Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet akkoord over bed-bad-brood met gemeenten

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2615746998_2917c224cb_z
Gemeenten hebben na maandenlange onderhandelen met staatssecretaris Harbers van Asielzaken een akkoord kunnen bereiken over de heikele bed-bad-brood-kwestie, waar het vorige VVD-PvdA kabinet nog bijna over viel. De VVD is eigenlijk tegen het verstrekken van voorzieningen aan uitgeprocedeerde asielzoekers, maar bij het maken van het regeerakkoord werd een compromis gesloten met coalitiepartijen CDA, D66 en CU. Acht gemeenten mogen maximaal twee maanden voor opvang zorgen, nadat een persoon is afgewezen voor een verblijfsvergunning. In de opvang moet wel gewerkt worden aan “vrijwillig vertrek”.
Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen zijn de vijf gemeenten waarmee eerst een proef zal worden gestart. Als na drie jaar blijkt dat de opvang bevordelijk is voor het aantal gevallen van vrijwillig vertrek of uitzetting, komen er nog drie locaties bij. Het Rijk trekt voor de komende 3 jaar 48 miljoen euro uit en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten legt de rest bij.
Bed-bad-broodplekken onstaan uit burgerinitiatieven die niet onder de regeling vallen, zoals die in Enschede en Emmen, mogen openblijven maar krijgen geen subsidie. Betrokken gemeenten krijgen de opdracht om te zorgen dat die locaties kleinschaliger worden en minder mensen kunnen opvangen.
Het akkoord wordt volgende week gepresenteerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Bert Jansen2
Bert Jansen223 nov. 2018 - 21:33

Hoe zit dat eigenlijk met dat brood van Bed Bad Brood, mag dat zo dik met ham en kaas belegd zijn?

Meta  Foor
Meta Foor22 nov. 2018 - 21:50

- het compromis lijkt een overwinning van het COA die ervoor pleitte te decentraliseren, waarbij vooral de noordelijke provincies baat zouden hebben. Het geld echter komt van het budget Ontwikkelingssamenwerking, dus elders moet er bezuinigd worden. Elders ? ja, in landen waar de hulp echt bijdraagt aan welzijn en niet nu weer extra geinvesteerd wordt in verlengingen van tijdelijk verblijf in nederland. VVD is lachende derde nu t geld in eigen land blijft.