Joop

Kabinet bedreigt succesvol project probleemjongeren

  •  
07-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitgesproken_300.jpg
Uitgesproken VARA bezoekt De Nieuwe Kans
De Nieuwe Kans in Rotterdam redt kansarme jongeren uit de goot. De Nieuwe Kans is vaak hun laatste hoop. Maar misschien niet voor lang meer, want het initiatief wordt bedreigd in het voortbestaan. Als het aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten ligt wordt de geldkraan dichtgedraaid. Van Zanten vindt dat deze aanpak goed is maar ook onder de reguliere jeugdzorg kan vallen.
Bij De Nieuwe Kans leren jongeren structuur aan te brengen in hun leven. Elke ochtend worden zij om 9 uur verwacht. Zijn ze er niet dan worden ze gebeld. Komen ze niet, dan worden ze thuis opgehaald. Zij kunnen cursussen volgen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en ze kunnen sporten om eventuele agressie af te reageren. Het gaat erom de jongeren weerbaarder te maken zodat ze zich kunnen handhaven in de samenleving. En dat gaat steeds beter. De kans dat een jongere die bij De Nieuwe Kans is geweest terugvalt in zijn oude patroon is klein. 

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

eeweew
eeweew7 feb. 2011 - 21:02

In Amsterdam is er ergens ook zoiets, daar dreigt ook de subsidie weg te vallen. Ik vraag je af wat het hogere doel hiervan is? Meer mensen in de gevangenis, waar de staat dan lekker veel geld aan uit kan geven. Want laten we eerlijk zijn, het gaat hier om betrekkelijk kleine bedragen, en de bedragen die deze jongeren kosten als ze in de goot terecht komen zullen vele male groter zijn. Dit soort initiatieven overbodig maken door jeugdzorg zo te laten werken is natuurlijk een goed streven. Maar dit soort initiatieven opheffen omdat jeugdzorg zo zou moeten werken is absurd.

ElChe
ElChe7 feb. 2011 - 21:02

Werken aan de verbetering van kansarmen is niet in trek bij dit kabinet. Dat dit beleid uiteindelijk veel meer gaat kosten is niet relevant. Geld voor gevangenissen, etc is tenslotte een ander potje. En vergroten van en meer gevangenissen klinkt als muziek in de oren bij Rutte, Verhagen en Wilders. Problemen aanpakken en oplossen behoort niet tot hun vacubulaire. Dat zou stemmen kosten.

Pjotrs
Pjotrs7 feb. 2011 - 21:02

Beetje dom van het kabinet om zoveel geld over de balk te willen smijten. Want iedereen met een beetje verstand snapt dat zulke projecten vele malen meer geld besparen dan ze kosten. Dus ook financieel een zeer goede investering.

Hendricus2
Hendricus27 feb. 2011 - 21:02

Misschien zorgen dergelijke projecten er wel voor dat het té veilig op straat wordt, en dat sommige politici niet meer een politiek gebaseerd op angst kunnen bedrijven. Dat zou natuurlijk funest zijn voor hun macht, daarom zijn er wel wat relschoppers nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2011 - 21:02

Operationeel manager, dat klinkt als iemand die veel te veel taxpoet naar binnen zit te hengelen met een dagelijkse portie psychobabble. Maar hoe zit het nu met die individuele aanpak, dat vraag ik mijn socialistische mede-Jopers. Is een individuele aanpak niet veel te veel neoliberaal? Past dat wel in het hedendaagse holisme?

1 Reactie
arieroos
arieroos7 feb. 2011 - 21:02

[Operationeel manager, dat klinkt als iemand die veel te veel taxpoet naar binnen zit te hengelen met een dagelijkse portie psychobabble.] Onzin. Operationeel manager klinkt als iemand die de dagelijkse gang van zaken regelt. [Maar hoe zit het nu met die individuele aanpak, dat vraag ik mijn socialistische mede-Jopers. Is een individuele aanpak niet veel te veel neoliberaal? Past dat wel in het hedendaagse holisme? ] Ehm ... deze aanpak is zeker niet neo-liberaal. Neo-liberaal zou zijn om niets voor deze mensen te doen, en ze te laten afglijden naar de goot en criminaliteit. Dat is immers hun "eigen verantwoordelijkheid", en we willen onze 2e wintersportvakantie niet opgeven, toch ? En ... het stelt ons in staat om straks een 3e wintersportvakantie te verdienen, zodra Rutte de gevangenissen heeft geprivatiseerd. Ik heb geen flauw idee of deze aanpak een ideologische achtergrond heeft; ik het het idee dat het puur pragmatisch is. Het is wel zo, dat politici aan de linkerkant van het politieke spectrum altijd voorstander zijn van dit soort projecten, terwijl politici aan de rechterkant er vaak tegen zijn. Maar ik vind dat ook niet zo relevant. Het is kennelijk een zeer succesvol project, dus het zou erg dom zijn om het te stoppen.

A-kat
A-kat7 feb. 2011 - 21:02

Een walgelijk idee on dit project geen geld meer te geven! Maar we zijn het van rechts gewend eerst problemen veroorzaken en dan mogen degene die getroffen worden nog betalen ook en rechts gaat er met de winst vandoor zoals vanouds. Rechts wil een strafstaat waarin degene die niet willen luisteren opgesloten en vernederd mogen worden en waar alle rede uit is gehaald. De jongen aan het einde van de film zei het heel treffend: "alles en iedereen zomaar in de gevangenis gooien lost niks op" Dat klopt als een bus want de meeste mensen komen eerder slechter dan beter uit de bajes daarna ontstaan weer nieuwe problemen omdat niemand graag bajesklanten in zijn/haar bedrijf wil hebben maar deze mensen moeten wel ergens van leven dan rest vaak niks anders dan weer in het oude te vervallen en alles begint weer opnieuw. Om deze zeer nare cirkel te doorbreken moet dit project juist veel steun en geld krijgen want de jeugd en jonge mensen zijn de toekomst. De Nieuwe Kans in Rotterdam is een serieuze kans om echt dingen te verbeteren want om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden heb je de juiste ingang nodig om een goed begin te kunnen maken. Dus staatssecretarisvogel Veldhuijzen van Zanten als je de geldkraan dichtdraait dan heb je echt een plaat voor je kop! Pak liever deze dingen goed aan ze moeten toch echt weg: >>> armoede die van generatie op generatie over gaat. >>> ongelijke kansen en je bent een wegwerpmens. >>> extreem egoisme. >>> liefdeloosheid. >>> ongeremde agressie tegen alles en iedereen. >>> burgerrechten worden afgepakt. >>> bezit is het hoogst haalbare en delen doe je niet. >>> huren naar de markt en huur fors omhoog >>> nog meer inkomensongelijkheid. >>> nog meer jsf's en andere wapens. >>> nog meer milieuvernieteging en onveiligheid >>> haat tegen iedereen die anders is. >>> graaizucht door de top. >>> belastingontduiking door de top. >>> ongelijke behandeling vanwege kleur/ras/sexe. >>> afbreken van onderwijs/zorg/sociale voorzieningen. >>> zogenaamde onzichtbare investeerders die hele landen opkopen en de bewoners ervan in zak en as zetten. >>> het stompzinnige idee van "van krantenjongen tot miljonair" wat een leugen is en vele mensen in de ellende stort door een leven te gaan leiden die nog al vaak ten koste gaat van anderen je ziet dat in de criminaliteit goed hoe het vaak afloopt slechts een klein groepje mensen lukt het en dan mag je je afvragen of het allemaal wel zo eerlijk is gegaan. enz.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje7 feb. 2011 - 21:02

Nu wil ik niet opschepen maar ............ ik heb ooit kranten bezorgd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2011 - 21:02

Zou graag wat statistieken willen zien van de resultaten van dit project en in hoeverre deze ook beklijven.

1 Reactie
eeweew
eeweew7 feb. 2011 - 21:02

Daar ben ik het in beginsel mee eens, maar het valt me op dat u normaal gesproken nooit om statistieken vraagt, deze lijken alleen van belang als u argumentatie zoekt om slecht beleid van het kabinet goed te praten. Maar ik zal u wat vertellen, het is al lang gebleken dat jongeren les geven beter werkt dan ze op straat laten wonen.