Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet-Blok-Bot-Kamp

  •  
17-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4983892436_b9318750e8_b

© cc-foto: Jeroen van Luin

Stel je voor wat er zou gebeuren als Rutte, Buma, Pechtold, Thieme en de andere leden van de debatclub die de afgelopen weken van tv-debat naar tv-debat reisden, vier jaar lang met elkaar in gesprek zouden blijven.
Hoewel, dat klinkt misschien te hoogdravend. Drank en vrouwen zijn voor mij nog altijd belangrijker dan het landsbestuur. Maar toch: mijn droom is dat iedere persoon die woensdag de Tweede Kamer in werd gerodepotlood daar vier jaar blijft zitten. Stel je voor wat er zou gebeuren als Rutte, Buma, Pechtold, Thieme en de andere leden van de debatclub die de afgelopen weken van tv-debat naar tv-debat reisden, vier jaar lang met elkaar in gesprek zouden blijven. Dat ze, steeds dieper doorpratend over al de verschillende onderwerpen, tot steeds slimmere oplossingen komen. Dat is natuurlijk ook het doel van debatteren: samen tot betere inzichten komen dan je alleen zou kunnen. Het doel van debatteren is niet om tot de Slimste of de Populairste Mens te worden uitgeroepen.
Deze zo na de verkiezingen volledig intact gebleven debatclub stelt vervolgens een stuk of dertig muisgrijze functionarissen van het type Henk Kamp of Ben Bot aan als kabinet. Ministers van allerlei partijen, maakt niet uit, als ze maar saai en degelijk zijn. Heb je meteen geen coalitie meer nodig; de grondgedachte is dat je er altijd samen uitkomt, zodat er niet iedere twee jaar verkiezingen nodig zijn. Coalities worden elke dag gevormd op de plek waar het hoort: in de Tweede Kamer, het hoogste democratische orgaan, de keukentafel van ons land.
We kappen met flauwe debatjes of confrontaties met boze burgers in het oerwoud aan talkshows op televisie. Voortaan praat de Nederlandse bevolking alles uit in het theater van de blauwe draaistoelen. De publieke tribune zit steevast stampvol geïnteresseerde burgers, we zijn in één klap de meest vitale democratie ter wereld. Weg is de Amerikaans aandoende fixatie op de regeringsleider. Niet één persoon die het land leidt, maar een college van acht mannen en vrouwen, de fractievoorzitters in de Kamer, die net zo lang met elkaar bekvechten tot ze de beste oplossing voor een probleem hebben.
Door de wandelgangen van het Kamergebouw zwalken dichters en denkers die de politici souffleren en van nieuwe ideeën voorzien. De muisgrijze minister-president komt alleen naar het parlement als het echt nodig is, bij een treinramp of zoiets. Het kabinet is immers slechts de uitvoerende macht. Wow, wat een vergezicht schets ik hier. Eigenlijk zouden ze mij minister-president moeten maken. Het enige probleem is dat ik vanwege mijn voorliefde voor drank en vrouwen niet saai genoeg ben voor de positie van premier. Laat die schraalhans van een Stef Blok het maar doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2017 - 22:50

[Deze zo na de verkiezingen volledig intact gebleven debatclub stelt vervolgens een stuk of dertig muisgrijze functionarissen van het type Henk Kamp of Ben Bot aan als kabinet. ] Ik ben een rabiaat tegenstander van partijen in de politiek op religieuze grondslag, dat is strijdig met de scheiding van kerk en staat. En tegelijkertijd is er geen enkele andere mogelijkhied dan te erkennen dat Bot de beste minister van Buitenlandse zaken was die we ooit gehad hebben. De coup van Verhagen om hem aan de kant te zetten voor zijn eigen carriere was dan ook een door goor beklaagd schandaal. En ja, Bot was "grijs", maar beter kun je echt niet krijgen op zijn post.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2017 - 22:44

[Stel je voor wat er zou gebeuren als Rutte, Buma, Pechtold, Thieme en de andere leden van de debatclub die de afgelopen weken van tv-debat naar tv-debat reisden, vier jaar lang met elkaar in gesprek zouden blijven.] Laat ik je een geheimpje vertellen, dat hebben ze de afgelopen 4,5 jaar gedaan, en daar gaan ze mee door zolang ze er zitten, zo werkt onze democratie.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 mrt. 2017 - 17:23

"Door de wandelgangen van het Kamergebouw zwalken dichters en denkers die de politici souffleren en van nieuwe ideeën voorzien." Een beetje zoals de lobbyisten bij het Europees Parlement. Overigens doen jouw interessante ideeen voor bestuurlijke vernieuwing mij sterk denken aan het zakenkabinet dat Thierry Baudet propageert. Minister-president zit er voor jou helaas niet in, hoogst haalbare lijkt mij staatssecretaris van Cultuur, maar dat lijkt mij ook niet echt "sex, drugs en rock&roll".

Pater
Pater17 mrt. 2017 - 16:50

Politiek is niet waardeneutraal. Wie dat er van wil maken is een gevaar voor de democratie.

Sonic2
Sonic217 mrt. 2017 - 14:14

Met 1 ding volmondig eens. Stop eens met PVV stemmers elke keer voor de camera te halen. Bij elk gejank en elk geschreeuw worden die voor de camera gehaald. Elke zwevende kiezer is direct een PVV kiezer en het handje vol reageerders/ reaguurders van PVV origine schijnt al genoeg te zijn voor een enorm leger aan PVV stemmers. Compleet overdreven. En dan te bedenken dat Wilders op 13 Maart nog werd uitgenodigd voor het "premier" debat. Dat hij hier ook dagelijks de site "siert". Dat er een ploeg van Nieuwsuur gaat naar jankende en klagende PVV stemmers. Je ziet ze nooit naar SP'ers of GL'ers gaan. Altijd alleen maar dat jankende en immer verongelijkte PVV volk. En dan te bedenken dat Wilders met 4 zetels verliest ten opzichte van 2010. Die "winst" van 2017 was vooral het goed maken van het verlies van 2012. Dat is maar voor een deel goed gemaakt trouwens.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2017 - 22:45

Bis, Bis, Bis!

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 mrt. 2017 - 12:07

Nou Raymond, je zou je toch beter kunnen beperken tot vrouwen en drank (in die volgorde) - als je dat doet, doe ik met je mee.