlen kan worden uitgezonden.] Dat word vaak gezegd maar zal dat dan ook gebeuren. Als de commerciële omroepen geen competitie meer hebben dan kan je verwachten dat ze voor de winst gaan. Wat nog minder kwaliteit zal betekenen en nog veel meer reclame. Dan kunnen ze meer goedkope troep uitzenden want zelfs rondom de meeste tenenkrommende prut programma's word reclame verkocht. Zolang de kijker maar iets ziet bewegen op tv is het goed weten ze bij de commerciële zenders.

JasDon
JasDon14 apr. 2018 - 18:54

@Geesteman Dit vind ik een onzin argument, TV is allang niet meer het enige medium en als de commerciëlen niets relevants produceren zullen de kijkers gewoon richting het internet bewegen.

vdbemt
vdbemt13 apr. 2018 - 15:00

"Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie”. Maar is het misschien dat ze, de VVD - kabinetten, helemaal geen vitale democratie willen? Uitslagen van referenda worden, in wezen, terzijde geschoven. Van dat referendum zijn we het liefst helemaal af. Integriteit is maar lastig. Voor de VVD te vaak te lastig om te bereiken wat ze willen bereiken. Niet belangrijk als het om het halen of behouden van een machtspositie gaat. Vitale democratie? Niet met de VVD.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2018 - 10:48

Ze hebben anders geen klagen; https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/19/vvd-en-d66-winnen-race-om-aandacht-a1596257

H.Witte
H.Witte13 apr. 2018 - 14:42

De publieke omroep zou moeten stoppen met 3FM. Het zal een blijvend zorgenkindje zijn vanwege het grote aanbod van vergelijkbare muziekzenders en het gebruik door de doelgroep van diverse muziekdragers. Stop dat geldt maar beter in de overige zenders.

1 Reactie
JeffreyKatoen
JeffreyKatoen13 apr. 2018 - 17:23

Ik denk dat je hiermee wel een punt hebt, Henk. De NPO zou ook eens wat kritischer moeten kijken naar hun aanbod. Overigens heb ik me er zeer over verbaasd dat Giel Beelen bij de NPO veel meer verdiende dan nu bij Veronica (commercieel). Dat is natuurlijk geen criterium in de beslissing of er meer geld moet naar de NPO, maar ik vind het wel een teken.

Thuru
Thuru13 apr. 2018 - 13:07

NPO krijgt meer dan genoeg inkomen, zelfs met minder ster opbrengsten. Kabinet kan eenvoudig nog miljoenen snijden zonder dat er kwaliteits verlies is. Oplossing is zo simpel. De extreme salarissen van sommige bners kan flink bezuinigd worden en tevens omroepbaasjes. Family7 wat al vele jaren als beste digitale zender is uitgeroepen heeft maar een budget van 1% wat NPO heeft en daar doen ze wonderen mee. Goede en mooie films, goede docs, mooie muziek programma’s en meer. Dus het kan wel. NPO moet niet zeuren. Ik heb dus echt geen medelijden met NPO.

Sammie3
Sammie313 apr. 2018 - 11:36

Beetje slap betoog. Want waarom zou de publieke omroep wel extra belastinggeld moeten krijgen en bijvoorbeeld de rechters of de onderwijzers niet? Die mopperen ook over te weinig geld. De NPO zou geloofwaardiger overkomen als ze uit eigen middelen putten. Als je de stofkam haalt door al die onzin en het geld ombuigt naar degelijke instituties als het Journaal, Radio1, Nieuwsuur, Buitenhof, etc, dan hoef je voor goede internationale journalistiek niet naar CNN.

JohnVKR
JohnVKR13 apr. 2018 - 11:14

Ik vind ook dat er meer geld moet naar de publieke omroep, maar wel onder één hele duidelijke voorwaarde (zoals ik op deze plek al vaker heb betoogd). De publieke omroep moet paal en perk stellen aan de dagelijkse ''incestieuze" talkshows vanuit Amsterdam: Pauw, Jinek, DWDD, straks weer Margriet van der Linden en ga zo maar door. Het is en blijft een schande dat het belastinggeld van mensen in Limburg, Brabant, Gelderland, enzovoorts exclusief wordt besteed aan Amsterdamse televisie. Als Matthijs van Nieuwkerk zijn talkshow wil houden, gaat hij maar verhuizen naar Maastricht om van daaruit zijn dagelijkse programma te maken. En Jinek gaat maar eens een jaar lang in Eindhoven zitten, Margriet van der Linden in Groningen, enzovoorts. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat dit veel interessantere tv oplevert. Het zal een verademing zijn wanneer we niet elke week Jort Kelder, Peter R de Vries, Beau van Erven Dorens etc, aan de gesprekstafel zien aanschuiven. Dus meer geld naar de NPO? Ja. Maar dan moet de NPO zich wel omvormen van een Amsterdamse publieke omroep tot een nationale publieke omroep.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt13 apr. 2018 - 17:26

@JohnVKR - het was mij niet opgevallen dat het een Amsterdam gedoe was. Als ergens een hekel aan heb is het wel een groepje mensen rond een tafel te zien praten. Ja ook horen maar die therapieleider voert meestal het hoogste woord. Dus wat mij betreft is Maastricht niet ver genoeg.

Thuru
Thuru13 apr. 2018 - 19:58

Meer geld naar NPO is echt niet nodig, NPO kan zelfs pijnloos naar minder. Zie ook mijn eerder reactie op dit draadje.

Klaas Punt
Klaas Punt13 apr. 2018 - 11:04

Te weinig reclame geld? Als ik overschakel naar Ned1, 2 of 3 dan zit ik maar al te vaak midden in de reclame en schakel maar weer naar de minder belastende BBC of Belgische zenders.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2018 - 11:58

Inderdaad. In België ook zeer beperkt.

RobSon2
RobSon213 apr. 2018 - 10:43

Is Rijxman niet bestuursvoorzitter van de NPO?

Piet de Geus
Piet de Geus13 apr. 2018 - 10:43

"nog mooiere, betere, relevantere producties" Heeft Rijxman het nog steeds over programma's als Wie is de mol? Het enige mooie of relevante daaraan zijn de kijkcijfers. Dat gehannes met zogenaamd bekende Nederlanders hoort toch echt bij de commerciëlen thuis.

3 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 apr. 2018 - 9:08

Goedemorgen, meneer Piet de Geus. Ik denk dat de BBC in Groot-Brittannië heeft het juist goed gedaan tot nu toe. Met een combi van serieuze en niet zo serieuze programmering dient de BBC tegelijkertijd ook haar maatschappelijke functie namelijk voor alle Britten in Groot-Brittannië. Ik denk persoonlijk onze NPO o.l.v. mevrouw Shula Rijxman ook zeer heeft goed gedaan tot nu toe. Maar misschien kan de hele NPO tegelijkertijd ook wat efficiënter werken, volgens mij. In plaats van zo veel (verschillende) NOS verslaggevers blijkbaar op dit moment b.v., kunnen ze toch met een wat een strakke team werken, namelijk binnen Nederland zelf, b.v. met wat meer multi-tasken met verslaggevers die verschillende onderwerpen tegelijk kunnen berichten. Wat betreft de verslaggevers zelf, maakt het hun werk misschien juist ook wat interessanter en wat meer uitdagend. De kijkers thuis krijgen in dat geval vooral de beste NOS verslaggevers te zien, een win-win situatie. Dat kan misschien zelfs ook een paar miljoen euro per jaar sparen. Blijkbaar met een nieuwe netmanager, draait zelfs NPO3 zelfs ook veel beter dan voorheen, vooral na de monsterhit van 2018, met miljoenen kijkers en ook heel erg veel terugkijkende fans, namelijk De luizenmoeder!. Niet u, meneer Poet de Geus, maar wie zijn (zeer vermoedelijk) vooral de anti-NPO klagers op dit moment?. Sommigen van die 10% van de Nederlandse bevolking die hoort bij de rand van het rechste (politieke)spectrum van Nederland, volgens mij. Ze zien juist onze NPO blijjkbaar als hun vijand. Hun politieke leider Geert Wilders spreekt al zo vaak iets negatiefs wat betreft zijn *NOS onzin* en is zeer kritisch over b.v. de VARA omdat BNNVARA durft kritisch te zijn over hij en zijn zeer ondemocratische beweging, blijkbaar de enige zelfs bij alle omroepen tot nu toe die dit aanpak wel durft, o.a. via de ontzettend geniale *Lucky TV*!, chapeau en mij petje af aan BNNVARA!. Ik vind het OK hoor, wat betreft de huidige combi van Wie is de Mol?, De luizenmoeder, Heel Holland bakt, Boer zoekt vrouw enz., hand in hand met Zembla, Radar, Opsporing verzocht en Nieuwsuur, samen met EenVandaag, Lurbach op Zondag, DWDD, Jinek, Pauw en allerlei documentaires. Een speciale notering hier als dat mag voor al die verschillende en zeer voortreffelijke VPRO-series tot nu toe, gemaakt door Thomas Erdbrink, Ruben Terlou, Stef Biemans enz. en hun teams!. Goed gedaan!!!. Wat betreft de commerciëlen, o.l.v. de heer John de Mol enz., hebben ze op dit moment al toch genoeg macht en al genoeg aandeel van de hele tv en radio wereld in Nederland, wat mij betreft. Een fijn weekend!.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 apr. 2018 - 11:57

GabrielMokummeer Maar zijn al die reizen door Amerika van evenzovele BN-ers, nu echt nodig? Haha, ik moest er achteraan denken; Dit terwijl ze nog niet eens weten waar Limburg ligt.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 apr. 2018 - 10:09

Dag Minoes&tuin (hieronder). Goedemiddag. Misschien de reden is dat in Nederland is er blijkbaar over het algemeen juist een grote fascinatie en belangstelling bij veel Nederlanders, voor en wat betreft de VS, ondanks al haar tekorten tot nu toe (b.v. het blijkbaar massale verzameling van vuurwapens, puur omdat het blijkbaar toegestaan is in de VS en als gevolg zijn er nogal regelmatige verschrikkelijke en geweldadige incidenten in heel VS, vaak met het gebruik van vuurwapens) en inderdaad zijn tv programma's met een *Amerika* thema blijkbaar vaak veel bekeken, tenminste gebaseerd op de kijkcijfers. Een fijne zondag aan u!.