Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Kabinet, blijf met je poten van de jager af

  •  
27-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_jacht2.jpg
Het kabinet wil de wildlijst afschaffen en vervangen door een bureaucratisch systeem
Momenteel ligt er een voorstel tot een Nieuwe Natuurwet van staatssecretaris Dijksma bij de Tweede Kamer. Hierin wordt onder meer voorgesteld de wildlijst af te schaffen.
De wildlijst is een lijst van wildsoorten, die vrijelijk bejaagd mogen worden. Op dit moment bevat de lijst in Nederland de volgende 5 soorten: wild konijn, haas, houtduif, fazant en wilde eend. Deze dieren mogen dus – nog buiten enige schadebestrijding om – geschoten worden ter benutting.
Vrijelijk bejaagd? Dat is te zeggen. Het betekent niet dat een jager op elk willekeurig moment onbeperkt op elk van deze dieren mag schieten. Ten eerste schrijft de wet voor in welke periode de jacht op een bepaald dier geopend of gesloten is en op welke uren van de dag het bejaagd mag worden en welke hulpmiddelen gebruikt mogen worden. Maar het belangrijkst is dat de jager de wettelijke plicht heeft voor een goede wildstand in zijn veld te zorgen. Tegelijkertijd heeft een jager een contract met een boer, die er vooral in geïnteresseerd is zo min mogelijk schade aan zijn gewassen te ondervinden. Hierin schuilt een tegenstelling; boer en jager moeten daarom vaak een compromis sluiten. Dit alles noemt men “goed beheer”.
Minder goed beheer komt natuurlijk ook voor. Sommige jagers schieten meer hazen uit hun veld dan verantwoord is, of doen uit gemakzucht te weinig aan de bestrijding van roofwild. Goede jagers daarentegen sparen vaak jarenlang hun hazen, terwijl ze zich inspannen vossen en kraaien binnen de perken te houden. Bestrijding van predatoren is goed voor de hazenstand, maar is ook goed voor een heleboel andere dieren. Biodiversiteit dus. En de jager houdt over het algemeen zéér van de natuur. Sterker nog, tijdens de jacht voelt hij zich één met die natuur.
Heel frustrerend is het, wanneer na jarenlange zorg je goed opgebouwde wildstand in één nacht vernietigd wordt door een groep professionele stropers, die met zg. ‘lange honden’ jagen. Dit zijn honden, zoals Whippets, die sneller zijn dan een haas. Deze honden vallen onder de verboden vangmiddelen.
Maar nu wil de regering de wildlijst afschaffen.
De politiek heeft eerder geprobeerd de benuttingsjacht af te schaffen, na deze eerst verdacht te hebben gemaakt door ze als ‘plezierjacht’ te bestempelen. Maar ze werd teruggefloten door de Raad van State, aangezien het een grondrecht is het wild te mogen benutten.
Om hetzelfde doel te bereiken, heeft men nu een administratief monster bedacht, officiëel om – om het simpel te zeggen – de gevallen van slecht beheer eruit te filteren en zo de wildstand beter te beschermen. De jager mag dan, na nog meer papierwerk, wat uit zijn veld ‘oogsten’, nadat de ambtenaar bepaald heeft of dit verantwoord is en hoeveel hij dan wel mag schieten.
Het is natuurlijk een illusie te geloven dat zo’n bureaucratisch systeem het wildbeheer ook maar enigszins kan bevorderen. Het zal zelfs een negatieve uitwerking hebben, omdat dit systeem de jager verregaand zal frustreren. En dat mag een aantal mensen veel plezier doen, maar het is niet goed voor de wildstand en dus niet voor de natuur. De jager verliest namelijk zijn motivatie om voor zijn veld te zorgen. Op dit moment betaalt hij de boer om op zijn terrein te mogen jagen en schade te ‘mogen’ (lees moeten) bestrijden. Velen zullen hun geweer aan de wilgen hangen. En de boer zal moeten betalen voor de schadebestrijding, als hij tenminste eisen wil kunnen stellen. In het geval dat hij vrijwilligers vindt, zullen die eerder komen om te schieten dan om verantwoord beheer te doen. En alleen dán, wanneer het hun uitkomt.
RTEmagicC_foto1_01.jpg
Het is dus verstandiger te vertrouwen op de jagers, die zich sinds jaar en dag – op een paar minder goeden na – uitstekend van hun taak gekweten hebben. Uiteindelijk hebben zij alle belang bij een goede wildstand. Zoals ik eerder schreef: laat de jacht over aan de mensen die er verstand van hebben.
Toegegeven: de jager jaagt in de eerste plaats om te jagen, een oeroud instinct – net als de voortplantingsdrift. En dat doet hij met veel plezier. Het bevorderen van de natuurlijke variëteit is inderdaad niet zijn eerste doel, maar een logisch bijproduct.
En ja, jacht is ook de bestrijding van concurrenten zoals de vos. Dit is niet anders dan de bestrijding van houtduiven, die je erwten komen opvreten of je spruiten verzieken, of de bestrijding van muizen of mieren die het op je voorraadkast gemunt hebben. Schadebestrijding is in wezen het bestrijden van de voedselconcurrent.

Meer over:

opinie, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

zaartje
zaartje27 feb. 2015 - 10:02

jagers blijf met je poten van de dieren af!!!!

dino_radja
dino_radja27 feb. 2015 - 10:02

wil je wat aan de biodiversiteit doen? schiet dan wat meer zwerfkatten!

rhizoma
rhizoma27 feb. 2015 - 10:02

Zolang er vossen worden geschoten moet niemand bij mij aan komen met jacht als 'wildbeheer'. Wild is hartstikke lekker, maar al die natuurbeheerpraat is pure lulkoek. Houd toch es op met dat gezwets.

Spelchecker2
Spelchecker227 feb. 2015 - 10:02

Wie houdt de jagerstand binnen de perken?! In welk jaargetijde mag de jager zelf bejaagd worden en wat zijn daarbij dan verboden methoden/middelen?

erwink2
erwink227 feb. 2015 - 10:02

Oja want dan is het resultaat heel anders. Dan worden de ganzen vriendelijk gevraagd te emigreren. U wilt dus echt beweren dat er geen betere bestemmingen zijn voor het geld dat daarvoor uitgegeven moet worden. Ik weet het niet maar ik zou eens in een verzorgingshuis gaan kijken. Ben benieuwd of er iemand is die met droge ogen kan beweren dat die slordige 16000 fte geen betere bestemming zou moeten hebben.

Jaap Vos
Jaap Vos27 feb. 2015 - 10:02

Predatoren doen waar ze voor geboren zijn en het wordt ze in Nederland makkelijk gemaakt omdat het landschap veel te intensief wordt gebruikt & nergens meer plaats is voor een struikje en/of boom op de weilanden. Daarnaast gebruiken de boeren de weilanden veel te lang in het seizoen. De weidevogels zijn nog niet eens terug uit het zuiden of er wordt als gemest, geegd en gemaaid. De consument is hier schuldig aan omdat we te beroerd zijn om meer te betalen voor de melk en/of kaas. Als wij onze verantwoording durven te nemen zijn er ook meer kansen voor vogels als grutto, kemphaan en kievit. De invloed van de stand van de predatoren wordt schromelijk overdreven door deze ' koninklijke heer jager' want als de stand van de hazen zo ver achteruit gaat zal de inspanning om een haas te pakken te groot worden voor bv een hermelijn & zal hij dus een ander soort prooi pakken die minder inspanning vraagt doordat die weer te veel voorkomt. Maar goed hier is weer een competitie tussen de mens die denkt te kunnen reguleren door te schieten & de natuurlijke predator. Er zijn nu eenmaal te weinig hazen in Nederland om iedereen te kunnen laten jagen die dat ook wil. Daarom gaan er al heel veel 'heren jagers' naar Duitsland om te jagen. De natuurlijke noodzaak is er absoluut niet maar de jagers zoeken nu weer iets om te kunnen schieten & ok, dan gaan we maar predatoren schieten.......

Ikkyu
Ikkyu27 feb. 2015 - 10:02

Ik vind iedereen die tegen de jacht is, maar wel lekker zijn kippetje of varkenshaasje elke dag wil hebben, een hypocriet. Er is geen eerlijker en diervriendelijk vlees dan wild. Ik ben al jaren geleden gestopt met het eten van supermarktvlees: het enige wat ik nog wel eens wil eten is echte free range kip, niet-gekweekte vis of wild.

Jaap Vos
Jaap Vos27 feb. 2015 - 10:02

Jager blijf met je poten van de predatoren af !! Het is allang gebleken uit de praktijk dat de stand van een predator als bv de vos alleen maar wordt verhoogd door de jacht op hen ! Waar wordt gejaagd gaat de vos meer nakomelingen per nest produceren ter compensatie van het verlies in de populatie. Wordt er niet gejaagd op de vos dan daalt het aantal jongen per nest. Daarnaast werkt de jacht de verspreiding van rabiës in de hand doordat vossen meer gaan rondzwerven.

Alienvspredator
Alienvspredator27 feb. 2015 - 10:02

De jager 1 met de natuur....laat me niet lachen..De jagers die ik gekend heb hadden wat mij betreft een nogal verwrongen idee van de natuur. De meeste konden nog geen 100 meter hard lopen. Volgevreten en en een wat mij betreft een misplaatsts superioriteits gevoel.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2015 - 10:02

Dit wetsvoorstel komt rechtstreeks uit de onderbuik. Jagers zijn de beste ambassadeurs voor natuurbescherming.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 feb. 2015 - 10:02

Oh vast en als het aangeschoten wild ergens ligt te creperen door vergiftiging die door de kogels (ook hagel) veroorzaakt worden dan is dat vooral uit 'bescherming'... Tuurlijk...

insignia
insignia27 feb. 2015 - 10:02

Hobbyjagers noeten met hun "poten" van de fauna afblijven. Voor afschieten hebben we beroepsjagers nodig.

1 Reactie
driekes
driekes27 feb. 2015 - 10:02

wie gaat die beroeps jagers dan betalen ,jagers doen het kostenloos en moeten een jachtopleiding,die door de Nederlandse wetgever is goed gekeurd, volgen voordat ze voor hun passie het veld in mogen gaan.

pietdeg2
pietdeg227 feb. 2015 - 10:02

"Bestrijding van predatoren is goed voor de hazenstand, maar is ook goed voor een heleboel andere dieren. Biodiversiteit dus." Wie dat soort onzin uitkraamt kan zich één met de natuur voelen tot hij een ons weegt maar zal het nooit echt zijn. Biodiversiteit krijg je niet door het aftoppen van de keten maar door het herstel van de top. Bijvoorbeeld door wolven het teveel aan vossen te laten verdringen.

1 Reactie
Kilted
Kilted27 feb. 2015 - 10:02

Geheel mee eens Piet In Yellowstone NP in de US is de wolf geherintroduceerd en dat is het natuurlijk beheer sterk ten goede gekomen. Ik blijf het dan ook jammer vinden dat 'de wolf van Luttelgeest' een grap bleek te zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2015 - 10:02

Kan nog maar kort reageren, want ik ga zo lekker vissen voor de lol, maar jacht moet verboden worden.... Voor de mensen die het niet in de gaten hebben, dit was sarcasme. Laten we het proberen. Laten we de jacht voor een paar jaar verbieden. Gewoon voor de grap. Eigenlijk is jacht iets als "Money for nothing". Zolang we jagen gebeurd er namelijk niets. We kunnen mooie planten en bloemen in de tuin hebben, gewassen groeien prima en we kunnen alles voor een behoorlijke prijs aanschaffen. Wat zijn de consequenties van het niet jagen? Te veel hazen? Weg gewassen, geen mooie bloemetjes of plantjes in de tuin en veel meer predatoren. Wie weet nog grotere predatoren en wat kan dat met zich mee brengen aan problemen in dit goedgevulde landje? Hondje loopt weg, weg hondje. Kindje speelt op straat, weg handje en ga zo maar door, maar dat zien wij nu niet, want er wordt gejaagd. Natuurlijk wordt er gejaagd op dieren met een hoog knuffelgehalte, want jagen op dieren zonder knuffelgehalte noemen we ongedierte bestrijding en dat is compleet anders, daar hebben we direct en zichtbaar last van en wespen, vliegen, muggen en spinnen hebben natuurlijk niet echt een hoog knuffelgehalte en ratten zijn eng. Probleem is niet het jagen, of het op een andere manier van dierenliefde, het probleem is het selectieve en kortzichtige gedrag van mensen. Welk verschil zit er in een jager die een haas doodt en iemand die een vlieg doodmept, of massamoord pleegt met een vliegenvanger. We willen pas iets doen tegen overlast als we daadwerkelijk overlast hebben en zien niet in dat het voorkomen van overlast veel minder dierenleed met zich mee brengt.

1 Reactie
ev1970
ev197027 feb. 2015 - 10:02

Ik bezit een groot stuk grond en een stukje bos, samen met mijn boeren nog meer en er wordt niet gejaagd. En zal ik je wat vertellen, de flora en fauna daar gaat het prima mee! Vreemd toch, hoe zou dat dan toch komen denk je? Jij mag het zeggen aangezien jij een expert lijkt te zijn....

Ratio15
Ratio1527 feb. 2015 - 10:02

De ‘Waarde van de jacht’. Onderzoeksbureau CLM deed er onderzoek (2014). Samenvatting: Uit het onderzoek komt de tijdsinzet die jagers en WBE’s op vrijwillige basis leveren als één van de belangrijkste onderzoeksresultaten naar voren. Op jaarbasis staat dit gelijk aan 13.000 FTE. Als deze uren worden gekapitaliseerd en daarbij de uitgaven van jagers worden opgeteld, is er sprake van een maatschappelijk relevante bijdrage van bijna € 604 miljoen op jaarbasis. Het onderzoek toont tevens aan dat: • Een individuele jager op jaarbasis gemiddeld 480 uur besteedt aan het voorkomen van schade aan landbouw; • Jagers ruim 350.000 uur investeren om het aantal aanrijdingen met grofwild te beperken; • De 300 WBE’s per jaar elk meer dan 400 vierkante meter aan bos, akkerranden en houtwallen aanleggen; • Elke WBE gemiddeld 500 uur besteedt aan tellingen; • WBE’s gemiddeld 125 uur per jaar een Buitengewoon Opsporingsambtenaar in dienst hebben die toezicht houdt in het buitengebied.

1 Reactie
ev1970
ev197027 feb. 2015 - 10:02

Moet je wel even vertellen dat het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de KNJV en onder vooral jagers hahaha. Echt een waardevol onderzoek hoor (not). Wij van WC eend is het meer.

Kaliber20
Kaliber2027 feb. 2015 - 10:02

Het is jammer dat bij het gros van de reacties die ik lees op het gemiddelde forum de frustratie duidelijk speurbaar is. Emotie en ratio is soms behoorlijk uit balans. Ik ben zelf jager in hart en nieren en voel mij boven alles onderdeel van de natuur. Het deel uitmaken van de natuur op de manier zoals ik hem beleef als jager is voor mij net zo belangrijk als ademen. Hoe dit komt en waar het vandaan komt weet ik niet maar ik heb dit al van kinds af aan en wil het voor geen goud missen. Ik heb in mijn leven als jager veel meegemaakt en heb geleerd van mijn eigen fouten en van de fouten van anderen. Dat veel mensen niets met jacht hebben of zelfs geheel tegen de jacht zijn kan ik begrijpen. Waar deze visie bij deze mensen vandaan komt is altijd een interessant punt en verdient respect. Iedereen is nu eenmaal verschillend geconditioneerd. Wanneer een dergelijke visie ontstaan is door het toedoen van slechte ervaringen met jagers kan ik niet anders zeggen dat ik zelf helaas ook voldoende voorbeelden heb van hoe het niet moet. Alle jagers die zeggen dat dit of dat in Nederland niet gebeurd moeten eens bij zichzelf te rade gaan of ze dit wel echt zo is. Niet iedereen is zo weidelijk als jij. Ik denk dat hier ook een groot deel van het probleem ligt waar jagend Nederland nu mee te maken heeft. Dat de wildlijst nu afgeschaft wordt is op zich vreemd en eigenlijk onbegrijpelijk. In de zelfde wet als waar de wildlijst is opgenomen, de Flora en Faunawet, is ook de handhaving van de wet geregeld. Hoe is het mogelijke dat van het gehele strafrechtelijke traject wat de handhaving van deze wet met zich meebrengt niets terecht is gekomen. De feitelijke (Bestuurlijke) handhaving van de jachtbesluit wordt door niemand anders gedaan dan door de ambtenaren van de provincie die zeggen of er wel of niet gejaagd mag worden. Als je dit projecteert op de wegenverkeerswet dan wordt het nog onbegrijpelijker. De jacht verbieden bij slechte weersomstandigheden is het zelfde als iedereen met een rijbewijs verbieden auto te rijden als het glad is, of het autorijden verbieden als er te veel en te hard gereden wordt. Waar blijft ons handhavingsapparaat? Als het zo slecht gaat met de soorten die genoemd zijn in de wildlijst waarom is er dan in de afgelopen jaren nooit opgetreden tegen jagers die geen goede wildstand nastreven of tegen degene die niet conform het zorgartikel handelt, zorgplicht!!! Let wel, dit zorgartikel geldt voor eenieder. Een groot deel van de Nederlandse jagers zijn mensen die in staat zijn een grote verantwoordelijkheid aan te kunnen. Degene die dat blijkbaar niet aan kan moet je voor eeuwig en altijd het jagen verbieden. Dus als de omstandigheden zo zijn dat het bejagen en/of beheren van dieren uit welk oogpunt dan ook niet verantwoord is moet je degene die deze verantwoording niet aan kan toetsen aan de regels van de wet en niet een collectief verbod instellen. Als het kaf niet van het koren gescheiden wordt blijft het een zooitje en zullen we ons niet alleen over de wildlijst zorgen moeten maken maar over de jacht in het algemeen. Ik ben van mening dat je met een objectieve blik meer bereikt dan met het verbieden van de mogelijkheid om vrijelijk te jagen. Een objectieve blik bij de uitvoering van de jacht en daarmee het loslaten van oud gedachtegoed zal veel critici een andere kijk op "Jacht" geven. Dit geldt uiteraard niet alleen voor jagend Nederland maar vooral ook bij degene die de Jacht geen warm hart toedragen. Het is niet altijd zo dat als iemand iets doet waar je het niet mee eens bent het ook daadwerkelijk slecht is wat hij doet. Ben dan ook voor je je mening geeft zo eerlijk om naar jezelf te kijken en je af te vragen of het alleen je principes zijn die ageren of dat er feitelijk iets slechts gebeurd. Ik vind het heel erg dat ik in de kritieken van veel "anti-jagers" over een kam geschoren wordt met degene die het schijnbaar verkeerd deed. Ik wordt zonder dat mij iets gevraagd wordt buiten de voedselketen geplaatst en hoor blijkbaar niet meer tot "De Natuur". Als jager ben ik aan de regels gebonden die anderen voor mij gemaakt hebben en daar houdt ik mij aan. Ik hoop ook dat natuur minnend Nederland zonder jachtpassie zich aan de zelfde regels houdt en deze regels niet aan zijn laars lapt om zijn gelijk te halen. Geloof mij, niet iedere Wolf in Duitsland is daar uit zichzelf terecht gekomen en zo zijn er wellicht nog vele andere voorbeelden. Ben ik nu tegen de komst van de Wolf? Nee, als hij er is dan is het zo. Zie ik de wolf als concurrent? Nee, ik zie hem als partner. Ik ben net als de wolf een zoogdier. Een zoogdier dat als soort geboren is met een intelligentie die verder reikt dan alle andere dieren op aarde, althans daar gaan we van uit. Een soort die de vaardigheid heeft om een ander dier te bemachtigen en daarvoor tal van hulpmiddelen heeft ontwikkeld. Als ik een Darwinvink was geweest zou ik vereerd worden omdat ik een stokje gebruik om mijn prooi te bemachtigen. Wat is het verschil met de "Mens"? Ons verstand? Als dat zo is....gebruik het dan!!!!

1 Reactie
ev1970
ev197027 feb. 2015 - 10:02

Beste Hans, Ik ben zo'n persoon die door nare ervaringen anti jacht is. Ik ben oprecht blij dat je dat respecteert en niet zoals velen van de jagers doet alsof ik iets verzin en alsof ik nergens verstand van heb. Ik kom van het platteland en ben er geboren en dus wel de negatieve kanten gezien van de jacht. In tegenstelling tot jou hoop ik wel dat de wildlijst afgeschaft wordt, simpelweg omdat ik buikpijn krijg tegen 15 oktober. Alhoewel ik inmiddels een boerderijtje bezit die niet grenst aan een jachtgebied en samen met mijn buren geen jacht is toegstaan blijf ik dat rotgevoel houden en daar baal ik eerlijk gezegd van.