Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kabinet: ‘Blijf aangifte doen van discriminatie op sociale media’

  •  
23-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-09-23 om 12.57.38
Sociale media zijn voor veel mensen een welkome toevoeging aan het medialandschap. Maar vaak ook zijn de gebruikers van – met name – Twitter anderen een doorn in het oog. Ze zijn bijvoorbeeld ronduit racistisch, seksistisch of discriminerend. Het Openbaar Ministerie kan, zo bleek donderdag, niet alle aangiften hiervan behandelen. Daar is te weinig mankracht voor. Desondanks hoopt de politiek dat men gewoon aangifte blijft doen.
Bij een daling van serieuze behandeling van aangifte, daalt ook de aangiftebereidheid van gedupeerden. Daarom zou het mooi zijn als het OM er zaak van zou maken álle aangiften serieus te behandelen. Het kabinet roept op om altijd aangifte te blijven doen van discriminatie op sociale media.
Minister Van der Steur zegt dat ook die 25 procent die door het OM wel wordt onderzocht, zeer de moeite waard is. “En serieuze, ernstige zaken worden altijd met voorrang behandeld.” Vraag blijft: hoe weet het OM hoe serieus of ernstig een zaak is, als het de zaak in eerste instantie al niet onderzoekt? Uit het onderzoek van RTL blijkt namelijk dat van de gemiddeld 416 aangiften per jaar die er tussen 2005 en 2013 zijn gedaan wegens discriminatie, er maar 123 bij het OM terecht zijn gekomen.
Van der Steur belooft met het OM aan tafel te zullen gaan om te bekijken of er toch meer aangiften gedaan kunnen worden.
Tegelijkertijd roept minister Bussemaker iedereen op om discriminatie van “allochtone” jongeren die geen stageplek kunnen vinden te melden. Ze zegt het onacceptabel te vinden wanneer bedrijven leerlingen weigeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld vanwege een Marokkaanse achternaam, of omdat een leerling een hoofddoek draagt. Deze jongeren moeten vaak veel meer moeite doen om een stageplek te kunnen vinden, dan hun witte mede-Nederlanders. Desondanks vechten ze de discriminatie vaak niet aan, maar gaan ze “gewoon” opzoek naar een andere leerplek. Bijvoorbeeld bij een werkgever met dezelfde etnische achtergrond.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Beppy2
Beppy224 sep. 2016 - 9:28

25 % .... dan zit dat precies op de lijn van de opgehelderde misdrijven

ikdus2
ikdus224 sep. 2016 - 8:51

de politie is te druk met etnisch profileren op straat. je kan als OM daders van discriminatie online en offline een schikkingsvoorstel doen net als bij verkeersovertredingen. zo kan je daarmee ook gaten in de begroting mee dichten.

Andy Capp
Andy Capp23 sep. 2016 - 18:05

"Desondanks vechten ze de discriminatie vaak niet aan, maar gaan ze “gewoon” opzoek naar een andere leerplek." Als ik in hun schoenen stond ging ik mooi de bijstand in en dope dealen, met als doelgroep de zoons en dochters van dat stelletje arrogante assholes met hun zogenaamde "gristelijke" cultuur. Alsof je verplicht zou zijn om je dat allemaal te laten welgevallen, omdat je toevallig in Nederland geboren bent

Albert Einstein
Albert Einstein23 sep. 2016 - 15:23

Het is volkomen natuurlijk dat een werkgever een voorkeur heeft voor een sollicitant van zijn eigen etnische groep. Dat hoeft ook geen probleem te zijn als elke etnische groep zijn eigen circuit heeft waarbinnen hij of zij kan solliciteren. Ik geef toe dat we ons de multiculturele samenleving anders hadden voorgesteld, maar je kunt de natuur niet dwingen. Dan hadden we maar naar Janmaat en zijn opvolgers moeten luisteren. Dan had dit probleem niet gespeeld, en leefden we nog steeds in het paradijs.

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp23 sep. 2016 - 17:37

Aha, is het volkomen natuurlijk en kun je de natuur niet dwingen? Is het zoiets als homoseksualiteit misschien; wordt je er mee geboren?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 sep. 2016 - 15:13

".......of omdat een leerling een hoofddoek draagt. " Iemand die een hoofddoek draagt stigmatiseert zichzelf als een orthodox religieus persoon. Dan is het niet gek dat het langer duurt voor je een baan of stage plek krijgt in een seculier land, dat bovendien een islamitische achtergrond heeft. Je hebt de meeste kans als je opgeruimd over komt zonder al teveel niet relevante poespas als het uitdragen van een religie of ideaal. Waarom begrijpen zoveel mensen niet dat zelf ook een verantwoordelijkheid hebben naar het maatschappelijk collectief?

3 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 sep. 2016 - 15:14

" een islamitische achtergrond heeft. " Moet natuurlijk zijn " geen islamitische achtergrond heeft. "

Andy Capp
Andy Capp23 sep. 2016 - 17:40

"Waarom begrijpen zoveel mensen niet dat zelf ook een verantwoordelijkheid hebben naar het maatschappelijk collectief?" Is dat een wettelijk voorschrift of mag ik jouw mening ook gewoon aan mijn laars lappen?

Machielse932
Machielse93224 sep. 2016 - 20:49

Zo is het inderdaad. We leven nog niet in een socialistische übergelijkheids-dictatuur. In sommige gevallen sta je met een hoofddoek een streepje achter. Net dat ik als niet-moslim op ander plekken een streepje achter zal lopen. Weinig aan te veranderen.

rbakels
rbakels23 sep. 2016 - 12:56

Van de week stond in een krant dat het Ministerie van Van der Steur wil dat de politie meer boetes gaat uitdelen, omdat het ministerie de inkomsten hard nodig heeft om de begroting rond te krijgen. Discriminatiezaken zijn bewerkelijk. Er zijn uitgebreide verhoren nodig om vast te stellen of er werkelijk sprake is van strafbare discriminatie. Maar het ministerie wil natuurlijk met een gegeven mankracht zo veel mogelijk boetegeld innen, en dat kan beter bijv. door heel streng op snelheid te gaan controleren. Want een snelheidsovertreding kan automatisch worden afgewerkt.

the don
the don23 sep. 2016 - 12:05

Waar ligt nu de grens? Wat is discriminatie en wat niet? En hoe bewijs je dat iemand voor een stageplaats is afgewezen vanwege achternaam? Misschien heeft Karel de Vries zichzelf beter verkocht tijdens het sollicitatiegesprek. Jaarsalaris van een BBL leerling is natuurlijk heel wat lager dan de balkenende norm, maar het is ook niet iets wat je als bedrijf zonder na te denken over de balk wilt smijten. Als Karim zichzelf goed verkoopt en de indruk wekt dat hij open staat om dingen te leren en tegelijkertijd ook een nuttige werknemer zal zijn waar het bedrijf wat mee kan, dan krijgt Karim die plek.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 sep. 2016 - 14:32

@ the don Jij schrijft: Als Karim zichzelf goed verkoopt en de indruk wekt dat hij open staat om dingen te leren en tegelijkertijd ook een nuttige werknemer zal zijn waar het bedrijf wat mee kan, dan krijgt Karim die plek. Volgens mij weet je ook zelf wel dat dit volstrekte flauwekul is. Natuurlijk krijgt Karim de baan niet. Ook als hij zich goed verkoopt, dingen kan leren en een nuttige werknemer is. Wat mij iedere keer verbijstert is dat rechtse mensen deze bewering maar blijven doen terwijl alle onderzoeken naar discriminatie aantonen dat de discriminatie op de arbeidsmarkt het ergste is. Is het domheid? Of zou het gewoon taboe zijn om extreem rechts aan te spreken op discriminatie?

the don
the don23 sep. 2016 - 15:40

Heb een BBL studie gedaan, 3 allochtonen. 2 daarvan konden zonder moeite stageplaats regelen, ieder jaar. Andere het 1e jaar wel maar wilde niet met de studie verder. Het is dus mogelijk. Kan het niet zo zijn dat jou beeld dat iedereen met een tintje een geweldig persoon is en dat er ook een behoorlijk aantal bijzitten die voor de werkgevers minder aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal minder beheersen dan andere (omdat thuis een andere taal wordt gesproken) Wie weet zit er ook wel een factor discriminatie bij, maar als dat zo is, leg me dan het volgende uit. Ik krijg vaak te horen dat alleen laagopgeleiden en 'tokkies' of ten wel 'domrechts' (populaire kreet op deze site) PVV stemmen. Ik vraag me af, wie weerhoud ze van die stageplekken? Zijn die laagopgeleide PVV tokkies ineens werkgever? Werkgevers zijn toch hoogopgeleid en daarom hoog IQ en daarom tolerant? Overigens ben ik niet extreem rechts, ik ben vrij centrisch.

spagaat
spagaat23 sep. 2016 - 17:27

Er is wel discriminatie op de arbeidsmarkt, maar het lukt velen een mooie plek op de arbeidsmarkt te vinden. Dat bleek ook uit de befaamde 'Mark of Mohammed'-studie van het CBS.

Andy Capp
Andy Capp23 sep. 2016 - 18:13

"Werkgevers zijn toch hoogopgeleid en daarom hoog IQ en daarom tolerant?" Wie heeft je dat nou wijsgemaakt? "Overigens ben ik niet extreem rechts, ik ben vrij centrisch." Nou, dat weet je dan uitstekend te camoufleren.

the don
the don23 sep. 2016 - 20:18

>Er is wel discriminatie op de arbeidsmarkt, maar het lukt velen een mooie plek op de arbeidsmarkt te vinden. Dat bleek ook uit de befaamde ‘Mark of Mohammed’-studie van het CBS. Nogmaals, hoe verkoop jij jezelf. >“Werkgevers zijn toch hoogopgeleid en daarom hoog IQ en daarom tolerant?” >Wie heeft je dat nou wijsgemaakt? Deze site, krijg constant te horen dat iedereen die niet achter de multi culti polonaise aanloopt een tokkie is. >“Overigens ben ik niet extreem rechts, ik ben vrij centrisch.” >Nou, dat weet je dan uitstekend te camoufleren. Of jij kijkt gewoon niet goed, of jij weet niet wat extreem rechts precies inhoud. Anyway, ik weet wat ik ben.

DaanOuwens
DaanOuwens24 sep. 2016 - 8:12

@ the don Omdat jij je persoonlijke eigenschappen inbrengt in de discussie voel ik mij vrij te reageren. Normaal speel ik niet op de persoon. Maar gezien jouw teksten ben je extreem rechts. Over de 3 allochtonen die jij noemt. Logisch is dat je niet alle allochtonen jongeren kent. Die 3 die jij kent zijn uitzonderlijk. De rest wordt namelijk gediscrimineerd. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Persoonlijk vind ik het nogal dom om je eigen ervaring met 3 allochtonen in te brengen om onderzoeken te weerspreken zoals bijvoorbeeld dit: http://www.ad.nl/den-haag/schokkend-onderzoek-naar-discriminatie-op-arbeidsmarkt~aac6ff16/ Overigens wordt al meer dan 30 jaar regelmatig onderzoek gepubliceerd waaruit discriminatie blijkt. Er zijn ook vrijwel geheel witte bedrijfstakken zoals bijvoorbeeld het beroepsgoederenvervoer. De meeste werkgevers in deze sector hebben hele kleine bedrijfjes, minder dan 10 medewerkers. En als je ze spreekt hebben ze vrijwel zonder uitzondering grote sympathie voor de PVV. Maar dat laatste is mijn persoonlijke waarneming. Maar allochtonen worden in ieder geval bij deze bedrijven niet aangenomen.

Machielse932
Machielse93224 sep. 2016 - 20:54

@DaanOuwens, Wat is je definitie van extreem rechts dan? Betreft de stageplekken, ik zie het om mij heen ook niet gebeuren dat er zo zwaar gediscrimineerd wordt. Allochtone klasgenoten kregen in mijn HBO studie net zo makkelijk (of moeilijk) een stage als allochtone studenten. Een van die studenten wist overigens nog niet eens het verschil tussen jou en jouw. Kansen worden er dus zeker gegeven. Blijf er bij dat het erg jammer is dat er geen gedegen onderzoek wordt uitgevoerd.

omaoeverloos
omaoeverloos23 sep. 2016 - 11:17

"of omdat een leerling een hoofddoek draagt" Tja, die zou bij mij wel een probleem krijgen, geen religieuze uitingen op mijn erf ! Maar de keuze is aan haar, natuurlijk.

5 Reacties
remmerik2
remmerik223 sep. 2016 - 14:22

Nou oma, ook bij mij krijgt een meid met een hoofddoek geen stage plek! Ik vroeg mij alleen iets af. Is de psychologie achter de hoofddoek/boerkini discussie niet dezelfde als het zwarte pieten debat? Laat mij verduidelijken. Als ik terugkijk op mijn leven over hoe ik sinterklaas en zwarte piet heb ervaren, dan komt mijn gevoel in verzet, en komt het mij zeer onredelijk over om zwarte piet racistisch te noemen. Maar kijk ik met mijn gezond verstand naar het uiterlijk van zwarte piet, dan moet ik wel stront in mijn ogen hebben wil ik niet zien dat er historische racistische elementen aan vast zitten (hoe kan het ook anders, de maatschappij van voor de oorlog was door en door racistisch). Dit wordt door mij bevestigd door het verloop van het debat waarin argumenten van voorstanders van de piet wordt beantwoord door agressie en racisme. Een kwestie van onvermogen. Ik heb vandaag nog een gesprek gehad met een moslim over de hoofddoek en ik kan mij voorstellen dat als hij zijn leven terugkijkt dat zijn gevoel niet zal stroken met het idee dat de hoofddoek van oorsprong een onderdrukkende functie had. Als ik vervolgens kijk naar de argumenten die worden aangedragen om de hoofddoek te verdedigen blijkt men vrijheid van kleding belangrijker te vinden dan baas te zijn in eigen buik. Volkomen bizar natuurlijk en dan krijg je als Nederlander ook nog het verwijt dat je het kleine beetje vrijheid wat een moslima nog heeft ook nog wordt afgepakt. Blijkbaar is het voor mensen moeilijk om hun eigen leven, hun gevoel en gezond verstand met elkaar in overeenstemming te brengen. Zowel moslims als Nederlanders blijken van menselijke afkomst en vallen in dezelfde valkuilen. Door de eigen levenservaring is het vaak niet mogelijk te ervaren waar een fenomeen oorspronkelijk in geworteld is. Maar oma, kunt u mij vertellen waarom wij van zwarte piet wel een 'makeover' mogen afdwingen en aan moslims niet hetzelfde mogen verwachen? We moeten van elkaar leren nietwaar?

DaanOuwens
DaanOuwens23 sep. 2016 - 14:33

Ik kan mij voorstellen dat anderen dat weer hebben met ouderen. Het is prima om oud te zijn maar niet op mijn erf. Zoiets?

Zandb
Zandb23 sep. 2016 - 15:08

Lekker, als we dat allemaal doen: Hier mag je niet naar binnen omdat je een hoofddoek draagt, daar mag je niet naar binnen omdat je geen hoofddoek draagt, hier mag je niet naar binnen want je bent geen PVV-er en daar mag je niet naar binnen want je bent een PVV-er .... Fijn samenleven, zo. Zo praktisch ook!

the don
the don23 sep. 2016 - 16:44

> hier mag je niet naar binnen want je bent geen PVV-er en daar mag je niet naar binnen want je bent een PVV-er …. Weet niet hoe het met jou zit, maar ik niemand mijn huis uit schoppen omdat ie PvdA stemt, zelfs iemand die GroenLinks stemt zal ik de toegang niet ontzeggen.

omaoeverloos
omaoeverloos26 sep. 2016 - 10:22

"Lekker, als we dat allemaal doen:" Maar dat doen we allemaal toch? Enerzijds is het een vorm van beleefdheid, wanneer je iemands erf of huis betreedt is het niet meer dan normaal de beleefdheid in acht te nemen, wat jij, Gerrit! Dus als er geen prijs gesteld wordt op hoofdbedekkingen doe je die gewoon af of gaat stilletjes het huisje voorbij. Aan de andere kant is selectie aan de deur natuurlijk gewoon, daarbij gaat een ieder in ruime mate discriminerend te werk. Een kind wat des avonds huilend aanbelt laat ik echt wel binnen, een groepje brooddronken pubers niet. Iedereen mag bij mij binnenkomen, maar koptische kruisbeelden, hoofddoekjes, paarse vergieten en wierookvaten mogen buiten blijven.

Mostafa
Mostafa23 sep. 2016 - 11:16

Discriminatie schoonmaak in Nederland begint bij ''Minder minder...'' !! Dus, eerst aanpakken met die handel!