Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Kabinet doet niets aan oorlogsretoriek Wilders'

  •  
09-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Volgens Geert Wilders woedt er door heel Europa een totale oorlog tussen multiculturalistische elites en de 'native' bevolking
Maandag stelde PVV-voorman Geert Wilders dat “door heel Europa, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa de multiculturalistische elites een totale oorlog uitvechten tegen hun bevolkingen. Met als inzet de voortzetting van de massa-immigratie en de islamisering, uiteindelijk resulterend in een islamitisch Europa – een Europa zonder vrijheid: Eurabië.” Tofik Dibi, GroenLinks-Tweede Kamerlid vraagt het kabinet een reactie te geven op deze uitspraken van Wilders.
Dibi:
Ik geloof in het vrije woord en ik heb altijd verdedigd dat een debat niet moet plaatsvinden in de rechtszaal, maar midden in de samenleving. Dat is de beste plek om ideeën te bestrijden met andere ideeën. Juist daarom is het verbazingwekkend dat Geert Wilders ongeremd gebruik maakt van het vrije woord terwijl het kabinet dat innig samenwerkt met de PVV haar kaken stijf op elkaar houdt.
Volgens GroenLinks meet CDA-leider Maxime Verhagen met twee maten. Verhagen uit vrijelijk kritiek op de, volgens hem, ‘verdrietige anticampagne’ van de PvdA, maar blijft oorverdovend stil over de oorlogsretoriek en angstpolitiek van de PVV, aldus de partij op haar website.
Tofik Dibi eist per schriftelijke vragen aan het kabinet een reactie op de uitspraken van Wilders.  Ook wil hij van het kabinet weten of zij binnen afzienbare tijd een toekomstvisie op de integratie wil schetsen.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Jazeker2
Jazeker29 feb. 2011 - 13:46

Juist daarom is het verbazingwekkend dat Geert Wilders ongeremd gebruik maakt van het vrije woord terwijl het kabinet dat innig samenwerkt met de PVV haar kaken stijf op elkaar houdt. Weet Dibi niet dat het vrije woord ook zonder opgelegde beperkingen van de regering telt? Of wil hij dat men Kamerleden de mond snoert? Dat vrije woord van Dibi ziet er volgens mij heel anders uit als dat waar het in NL voor staat.

rgeurtsen
rgeurtsen9 feb. 2011 - 13:46

Waarom denk ik nou toch, hey Tofik Dibi, waarom vindt je dat anderen wat moeten doen aan de oorlogszuchtige taal van Wilders? Misschien had Dibi als prijs voor instemming met meedoen aan een oorlogszuchtig NATO-plan kunnen eisen dat hij duidelijkere afstand wilt horen van het kabinet, en met name Rutte en Verhagen tegen de PVV standpunten. Nu gaan protesteren is wat mij betref een miezerige reactie van een verongelijkte machteloze. Die voor eigen parochie preekt?

grolschje2
grolschje29 feb. 2011 - 13:46

Het zou belachelijk zijn wanneer de regering zich zou gaan bemoeien met de meningen van parlementariërs.

Gerald2
Gerald29 feb. 2011 - 13:46

Nu Wilders over een "totale oorlog" heeft betekent dat dat hij over zijn hoogtepunt heen is?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 feb. 2011 - 13:46

Puntje voor Tofik. Grijp ze.

ColorHugo949
ColorHugo9499 feb. 2011 - 13:46

Tofik heeft gelijk. Het is schandalige dat de VVd en het CDA daar niks van zeggen. Wilders spreekt in absurde algemeenheden die behoorlijk krenkend zijn. Kritiek is best maar een politicus van een grote politieke partij die het kabinet gedoogt moet met argumenten en bewijzen komen voordat hij groepen beschuldigt.

Turksnl
Turksnl9 feb. 2011 - 13:46

"Wie waren het ook alweer meer die ooit onze fietse stalen? *historisch besef*" Christenen die andersgelovigen niet tolereerden?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 feb. 2011 - 13:46

Die Tofik Dibi is lekker bezig zeg, stemt voor het voeren van een onzinige illegale oorlog en noemt dat om het te verbloemen en trainingsmissie. Vervolgens wordt ie kwaad op de PVV omdat ze iets wat geen oorlog is oorlog noemen. Wat is nu erger Tofik?

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 13:46

Eigen mening van Wilders en niet de mening van het Kabinet. Kabinet vindt dat zij geen mening hoeft te formuleren over de mening van Wilders in deze. Volgende vraag

1 Reactie
BillDuin
BillDuin9 feb. 2011 - 13:46

En daar heeft het kabinet natuurlijk helemaal gelijk in, die gaan zich daar echt niet druk over maken.

JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 13:46

Het kabinet is machtsgeil en wenst daarom geen conflict met de geblondeerde fascistoïde gedoger. Oorlogretoriek, leugens en stigmatisering nemen ze daarom op de koop toe. 'Bruin-1' blijft dus de beste benaming voor dit horror-kabinet.

1 Reactie
hlok1
hlok19 feb. 2011 - 13:46

Dit kabinet is juist een verademing. Eindelijk wil men iets doen aan de maasa-immigratie. Dit kabinet blinkt uit in daadkracht. Een ordinaire scheldpartij tegen dit kabinet getuigt niet echt van niveau, joop

matrix2
matrix29 feb. 2011 - 13:46

Dibi maakt hier een grote fout. Het kabinet gaat geen mening verkondigen over uitspraken die tijdens een nog lopende rechtzaak worden gedaan. Dat zou hij ook niet moeten doen!

1 Reactie
eeweew
eeweew9 feb. 2011 - 13:46

Wilders heeft dan wel een heel goede plaats uitgekozen om campagne te voeren. Als alles wat hij in zijn rechtzaak zegt niet tegen hem gebruikt mag worden maar wel gehoord wordt door het grote publiek. Het is een verschrikkelijke manier van gratis publiciteit hebben, en ook echt op het verkeerde moment. Omdat deze zaak zo uitzonderlijk en zo in het voordeel van Wilders is vindt ik dat me minstens het kabinet mag vragen wat ze van die uitspraak vinden. Ze hoeven Wilders er niet bij te betrekken, des noods meld je in je vraag niet eens dat die uitspraak van Wilders afkomstig is, het wordt tijd dat bekent wordt of het kabinet deze onzin steunt of niet.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 13:46

Tofik Dibi moet gewoon eens even het gedoogakkoord doorlezen en vooral bijlage 1. En daarbij komt dat het niet kies is van politici om zich in het kader van een rechtszaak ergens over uit te spreken.

2 Reacties
Harmen2
Harmen29 feb. 2011 - 13:46

Dat is waar, maar Wilders voerde het woord ver buiten de zaak om en die was niet alleen bedoeld voor de rechter. Zoals de Amerikanen dat zo mooi kunnen zeggen: " hij zette de deur wijdopen ".

hannogroen
hannogroen9 feb. 2011 - 13:46

In dat akkoord staat dat ze elkaars verschil van inzicht respecteren. Dat wil niet zeggen dat men er geen mening over zou mogen hebben en die niet zou mogen uiten. Wilders heeft al laten zien dat ook gewoon te doen.

mees.
mees.9 feb. 2011 - 13:46

Rutte heeft een tijdje terug tegen Clairy Polak in Buitenhof gezegd dat als hij oneens was met wat Wilders verkondigde hij daar iets over zou zeggen. Een belofte van onze minister president Rutte(de mp van alle Nederlanders) aan ons gedaan in Buitenhof op 16 januari 2011! Als de PVV zaken zou zeggen waarvan Rutte vind dat zij zijn reactie nodig zouden maken dan geeft hij die reactie. Als Wilders over de positie van Marokkanen in Nederland,of Islamieten dingen zou zeggen die Rutte in strijd vindt met waar hij voor staat dan konden en kunnen we erop rekenen dat Rutte zal reageren. Vanaf 50 minuten in onderstaande uitzending te horen: http://player.omroep.nl/?aflID=12008881 Moeten wij nu,ALLE Nederlanders dus,nu niet vaststellen dat Rutte het met de uitspraken die Wilders heeft gedaan eens is?

2 Reacties
grolschje2
grolschje29 feb. 2011 - 13:46

Lees het gedoogakkoord en luister nou eens goed naar wat hij zegt en verzin niet zelf wat hij heeft gezegd.

Gerald2
Gerald29 feb. 2011 - 13:46

Ik zeg het nog maar een keer! VVD en PVV is één pot nat! http://bit.ly/cUseOr en http://bit.ly/c0y6ji

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 13:46

In tegenstelling tot wat velen hier denken, kan Tofi Dibi zeker wat doen. Hij kan bijvoorbeeld aan de premier vragen of deze de opvatting van zijn gedoogpartner met wie hij een akkoord heeft gesloten, deelt, als zouden de elites een TOTALE OORLOG voeren tegen hun bevolkingen teneinde de Islam ingang te doen vinden. Ook is het interessant om te weten, of de premier de mening deelt van de heer Wilders, als zou de islam als woestijnideologie alleen maar woestijnen kunnen opleveren. Het doet er verder niet toe waar deze uitspraken worden gedaan. Zij vormen een cri de coeur, zij geven de kern van Wilders' denken weer. Ik wil ook wel weten in hoeverre zulke denkbeelden ingang hebben gevonden in de boezem van het kabinet. Het is overigens de moeite waar de speech van Wilders voor zijn rechters even op te zoeken bij Uitzending Gemist. Aangezien de PVV een soort politiek bedrijf is onder eenhoofdige leiding, hebt u dan tevens de officiële leer & ideologie te pakken. Uitingen van geborneerder domheid zijn moeilijk voorstelbaar. Literatuuropgave: de Vertellingen van Duizend en één Nacht, vertaald door Richard van Leeuwen The perfumed garden. In de vertaling van JIm Colville Oooooo - en hier nog een klassiek moppie, ik denk van voor Mozart http://www.youtube.com/watch?v=waPpyZ-wmFs

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 13:46

: ))))))

JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 13:46

Mooie filmpje Han. Gedetailleerde schilderijen met verrassend interessante Arabische 'voorstellingen'. Maar varkentjes worden toch als onrein gezien in die landen? : )))))) ...En mooie muziek. Bedankt. Ik moest erg hard lachen.

Jazeker2
Jazeker29 feb. 2011 - 13:46

Hij kan bijvoorbeeld aan de premier vragen of deze de opvatting van zijn gedoogpartner met wie hij een akkoord heeft gesloten, deelt, Alleen doet Dibi dit maandelijks. Hij heeft dit al eerder gedaan en zal iedere keer hetzelfde antwoord krijgen. De regering heeft geen mening OVER kamerleden. Dat zou ook wel al te gek worden.

Jazeker2
Jazeker29 feb. 2011 - 13:46

Dibi is een simpele politicus. Hij wijst steeds naar anderen maar heeft geen antwoorden. Wanneer men wat zegt over Rabbeij haalt hij uit naar Danen. Haalt iemand Imams of geestelijken aan die vervelend euitspraken den antwoord hij ik heb de Paus ook enz. Haalt men een passage uit de koran wijst hij naar de bijbel. Een perfect voorbeeld van hoe men een verborgen agenda heeft. Deze Dibi is nog gevaarlijker als M.Rabbeij. Hij zit er voor de Islam agenda.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 feb. 2011 - 13:46

Waar ziet u het verschil tussen Wilders en Janmaat? Janmaat discrimineerde de joden en werd angeklaagd en bestraft, Wilders discrimineerd de moslims is een meningsuiting? Waar blijt uw verstand, geachte Nederlander?! Het verstand is makkelijk terug te vinden hoor, maar de gevoelens helaas niet.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin9 feb. 2011 - 13:46

Janmaat discrimineerde de joden. ========================== En wanneer was dat dan wel?

mogime
mogime9 feb. 2011 - 13:46

Het grappige is dat Wilders de associaties gaat bepalen die mensen hebben bij begrippen als multiculturalisme en eurabië. Wilders discussieert niet, maar heeft gewoon een mediatactiek, waarin hij zijn gehoor aan verbanden doet wennen die niet per se logisch of zinnig zijn, maar hem politiek uitkomen. Niemand heeft zin om er geld en energie in te steken hetzelfde te gaan doen. Dat "Eurabië" komt uit een samenzweringstheorie van Gisele Litman (spelling bij benadering), die bekend werd doordat historicus Lewis er naar verwees, en de neoconservatieven politiek heel goed uitkwam. Omdat iedereen al moe werd bij de gedachte hier serieus aandacht aan te moeten besteden, maakte dat eenoog Wilders koning in dit land. Dus als voorzet : Eurabië moet, Eurabië is goed ! Het Middellandsezeegebied is de bakermat van onze Europese beschaving. Christelijke denkers waren uit Alexandrië en Tunesië afkomstig, het Christendom kwam tot intwikkeling in Turkije, Syrië en Griekenland, en in Egypte woonden Griekse filosofen. Noord-Afrika heeft maar 170 miljoen bewoners, en ontzettend veel land en zon. De EU heeft 500 miljoen inwoners. Als we de Noord-Afrikanen laten aansluiten, betekent dat een tsunami aan Europese cultuur in Noord-Afrika, een uitbreiding van de markt, brengen we de bevolkingspyramide in de totale regio in evenwicht, en hebben we een gigantisch reservoir aan zonne- en andere energie. Duizenden jongeren staan te trappelen om het werk te doen waar we hier geen gekwalificeerd of goedkoop personeel voor kunnen vinden, en met 670 miljoen groeien we eindelijk naar een omvang die, eventueel met die van de Russen, tegenwicht kan bieden tegen de Chinese en Indiase zwaargewichten. De aardbeien en de tomaten worden er ook nog eens goedkoper door, net zoals de sugar snaps. Het begrip win-winsituatie is hiervoor uitgevonden.

1 Reactie
arieroos
arieroos9 feb. 2011 - 13:46

[Het grappige is dat Wilders de associaties gaat bepalen die mensen hebben bij begrippen als multiculturalisme en eurabië. Wilders discussieert niet, maar heeft gewoon een mediatactiek, waarin hij zijn gehoor aan verbanden doet wennen die niet per se logisch of zinnig zijn, maar hem politiek uitkomen. Niemand heeft zin om er geld en energie in te steken hetzelfde te gaan doen.] Inderdaad, dat is wel een goede omschrijving van Wilders' tactiek. En dat is ook precies de reden dat hij deze speech in de rechtbank heeft gegeven; aangezien het voor politici niet gepast is om te reageren op rechtszaken, lukt het Geert alweer om elke inhoudelijke discussie te ontlopen. Dat "Eurabië" komt uit een samenzweringstheorie van Gisele Litman (spelling bij benadering), die bekend werd doordat historicus Lewis er naar verwees, en de neoconservatieven politiek heel goed uitkwam.] In de oorspronkelijk Eurabie theorie zat een leuk dingetje, namelijk tijdreizen. Het hele verhaal hing op een "geheimzinnige" bijeenkomst van een aantal Europese regeringsleiders, waar besloten zou zijn dat Europa door de Islam overgenomen zou gaan worden. Als reactie hierop zouden de gastarbeiders hierheen zijn gehaald. 1 klein probleempje: de verdragen die die gastarbeiders mogelijk maakten waren jaren voor die bijeenkomst al getekend. [Het Middellandsezeegebied is de bakermat van onze Europese beschaving. Christelijke denkers waren uit Alexandrië en Tunesië afkomstig, het Christendom kwam tot intwikkeling in Turkije, Syrië en Griekenland, en in Egypte woonden Griekse filosofen. Noord-Afrika heeft maar 170 miljoen bewoners, en ontzettend veel land en zon. De EU heeft 500 miljoen inwoners. Als we de Noord-Afrikanen laten aansluiten, betekent dat een tsunami aan Europese cultuur in Noord-Afrika, een uitbreiding van de markt, brengen we de bevolkingspyramide in de totale regio in evenwicht, en hebben we een gigantisch reservoir aan zonne- en andere energie. Duizenden jongeren staan te trappelen om het werk te doen waar we hier geen gekwalificeerd of goedkoop personeel voor kunnen vinden, en met 670 miljoen groeien we eindelijk naar een omvang die, eventueel met die van de Russen, tegenwicht kan bieden tegen de Chinese en Indiase zwaargewichten. De aardbeien en de tomaten worden er ook nog eens goedkoper door, net zoals de sugar snaps. Het begrip win-winsituatie is hiervoor uitgevonden. ] Tsja ... zo kun je er ook naar kijken, inderdaad ...

opmerker
opmerker9 feb. 2011 - 13:46

Het is natuurlijk onzin dat de Islam een achterlijke religie is, zoals Wilders te pas en te onpas ventileert. Gisteren zag ik beelden van de gematigde islam in Indonesie. Dat geeft te denken. Deze mensen werden vermoord door radicale islamieten omdat zij zich hadden afgescheiden volgens informatie bij de beelden. Ik kon niet anders dan aan Wilders denken helaas.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs9 feb. 2011 - 13:46

"Het is natuurlijk onzin dat de Islam een achterlijke religie is" Inderdaad. Achterlijke religie is een pleonasme.

ElChe
ElChe9 feb. 2011 - 13:46

Wilders schreeuwt, blaat, kakelt als een kip zonder kop. maar schuwt het debat. Hij wenst geen verantwoording af te leggen tegenover niemand. Een miezerd zeiden we vroeger.

1 Reactie
mees.
mees.9 feb. 2011 - 13:46

Hij is er alleen als hij en hij alleen aan het woord kan zijn en niet onderbroken kan worden. Daardoor is het ook achterlijk dat men hem geen regeringsverantwoordelijkheid heeft gegeven dan moet hij namelijk verantwoording afleggen en laat hij daar juist doodsbenauwd voor zijn. Het enige wat tijdens een debat weleens gebeurd is is dat als iemand tijdens zijn rede in de kamer naar de microfoon loopt hij altijd met ontwijkende antwoorden en opmerkingen komt of gaat schelden en op de man spelen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 13:46

Gisteren en eergisteren liet POWNED een filmpje zien van 2 meisjes die door een groepje marokkanen lastiggevallen werden en waarbij hun fiets gejat werd. Dat scheen nogal vaak voor te komen bij dat groepje, dat fietsen jatten. Wie waren het ook alweer meer die ooit onze fietse stalen? *historisch besef*

1 Reactie
mees.
mees.9 feb. 2011 - 13:46

jij toch?

TheoJ2
TheoJ29 feb. 2011 - 13:46

Het staat eenieder toch vrij om opportunistisch met kritiek om te gaan? Ik ben ook terughoudend met in het openbaar klagen over de handelwijze van mijn broer. Waarom zou je ieder in gelijke mate kritiek moeten geven?

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 13:46

Beste Theo. Het staat een ieder vrij om opportunistisch met kritiek om te gaan. Voeg er dan wel aan toe: 'Behalve als dit de realiteit geweld aandoet.' Want is 'opportunistische kritiek' louter bullshit en je broer de pineut.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort9 feb. 2011 - 13:46

Het kabinet doet toch ook niets aan jouw slechte teksten Tofik? Waarom zou het kabinet dat moeten?

1 Reactie
mees.
mees.9 feb. 2011 - 13:46

Tofik Dibi die met het grootste gemak Hans Jansen onder tafel lulde http://tinyurl.com/cg93rb Dus kom nou niet aan met zulke jezelfvoorgekzetten beweringen,heb je dan helemaal geen trots meer?

b-man
b-man9 feb. 2011 - 13:46

Bij de VVD en een deel van het CDA hebben ze gewoon helemaal geen probleem met dit soort uitspraken van Wilders. Hij doet deze uitspraken al jaren, het is zijn ideologie en het enige belangrijke issue van de PVV. Vergeet niet dat onze premier al ver voor de verkiezingen enthousiast zijn voorkeur voor Wilders en de PVV heeft uitgesproken. Rutte vindt de PVV gewoon helemaal toppie, net als de VVDers op internet die onvermoeibaar de PVV verdedigen.

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman9 feb. 2011 - 13:46

Daar zit natuurlijk wel logica in. Voor Rutte is het hartstikke veilig zo. Hij vind de uitspraken die Wilders doet wel goed en ze maken een discussie los die tot nu toe taboe was, maar hij hoeft er geen verantwoording voor te dragen. De PVV zit immers niet in het kabinet. Zo dom is Rutten dan weer niet.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 13:46

Meestal vind ik Dibi wel goed, maar nu even niet. - hij spreekt als politicus over een zaak die nog onder de rechter is, dat hoort niet - hij wil de rechten van verdachten inperken, dat vind ik slecht

3 Reacties
ruurd2
ruurd29 feb. 2011 - 13:46

Je meet met twee maten. Je Grote Leider mag zeggen wat hij wil en Dibi moet zijn mond houden omdat er zaken sub rosa zouden zijn? Dat is lachen... Je maakt jezelf er stukken geloofwaardiger op zo.

b-man
b-man9 feb. 2011 - 13:46

Hoezo wil hij de rechten van verdachten inperken? Hij zegt toch niet dat Wilders zijn uitspraken niet mag doen? Waarom denken PVV-ers altijd dat ergens kritiek op hebben gelijk staat aan iets wettelijk willen verbieden of inperken of tegenwerken? Zoals de waard is...

Joeri2
Joeri29 feb. 2011 - 13:46

Didi heeft het over het kabinet. Wilders zit niet in het kabinet, dat wist je toch wel, toch?